pátek 29. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pátek 10. června 2011
Recenze Event decků „War of Attrition“ a „Rot from Within“
Autor: JakubMG @ 16:02 :: 6178 Přečtení :: 10 Komentáře :: :: Standard, Novinky, Tvorba balíků
 

Recenze Event decků „War of Attrition“ a „Rot from Within“

Vážení čtenáři,

vítám Vás u dalšího článku ze světa Magic The Gathering. Tentokrát se spolu podíváme na dva nové Event Decky pro formát Standard, vydané firmou Wizards of the Coast u příležitosti uvedení poslední edice Mirrodin bloku – New Phyrexia. S vydáváním Event decků započali Wizardi u předchozí edice – Mirrodin Besieged, kde vyšly „Into the Breach“ a „Infect & Defile“. Recenze na ně naleznete zde a zde. Pokud  víte, co Event decky jsou, můžete následujících několik řádek přeskočit, pro ostatní zkusím stručně vysvětlit jejich smysl. Záměrem Wizardů bylo vytvořit předkonstruovaný balíček, který by měl být bez dalších úprav konkurenceschopný na místním lokálním turnaji nebo FNM. Prostě zakoupit, rozbalit, začít hrát a …. a případně i vyhrát nebo se dobře umístit. Vzhledem k jejich ceně se určitě není možné domnívat, že by takovýto balíček měl stabilně přehrávat T1 a T2 decky ala Caw Blade, nově populární Grixis Twins, starší Valakuty a jiné aktuální decky na formátu Standard. To ani není příliš reálné, protože současné TOP decky obsahují karty kolikrát cenově přesahující cenu celého Event decku (za cenu takového jednoho Jace the Mind Sculptora si koupíte Event decky rovnou dva či tři), ale Event deck by měl hráči umožnit zábavné hraní a hráč (podle záměru Wizardů) by měl být schopen se s ním na takovém turnaji prosadit. To je hlavní rozdíl oproti Intro Packům, které mají sloužit zejména pro začínající hráče k seznámení s nově vydanou edicí, jejími mechanismy a Magicem jako takovým, a slouží hlavně pro naučení se hry a pro domácí hraní. Event decky mají mít už turnajové ambice. Jestli je to v případě nově vydaných reálné, se spolu podíváme v recenzi.

Původně jsem recenzi zpracovávat kvůli značnému časovému zaneprázdnění sepisovat neměl, Jakub ale nejspíše nesehnal nikoho jiného :-) a já se (dobrák) zase nechal ukecat, abych zplodil nějaký článek. Předem se tedy omlouvám, že recenze nejspíše nebude až tak komplexní jako u předchozích Event decků, respektive bude vše tentokrát jen v jednom článku místo minulých dvou a do článku nebudu přidávat odkazy na v něm zmíněné karty. Současně bych předeslal, že některá mnou ve článku navržená řešení nemusí být nutně ta nejlepší, nejsem žádný Pro hráč, ale formát Standard docela sleduji a tak doufám, že to, co napíšu, nebude úplně „mimo mísu“.

Proč měnit něco, co je funkční a praktické. Tohohle hesla se držím a i když Magic je hodně o změnách a novinkách, v této recenzi použiji stejný formát článku, jako u Event decků předchozích. Opět si spolu položíme několik otázek, které by měly hráči napovědět, jestli má své peníze vložit do koupě jednoho či obou Event decků. Oproti minulu počet otázek o jednu rozšířím. Pomalu se blíží říjnová rotace edic a je potřeba se zamyslet, jak dlouho vlastně ten který Event deck vydrží v navržené podobě, jaké karty z něj odrotují a jak se případně změní jeho fungování bez odrotovaných karet. Otázky k oběma Event deckům jsou následující:

1/ Je Event  deck hratelný?

2/ Je Event deck určen pro začátečníka?  

3/ Je Event  deck určen i pro pokročilého či zkušeného hráče Magicu?

4/ Je Event deck turnajově konkurenceschopný, jak uvádějí Wizardi?

5/Lze Event deck dále kvalitativně vylepšit a použít jej jako základ decku více konkurenceschopného na turnaji?

6/ Vyplatí se jeho koupě  cenově?

7/ Jak dlouho Event deck ve stávající podobě vydrží?

Otázka 1/ se týká stavby balíku jako takového a samotného hraní. Otázka 2/ a 3/ pak směřuje k odpovědi, komu je balíček určen. Oproti tomu otázka 4/ a 5/ by měla dát odpověď na marketingové tvrzení Wizardů říkajících „rozbal Event deck a vem na turnaj“. A otázka 6/ ta je myslím všem jasná a otázku č.7 jsem už zmínil výše – prostě jak dlouho můžete even deck ve stávající podobě hrát na turnaji formátu Standard.

Tak, úvod máme vesele za sebou, pojďme se spolu na oba nové Event decky, využívající karty z nově vydané edice New Phyrexia, podívat.

První z nich je nazvaný „War of Attrition“ a druhý „Rot from Within“.  Oba seženete na partnerském e-shopu serverů cmus.cz a magic-guru.cz Veselý drak zde, respektive zde. První stojí 799,- Kč, druhý 349,- Kč a jejich koupí podpoříte fungování serveru, na kterém čtete (nejen) tuhle recenzi, ale i další články ze světa Magicu. Každý z Event decků obsahuje 60 karet mainboardu a 15 sideboardu. K nim navíc dostanete počítadlo životů – 20-ti stěnnou kostku se znakem edice New Phyrexia a krabičku na karty. A návdavkem pravidla Magiku, která jsou stručný úvodem do jeho světa a na návod s doporučeními, jak který z obou Event decků hrát.

Oba balíčky jsme s kamarády zkusili zahrát proti sobě. Domníval jsem se zpočátku, že bílí vojáci nebudou mít příliš problémů s vítězstvím, že infect bez problémů zašlapou do země a snad jedině v případě, že jim nepřijdou karty, prohrají. Ale ono to bylo trochu jinak. Zápasy byly velice vyrovnané. Za dvě hodiny jsme her odehráli docela dost a celkem překvapivě si o něco lépe vedl zelený infect oproti bílým vojákům ověšeným equipmenty. Ti měli převahu v okamžiku, kdy se jim podařilo dostat letectvo do vzduchu, ideálně ještě vybavené dostatkem equipmentů, protože infect proti nim měl méně obrany a někdy ty svoje jedy nestihl udělit včas. Pokud ale bílí ponechali svou obranu prázdnou nebo nedostatečnou a vrhli síly do útoku, často zjistili, že jim ten jeden zelený jedovatý elf či artefaktový myr doslova přerostl přes hlavu. A už nemluvím o situaci, kdy se na stole objevil posílený Putrefax. Celkové skore není až tak podstatné (vzájemné porovnání dopadlo 10:7 ve prospěch zeleného infectu), oba balíčky jsou na první pohled hratelné a celkem solidně poskládané – samozřejmě z pohledu jejich ceny, nejde čekat T1 nebo T2 decky za ty peníze :-)

Teď už se pojďme podívat na oba dva Event decky podrobněji. Prvním z nich bude

Event deck „War of Attrition“ aneb Výzbroj pro vojáky

Oslabování, přemožení odporu, vyčerpání, opotřebování. To je několik překladů slova „attrition“. A přesně takovou válku s tímhle Event deckem povedete. Opotřebovávací. A na ní je tenhle balíček dostatečně vybaven. Zajímavé, že? Tak čtěte dále.

Tenhle celobílý balíček kombinuje efektivitu, agresivitu a rychlost dohromady v jeden překvapivě funkční celek. Obsahuje velké množství malých agresivních nestvůr doplněných různými Equipmenty, často využívajících abilitu Living Weapon (1), kterými můžete své vojáky opakovaně vybavit. Nápad nijak převratný, ale přesto poměrně funkční. Vaším cílem je v ideálním případě  prostě soupeře zaplavit množstvím útočníků a v tlaku nepřestávat, dokud soupeř jednoduše nepodlehne. A pokud soupeř část útočníků zneškodní, na místo padlých nastoupí další, kteří vezmou do rukou meče svých zemřelých spolubojovníků a půjdou soupeři znovu po krku, dokud mu nezasadí poslední smrtící úder.

Tlačit na soupeře můžete od začátku, at již díky pomocníkům jako jsou jednomanoví Elite Vanguard, Flayer Husk či Kor Duelist, který obzvláště ocení nějaké to vybavení. Tyhle malé hochy ve druhé vlně doplní létající Skyhunteři, Porcellain Legionaire či Mirranský Crusader. Aby tihle bojovníci měli dostatek zbraní a mohli soupeři zasadit silnější údery, mohou dostat do ruky třeba nezničitelnou Darksteel Axe, šikovný Sword of Vengeance či další Oživlé zbraně jako je Sickleslicer či Bonehoard.  A abyste tohle šikovné vybavení našli v knihovně, k tomu poslouží Stoneforge Mystik. S rychlejším oblečením takto nalezlé zbraně pak pomůže Puresteel Paladin. A jestliže cesta nebude volná, určitě jí uvolní Journey to Nowhere, která odešle soupeřova bojovníka na cestu do exilu. To je zhruba stručný popis prvního Event decku, jehož decklist následuje:

War of Attrition WoTC
Main Deck Sideboard
4 Elite Vanguard
2 Kor Duelist
2 Stoneforge Mystic
4 Leonin Relic-Warder
4 Leonin Skyhunter
1 Puresteel Paladin
4 Porcelain Legionaire
1 Kemba, Kha Regent
1 Mirran Crusader
1 Darksteel Axe
4 Flayer Husk
4 Journey to Nowhere
1 Apostle´s Blessing
1 Sicksleslicer
1 Sword of Vengeance
1 Bonehoard
1 Skinwing
2 Dread Statuary
21 Plains
1 Kor Duelist
3 Celestial Purge
4 Revoke Existence
1 Apostle´s Blessing
4 Kor Firewalker
2 Arrest

Vyplatí se tenhle balíček finančně? Cenově hrají v event decku prim 2 Stoneforge Mysticové, kteří jsou současně důvodem, proč event deck stojí skoro 800,- Kč. Dva Mystikové samotní se v kamenných obchodech v tuto chvíli prodávají za 760 korun, k tomu přihoďte Kembu a Bonehoard a jste na ceně balíčku. Navíc máte z rare za 90,- Kč Mirranského Crusadera, za 50,- Kč Puresteel Paladina a 30 korun byste zaplatili za Meč Pomsty (Sword of Vengeance). Z C a U karet stojí za zmínku hlavně 15-ti korunový Kor Firewalker hned ve čtyřech kouscích a pak třeba desetikorunové Journey to Nowhere. Ostatní karty jsou v ceně mezi 3-5 korunami. Pokud bych tedy sečetl hodnotu všech karet v event decku oproti ceně v kamenných obchodech, není problém se dostat na +/- 350 korun. A jelikož Mystiků je prakticky pořád nedostatek, když se hrají v Caw-blade, WW questech či třeba BOROSu, pro někoho, kdo je shání, může být jejich přítomnost v Event decku podstatným důvodem si jej také pořídit.

 

Co by balíčku mohlo vadit ze soupeřových karet? Vzhledem k tomu, že hrajete manově levné a tím pádem i slabé nestvůry a potřebuje jich mít na stole víc, tak určitě soupeřův mass removal. Ať již v podobě Day of Judgmentu, Black Sun´s Zenithu, Slagstormy, Pyroclasmy či Consume the Meek. A nepříjemný bude i takový Arc Trail, který bude většinou znamenat výměnu 1 karty soupeře za 2 vaše. Druhou nepříjemností budou zase kouzla ničící artefakty. Je pěkné, že si můžete Equipmenty ověšovat nově přišedší creatury za ty zničené prakticky dokola, ale pokud vám soupeř zničí artefakt /a že těch artefaktových ničitelů se hraje čím dál víc/, máte problém, protože bez nich jsou slabé potvory v balíčku poloviční. S oběma typy soupeřových karet je tedy třeba při hře počítat a případně nevynášet na stůl úplně všechny trumfy, které máte na ruce.

Jak by se dal „War of Attrition“ vylepšit? Napadají mě dvě možná řešení, jedno spočívá v zachování jeho myšlenky – tedy equipování malých nestvůrek a stálém tlaku na soupeře, druhé by využilo jednu již funkční konstrukci, pro kterou máme v Event decku celkem dost karet.

Řešení první by znamenalo podle mého názoru zakoupení rovnou dvou Event decků – protože se na pro něj hodí nejen dvojnásobný počet Stoneforge Mystiků, ale i další „lepší“ creatury v Event decku obsažené a na co je kupovat samostatně, když přebytků se můžete zbavit. Plus by bylo vhodné dokoupit ještě alespoň jeden, ne-li dva „lepší“ meče, než je Meč pomsty z Event decku. Takže podle peněženky alespoň jeden (dva) ze 3 – Sword of Body and Mind, Sword of Feast and Famine či Sword of War and Peace. A dokoupit 4 kousky Squadron Hawků kvůli karetní výhodě. Nevýhodou balíčku by bylo, že podstatná karta – Mystic po rotaci nebude na Standardu legální a balíček se tím pro tento formát dost naruší. Výsledné řešení bude znamenat cenu kolem +/- 2.100,- Kč za celý balíček v cenách kamenných obchodů a vypadat by mohlo třeba takto:

Equipment Milan Pech
Main Deck Sideboard
3 Elite Vanguard
3 Kor Duelist
4 Stoneforge Mystic
4 Squadron Hawk
2 Leonin Skyhunter
2 Puresteel Paladin
3 Porcelain Legionaire
2 Mirran Crusader
4 Flayer Husk
4 Journey to Nowhere
1 Sword of Feast and Famine
1 Sword of Body and Mind
2 Sword of Vengeance
1 Bonehoard
3 Dread Statuary
20 Plains
3 Celestial Purge
4 Revoke Existence
3 Brave the Elements
3 Kor Firewalker
2 Arrest


Druhou možností by bylo Event deck upravit tak, aby připomínal na Standardu stále hraný balíček nazvaný WW Quest, pro který máte některé lepší karty a který hlavně není příliš drahý. WW quest operuje s kartou Quest for the Holy Relic, díky které si z knihovny umí vytáhnout artefakt-equipment – většinou Argentum Armor. Aby se Quest mohl aktivovat, je třeba zahrát 5 nestvůr (proto chce hrát ty manově levné y), načež Quest obětujete, v balíčku si najdete většinou ono brnění nebo nějaký lepší meč a rovnou jím vybavíte jednu z vašich na stůl vyložených nestvůr. Je to rychlé a pokud vám přijdou karty, balíček je schopný porazit skoro cokoliv. Cenově by tohle řešení navíc nebylo až tak drahé, vyšlo by včetně Event decku na +/- 1500,- Kč. Potřebujete dokoupit 4x Quest, 2x Brnění, ideálně ještě jeden lepší meč – Sword of Feast and Famine či Sword of War and Peace, Memnity, Ornithoptery. 4 mystikové by se taky šikli, ale šlo by to určitě jen se dvěma z Event decku.  Nevýhodou toho balíčku, stejně jako event decku a jeho prvního navrženého vylepšení je brzký odchod základních karet po rotaci edic – Mystic, Quest a některé další. Rozhodnutí je tedy na samotném hráči, zda se mu na cca 4 měsíce takto sestavený balíček pro formát Standard vyplatí. Ve své nejlepší sestavě se sice mnou upravený „Event Deck Quest“ hraje s trošku jinými nestvůrami, ale pokud bychom chtěli zachovat alespoň část z těch našich obsažených v Event decku, vypadal by (samozřejmě po dokoupení výše uvedených nezbytných karet) třeba takto.

Quest Milan Pech
Main Deck Sideboard
4 Elite Vanguard
4 Ornithopter
4 Memnite
4 Signal Pest
4 Kor Duelist
4 Leonin Skyhunter
2 Puresteel Paladin
2 Stoneforge Mystic
4 Journey to Nowhere
4 Quest for the Holy Relic
1 Sword of Feast and Famine
2 Argentum Armor
1 Bonehoard
20 Plains
1 Mirran Crusader
3 Celestial Purge
4 Revoke Existence
2 Brave the Elements
3 Kor Firewalker
2 Arrest


S trváním Event decku vzhledem k blížící se rotaci jako celku je to horší. Většina karet sice je z nového Mirrodin Bloku, ale obsahuje i karty ze Zendikar bloku a edice M11. Rotace postihne dvě jeho nejdražší (a nejlepší) karty. A bez Mystiků tenhle balíček bude o hodně, hodně slabší. Ne, že by hraní bez nich vyloženě nešlo, ale nebude to úplně ono. Každý tedy musí zvážit, zda se mu jeho koupě na defakto 4 měsíce vyplatí, protože po rotaci bude nejspíše chtít předělat a doplnit.

Pokud bych tedy měl „War of Attrition“ shrnout v sedmi, na začátku článku zmíněných, otázkách, vypadalo by moje hodnocení takto:

1/ Je Event  deck hratelný? Ano, sestavěný je poměrně dobře, i když neskrývá pro soupeře žádné velké překvapení.

2/ Je Event deck určen pro začátečníka?  Ano, nemá žádná náročná komba a hraje se celkem jednoduše. Snad jediné na rozhodování je, co zahrát první a případně jaký Equipment najít.

3/ Je Event  deck určen i pro pokročilého či zkušeného hráče Magicu? Spíše nikoli, jeho způsob hraní je jednodušší – viz bod 2  a to zkušeného hráče prostě neuspokojí.

4/ Je Event deck turnajově konkurenceschopný, jak uvádějí Wizardi? Na turnaji jsem jej nezkoušel, nicméně při testu nevypadal nehratelně. T2 deck z něj nebude, ale nějaké slušnější umístění by snad udělat mohl. Tady nemohu říct ani ano, ani ne.

5/Lze Event deck dále kvalitativně vylepšit a použít jej jako základ decku více konkurenceschopného na turnaji? Domnívám se, že ano. Směry vylepšení by mohly být de fakto dva a záleží na peněžence případného vylepšovatele.

6/ Vyplatí se jeho koupě  cenově? Určitě. Už jen kvůli dvěma Mystikům a jejich současným cenám má pro někoho, kdo je shání, jeho koupě smysl. Co je v něm navíc krom těchto dvou karet, je prakticky finanční bonus. Takže určitě ano.

7/ Jak dlouho Event deck ve stávající podobě vydrží? Ve stávající podobě moc dlouho ne. Prakticky jen do rotace, kdy mu odejdou dvě nejdůležitější a nejdražší karty a i pár karet ze Zendikaru a M11ky. Jejich odchod event deck docela dost oslabí.

Pokud souhlasíte s mým hodnocením a/nebo o koupi tohoto Event decku i tak uvažujete, podívejte se třeba na stránky partnerského e-shopu serveru cmus.cz a magic-guru.cz Veselý Drak a „War of Attrition“, kde si zde můžete zakoupit.

 

Event deck „Rot from Within“ alias Zelené trávení

Druhým Event deckem, který Wizardi vydávají je celozelený balíček nazvaný „Rot from Within“ pracující s mechanikou Infectu (2) a částečně i Proliferace (3). Podobně jako „War of Attrition“ jde o deck agresivní, dokonce snad ještě více než ten předchozí výše zmíněný. K vítězství se snaží dojít za pomoci zajímavých komb, díky kterým je schopen bleskurychle udělit soupeři 10 smrtelných jedových counterů. Ideální strategií je zahrát v prvním kole Glistener Elfa či ve druhém Blight Mambu nebo Ichorclaw Myra a v kole následujícím je posílit do útoku díky kouzlům jako jsou Groundswell, Primal Below nebo Mutagenic Growth. A pokud soupeř nemá nic na blok nebo vašeho útočníka neblokuje záměrně, povede to k jeho konci. Ne vždy to ale vyjde, proto k vašemu přežití v případě  neúspěchu prvního útoku slouží zdi Overgrown Battlement. Jako infectová záloha a pokračování prvotního útoku slouží v balíčku Rot Wolf, který dává karetní výhodu nebo Viridian Corrupter, který při svém příchodu zničí soupeřovi jeden artefakt. K odklizení cesty pro vaše jedaře nebo k doražení soupeře slouží Contagion Clasp a pokud soupeř stále vzdoruje a odolal prvotnímu náporu, máte v záloze Putrefaxe, který díky schopnosti Trample (4) udělí soupeři jedovaté kousnutí i v případě, že je blokován soupeřovou menší nestvůrou. Abyste jej rychle v balíčku našli, s tím pomůže Green Sun´s Zenith, díky kterému můžete v knihovně najít jakoukoli zelenou nestvůru. K vítězství ale nemusí vést jen trvalý útok od počátku, kolikrát se vyplatí si počkat na příležitost, kdy soupeř bude mít méně aktivních nestvůr než vy. K získání takové početní převahy slouží i Carrion Call a následně pak můžete využít svá posilující kouzla na volného infectového jedaře.

Decklist druhého Event decku je zde:

Rot from Within Milan Pech
Main Deck Sideboard
4 Glistener Elf
2 Ichorclaw Myr
1 Blight Mamba
4 Overgrown Battlement
3 Rot Wolf
3 Viridian Corrupter
2 Putrefax
4 Groundswell
4 Primal Bellow
1 Contagion Clasp
4 Carrion Call
1 Green Sun´s Zenith
1 Inkmoth Nexus
22 Forest
2 Unnatural Predation
2 Vines of Vastwood
3 Contagion Clasp
1 Melira, Sylvok Outcast
1 Pistus Strike
1 Viridian Corrupter
3 Trigon of Infestation
2 Obstinate Baloth


Vyplatí se tenhle zajímavý levný balíček finančně? Oproti prvnímu je levnější, stojí 349,- Kč a za tuhle cenu jej můžete zakoupit opět na e-shopu Veselý Drak zde. Pomíjím teď fakt, že karty se dají sehnat v aukcích, na magicových forech či prostou výměnou v herně od jiných hráčů levněji, budu zase počítat v cenách kamenných či netových obchodů. Inkmoth Nexus je za 200,- Kč, Green Sun´s Zenith 120, přidejte jednoho Putrefaxe a jste na ceně balíčku. K tomu navíc máte v rare kartách Putrefaxe č.2 , 1 Meliru a 2 Obstinate Balothy. Suma sumárum, jen v rare jste v současných cenách  obchodů +120,- Kč. K tomu přidejte celkem dost 5-ti a 7-mi korunových karet Common a Uncommon, navíc země a máte plus odhadem 250,- Kč v cenách kusovek. Takže za 350,- Kč se balíček vyplatí.

 

Jaké balíčky soupeřů vám budou vadit? Upřímně řečeno, je jasné, že „Rot from within“ není balíček na PT či jiné velké turnaje, ale v místní herně proti Vám nebudou stát jen samé Caw Blade, Grixis Twins či Valakuty, ale hlavně různé levnější konstrukce. Co balíčku je vadí je soupeř s dostatkem removalu – ať již s mass destrukcí, s dostatkem kouzel ala Lightning Bolt, ještě horším Arc Trailem, či Go for the Throat a Doom Blade nebo podpořený nestvůrami ala Gatekeeper of Malakir nebo Skinrender. Přece jen, vy těch infectových nestvůr až tolik nemáte, navíc jsou vaše potvůrky poměrně slabé a pokud vám soupeř odstřelí vše, co jste měli na ruce (a jedno zda najednou či postupně) vaše posílení nebudete mít na co využít. Přesně to se mi stalo v jednom zápase na turnaji, kam jsem tenhle Event deck na test vzal. Druhým typem soupeře, co by vám mohl vadit, jsou různá rychlá aggra či „tokenovadla“, prostě balíčky, které mají od začátku na stole dost nestvůrek na blokaci, protože přes ně se budete špatně dostávat a 2x za sebou Vám Putrefax s Trample pokaždé taky nedorazí.

Jak jsem již psal výše, balíček by měl fungovat na principu posílení slabých infectových nestvůrek, které jsou pak soupeři schopné velice rychle udělit soupeři fatálních 10 jedových counterů. Nápad určitě zajímavý a životaschopný, ale jeho naplnění, co se složení balíčku týká, myslím trošku kulhá. Výběr karet mi v některých případech připomíná známou pohádku, kde pejsek s kočičkou vařili dort. Náznak aggra, náznak obrany, pak late game, pak přečíslení. Je fajn mít k plánu A i plán B a C, ale..není toho přece jen slovy klasika „Trochu málo, Antone Pavloviči?“. Navíc balíček až na jednu kartu neobsahuje létání. Přítomnost Overgrown Battlement sice znamená obrannou zeď a manu navíc, ale v balíčku je víceméně zbytečná.  Vy se nechcete bránit, chcete útočit a tlačit do soupeře poison countery od začátku díky posílení nebo si maximálně chvíli počkat na nejvhodnější čas pro smrtící úder. Rot Wolf za 3 many? Karetní výhoda, ale to je tak všechno. Mnohem lepší by byl další 2 manový myr či ještě lépe – Necropede. Obstinate Baloth? Tady? Ano, je to rare, ale mnohem lepší by místo něj byl třeba druhý Inkmoth Nexus. Takže balíček základní konstrukcí proč ne, ale úpravy by snesl. Na druhou stranu, znovu připomenu, že stojí něco přes 3 stokoruny, nelze od něj tedy čekat úplný zázrak!

Jak by tedy vylepšení Event decku mohlo vypadat? Pokud v tuto chvíli ponechám stranou finanční hledisko jako takové, pozvedlo by jej přidání další barvy, zůstat jen v zelené je přece jen trochu limitující. Nabízí se rovnou doplnění černé, kde sice dojde ke zpomalení balíčku, ale ne až tak finančne drahé karty jako Hand of the Pretors, Phyrexian Vatmother, Phyrexian Crusader, či removaly sloužící k odstranění otravných blokerů soupeře ala Doom blade, Go for the Throat, Grasp of Darkness a mnohé jiné by své místo v takovém balíčku najít mohly. Toto vylepšení ostatně naznačují i Wizardi v přiloženém návodu k hraní.

Já bych na to ale šel jinak. Využít základní myšlenku decku – tedy rychlé, manově levné infectové bytosti kombinované s posilovači. A ještě jí zdůraznit a balíček pokud možno ještě zrychlit. Proto bych přidal barvu červenou. Což by pak i cenově vůbec nevycházelo draho a zachovali bychom cenovou hladinu balíčku! Sice by to znamenalo odebrání některých i drahých karet – takový Obstinate Baloth je v tohle typu balíčku zbytečný (k čemu vám je karta, kterou můžete zahrát díky discardu zadarmo, když discard tohoto typu nikdo na Standardu nehraje), Carrion Call je sice fajn věc, ale spíše na limited do draftu než na standard, přece jen získat za 4 many 2 1/1 infecty, to je trochu pomalé řešení do našeho balíčku.

Podobných úvah nad R-G infectem na různých stránkách či forech už pár zaznělo, napadá mě třeba zajímavý článek od Adama Kosky na TCGplayeru. A právě proto bych se při vylepšení vydal tímhle směrem. T2 deck sice nevytvoříte, ale balíček, co soupeře umí překvapit a zabít ve 2. kole ano. Že si vymýšlím? Nikoli, stačí mi 2 země a 3 karty, abych soupeře, který nemá ve svém kole „něco“ na reakci, zabil. Respektive zcela otrávil, pro přesnost. Podívejte se spolu se mnou, že to jde. 1. kolo zahraji zelenou zem a zeleného infectového elfa. Ve druhém zahraji druhou zem – červenou, a zaútočím. Pokud soupeř buď neblokuje (nemá čím nebo nechce) nebo nemá prostor pro reakci (Lightning Bolt, counterspell či jiné podobné 1 či 2 manové kouzlo, kterým by odstřelil elfa či zrušil sesílané kouzlo), za 1 zelenou manu zahraji Groundswell, elf má najednou 5/5 (+2/+2 základ kouzla, a další +2/+2 za Landfall v kole), za červenou manu zahraji Assault Strobe, co dá již posílenému elfovi Double Strike (5) a je vymalováno! 10 poison counterů ve 2. kole.

Jako další vhodné karty by se mohla jevit klasika červené barvy – Lightning Bolt. Proč Bolt, když nedává infect zranění? I když se pravděpodobně reprintu v edici M12 nedočká,  Bolt má snad každý hráč Magicu a především se za 1 červenou manu zbavíte jedné slabší příšery, co vašim infectům blokuje cestu. Místo jiné manově dražší karty – a že jich pár v balíčku najdete, by se mohl zkusit hrát i tématicky vhodný Volt Charge. Za 3 many 3 damage do nestvůry..nic moc, ale to hlavní navíc je jeho proliferace, díky které ten 1 další jedový bodík soupeři může klidně být tím posledním. Nevýhodou je jeho manacost, takže jej zmiňuji spíše jen jako levnou možnost. Z creatur je pro nás zajímavá krom klasiky infectu Necropedy i jedna červená bytost – prasátko Razor Swine. Sice jen 2/1, ale má abilitu First strike (6). V základu by čuníci mohli nahradit Viridian Corruptery, kteří by se přesunuli do side, či třímanové Rot Wolfy. Necropedy jsem už zmínil, ty bych přidal určitě, to je v zahajovací fázi hry většinou výměna 1 nestvůry za 2 nestvůry soupeře. Zajímavým equipmentem je pro nás Livewire Lash. Přidá +2/0 jedné nestvůře, která pokud je cílem kouzla (a to třeba i vašeho posilovacího či sebeničícího!), dá 2 damage (v případě, že nestvůra má infect, tak 2 poison countery!) cílové nestvůře nebo hráči, takže se ani nemusíte obtěžovat s přímým útokem na soupeře, jedové countery mu můžete nasázet i nepřímo. A samozřejmě se nabízí ještě jedna věc na vylepšení – přidat další Inkmoth Nexusy, tak 3 kousky by mohly stačit. A nějaký červenozelený dualland, ideálně asi Copperline Gorge. V side by zůstali protiartefaktoví Viridian Corrupteři doplnění Nature´s Claimy, Vines of Vastwood sloužící jednak k ochraně vaší nestvůry před kouzlem či jako další posílení, Contagion Clasp při předpokladu delší hry,  Melira proti infectu (když už jí máme) a Combust proti bílým a červeným nestvůrkám.

 

Napadlo mě ještě jedno zajímavé kombo s využitím Meliry. Ale hrálo by roli hlavně v lategame, což přeci jen není cíl navrhované úpravy balíčku. Současně s Melirou hrát i Phyrexian Hydru. Za 5 man 7/7 tělo s infectem, které se ubírá síla v závislosti na zranění tím, že sama dostává -1/-1 countery. A tomu by právě Melira předešla, Hydra by byla stále v plné síle. Také možnost. No jo, jenže, jak dlouho vám tyhle dvě nestvůry vydrží na stole .. a navíc současně na stole? Kolo? Dvě? Takže tudy cesta nejspíše nepovede i proto, že přece jen chceme zachovat balíčku jeho rychlost.

Ony úpravy by celkovou cenu balíčku příliš nezvedly a na světě by bylo velice levné řešení balíčku na standard. Deck by pak, se zahrnutím maxima karet z původního „Rot form Within“ mohl vypadat takto:

RG Milan Pech
Main Deck Sideboard
4 Glistener Elf
4 Ichorclaw Myr
4 Blight Mamba
3 Necropede
2 Putrefax
2 Razor Swine
1 Green Sun´s Zenith
4 Assault Strobe
4 Groundswell
4 Mutagenic Growth
3 Lightning Bolt
2 Livewire Lash
3 Inkmoth Nexus
4 Copperline Gorge
4 Smoldering Spires
2 Mountain
10 Forest
3 Viridian Corrupter
2 Contagion Clasp
1 Melira, Sylvok Outcast
3 Combust
4 Nature´s Claim
2 Vines of Vastwood

 

Pokud to sečtu, koupě Event decku, dokoupení karet do mainboardu a side (ten můj je navržený tak nějak obecně s využitím karet, které už většinou máte z Event decku) maximálně 1000,- Kč v cenách kamenných obchodů. Největší položku navíc udělají 2 Nexusy po cca 200 korunách/kus. A máte balíček, se kterým si nějakou zábavu užijete a se kterým by se na nějaké lokální úrovni určitě dalo hrát. Kolik jiných, funkčních balíčků s myšlenkou, si za tyhle peníze postavíte?

S rotací si u „Rot from Within“ není třeba dělat extra hlavu. Zmizí sice některé posilovače, ale neobával bych se, že se v M12ce, respektive v září přišedší edici „Innistrad“ nějaký další neobjeví, plus jsou zde již stávající z edic Mirrodin Bloku. Zbytek karet, s výjimkou Balotha, zůstane dále na Standard použitelný a Balotha de fakto nepotřebujete.

A zapomněl jsem zmínit ještě jednu věc. Nejsem sice hráč allcommonu, ale podle mého by se s určitou ne příliš velkou úpravou mohl „Rot from Within“ použít i jako základ pro  allcommon standard deck, kde by mohl patřit k černým koním formátu.

Jelikož mě osobně k mému překvapení zelený infect zaujal přece jen víc, a i proto, že WW decky se v Dungeonu kam chodím na turnaje hrají, rozhodl jsem se si zelený infect v nepřestavěné podobě vzít s sebou na pravidelné pondělní hraní. Zkusit ostatní hráče překvapit a hlavně jeden z Event decků otestovat v praxi na turnaji. Výsledek mé návštěvy je tady:

Report z návštěvy turnaje formátu Standard v Dungeonu 06.06.2011

Do Dungeonu se tentokrát sešlo 18 lidí, přišlo i pár vyložených nováčků. Složení balíčků bylo různé, od těch TOP po některé domácí konstrukce a začátečnické balíčky.

1. zápas a přišel na mě hned soupeř s balíkem těžkého kalibru. Boros v maximální výbavě je jako křest ohněm. No upřímně, nedělal jsem si moc naděje, když na mě naběhne prakticky plnohodnotný T1,5 deck v ceně raději ani nevím jaké, zatímco já mám  neupravený balíček za 350 korun…
Prohrál jsem kostku a mulliganoval na 6, první ruka byla jen s jednou zemí. Oba zahrajeme landy, soupeř pak i fečku, dále zahrál Squadron Hawka, já mambu, tu mě odstřelil bleskem. Já zahrávám nexus, ten se při útoku mění se sokolem, což asi byla chyba z mé strany. Soupeř hraje Goblin Guide a sokola č.2, útočí do mě, já zahrávám Ichorclaw Myra, kterého mi ničí druhýblesk. Daří se mi zahrávat země až do počtu 5ti, pak sem se zakousnul a nepřišly už další. Což byla smůla protože na ruce byli jak oba Putrefaxové, tak hlavně posilovačky na něj. Tady se projevila chyba s Nexusem. Životy mi klesaly, takže 1. Putrefax musel do hry, soupeř ho blokoval sokoly a Steppe Lynxem, a aby toho nebylo málo, zahrál Mirran Crusadera s protekcí na zelenou a Kotha. Já neměl co, místo landy nebo potvory zas přišla posilovačka. Soupeř útočí za 6, já jsem na 8mi životech, pak zahrávám Putrefaxe č.2, který je ale částečně zablokovaný a dávám jen 3 countery. Bohužel nebyla mana na posílení, stačila jedna landa navíc, ideálně kdyby byly navíc 2 (7 zemí na stole) a se dvěma Putrefaxy by byla hra moje. Takhle mě soupeř prostě dobil v dalším kole.

Druhé kolo bylo ještě „lepší“ a ze začátku se průběh opakoval. Zahranou Mambu a Rot Wolfa mi zničil nejprve Blesk a pak Arc Trail, soupeř si zahrál Mystika č. 1, co mu našel Sword of Body and Mind č.1, zatím mě projíždí Goblin Guide, útočím s druhým vlkem, který je blokován, ale díky Mutaci přežije a lížu si aspoň kartu. Zahrávám Clasp plus Elfa, Mystikovi je zatím oblečen meč, kterým mě soupeř propichuje poprvé a já odemílám 10 karet. V těch 10 kartách byly 3 Corrupteři, kteří artefakty ničí. Bezva.. Vlk s elfem útočí znovu, vlk je blokován, já zahrávám zemi a proliferuju, soupeř má 2 jedové countery. Jenže..tím tak nějak končím. Soupeř vyndavá mystika č.2, k tomu meč č.2, první mě opět propíchne, takže dalších 10 karet pryč, na stůl přišel i Mirranský crusader. Putrefax situaci těžko může změnit, vlk byl zničen a soupeř equipuje meč č.2 a crusader s mystikem si mě podávají za zbylých 11 životů.

Stav 2:0 a 0:1 na zápasy.

Výhra byť v jednom kole by mě překvapila, ale nebýt mojí chyby spolu s lehkou nepřízní na topdecky v prvním kole, nemusel být celkový průběh až tak jednoznačný. V první hře mi chyběla aspoň jedna landa, ve druhé nedorazily posilovačky a hlavně soupeři došlo přesně co na mě potřeboval a měl štestí v odemletých kartách. I když upřímně, s deckem za 350 korun jsem asi těžko mohl zápas vyhrát.

2. zápas a nalosovali mi kamaráda, se kterým jsem doma Event deck testoval. Takže věděl, co na něj hraju. Hraje nově sestavený černý infect, takže souboj dvou infect decků proti sobě.

1. kolo a soupeř jde do 6 ti. Zahrávám zemi a zeď, soupeř 2x za sebou Inkmoth Nexus a útočí, mám to za 1 poison counter. Po zahrané zemi mám dost many na Carrion Call, soupeř mi přes Grim Affliction ničí 1 právě vyložený infectový token a přidává mi 2. counter s Nexusem. Infect token ale v odpovědi zaútočí, je 2x posílený o Mutagenic Growth a soupeř má najednou 5 jedových bodů. Protivník hraje nejprve Core Prowlera, já v odpovědi Rot Wolfa, soupeř pak Mimic Vat, jeho Prowler útočí, ale je zdí zablokován a soupeř na konci kola přidá Ichorclaw Myra. Já hraji zelený Zenith, kterým hledám Putrefaxe a spolu s ním útočí i vlk a infectový token, což v pohodě stačí na 1. vítězství.

2.kolo, soupeř začíná, zahrává na začátku Nexus a ve 3. kole Phyrexianského Crusadera. Já zatím zanesl elfa a Ichorclaw Myra. Útočím s oběma, elf je blokovaný rytířem, takže ho posiluji kouzlem, jak elf, tak rytíř jdou do hrobu a soupeř má navíc 1. jedový bodík. Soupeř přidává Nexus č.2, prvním útočí, já mam také 1. counter, útočím s Myrem, kterého zastavuje Virulent Wound a já nemám Myra, zato návdavkem jedový counter č.2. Aby toho nebylo málo, soupeř přidává Nexus č.3 a zahrává Clasp, zase jdou do mě Nexusy a navíc proliferace. Takže mám 5 counterů. U mě jde do hry Putrefax, a Corrupter, srovnávám skore na otrávení na 5:5. Soupeř zahrál krysy, já Corruptera č.2, hru ale rozhoduje Grim Affliction, který mi ničí oba Corruptery /jeden byl jedem načnutý/, krysy útočí spolu s Nexusy a to je konec. 1:1 a jdem na 3. kolo.

V něm zahrávám opět zeď na obranu, soupeř létajícího Plague Stingera č. 1 a pak i Stingera č.2. Mě přišel na stůl elf, Nexus, který se mění s jedním ze Stingerů, druhý Stinger útočí a dává mi za 1 jedna. Můj elf útočí, je posílený do útoku a dává soupeři za 5 jedových. Na pomoc mu přichází Corrupter č.1, soupeř zahrál Clasp, s tím se vypořádává Corrupter č.2, první zatím útočí, čímž ničí blokujícího posledního soupeřova Stingera. Soupeř má stále manascrew, do hry mi jde Corrupter č.3 a je prakticky hotovo. Soupeř nemá jak by mi zastavil útočníky a s prázdným stolem a 6 jedy v těle ho dobíjím.

1:1 na zápasy.

3. zápas byl tak trochu vraždění neviňátek. Soupeřem mi je magicový nováček (poprvé se třeba setkal se mechanikou infectu), co je navíc poprvé na turnaji a hraje monoblue deck. Tak trochu smíchaný kontrol s aggrem, od každého něco a proti mně mu to nefunguje. Obě hry jsou velice rychlé.

V 1.kole zahrávám Glistener Elfa, soupeř vyndavá pouze země, elf je posílen a soupeř má hnedka 3 jedové body. Přidávám Vlka, soupeř poprvé zahrál potvoru - Calcite Snappera.  Jelikož mám na ruce dost posilovaček, útočím jak s elfem, tak vlkem, soupeř jednoho útočníka blokuje, druhý je dvojnásobně posílen a první hra končí. Tady Event deck zapracoval přesně jak měl.

2. kolo bylo podobné, nechal jsem si ruku celkem špatnou, kde byl jen jeden infect, ale zato dost zemí - proč to nezkusit. Do 4. kola zahrávám pouze země, soupeř má manacrew na dvou zemích, counteruje mi Carrion call, se zemí č.5 zahrávám elfa, který by mohl být zcounterován Mana Leakem, ale neměl jsem problém cenu doplatit. Soupeř si lízl 3. zemi, zahrál Merfolk Sovereingna. Jelikož soupeř je zatapovaný, já zahrávám zelený Zenith, co hledá Putrefaxe, soupeř má najednou zase 5 jedových bodů a vzdává, jelikož nemá další zemi na zahrání další manově drahé karty. Mě by na TOP deck přišel Putrefax č.2, což by situaci vyřešilo tak jako tak, v ruce byla i posilovačka.

2:1 na zápasy.

V posledním 4. zápase mi přidělili soupeře se zajímavě sestaveným černým balíčkem s dostatkem removalu a nestvůr, který soupeři proti mně chodil úplně skvěle.

1. kolo - zahrávám na začátku Glistener elfa, který dostal okamžitě po hrdle(Go for the Throat), můj Elf č. 2 byl zničen kicknutým Malakirským Gatekeeperem, zahrál jsem vlka, kterého ničí Gatekeper č.2. Gatekeepeři si útočili, mnou zahraná poslední potvora zbylá v ruce - Viridian Corrupter dostal naloženo od Skinrendera, takže mám prázdný stůl a v ruce posilovačky bez možnosti jimi něco posílit a soupeř mě za 2 kola pak už zabíjí. Zničil mi všechny 4 zahrané potvory de fakto v reakci a měl volnou cestu.

2. kolo podobný průběh - dávám zeď č.1, zeď č.2, Gatekeeper č.1 ničí 1. zeď, já přidávám Blight mambu, druhou zeď mi ničí soupeřův Gatekeeper č.2. Posílená Mamba ničí útočícího Gatekeepera, přidávám Vlka, soupeř Lilianu, díky níž zahazuji poslední kartu z ruky. Soupeřův útok zastavuje vlk, nicméně na stole se objevuje Grave Titan a je vlastně hotovo. Sice jsem ještě 3 kola zdržoval, ale balíček neměl čím Titána zničit a ti moji malí infecti ho sice trochu oslabili, nicméně to bylo málo. Armáda zombíků podporovaná namaxovanou Lilianou, kterou soupeř ani nemusel odpálit mě prostě zadupala.

Takže stav 2:2, celkové 8 místo z 18 lidí (což na druhou stranu není na balíček za 350 korun špatné) a přesně se ukázalo, jak na tom „Rot from Within“ je a co mu vadí. Mass removal, nadbytek removalu obecně, dostatek soupeřových blokerů  a věci s protekcí na zelenou. Ale hraní s ním je docela zábava a znovu se budu opakovat .. za ty peníze? :-)

Došli jsme ke konci recenze na druhý Event deck, podívejme se teď, jak by v případě „Rot from Within“ vypadaly odpovědi na začátku článku položené otázky?

1/ Je Event  deck hratelný? Ano. Sestavený není vůbec špatně.

2/ Je Event deck určen pro začátečníka?  Dá se říci, že Ano, nejsou v něm žádná na přemýšlení náročná komba a není třeba hrát vyloženě kontrolní hru. I když i s tou, respektive trpělivostí, se dá uspět, protože jen bezhlavým tlakem se uspět nedá.

3/ Je Event  deck určen i pro pokročilého či zkušeného hráče Magicu? Spíše ne, jeho princip je přeci jen docela jednoduchý a zkušenému hráči nebude mít až tak co nabídnout. Obsahuje sice zajímavá komba a jde hrát jak agresivně, tak více kontrolně, zkušený hráč se za ním ale myslím neohlédne. Snad leda jako základ pro allcommon standard by jej využít mohl.

4/ Je Event deck turnajově konkurenceschopný, jak uvádějí Wizardi? Od balíčku za 350 korun se nedají čekat žádné zázraky, ale na lokální úrovni nepropadne a na chvostu by končit nemusel. Takže spíše Ano. Na TOP decky ale mít nebude, s tím nepočítejte.

5/Lze Event deck dále kvalitativně vylepšit a použít jej jako základ decku více konkurenceschopného na turnaji? Určitě ano. Možností je několik, přidání červené na zrychlení, případně černé na trochu opatrnější hru.

6/ Vyplatí se jeho koupě  cenově? Ano.

7/ Jak dlouho Event deck ve stávající podobě vydrží? Dlouho. Rotace se jej téměř nedotkne a co odrotuje, půjde nahradit. Základ zůstane.

Jestli Vás tedy „Rot from Within“ zaujal, můžete jej koupit za zajímavou cenu na e-shopu Veselý Drak zde.

Rozbor obou Event decků došel ke svému konci, pokud jste článek dočetli až sem, gratuluji k Vaší trpělivosti s autorem a budu se těšit někdy příště zase „napočtenou“. Vaše tipy a postřehy k oběma balíčkům pak můžete samozřejmě napsat do komentářů pod článkem!

Milan Pech (milape)

 

Vysvětlivky:

1/ abilita Living Weapon – použitá pro Equipment, říkající, že v okamžiku, kdy equipment přijde do hry (na bojiště), přidej do hry 0/0 Germ token a equipment mu přiřaď

2/ abilita Infect – využívaná nestvůrami a použitá poprvé v edici Scars of Mirrodin, kdy nestůra rozdává zranění ostatním nestvůrám ve formě -1/-1 counterů a hráči ve formě jedových (poison) counterů.

3/ abilita Proliferate – použitá opět v edici Scars of Mirrodin a umožnující přidat libovolnému počtu permanentů a hráčů další countery v případě, že je již na sobě mají.

4/ abilita Trample - pokud vaše nestvůra udělí dostatek zranění jiné nestvůře, která jí blokuje při útoku, tak, že blokojící nestvůru zabije, zbytek případného zranění udělí bránícímu se hráči

5/ abilita Double Strike – umožnuje nestvůře touto abilitou vybavené udělit zranění jak za First Strike, tak za normální zranění

6/ abilita First Strike – umožnuje nestvůře s touto abilitou udělit zranění před nestvůrou, která tuto abilitu nemá

 

Komentáře
Autor: Troglo @ pátek 10. června 2011 18:21
Ahoj,
pěkný článek, vůbec nic mi v něm nechybí. zrovna na tom turnaji 6.6. jsem byl, ale nedokážu si na Tebe vzpomenout :-). Taky jsem hrál proti tomu Borosu, ten nakonec celkově vyhrál. Bohužel jsem si nezahrál proti žádnému infectu... Dobrý rozbor!

Autor: milape @ pátek 10. června 2011 20:00
ahoj, díky že se článek líbí. Třeba si spolu zahrajem příští postávkové pondělí :-) A Boros už tam určitě nebude, on si zas vezme něco jiného..

Autor: Elwin @ sobota 11. června 2011 9:36
Pěkný článek, jenom bych podotknul že Assault strobe je sorcery, takže ho těžko zahraješ potom ,co soupeř řekne, že neblokuje. Jinak ten infect vypadá zajmavě, ale stejně si myslím že monoG je lepší volba. Hlavně je manově stabilnější, a taky bych se nebál hrát jako záložní plán 2 Mimic vaty, protože Putrefaxe ve vatu rozdýchá málokdo.

Autor: ja @ sobota 11. června 2011 10:25
caute, neviem sa rozhodnut, ktory event deck si mam kupit ... rozhodujem sa medzi War of Attrition a Into the breach ... poradite mi ?

Autor: milape @ sobota 11. června 2011 19:27
Ta Assault Strobe mi unikla, respektive jsem to nenapsal přesn to se omlouvám..ta se prostě musí zahrát před útokem v main fázi..

Ja: já osobně bych bral ten infectový. Déle vydrží kvůli rotaci, vylepšení je levnější v celkové ceně, není to jen buch vylož potvoru, buch, ověs jí, zaútoč..je tam větší možnost taktiky. Na druhou stranu je takový jednostranný ve smyslu že ho na něco jiného prostě moc nepředstavíš. Vyber si podle otázek na konci každé části recenze ;-).

Autor: Elwin @ sobota 11. června 2011 20:30
Také bych bral určitě ten infect je skoro o polovinu levnější a pokud ho budeš chtít vylepšit, tak tě to bude stát tak 300 kč max a budeš tam mít nejlepší věci, které jsou v zelené v infektu k dispozici, narozdíl od toho bílého, který je dražší a pokud bys tam chtěl hrát "nej" kousky tak tě to vyjde pěkně draho..

Autor: dpazout @ neděle 12. června 2011 12:06
Jen bych dodal, dve veci. K prvnimu decku, Mystic sice odrotuje, ale jen ze standardu. Myslim ze na EXT se bude hrat stale. Navic jdou zpravy, ze FNM bude mozno hrat tusim od srpna i ve formatu EXT. Ke druhemu decky bych dodal, ze mit 4 Nexusy je celkem dulezite. Nicmene i po jejich zakoupeni to nebude predrazeny deck. Prestavba na cokoliv jineho by asi nebyla snadna, ale lze hrat monoG, GB, nebo GU varianty. Mozna i GW s protekcemi bude hratelna.

Autor: milape @ neděle 12. června 2011 14:35
Ohledně trvanlivosti decku k balíčku přistupuji právě z hlediska nejrozšířenějsího Standardu (i to tak píši v úvodu a hlavně pro něj se ty ED vydávají), co se Extu týká, samozřejmě máš pravdu.
Do spekulací co bude nebude bych se nerad pouštěl. Taky jsem četl spekulaci nikoli o banu Jace, ale právě Mystika, protože podle (nejen) mého názoru díky němu a ne Jaceovi vládne Caw-Blade současnému Standardovému fieldu. I když si osobně myslím, že do rotace ani s Jacem ani Mystikem Wizardi nic provádět nebudou..ta úvaha na dost forech už zazněla taky.

Autor: KO23L @ středa 15. června 2011 13:36
Zdravíčko, jen bych trošku poupravil informaci o ceně :D. Spíš by bylo vhodné říct v našich končinách na pultech vykutálených, magicku znalých obchodníků stojí jeden 799 a druhý 349, přičemž Wizards tyto produkty vydávají jako jednu rovnocennou řadu a na pultech běžných papírnictví a hračkáren jsou za jednotnou cenu 549 korun. To jen

Autor: milape @ pondělí 20. června 2011 8:25
Poměrně důležité upozorění:

Jace, the Mind Sculptor and Stoneforge Mystic will both be banned in Standard effective July 1, 2011. Exception: The deck list for the "War of Attrition" Event Deck will be legal in Standard if kept completely intact. That deck, which went on sale on June 10, contains two copies of Stoneforge Mystic.

http://www.wizards.com/magic/magazine/article.aspx?x=mtg/daily/feature/148

Tím pádem prosím považujte mnou navržené úpravy ED War of Attrition za BEZPŘEDMĚTNÉ. Snad leda že byste u WW questu vyhodili oba mystiky..

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí