úterý 16. dubna 2024
Diskuzní fórum Minimalizovat
2HG - změny v pravidlech
Poslední příspěvek 04.06.2014 06:20 od NekraOX. 5 Odpovědi.
Tisková verze
Seřadit:
PředchozíPředchozí DalšíDalší
Nemůžete vkládat odpovědi.
Autor Zprávy
NekraOXUživatel není přihlášen
New Member
New Member
Odeslat privátní zprávu
Posts:60
NekraOX

--
01.06.2014 09:00  
Ahoj

Vycházím z článku zde na magic-guru http://www.magic-guru.cz/dnn/Jakza%...fault.aspx .

Všiml jsem si, že dříve bylo třeba udělit k výhře 10 poison counterů a jako počet životů hráče se brala polovina životů týmu (zaokrouhleno někam, ale to není to nejpodstatnější). Nyní je to tak, že je třeba udělit 15 poison counterů a jako počet životů hráče (když je třeba jej vědět), se bere počet životů celého týmu.

První změna (poison countery) mi připadá správná a logická, zatímco u druhé mi to připadá jako krok zpět a dost nešikovné nebo i hloupé (jako by byla opravena jedna nelogičnost a na její kompenzaci vznikla jiná).

Můj dotaz na zkušené a znalé lidi s přehledem: Proč byla změněna pravidla ohledně výpočtu životů jednoho hráče při 2HG? Jaký k tomu měli Wizardi důvod, jakou logičnost a smysluplnost to podle nich má? (Otázka založena na předpokladu, že lidé s větším přehledem mají větší přehled, proč Wizardi něco udělali, třeba proto, že čtou více jejich článků s vysvětlením.)
Mně to totiž rozhodně logické nepřipadá, naopak, a rozhodně si nemyslím, že v tom je něco tak "jednoduchého", jako nezatěžovat hráče dělením dvěma a zaokrouhlováním (ať již nahoru nebo dolů), když hráči při hře provádějí i složitější matematické operace (např. spočítání, kolik damage půjde do soupeře).
jirxuUživatel není přihlášen
New Member
New Member
Odeslat privátní zprávu
Posts:18
jirxu

--
01.06.2014 09:39  
Jen muj osobní názor:
Já myslím, že to není nelogické mít celkové životy při 2HG i z pohledu karet, které upravují počet životů určitého hráče – když už je tým jako celek v boji, nebo v main fázi proč by měly být životy schizofrení? Počítat se jako celek z hlediska útoků burnu atd., ale u některých karet brát polovinu pak ji upravit a pak zas přičíst k druhé půlce – tady vidím i zjednodušující aspekt, kdy např. u sorinovi ultimátky, je to pro některé hráče dost komplikované. Pokud je tým brán jako celek, tak je dle mého názoru správné i brát celkové životy – to bycho pak mohl pálit lava axe do týmu a dožadovat se, že jsem to pálil jen do jedné hlavy – stačí mi 15 dmg – přitažené za vlasy, ale jde o princip. Celkově ale myslím, že to wizardi udělali opravdu kůli zjednodušení a odstranění schizofrenie životů u 2HG.
FlambergUživatel není přihlášen
Advanced Member
Advanced Member
Odeslat privátní zprávu
Posts:515
Flamberg

--
01.06.2014 12:58  
Ahoj!

Doporučuju pročíst toto (je tam i oficiální vysvětlení pro změnu):

http://www.wizards.com/magic/magazi...eature/86b
Flamberg - The official Magic-Guru.cz Rules Advisor, DCI Judge (Level 2)
NekraOXUživatel není přihlášen
New Member
New Member
Odeslat privátní zprávu
Posts:60
NekraOX

--
01.06.2014 13:09  
Díky za názor, já v tom právě "schizofrenii" (schizofrenost) nevidím. Těch 15 poison counterů mi přišlo logické proto, že normálně se hraje (v duelu) na 20 životů a 10 poison counterů, v 2HG se hraje na 30 životů 30=3/2*20 -> 15=3/2*10, tedy logicky 15 poison counterů.

S těmi životy mi to logické naopak nepřipadá - hráči jsou dva, dohromady mají 30 životů, tedy "na hráče" připadá 15 životů. Hlavně v souvislosti s kartami dávající damage "každému hráči" mi tahle úprava připadá hrozně nespravedlivá (výhodná pro útočníka).

Když mají 2 hráči dohromady 30 životů tak "v průměru" má každý 15. Když je budu mět srazit na 10 životů kartou, která bere každému hráči 10 životů, tak je třeba jedna (30-2*10). (Taková karta sice není, ale kvůli jednoduchému vyjádření v číslech, jsem to v příkladu takhle použít.)
Když se s novými pravidly zahraje karta, která nastaví stav jednoho hráče na 10 životů, tak podle nových pravidel bude mít výsledný tým také 10 životů.
No a když si to dám dohromady s první částí, tak vlastně jeden z hráčů měl z toho týmu jako by 30 životů a druhý 0. To mi přijde dost nelogické, jako by si ti hráči nebyli rovni .
Ve jednoduchém pojetí mi to prostě hapruje, když Franta má 10 životů a Karel 10 životů, jakto že jich dohromady nemají 20, ale zas jen 10? To se těch 10 někam vypařilo či co? Tohle už mi přijde jako zavádění nějaké divné filozofie společného vlastnictví - je pro mne pochopitelné, že dva (v obecném případě více lidí) lidi mohou mít něco společného/dohromady (zde např. životy). A když k tomu mají stejná práva a povinnosti (že jsou si ve vztahu k tomu, co mají společného rovnocenní), tak logicky má z toho každý technicky 1/2 (1/n pro obecnější případ). 1/2 proto, že ten celek je jeden (celkové množství životů a sdílí to jen oni dva) a jsou si rovnocenní (každý má stejný díl).

Logické mi ta změna pořád nepřijde, ale ta možnost, že chtěli Wizardi posílit karty, nastavujícího konkrétního hráče na určitý počet životů v 2HG, by mohla být dobrým vysvětlením.


jirxuUživatel není přihlášen
New Member
New Member
Odeslat privátní zprávu
Posts:18
jirxu

--
01.06.2014 13:53  
Já to zas chápu tak, že když mám „dvouhlavého obra“ tak holt má jedno tělo s 30 životy a dvě hlavy, které mají své karty a mozky Prostě to vidím jinak, než Frantu a Pepu, kteří mají půlku ze společného...já to vidím jako jeden tým co má 30 životů a ten tým má dvě hlavy.
NekraOXUživatel není přihlášen
New Member
New Member
Odeslat privátní zprávu
Posts:60
NekraOX

--
04.06.2014 06:20  
jirxu: Na tom mi pořád přijde nejdivnější, že když dohromady (celý tým) mají 30 životů, tak část týmu (Franta nebo Pepa, když se karta ptá na konkrétního hráče) má taky 30 životů. Prostě si to představuju jako množinu - a když celkově je v té množině 30, a v jedné její části je 30, tak v té druhé části musím mít nulu . Tohle mi pořád připadá, že je "30+30=30" a to se mi na tom nelíbí.

Tak jsem si přečet to vysvětlení na tom odkazu - uznávám, že na ty případy (příklady), kde to předtím dělalo divné věci, to nyní funguje lépe (i přes tu nelogičnost, kterou vidím v tom počtu životů celku a jednotlivých částí (hráčů)).

Což vede k otázce, jestli vůbec existuje (lze najít) systém/pravidlo, kdy by ony uváděné problematické případy fungovaly jednoduše a intuitivně, a přitom braní počtu životů hráče v týmu by bylo logické v tom smyslu, že když při dotazu na počet životů prvního hráče je odpověď X a při dotazu na počet životů druhého hráče je odpověď Y , tak tým má celkem X+Y (přinejhorším ±1, když by celkový počet životů týmu byl lichý).

Takové "všepokrývající" řešení totiž vůbec existovat nemusí , a jestli neexistuje, tak vyřešením nějakého problému nebo nelogičnosti nutně někde vznikne jiná.
Nemůžete vkládat odpovědi.

Active Forums 4.2
NOT LICENSED FOR PRODUCTION USE
www.activemodules.com
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí