Monday, March 30, 2020
Všechny články Minimize

Current Articles | Categories | Search | Syndication

Sunday, September 07, 2014
Pravidlové okénko - Bribery & Improperly Determining a Winner
Autor: Flamberg @ 4:00 PM :: 3353 Přečtení :: 11 Komentáře :: :: Pravidla
 

Bribery a Improperly Determining a Winner aneb neznalost neomlouvá

V tomto vydání Pravidlového okénka se budeme opět jednou zaobírat pravidly turnajového Magicu. Dnes se na vážené čtenářstvo budu pokoušet trochu výchovně zapůsobit. A to zejména proto, že níže popsané prohřešky jsou, bohužel, občas vidět i na turnajích v České Republice a to i na těch méně významných. Až tedy půjdete na prerelease nové edice nebo na Game Day, vzpomeňte si na to, co jsem se Vám tu snažil sdělit.

Teoretickou povinností každého účastníka turnajů, jež jsou pořádány pod hlavičkou DCI a WPN (tedy jsou "sankcionovány"), je seznámit se s pravidly popsanými v dokumentu Magic Tournament Rules. Součástí těchto pravidel je i popis toho, co není povoleno při určování vítězného hráče. V pravidlech je také definováno, co je považováno za uplácení.

Za tyto prohřešky, jež narušují korektní průběh turnaje a vrhají špatné světlo na turnajový Magic jako takový, je definována poměrně jasná penalizace - diskvalifikace z turnaje. Před touto diskvalifikací vás v žádném případě neochrání tvrzení typu, že jste vlastně nevěděli, že děláte něco špatného. Navíc může, po posouzení vyšetřující komisí, dojít i k pozastavení či ukončení vašeho členství v DCI.

Dále je důležité vědět, že diskvalifikace nehrozí jen za pokus o takové narušení turnaje (tedy učinění nabídky protihráči). Diskvalifikace hrozí i tomu, kdo sice takovou nabídku nepřijme, ale zároveň o ní neinformuje rozhodčí. Toto se může zdát jako "práskačství", ale je třeba si uvědomit, že to je jedna z mála možností, jak mají rozhodčí šanci podplácení, a další podobně závažné prohřešky, odhalit. Když takoví "vykukové" nebudou nahlášeni, budou dál pokračovat ve své "krasojízdě". A to přece nikdo nechce. Mluvte tedy s rozhodčími! Jsme tu přece pro to, aby turnaje probíhaly korektně a slušní hráči si je mohli užit!

Nelegální určení vítěze (Improperly Determining a Winner)



O výsledku turnajového zápasu nesmí rozhodnout žádná externí metoda; výsledek je určen tím, jak dopadnou odehrané partie Magicu. Nikdy tedy nezkoušejte, ani soupeři nenavrhujte, například následující:

  • hodit si kostkou či mincí o to, kdo hru vyhraje
  • podívat se na vrchní kartu knihovny a podle toho se rozhodnout, jestli vzdám nebo ne (jako se stalo Ivanovi Flochovi na GP Boston)
  • podle počtu životů určit, kdo vyhraje zápas (výjimka: toto je dovoleno jako pomocné kritérium u play-off zápasů s časovým limitem, které skončily remízou).

Naopak je možné se dohodnou podle situace na bojišti, kdo by vyhrál. Pokud to hráč, který tahá za kratší konec, uzná, je v pořádku, pokud vzdá. Při tomto posuzování herní situace, ale nesmí být využito nějaké možnosti, jež je zakázána pravidly hry (jako výše zmíněné kouknutí se na vršek balíčku).

Podplácení a tajné dohody (Bribery and Collusion)



Hráč se může kdykoliv rozhodnout, že se vzdá. Hráči se mohou legálně dohodnout na remíze. Na tom není nic špatného. Podobná rozhodnutí ovlivňující výsledek zápasu ale nikdy nesmí být podmíněna nějakou výhodou nebo odměnou. Typické příklady:

  • nabídnout soupeři něco odměnou za to, pokud se vzdá. Typicky se jedná o boostery či peníze. Může ale jít třeba i o pivo :-)
  • nabídnout soupeři, že mu vzdám, pokud se se mnou podělí o vyhrané ceny
  • domluvit se s vedle hrajícím stolem kdo se vzdá.

Naopak jsou dovolené například následující situace:

  • nezištně vzdát kamarádovi, pokud vím, že on má šanci na Top 8 a já ne
  • rozdělit si ceny ve finále play-off. Například jeden hráč turnaj vyhraje, dostane letenku a pozvánku na PTQ, a druhý, který ví, že by na PT stejně nemohl letět, dropne a dostane boostery.



Tak poučování už bylo pro dnešek dost. Doufám, že tento krátký článek nebyl moc velká nuda a že si z něj odnesete alespoň něco.

Neváhejte se do komentářů podělit o vaše zkušenosti a názory k tomuto tématu.

Přeji samé férové soupeře na turnajích!

Váš Flamberg

Zdroje:

http://wpn.wizards.com/sites/wpn/files/attachements/mtg_ipg_18july14_en.pdf
http://wpn.wizards.com/sites/wpn/files/attachements/mtg_mtr_en.pdf

Hodnocení
Komentáře
Autor: andethir @ Monday, September 08, 2014 1:25 PM
"nezištně vzdát kamarádovi, pokud vím, že on má šanci na Top 8 a já ne"

A jak k tomu přijde ten třetí, který by do Top 8 postoupil, kdybych já poctivě hrál a nad kamarádem vyhrál, a z nás dvou se tam tak nikdo nedostal? I když je to nezištně, tak se domluvíme a poškodíme někoho třetího, ne?

Autor: Flamberg @ Monday, September 08, 2014 2:18 PM
Ano, toto je legální; diskvalifikaci za to nedostanete. To, zda je to "správné", nechám na posouzení každého individuálně.

Na jednu stranu je to poněkud nefér vůči ostatním účastníkům turnaje. Na druhou stranu, těžko budeme někoho nutit, aby tam seděl a odevzdal zápas. To ho radši necháme rovnou vzdát, ne? Jen by z toho byla šaškárna.

A navíc, Wizards určitě nemají potřebu nějak narušovat kamarádství mezi hráči. Dobrý pocit z toho, že můj syn si zahraje Top 8 PTQ, se nepočítá mezi odměny, jež jsou součástí podplácení.

Autor: pet.ar.kay @ Tuesday, September 09, 2014 9:45 AM
Takže situace kdy mi hru může zachránit karta z vršku knihovny, já si tu kartu nelíznu a protože už nemám s tím co mám na ruce šanci, vzdám. Tak to udělat nesmím?

Autor: Ladis @ Tuesday, September 09, 2014 10:16 AM
To samozřejmě můžeš. Pokud is to Pamatuju správně, situace u Ivana byla jiná. Hra se dostala do nastavených kol a skončila by remízou. Ivan se rozhodl vzdát, ale před tím se podíval na vrchní kartu balíčku, jestli existovala šance, že by soupeře zabil, kdyby hra pokračovala. A to je opět určení výsledku zápasu nepovoleným způsobem.

Autor: Flamberg @ Tuesday, September 09, 2014 11:14 AM
K Ivanově situaci bohužel zřejmě přispělo i to, že se se svým soupeřem (Standou Cifkou), bavili na konci zápasu ve slovenštině/češtině. Přihlížející judge, který jim samozřejmě nerozumněl, tak mohl vidět asi něco podobného:
- probíhá páté nastavené kolo, vypadá to na remízu
- na první pohled to nevypadá, že by někdo vzdal (result slip nevyplněn)
- hráči se spolu baví nad odhalenými kartami
- hráč ukáže i vrchní kartu balíčku

Jelikož nikdo z nás nebyl osobně na místě, jak to bylo doopravdy se asi nikdy nedozvíme.

Autor: NekraOX @ Tuesday, September 09, 2014 12:56 PM
Články o pravidlech si sice rád přečtu, ale tady mne zklamala jeho stručnost. Doufal jsem, že to tu bude rozebrané více "o mrtě", třeba i s nějakými příklady.

Ohledně určování vítěze nemagicovými metodami mi to připadá jako čirá buzerace hráčů. Nějak se mi nezdá, že by tím někoho dalšího výrazně poškodili - v situaci, kdy by se hráči dohodli na nějaké náhodné metodě 50:50, tak patrně došli k závěru, že jejich šance jsou přibližně 50:50 a tedy výsledek hození i zápasu má přibližně (až na tu malou odchylku v odhadu šancí při zápasu) stejné rozdělení - akorát hozením to mají rychleji za sebou.

Autor: Flamberg @ Tuesday, September 09, 2014 1:59 PM
Ahoj Nekro,

ano, omlouvám se za stručnost; neměl jsem moc času se rozepisovat, ale na druhou stŕanu jsem chtěl, aby bylo něco na světě ještě před prerelease.

Ad "nemagicové metody určování vítěze zápasu": jedním z důvodů pro tuto, jak ty říkáš, "buzeraci" je to, že WotC se snaží propagovat Magic jako hru, kde záleží hlavně na dovednostech hráče a NE na náhodě. Pokud by o vítězství v turnajích rozhodovala náhoda, skluznul by Magic do kategorie "gambling". Tím by rázem spadnul Magic na některých trzích do jiné daňové škatulky a také by se někde mohl hrát jen v kasinech (nebo vůbec).

Autor: Flamberg @ Tuesday, September 09, 2014 2:03 PM
Také je třeba si uvědomit, že k situacím s Improperly Determining a Winner většinou dochází tak, že zápas by dopadl remízou, to hráči nechtějí (kvůli lepším cenám) a tak si prostě "hodí kostkou". Very, very bad!

Autor: harrod @ Tuesday, September 09, 2014 2:46 PM
Ohledne vzdani se (kamaradovi) pro sanci na top8. Je to priblizne to stejny, jako kdyz 2 kola pred koncem zacnou lidi s x-0 remizovat. Kdyby dal hrali, je znacna sance, ze se nekteri z nich do topky nedostanou. Takhle ale "sezerou" treba 4 mista v topce a jeste maji 2 hodiny na odpocinek.

Autor: Flamberg @ Tuesday, September 09, 2014 2:55 PM
Harrod: ten luxus, že mohou dvě kola před koncem swiss části turnaje zremizovat, si ti hráči vydobyli svou předešlou výbornou hrou. Takže na tom nevidím nic špatného.

Autor: Aggrokumano @ Tuesday, September 09, 2014 3:16 PM
To s tím Ivanem ale tak nebylo. Diváci toho GP, kteří zápas sledovali live na coverage kameře, potvrdili, že nejprve vzdal a až poté se podíval na karty. Bohužel se bavili česky a neměli vyplněný result slip... Takže pokud jste na feature matchci a sleduje vás rozhodčí, tak raději mluvte anglicky a vyplňte result slip předtím, než se podíváte na vrchní kartu :)

Click here to post a comment
Print  
Reklama Minimize
Print  
© 2017 Magic-Guru.czInformacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Terms Of UsePrivacy Statement