čtvrtek 28. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pátek 10. července 2009
Rozbor Intropacku z M10 - Firebomber
Autor: Kry5 @ 21:33 :: 3417 Přečtení :: 12 Komentáře :: :: Standard, Recenze
 
 Intropack: „Firebomber“

 

Tak Vás zase jednou všechny zdravím.

Tentokrát jsem si pro vás připravil rozbor intropacku z nejnovější edice, coresetu, M10. Je to balíček červený s 8 modrými kartami (5 z toho landů, ale o tom až později).

Zároveň tento článek zahajuje sérii pěti takovýchto rozborů, které vás seznámí se všemi 5 nejnovějšími intropacky.

 

Kdyby náhodou někdo nevěděl, co je to intropack, tak zjdnodušeně řečeno je to preconstruted balíček, který v obchodě koupíte přibližně za 300Kč. A najdete v něm: Foilové rare (Nightmare, Shivan Dragon, atd.); 41 karetní předpřipravený balíček přímo pro hru (započítáno i myhic rare), booster sady, z níž intropack je, a nějaké ty prospekty J.

 

Na úvod řeknu něco k těmto intropackům z M10 obecně:

 

Jako už tradičně i v M10 vyšlo Intropacků pět. Na první pohled by se člověku zdálo, že každý z těchto preconstructed balíčků zastupuje jednu barvu. I já si to myslel. Když jsem je otevíral, velmi mě překvapilo, že každý balíček opravdu zastupuje jednu barvu. Ale aby měli Wizardi zábavu, přimíchali ke každému z balíčků pět man jiné barvy a tři karty té druhé karty. Možná to berou jako nějakou reklamu, ale mě to spíš přijde jako blbost. Jinak jsem s Intropacky spokojen a každý z nich má svoje plusy (ale i mínusy). A všechny obsahují velmi zajímavé karty, plus ono foilové rarko.

 

Ale teď už k samotnému balíčku:

Jako první vám vypíšu decklist, seznam všech karet v balíčku. Tučně zvýrazním ty, které se mi budou zdát podstatné či dobré:

 

 

 

 

 

 

12x Mountain

 

5x Island

1x Terramorphic Expanse

 

 

 

1x Shivan Dragon (foil)

1x Bersekers of Blood Ridge

1x Raging Goblin

1x Prodigal Pyromancer

1x Canyon Minotaur

2x Lightning Elemental

1x Fiery Hellhound

1x Goblin Piker

1x Goblin Artillery

1x Wall of Fire

1x Dragon Help

 

 

2x Seismic Strike

1x Lava Axe

1x Pyroclasm

2x Lightning Bolt

1x Negate

1x Divination

1x Sleep

1x Fireball

1x Earthquake

 

 

 

Jak jste asi sami poznali, v přidělování „tučnosti“ jsem byl velmi štědrý J.

 

 

Teď už se vrhnu na rozbor jednotlivých karet a potom nás bude čekat ještě posudek balíčku jako celku a jeho možné vylepšení.

 

 

 

 

Terramorphic Expanse – zajímavá karta. Do takové tříbarvy je velmi hezká, ale sem? Když onu modrou barvu stejně hned, jak budeme moct, vynecháme???

 

 

 

 1x Shivan Dragon (foil) – hezká karta. Za 6 man 5/5 flying taky není špatný, ale ono posilování (R: Shivan dragon gets +1/+0 until end of turn) z něj dělá do tohoto balíčku kartu přímo výtečnou. Protože many máme skoro vždy přebytek (18 landů na 41 karet – tj. každý 2,27 karta land). No proto je to taky asi ona foilová karta, která by měla z balíčku vyčnívat.

 

 

 

1x Bersekers of Blood Ridge – tuhle kartu nesnáším! Za 5 man 4/4 co útočí, jak jen může? To opravdu není normální. Vím, že červená má nedostatek silných příšer, ale stejně se najdou v commonovém slotu mnohem lepší karty za 3Kč! Jen z M10 například: Goblin Piker. Sice je to taky jenom 2/1 za 2 many, ale přece jenom tenhle balíček nepotřebuje 4/4, ten potřebuje těch 5 man na pumpování. Za to už z Shivan dragona uděláte 10/5 Flying do konce kola…

 

 

 

1x Raging Goblin – tahle karta je naopak něco, co se mi líbilo. Možná by si ani tučný název nezasloužila, ale vzhledem k tomu, že útočí, v prvním kole byla mnohdy užitečná a opravdu jsem si ji oblíbil. Bez jejího hastu by byla nic, ale takhle je, podle mého, opravdu dobrá.

 

 

 

1x Prodigal Pyromancer – Další z mých oblíbenců J. Ve třetím kole je opravdu krásný. Zažil jsem situace, kdy soupeř měl na stole asi deset 1/1 tokenů a já mu hezky každé kolo jednoho odstřelil. Možná je lehké ji zabít, ale má zase tolik kloadů, že její 1/1 se jí nedá zazlívat.

 

 

1x Canyon Minotaur – tahle karta zase patří k těm horším, ale alespoň nemusí pořád útočit. 3/3 za 4 many se vzhledem k tomu, že je červený (to není barva velkých pozemních bijců), dá snést. A občas mi dokonce i zachránila krk.

 

 

2x Lightning Elemental – další a poslední z naprosto nepochopitelných karet. 4/1 haste je dobrá karta, i kdyby byla za 3 many. Ale 4 many už za ni prostě nedám! Zvlášť ne v tomhle balíčku.

 

1x Fiery Hellhound – další z krásných karet na commonovém slotu. Za 3 many 2/2 s pumpováním mi občas donesla i vítězství. Jeho posilování za R +1/+0 je krásná věc zvláště v tomto balíku, kde o many není nouze.

 

 

1x Goblin Piker – nijak silná karta, ale rozhodně není nejhorší z tohoto balíku… Za 1R 2/1 bez vlastností. Alespoň máme co zahrát ve druhém kole…

 

 

 

1x Goblin Artillery tahle karta je taková zvláštní. V některých hrách je to jen 1/3 za 3 many, ale v jiných nás zbaví nepřátelských karet. Ale stejně většinou si s ní vystřelíme maximálně třikrát, protože za tapnutí sice dá 2 damage, ale navíc 3 do nás. Hodně dlouho jsem přemýšlel, jestli ji dát tučne, ale nakonec jsem ji dal podtrženě, což by mělo být něco mezi tučným a normálním.

 

 

 

1x Wall of Fire – poměrně hezká zeď. Za 3 many 0/5 defender, bez flyingu je nanic. Ale Wall of Fire dostala navíc pumpování, takže si soupeř útok radši rozmyslí, zvlášt když máme třeba tři odtapnuté many.

 

 

 

1x Dragon Whelp – dračí mládě je také moc hezká karta. Za 4 many 2/3 flying s pumpováním (R: +1/+0 until end of turn). Jediná její nevýhoda je, že pokud toto pumpování použijeme 4krát nebo víckrát za kolo, tak „na začátku fáze konce kole“ musíme dráčka obětovat.

 

2x Seismic Strike -  i u téhle karty jsem chvíli přemýšlel, jestli jí „ztučnit“, ale po testování balíku jsem se nakonec rozhodl i ji vyznamenat. Za 3 many dá tolik damanů, kolik máme Hor. Bohužel jenom do příšery, ale v tomto balíku, kde máme hor až až se občas zbavíme i 7/7.

 

 

1x Lava Axe – Tato karta také není moc silná, ale dá se hrát. Za 5 man 5 damagů, ale pouze do hráče. Není tu tudíž možnost odpálit soupeřovi nebezpečnou příšeru.

 

 

 

1x Pyroclasm – jestli jsem někde psal, že mi nějaká karta zachránila život, tak o Pyroclasmě to platí dvojnásob. Za 1R za damage do všech příšer už několikrát smetlo ze stolu 10 příšer, z nich 8 nebo 9 na soupeřově straně. Opravdu výtečná karta.

 

 

 

2x Lightning Bolt – legenda… Kdyby někdo před půl rokem řekl, že v M10 bude reprintnutej Lightning Bolt, tak se mu všichni akorát vysmáli. Ale stalo se tak. Za R 3 damage kamkoli. To je opravdu síla. Dorazí soupeře, příšeru…prostě ji využijeme téměř v jakékoli situaci.

 

 

 

1x Negate – modrá karta, která je do kontrolu skvělá, ale do téměř mono RED AGGRA???? Nechápu. To už bych radši dal z té modré barvy nějaké další dolízávání než tohle. To nám alespoň někdy pomůže, abychom měli čím soupeře dostřelit.

 

 

 

1x Divination – tohle je asi jediná modrá karta, která tu má nějaký význam. Za 3 many si lízneme dvě karty. To nám alespoň doplní ruku, ale stejně bych tady třetí lightning bolt viděl mnohem radši  než tohle dolízávání.

 

1x Sleep – hezká modrá karta do creaturového aggra. Uspí soupeřovy příšery (tap a příští upkeep se neodtapnout). Když máme hodně kreatur, tak se to opravdu hodí. Ale sem mi to přijde zbytečné.

 

1x Fireball – další možnost, jak využít to obrovské množství man. Mnohokrát se mi stalo, že jsem odpálil třeba 7 damagů, a to už je co říct. Navíc schopnost „další cíl za 1“ se také velmi často využije: odstřelíme příšeru a za zbytek man střelíme do hráče.

 

 

1x Earthquake – Říkal jsem si, že rozbor karet musím zakončit něčím pěkným, a Earthquake je více než pěkný. Za XR dá X damagů do všech příšer bez flyingu a do každého hráče. Soupeř má elfíky 3/3 a Pyroclasma mu nevadí? No problém…stačí pouhé 4 many. A navíc nepůsobí na flyingy, což ve většině případů hraje v náš prospěch, i když taky ne vždy (nepůsobí na Shivan Dragona,…).

 

 

 

Teď už se vrhnu na balíček jako celek:

 

Firebomber rozhodně není balíček, který by bylo těžké hrát. I když občas se naskytnou situace, kdy člověk neví, co zahrát dřív, ale to je asi u všeho. Balíček jde hrát dvěma hlavními strategiemi. A nebo jejich nakombinováním. První strategie je všechno šít do soupeře a doufat, že ho zabijete dřív než on vás, anebo mu nic nepustit do hry (máte přece jeden couter a instantíních damagů taky dost) a pak ho pomalu udolat svým pumpováním, případně fireballem. První strategii doporučuji v případě, že na začátku máte nějaká hromadná ničení (Pyroclasma, Earthquake). Anebo můžete hrát kombinaci těchto dvou strategií. To jsem používal nejčastěji, protože balíček nemá žádné konkrétnější zaměření kromě toho, že je to aggro.

 

Pro příklad hraní uvedu ideální ruku a postup pro obě strategie i jejich kombinaci:

 

Strategie „všechno do soupeře“:

Ideální ruka:

3x Mountain

1x Earthquake (případně Pyroclasma)

1x Raging Goblin

2x Lightning Bolt

 

Dále popíšu hru a budu brát v potaz i ideální topdeck:

 

1.     kolo: (dejme tomu, že začínáme, a tudíž si nelížeme)

Vyložíme Mountain a Reging Goblina, kterým hned útočíme. Ptáte se, proč jsem nezahrál radši Lightning Bolt? Protože v dalším kole může mít soupeř nějakou příšeru a Goblin si už neprojede

LIFE: 20-19

 

2.kolo:

Draw: Prodigal Pyromancer (poměrně jasná volba, ale v případě, že soupeř nemá žádné příšery, tak jde i Fiery Hellbound a v případě, že jich má moc (a nespoléháme na Eartquake) tak i Fire Wall, ale to už spíš ne.

 

Vyložíme Horu a do soupeře odpálíme oba Bolty. Pokud nemá píšeru, tak i za jedna Goblinem (případně pokud má dobrou příšeru s jedničkou vzadu, tak také útočíme, pokud tedy nechceme blokera).

 

LIFE: 20-12(13)´

 

 

3. kolo:

Draw: pokud máme pořád 20 životů a nehrozí nám nějaká agrese ze strany soupeře, tak by se mohl hodit Goblin Artillery. Ale daleko víc se nám bude hodit hora, abychom v příštím kole mohli stoupnout na manacost 4.

 

Vyložíme Horu a za 3 many Pyromancera, nebo co jsme si lízli v minulém kole. Možná tlačíme Goblinem…

 

 

LIFE: 20-11(12,13)

 

 

4. kolo už nebudu popisovat; lízneme si Dragon Whelp nebo Fireball. A jedeme do soupeře. Tapneme Pyromancera. A za chvilku budeme hotoví J. Earthquake necháváme na ruce a hrajeme v případu nouze.

 

 

 

 

Strategie „Kontrolní fritka aneb jen si to zkus vyložit!“

 

Ideální ruka, když předpokládám, že hrajeme proti polo-aggru je:

 

3x Mountain

 

1x Prodigal Pyromancer

1x Pyroclasm

2x Lightning Bolt

 

1. kolo:

Hora a nic.

 

V soupeřově kole se snažíme neničit a schovávat si Lightning bolty na příště (máme přece Pyroclasmu). Tedy pokud má příšera vzadu víc jak 2 a méně než 4, J neváháme Bolt použít.

 

2.     kolo:

Lízneme si Raging Goblina. Vyložíme horu, goblina a jednu manu si necháme.

 

V soupeřově kole platí to co minule.

 

 

3.     Kolo:

Lízneme Goblin Pikera nebo Horu.

Pokud má soupeř na stole dost věcí na to, abychom použili Pyroclasmu (podle mě moc brzo),tak je lepší hora. Pokud ji nepotřebujeme, tak radši Piker.

Pokud Piker, tak ho hned vyložíme a necháme jednu manu na lightning bolt (pokud nám nějaký zbývá). Pokud už nám nezbývá tak by bylo možná ještě lepší si líznout horu a vyletět s Pyromancerem. Toho bych použil i v případě, že se nebojíme něčeho, co bychom museli ničit boltem v soupeřově kole.

 

Strategie „Jestli něco vyložíš, tak to odpálim a TEBE TAKY!!“

 

RUKA:

1x Goblin Piker

1x Raging Goblin

2x Lightning Bolt

3x Mountain

 

Tady už ani nebudu popisovat, jak tento způsob hrát. Je to jasná kombinace těch dvou předchozích strategií.

 

 

Je jasně vidět, že jsem se u první strategie rozepsal víc než u druhé. Není to tím, že bych už spěchal pryč, ale ono to ani nemělo smysl. V tomhle balíčku se dá i druhá strategie hrát, ale maximálně tak proti jinému Intropacku.

 

 

Tím se dostávám k tomu, že žádný z Intropacků nemá reálnou šanci uspět na žádném turnaji, ale ani ve funny hře proti balíčku, který si sestavil hráč, jenž umí alespoň trochu stavět balíčky.

 

Já jsem zkoušel s Intropackama hrát proti své Naye a byl to žalostný výsledek. I modrý kontrolní Intropack odolal asi 10 minut…

A to navíc moje Naya není žádný převratný deck (není tam žádný Planeswalker ani karta nad 30Kč, s výjímkou dvou Path to Exilů).

 

A tím se vlastně dostávám k tomu, jak tento balíček vylepšit:

 

Nejdřív uvedu pár základních fakt, kterými byste se měli při zlepšování řídit:

1)     Balíček musí mít 60 karet, a ne 41

2)     Rozhodněte se, co chcete stavět

3)     Pokud vyberete gobliny nebo aggro, modrá tam nemá co dělat

4)     Pokud budete chtít dělat aggro (tlačák), přidejte zelenou

5)     Goblini stačí mono Red

6)     Rozhodněte se, kolik do toho chcete vrazit peněz

 

 

 

Teď napíšu decklist mých Goblinů. Vyjdou sice trochu dráž, ale ne nijak hrozně.

 

Používám jen karty, které jsou momentálně povolené na standartu.

 

 
Mono R Goblini Kryštof
Main Deck Sideboard
22 Mountain
4 Goblin Chieftain
4 Raging Goblin
4 Siege-Gang Commander
4 Boggart Ram-Gang
4 Scuzzback Scrapper
4 Tattermunge Maniac
4 Heartfire Hobgoblin
4 Lightning Bolt
4 Dragon Fodder
2 Trumpet Blast
 


Tyhle Goblini sice nemají nijak veliké šance, ale rozhodně větší než původní Intropack.

 

 

Další skvělý balíček s M10 bude RG aggro. Karty do něj tady nebudu vypisovat, ale určitě se najde někdo, kdo tady pak udělá rozbor.

 

 

Je vidět, že jsem spíš dal návrhy na balíčky okolo červené, než abych tenhle vylepšoval, ale ať ho vylepšíte, jak vylepšíte,stejně vám to moc nepomůže, akorát do toho dáte peníze. Takže doufám, že se mými dvěma výše uvedenými balíčky inspirujete. Budu jen rád.

 

 

Kdybyste přece jen chtěli balíček jenom trošku zlepšit, ale přitom zachovat, tak:

 

1)     Vyhoďte modrou

2)     Doplňte Lightning Bolty na 4 kusy

3)     Vynechte nejhorší karty

4)     Hledejte, co se Vám hodí na: www.arkadyn.cz (tento baliček zde můžete koupit za příznivých 299 Kč)

Nic víc Vám k vylepšování tohoto balíčku neřeknu, akorát že ten balíček nebude nejslabší, ale ani nejsilnější. Ale když vám hezky přijde úvodní ruka, můžete i podstatně silnějšího soupeře rozdrtit na cucky J.

 

 

 

Doufám, že se vám dnešní článek líbil.

 

Co nejdřív se vám pokusím přinést rozbory dalších Intropacků.

 

Přijemné hrání MTG přeje

 

 

Kryštof Selucký

Komentáře
Autor: C3PO @ sobota 11. července 2009 7:16
tak rozbor by měl psát někdo, kdo tomu rozumí a ne začátečník....jinak jak se ti dostaly do ruky Intro Packy takhle brzy?

Autor: Kuci @ sobota 11. července 2009 8:16
Mě osobně se článek líbil. Pokud si udržíš laťku takhle vysoko, myslím, že si s radostí přečtu i další rozbory.

Autor: Insane @ sobota 11. července 2009 8:47
Clanek se i take libil, jedinou vytku mam akorat k tem podivum a osobnim nazorum, toto do clanku nepatri. Napr:

Ale aby měli Wizardi zábavu, přimíchali ke každému z balíčků pět man jiné barvy a tři karty té druhé karty. Možná to berou jako nějakou reklamu, ale mě to spíš přijde jako blbost.

nebo

1x Bersekers of Blood Ridge – tuhle kartu nesnáším!

Jinak je clanek takovy "lidsky" a to se mi libi, takze chvalim.

Autor: Kry5 @ sobota 11. července 2009 9:06
Díky. Určitě tam už ty "osobní" názory dávat nebudu. Ale u tý druhý barvy jsem si fakt nemohl pomoct.

Autor: Majay @ neděle 12. července 2009 17:38
Dle mého není tento článek dobrý... četl jsem si jej a u rozboru karet se mi chtělo blít.. dál jsem ani nečetl

Autor: Kuci @ neděle 12. července 2009 19:49
Lidé, kteří řeknou, že se jim chce blít z něčeho a ještě se o tento pocit musí podělit s ostatními, jsou na zabití. Zaprvé jim nikdo nebrání se opravdu pozvracet a opravdu by mě zajímal tvůj názor, protože komentáře jsou zejména k tomu, aby opravili případné autorovy chybné domněnky. Pokud jen řekneš, že je článek špatný, ale neřekneš proč, je tvůj názor zbytečný. I děti na základní škole se učí odůvodnit si svůj názor.

Autor: LoboCZE @ neděle 12. července 2009 20:42
To Majay: Souhlasim s Kuci. Magic Guru je pro zacatecniky a proto i rozbory, ci reporty nemusi byt perfektni. Komentare, ktere jen kritizuji a nic samy nenavrhuji, mazu.

Lubos.

Autor: Majay @ neděle 12. července 2009 22:28
Dobrá, omlouvám se že jsem nenapsal sáhodlouhý román proč se mi článek nelíbí, a hned jdu na to... Autor sám v článku automaticky odsoudí nějakou kartu či balíček a nenabídne KONSTRUKTIVNÍ kritiku k daným věcem, konstruktivní byl autor možná u Shivan Dragona, protože se mu strašně líbí jako foil. Nejenže v článku jde cítit hrozná zaujatost pro a proti některým kartám, ale dokonce i podvědomě vnucuje ostatním svůj osobní názor, což je dle mého v rozboru balíku chyba! Autor sice uvádí jednoznačné chyby balíku, a když jsem dočetl až do konce, musím říct, že na to kolik toho napsal k podrpůměrným kartám, které by defakto v tomto decku neměly býti nedal dost možných alternativ. Napsat najděte si něco na internetu je fakticky fešné.. zdá se vám to jako dostatečný komentář??? Na názory : "A tak si udělej rozbor sám" rovnou říkám, že když si nejsem předem jist, jestli to zvládám, nepostnu to zde. Také se divím tomudle : """Je vidět, že jsem spíš dal návrhy na balíčky okolo červené, než abych tenhle vylepšoval, ale ať ho vylepšíte, jak vylepšíte,stejně vám to moc nepomůže, akorát do toho dáte peníze.""" pardon, ale být webmasterem, docela dlouze se rozmýšlím, jestli tento článek nevrátím na překopání, protože i webmaster by se mohl zamyslet co tento článek přinese nováčkovi? Dle mého se tento článek mohl nazvat : Jak si asi představuji Firebomber.

Autor: Kuci @ pondělí 13. července 2009 14:45
Někde jsem slyšel, že když někdo píše rozbor, tak v něm hlavně předestírá svůj názor. K tvému komentářii jen podotknu, že u většiny karet jsem z použitých vět necítil nic, co by připomínalo zaujatost vůči některým kartám. Někde to patrné bylo, ale za to se autor již omluvil a slíbil, že se to již nebude opakovat. Ohledně toho jak balík vylepšit, už na toto téma jsem s autorem mluvil a doufám, že si to vezme k srdci.

Autor: Majay @ pondělí 13. července 2009 15:53
jasně, souhlasím, neupírám věcnou správnost, kterou autor vystihl, ale kabátek, který tento rozbor reprezentoval... na papír je to něco jiného než v reálu, ale očekával bych aspoň trošičku lepší rozbor po Kryštofových fajných tokenech, které se mi líbily... očekával jsem interakci některých karet atd.. např. ta modrá se mi zdá pěkným zpestřením, jelikož a protože najednou oponent upadne v nejistotu, co z modré na něj můžeme vytáhnout...to bylo zřejmě i cílem wizardů, ovšem někdo to automaticky odsoudí a je to :) Např destroy efekt na shivana a právě negate nám jej může zachránit...

Autor: Kry5 @ pondělí 13. července 2009 17:01
Teď jsem neměl přístup k internetu jen teď se k němu dostávám abych uveřejnil další článek. Od středy budu ale plně k dispozici :-).
Vážím si vaší kritiky a doufám, že se vám příští článek bude líbit ještě víc než tenhle. Někdy dnes by se tu měl objevit.
Díky
Kryštof

Autor: Sýček @ čtvrtek 26. listopadu 2009 17:03
Fakt moc pěkný článek, líbí se mi jak zvírazníš dobré karty, nemáš dlouhé a nesmyslné rozbory jednotlivých, a hlavně jak by se mělo hrát kdyby přišla ideální ruka, to je fakt super. Bravo :)

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí