pátek 29. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pondělí 8. února 2010
Rozbor Intropacku z Worldwake - Brute Force
Autor: Kry5 @ 22:17 :: 3679 Přečtení :: 2 Komentáře :: :: Standard, Recenze
 

 Rozbor Intropacku z Worldwaku

"Brute Force"




Pro tentokrát už ne tak dlouhé době vás opět zdravím u rozboru Intropacku z Worldwaku. Minule jsme si rozebrali vampíři Fangs of the Bloodchief a trochu jsme nakoukli i na balíčky Mysterious Realms a Rapid Fire, a tak si dnes rozebereme ještě nezmíněný červeno-zelený Brute Force Intropack.

Na rozdíl od vampírů není Brute Force žádný rychlý balíček. Naopak naši největší bijci vyjedou až v pozdějších kolech, ale když vyjedou, tak už je nic nezastaví. Logické tedy je, že prvních pár kol se musíme ubránit soupeřovu nátlaku. Teď jde o to jak? Balíček Mysterious Realms zvolil strategii brokerů, kteří rychle vyskočí na stůl (hlavně Calcite Snaper a tapač Tideforce Elemental) a postaví se do tvrdé zdi, kterou jen tak něco nepronikne. Naopak balíček Brute Force se snaží soupeř zničit a taky trochu vytrikovat (k tomu slouží hlavně 2 Lightning Bolty a 2 Giant Growth). Právě když takový Giant Growth hodíme při soupeřově útoku na našeho malého Grappler Spidera, tak už taky něco dokáže! Bolty se pak postarají, aby soupeř neměl na stole to nejsilnější, a  Greenweaver Druid nám zase pomůže rychleji vyložit drahé obry.

 

Nyní se tedy podíváme, jak celý intropack vypadá:

 

 

 

Brute Force WotC
Main Deck Sideboard
Skitter of Lizards
Gnarlid Pack
Grappler Spider
Borderland Ranger
Greenweaver Druid
Goblin Roughrider
Leatherback Baloth
Giant Spider
Wolfbriar Elemental
Deathforge Shaman
Terastodon
Giant Growth
Lightning Bolt
Canopy Cover
Act of Treason
Vastwood Zendikon
Rumbling Aftershocks
Overrun
10 Forest
Mountain
Terramorphic Expanse
 

 

 

Co se týče jednomanových kouzel, tak zde najdeme jenom již zmiňovaňý Bolt a Giant Growth. Navíc je tu ještě ještěrka s multikickerem, která – pokud ji zahrajeme jen za  jednu manu – funguje jako Raging Goblin. Ovšem za každé 1R, které si k ní připlatíme, jde do hry s +1/+1 counterem. Takže někdy ji zahrajeme za pouhou jednu manu a někdy ne.

 

Dvoumanový manacost nám opět přináší tři různé karty. První z nich Gnarlid Pack, což je další multikickerová příšera. Tentokrát se ovšem jedná o 2/2 bez vlastností, která má multikicker 1G a zase za každé kicknutí dostává +1/+1 counter. Takže po spojeneckém Oran-Rief Survivalistovi další varianta na Runeclaw Bears (resp. Balduvian Bears, Bear Cub, Forest Bear, Grizzly Bears). Omlouvám se za ten výčet, ale přišlo mi zajímavé, kolik úplně stejných karet v historii vyšlo pod jiným jménem. Další kartou na dvoumanovém slotu je Grappler Spider. Tohohle malého pavoučka jsem si za dobu testování oblíbil. Je velice podobný vyjmenovaným dva dvojkám za dvě many až na to, že ztratil jedna vzadu a dostal Reach. A právě reach je to, co ho dělá zajímavým, a stává se tak – tedy ještě s Giant Spiderem – jedinou příšerou v balíčku, která si poradís lítačkami, kterých je třeba v Flyover decku plno. Třetí kartou zde je jediný enchant creature, v balíčku zvaný Canopy Cover. Ten dává očarované příšeře poloflying a poloshroud. Tzv. „poloflying“ říká, že příšera může být blokována jen příšerami s flyingem nebo reachem, ale sama flyingy blokovat nemůže. A „poloshroud“ je velice dobrá vlastnost, která zakazuje tuto příšeru cílovat jenom soupeři (tj. my na ni Giant Growth klidně dát můžeme).

 

Na třímanovém slotu už najdeme karet pět. Dvě z nich slouží pro urychlení balíčku a na ně bych se tedy podíval přednostně. Borderland Ranger je karta hraná i na normálním standartu, protože nás dokáže opravdu skvěle manově stabilizovat. Je to 2/2 lovec, který při svém příchodu do hry nám najde v knihovně basic land a dá nám ho do ruky. Škoda jen, že ho nedává třeba taplý do hry (možnost vyložení 2 landů za kolo a tím pádem značné zrychlení), ale to už bychom asi chtěli moc. A navíc v pozdější hře, kdy už nevykládáme každé kolo land, si ho můžeme dát rovnou do hry odtaplý a hned ho použít! Další urychlovač je také již zmíněný Greenweaver Druid. Je to sice jen 1/1, ale za tapnutí nám dá dvě zelené many, což jinak řečeno znamená (pokud každé kolo poctivě pokládáme land a ve 3. kole Druida), že ve 4. kole již budeme mít k dispozici 6 man, a to už je třeba takový Wolfbriar Elemental s dvěma vlky jako doprovod. Další kartou je Leatherback Baloth, který stojí 3 zelené many, což by nám někdy v tomto dvojbarevném balíčku mohlo činit problémy, ale i tak je to silák. Sice nebyl obdarován žádnými speciálními schopnostmi, ale myslím, že jeho 5/4 tělo nám všechno bohatě vynahradí. Act of Treason je červené sorcery, které nám umožní propůjčit si jakoukoli soupeřovu příšerku. Škoda, že jen do konce kola, ale také co bychom za 3 many chtěli, že? Navíc když se nám podaří půjčit si třeba takovou Goliath Sphinx. A poslední kartou zde je Goblin Roughrider, což je 3/2 se schopností…počkat on nic neumí? Hm, tak jdeme dál.

 

Čtyřmanový slot tvoří spíš takový mezistupeň mezi levnými a drahými kartami, takže zde najdeme pouze dvě karty. První z nich je Giant Spider, což je jeden z mála čistě obraných karet v tomto balíčku. Dobře můžeme s ním útočit (nemá defender), ale většinou si takovouto 2/4 radši necháme do obrany, zvlášť když může blokovat lítačky. No a druhou kartou je zajisté nejlepší karta balíku– Wolfbriar Elemental. Sice je na „poměrně levném“ čtyřmanovém slotu, ale většinou ho budeme hrát minimálně za 5 a v ideálním případě za 6 man. Má totiž vlastnost multikicker za pouhou jednu zelenou manu, která nám za každé své zaplacení přinese 2/2 vlka. Takže v pozdní hře nám může s sebou na bitevní pole přivést celou armádu vlků! Ale reálně ho většinou budeme hrát za oněch šest man (tj. dva vlci).

 

Pětimanový slot je opět na karty bohatší a obsahuje pár základních karet pro tento balíček. Deathforge Shaman na první pohled vypadá poměrně dobře, ale na ten druhý zjistíme, že je poměrně na nic. Za tuto vysokou cenu dostaneme pouhou 4/3, která nic neumí. A nebo si tedy můžeme doplatit kolik chceme červených man a Shaman dá tolik damagů, kolikrát jsme ho kicknuli krát dva. Bohužel může střílet jen do hráče. Kdyby mohl střílet i do příšer, tak by byl hned lepší, protože by často mohl fungovat jako jednoduchý vrah. Takhle se ovšem moc chvály na jeho hlavu nesnese. Další kartou je Rumbling Aftershocks. Což je enchantment, který říká, že kdykoli zahrajeme kicknuté kouzlo, tak tento Aftershocky dají tolik damagů do cílové příšery nebo hráče, kolikrát bylo to kouzlo kicknuto (většinou 1-2). Takže pokud mne nešálí zrak a tato karta opravdu stojí pět man, je absolutně nehratelná. Kdyby byla za many 3 a my měli v balíčku karet s kickerem třeba 10, tak by byla situace hned jíná, ale takhle se o této kartě odmítám dále bavit. Vastwood Zendikon je karta, který by nám možná – po posledních dvou kouscích – mohla trochu zlepšit náladu. Můžeme s ní totiž očarovat land, který se následně stane 6/4 bijcem. Jen je škoda, že mu nebyl přidělen trample jako jeho červenému kolegovi. Navíc – jako všechny Zendikony – říká, že kdykoli jde očarovaný land do hrobu, vrátíme si ho do ruky. Navíc ho v balíčku najdeme dvakrát. No a poslední kartou v této kategorii je Overrun. Za 2GGG (což je poměrně náročný manacost) dostanou všechny naše příšery +3/+3 a trample! Je to většinou karta, která doráží soupeře a vyhrává hry. Pokud máme třeba na stole dva 2/2 vlky, Vastwood Zendikon, Wolfbriar Elementala, tak po zahrání Overrunu útočíme dvěma 5/5 trample, jedním 9/7 trample Zendikonem, a z Wolfbriara bude rázem 7/7 taktéž s tramplem. Takže Overrun je prostě jeden z nejlepších přípravářů na finální útok.

 

A poslední kartou, kterou v tomto Intropacku najdeme, je Terastodon. Za šílenou osmimanovou cenu (6GG) dostaneme nádhernou 9/9! Navíc když přijde do hry, zničíme tři nepříšerové permanenty (tj. enchantment, land, artefakt nebo planeswalker) a za každý z nich si jejich kontroler dá do hry 3/3 zelený token. Většinou tedy budeme ničit naše vlastní landy (když už jich stejně máme tolik) a dáme si do hry tři 3/3! Nebo – pokud bude mít soupeř třeba nějakého nepřijemného planeswalkera – můžeme zničit i něco soupeři. Stejně už mu pravděpodobně nějaká tři trojka hru nezachrání.

 

Na rozdíl od Vampírů je tenhle balíček – jak jsem již říkal – pomalejší. Ovšem většina soupeřů nás nestihne zabít (ani vampíři většinou ne), než na stůl vyhodíme něco silnějšího (5.-6. kolo s Druidem již 4.). A pokud tedy přežijeme, tak pak už většinou soupeře utlačíme. Karet, které to dokážou, tu máme dost (pokud se navíc přidá Overrun, tak skoro všechny). Proto si myslím, že si balíček proti ostatním intropackům (případně nadraftovaným balíčkům) vede poměrně dobře.

 

Nyní se už podíváme, jak Intropack vylepšit a jaké podobné červeno-zelené balíčky můžeme na současném standardu potkat:

 

Já, když se tak koukám, jak vylepšit tento balíček kartami do 50Kč, tak bych z něj asi udělal balíček čístě zelený. Pak by to vypadalo asi takto:

 

MonoG AGGRO Darkry
Main Deck Sideboard
Arbor Elf
Leatherback Baloth
Terastodon
Wolfbriar Elemental
Llanowar Elves
Borderland Ranger
Elvish Visionary
Overrun
Gigantiform
Bestial Menace
Explore
Quest for the Gemblades
Vines of Vastwood
23 Forest
 

 

Myslím, že to docela funguje. V prvních pár kolech se dokážeme rychle rozvinout a získat spousty man (Llanowar Elves, Arbor Elf, Borderland Ranger) a následně začne smršť obřích bijců. Balíček má navíc několik skvělých karetních kombinací, které mohou nepřítele položit na lopatky:

 

1)     1. kolo: Llanowar Elves (Arbor Elf) 2. kolo: Leatherback Baloth

 

Opravdu krása, v druhém kole 4/5 bijec se jen tak nevidí a není nijak složité toto „kombíčko“ zahrát, takže se nám to povede poměrně často

 

2)     Bestial Menace nám dá za 5 man 3 příšery! A když jim další kolo dáme Overrun…no comment.

 

3)     Gigantiform zase dokáže udělat z obyčejného Llanowara, Arbora nebo Visionářky obrovského 8/8 trample medvěda (a oni pořád mají své předchozí funkce)

 

Ale to hlavní: Celý tento balíček vyjde asi na 200Kč, a přitom s ním dokážete odehrát velice slušné hry. Velký turnaj by asi nevyhrál, ale pro obyčejnou Gateway nebo hraní s kamarády ve škole je ideální! Navíc se vejde na formát standard!

 

No a pokud vám to bude chodit, tak i na menší turnájek si s ním klidně zajděte!

 

Jestliže se vám takovýto monogreen deck líbí a chtěli byste aby měl větší šanci někde uspět, zkuste si postavit tento balíček zvaný „Eldrazi Green“. Sice vyjde již dráž (hlavně planeswalkeři), ale zase má opravdu velkou šanci se někde dobře umístit. 

Eldrazi Green Průměrný balíček - všichni
Main Deck Sideboard
Ant Queen
Elvish Archdruid
Elvish Visionary
Llanowar Elves
Nissa’s Chosen
Master of the Wild Hunt
Noble Hierarch
Great Sable Stag
Eldrazi Monument
Nissa Revane
Garruk Wildspeaker
Oran-Rief, the Vastwood
20 Forest
 

V tomto decklistu bohužel zase není zahrnut Worldwake, takže jen rychle proletím co si myslím, že do tohoto balíčku Worldwake přinesl:

Arbor Elf - Kopie Llanowar Elfa, která se rozhodně hodí, protože manovačů není nikdy dost ;-).

Joraga Warcaller - Nový elfí lord s multikickerem. Tentokrát sice kromě posilování elfů nemá žádnou další vlastnost jako Elvish Archdruid dával manu, ale zase dává všem elfům tolikrát +1/+1, kolik má na sobě +1/+1 counterů. Takže když zaplatím 1GG je to 2/2 a dává všem elfům +1/+1. Pokud, ale zaplatím 2GGG je z něj 3/3 a všem našim elfům dává +2/+2. Jen je špatné si ho v RG variantě vycascádovat přes Bloodbraid Elfa.

Wolfbriar Elemental - v nějaké neelfovější verzi by se hrát mohl...

Leatherback Baloth - další kousek pro verzi s omezeným výskytem elfů :-). Ovšem asi bych tohoto Balotha nehrál v RG verzi, protože přecejenom GGG je poměrně náročný manacost.

Omnath, Locus of Mana - by se v kombinaci s Elvish Archdruidem měl určitě alespoň jednou hrát. Takto si totiž přechovávat manu a ještě on s ní roste. Prostě super karta.

To jsou asi všechny karty, které Worldwake do Eldrazi Greenu přinesl - doufám, že jsem na žádnou nezapomněl...


Nejznámější z variací na Eldrazi Green je nazvaný RG Elves. Když se na něj podíváte,tak je prakticky stejný jako Eldrazi Green, akorát zde najdete karty Bloodbraid Elf a Lightning Bolt. Kvůli nim se také tato varianta hraje. Lightning Bolt totiž tvoří alespoň jedno zabíjení v tomto balíčku (čistě zelená varianta nemá ani jedno) a Bloodbraid Elf…je samozřejmě elf :-), ale hlavně má podstatnou schopnost Cascade, kterou si do hry můžeme vytáhnout –pokud máte štěstí - třeba takového Elvish Archdruida! 

 

 

 

Tak to je asi pro dnešek všechno a za týden se na vás budu těšit při dalším rozboru Intropacku z Worldwaku.

 

Ještě bych chtěl připomenout, že všechny Worldwakové Intropacky – a i ty starší – si můžete zakoupit na našem e-shopu!

 

Díky, že jste se dostali až sem

 

Kryštof „Darkry“ Selucký

Komentáře
Autor: Kumano @ pondělí 8. února 2010 22:43
Zkuste taky Lotus Cobry a Verdant Catacomb (za kvalitu se holt platí)! A podle mě třeba takovej Bestial Menace není vůbec špatnej...

Autor: to vás nemusí zajímat @ sobota 13. února 2010 20:08
hezký článek a hlavně inspirace.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí