pátek 19. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pátek 30. září 2011
Recenze Innistrad Intro Pack: Spectral Legions
Autor: AdamF @ 14:39 :: 5693 Přečtení :: 3 Komentáře :: :: Standard, Novinky, Tvorba balíků, Recenze
 

Innistad Intro Pack: Spectral Legions
Jak bývá zvykem, ke každé edici vychází několik Intro Packů (k velkým edicím pět, k menším čtyři), obsahují přesně 59 karet, jednu foilovou vzácnou kartu a jeden booster.

Intro Packy ve své nezměněné podobě nejsou určeny na profesionální turnajové hraní, ale většinou se dají upravit do hratelnější podoby.

Zlí jazykové trvdí, že jsou to jen balíčky, ve kterém jsou odpadní karty – ale poslední bloky Zendikar a Scars of Mirrodin ukázali, že to není pravda – cena karet v některých Intro Pacích převyšovala sumu 400 korun.

Intro Packy jsou určeny hlavně začátečníkům, aby se rychle naučili hrát a pochopili pravidla a také hráče seznamují s tématem edice.

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že Intro Packy mohou zaujmout i déle hrající hráče.


Innistrad přináší pět dvojbarevných Intro Packů. Dnes se podrobněji podíváme na bílomodrý Intro Pack pojmenovaný Přízračné legie.

Spectral Legions WoTC
Main Deck Sideboard
1 Angel of Flight Alabaster
1 Battleground Geist
2 Chapel Geist
2 Doomed Traveler
1 Gallows Warden
1 Geist-Honored Monk
2 Lantern Spirit
2 Mausoleum Guard
3 Moon Heron
2 Spectral Rider
2 Voiceless Spirit
1 Curiosity
2 Divine Favor
1 Ghostly Possession
1 Lifelink
1 Lost in the Mist
2 Midnight Haunting
1 Moment of Heroism
1 Negate
2 Pacifism
2 Rebuke
1 Spirit Mantle
2 Unsummon
10 Island
14 Plains
 

Pojďme si všechny karty rozebrat jednu po druhé, aby jste přesně věděli, co karty v balíčku umí a jakou má strategii.


Angel of Flight Alabaster je hlavní foilovou rare kartou balíčku. Za 4W dostanete 4/4 letce, což je samo o sobě slušný základ, protože se bude těžko blokovat. Pokud tento Angel přežije do vašeho příštího kola, přinese vám pěknou karetní výhodu – z vašeho hrobu si na ruku vrátíte kartu s typem Spirit. Pokud Angela udržíte ve hře, zajistíte si tak, že pro vaše Spirity hřbitov nikdy nebude konečnou stanicí.

Tento balíček je na těchto bytostech založen a hned si jich několik představíme.


Modrý Spirit Battleground Geist dokáže vysílat vlny podporující vaše ostatní Spirity – všichni dostanou bonus +1/+0. Sám Geist je 3/3 letec za 4U, což je jen mírně předražené.

Gallows Warden je zrcadlovým obrazem Battleground Geista. Jedná se o 3/3 letce za 4W, který všechny vaše Spirity posílí o +0/+1.

Tentokrát bílý duch Chapel Geist je létající 2/3 za 1WW, což je celkem přijemný manacost. Jak už jste možná uhodli, cílem balíčku je dostat na bojiště co nejvíce takovýchto poletuch, které se budou soupeři špatně blokovat. Chapel Geist je v balíčku ve dvou kusech.



Trochu pochmurně laděná karta Doomed Traveler (v překladu Zatracený Cestovatel) je 1/1 za jedinou bílou manu, což rozhodně není nic extrémního. Ovšem po smrti se promění na 1/1 Spirit bytost s létáním, což není vůbec špatné. Doomed Traveler je v balíčku obsažen dvakrát.

Geist-Honored Monk, druhá vzácná karta balíčku. Za cenu 3WW dostanete kromě hlavní bytosti také dva létající 1/1 Spirit tokeny, čímž tato karta trochu připomíná Grave Titana. Síla a odolnost Geist-Honored Monka jsou obě rovny počtu bytostí pod vaší kontrolou. Navíc má schopnost vigilance, což znamená, že se netapuje, když útočí. Podle mě jde o velmi povedené réro, protože v pátém kole, kdy budete Geist-Honored Monka hrát, už určitě budete mít menší armádu na stole.

Lantern Spirit je 2/1 Spirit letec za 2U s velmi zajímavou schopností: za zaplacení U si jej vrátíte na ruku. Možná si říkáte: “Na co je takové vracení dobré, proč bych si chtěl vracet vlastní bytost na ruku?” Odpovědí je vícero – tak například vám soupeř dá na Lantern Spirita Pacifismus – normálně by už Lantern Spirit jen nečinně zůstával na bojiště, ale pokud si ho vrátíte na ruku, aura z něj spadne. Ještě lepší využití bude během útoku: Lantern Spirit zablokuje nějakou silnou příšeru (například nějakou 9/9), vy si jej před udělením bojového zranění vrátíte na ruku a ono silná příšera neudělí žádné zranění. Celkem mnoho využití pro pouhou uncommon kartu a proto je dobře, že je v balíčku dvakrát.


Následující bytost se trochu podobá Doomed Travelerovi - Mausoleum Guard je 2/2 za 3W, což by normálně bylo velmi špatné, jenže jakmile zemře, promění se na dva 1/1 létající Spirit tokeny, takže je ce. Tato karta je v balíčku obsažena dvakrát.

Podívejme se na dalšího letce – Moon Heron je létající 3/2 Spirit za 3U – je to běžná karta, a normálně asi není moc zajímavá, ale musíme si uvědomit, že může získat spoustu bonusů, a tak bych ho hned nezatracoval. V balíčku jej najdete ve třech kopiích.

Následující Spirit je jeden z mých nejoblíbenějších: Spectral Rider. Za WW dostanete 2/2 bytost s intimidate (to znamená, že ho mohou blokovat jen ty bytosti, které s ním sdílejí barvu nebo bytosti artefaktové). V balíčku je obsažen dvakrát.

Poslední bytostí balíčku, kterou zda také najdete dvakrát, je Voiceless Spirit. Jedná se o 2/1 letce s first strikem za 2W. Podle mě má tato karta skvělý obrázek, její herní kvality jsou již o něco horší.


A to by bylo vše k bytostní části balíčku, která obsahuje 19 karet. Strategie balíčku je vyložit co nejvíce bytostí, které umí létat (nebo mají intimidate), aby se těžko blokovaly. Líbí se mi, jak je celý balíček postaven okolo duchů – i karty jako Mauseoleum Guard nebo Doomed Traveler se nakonec v duchy přemění.


Pojďme se podívat na nebytostní část Intro Packu: v jedné kopii zde najdete jednomanovou modrou auru Curiosity, která říká, že kdykoliv očarovaná bytost udělí zranění do hráče, líznete si jednu kartu. Pozor, toto zranění nemusí být bojové a s letci a neblokovatelnými bytostmi se jedná o parádní karetní výhodu.

Další aura je už o něco horší: Divine Favor, aura z edice Magic 2012 s cenou 1W, která vám při vstupu na boji vrátí 3 životy a očarovanou bytost posiluje o +1/+3. Ale vaše bytosti potřebuji posílit spíše dopředu, než dozadu, protože potřebují útočit rychle a často, a tak bych Divine Favor, kterou sem Wizards umístili dvakrát, raději vyřadil.

Ghostly Possesion je velmi zajímavé karta. Jedná se o bílé očarování na bytost s cenou 2W, která očarované bytosti poskytne létání a zároveň zabrání tomu, aby udělila nějaké zranění a aby jí bylo uděleno nějaké zranění. Tím pádem si tedy můžete vyrobit téměř nezničitelného létajícího blokera, nebo tuto auru použít na nějakou soupeřovu silnou bytost, se kterou oponent přestane útočit. Ač jsou využití mnohé, vsadil bych asi na jiné aury.

Bílá aura Lifelink je na první pohled dobrá věc: opakované přidávání si životů kdykoliv očarovaná bytost udělí zranění by bylo fajn, jenže je pravděpodobnější, že si naběhnete do karetní nevýhody 2 za 1 (pokud vám očarovanou bytost oponent zničí pomocí Doom Blade, přijde o jednu kartu a vy o dvě).

Modrá nám přináší manově velmi náročný instant Lost in the Mist, který ale spojuje dva velmi mocné efekty: za cenu 3UU zrušíte cílové kouzlo a ještě vrátíte cílovou bytost na ruku jejího vlastníka. Nevýhodou je, že tohle kouzlo můžete zahrát jen tehdy, když můžete cílovat jak kouzlo, tak bytost. Navíc pět man je skutečně hodně a těžko odhadnout, kdy se vyplatí si ji nechat volnou na rušení.

Tradičnější modré rušení je zde zastoupeno jednou kopií Negate, kterým zrušíte nebytostní kouzlo. Za 1U jde o skvělý kousek, ale já bych jej zařadil spíše do sideboardu.

Následující karta opět podporuje celou myšlenku Spiritů – pomocí Midnight Haunting si do hry instantě položíte dva 1/1 létající Spirity! S cenou 2W se jedná o velmi dobře hratelné kouzlo, a díky instantnosti bude nejlepší jej zahrát během soupeřova útoku nebo na konci jeho kola. Wizards navíc tuto kartu zařadili do balíčku ve dvou kopiích.

Bílou variací na zelený Giant Growth je innistradský Moment of Heroism, instant s cenou 1W, která cílovou bytost posílí o +2/+2 a navíc jí dá lifelink. Obávám se ale, že tento efekt bude často velmi slabý na to, aby se opravdu vyplatilo tuto kartu hrát a tak bych ji radši nahradil něčím jiným.

Nejznámější bílá neutralizace bytostí je i zde – ve dvou kopiích zde najdete bílou auru Pacifism. S cenou 1W jde pořád o skvělý kousek, protože zabrání očarované bytosti útočit i blokovat. V mnoha případech bude ale mnohem lepší například Oblivion Ring nebo zcela nový Fiend Hunter.

Pokud ale budete chtít bytost zničit trvale, máme tady innistradskou novinku Rebuke, instant s cenovkou 2W, který zničí útočící bytost. Tohle ničení je zde také dvakrát.

Poslední aurou je Spirit Mantle. Tahle karta se mi hodně líbí, +1/+1 je příjemný bonus a protekce před bytostmi je velmi dobrá protekce, pro úplnost uvedu, co všechno zařídí: očarovaná bytost nebude moct být blokována a cílována bytostmi, a veškerému zranění, které by mělo být uděleno očarované bytosti, bude zabráněno.

Posledními dvěma kartami je Unsummon, jednomanový modrý instant, který vrátí cílovou bytost na ruku jejího vlastníka. V balíčku je proto, abyste uvolnili cestu vaším Spiritům.


Co se týče manové základny, žádný non-basic land zde nenajdete. Intro Pack obsahuje 10 Islandů a 14 Plání.


Kromě tohoto balíčku zde najdete ještě Innistrad Booster Pack, který obsahuje 15 náhodných doplňkových karet. Pokud se vám některé z nich budou hodit, můžete jimi rovnou obohatit svůj stávající balíček.

 


 


Nyní následuje druhá část představení a rozboru Intro Packu. Bohužel, narozdíl od Event Decků, bude tento Intro Pack vyhrávat jen hry u “kuchyňského stolu” či ve škole o přestávkách s kamarády. Proto je dobré jej upravit a vylepšit. A i pokud nepůjdete na Friday Night Magic, určitě budete vyhrávat snadněji a rychleji.

Tento Intro Pack se dá přetvořit na velké množství balíčků: nejdříve jsem uvažoval o balíčku založených na 1/1 létajících Spirit tokenech s očarováním Itangible Virtue spolu s Elspeth Tirel, ale nakonec jsem se rozhodl, že balíček nechám v původním stylu.

Nechtěl jsem, aby balíček měl nějaké šílené pořizovací náklady a tak jsem se nesnažil do něj narvat co nejvíce vzácných a mytických karet. Pojďme si tedy představit nové karty, které jsem do Intro Packu přidal:

 

Přeci jen jsem si jednu mytickou nemohl odpustit. Geist of Saint Traft je dle mého názoru jednou z nejlepších karet celé edice a čeká ho hezká budoucnost i mimo formát Commander. S manacostem 1UW se jedná o manově nenáročnou kartu. Pojďme se podívat na jeho schopnosti: hexproof je nový keyword z edice Magic 2012 a znamená: “Tato bytost nemůže být cílem kouzel a schopností pod kontrolou tvého oponenta.”

Druhá schopnost je odkazem na topdown design, kterým byla navržena celá sada Innistrad (to znamená, že designéři nejdřív vymysleli příběh, obrázek, jméno a až poté vytvořili kartu samotnou).

Kdykoliv duch svatého Trafta zaútočí, položíte si do hry 4/4 létajícího tapnutého a útočícího Anděla, kterého na konci bojové fáze vypovíte ze hry.
Pokud by jste přeci jen chtěli něco levnějšího, je tady artefaktový lord Adaptive Automaton z edice Magic 2012.


Takový Mindshieker je také naprosto skvělá karta!

S cenou 1U jde opět o nenáročný manacost, startovní hodnoty 1/1 nejsou ničím extrémním, ale má flying, takže se bude těžko blokovat.

Co dělá tohoto ducha vzácnou kartou je jeho aktivační schopnost. Za zaplacení 2 man (které nejsou barevné) bude cílový hráč muset položit vrchní kartu svého balíčku do svého hřbitova. Nejlepší je, že tato schopnost je průtoková (to znamená, že nevyžaduje tapnutí a ani není nijak omezená). A pak přijde druhá část schopností: z 1/1 letce se stane ohromná příšera, protože dostane +X/+X, kde X je převedená manová cena odemleté karty. Jen si představte, že soupeři odemelete Titána a ještě se proletíte za 7 zranění...


Karta Feeling of Dread je taky pěkně povedený kousek, podle mého názoru jedna z nejlepších common karet z Innistrad. Za cenu 1W instantně tapnout dvě bytosti je samo o sobě velmi silné, ale vy si kartu můžete ihned zahrát z hřbitova za cenu 1U a v jediném kole tak tapnout čtyři bytosti! Tato karta navíc představuje mechaniku, kterou jsme v tomto Intro Packu nikde nepotkali – flashback. To znamená, že po odehrání této karty ji můžete zahrát znovu hřbitova a poté ji vypovíte ze hry.


Nechtěl jsem balíček překopávat nějak moc a tak jsem v něm nechal naprostou většinu původního obsazení, sami se můžete podívat na decklist:

Legie přízraků AdamF
Main Deck Sideboard
2 Angel of Flight Alabaster
3 Curiosity
3 Feeling of Dread
2 Geist of Saint Traft
2 Geist-Honored Monk
13 Island
4 Lantern Spirit
4 Mausoleum Guard
4 Midnight Haunting
2 Mindshrieker
4 Moon Heron
11 Plains
4 Spectral Rider
2 Spirit Mantle
4 Stony Silence
4 Timely Reinforcements
2 Mindshieker
4 Adaptive Automaton
2 Spirit Mantle
1 Geist of Saint Traft

Tento Intro Pack se skutečná dá upravit na mnoho způsobů a já jej hodnotím jako velmi povedený. Pokud se vám zalíbil, můžete si jej koupit za 249 korun u partnerského e-shopu Veselý drak. Příští týden si představíme černočervený Intro Pack pojmenovaný Karneval Krve, ve kterém budou mít hlavní slovo Magicoví krvesajové.

AdamF (Zafi)

 

Komentáře
Autor: milape @ pátek 30. září 2011 18:18
Hezký, čtivý článek, kde je IP pěkně rozebraný.
Co se mi ale na něm nezdá je navrhované rozšíření. Beru snahu o maximální efekt, ale do balíčku, který stojí 250 korun, rvát ve dvojici karty, které stojí jedna 4 stovky a dalších xy, co jsou +/- kolem stokoruny - to je pro mě mimo myšlenku tohohle Intropacku.
Když už vylepšení, tak bych navrhoval decklist, co bude tak nějak cenově odpovídající.
Na turnajové hraní Standardu než vylepšení intropacku je podle mého názoru lepší koupit nějaký (zmíněný) Event deck a ten vylepšit, třeba ten s Iluzemi z M12, než se hnát do drahých úprav Intropacku, kde je pak otázka, zda bude i s těmito úpravami konkurenceschopný.

Autor: AdamF @ pátek 30. září 2011 18:23
V době psaní článku měl Geist of Saint Traft cenu okolo 180ti korun a pak během několika dní podražil na 400. Proto jsem přidal návrh zahrnout raději levnějšího Adaptive Automatona.
Event Deck je kompletně představěný - a na IP se mi právě líbí ta výzva ho vylepšit na hratelnější podobu.
Díky za komentář, u dalších IP jsem decklisty skutečně stavěl tak, aby nebyly finančně náročné.

Autor: empiX @ neděle 30. října 2011 22:55
Caues, chtel sem se zeptat, proti jakym kombinacim je tento balik nejvice hratelny..?

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí