pátek 19. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pondělí 16. června 2014
Recenze Magic Journey into Nyx Intro Pack: Voracious Rage
Autor: JakubMG @ 15:57 :: 3025 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Recenze
 

Recenze Magic Journey into Nyx Intro Pack: Voracious Rage

 

A máme tu divoké a zuřivé žraní. V této recenzi se podíváme na zoubek váženému minotaurstvu.

Prvně si řekněme, co to vlastně intro pack je a pro koho je určený. Intro pack je balení karet magic, kde najdete šedesátikaretní předpřipravený hrací balíček, pravidla, jak hrát karetní hru magic a nějaké typy ke hře konkrétně s tímto balíčkem, a dva booster packy – patnáctikaretní balíčky na vylepšení vašeho decku. Koupíte-li intro pack z aktuální edice, nemusíte se bát, že by nějaká obsažená karta nebyla povolena na turnaje formátu standart. Následuje odpověď na otázku, pro koho je intro pack určený. Význam intro packů se totiž po příchodu novějších Event decků na trh trochu změnil. Intro packy jsou určeny pro hráče, kteří jsou s magicem v začátcích a ještě se neplánují v blízké budoucnosti věnovat nějakým turnajům v této karetní hře. V opačném případě by jim totiž mnohem lépe posloužil zmíněný Event deck, který obsahuje balíček lépe přizpůsobený pro hru. Na druhou stranu intro pack je levnější a vedle předpřipraveného balíčku obsahuje ještě dva boostery, kde určitě najdeme nějaké nové karty, které můžeme vyzkoušet v našem hracím balíčku anebo můžeme karty z nich vyměnit za nějaké jiné s kamarády. Obecně je v současné době úloha intropacku těšit především mladší hráče, které přiláká jak foilový generál v balíčku tak vzrušující pocit překvapení, co asi najdou ve svém zabaleném booster packu :o).

Magic the Gathering Journey into Nyx Intro Pack: Voracious Rage


Vysvětlení jednotlivých mechanik, které najdete v Intro Pacích:
-
Pravidlové okénko – Journey into Nyx
-
Pravidlové okénko – Born of the Gods
-
Pravidlové okénko – Theros



Pojďme se podívat na Magic the Gathering Journey into Nyx Intro Pack: Voracious Rage:


Voracious Rage WoTC
Main Deck Sideboard

14 Mountain
11
Swamp
2
Borderland Minotaur
3
Deathbellow Raider
1
Fanatic of Mogis
2
Felhide Brawler
1
Felhide Petrifier
1
Insatiable Harpy
2
Kragma Warcaller
1
Minotaur Skullcleaver
3
Pensive Minotaur
1
Pharika’s Chosen
1
Rageblood Shaman
2
Ragemonger
1
Spawn of Thraxes
1
Warchanter of Mogis
1
Cast into Darkness
2
Flurry of Horns
1
Lightning Diadem
2
Magma Spray
1
Pinnacle of Rage
1
Rollick of Abandon
1
Searing Blood
2
Spiteful Blow
2
Starfall

 

 

Co je tento balík vlastně zač?

 

Minotauři jsou rasou, která se dosud v dějinách Magicu objevovala dosti sporadicky, a i když někteří minotauři byli a jsou velice užiteční a dosti populární (Boros Reckoner, Etherium-Horn Sorcerer), málokdo si vůbec všiml, že jde o minotaury (a když si všiml, tak jen proto, že v podstatě o minotaury nešlo, viz antilopa Zedruu the Greathearted ;o). Jinak řečeno nikoho nikdy nenapadlo postavit nějaký minotaur-tribal-deck. To proto, že pro rasu minotaurů dosud nebyli vydáni žádní „lordi“, neboli karty posilující ostatní minotaury jen proto, že jsou minotaury. To se v posledních blocích změnilo, byly vydány karty jako

Rageblood Shaman: všem +1/+1 a trample
Kragma Warcaller. všem haste a +2/+0 do útoku
Felhide Petrifier: všem deathtouch




... takže nyní už je teoreticky možné postavit minotaur-tribal-deck jako něco smysluplného. Samozřejmě jen do určité míry, protože minotauři přece jen nejsou ani zdaleka goblini, lidé, elfové, upíři (vampires), zombies či elementálové, ani rasy druhé kategorie jako andělé, draci (dragon nikoli drake), merfolci, bestie (beasts), sliveři, golemové či myrátka. To spíše jde o rasu třetí sorty, jako jsou kentauři, birds, cats, krakeni apod. Samozřejmě myslím, co se podpory týče. Každopádně výše zmíněné karty si dobře zapamatujte, protože budou často zmiňovány. Není pochyb o tom, že lordi jsou v každém tribal decku bez debaty must have. Tady tím spíš, že tu nic jiného k dispozici opravdu nemáte.

Off-topic: Na posledních blocích je velice sympatická antická inspirace. Pokud by někdo měl zájem zjistit o minotaurech něco více, odkázal bych je na legendu o Théseovi a Ariadně. Mimochodem bystě měli vědět, že Mínotaurus se v češtině píše správně s dlouhým í, dále s us na konci (s krátkým i a bez us jde o anglicismus) a s velkým písmenem, protože jde o jméno – to až fantasy žánr z jednoho pra-Mínotaura, parchanta krále Mínóa, udělal celou rasu býkolidí.

Pro minotaury je ve světě magicu typická červená barva, jako sekundární je černá. Jejich charakteristickou vlastností je haste a nejčastější silou je 2/3 a trikem posílení o +2/0 do útoku. Nevýhodou bývá, že jsou zásadně pěší a že někdy musí povinně útočit v každém kole. Vše toto nádherně ctí velmi povedený autopilotní deck Battle the Horde challenge deck, který vřele doporučuji všem, kterým je tato rasa sympatická. Svým způsobem je zábavnější a stylovější než celý tento intropack. ;o)

 

Jdeme na rozbor, nejprve bytosti:

Borderland Minotaur, Deathbellow Raider, Felhide Brawler, Minotaur Skullcleaver, Pensive Minotaur: V podstatě vše jsou tzv. vanilky, tedy bytosti bez přídavných vlastností. Zde mohou mít naopak dokonce „od přirození“ nějakou nevýhodu, která ale nebývá významná. Těžko o nich napsat něco smysluplnějšího.

Zajímavé vlastnosti mají Fanatic of Mogis a Warchanter of Mogis, jak už to bývá obvyklé u karet, které se jmenují po nějakém planeswalkerovi nebo bohovi. Přínosem pro hru jdou v podstatě proti sobě, takže platí, že ten z nich, který se vám osvědčí při hře více, vám může napovědět, kam směřovat případné úpravy balíku, zdali směrem k větší jednobarevnosti nebo naopak k vícebarvě.

Minotauří lordi jsou zde zastoupení kartami Rageblood Shaman a Felhide Petrifier po jednom kusu a Kragma Warcaller s Ragemongerem ve dvou kouscích. Jak vidno, nechybí nikdo, můžeme zvažovat jen početnost zastoupení. U Rageblooda bych se přimlouval snad i za playset (rozuměj čtyři kousky), u ostatních s výjimkou Petrifiera nejspíš také.



Neminotaury jsou Insatiable Harpy, Pharika's Chosen a Spawn of Thraxes, které nám dodávají vlastnosti, které minotauři neznají, jako je flying, potažmo lifelink, případně užitečnost v obraně. Otázkou je, zdali tyto schopnosti spíše neoželet a posílit podíl správného tribalu. Otázkou, na kterou dá odpověď jen vaše praxe s hraním tohoto balíku a to, nakolik budete schopni vytěžit z tribalu maximum nebo ne.

 

Speciální zmínku zaslouží foilové rare Spawn of Thraxes. Zatímco u předchozích recenzí jsem mohl vždy prohlásit, že volba maskota intropacku se povedla, zde to upřímně nelze. Ano, flying se teoreticky hodí, ale podstatně dřív než na sedmi manách, a navíc jen do obrany, neboť vaši minotauři umí prorazit soupeřovu obranu snadno i bez létání. Navíc se budu přimlouvat za manovou stabilizaci balíku pomocí duálních zemí, což s sebou přirozeně přináší snížení počtu Mountainů. Nakonec se dojde k tomu, že drak jde z balíku pryč. Za co jej vyměnit? Opravdu těžko říct, ale jsou i levnější draci, a možná vhodnější než draci by byli třeba fénixové nebo démoni. Pravda je, že třeba takový Master of the Feast z JOU by tomuto balíku jako foilové rare slušel víc (to se mohlo stát, nevím, zdali Wizardi počítali s tím, že jeho cena tak moc vyskočí), na drahé mýtické Flame-Wreathed Phoenix, Thundermaw Hellkite nebo Rakdos, Lord of Riots z předchozích edic raději ani nemyslemež.

 

Nebytosti:

Flurry of Horns je velice dobrá karta pro naše potřeby, Rollick of Abandon je ještě lepší. Ostatní už mě nechávají celkem chladným. Nemohu říct, že by se mi při testování balíků nehodily aury Cast into Darkness nebo Lightning Diadem, stejně jako všechny ty blesky, které tu máme k dispozici, ale v podstatě vždy jsem si přál dolíznout si spíše nějakého pořádného rohatce. Komu se to nezdá, ať si zkusí zahrát si s autopilotem, tam je ten rozdíl mezi příchodem bytosti a nebytosti velice markantní.



Jak balíček upravit?

 

Jak tento balík vylepšit? No, přiznejme si, těžko. Tady je každá rada drahá. Základem je mrknout se na to, jací minotauři jsou vlastně vůbec k dispozici. Řekněte sami, že jich není kdovíkolik? Úvahu o upgrade balíku bych samozřejmě začal přemítáním o počtu minotauřích lordů, které jsem vyjmenoval na začátku. Výhodou je, že žádný z nich není legendární a kromě Felhide Petrifiera se v případě vícečetného výskytu na bojišti jejich efekt více či méně sčítá. Pak bych otestoval, jaký vanilkový rohatec se osvědčí a který ne (můj tip: palec nahoru pro Minotaur Skullcleaver, palec dolů pro Deathbellow Raider). Můžeme ale také použít jistou fintu při stavbě tribal decků, pokud nám to dovolí peněženka a formát, a to použití changeling. To jsou také minotauři! Pravda, v našich barvách jich moc není, ale někteří by se třeba dali prubnout.

V nebytostní oblasti by už možná šlo vylepšovat snáze, ale je otázkou, zdali vůbec navyšovat podíl nebytostí. Ale když už, poohlédl bych se po něčem, co likviduje bytosti s létáním, ať už coby sorcery hromadným damage nebo jako bytost s reach a deathtouch. Velký problém ovšem je, že toto vše je výsadou zelené barvy (stejně jako dokonalé enchantment Descendants' Path). Chceme-li zůstat u červené a černé, a to chceme, jedna z mála vyčůranosti, které můžeme využít, je rozdávat plošně dvoudamage ve stylu Bloodfire Kavu, Sulfurous Blast či Pyroclasm. Nebo urychlovat hru pomocí něčeho jako Sulfuric Vortex nebo Dictate of the Twin Gods a podobně. Život s minotaury je vážně těžký. Musíme nakonec my všichni minotauří velitelé nutně skončit, co se podpory našich válečníků týče, u zametání cesty pomocí blesků do bytostí nebo urychlení hry pomocí blesků do hlavy soupeře? Pokud se to chcete pokusit zpochybnit, zkuste z tohoto tribalu udělat skoro čistý creature deck a třeba budete slavit úspěch.

Poznámka: Wizardi doporučují doplnit balík bohem Mogis, God of Slaughter. Asi není debaty, že spíše Purphoros, God of the Forge sedne naší strategii jako pr.el na hrnec, není-liž pravda.

Ideální ruka? Dva tři z lordů a k nim vhodné many, nejlépe čtyři, aby se neztratilo tempo. A budeme doufat, že nás na vršku balíku čekají nějací slušní bijci, které si budeme moci dovolit okamžitě zaplatit a seslat. Bijci jako že bytosti, ne žádné blesky či aury. Rozumíme si, že?


Případně se můžete inspirovat následující budget verzí:

Voracious Rage - casual Hector Cordova Jr.
Main Deck Sideboard
4 Gnarled Scarhide
4 Deathbellow Raider
4 Felhide Brawler
2 Felhide Petrifier
4 Rageblood Shaman
4 Ragemonger
4 Fanatic of Mogis
4 Kragma Warcaller
4 Ultimate Price
1 Searing Blood
4 Rakdos Guildgate
11 Mountain
10 Swamp
 

Plusy a mínusy intropack decku Voracious Rage

+ Voracious Rage ctí velice snadno uchopitelnou archetypální myšlenku tribal decku...
- ... se všemi plusy a mínusy, které k tomu patří, což je zejména značně omezený výběr karet, které se hodí do krámu a jejich brutální prvoplánovitost, konečně také to, že tribal decky se vzájemně podobají jako vejce vejci

+ velice dobře kooperující karty
- synergie je příliš úzce profilovaná, pročež je těžké doplnit něco chytrého, co bude fungovat

+ nízká náročnost na skill hráče, tento balík je velmi vhodný pro nováčky
- nižší zábavnost v hraní i budování, jednotvárnost

+ silné bytosti se zajímavými vlastnostmi, které si vzájemně předávají
- musíte ctít bojovnost bytostí a bezhlavě útočit, i když to někdy nedává větší smysl; některé užitečné bojové vlastnosti nemáte šanci rozumně do balíku zabudovat

+ s každou další položenou bytostí (a že bytostí máme plnou knihovnu) jsme výrazně silnější a nebezpečnější
- je důležité neztratit tempo a předem rezignovat na jakoukoli snahu kontrolovat soupeřovu půlku stolu

+ červená a černá jsou velice vhodně zvolené barvy pro naši strategii
+ zvýšená náročnost na barevné manasymboly se efektivně obchází slevovou kartou
+ možnost využití devotion
- nutnost vyměnit basic landy za duály, vhodné je třeba Rakdos Carnarium
- když nepřijde Ragemonger, je s barevnými manami značná potíž


Pokud by se vám Intro Pack: Voracious Rage zalíbil, můžete si jej zakoupit v našem partnerském internetovém obchodě Veselý drak za zvýhodněnou cenu 299 Kč. Děkuji všem, kteří dočetli až sem a všem, kterým tato recenze něco přinesla. 

Další odkazy se mohou objevit v komentářích, pokud na nějaké další narazím a budou mi připadat smysluplné.

Michal Jírů

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí