Thursday, October 28, 2021
Všechny články Minimize

Current Articles | Categories | Search | Syndication

Tuesday, November 15, 2011
Recenze Premium Deck Series: Graveborn
Autor: AdamF @ 5:07 PM :: 4686 Přečtení :: 7 Komentáře :: :: Novinky, Recenze
 

Co jsou vlastně Premium Deck Series?

Jedná se o speciální produkt, který se nachází někde mezi sběratelským produktem (karty jsou foilové, mají limitovaný náklad) a hracím produktem (obsahuje základní země, je určen k normálnímu hraní).

 

Produkt byl oznámen 18. června 2011 – v té chvíli jsme se dozvěděli, že Graveborn bude pětibarevný (trochu jinak, než bychom čekali), bude obsahovat 8 vzácných karet, exkluzivní spindown kostku a foilovou krabičku.

Graveborn byl navržen a vyvíjen Davidem Humpherysem. Tento produkt bude dostupný pouze v angličtině (stejně jako From the Vault).




Další info bylo oficiálně oznámeno až 31. října. Wizardi zveřejnili obrázek produktu a s ním i pět prvních karet. Staly se jimi Entomb, Avatar of Woe, Animate Dead, Buried Alive a Crosis, the Purger.

 

Tyto karty mají vyšší finanční hodnotu než pořizovací cena celého balení. Vlastně jen karta Entomb měla ještě před měsícem hodnotu 800 korun.

 

Ještě než se podíváme na karty, zde je malý test, zde je pro vás Gravorn vhodný, převzatý z oficiální Wizards stránky.

 

Chcete útočit s enormními bytostmi v prvních kolech hry? Chcete hrát komba? Chcete zjistit slabiny vašeho soupeře a hrát podle toho svou strategii? Chcete, aby se soupeř vzdal během druhého kola nebo aby páté kolo prohrál?

 

Pokud je odpověď na některou z otázek ano, čtěte dál, protože Graveborn nabízí toto všechno a ještě víc.

 

První kartou, na kterou se podíváme, bude Entomb. Za jedinou černou manu vám tento instant dovolí prohledat si knihovnu pro jednu kartu a dát ji do hřbitova. Tento efekt se může zdát na první pohled podivný, neboť hřbitov je místo, kam bytosti a kouzla odchází až poté, co splní svůj účel. Jenže jak již název Graveborn (volně jako “Hřbitovem zrozený”) napovídá, hřbitov pro vás bude něco jako druhá ruka – a mnohdy bude lepší mít karty ve hřbitově než na ruce.

Entomb byl původně vydaný v edici Odyssey a od té doby nebyl reprintován. Jeho cena se do vydání tohoto decku pohybovala okolo neuvěřitelných 800 korun, ale klesla na cca 600 korun.

 

Jaký byste dali mana cost bytosti , která je 6/5 se schopností fear (mohou ji blokovat pouze artefaktové a/nebo černé bytosti) a s aktivační schopností, že za tapnutí sebe sama zničí cílovou bytost a zabrání ji v regenaraci? Avatar of Woe je takovou bytostí a Premium Deck Graveborn vám umožní zahrát si ji za pouhé BB! Ale je zde podmínka: ve všech hřbitovech musí být deset nebo více karet bytostí. Ale strategie tohoto foilového balíčku vám zaručuje, že váš hřbitov bude vždy naplněný a i soupeřův hřbitov snad nebude úplně prázdný. Pokud by se vám nepodařilo hřbitovy dostatečně naplnit, zaplatíte za Avatar of Woe 6BB. Avatar of Woe je sice kartou velmi starou, ale byl reprintován (mimo jiné i v produktu Commander), takže jeho finanční hodnota je cca padesát korun.

 

Zaplnit hřbitov pomůže i karta Buried Alive. Trochu se podobá Entombu, jedná se o sorcery za 2B, kterým si prohledáte knihovnu pro až tři karty bytostí a položíte je do hřbitova. Tyto bytosti se do hry dostanou trasou knihovna-hřbitov-bojiště, zanedlouho si představíme karty, které mají za úkol oživit padlé. Buried Alive byl také reprintován v produktu Commander, jeho aktuální cena se pohybuje okolo šedesáti korun.

 

Karta následující, Animate Dead, má neuvěřitelně složitý text, ale pracuje efektivně a jednoduše. Jedná se o auru, která očaruje kartu v hrobě. Pokud se tato aura dostane na bojiště, vrátíte očarovanou bytost na bojiště a připojíte k ní Animate Dead. Takto očarovaná bytost získává -1/-0. Když Animate Dead opustí bojiště, očarovaná bytost je obětována.

Tato karta je skutečný poklad – můžete jednoduše zneužít i soupeřovu zemřelou bytost. Jelikož Animate Dead stojí pouze 1B, stačí v prvním kole zahrát Entomb a dát si do hřbitova silnou bytost, v kole druhém zahrát Animate Dead a jste na cestě za vítězstvím. Možná si říkáte, kdože je ta sympatická zombie, která je na kartě vyobrazena. Ano, je to Sun Titan. Záhrobí jej změnilo k nepoznání, ale brnění, které je na obou kartách totožné, nenechává prostor pro pochyby. Animate Dead vyšla již v Alphě, ale byla reprintována tolikrát, že její aktuální cena je asi 70 korun.

 

Oba dva předchozí Premium Decky obsahovaly legendární bytost a u Gravebornu tomu není jinak. Nemrtvé zde zastupuje legendární drak Crosis, the Purger. Tento drak v barvách Grixisu má mana cost 3UBR, ale vy jej rozhodně poctivě z ruky hrát nechcete. Nejlepší bude zahrát jej přes kombo Entomb+Animate Dead. Dostanete 6/6 letce, kterému při zakousnutí do hráče můžete připlatit 2B – pokud tak učiníte, zvolíte si barvu. Zraněný hráč ukáže svou ruku a zahodí všechny karty zvolené barvy. Nejenže uvidíte soupeřovu ruku, ale taky jej můžete zbavit velkého množství karet. Tato schopnost bude nejsilnější proti jednobarevným balíkům. Crosis, the Purger vyšel v edici Invasion a od té doby nebyl reprintován, jeho hodnota je tedy cca 100 korun.

 

A to by bylo vše k pěti kartám, které uvidíte aniž byste Graveborn otevírali. Samotná cena těchto pěti karet přesahuje 800 korun. Stačí si uvědomit, že ještě čeká na představení 55 karet (z toho 5 rare), a víte, že tento produkt se opravdu vyplatí pořídit.

 

Čtvrtého listopadu jsme se dozvěděli dvě nové informace.

První z nich byla, že Graveborn bude obsahovat mytickou kartu z bloku Shards of Alara.

Druhá se týkala karet s alternate art – těmito kartami jsou Animate Dead, Crosis, the Purger a Cabal Therapy. Jde o jeden z nejlepších zahazovacích kousků, jakého se kdy černé dostalo. Při zahrání této karty jmenujete jinou nezemní kartu. Cílový hráč ukáže svou ruku a zahodí všechny karty zvoleného jména. Můžete tedy soupeři zahodit velkou část ruky nebo také vůbec nic. Důležitý je i flashback cost této karty. Tentokrát nebudete platit manou, ale obětuje bytost. Cena této karty je pěkných 150 korun.

 

A magického 11.11.2011 spatřil světlo světa kompletní decklist.

V té chvíli jsme se dozvěděli, že zde nebude jeden Animate Dead, ale rovnou tři! I Buried Alive zde najdete dvakrát.

Entomb je jedinou non-creature rare kartou v produktu. Pojďme se podrobně podívat na pět vzácných bytostí, které tento balík pohřbí, vyhrabe a oživí.

Nejméně nadšený jsem z bytosti Verdant Force – manacost čítá 5GGG, ale vy tuto monstrózní 7/7 budete hrát ze záhrobí. Na začátku každého upkeepu si do hry navíc položíte 1/1 Saproling tokena. Pokládání 1/1 (byť i v kole každého soupeře) se nemusí zdát silnou schopností, ale tyto tokeny vás dokáží ubránit, bude-li soupeř hodně útočit. Tento balíček vyžaduje i jisté oběti u hraní non-creature spells, které si taky představíme. Není divu, že je Verdant Force pokládán za klasiku reanimačních decků.

Terastodon, 9/9 slon za 6GG, který vám při příchodu do hry umožní zničit až tři cílové nebytostní permanenty. Kontrolor takto zničeného permanentu si do hry položí 3/3 Elephanta. A kdo by nechtěl soupeřova sférochodce či nějaký ten meč vyměnit za obyčejnou 3/3? Popřípadě můžete zničit své vlastní země a získat tak tři 3/3.
 

Úžasnou zrůdou je Inkwell Leviathan, artefaktový leviathan za 7UU, který má tři statické schopnosti: islandwalk (nemůže být blokován, kontroluje-li oponent Island), trample (tato schopnost je pro modré bytosti netypická) a shroud (nemůže být cílem kouzel a schopností). Graveborn je schopen dostat tohoto zabijáka do hry již v druhém kole. Díky necílovatelnosti bude vadit všem kontrolním soupeřům, kteří by si na něj jinak přichystali Doom Blade či Oblivion Ring.
 

Na řadě je bílá bytost, Blazing Archon, 5/6 letec za 6WWW, který zakáže bytostem útočit na vás. Tato karta udělá čáru přes rozpočet všem agresivním balíkům, které jsou zvyklé vyhrávat v prvních kolech hry. Sám Archon dokáže soupeři porazit během čtyř útoků.
 

Královnou bytostní části balíčku je mythic rare karta z bloku Shards of Alara – je jí Sphinx of the Steel Wind. Za 5WUB dostanete 6/6 letkyni, která je schopnostmi ověšená jako vánoční stromeček. Disponuje first strikem, vigilancí, lifelinkem a protekcí před červenou a zelenou. Kombinace jejich schopností z ní vytváří útočníka i obránce, který vám bude doplňovat životy a soupeř se ho bude velmi obtížně zbavovat. A ve foilovém provedení vypadá tato Sfinga opravdu nádherně.
 

Všechny tyto karty by byly horší, kdyby jste museli platit jejich manacost. Ale pokud se vám podaří dostat jednu z nich do hry v druhém kole, soupeř se buď vzdá nebo v pátém kole prohraje. Finanční hodnota těchto pěti bytostí je téměř 300 korun.

 

Další bytosti jsou v řádech commonů a uncommonů. Dvakrát zde najdete kartu Hidden Horror, 4/4 za 1BB, která vás při příchodu donutí zahodit kartu bytosti – jinak ji musíte obětovat. To, co se zdá být jako velká nevýhoda, je pro Graveborn dalším způsobem jak pohřbít sedmero velkých bytostí.

Stejného efektu můžete dosáhnout i při hraní Putrid Impa – 1/1 za pouhé B má schopnost treshold, která se aktivuje tehdy, máte-li ve hřbitově sedm a více karet. Pokud je váš hřbitov dostatečně naplněn, Imp získá +1/+1 a nebude moct blokovat. Za zahození karty získá Imp do konce kolo flying. Zahozování není oblíbený způsob získávání výhod, ale v tomto případě se jedná o další způsob jak dostat karty do hřbitova. Imp zde najdete také dvakrát.
 

Faceless Butcher je černý předchůdce oblíbeného innistradského Fiend Huntera. Za 2BB dostanete 2/3, které při vstupu na bojiště vypoví cílovou bytost ze hru a při odchodu ji vrátí zpět. Jde o velmi pěkný efekt, Faceless Butchera bych ale hrál až tehdy, když soupeř vyloží svou nejsilnější bytost. Rozhodně jej nevyplýtvejte na první bytost, kterou soupeř zahraje. V Gravebornu najdete "řezníka bez obličeje" jen jednou.
 

Poslední příšerkou je Twisted Abomination, 5/3 za 5B s regenerací za pouhé B. Sice má swampcycling 2 (to znamená, že zaplacení dvou man a zahození Twisted Abomination si prohledáte knihovnu pro Swamp a položíte jej na bojiště), ale i tak o žádnou bombu nepůjde. Z třinácti bytostí, které Graveborn obsahuje, jde dle mého názoru o tu nejslabší.

 

Pojďme se podrobněji podívat na non-creature část balíčku, která má za úkol pohřbené bytosti zreanimovat a zároveň narušovat soupeřovu strategii.

 

Dvakrát zde najdete Diabolic Servitude, reanimační enchantment za 3B. Při vstupu tohoto enchantmentu na bojiště si vrátíte kartu bytosti z vašeho hřbitova na bojiště. Když takto zreanimovaná bytost zemře, vrátíte si Diabolic Servitude zpátky na ruku. Pokud by měl Diabolic Servitude opustit bojiště, zreanimovanou bytost vypovíte ze hry. Co na to říct, reanimace není nikdy dost. Diabolic Servitude je poměrně drahá, ale rozhodně nejde o špatný kousek.

 

Určitě si vzpomínáte, jak jsem u Verdant Force psal, že se jeho tokeni budou hodit? Tak ke kartě následující se hodí skvěle. Dread Return vám za 2BB vrátí cílovou bytost z vašeho hřbitova zpět do hry. Jakmile se Dread Return ocitne v hřbitově, můžete si jej zahrát za flashback cost, kterým je obětování tří bytostí. Dread Return je také kvalitní reanimace a najdete ji zde ve dvou kopiích.

 

A rovnou třikrát je zde klasika jednomanového černého zahazování - Duress! Ještě před rokem byla tato karta legální a hraná na Standardu, ale hraje se i na ostatních formátech. Při jejím zahrání vám soupeř ukážu ruku a vy si zvolíte kartu, která není země či bytost a onen hráč zvolenou kartu zahodí. Pokud Duress úspěšně zahrajete v prvním kole, pěkně soupeři narušíte hru.

 

Další spell, tentokrát reanimační, zde najdete také třikrát. Jedná se o Exhume, sorcery za 1B, které dovolí všem hráčům vrátit si kartu bytosti z hřbitova do hry. Sice jde o oboustranný efekt, ale pokud nebude soupeř hrát reanimační deck, vrátí si pravděpodobně nějakou malou potvůrku, kdežto vy jednu z vzácných bytostí.

 

Last Rites je kouzlo, které kombinuje plnění vašeho hřbitova a rušení soupeřovy hry. Za 2B zahodíte libovolné množství karet (naplníte si hřbitov bytostmi, které budete reanimovat). Váš oponent ukáže karty na ruce a za každou kartu, kterou jste zahodili, si vyberete nezemní kartu z jeho ruky. Všechny takto vybrané karty oponent zahodí a pokud nehraje reanimační balíček, tak ho to bude opravdu mrzet. Tato karta se zde nachází dvakrát.

 

Na stejném principu pracují i dvě kopie Sickening Dreams. Za 1B zahodíte X karet a Sickening Dreams udělí X zranění každé bytosti a každému hráči. Výhoda? Neskutečná. Naplníte si hřbitov, soupeřovy potvůrky podlehnou zraněním a vaši titáni zůstanou na stole.

 

Reanimate je patrně nejlepší reanimace vůbec a není divu, že je zde jen jednou. Za pouhé B si zvolíte kartu bytosti ve hřbitově a položíte ji na bojiště pod svou kontrolu. Za takovou výhodu zaplatíte životy podle toho, kolik je manacost oživené bytosti. Ale zaplatit 8 životů za Sphinx of the Steel Wind není vůbec hodně.

 

A poslední nezemní kartou balíčku je Zombie Infestation, enchantment hratelný na Standardu. Na stůl jej dostanete za 1B, za zahození dvou karet si do hry položíte 2/2 Zombie. Instantí Zombie se hodí, ale v normálním balíčku by bylo takové zahazování karet velká nevýhoda. V Premium Deck Series Graveborn si do hřbitova dostanete to, co chcete.

 

Finančí hodnota non-creature spells je také velmi zajímavá – něco málo přes 300 korun, hlavními tahouny jsou tři kopie Exhume (cca 100 korun) a jedna kopie Reanimate (cca 100 korun).

 

Manová základna kromě 21 Swampů obsahuje jeden Polluted Mire, který přidává černou manu nebo ho můžete procyklovat za 2 many. Dále je tu Crystal Vein, který přidává jen bezbarvou manu, ale za obětování sebe sama vám přidá 2 bezbarvé many. Ebon Stronghold přijde na bojiště taplá, ale (kromě přidávání jedné černé many) ji můžete obětovat a získat tak dvě černé many. Finanční hodnota manové základny je cca 50 korun.

 

Máte zde tedy sedm vzácných bytostí, hrobařskou klasiku ve formě Entomb, Exhume, Reanimate. Graveborn obsahuje mnoho různých karet, které vaše bytosti pohřbí a mnoho karet, které je zase oživí. Odehrál jsem pár online her s Gravebornem a pokud jste někdy plánovali hrát Legacy s minimálními náklady, tento balíček je přesně pro vás. Navíc se pomalu blíží Vánoce a pokud sháníte dárek pro magicáře, Graveborn nemůže být krokem vedle.
Graveborn je také perfektním základem pro vlastní úpravy- je zde mnoho bytostí, kterými můžete obměňovat či doplňovat původní sestavu velkých bytostí - z posledních edic je velmi zajímavá Sheoldred, Whispering One či Vorinclex, Voice of Hunger. Skvělou kartou může být i Iona, Shield of Emeria. Jelikož se tyto obrovské bytosti na Standardu moc nehrají, seženete je opravdu levně.

Na závěr bych ještě podotknul, že Graveborn se skvěle hodí k současné edici Innistrad, která je taky hrobařsky založená. Mezi Slivery a Zendikarem bychom spojitost hledali marně.
Dave Humpherys vytvořil kvalitní produkt a nezdráhám se říci, že Graveborn je nejlepší ze všech Premium Decků. Wizards budou mít co dělat, aby Graveborn trumfli příští podzim.
 

 

Pokud sečtete cenu všech karet, zjistíte, že mají hodnotu přes 2000 korun. Za 699 korun si Premium Deck Series: Graveborn můžete zakoupit u partnerského e-shopu Veselý drak, čímž podpoříte stránky Magic Guru. Jedná se o předobjednávku, Graveborn vychází 18. listopadu.


Doufám, že se vám recenze líbila a budu se těšit u dalšího článku.

AdamF

Komentáře
Autor: jirxu @ Friday, November 18, 2011 6:14 PM
jen doplním, že na zlevnění avatara je potreba 10 potvor v hrobech ne karet...ale možná jen překlep:)

Autor: AdamF @ Friday, November 18, 2011 6:23 PM
Díky za upozornění, opraveno :-)

Autor: vojtad @ Friday, November 18, 2011 7:42 PM
Hezký článek, je v něm všechno, co tam má být :)

Autor: entombak @ Sunday, November 20, 2011 2:51 PM
ja hraju reanimacku na legacy již delši dobu, toto je pro mne must-have!!!

Autor: Roxton007 @ Thursday, February 07, 2013 10:41 AM
Zdravim all Magic players. Nedávno jsem si koupil tento balík a dokoupil pár karet navíc (aby byl silnější, ikdyž už je dost silný v základu) a mohu Vám říct, že nemá chybu. Mám ale dotaz ohledně karty Dark Ritual ( za B dostanu 3xB poolu ), je tato karta legální??? Mezi hráči je to na dohodě ovšem netušim jak je tomu na turnajích. Pokud by měl někdo informace o banu na tuto kartu, prosím o informace.

Autor: JakubMG @ Thursday, June 06, 2013 2:15 PM
Ahoj,
trošku pozdní odpověď, ale lepší jak nic :). Zde najdeš přehled formátů, kde je Dark Ritual legální: http://gatherer.wizards.com/Pages/Card/Printings.aspx?multiverseid=209137

Autor: SagTo PlaBo @ Tuesday, September 03, 2013 2:13 PM
Dobrý den, téže pozdě, ale líbil se mi nápad pro doplnění, protože sám tento balíček jsem si pořídil a doplnil tyto 2 karty (Avacyn, Angel of Hope, Flayer of the Hatebound). Kdo by nebyl naštvaný, když se v každém upkeepu objeví token 1/1, který je nezničitelný. Či Flayer, který dá ránu při příchodu z hrobu při undyingu ještě o jeden víc a každou další vytaženou příšerou je nepřítel ničen bez útoků kreatur. Flayer utok 4 Avacyn utok 8 a Terastodon utok 9. Celkově za 21 bez útoku.

You must be logged in to post a comment. You can login here
Print  
Reklama Minimize
Print  
© 2017 Magic-Guru.czInformacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Terms Of UsePrivacy Statement