Monday, March 30, 2020
Všechny články Minimize

Current Articles | Categories | Search | Syndication

Wednesday, January 13, 2016
Oath of the Gatewatch - přehled mechanik
Autor: JakubMG @ 6:39 PM :: 2823 Přečtení :: 1 Komentáře :: :: Pravidla
 

Obrázek z Magicové karty Spatial Cotortion

Každá edice má své specifické schopnosti a nejinak je tomu i u Oath of the Gatewatch. Hlavním tématem je nové označení bezbarvé many (o které se chvíli spekulovalo jako o další barvě Magicu), ale také 3 nové schopnosti, které v této edici najdeme.

Pokud byste si potřebovali osvěžit mechaniky z Battle of Zendikar, tak se mrkněte na Pravidlové okénko - Battle for Zendikar. Ale teď se již konečně vrhneme na mechaniky z Oath of the Gatewatch:

Colorless mana

Bezbarevnost byla jedním ze silných témat v Battle for Zendikar. V této edici se posunula na vyšší level a to je znázorněno novým symbolem pro bezbarvou manu.

Nový symbol pro bezbarvou manu

Takže, pokud v casting costu uvidíte tento obrázek bezbarvé many, tak musíte k zaplacení použít bezbarvou manu.

Spatial Contortion

Mrkněme na příklad Spatial Cotortion. Ten stojí 1<>. To znamená, že 1 můžete zaplatit jakoukoliv manou, ale <> musíte zaplatit pouze bezbarvou manou.

Wastes

Jedním ze zdrojů bezbarvé many jsou nové základní země - Wastes. Tyto země nemají žádný typ základní země, takže na ně nemůžete použít karty Dream Trush nebo Coalition Victory. Vzhledem k tomu, že jde o základní zemi, tak jich v balíčku můžete mít, kolik chcete.

Jiná situace je však na Limited. Na draftu si budete muset Wastes nadraftovat a v Sealed decku si je musíte otevřít v poolu karet. Nemůžete je zařadit do balíčku klasicky jako základní země.

Unknown Shores - Oath of the Gatewatch Unknown Shores - Theros

Wizards plánují tento symbol použít i v budoucnu dle potřeby, takže s ním setkáme i v nějaké z dalších edic. Dost zřetelné je použití tohoto symbolu u reprintu karet. Když se mrkneme na Unknown Shores, tak to za tapnutí produkuje bezbarvou manu. U reprintu z OGW jde nádherně vidět použití nového symbolu pro bezbarvou manu. Avšak pro aktivaci schopnosti nám již stačí 1 jakákoliv mana.

Scion Summoner

Tahle změna se dotkla i Eldrazi Scionů a u těch z Oath of the Gatewatch již můžete vidět nový symbol pro bezbarvou manu.

Video s vysvětlením colorless many najdete zde.

Cohort

Spojence najdeme i v Oath of the Gatewatch, kteří zde statečně bojují o bezpečnost jejich světa. Ability Cohort potřebuje dva "Ally", aby fungovala.

Mundas Vanguard

Abyste tuhle schopnost aktivovali, tak musíte tapnout vybranou kartu + jednu další kartu s typem Ally. Tahle cena je u všech karet s Cohort stejná (tj. tapnutí vybrané karty + další Ally), jen se liší efekt karty. Dále nezapomeňte, že díky tapovacímu symbolu v ceně nesmí mít vybraná karta, jejíž Cohort aktivujete vyvolávací únavu (summoning sickness), kdežto druhý Ally může mít vyvolávací únavu.

Video s vysvětlením mechaniky Cohort najdete zde.

Support

Nikdo nedokáže zabít Eldrazi nájezdníky sám samotinký, proto je potřeba podpora. Tahle podpora výrazně naboostuje vaše potvory nebo potvory vašeho spoluhráče.

Shoulder to Shoulder

Support X znamená "polož +1/+1 counter až na X vybraných příšer". Takže u Shoulder to Shoulder můžete položit +1/+1 counter až na dvě bytosti. Pokud máte jen jednu, tak dáte jen jeden counter a i když nemáte žádnou příšeru, tak můžete tohle kouzlo zahrát pro líznutí karty.

Gladehart Cavalry

Pokud má Support sama na sobě nějaká příšera (nebo jakýkoliv jiný permanent), tak nemůže zacílit sebe sama. Všimněte si u karty Gladehart Cavalry, že je napsáno "other target creatures". Takže +1/+1 counter můžete dát na až 6 dalších příšer. Pokud budete mít stůl prázdný, tak nedáte žádný counter, pokud budete mít 3 příšery, tak můžete dát až 3 +1/+1 countery. Avšak pamatujte, že na každý cíl můžete dát jen 1 +1/+1 counter.

Tahle mechanika se skvěle hodí v 2HG, kde posilujete nejen svoje příšery, ale i příšery svého spoluhráče.

Video s vysvětlením mechaniky Support najdete zde.

Surge

I další schopnost těží z 2HG formátu příp. ji využijete i vy sami, pokud budete hrát v jednom kole více kouzel. Díky tomu budete moct zahrát kartu za alternativní cenu, a buď ušetříte manu, nebo karta bude mít lepší efekt.

Comparative Analysis

Kartu za Surge cenu můžete zahrát, pokud vás spoluhráč např. v 2HG již zahrál nějaké kouzlo nebo pokud jste vy sami již něco zahráli. Přitom je jedno, zda je první kouzlo ještě na stacku nebo je/není vyhodnoceno. Dále kartu za Surge cenu můžete zahrát v reakci právě na to první kouzlo.

Tyrant of Valakut Crush of Tentacles

Surge vám buď zlevní kouzlo, nebo vám zlevní kouzlo a přinese i další efekt navíc. Např. u Tyrant of Valakut ušetříte manu a navíc dá 3 damage do vybraného cíle. To samé u Crush of Tentacles - karta sama o sobě má globální efekt, avšak při zahrátí přes Surge cenu získáte 8/8, který po globálním efektu nebude k zahození.

Video s vysvětlením mechaniky Surge najdete zde.

Více informací o mechanikách z Oath of the Gatewatch včetně názorných příkladů najdete v Pravidlovém okénku - Oath of the Gatewatch hned, jakmile vyjdou FAQ k této edici. Další informace se můžete dočíst v originálním článku na Wizards - Oath of the Gatewatch Mechanics.

Která z nových mechanik vám přijde nejlepší?

Hodnocení
Komentáře
Autor: NekraOX @ Sunday, January 24, 2016 12:18 PM
Na Pravidlové okénko se těším a doufám, že tam budou zase nějaké úložky od Flaberga :D.

Bezbarvá mana je drsná, hlavně to, že v limited si Wasty nejde dát do balíku narozdíl od zákl. zemí, co dávají barevnou manu :(.

Z těch tří schopností mi nejlepší přijde asi Surge, nejhorší asi Cohort - co by to mělo být za balík, aby si mohl dovolit tapovat dvě bytosti pro schopnost, místo s nima útočit nebo je nechávat na obranu?

Click here to post a comment
Print  
Reklama Minimize
Print  
© 2017 Magic-Guru.czInformacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Terms Of UsePrivacy Statement