čtvrtek 18. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 10. prosince 2014
Magic the Gathering: Recenze Deck Builder´s Toolkit 2014
Autor: JakubMG @ 14:00 :: 8281 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Recenze
 

Magic the Gathering: Recenze Deck Builder´s Toolkit 2014

 

Zdravím opět všechny čtenáře,

po kratší době se spolu opět setkáváme s článkem ze světa Magic the Gathering. A nebojte se, dneska nepůjde o žádnou přehnanou nálož sáhodlouhého textu, ale spíš o stručnější popis jedné letošní „novinky“. Ono slovo novinka je pak záměrně v uvozovkách. Dnes představovaný Toolkit totiž oficiálně vyšel již 19. července 2013 bez nějakého velkého oznámení a podpory ze strany Wizards of the Coast. Nyní si asi musíte, celkem logicky, položit jednu otázku. Není to nic nového, proč s tím ten člověk otravuje právě teď?

Hlavním důvodem je skutečnost, že i když mě Jakub požádal o sepsání krátké recenze už někdy v srpnu, dostal jsem se k sepsání článku a krátkého představení Toolkitu až nyní, začátkem října. Všem z vás vřele doporučuji neprovádět domácí rekonstrukční práce namísto zasloužené prázdninové dovolené. A tuplem, pokud tyhle budovací radosti provádíte v době před největším návalem práce v průběhu roku. Celkem logicky si prostě na dovolené neodpočinete, ba naopak, načež následně z práce přijdete orvaní jak borůvky a pak už není moc chuť, nálada a čas ještě sepisovat po večerech nějaké články.

Nicméně, i přes výše zmíněné datum vydání se domnívám, že recenze může být pro některé čtenáře přínosem. A to hlavně pro ty z vás, kteří s Magicem začínáte a/nebo byste chtěli do něj ještě někoho dalšího takříkajíc „uvrtat“. Mladšího sourozence zajímá Magic, viděl ho u Vás hrát, ale vaše (drahé) karty mu nechcete celkem logicky půjčit? Chcete hrát s ostatními kamarády, ale není dost karet na stavbu několika dalších variabilních balíčků, takže je třeba si rozšířit možnost „kam hrábnout“? Vaše drahá polovička projevila o hru zájem a vy nevíte, jak jí do Magicu zasvětit, aby jí to hned neodradilo? Pak (nejen) pro Vás je určena dnešní krátká recenze. A pro ty ostatní se může jednat třeba „jen“ o (doufejme) zajímavý článek k přečtení.

 

Co to vlastně je ten Deck Builder´s Toolkit?

Jedná se o nástroj, pomocí kterého zejména noví hráči nebo hráči mírně pokročilí mohou objevit tajemství a kouzlo hry Magic the Gathering. Tito hráči se díky němu seznámí s hrou jako takovou za nikterak přehnané peníze, naučí se základním pravidlům, dostanou k dispozici dostatek karet na sestavení prvních balíčků nebo s jeho pomocí vylepší jeden či více svých balíčků stávajících. Začínající sběratel si s ním pak může doplnit svoji stávající sbírku o nové karetní kousky z posledních edic. Z tohoto krátkého vysvětlení je Vám už jasné, že se rozhodně nejedná o věc určenou pro doplnění turnajového hraní. Naopak, jedná se o ideální kousek pro dvojici, případně partu kamarádů, hrajících doma či v hospodě pro zábavu.

 


 

Co vlastně v obsahu najdete /jde jen o stručný popis/:

-         100 basic landů - 20 základních zemí pro každou z pěti barev

-         125 pevně daných a částečně náhodně stanovených běžných a neobvyklých karet

-         4 boostery /balíčky/ po 15 kartách aktuálních edic MTG pro rozšíření a doplnění

-         celkem bytelnou krabici na karty

-         pravidla hry Magic the Gathering

-         návod a tipy na sestavení svého balíčku karet

 

Kde Deck Builder´s Toolkit sehnat? Za zajímavou cenu 399,- Kč si jej můžete pořídit třeba na partnerském e-shopu serveru magic-guru.cz Veselý drak. Koupí Toolkitu zároveň podpoříte fungování serveru, na kterém čtete dnešní recenzi.

 

Ale pojďme se na Toolkit nyní podívat trochu blíže.

Pokud dáváte přednost rychlejšímu získání informací a/nebo nechcete číst delší text, již poněkolikáté jsem pro vás připravil krátké představovací video:


 

Nicméně doufám, že si článek dočtete celý, takže se spolu nyní už pojďme podívat na obsah balení trochu podrobněji.

Začněme obalem a krabicí. Obsah balení se nachází v pevné kartonové krabici v tmavě modré barvě se znakem planeswalkerky Chandry, které je hlavním představitelem edice M14. Její obrázek pak naleznete i na přebalu krabice. Do krabice samotné se vejde minimálně 500 karet, takže poslouží jako pevná ochrana vašich rozbalených kartiček před náhodným poškozením.

V popisu obsahu balení pokračujme dále třeba těmi čtyřmi výše zmíněnými boostery. Ty standardně obsahují každý vždy jednu rare (vzácnou) nebo pokud máte štěstí mythic rare (mýtickou) kartu, 3 karty uncommnon (neobvyklé) a 10 karet common (obyčejných). K tomu navíc jednu základní zemi. A když budete mít štěstí, můžete rozbalit i foilovou kartu různé rarity (tedy jak mythic rare, tak rare, uncommon nebo common) nebo token – kartičku nějaké potvůrky. Případně ještě i emblém Planeswalkera z dané edice.

Jaké naleznete zde? Přiznám se, že složení boosterů je pro mě docela překvapení. Booster M14 je naprosto správně, boostery z Return to Ravnica bloku také. Ale proč není RTR blok kompletní a k dispozici jsou v balení Toolkitu pouze boostery Return to Ravnica a Gatecrash, zatímco Dragon‘s Maze chybí, lehce nechápu. Namísto boosteru 3. edice RTR bloku tak dostanete booster M13, která ale už v současné době není na Standardu legální. Na druhou stranu, pokud máte karty jen na domácí hraní, vadit vám to nejspíše nebude.



Obsahem boosterů pak můžete doplnit další karty „natvrdo“ zahrnuté v Toolkitu.

Abyste ale mohli začít stavět vlastní balíčky, potřebujete nejprve základní země. V toolkitu jich naleznete rovných 100 kousků, po dvaceti od každé barvy. Všechny jsou pak vybrány z edice M14.

A pojďme už konečně na samotné karty.

Tentokrát se jedná o 85 jistých, pevně daných karet, které bude každý Toolkit obsahovat. 10 uncommon a 75 common karet. V předchozích verzích Toolkitu byla u předvybraných karet možná určitá variabilita obsahu, karty byly náhodně namíchané z určité větší množiny, takže každý Toolkit měl být „autentický“ svým obsahem. To nyní odpadá, oněch zmíněných 85 základních karet dostanete prostě vždy. Na druhou stranu, nemusíte se strachovat, že dostanete jen odpadky a nic hratelného. Naopak.

Všechny barvy se snaží dodržet svoje herní preference a obsahují pro danou barvu poměrně tradiční karty. Zkusím zmínit z mého pohledu jen ty nejzajímavější. Bílá barva obsahuje protihru a zajímavé nestvůry - nabízí na funny a casual hraní docela hratelné kousky jako je třeba Pacifism, Master of Diversion nebo klasiku bílé barvy – Serra Angela. V modré barvě naleznete něco létavých nestvůr – rovnou tři různá dráčata a Skyline Predatora, něco rušení - Cancel, Disperse - a něco zdržování – Frost Breath. Ty doplňuje nějaké to lízání – Divination a zajímavý Archaeomancer. Červená má solidních také karet dost a dost – ať již svoje klasické střílení/zabíjení v podobě dvojice Shocků, Chandra's Outrage nebo Flames of the Firebrand, tak obvyklý mix potvůrek vhodných k tlaku na soupeře - Goblin Shortcutter nebo Pitchburn Devils. Plus dostane k dispozici z mého pohledu velice zajímavou Guttersnipe. Zelená dostala svůj tradiční mix posilovacích kouzel - „myška“ Giant Growth, Enlarge, dvojici urychlovačů –Elvish Mystic, tak obsahuje i nějaká ta silnější těla nestvůr - Rumbling Baloth či Briarpack Alpha. Černá pak obsahuje karty přímého removalu – Doom Blade, Stab Wound, disponuje nepříjemnými kouzly jako je Corrupt, Duress a Mind Rot. Navíc je doplněna nestvůrami, jako je třeba Deathgaze Cockatrice nebo Nightwing Shade. A zapomněl bych ještě na dvě karty – jeden artefakt Sliver Construct a zemi Transguild Promenade. Osobně mně skladbou karet přijde nejlepší červená, následovaná modrou a černou.

 

Přehled všech předvybraných a pevně daných karet máte zde:

 

White:

1 Angelic Wall
1 Assault Griffin
1 Avenging Arrow
1 Blessing
1 Capashen Knight
1 Dawnstrike Paladin
1 Fortify
1 Griffin Sentinel
1 Hive Stirrings
1 Master of Diversion
2 Pacifism
1 Seller of Songbirds
1 Serra Angel
1 Sunspire Griffin

1 Suntail Hawk

 

Blue:

2 Archaeomancer
1 Cancel
1 Disperse
1 Divination
1 Doorkeeper
1 Frost Breath
1 Messenger Drake
1 Opportunity
1 Paralyzing Grasp
1 Seacoast Drake
1 Skyline Predator
1 Stealer of Secrets
1 Tome Scour
1 Voidwielder
1 Wind Drake

 

Black:

1 Accursed Spirit
1 Child of Night
1 Corpse Hauler
1 Corrupt
1 Deathgaze Cockatrice
1 Doom Blade
1 Drainpipe Vermin
1 Duress
1 Festering Newt
2 Liturgy of Blood
1 Mind Rot
1 Minotaur Abomination
1 Nightwing Shade
1 Stab Wound
1 Wring Flesh

 

Red:

1 Act of Treason
1 Annihilating Fire
1 Blur Sliver
1 Chandra's Outrage
1 Dragon Hatchling
1 Flames of the Firebrand
1 Goblin Shortcutter
1 Guttersnipe
1 Pitchburn Devils
1 Regathan Firecat
1 Seismic Stomp
2 Shock
1 Tenement Crasher
1 Viashino Racketeer

 

Green:

1 Aerial Predation
1 Axebane Stag
1 Briarpack Alpha
1 Brindle Boar
1 Centaur's Herald
1 Deadly Recluse
2 Elvish Mystic
1 Enlarge
1 Giant Growth
1 Howl of the Night Pack
1 Hunt the Weak
1 Kraul Warrior
1 Predatory Sliver
1 Rumbling Baloth
1 Sporemound
1 Trollhide

 

Artifact:

1 Sliver Construct

 

Land:

4 Transguild Promenade
20 Plains
20 Island
20 Swamp
20 Mountain
20 Forest

 

Do počtu 125 obsažených karet nám jich ještě 40 zbývá. A právě zde nastupuje onen náhodný prvek Toolkitu. Dostanete totiž 4 náhodně vybrané sety z celkem 11 předpřipravených, přičemž každý z nich vyznává buď určitou strategii (každý jinou) nebo jeho karty přísluší k jedné skupině nestvůr a využívají další s nimi vhodně spojená kouzla.

Každý set se skládá ze 6 common a 4 uncommon karet, pokud budete mít štěstí a v Toolkitu budou strategie stejných barev, nic nebrání je spojit a doplnit základními kartami. A samozřejmě mít trochu toho štěstí, aby vám rozbalené boostery přihrály další vhodné zástupce. Já vám nyní všech 11 setů zase stručně představím.

 

1. Získej život

Angličtina je pro hraní Magicu nezbytností a tak zcela jistě víte, o čem první strategie je. Obsahuje karty v barvách zelené a bílé, jejichž společným znakem je získávání a doplňování vašich životů a to ať pomocí kouzel, nebo díky vlastnostem ve strategii obsažených nestvůr. 

1 Voracious Wurm
1 Angelic Accord
1 Congregate
1 Unflinching Courage
1 Centaur Healer
1 Soulmender
1 Brindle Boar
1 Dawnstrike Paladin
1 Predator's Rapport
1 Divine Favor

 

2. Counterburn

S touto strategií dostanete k dispozici karty v barvách izzetské guildy – tedy červené a modré. A obsahuje jak rušicí kouzla modré barvy, tak červené střílení a pálení, doplněné nestvůrami právě v kombinaci těchto dvou barev.

1 Syncopate
1 Guttersnipe
1 Izzet Charm
1 Blast of Genius
2 Goblin Electromancer
1 Essence Backlash
1 Nivix Cyclops
1 Explosive Impact
1 Chandra's Outrage

 

3. Sliveři

Sliveři jsou nestvůry, které Wizardi znovu uvedli do světa v edici M14, kde je jejich téma poměrně hodně silné a edice obsahuje hodně jejich zástupců. Je tedy celkem logické, že se tyto nestvůry objevují i v Toolkitu.

1 Steelform Sliver
2 Battle Sliver
1 Manaweft Sliver
2 Predatory Sliver
1 Sentinel Sliver
1 Striking Sliver
1 Blur Sliver
1 Groundshaker Sliver

 

4. Obětuj

Tahle strategie v barvách černé a červené obsahuje zejména karty podporující myšlenku obětování vašich nestvůr, ať již jde o nestvůry, které disponují touto abilitou, nebo karty, které obětování přímo přikazují. Jako doplnění strategie obsahuje i karty, které za své zahození či – pokud jde o nestvůry – po jejichž smrti, způsobí nějaký pro vás příznivý efekt.

1 Gnawing Zombie
1 Barrage of Expendables
1 Tenacious Dead
1 Goblin Rally
1 Act of Treason
1 Blood Bairn
1 Pitchburn Devils
1 Festering Newt
1 Drainpipe Vermin
1 Altar's Reap

 

5. Červenozelená agrese

Zde není moc co řešit. V kombinaci zelené a červené (tedy ravnického Gruulu) dostanete k dispozici nestvůry, které agresivně tlačí na soupeře, takové, co jsou schopny udělit díky svým schopnostem dostatek zranění, aby soupeř brzy podlehl.

1 Gruul War Chant
1 Zhur-Taa Swine
1 Advocate of the Beast
1 Marauding Maulhorn
1 Kraul Warrior
1 Mugging
1 Slaughterhorn
1 Ghor-Clan Rampager
1 Skarrg Guildmage
1 Kalonian Tusker

 

6. Letci

Vzduch je naše moře. Tímhle heslem československých prvorepublikových letců se s klidem dá uvést následující strategie. V barvách azorijské bílé a modré totiž dostanete k dispozici hned několik vládců vzduchu, pro které bude hračkou přeletět soupeřovy obránce a kteří vašeho protivníka svými drápy a zobáky rychle zabijí.

1 Lyev Skyknight
1 Warden of Evos Isle
1 Air Servant
1 Jelenn Sphinx
1 Sunspire Griffin
1 Frost Breath
1 Tower Drake
1 Assault Griffin
1 Concordia Pegasus
1 Hands of Binding

 

7. Tokeni

Ze vzduchu zpět na zem, do náruče Selesnyanské gildy. Pokud v Toolkitu otevřete tuhle strategii v barvách bílé a zelené, budete díky svým kartám vytvářet armádu spíše menších bojovníků. A vaším cílem bude jejich počty co nejvíce rozmnožit, abyste následně soupeře zničili množstvím, nikoli hrubou silou.

1 Vitu-Ghazi Guildmage
1 Call of the Conclave
1 Slime Molding
1 Trostani's Summoner
1 Coursers' Accord
1 Centaur's Herald
1 Trostani's Judgment
1 Druid's Deliverance
1 Eyes in the Skies
1 Seller of Songbirds

 

8. Červenobílý houf

Pokud fandíte Slávii (jako já :o), i když je to nyní spíš utrpení) možná znáte slova z chorálu o červenobílé bojové síle. Tahle strategie v barvách Borosu je přesně taková. Menší bojovníci svým počtem doslova zavalí soupeře, při boji spolu spolupracují a dosáhnou vítězství.

1 Sunhome Guildmage
1 Truefire Paladin
1 Righteous Charge
1 Firefist Striker
1 Show of Valor
1 Viashino Firstblade
1 Master of Diversion
1 Riot Piker
1 Skyknight Legionnaire
1 Wojek Halberdiers

 

9. Manarampa

Těžiště téhle zelenomodré strategie – a nebojte se, nebude řeč o žádné ekologii a vlivu na životní prostředí – spočívá zejména ve střední a pozdější fázi hry. V zařazených kartách pro tuhle strategii naleznete jak karty urychlující váš postup a hromadění many, tak nestvůry s nějakou zajímavou schopností, které vás při správném použití dovedou k vítězství.

1 Nimbus Swimmer
1 Seek the Horizon
1 Urban Evolution
1 Woodborn Behemoth
1 Verdant Haven
1 Gatecreeper Vine
1 Axebane Stag
1 Divination
1 Axebane Guardian
1 Voidwielder

 

10. Černá kontrola

Jak již nadpis této strategie napovídá, využijete černou barvu many a budete se snažit ovládnout nejen svou polovinu herního stolu. Tedy konkrétně: nejdete si v balíčku, přesně to, co potřebujete, abyste soupeři nepřipustili jeho hru, načež ho vyčerpaného zničíte. Takže můžete soupeři zabít jeho nestvůru, udeřit přímo do něj, načež oslabeného soupeře dorazí vaši vampýři (včetně všem jistě známého Sengirského Vampíra) a cocatrix. Jen si vybrat. 

1 Corrupt
1 Doom Blade
1 Diabolic Tutor
1 Sengir Vampire
2 Quag Sickness
1 Mind Rot
1 Child of Night
1 Perilous Shadow
1 Deathgaze Cockatrice

 

11. Odstranění knihovny

Poslední strategie je odlišná od těch ostatních. A na hraní bude jedna z nejobtížnějších. Nevyhrajete s ní totiž na udělení dostatečného počtu damage soupeři tím, že jej ugrilujete útočnými kouzly ani s ní soupeře nezasypete hromadou svých nestvůr. Těch ostatně dostanete k dispozici hodně málo a mají vám pomoci hlavně s tím, abyste přežili útoky soupeřových nestvůr. Vy zvítězíte zcela jinak – tak, že soupeři postupně snižujete počet jeho karet v knihovně, svými kouzly mu je neustále odemíláte do hrobu. Takže soupeř prohraje na to, že si už nemá co líznout :-)

1 Psychic Spiral
1 Codex Shredder
1 Millstone
1 Coerced Confession
2 Tome Scour
1 Doorkeeper
1 Psychic Strike
1 Paranoid Delusions
1 Pilfered Plans

 

Z obsahu balení zbývá už jen „drobnost“ pro přesnost. Pravidla a návod na sestavení balíčku jsou 2 složené velké letáky formátu A3. Pravidla jasně a přehledně popisují základní mechanismy hry a průběh hráčova tahu, návod na sestavení balíčku pak popisuje některé možné typy balíčků dle způsobu hry, snaží se popsat, jak fungují a také poskytnout rady, jak při sestavování balíčků postupovat. Neodpustím si ale malou kritiku. Je trochu škoda, že u tohoto produktu nejsou přiložena pravidla v češtině. Ano, jistě oprávněně namítnete, že pro hraní Magicu je třeba angličtina a že se pravidla dají stáhnout na internetu. Nicméně, je to produkt určený pro začínající a spíše mladší hráče, kterým by jasné vymezení pojmů jistě ulehčilo nepřesnosti při jejich překládání a hraní. A přiložení vytištěných pravidel na těch pár stranách by cenu produktu rozhodně nijak zásadně nezvýšilo. Na druhou stranu, je to trochu logické, jsme jen malým trhem a Toolkitů se rozhodně neprodá tolik, jako v anglicky či německy mluvících zemích.

 


 

Pokud Vás nyní popisovaný produkt zaujal a o koupi přemýšlíte z hlediska obsahu, určitě si položíte otázku, zda se za výše uvedenou cenu vyplatí. Tak trocha lehkého sčítání a násobení. 4 boostery zastoupených edic stojí v různých obchodech mezi 79 až 100 korunami. 100 zemí, pokud byste je kupovali v krámech jako kusovky, dají určitě 2 stokoruny. Ano jistě, seženete je třeba i za padesátník, ale využijete je kdykoli v budoucnu při stavbě jakýchkoli balíčků. Mezi použitými kartami naleznete celkem dost hratelných kousků, a i kdybych počítal jednu kusovku za 3 koruny/kus, jako minimální cenu, co stojí v krámech, dostaneme se na zajímavý násobek jejich ceny. Celý součet tedy nechám na Vás, rozhodně se ale bez problémů dostaneme vysoko nad pořizovací cenu balení.

 

Ano, je mi jasné, že pokud jste již zkušenější hráči s dostatečnou zásobou karet pro casual a funny hraní, Tookit pro Vás i přes solidní poměr cena vs obsah asi nebude tak zajímavý, ale pro nováčka je myslím vhodný až až. A rozhodně svůj účel splní na 100% - tedy ukázat novému hráči, o čem Magic je. Rozhodnutí je jen a pouze na Vás, já se jen a pouze snažil Toolkit krátce představit a stručně rozebrat.

 

Ode mne to již bude pro dnešek vše a budu se vámi v brzké době těšit na setkání s dalším článkem ze světa Magic the Gathering, což by měl být rozbor Event Decku k edici Theros, na shledanou.

 

Milan Pech

(milape)

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí