úterý 16. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

čtvrtek 9. ledna 2014
Magic 2015 Core Set - změny v designu karet
Autor: JakubMG @ 9:48 :: 2994 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Novinky
 

Magic 2015 Core Set - změny v designu karet



 

Letošní rok bude pro karetní hru Magic: the Gathering zlomový, protože dochází opět ke změně designu Magic karet. Karty Magic už nebudou vypadat tak, jak jsme je znali. Ale vezměme to pěkně popořadě. Wizardi oznámili nový základní set pro letošní rok a to Magic 2015 Core Set. Technické informace k této edici najdete v tomto článku -
Magic 2015 Core Set - oznámení edice.

Základní edice vychází v létě, jak jsme zvyklí, nese podtitul "Hunt Bigger Game" a hlavním představitelem Core Setu je teď planeswalker Garruk. První změnou, kterou můžeme zaregistrovat je počet karet v této edici. Místo standartních 249 karet se můžeme v M15 těšit na 269 karet. Další změnou v Magic 2015 Core Set je absence Event Decku. Ten je vcelku oblíbený a pokročilým hráčům přináší jedinečnou možnost pořídit si obstojný turnajový balíček za pár korun. Místo něj výjde v M15 Clash Pack. Co přesně bude obsahovat se zatím neví, ale jelikož dlouho nevyšel Booster Battle Pack, tak lze spekulovat, že půjde o nástupce tohoto produktu. Příp. o mix mezi Event Deckem a Battle Packem. Každopádně necháme se od Wizards překvapit, snad mile.

To však není vše! V původním článku na Wizardech -
From the Director's Chair: 2013 pro nás Wizards připravili zajímavé zjištění. Po 10 letech, tedy od 8. edice/Mirrodin bloku, se opět mění design karet. Ne sice tak moc znatelně jak v minulosti, ale i tak budou změny výrazné.




V sérii článků "You make the card" jsme hlasovali, jakou kartu chceme, aby Wizards vydali. Finální kartou z této série se stal černý enchantment Waste Not, na kterém nám Wizards prezentují nové změny.

Jak můžete vidět, tak hodně vylepšení se týká hlavně okrajů karty. Jedná se celkem o 5 hlavních změn v designu karty. Čtyři z těchto změn se budou týkat M15 a každé další edice a pátá změna je trošku unikátní a bude se týkat jen Magic 2015 Core Set.


Pojďme se podívat na jednotlivé změny:

1) Nové písmo

Wizards ucítili potřebu prezentovat svoji unikátní hru i unikátním fontem písma, a tak od Magic 2015 Core Set budou vycházet karty s fontem "Beleren". Jedná se o vylepšený font "Matrix Bold", který se Wizardům moc líbí, takže Beleren vychází právě z něj. Oba fonty jsou si dost podobné, tak nebude vypadat blbě, když budete hrát karty se starým a novým fontem.

2) Holografická známka

Jak jste si mohli všimnout na spodní části karty Waste Not se nachází malá holografická známka (osobně mě připomíná holografickou značku, co byla na starých UltraPro obalech). Tato značka bude od M15 na všech rare a mythic rare. Díky této známce budou rare karty daleko hodnotnější (i když osobně nevím, jak moc pomůže "shit rares") a dále je to určitě další ochrana před padělateli. Na druhou stranu nevíme, jak moc bude vadit při alterování karty (zda půjde nějak snadno odškrábnout) příp. zda ji Wizards nezavedli právě proti alterům.

Každopádně commony, uncommony a základní země tuhle značku mít nebudou.

3) Informace pro sběratele

Sběratelské informace již nebudou přes půlku spodního okraje karty, ale nově vše najdete v levém spodním rohu karty. Najdete zde tedy: číslo karty v edici (122/269), raritu (R), jméno edice (M15) a jazyk (EN). U foilových karet nebude mezi jménem edice a jazykem tečka, ale hvězdička. Díky tomuto uspořádání bude vše jasně a viditelně na jednom místě.

Tato úprava je nejen z praktického hlediska, ale i výrobního. Stroje během výroby tak snadno identifikují jednotlivé karty a mělo by se lépe zabránit problémům při výrobě.

4) Zúžení okraje karet

Díky těmto cool úpravám se Wizardům podařilo zúžit černý okraj karty zhruba o milimetr. Je tak tedy více místa pro obrázek a text karty.

5) Pocta pro designéra

Jak jste si mohli všimnout u karty Waste Not, tak místo flavoru je poděkování designérovi karty - v tomto případě celé MTG komunitě. Podobných poděkování bude na kartách z Magic 2015 Core Set více a necháme se překvapit komu a za co budou určeny. V dalších edicích již poděkování nebude.

Tak, to by tak byly hlavní změny. Jak vidíte, tak to není nic moc závažného, ale všimne si toho určitě každý. Na formátech Modern a starší bude určitě trošku úsměvné sledovat balíčky s kartami s původním designem spolu s kartami s novými designy.


Wizardi nám představili ještě jednu karty z M15 v novém designu a to Wall of Fire. Jak vidíte, tak červené orámování není kolem celé karty, ale končí nad P/T boxem. Ze začátku to bude určitě trošku nezvyk, ale osobně si myslím, že to nevypadá tak hrozně.




Co vy říkáte na tyhle změny? Přijde vám to jako zlepšení/zhoršení nebo to nějak nevnímáte?

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí