pátek 19. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pátek 12. srpna 2011
Recenze Event decků „Illusionary Might“ a „Vampire Onslaught“
Autor: milape @ 15:34 :: 5141 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Standard, Novinky, Tvorba balíků
 

Recenze Event decků „Illusionary Might“ a „Vampire Onslaught“

 

Po krátké odmlce zdravím znovu všechny čtenáře,

opět se spolu setkáváme nad „relativně“ novým přírůstkem do rodiny produktů Magicu - předkonstruovanými turnajovými balíčky, tzv. Event decky. Nejprve malé vysvětlení. Tenhle článek byl původně psán pro oba servery - jak cmus, tak i magic-guru. Zde byl jeden kolega o něco rychlejší a Jakub - admin cmusu, kterému tyhle recenze posílám, článek vyvěsil v pátek zatím jen na cmus, kde jste recenzi možná už četli. Po dohodě s Ufinem recenzi dávám i sem, na magic-guru. Jednak, abyste měli něco dalšího ke čtení, dále i proto, abyste měli jiný pohled na oba nově vydané Event decky a také porovnání obou uveřejněných článků na jednom místě. Navíc jak jsem zmínil, recenze byla svým stylem psaná pro oba servery. Konec vysvětlení, nyní již k samotnému článku.
Společně se nyní vlastně již potřetí můžeme ponořit do jejich tajů, protože Wizardi dodrželi dané slovo, kdy s každou novou edicí chtějí vydávat kromě Intro packů určených především začínajícím hráčům, i balíčky turnajově konkurenceschopné, což jsou právě tyto Event Decky. A u příležitosti vydání core setu M12 hráčům opět naservírovali dvojitý zákusek v podobě další várky Event decků.

Co to je vlastně onen Event deck? Pokud jste se s nimi již seznámili nebo jste četli předchozí články na tohle téma, směle následující odstavec přeskočte. Pro vás ostatní zkusím ve v krátkosti shrnout, o co se vlastně jedná. Záměrem Wizardů při jejich tvorbě bylo vytvořit předkonstruovaný balíček, který by měl být bez dalších úprav konkurenceschopný na místním lokálním turnaji nebo FNM na formát Standard. Tím nechci řici, že by na jiný formát turnaje použít nešel, není ale pro něj zamýšlen, jeho primárním cílem by měl být právě Standard. Prostě hráč bez balíčku přijde do obchodu(nebo e-shopu), zakoupí si jej, rozbalí (a následně i obalí) karty a ihned bez dalších úprav může nejen začít hrát, ale má mít v závislosti na svých hráčských schopnostech i reálnou možnost případně turnaj vyhrát nebo se na něm dobře umístit. Vzhledem k jejich ceně se určitě není možné domnívat, že by takovýto předkonstruovaný balíček měl ambice stabilně přehrávat klasické T1 a T2 decky na formátu Standard. To by jeho cena byla úplně někde jinde a zcela jistě by obsahoval podstatně finančně náročnější karty a pak je na místě otázka, kdo by si jej v takovém případě pořídil. To prostě není příliš reálné, protože součet cen současných Standardových TOP decků několikanásobně překračuje cenu celého Event decku. Ale Event deck by měl hráči umožnit hlavně zábavné hraní a hráč by (podle záměru Wizardů) měl být schopen se s ním na takovém turnaji prosadit. Jako takový je určen již hráčům pokročilejším, což je také další rozdíl oproti Intro Packům, které jsou zaprvé určeny zejména pro začínající hráče a zadruhé slouží hlavně k seznámení se s nově vydanou edicí, jejími mechanismy a kolikrát Magicem jako takovým. Ty slouží tedy především pro naučení se hry a pro domácí hraní.

V úvodu článku jsem napsal, že se u Event decků jedná o (v uvozovkách) relativní novinku. Ony uvozovky jsem použil zcela záměrně, protože byť se jedná již o třetí dvojici Event decků, s jejich vydáním započali Wizardi relativně nedávno. První dvojice se objevila několik málo týdnů po vydání druhé edice Scars of Mirrodin bloku (tyto Event decky byly pojmenované „Into the Breach“ a „Infect and Defile“) - recenzi na ně můžete nalézt zde. Zejména „Into the Breach“ velice mile překvapil a bezesporu naplnil onu proklamovanou funkci předkonstruktovaného balíčku určeného pro lokální turnaje a místní FNM, protože se jednalo o základ poměrně úspěšného a hlavně konkurenceschopného balíčku Kuldotha Red. S vydáním poslední edice Scars of Mirrodin bloku - New Phyrexie - přišla druhá dvojice Event decků - War of Attrition“ a „Rot from Within“, jejichž recenzi pro změnu můžete nalézt zde. Ani druhá dvojice se neukázala jako šlápnutí vedle a opět šlo o balíčky poměrně dobře hratelné, z nichž zejména infectový „Rot from Within“ ukázal svoje schopnosti a dal hráči do ruky zbraň schopnou zatopit i balíčkům v cenách několikanásobně vyšších, než byla jeho pořizovací hodnota.

Zatím to s Event decky vždy vypadalo tak, že jeden balíček byl relativně hratelnější, potřeboval méně dovylepšení či obsahoval cenově hodnotnější karty, než balíček druhý, který buď byl slabší, potřeboval více karet na doplnění, aby se stal více konkurenceschopným nebo také neobsahoval takové finanční bomby jako balíček druhý. Jak si v tomhle ohledu stojí nová dvojice, nazvaná „ Illusionary Might“ a „Vampire Onslaught“, na to se pokusím odpovědět v následujících odstavcích tohoto článku. Jelikož Event decky nejsou přeci jen zadarmo, pokusíme si spolu zodpovědět několik otázek, které by si hráč měl položit před tím, než si takovýto balíček pořídí. Otázky se již v minulé recenzi ustálily do následující podoby:

1/ Je Event  deck hratelný?
2/ Je Event deck určen pro začátečníka?  
3/ Je Event  deck určen i pro pokročilého či zkušeného hráče Magicu?
4/ Je Event deck turnajově konkurenceschopný, jak uvádějí Wizardi?
5/Lze Event deck dále kvalitativně vylepšit a použít jej jako základ decku více konkurenceschopného na turnaji?
6/ Vyplatí se jeho koupě  cenově?
7/ Jak dlouho Event deck ve stávající podobě vydrží?

 

Otázka 1/ se týká stavby balíku jako takového a samotného hraní. Otázka 2/ a 3/ pak směřuje k odpovědi, komu je balíček určen. Oproti tomu otázka 4/ a 5/ by měla dát odpověď na marketingové tvrzení Wizardů říkajících „rozbal Event deck a vem na turnaj“. A otázka 6/ ta je myslím všem jasná a otázku č.7/ - prostě jak dlouho můžete Event deck ve stávající podobě hrát na turnaji formátu Standard.

Oba nové Event decky si samozřejmě můžete zakoupit na partnerském e-shopu serverů cmus.cz a magic-guru.cz, čímž podpoříte jejich fungování. „Illusionary Might“ stojí  299,- Kč, oproti tomu „Vampire Onslaught“ pořídíte za 749,- Kč. Současně máte ještě možnost si na Veselém Drakovi koupit oba Event decky za zvýhodněnou cenu 999,- Kč.

V každém z obou Event decků naleznete 60 samostatně zabalených karet maindecku doplněných 15 kartami sideboardu. Součástí balení je dále počítadlo životů v podobě 20-ti stěnné kostky, krabička na karty z poměrně tvrdého kartonu s motivem edice M12 v barvě fialovošedé pro „Vampire Onslaugt“ či v barvě šedomodré pro „Illusionary Might“.  Nádavkem dostanete v balení ještě složená základní pravidla Magicu, která jsou stručný úvodem pro hraní hry samotné. A ještě krátký návod ke hře pro konkrétní Event deck, který je současně jeho představením s doporučeními, jak který z obou Event decků vlastně hrát.

 

Tak, úvod máme úspěšně za sebou, pojďme se již blíže věnovat oběma balíčkům, využívajícím v karty z edice M12. Jak dopadlo jejich vzájemné srovnání při hraní proti sobě?

Oba Event decky jsme s kamarádem Honzou (kterému bych chtěl na zde alespoň touto cestou poděkovat) zkusili zahrát proti sobě. Nakonec z toho bylo celkem 7 her, ze kterých se už dá udělat určitý obrázek o hratelnosti obou balíčků. Pokud jste se domnívali, že Vampíři převálcují Iluze rozdílem třídy, nebylo tomu tak. Skore skončilo 4:3 pro Vampíry, je ale pravda, že sideboard jsme použili oba až v posledních dvou hrách. A navíc, velká většina her byla poměrně vyrovnaná, dokud  jedna strana nezahrála nějakou „bombu“, která převážila jazýčky vah. Pokud se vampírům podařilo od počátku vytvořit převahu, ideálně dostat a udržet ve hře „ostří“ či Kalastrii, Iluze již nestačily nápor zastavit. A naopak, pokud Iluze přežily úvodní tlak krvesajů a přišly jim velcí létaví draci /v jedné hře dokonce 2 ze 3 celkem/ nebo Iluze vhodně využily Mind Control, miska vah se naopak převážila pro Iluze. Shodli jsme se, že oba balíčky snesou určité úpravy, ale že až na nějaké výjimky jsou dobře postavené a poměrně  vyvážené a vybalancované. Což byl rozdíl především oproti první edici Event Decků, kde jeden balíček byl naprosto dominantní a druhý de fakto do počtu. Podrobnější informace o obou recenzovaných Event decích naleznete dále ve článku, kde má každý Event deck svou samostatnou část a detailní rozbor.

 

Event deck „Illusionary Might“, aneb jak nepřijít o iluze..

 

Jako první balíček si spolu probereme modrý balíček hrajícím nové Iluze, doplněné několika dalšími vhodnými nestvůrami a kouzly do poměrně zajímavě hratelného celku.

Event deck je prakticky celomodrý se splashí do bílé. Neočekávejte tedy klasický bílomodrý kontrol, ta bílá barva je zastoupena vlastně jen jednou dual zemí a jednou kartou s phyrexianskou manou, kde bílou barvu využijete. Jinak jde o čistě modrý balíček.

Jeho základem jsou, jak již napovídá název Event decku, nestvůry typu Iluze, jež se ve větší míře poprvé objevily právě v core setu M12. Ty mají výhodu levnějšího manacostu oproti stejně silným neiluzorním nestvůrám, jejich nevýhodou je naopak velká náchylnost na cílení kouzly či abilitami. Pokud se totiž Iluze stanou cílem jednoho či druhého, jsou obětovány.  K prvnímu útoku na soupeře Iluze využívají Phantasmal Beary, jež následuje v pozdější fázi hry létající Phantasmal Dragon. Tihle dva mazlíci jsou pak vedeni svým Lordem, jímž je Lord of the Unreal, který Iluze jednak posílí, druhak jim dá schopnost Hexproof, která jim zaručí  necílitelnost kouzly a abilitami. A aby těch Iluzí bylo o něco víc, je tu Phantasmal Image, která umí zkopírovat jakoukoli nestvůru na bitevním poli.  Což hodí a vhodný cíl se najde prakticky vždy. Určitě ale uznáte, že by tohle na balíček nestačilo. Proto jsou Iluze doplněny dalšími vhodnými kartami. Phyrexianskou manu využívající Porcelain Legionaire a Spined Thopter umí vaši hru zrychlit, protože je můžete seslat dříve, kdy nutnou manu k seslání nahradíte svými životy. Aether Adept umí dát vaší hře časovou výhodu, protože vrací soupeřovi cílovou nestvůru do ruky a tím jej minimálně o jedno kolo zpomalí. Všechny vaše modré nestvůry umí posílit pár Grand Architectů, kteří navíc zvládnou urychlit seslání dvou těžkých vah Event decku – dalšího létajícího draka, kterým je tentokrát artefaktový Steel Hellkite a Precursor Golema, který nepřijde do hry sám, ale rovnou s dalšími dvěma stejnými pomocníky. Kouzla zastupuje modrá klasika rušení Mana Leak, jako jediný counterspell v main decku, takže jeho použití je potřeba dobře zvážit. Preordain umožnuje práci s knihovnou a díky Mind Cotrolu soupeři ukradnete něco z jeho vyložených nestvůr a vezmete si jí pod svá ochranná křídla.

V sideboardu naleznete další counterspelly – Flashfreeze proti červenozelenému decku /nejspíše Valakutu/ a Negate, které určitě zařadíte, pokud soupeř hraje hodně kouzel. Frost Breath slouží ke zpomalení soupeře, protože mu tapne dvě nestvůry, které navíc jedno soupeřovo kolo budou ze hry. Neuroc Commando není cílitelné kouzly a abilitami a pokud soupeře zasáhne, dá vám karetní výhodu líznutí karty z knihovny. Master Thief působí podobně jako Mind Control, ale jen na artefakty..a těch je na současném Standardovém fieldu již poměrně dost.

Event deck je svým složením takovým kompromisem mezi beatdownem a klasickým kontrolem. Obsahuje totiž karty z obou typů a využívá tak výborně možností modré barvy – counterspelly, létající nestvůry, ovládací kouzla. Je jen a jen na hráči, jakou taktiku vzhledem ke svým kartám na ruce zvolí. Jak vypadá tedy jeho celý decklist?

Illusionary Might WoTC
Main Deck Sideboard
1 Glacial Fortress
4 Glimmerpost
19 Island
4 Aether Adept
2 Grand Architect
1 Lord of the Unreal
4 Phantasmal Bear
3 Phantasmal Dragon
1 Phantasmal Image
4 Porcelain Legionnaire
1 Precursor Golem
4 Spined Thopter
1 Steel Hellkite
4 Mana Leak
3 Mind Control
4 Preordain
2 Flashfreeze
2 Frost Breath
3 Master Thief
1 Mind Control
2 Negate
4 Neurok Commando
1 Stoic Rebuttal
 

Celkem se tedy v main decku balíčku nachází 24 zemí, 25 nestvůr a dalších 11 kouzel. Manová křivka Event decku „Illusionary Might“ (kterou jsem převzal z programu Magic Workstation) pak vypadá takto:

 

Iluze jako tribal deck se zatím na Standardovém fieldu neprosadily. Tenhle Event deck ale naznačuje, že to s nimi nebude až tak zlé a pokud se dobře a vhodně doplní, mohou se stát poměrně zábavným balíčkem, byť TOP deck z nich v tuhle chvíli určitě nebude. Naopak se při testu naprosto neosvědčil Spined Thopter. Drahý, slabý, pomalý a i když je letec, tak jsme jej při hře za Iluze moc rádi neviděli. To naopak modrý iluzorní drak byla jiná káva a pokud se na stole objevili oba, byl to pro soupeře poměrně velký problém. Většinou problém fatální.

Balíček má problém s protivníkovou rychlostí. Sice má také relativně rychle hratelné karty, umí kouzla rušit a vracet soupeři nestvůry na ruku, pokud je ale protivník dost rychlý, nezvládne nápor zastavit a jelikož neobsahuje něco plošněničivého (snad s výjimkou poněkud omezené Steel Hellkity) nebo silné zdi, je to pro něj pak konečná. Pokud ale přestane úvodní nápor, střední a delší fázi nemá nijak špatnou a umí využít kombinaci svých karet, hlavně posílení nestvůr Lordem a Architectem. A Mind Control v pozdější fázi soupeři parádne rozbourá jeho útočné choutky a převáží misky vah ve váš prospěch..

Prodejní cena Event decku se logicky musela projevit na finanční „hodnotě“ obsažených karet. Ceny beru podle jednoho nejmenovaného, všem hráčům Magicu jistě dobře známého e-shopu k 10.08.2011.  7 rare představují  Glacial Fortress za 70,- Kč, 2x je obsažen Grand Architect  za 30,-Kč/kus, Lord of the Unreal za 60,- Kč, Phantasmal Image za 80,- Kč, Precursor Golem je za celých 15,- Kč a 20,-Kč stojí Steel Hellkite. Z ostatních hodnotnějších karet (tedy těch, co nejsou za 3-5 Kč) je v balíčku už jen 4x Mana Leak za 15,- Kč/kus. Sečteno, podtrženo, jsme na 365,- Kč. Nic moc, co říkáte? Když se k tomu připočítají i ostatní levnější karty a landy, dostaneme se o pár korun výše. Takže v porovnání prodejní ceny vs ceny obsažených karet, žádná sláva a nula od nuly pojde. Zvláště, pokud máte možnost karty sehnat od kamarádů, v herně, na forech či aukcích, dostanete se asi na stejnou hodnotu. Je ale fakt, že tady máte vše po kopě.

 


Co se možné „trvanlivosti“ balíčku (pokud se to dá takto nazvat) týká, prakticky není Event decku co vytknout. Jediná karta, která odrotuje v říjnu ze Standardu je Preordain, který může nahradit třeba Ponder. Vše ostatní jsou karty ze Scars of Mirrodin Bloku nebo core setu M12, kde jde buď  o reprinty nebo zcela nové karty. Takže máte jistotu, že si s „Illusionary Might“  jako takovým na Standardu zahrajete minimálně rok. Pokud někdo hledá levný deck třeba do začátků nebo na rozptýlení, co mu vydrží a co není jen úplnou směsí splácaných karet, pro něj může být tenhle Event deck poměrně dobrá volba.

Každý balíček je možné upravit, nějak vylepšit. Tenhle Event deck rozhodně nebude žádnou výjimkou. Jen je otázka, kolik do těch úprav dát peněz. Asi není příliš ideální vylepšovat balíček za bratru 3 stokoruny kartami v hodnotě ceny balíčku/kus. Tím jsem chtěl naznačit, že se při návrhu na vylepšení pokusím zachovat určitou cenovou hladinu a pohybovat se s pořizovací hodnotou doplňujících karet v limitu nějakého tisíce kreditů českých. A současně se pokusím zachovat maximum z karet, co Event deck již má. Takže výsledný návrh nebude asi ten úplně nejlepší, finančně nejdražší, ale tak nějak..přiměřený. Co z balíčku pryč – již jsem naznačil, že Spined Thopter není dobrá karta. Glimmerposty jsou také poněkud zbytečné, ten jeden, dva životy vás většinou moc nevytrhnou.  Ledová pevnost má jen jedno využití, osobně bílomodré balíčky v oblibě nemám a pro přidání plnohodnotné bílé by se nejen do duallandů muselo poměrně investovat, což přece jen nechceme, když je balíček za 3 stovky. Raději vezmu dražší modré či artefaktové karty.

Takže balíček ponechám jen v jedné - modré - barvě,  Porcelain Legionaire sice není zlý, ale v modré místo něj najdeme určitě kartu jinou. Místo výše zmíněných landů (Fortress, Glimmerpost) doplníme Islandy na stejný počet 24 zemí, místo odstraněných karet nestvůr přidáme na Iluzích. Takže in určitě 3x Phantasmal Image, která zkopíruje cokoli z nestvůr na stole a 1x Phantasmal Dragon na doplnění do maximálního celkového počtu 4 kousků v balíčku, následne se doplní další Lordi na 3 kousky od každého. Na obranu se přímo nabízí jedna skvělá karta – Spellskite, která na sebe navíc umí přesměrovat i kouzla a ability. Ano, je drahá, ale do limitu vylepšení 1000,- Kč se nám párek určitě vejde. Pokud máte méně omezený kredit, jejich maximální počet by se určitě hodil. Precursor Golem také dojde náhrady spolu se Steel Hellkitou, takže by se přesunuli oba do sideboardu. Co tedy zařadit místo těchto dvou finisherů? Řekl bych, že i vzhledem k pořizovací ceně a typu balíčku existují 2 možní adepti..jedním bude modrý Frost Titán, druhou možností Wurmcoil Engine (červ), kterou umí Grand Architect dostat na stůl o něco dříve. Každý z nich má plus i mínus, červ přidává životy a ničí soupeři nestvůry, navíc se při zničení umí rozpadnout na dva červy menší, každý s jedním efektem=karetní výhoda oproti soupeři. Druhý adept - Frost Titán soupeře poměrně hodně zpomalí, je modrý, takže dostává automatický bonus od Architecta – který jej sice umí dát i červovi, ale už se za něj musí platit - a jeho cílení je také pro soupeře obtížnější a je o něco levnější. Výběr nechám na vašem uvážení, pro mě osobně vede Wurmcoil a proto jej zařadím do balíčku ve dvou kopiích.



Pokud to tedy sečtu, navíc jsem přidal 2x Wurmcoil Engine – 280,- Kč, 3x Phantasmal Image – 240,- Kč, 1x Grand Architect – 30,- Kč, 2x Lord of the Unreal – 120,- Kč, 2x Spellskite – 380,- Kč. Celkem bude u těchto vylepšení 1050,- Kč cena v obchodech, přičemž vy karty určitě umíte sehnat levněji, řekněmě za 700-750 Kč, navíc Glacial Fortress určitě prodáte/vyměníte... K tomu za 300,- Kč pořizovací hodnota balíčku a máme relativně slušný deck za nějakých +/- 1300,- Kč v cenách obchodů (respektive zhruba 1000,-  Kč v „handlu“). To není tak zlé, co říkáte?


Upgraded Illusionary Might Milan Pech
Main Deck Sideboard
24 Island
3 Aether Adept
3 Grand Architect
3 Lord of the Unreal
2 Spellskite
4 Phantasmal Bear
4 Phantasmal Dragon
4 Phantasmal Image
2 Wurmcoil Engine
4 Mana Leak
3 Mind Control
4 Preordain
3 Flashfreeze
2 Frost Breath
3 Master Thief
1 Mind Control
2 Negate
2 Neurok Commando
1 Steel Hellkite
1 Precursor Golem
 

K „Illusionary Might“ to bude ode mě vše, je čas odpovědět na otázky položené v úvodu článku.

1/ Je Event  deck hratelný? Ano, hrát se dá poměrně dobře, nejsou v něm některé vyložené nesmysly.
2/ Je Event deck určen pro začátečníka? Ano, jeho hraní není těžké, snad jen rozmyslet se, kdy se vyplatí zahrát nestvůru či counterspell..
3/ Je Event  deck určen i pro pokročilého či zkušeného hráče Magicu? Myslím, že moc ne. Pokročilejšímu ještě snad ano, pro zkušeného hráče smysl nemá, takový hráč bude hledat něco přece jen jiného.
4/ Je Event deck turnajově konkurenceschopný, jak uvádějí Wizardi? Tohle jsem tentokrát nemohl z časových důvodů ověřit. Ale ve vzájemné konfrontaci s druhým Event deckem rozhodně nepropadl, takže na nějakýmenší trunaj, pro hraní s kamarády určitě a za ty peníze těžko čekat super zázrak. Berte, že pořízení strojí 3 stokoruny!
5/Lze Event deck dále kvalitativně vylepšit a použít jej jako základ decku více konkurenceschopného na turnaji? Myslím, že ano a celková cena pro vylepšení rozhodně nebude závratná.
6/ Vyplatí se jeho koupě  cenově? Bohužel příliš ne. Finanční hodnota dražších karet je jen o málo větší, než prodejní cena a koupě má smysl spíše pro někoho, kdo nemá všechny karty v deskách a musel by je shánět kusově nebo pro někoho, kdo chce do poměrně hratelného balíčku investovat co nejméně.
7/ Jak dlouho Event deck ve stávající podobě vydrží? Minimálně rok do další rotace. Víc není třeba dodávat, z hlediska trvanlivosti je to ode mě za 1.

Pokud vás po mém zhodnocení  „Illusionary Might“ zaujal, není nic jednoduššího, než se podívat na stránky Veselého Draka, kde si jej za 299,- Kč můžete zakoupit. Navíc pokud si vyberete expresní dodání přes PPL nebo Obchodní balík od České pošty, tak budete mít doma zásilku na druhý pracovní den!

První Event deck berme za uzavřený, nemám, co bych k němu ještě dodal, pojďme se tedy podívat na druhý, kterým je:

 

Event deck „Vampire Onslaught“ - necháte se kousnout do krku ?

Druhým z představované dvojice je, jak už sám název napovídá vampíří monoblack Event deck nazvaný „Vampire Onslaught“. Vampíři jako tribal deck jsou na Standardu populární a hraní na fieldu už od edice M10 (kde vyšel vynikající Vampire Nocturnus), respektive Zendikar bloku (kde vyšla jejich hlavní náplň), v novém core setu M12 se jich také pár objevilo a vzhledem ke spoilerům z Innistrad bloku, jehož první edice vyjde v říjnu, kde by měla převládat černá a červená barva a která by měla hodně pracovat s hrobem (takže vampíři, zombíci a další nemrtvá havět sem!) tu s námi ještě minimálně rok zůstanou. Pokud byste ale čekali, že „Vampire Onslaught“ bude obsahovat maximum upírů z M12ky, aby využil staronovou abilitu Bloodthirst, asi vás zklamu. V Event decku drtivě převažuje Zendikar blok. A tím „Vampire Onslaught“ trochu působí jako určitý odklon od Event decků předchozích, které se snažily v poněkud větší míře využít karty z edice, k níž byly vydávané a jejíž znak nesou na krabičce.

Nápor Vampírů, jak zní český překlad Event decku, je klasické tlačící aggro, které se v mírně odlišné podobě na Standardovém fieldu už nějakou dobu hraje. Cílem je zahrát co nejdříve co nejvíce nestvůr, soupeře s nimi postupně ukousat. Pokud by soupeř snad zvládl upíří útoky zastavit a zablokovat, obsahuje několik zajímavých komb a karet, které buď znovuvyčistí cestu nebo udělí těch několik posledních zranění. V první vampíří linii budou nasazeni Vampire Lacerator, který ale trošku zraní i vás, Vampire Nighthawk, který nejenže vám naopak životy umí doplnit a ještě k tomu zničí soupeřovu blokující nestvůru, Bloodghast, který se umí vracet z hrobu a Vampire Hexmage, který se svým first strikem nadělá soupeři dost starostí. Pawn of Ulamog po smrti své či svých spolubojovníků zanechá na bojišti token, který můžete využít do několika komb.  Vampire Outcasts využívají Bloodthirst - abilitu z edice M12, navíc přidávají také životy. Kalastria Highborn je ve spolupráci s Viscera Seerem smrtící pro protivníka, stačí jí i upíři odešlí do hrobu a trocha many, aby vyssála z protivníka poslední život. Bloodthrone Vampire se umí za oběť nestvůry posílit (tady třeba využijete tokeny od Pawn of Ulamog). Co se kouzel maindecku týká, máte k dispozici 4 kopie jednoho z nejlepších zabíjení na Standardovém fieldu, Dismemberu. A pro vampíry do pracek, je tu Blade of the Bloodchief, které jim zvedá sílu. Posledním kouzel je pak Mimic Vat, který z hrobu umí zkopírovat nestvůru, která by jinak zamířila rovnou do hrobu.

Tolik zhruba stručný popis balíčku a jeho mechanik, jak vypadá decklist?

Vampire Onslaught WoTC
Main Deck Sideboard
23 Swamp
1 Verdant Catacombs
2 Bloodghast
4 Bloodthrone Vampire
4 Gatekeeper of Malakir
1 Kalastria Highborn
4 Pawn of Ulamog
1 Vampire Hexmage
4 Vampire Lacerator
2 Vampire Nighthawk
3 Vampire Outcasts
4 Viscera Seer
2 Blade of the Bloodchief
4 Dismember
1 Mimic Vat
4 Distress
2 Go for the Throat
4 Skinrender
3 Vampire Hexmage
2 Vampire Nighthawk
 

Složení Event decku, respektive main decku, je tedy následující: 24 zemí, dokonce 29 nestvůr a následně pouhých 7 kouzel. Manová křivka převzatá z programu Magic Workstation má následující průběh:

 

V balíčku hrají prim karty jako Bloodghast, Kalastria Highborn a Dismember v kombinaci s kartami ostatními. Balíček totiž neobsahuje jen hromadu splácaných nestvůr, je zde několik zajímavých komb, které jsou schopné dovést vaše upíry k vítězství. Kombinace Kalastrie+Viscera Seer+jakýkoli další upír /ideálně Bloodghast s fečkou na ruce/ umožnuje udělit zranění soupeři i když je nedostane v combat fázi. Kombo Bloodghast+Verdant Catacombs+Bloodhrone Vampire znamená dvojnásobné posílení Bloodthrona z jeho základní síly a přitom Bloodghast může být stále k dispozici do útoku. S Dismemberem vám stačí mít prakticky jen jednu volnou manu, abyste zničili téměř vše, co na vás soupeř pošle. Blade of Bloodchief se také umí s vampíry a hlavně přicházejícím a odcházejícím Bloodghastem parádně na jím vybaveném upírovi posílit a do celočerných vampírů jde o velice vhodnou kartu. Gatekeeper of Malakir je prakticky další removal, málokdy nebudete hrát jeho kicker a s ním jste schopni soupeři odstranit i zdánlivě nezničitelnou nestvůru ze stolu.

Vampíří Event deck je jako každé aggro spoléhající na počty, respektive na slabší co nejdříve hrané nestvůry náchylný na mass removal. Takže Day of Judgment, Black Sun´s Zenith vás určitě nepotěší, pokud by je soupeř mohl mít, musíte s tím při hře počítat a nevykládat všechny karty na stůl. Stejně tak, pokud má soupeř dostatek counterspellů, je myslím ideální jako první cíl soupeř předložit něco „méně významného“ jako návnadu, aby se třeba taková Kalastrie na stůl opravdu podívala. A poslední věcí, co vampírům vadí jsou karty dávající výhodu 2 za 1. Typicky třeba červený Arc Trail nebo infectovací Necropede – ty jsou schopni vyřadit 2 upíry jedním vrzem.A ještě jsem zapomněl na jeden typ balíčku, co upírům docela vadí – rychle se množící tokeny, protože soupeř má pořád co dávat do bloku, vy zranění těžko udílíte a soupeř vás prostě postupně přeroste..


Co se finančního hlediska týká, nebál bych se říci, že tento Event deck je ze všech zatím vydaných Event decků ten nejvíce zajímavý v poměru pořizovací cena vs finanční hodnota v něm obsažených karet. Nejde jen o velice kvalitní a drahé rare karty, ale co balíček zvedá na ještě vyšší  hodnotu jsou i finančně velmi zajímavé uncommony. Počítám samozřejmě zase s aktuálními cenami (zaokrouhlenými) na nejmenovaném, ale všem hráčům jistě známém, obchodě ke dni 10.08.2011. Vezměte si do ruky kalkulačku a jdeme na to. 1x Verdant Catacombs – 220,- Kč, 2x Bloodghast – 200,-Kč/kus, 1x Kalastria Highborn – 130,- Kč.  Jen tyhle 4 karty samy o sobě dají prakticky prodejní cenu celého Event Decku. A teď „zbytek“, nejprve poslední rare karty - 2x Blade of the Bloodchief – 60,- Kč/kus, 1x Mimic Vat – 40,- Kč. A nastupují právě ony uncommony, především 4x všude vyprodaný Dismember – 100,- Kč/kus, 4x Gatekeeper of Malakir - 45,- Kč/kus, 4x Vampire Nighthawk – se stejnou cenou jako předchozí krvesaj, tedy 45,- Kč/kus, 2x Go for the Throat – 35,- Kč/kus. A špatný není ani Vampire Hexmage, kterého pořídíte za nějakých 15,- Kč/kus. Prostým součtem prodejních cen těchto karet Event decku(do kterých navíc nepočítám obyčejné commony a basic landy, co se takto prodávají po 3-5 Kč/kus) na krámech jsme na celkové ceně karet 1800,- Kč. Vícenež dvojnásobek pořizovací ceny Event decku! Ano, jistě oprávněně namítnete, že se kusové karty dají sehnat levněji po kamarádech, aukcích, forech. Ale tenhle rozdíl už rozhodně stojí za zvážení, zda do Evend decku neinvestovat. Byť...je tu jedno poměrně podstatné ALE, které s cenou karet může zatočit....říjnová rotace Zendikar Bloku (z něhož jsou finančně nejhodnotnější  karty obsažené ve „Vampire Onslaught“) ze Standardu a z ní vyplývající téměř jistý pokles ceny těchto karet.

A právě ona trvanlivost balíčku bude největším mínusem tohohle Event decku. Prakticky celý vampíří základ  Event decku – 34 karet ze 75 (a to v 75 je zahrnuto i 24 basic zemí!) nebude od října na formátu Standard legálních. Když jsem se dozvěděl, že jako Event deck bude vydaný i de fakto vampíří tribal deck, domníval jsem se, že v něm budou obsaženi hlavně nově vydaní vampíři z edice M12 a nikoli, že to bude de fakto jen Zendikar blok (a dobře, i něco z M11ky) doplněný aby se neřeklo celým jedním novým vampírem! Pokud by jej Wizardi vydali po příchodu edice New Phyrexia, neváhal bych zatleskat a zvolat – good work! Takhle mi to připomíná z hlediska trvanlivosti jako ne zcela povedený vtip. A jak jsem jásal nad finanční hodnotou balíčku, tak s vědomím, že na standardové hraní tomuhle Event decku zbývají ani ne 2 měsíce, musím dát Wizardům za trvanlivost palec dolů. Trvanlivost balíčku zde prostě z hlediska Standardu zaplakala. Jistě, budete moci Event deck použít jako základ pro Extendový balík, ale..k tomu snad Event decky určené nejsou... Na druhou stranu, pokud nechodíte na oficiální turnaje a hrajete jen pro zábavu nebo chcete s Magic the Gathering začít, tak tohle nemusíte řešit. Budete mít plnohodnotný nadupaný balíček, který si budete moct v budoucnu upravit dle libosti.

Bude to nejspíše jediné mínus na celém vampířím Event decku (ano, já mám vampíry rád, aktivně je hraji), ale tohle mínus je opravdu hodně černou kaňkou na jinak dobře popsaném listu papíru. Co se dá dělat...


 

Na pohled vypadá křivka decku na aggro a „od začátku tlačící“ deck poměrně vyváženě, na ten druhý zjistíme, že některé manově „dražší“ karty jsou v něm de fakto zbytečné a hru Event decku prostě zpomalují. Balíček naopak potřebuje ještě více zrychlit a osekat od vlastně zbytečně manově náročných upírů, kteří na stůl přijdou pozdě. Navíc na to, co umí, nejsou až takové terno a pokud jsou na úvodní ruce, stávají se spíše mrtvými kartami, protože na stůl potřebujete dostat vampíry zcela jiné.

Možnosti vylešení a úprav vidím dvě. První z nich je zůstat pouze v černé barvě, deck zrychlit (určitě bych jej nezpomaloval vampíry jako je Bloodlord of Vaasgoth) a doplnit některé krvesaje na plné počty – tím myslím zvýšit počty Bloodghastů a Kalastrií na 4 a odstranit zbytečné Vampire Outcasty, dále pak vyhodit ne příliš užitečné pomalé Pawn of Ulamog a nahradit je Pulse Trackery. Mimic Vat zde k ničemu moc není a zemí na rychlé vampýry nepotřebujeme také 24, bohatě bude stačit 23, přičemž dostatečný počet je myslím i 22. Pokud máte možnost, přidejte zbylé Verdant Catacomby na počet 4 kousků a pokud máte ještě další černomanové fečky, hrají hráči i 2x Marsh Flats. Sice se domnívám, že 4 fečky bohatě stačí, ale proti gustu... Jistě, už se pak dostáváme zase na jinou finanční hodnotu (a záměrně nezmiňuji trvanlivost na standard, o té jsem už napsal dost) upraveného balíčku, ale při koupi 2 Event decků „Vampire Onslaught“ s výměnou několika dražších karet za potřebné jiné se dostaneme na jistě konkurenceschopný balík za poměrně přijatelnou cenu do 2.000,- Kč, což je na druhou stranu přece jen víc oproti „Illusionary Might“.

Decklist vylepšených celočerných vampírů by pak mohl, za použití maxima vhodných karet z Event decku vypadat třeba takto:

Monoblack Vampires Milan Pech
Main Deck Sideboard
18 Swamp
4 Verdant Catacombs
4 Bloodghast
2 Bloodthrone Vampire
4 Gatekeeper of Malakir
4 Kalastria Highborn
4 Pulse Tracker
4 Vampire Lacerator
2 Vampire Nighthawk
3 Viscera Seer
2 Blade of the Bloodchief
4 Dismember
2 Go for the Throat
2 Doom Blade
2 Despise
3 Inquisition of Kozilek
2 Doom Blade
2 Go for the Throat
2 Skinrender
3 Vampire Hexmage
1 Vampire Nighthawk
 

Druhou možností, jak jsem zmínil v odstavci výše (a jde o možnost hráči hrajícími vampíry na Standardu preferovanou) je přidání červené barvy. Černá totiž přeci jen nemá takovou možnost removalu, jako dává červená, nemá karty ničící artefakty a červenočerná kombinace je turnajově mnohem úspěšnější a kompaktnější. I pro ní platí to, co jsem psal o plných počtech Bloodghastů a Kalastrií, o zendikarských fečkách a zbytečném Mimic Vatu. V téhle kombinaci navíc nebudete hrát ani Blade of the Bloodchief, vynecháte Bloodthrone Vampire, mimo zůstanou samozřejmě i Pawn of Ulamog a manově drazí Vampire Outcasts. Naopak se do decku – krom dvoubarevných zemí, jako je Dragonskull Summit, Blackcleave Cliffs a oživovací Lavaclaw Reaches podívají i červené klasiky jako je Lightning Bolt, můžete použít nepříjemné Arc Traily, artefakty ničící Manic Vandalové (Crushe, Shattery) či nestvůry kradoucí Mark of Mutiny či Act of Aggression. A já v R-B vampírech hraji i Hero of Oxid Ridge, který umí slabší vampírky do posledního útoku pořádně nakopnout. Těch kombinací červenočerných vampírů je poměrně hodně, záleží i na skladbě metagame ve vaší herně, podle které se pak decklist vampírů upravuje. Finanční náročnost je pak zcela jasně zase o něco větší, než je tomu u případné vylepšené monoblack verze a karet ze „základního“ Event decku také nepoužijeme tolik.

Decklist R-B verze vampírů by tedy mohl vypadat třeba takto: 

R-B Vampires Milan Pech
Main Deck Sideboard
4 Blackcleave Cliffs
4 Dragonskull Summit
4 Lavaclaw Reaches
4 Verdant Catacombs
6 Swamp
4 Vampire Lacerator
4 Pulse Tracker
4 Bloodghast
4 Kalastria Highborn
4 Gatekeeper of Malakir
3 Viscera Seer
2 Vampire Hexmage
2 Hero of Oxid Ridge
4 Dismember
4 Lightning Bolt
2 Go for the Throat
1 Doom Blade
2 Dark Tutelage
3 Act of Aggression
3 Manic Vandal
3 Inquisition of Kozilek
1 Doom Blade
1 Go for the Throat
2 Vampire Nighthawk
 

A jak by zněly mé odpovědi na otázky položené v úvodu článku?

1/ Je Event  deck hratelný? Určitě ano, vampíři se na standardu hrají dlouho a tenhle Event deck, byť to není TOP vamp balíček se hraje velice dobře.
2/ Je Event deck určen pro začátečníka?  Ano, jen si začátečník musí dát pozor na vhodný čas, kdy kterou kartu zahraje a na to, aby nezapomněl na vlastnosti některých karet /Viscera Seer, Bloodghast/
3/ Je Event  deck určen i pro pokročilého či zkušeného hráče Magicu? Po nějaké menší úprave určitě.
4/ Je Event deck turnajově konkurenceschopný, jak uvádějí Wizardi? Tentokrát jsem neměl prostor vzít balíček na turnaj, ale vampíři se na nich obecně neztratí. Vylepšení ale deck rozhodně snese.
5/Lze Event deck dále kvalitativně vylepšit a použít jej jako základ decku více konkurenceschopného na turnaji? Rozhodně Ano.
6/ Vyplatí se jeho koupě  cenově?Na 1000%. Cena prodejní v den release Event decku je ani ne poloviční vzhledem k obsaženým /a často vyprodaným/ kartám v obchodech a e-shopech.
7/ Jak dlouho Event deck ve stávající podobě vydrží? Největší výtka. Vydrží pouze do říjnové rotace edic, pak si jen na Standardu už nezahrajete (pokud většina karet nevyjde v Innistrad bloku, což osobně moc nepředpokládám) resp. zahrajete, ale budete muset část balíčku upravit. Na druhou stranu, pokud nechodíte na oficiální turnaje a hrajete jen pro zábavu nebo chcete s Magic the Gathering začít, tak tohle nemusíte řešit. Budete mít plnohodnotný nadupaný balíček, který si budete moct v budoucnu upravit dle libosti.

Pokud se vám upíří balíček líbil a chcete si jej pořídit, navštivte stránky Veselého draka, kde si ho za 749,- Kč můžete z pohodlí domova/školy/zaměstnání pořídit. Navíc pokud si vyberete expresní dodání přes PPL nebo Obchodní balík od České pošty, ta budete mít doma zásilku na druhý pracovní den!

Tak... to by bylo ode mě dnes už vše, rozbor obou Event decků vydaných k edici M12 došel ke svému konci, pokud jste článek dočetli až sem, děkuji za Vaší trpělivosti s autorem a budu se těšit nad nějakým dalším článkem ze světa Magicu zase někdy příště. Vaše tipy a postřehy k oběma balíčkům pak můžete samozřejmě napsat do komentářů pod článkem!

 

Milan Pech (milape)

 

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí