sobota 20. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pondělí 21. listopadu 2011
Decky na Standard: Delver Aggro
Autor: AdamF @ 17:00 :: 5939 Přečtení :: 15 Komentáře :: :: Standard, Tvorba balíků
 

Pokud se chcete účastnit a vyhrávat lokální FNM či Game Day turnaje, tohle jsou články určené přesně pro vás. V článku vždy najdete představení všech karet, vysvětlení strategie balíčku, vyčíslení pořizovacích nákladů i několik popsaných her s daným balíčkem.

A i pokud se vám zde uvedený decklist nebude líbit, můžete se jim nechat inspirovat při stavbě vlastního balíčku.

 

Formáty Magicu se základně dělí na Constructed a Limited. Mezi Constructed formáty řadíme Standard, Extended či Modern. Formáty Legacy a Vintage jsou Constructed formáty, ale řadíme je zvlášť jako Eternal formáty. Poslední skupinou jsou Limited formáty, které obsahují různé způsoby draftů a sealed decky.

Standard je formát nejrychleji rotující a nejhranější. Každý rok se rozšíří o pět edic a každý rok z něj čtyři edice odrotují.

Aktuální Standard obsahuje nejnižší možné množství edic – kompletní blok Scars of Mirrodin (Scars of Mirrodin, Mirrodin Besieged, New Phyrexia), core set Magic 2012 a podzimní velkou edici Innistrad.

Právě z této edice pochází karta, která dala tomuto balíčku vzniknout.

 

Stejně jako minule, hlavní roli zde hraje double-faced karta. Pokud jste se s touto innistradskou novinkou ještě neseznámili, jedná se o kartu, která má místo normální zadní strany (pentagramu barev, nápisu Magic a Deckmaster) další kartu.

 


Double-faced karty existují hlavně kvůli vlkodlakům, které jsme si představili minule. Delver of Secrets, 1/1 za U, které může být v kole následujícím 3/2 letec, na mě působí spíše jako uncommon než jako pouhá common. Tato karta je neuvěřitelně flavorová. Překlad flavortextu noční strany pojmanované Insectile Aberration zní asi takto: „Nenaštěstí, všechna má pokusná zvířata zemřela nebo utekla, takže já musím být mým závěrečným subjektem. Nemám strach. Dnešní noc bude přelomová.“ - Laboratorní zápisky, poslední záznam. Není pochyb, že karta byla navržena podle hororového scifi snímku Moucha (The Fly) jejíž děj se točí okolo vědce, který se nepovedenou teleportací začne měnit v mouchu.

Transformační podmínka je zcela jiná než u vlkodlaků – na začátku svého upkeepu se podíváte na vrchní kartu své knihovny. Tuto kartu můžet ukázat svým soupeřům. Pokud je tato karta instantem nebo sorcery, Delver of Secrets se transformuje. Zpětná transformace není za běžných podmínek možná (ale třeba Moonmist by to zařídil).

Aby se Delver pokud možno transformoval již v druhém kole, je nutné hrát co nejvíce instantů a sorcery.

Delver se již dokázal prosadit i na Legacy a na draftech se řadí mezi first-pickovatelné karty. V tomto článku vám představím Delver Aggro, balíček, který je spojením modrých a červených karet (agresivní bytosti, rušení a blesky).

 

Playset Snapcaster Mage je ve většině Standardních modrých decků naprostou samozřejmostí. Tato invitational karta se dá označit za nejlepší kartu edice Innistrad. Skutečně, nejhranější kartou není žádný ze sférochodců nebo legendární duch či upír, ale docela obyčejný člověk. Invitational karty jsou rare karty, které si vždy našly místo na turnajové scéně. Vzpomeňme třeba na Meddling Mage, Dark Confidiant a Solemn Simulacrum. Snapcaster Mage je 2/1 za 1U, která při příchodu do hry poskytne cílovému instantu nebo sorcery ve vašem hřbitově do konce kole flashback rovný manacostu daného instantu/sorcery. Kromě této schopnosti je u něj důležitá i dvojka dopředu, díky které dokáže překvapit útočící bytosti (nejlepším cílem bude patrně Hero of Oxid Ridge). Mnoho hráčů mu přezdívá „Snapy“.

 

Další dvě bytosti jsou červené – první z nich je Stromkirk Noble, jedno z nejdůležitějších červených rare Innistrad. Za R dostanete 1/1, která se při zakousnutí do protihráče posílí o +1/+1 žeton. Navíc nemůže být blokován bytostmi s typem Human. Druhou bytostí je Chandra's Phoenix, trojmanová létající 2/2 s haste, kterou si, jako každého správného fénixe, můžete vrátit z hřbitova na ruku. U Chandřina fénixe k tomu dojde tehdy, udělíte-li soupeři zranění červeným instantem, sorcery nebo sférochodcem.

 

Na řadě je non-creature část, která obsahuje více položek než část bytostní. Brimstone Volley udělí za 2R tři zranění do jakéhokoliv cíle, ale pokud zemřela dané kolo bytost, udělí zranění pět. Soupeři tedy mnohokrát nedojde váš rádoby hloupý útok a útočící 1/1 zablokuje 4/4 bytostí, ale pak dostane pět zranění. Incinerate udělí tři zranění za 1R s bonusem, že pokud takto usmažená bytost zemře, nemůže být zregenerována. Červeným zraňováním je i klasika v podobě Shocku – za pouhé R dvě zranění kamkoliv.

 

Druhá část non-creature spellů se zaměřuje na rušení soupeřových kouzel a lízání karet. Klasický Mana Leak a jeden Dissipate jsou zde na rozrušení soupeřovy hry a Think Twice vám dovolí líznout si kartu za pouhé 1U, z hřbitova si jej můžete zahrát za flashback cost 2U. Pro zpomalení soupeře je zde dvakrát Vapor Snag, kterým mu vrátíte bytost na ruku.

 

Jak vidíte, Snapcaster Mage má hodně cílů, kterým může poskytnout flashback.

 

Královnou balíčku je sférochodkyně Chandra, the Firebrand. Její první schopnost doporučuji používat na malé bytosti, druhá schopnost je nejsilnější v kombinace s morbidním Brimstone Volley a třetí schopnost je ultimátka, která často rozhodne hru, protože šest zranění až do šesti cílů soupeř nemusí zvládnout. Chandřin sympatický manacost 3R z ní dělá manově nenáročnou kartu.

 

Manová základna sestává z devíti Islandů, devíti Mountainů a čtyř dual-landů Sulfur Falls.

 

Co do sideboardu?

Doporučuji sem zařadit další dva Stromkirk Nobly, dokáží zatopit pomalým deckům, ale hlavně také Human balíčkům, které se ho budou zbavovat velmi obtížně.

Skvělá věc je i takový Red Sun's Zenith, který dokáže dorazit soupeře a také zatopí Wurmcoilovi, který se nerozpadne na dva tokeny.

Trojice karty Spellskite se hodí proti strategiím, které cílují bytosti (blesky, vracení na ruku, posilování), protože cokoliv má soupeř v plánu, mu můžete přecílovat. Užitečný může být i Mental Misstep proti útočným strategiím.

Typická sideboardovka Flashfreeze, rušení na zelená a červená kouzla, které vyměníte místo Mana Leaku. Proti artefaktovým strategiím je skvělou volbou jednomanové rušení Steel Sabotage.

Zde si můžete prohlédnout finální decklist:

Delver Aggro AdamF
Main Deck Sideboard
4 Delver of Secrets
4 Snapcaster Mage
3 Chandra’s Phoenix
2 Stromkirk Noble
4 Brimstone Volley
4 Shock
4 Incinerate
4 Mana Leak
2 Vapor Snag
9 Island
9 Mountain
4 Sulfur Falls
4 Think Twice
1 Dissipate
2 Chandra, the Firebrand
2 Stromkirk Noble
2 Flashfreeze
2 Mental Misstep
2 Steel Sabotage
3 Red Sun’s Zenith
3 Spellskite


Rady, jak s balíčkem hrát

Od prvních kol vykládejte bytosti (Delver či Stromkirk). Rozmyslete si, co soupeři chcete zrušit či vrátit na ruku - rozhodně to nemusí být první zahraná bytost. Fénixe se bude soupeř velmi obtížně zbavovat, protože se vrátí s každým zahraným bleskem. Think Twice (i jiné instanty) hrajte vždy na konci soupeřova kola. Chandra, the Firebrand dokáže kontrolovat bojiště, vlastně ani není nutné použít její ultimátku. Nebojte se poslat své bytosti do hloupého útoku, aktivujete-li tím morbid pro Brimstone Volley. Balíček obsahuje levná kouzla, proto nemulliganujte zbytečně. Bytosti hrajte až po útoku. Když to tak uděláte, soupeř se bude bát blesku či rušení a nebude s bytostí moct počítat do svého kola. Pokud je to nutné, hrajte Snapcastera i když nemá čemu dát flashback. Incinerate se nebojte napálit do hráče, šetřete si jej pouze v případě, že soupeř hraje bytosti s regenarací.
 

Finance

Tento deck vás přijde na mnohem víc než minulí Vlkodlaci. Budu počítat jen cenu main-decku. Jen playset Snapů stojí 2200 korun. Dvě Chandry stojí cca 350 korun, trojice fénixů také 350 korun. Stromkirci přijdou na 250 korun, Delveři na zanedbatelných 25 korun. Blesky vychází na 140 korun a modrá rušení, lízání a vracení stojí cca 100 korun. Manová základna přijde na 350 korun.

Celková cena (bez sideboardu) je tedy cca 3800 korun, pokud budete karty kupovat mezi hráči vyjda vás tento balík na 3000 korun.

 

Delver Aggro vs. Wolf Run Robots

Mám perfektní ruku a vyhrál jsem hod kostkou, takže začínám Delverem. Soupeř si vykládá Forest.

Delver se bohužel netransformoval, tak jsem zaútočil za jedna a vyložil dalšího Delvera a Grim Lavamancera. Soupeř reagoval jen Rootbound Cragem a Rampant Growthem, kterým si vyhledal Plains. Ve třetím kole se však Delveři transformovali díky odhalenému Brimstone Volley a já si zaútočil za sedm. Zároveň jsem si vyložil dalšího Lavamancera. Soupeř si zahrál Solemn Simulacrum, který mu našel další Plains. Já jsem znovu zaútočil, soupeř Solemnem blokoval Lavamancera. Tím pádem jsem zahrál Brimstone Volley s morbid efektem a soupeř tak zůstal s posledním životem. Ve svém kole si po útoku se Solemnem zahrál Day of Judgment a myslel si, že mě tím přechytračil – jenže pak mi přišel na ruku Shock, který soupeře dorazil.

 

Delver Aggro vs. UB Control

První kolo si zahraju Delver of Secrets. Soupeř si zahraje Think Twice. Delver se bohužel netransformuje, takže útočím za jedna. Soupeř smete Delvera Doom Bladem a předá mi kolo. Já si zahraju Fénixe a soupeř má 17 životů. Soupeř si flashbackne Think Twice. Já si vyložím třetí Sulfur Falls a zaútočím Fénixem. Soupeř nedělá nic a v mém následujícím tahu zabije Fénixe Doom Bladem, ten se mi však zahraným Incinerate vrátí na ruku. Soupeř vykládá jen Swamp a já si opět zahraji Fénixe a Stromkirka. Soupeř má 10 životů. Ten se ve svém kole snaží záchranit pomocí Think Twice. Můj Stromkirk je zabit Go for the Throat. Vykládám dalšího Fénixe, útočím za čtyři. Soupeř vyloží Wurmcoil Engine. To je mi však jedno, soupeř dostane čtyři zranění od Fénixů a Shock jej dorazí.

 

Delver Aggro vs. Heartless

V prvních dvou kolech vykládám dva Delvery, soupeř enchantment Heartless Summoning. Delveři se transformují a po zahraném Incinerate má soupeř 10 životů. Jednu Mouchu zabije Doom Blade, druhá útočí za tři. Soupeř používá Forbidden Alchemy. Přeživší mouchá útočí za tři a soupeř má čtyři životy. Ve svém kole hraje soupeř Doom Blade na Moucho – to je jeho osudová chyba, protože sesílám namorbidovaný Brimstone Volley a soupeř je poražen.
 

 

Delver Aggro vs. Grixis Control

Bohužel si musím vzít mulligan, ale dostanu dva landy a dva manadropy, takže věřím v úspěch. Soupeř začíná hru Ponderem. Já si vyložím Mountain a Stromkirk Noble. Soupeř si vyloží Swamp a zahraje Think Twice. V mém kole si zaútočí Stromkirk a vyložím si Delvera. Protivník zahraje Island a zahraje Dismember na Stromkirka. V upkeepu je na vršku knihovny Shock, Delver se transformuje a soupeř má 14 životů. Soupeř hraje Island, Dismember doplacený dvěma životy, ale nepochodí, protože zareaguji Mana Leakem. Po mém útoku Mouchou má oponent jen 9 životů. Soupeř si zahraje Forbidden Alchemy a v jeho endstopu do něj střelím Incinerate. Ve svém kole zaútočím Mouchou a napálím do soupeře Brimstone Volley – a tak má přesně 0 životů.

 

Checklist karta

Sice hrajete jen jednu double-faced kartu, ale je důležitá natolik, že zde checklisty zmíním. Místo vytahování karty z obalu sem a tam si jednoduše zaškrtnete hranou kartu na checklistu a ve chvíli, kdy ji budete hrát, ji nahradíte skutečnou kopií karty. Checklist nalezete ve třech ze čtyř boosterů místo karty země a ve fatpacku jich najdete rovnou deset.

Checklist kartu mají stejnou zadní stranu jako normální Magicové karty, takže s nimi můžete hrát i bez použití obalů.

Příští článek
Doufám, že se vám článek líbil (o svůj názor se můžete podělit v komentářích). Balíček si můžete před pořízením vyzkoušet na Cockatrice, kde jsem s Delver Aggrem uhrál přes padesát her. Příště se podíváme na můj současný deck na Standard, se kterým jsem nahrál přes dvacet her a zatím nebyl poražen.

 

Rozbor a představení tohoto balíčku si zde budete moci přečíst za 2 týdny.

AdamF

 

Komentáře
Autor: pandřívko @ pondělí 21. listopadu 2011 17:30
Jen škoda že balíček na webu pro nováčky stojí přes 3000

Autor: Fatis Fexšn @ pondělí 21. listopadu 2011 17:38
Miluju tví články! :*
… teď bez srandy, jsou to články, který přečtu až do konce aniž bych se nudil ;)

Autor: AdamF @ pondělí 21. listopadu 2011 17:38
Jen samotný playset Snapů stojí přes 2000 korun. Ale ten balíček jde postavit levněji a postupně vylepšovat.. a taky ho můžeš hrát zdarma v programech typu Cockatrice, MWS..

Autor: Troglo @ pondělí 21. listopadu 2011 17:41
Článek - pěkně napsaný, a zajímavý. Informačně však pro mě nedostačující. Jsme sice na serveru pro nováčky, ale jistě tu jsou i tací, kteří by se chtěli dozvědět něco víc než, co která karta znamená. Je to bohužel stále to samé, že pouze opakuješ, co je napsané na kartách a já pak už přeskakuju tvůj rozbor decklistu a třeba vynechám něco zajímavého...

Je dobře, že jsi doplnil sideboard, ale bohužel jsme se nedozvěděli moc jak ho používat - u těch her, které jsi popisoval by se hodila i průběh druhé případně třetí hry atť víme jak sidovat... Hraju na Cockatrice také, shodou okolností často s úplně stejným balíčkem, ikdyž mám trochu pozměnněný build, a myslim, že tam jsou lidé ochotní dát si i druhou, třetí partičku... Tedy rád uvítám něco k matchupům a sideboardingu v příštím článku.

A jen drobná chybka, že jsi asi trochu popletl decklist - chybějí tam lavamanceři, které se ale později objeví v popisu her.
Děkuju za pěkné počtení

Autor: Troglo @ pondělí 21. listopadu 2011 17:43
Abych nezapomněl: mnohokrát ti děkuju za tu zajímavost s podobenstvím s filmem Moucha - toho bych si asi nevšiml, protože málokdy čtu flavor! :-)

Autor: AdamF @ pondělí 21. listopadu 2011 17:51
Popis a překlad karet jsem se snažil od minula zminimalizovat.

Štěstí jako ty na hráče bych chtěl mít :-) Kolikrát zmizí ani se nerozloučí nebo druhou hru odmítnou. Ale pro příště zkusím dát alespoň 2-3 hry, aby bylo vidět správné sideboardování.

Co se týče Lavamancera, nejdříve jsem ho hrál v základu, ale pak byl v rozporu se Snapym (exilnout či castovat znovu?), takže jsem ho vyřadil.

Je neuvěřitelné, jak moc "naflavorovaných" karet Wizardi do edice narvali (Invisible Stalker, Creepy Doll, Civilized Scholar).

Autor: Dawler @ pondělí 21. listopadu 2011 20:38
Vynikající článek, jen jsi opravdu mohl nejprve zmínit verzi levnější (tak do 1500,- Kč), ale téma je zvolené výborně, podle mě patří Delver Aggro do užší špičky fieldu!

Autor: Nuumero @ pondělí 21. listopadu 2011 22:18
Pěknej článek myslím že se ten balík dá hrát i bez snapcasterů.
Jinak delver je podle mně jeden z nejlepších decků na Standart.

Autor: Tripolis @ pondělí 21. listopadu 2011 22:51
Musim souhlasit s uzivatelem Troglo. Konecne to tu nekdo rekl nahlas.
Adam pise slohove pekne, gramaticky taktez, formatovani i struktura clanku to vse mi prijde velice naprumerne, ale ta obsahova stranka. Ja jsem novacek a nic moc noveho me clanek neprinesl. Preklad karet si udelam sam, decklist najdu na netu a omacku okolo nechci. Vyhledavam to co mi do zacatku pouze. Tj. jak spravne a kdy sideboardovat, na co si dat z pohledu taktiky pozor, jak spravne reagovat. To ze napr. "Think Twice vám dovolí líznout si kartu za pouhé 1U, z hřbitova si jej můžete zahrát za flashback cost 2U".

Takoveto veci bych uplne pro priste vypustil. Kdyz uz popisovat schopnost tak v interakci s jinymi. Napr. pomoci teto karty si budeme hrat flashback predevsim tuto a tuto. Autor ma o clanku dobre zkusenosti, o tom nepochybuji, jen je to potreba nam novackum podat. Kdyz uz popisy karet tak neco ve smyslu Chandra, the Firebrand, tam je videt autoruv nazor, apod. Takze preklady a popisy schopnosti prosim priste ne.

Jinak palec nahoru

Autor: Sargeras777 @ úterý 22. listopadu 2011 10:38
Ahoj, mám jen pár otázek k decku. Nechápu proč si dal přednost think tiwice před pondrem?
Think twice je vyložrně kontrolní záležitostí. Zahraješ ho v druhém kole s mana leakem na ruce a pak si můžeš vybrat co zahraješ a to samé ve třetím a to mi nepřipadá jako ideální scénář pro UR delvra, navíc ponder ti umožní v druhém kole zajistit transformaci delvra, protože, i když má deck cca 25 instantů/sorcery tak to někdy může přijít tak špatně, že se delver netransformuje ani v třetím kole. A pokud máš dobrou ruku můžeš s ponderem udělat něco jako tohle:
turn 1 delver
turn 2 Transform protivník 17 další delver a ponder
turn 3 phoenix protivník 9
turn 4 shock protivník -1
To je samozřejmě ideální scénář bez rušení, blokerů, s pěknou a v prvním kole jsi otočil instant, ale stejně se mi zdá ponder lepší než think
a jěště jedna věc mě zaujala chandra nechápu proč jsi dal přednost před kothem, jasně dokáže kopírovat instanty, ale to potřebuješ mít na ruce ty správné a udělá to až kolo po tom co ji zahraješ a to jedno damage sice někdy zabije nepříjemného bllokera, ale často neudělá nic jen to samé, co dělala stará chandra a opravte mně, ale ta nepatřila k nejhranějším kusům, ale koth není nejlepší příklad v decku není tolik hor a tak si tolik neužiješ ultimátku, ale napadá mě jiná karta, kterou by se Chandra dala nahradit: Hero of Oxid Ridge, když jsem já testoval deck na mws tak mi hero pokaždé, když nebyl zabit, nebo zrušen vyhrál hru, jasně snapcaster je na něj nepříjemný, ale ten stejně vetšinou flashbackne mana leak a hero, koth i chandra se tam nepodívají a vtěch zbylých případech dá hero tak cca 6 damage (na stole máš většinou tak dvě nestvůry) a to společně s damage od původních bytostí a damage, které dali před tím protivníka zabije, nebo ho dostane do situace, kdy ho ten shock na ruce zabije a navíc hero stojí zhruba to samé, co chandra
Ale to všechno je jenom můj názor.
Jinak hezkej rozbor. Ahoj =)

Autor: Sargeras777 @ úterý 22. listopadu 2011 10:55
ahoj jěště bych se chtěl omluvit za ty překlepy a říct, že innistrad se mi taky zdá jako moc jako pěkná edice a mysím, že sis asi taky všiml tak inspirace filmem moucha nebude jediná
Civilazed Scholar=Jekyll
Hominical Brute=Hyde
Ludevic=Frankenstein
Bloodline Keeper=Drákula
Invisible Stalker= inspirace knihou Neviditelný
A určitě jsou tam i další

Autor: AdamF @ úterý 22. listopadu 2011 14:16
Ahoj,

nevím jak důležité jsou překlady karet. Někteří nováčci si to ani nepřeloží a tak mi přijde lepší tam hodit překlad. Moje postřehy z her jak danou kartu hrát jsem uvedl v jednom odstavci dále.

Hrál jsem s Kothem, hrál jsem s Ponderem. Koth má tu nevýhodu že je přes dvě červené a občas mi to dělalo problém, zatímco Chandra vyšla vždy a její kopírování fungovalo. Ponder je nepochybně silné kouzlo, ale Think Twice se mi osvědčil více. S balíkem jsem během tří týdnů nahrál hodně her.

Jak jste si mohli všimnout, na začátku píšu "A i pokud se vám zde uvedený decklist nebude líbit, můžete se jim nechat inspirovat při stavbě vlastního balíčku." Decklist nepodávám jako jediný možný, jde si ho upravit podle sebe :-)

Ale vaše rady si beru k srdci, pro příště 2-3 hry s vysvětlením sideboardování, minimalizovat překlad karet a zaměřit se na postřehy z hry.

Díky za komentáře.

Autor: Troglo @ úterý 22. listopadu 2011 15:43
Registruji tvůj dodatek k nesouhlasu s decklistem a pouze přidávám možnost trochu jiné stavby decku, kterou hraji já na cockatrice
3 Chandra's Phoenix
4 Delver of Secrets
2 Grim Lavamancer
4 Snapacaster Mage
3 Stromkirk Noble
2 Brimestone Volley
4 Incinerate
4 Mana Leak
3 Shock
2 Think Twice
8 Island
9 Mountain
4 Sulfur Falls
3 Arc Trail
1 Devil's Play
1 Red Sun's Zenith
3 Ponder
Článkem jsi mě přiměl na myšlenku přidat Vapor Snag, a pak mohu vyřešit i otázku peněz Pro začátek můžeme vyhodit 4x Snapcaster Mage, kteří jsou opravdu drazí a místo nich dát další dva Lavamancery - ti dva si opravdu moc nerozumí a dva Vapor Snagy.

Autor: jakub @ sobota 26. listopadu 2011 15:24
jen maly dotaz kdyz jsi tam popisoval ten souboj s vlkodlakama cituji "Delver se bohužel netransformoval, tak jsem zaútočil za jedna a vyložil dalšího Delvera a Grim Lavamancera." kde si vzal grim lavamancera kdyz jsem ho v decklistu ani v textu nikde neviděl (možná jsem ho přehlídl jestli ano tak se omlouvám)

Autor: AdamF @ sobota 26. listopadu 2011 15:31
Za tento omyl se omlouvám. Věc se má tak, že v původním decklistu byl Lavamancer i Snapcaster. Tito dva vyvolávali spor - flashbackovat spell nebo exilnout a dát 2dmg?

Proto jsem nakonec Grim Lavamancera vyřadil. Jedná se ale o zajímavý nápad, jak snížit pořizovací náklady decku... jednoduše vyřadit Snapcastery a nahradit Lavamancery.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí