pátek 19. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 8. února 2012
Recenze Dark Ascension Intro Pack: Swift Justice
Autor: AdamF @ 7:00 :: 4433 Přečtení :: 3 Komentáře :: :: Standard, Novinky, Tvorba balíků, Recenze
 
Vítejte u rozborů Dark Ascension Intro Packů. Jak bývá zvykem od edice Shards of Alara, ke každá edici vychází pět Intro Packů. Obsahuje přesně 59 karet a jednu vzácnou foilovou kartu. Intro Packy k malých setům mají jednu rare kartu z dané edice a druhou z edice předchozí.
K tomuto balíčku je přiložen jeden booster edice Dark Ascension.
Intro Packy ve své původní podobě nejsou určeny na profesionálnější turnajové hraní, ale dají se vylepšit na hratelnější verzi.
Dark Ascension přináší pět dvojbarevných Intro Packů, jako první se podíváme na bíločervený Swift Justice.

Zde si můžete prohlédnout decklist:

Swift Justice WoTC
Main Deck Sideboard
2 Ashmouth Hound
2 Assault Griffin
1 Bloodcrazed Neonate
2 Elite Vanguard
1 Erdwal Ripper
1 Fiend Hunter
1 Forge Devil
2 Lightning Elemental
2 Markov Warlord
2 Midnight Guard
2 Niblis of the Mist
2 Niblis of the Urn
1 Night Revelers
1 Requiem Angel
1 Serra Angel
1 Silverchase Fox
1 Stromkirk Noble
1 Torch Fiend
2 Burning Oil
1 Nightbird’s Clutches
2 Rally the Peasants
1 Skillful Lunge
2 Traveler’s Amulet
2 Wrack with Madness
12 Mountain
12 Plains
 

Foilovou rare kartou Intro Packu je Requiem Angel. 5/5 letec za 6 man je velmi slušný základ, k tomu vám tento anděl vytvoří létající 1/1 bytost za vaši zemřelou non-Spirit bytost. V tomto Intro Packu je 22 bytostí, které nejsou Spiritem, takže vám Requiem Angel může vytvořit poměrně rozsáhlou armádu.
Serra Angel je už na Standardu několik pěkných let, jedná se o 4/4 letce s vigilancí za 3WW. Na Limited turnajích je to karta, která vyhrává hry, na Constructed turnajích ji ale můžete nahradit lepšími kousky.

Ashmouth Hound je 2/1 bytost za 1R, která udělí 1 zranění bytosti, kterou blokuje nebo kterou je blokována. Bojí se ji tedy všechny X/1, které setkání s Ashmouth Houndem nepřežijí. Pokud je ale obrana této bytosti 2 a vyšší, Ashmouth Hound setkání s ní nepřežije, ale může zničit bytost až s obranou 3. Tohoto elementála zde najdete ve dvou kopiích.

Mezi letci najdete Assault Griffin, 3/2 bytost za 3W. Takové kousky se ale hrají jen na Limited turnajích, protože na Standardu a jiných Constructed formátech si za čtyři many můžeme dovolit mnohem lepší karty. Griffina zde najdete dvakrát.

Trochu komplikovanější bytostí je Bloodcrazed Neonate. Tento upír začíná jako 2/1 za 1R, která musí útočit každé kolo. Pokud udělí bojové zranění soupeře, položíte na ni +1/+1 žeton. Jelikož ale soupeř bude často mít nějakou obranu, kterou může Bloodcrazed Neonata zastavit, je vhodné doplnit ho bytostmi, které mu uvolní cestu k soupeři, protože pokud soupeř bude mít vyloženou nějakou 1/X bytost, Bloodcrazed Neonate spáchá sebevraždu.
Erdwal Ripper je Bloodcrazed Neonatovi v mnohém podobný. Také se jedná o 2/1, co se posilní o +1/+1 žeton, kdykoliv udělí zranění oponentovi. Ale pozor, jeho mana cost je 1RR, má haste (může útočit jakmile přijde pod vaši kontrolu) a nemusí útočit každé kolo. V tomto Intro Packu je Ripper obsažen dvakrát.
Nejméně zajímavým upírem je asi Night Revelers, 4/4 za 4R, kteří získají haste, kontroluje-li oponent Humana. Hrát ale 4/4 za 5 man, která často nebude nic umět, asi nebudete chtít hrát.

Rovnou dvakrát zde najdete Elite Vanguard, skvělou 2/1 za W, typickou rychlou agresivní bytost. Nic víc snad není potřeba dodávat, jen to, že je vhodné zvážit obsadit jej v playsetu.
Pokud vzpomínáte na kartu Journey to Nowhere z edice Zendikar, určitě vás Wizardi potěšili kartou Fiend Hunter, který vypoví při svém vstupu do hry cílovou bytost a vrátí ji zpátky na bojiště až po svém vlastním odchodu. Navíc se jedná o 1/3 bytost, takže na rozdíl od Journey to Nowhere dokáže zdolávat nápor rychlých agresivních balíčků.
Nadějně vypadající common kartou je Midnight Guard, 2/3 bytost za 2W, která se odtapne, kdykoliv na bojiště přijde jiná bytost. Můžete se s ním vydat na útok, pak seslat bytost a odtapnout ho, nebo ho odtapnout ve chvíli, kdy soupeř sešle bytost. Celá jeho schopnost tedy působí jako zvláštní forma vigilance.

Zajímavou kartou je i Forge Devil, 1/1 za R, která při vstupu na bojiště udělí 1 zranění jakékoliv bytosti a 1 zranění do vás. Na Standardu se nyní pohybuje spousta důležitých X/1 bytostí, proti kterým se vyplatí Forge Devila hrát. Ačkoliv stojí jedinou manu, v prvním kole jej rozhodně hrát většinou nebudete.

Pak tady máme Lightning Elementala ve dvou kopiích, 4/1 s haste za 3R, který tedy soupeři může ihned udělit 4 zranění a se svou sílou 4 porazí mnoho bytostí. Ovšem pokud bude soupeř kontrolovat bytost typu Fortress Crab, Lightning Elemental nebude moct efektivně útočit. V nejlepším případě dokáže dát soupeři 4 zranění, což je za 4 many trochu málo. Právě proto bych Lightning Elementala nahradil jinou bytostí.
Zajímavější bytostí s haste ale bude Markov Warlord (taktéž ve dvou kopích), 4/4 za 5R, která zabrání dvěma soupeřovým bytostem blokovat do konce kola a může se tak vesele vydat na útok.

Pak je tady dvojice Spiritů. Prvním je Niblis of the Mist, 2/1 letec za 2W, která při vstupu na bojiště tapne cílovou bytost a uvolní tak cestu k soupeři například Bloodcrazed Neonatovi. Druhý Spirit, Niblis of the Urn, je 1/1 letec za 1W, kterým můžete tapnout bytost, kdykoliv s ním budete útočit - opět vám tedy uvolňuje cestu pro útok a navíc efektivněji než Niblis of the Mist. Oba Spirity zde najdete ve dvou kopiích.

Silverchase Fox je 2/2 za 1W, kterou můžete za 1W obětovat a odstranit tak za hry cílový enchantment (například některou z Curse karet). Kdyby bylo na Standardu stále Splinter Twin kombo, tak by byl Silverchase Fox velmi hranou kartou, ale i nyní si najde dostatek cílů. Podobný efekt nabízí i Torch Fiend, 2/1 za 1R, kterou můžete za R obětovat a zničit tak cílový artefakt - a artefaktů, které by vám mohly způsobit problémy, je více než enchantmentů. Jmenujme třeba Birthing Pod, mirranské meče, Batterskull nebo Mox Opal. Tyto sebeobětovací bytosti mohou blokovat, útočit a pokud soupeř vyloží nějaký enchantment či artefakt, neváhejte použít jejich schopnosti.

Na závěr představování bytostí z tohoto Intro Packu jsem si nechal bytost nejvzácnější, nejlepší a nejdražší. Jedná se o Stromkirk Noble. Tato 1/1 za pouhé R se hraje na současném Standardu v playsetech, protože nahrazuje Goblin Guide. Stromkrik Noble nemůže být blokován lidmi, kterých se na Standardu také pohybuje mnoho a navíc se jako většina ostatních červených upírů posilní o +1/+1 žeton, kdykoliv udělí bojové zranění hráči. Jeho současná cena je 150 korun.

Pojďme se podívat na zbytek karet – tedy na noncreature spelly.
Burning Oil je jeden z nejzajímavějších uncommonů Dark Ascension. Za 1R udělíte 3 zranění cílené útočící nebo blokující bytosti, navíc máte k dispozici flashback 3W.  Burning Oil zde najdete dvakrát.
Nightbird's Clutches jsou zde proto, abyste zamezili blokovat soupeřovým bytostem blokovat a vaši upíři se mohli posilnit a to za pouhých 1R. Nevýhodou je, že Nightbird's Clutches je sorcery, ale na druhou stranu má flashback 3R. V případě, že bude hra v nerozhodné situaci, protože vy i soupeř budete mít vyložené bytosti, bude se Rally the Peasants opravdu hodit.
Typické posilování Rally the Peasants, které dá vašim bytostem instantně bonus +2/+0 do konce kola za pouhé 2R, si můžete zahrát z hřbitova za flashback cost 2W.  Pokud ale potřebujete stálé posilování, zkuste Honor of the Pure nebo lurarchu Mikaea. Rally the Peasants zde najdete ve dvou kopiích. Méně zajímavým posilováním je Skillful Lunge, díky kterému cílová bytost získá +2/+0 a first strike do konce kola.
Pro stabilizaci manové základny a vytáhání přebytečných zemí z balíčku tu máme dvě kopie Traveler's Amulet.
Nejpodivnějším ničením, které se jen tak nevidí, je Wrack with Madness. Cílová bytost udělí sama sobě zranění rovné své síle. Jedná se o zajímavou myšlenku, ale když se podíváme na mana cost 3R, tak se asi rozhodneme Wrack with Madness nehrát.  Navíc momentálně jsou na Standardu i bytosti, které mají menší sílu než obranu. A také máme k dispozaci mnohem zajímavější ničení.

Manová základna sestává z 12 Plains a 12 Mountain.

Jak s balíčkem hrát
Mnoho bytostí stojí dvě many a méně na vyvolání. Začněte hru kousky jako Stromkirk Noble či Elite Vangurad, poté Bloodcrazed Neonate nebo Ashmouth Hound. Snažte se útočit každé kolo, i kdyby to znamenalo vyměnit vaše bytosti. Niblis of the Urn a Niblis of the Mist tapnou bytosti vašeho soupeře a zabrání jim tak blokovat. Ze stejného důvodu jsou zde  Nightbird's Clutches a Markov Warlord. Mocní letci jako Serra Angel a Requiem Angel často ukončí hru – a kdyby snad i tito andělé nestačili, stále můžete zahrát  Rally the Peasants a pokud budete mít dostatek many na flashback cost, účinek bude devastující.

Tipy na vylepšení
Vaše bytosti budou sílit s kartou Mikaeus, the Lunarch. Můžete jej zahrát v druhém kole jako 1/1 a pak ho stále posilovat nebo v late-game jako obrovskou bytost, která bude posilovat vaše ostatní bytosti. Na lízání karet doporučuji Mentor of the Meek – s doplatkem jediné many si s příchodem každé další bytosti se sílou 2 a méně líznete kartu. Z červených bytostí se mi zamlouvá novinka z Dark Ascension, upír Markov Blademaster.
Sférochodci nikdy nic nezkazí - doporučuji Gideona Juru, který na sebe upoutá pozornost soupeřových bytostí a zajistí vašim bytostem volný průchod.
Na manovou stabilizaci doporučuji dual-land Clifftop Retreat.

Vylepšení - levná verze AdamF
Main Deck Sideboard
2 Requiem Angel
1 Stromkirk Noble
4 Elite Vanguard
4 Fiend Hunter
1 Mentor of the Meek
3 Serra Angel
2 Markov Warlord
3 Midnight Guard
3 Rally the Peasants
3 Burning Oil
4 Forge Devil
2 Geistflame
2 Traveler’s Amulet
12 Mountain
12 Plains
2 Pacifism
 

Vylepšení - dražší verze AdamF
Main Deck Sideboard
4 Elite Vanguard
4 Fiend Hunter
3 Mentor of the Meek
10 Mountain
10 Plains
3 Pacifism
2 Mikaeus, the Lunarch
4 Clifftop Retreat
2 Gideon Jura
4 Stromkirk Noble
3 Markov Blademaster
3 Geistflame
3 Forge Devil
2 Rally the Peasants
2 Red Sun’s Zenith
1 Devil’s Play
 

Doufám, že se vám recenze líbila. Pokud vás Intro Pack Swift Justice zaujal, můžete si jej pořídit za skvělou cenu 299 korun u našeho partnerského e-shopu Veselý drak. Příště si představíme modročerný Intro Pack jménem Relentless Dead, ve kterém budou mít hlavní slovo zombie.

AdamF
Komentáře
Autor: Miraculeux @ čtvrtek 9. února 2012 11:01
Máš tam malou chybku, je to Swift Justice, ne switch :D. Nic, stane se, jen to je docela funny překlep.

Autor: Miraculeux @ čtvrtek 9. února 2012 11:10
Ještě pár slov k deckům:
Pacifismus bych nehrál a určitě vyměnil za oblivion ringy, vím, třímanový drop máš už dost plný a u tohodle typu balíku jde hlavně o rychlost, při hře proti kontrolům či Birthing Podu však budeš rád, že je máš :D. Pak taky burning oil je super, ale možná tak akorát v draftu :D :D. Univerzální Incenerate bude o dost lepší. Jinak článek fajn, na ty zombíky se fakt moc těším.

Autor: AdamF @ čtvrtek 9. února 2012 11:25
Miraculeux: Naštěstí byla chyba jen v nadpisu a v decklistu, jinak jsem mluvil vždy správně o Swift Justice. Díky moc za upozornění.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí