Friday, April 19, 2024
Diskuzní fórum Minimize
Čas placení many
Last Post 02/08/2014 14:20 by NekraOX. 2 Replies.
Printer Friendly
Sort:
PrevPrev NextNext
You are not authorized to post a reply.
Author Messages
NekraOXUser is Offline
New Member
New Member
Send Private Message
Posts:60
NekraOX

--
02/08/2014 08:42  
Ahoj

Mám dotaz ohledně doby placení ceny kouzla: Kdy se platí cena kouzla?
Vždycky to se spoluhráči/protihráči hrajeme tak, že cenu kouzla platíme, když jde na stack.

K otázkám, jak to vlastně správně má být mne přivedlo http://archive.wizards.com/Magic/ma...feature/91 znění intriky  "Which of You Burn Brightest?".
Její znění: When you set this scheme in motion, you may pay X. If you do, this scheme deals X damage to target opponent and each creature he or she controls.

Wizardi rovnou uvádějí poznámku, že X není třeba platit hned, ale stačí jej zaplatit až při vyhodnocení kouzla:
If a scheme's triggered ability has one or more targets, as this one does, you'll choose them when you put the triggered ability on the stack, as with any other triggered ability. You won't choose how much mana to pay for

X Mana, however, until the ability resolves. So your opponents will know what's going to take damage, but they won't know how much. 

Na základě tohoto případu mne teda zajímá:
Jestli možnost placení až při vyhodnocování závisí na slůvku "may" ?
Jestli možnost placení až při vyhodnocování závisí na tom, že se jedná o trigger (a kouzla se platí normálně, když jdou na stack)?
Jestli veškeré platby manou (nikoli tapnutím nebo obětováním) čehokoli, co chodí na stack, se provádějí až při vyhodnocení?
Jestli
možnost placení až při vyhodnocování závisí na přítomnosti proměnné X? A taky jestli zaplatit až při vyhodnocení lze pouze takovou proměnnou?

Napadlo mne totiž, že kdyby se mana za kouzla platila až při vyhodnocení, tak by hráč mohl na stack naházet hromadu kouzel, i když by na ně (dohromady) vůbec neměl manu, což by mu přineslo
(podle mne dost nefér) výhodu.

FlambergUser is Offline
Advanced Member
Advanced Member
Send Private Message
Posts:515
Flamberg

--
02/08/2014 13:11  

Ahoj Nekro,

Hrajete to dobře, za kouzla se musí zaplatit už při jejich seslání.

Scheme je ale něco jiného. Schopnosti schémat jsou triggered abilities a ty fungují tak, že čekají na to až se stane událost popsaná ve spouštěcí podmínce ("When you set this scheme in motion"). Když se stane tato událost, schopnost se spustí a její kontroler ji dá na stack, až hráči dostanou prioritu (aby na tu schopnost mohli zareagovat). Při dávání schopnosti na stack se také volí případné cíle ("target").

Intrika Which of You Burn Brightest? tedy funguje tak, že jakmile tu intriku otočíš (set in motion), vybereš jednoho oponenta jako cíl a trigger jde na stack. Až se vyhodnotí, tak se provede popsaný efekt ("you may pay X. If you do, this scheme deals X damage to target opponent and each creature he or she controls"). Efekt triggeru je vždy ta druhá věta v souvětí. V tomto případě tedy i to vybrání si hodnoty X a zaplacení many.

Správně je tedy toto: "Jestli možnost placení až při vyhodnocování závisí na tom, že se jedná o trigger (a kouzla se platí normálně, když jdou na stack)?"  Analogicky ke kouzlům jako je třeba Shared Trauma - to kolik zaplatíte many za efekt kouzla, si vybíráte až při vyhodnocení.

Flamberg - The official Magic-Guru.cz Rules Advisor, DCI Judge (Level 2)
NekraOXUser is Offline
New Member
New Member
Send Private Message
Posts:60
NekraOX

--
02/08/2014 14:20  
Díky Flambergu!
Kouzlo s "Join forces" zatím soupeř ve hře se mnou nevytáhl, tak s tím nemám praktické zkušenosti. Kouzla, jejichž "efektivita" se určuje až při vyhodnocení vypadají fakt hnusně (zákeřně).
You are not authorized to post a reply.

Active Forums 4.2
NOT LICENSED FOR PRODUCTION USE
www.activemodules.com
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Terms Of UsePrivacy Statement