pátek 29. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 28. července 2009
Veni, vidi, non vici
Autor: Kuci @ 23:04 :: 3287 Přečtení :: 8 Komentáře :: :: Reporty
 
Veni, vidi, non vici aneb report z Prerelease M2010 v Českých Budějovicích
 
Václav Pražák
 
Po své první zkušenosti s turnajovým hraním jsem se rozhodl zúčastnit se dalšího prerelease v Českých Budějovicích, pořádaného u příležitosti vydání nové základní sady M2010. Vzhledem k zajištěnému hlídání se mohla alespoň části turnaje zúčastnit i manželka a akce „poloviční vstupné pro nováčky“ přilákala i čtyři hráče z herního kroužku třeboňského gymnázia.
První z nás se sešli před budovou hospodářské komory již kolem 8.30 a postupně se na chodníku hromadil dav zájemců, kterých nakonec bylo 36. Z řečí mezi nimi jsem vyrozuměl, že příslušný organizátor s klíči dosud nedorazil. Nakonec se však 20 minut po ohlášeném začátku turnaje objevil, takže už nic nebránilo tomu vevalit se dovnitř a zabrat místa pro přípravu herních balíčků. Po zakončení registrace se před námi objevily krátce před desátou dlouho očekávané balíčky.
Po jejich rozbalení jsem měl lepší pocit co se týče strategie než u předchozího prerelease. Měl jsem docela silné karty v bílé (hlavně Soldiery, takže jsem s nostalgií zavzpomínal na své první balíčky) a zelené, zajímavé karty i v černé a červené. Proto jsem se rozhodl stavět balíček založený na bílo-zelené kombinaci s doplňkovým černým a červeným zabíjením. Nakonec vypadal následovně:
 
5x Plains
4x Forest
4x Swamp
2x Mountain
 
1x Assasinate
1x Awakener Druid
1x Bog Wraith
1x Borderland Ranger
1x Captain of the Watch
1x Deathmark
1x Doom Blade
1x Duress
1x Elite Vanguard
1x Ecommunicate
1x Fog
1x Giant Growth
1x Glorious Charge
1x Honor of the Pure
1x Indestructibility
1x Lightning Bolt
2x Llanowar Elves
1x Naturalize
1x Oakenform
1x Pacifism
1x Prodigal Pyromancer
1x Rhox Pikemaster
1x Stampending Rhino
1x Veteran Armorsmith

 
1. kolo – Petr Václavík starší
Soupeř hrál zeleno-modro-bílou kombinaci. V první hře jsem měl pěkný rozjezd, Začal jsem Llanowar Elves a Prodigal Pyromancerem, avšak nepřišly mi žádné silnější bytosti, takže Petr dokázal přežít do chvíle, kdy mu přišel Stampending Rhino podpořený Oakenformem. Pokusil jsem se ho zlikvidovat pomocí Assasinate, ale soupeř dokázal zareagovat Negatem a pádícím nosorožcem se produsal až k vítězství.
Ve druhé hře jsem měl na ruce pěkná černá zabíjení, bohužel mi nepřišla černá mana. Petrovi se podařilo udělat v prvních kolech Awakener Druidem ze svého lesa 4/5 Teefolka, poté následoval nosorožec a jeho druhé vítězství.
0 : 1
 
2. kolo – Jiří Novák
Protivník nastoupil do hry se zelenobílým balíčkem založeným na bytostech podpořených Garrukem. V prvním kole se mi podařil pomocí Duress úspěšný nájezd na jeho ruku, kdy jsem takto pěkně vyhmátl Garruka. Další průběh hry byl pro mě slabší, nedokázal jsem vzdorovat jeho létajícím bytostem (Razorfoot Griffin, Stormfront Pegasus a nakonec Baneslayer Angel).
Ve druhé hře se mi rozjezd povedl lépe, dostal jsem do hry Prodigal Pyromancera a začala jeho ohnivá show, ve které jsem soupeře ustřílel až na dva životy. Podařilo se mi vyložit i další bytosti – Elite Vanguard, Awakener Druida i s věrným Treefolkem a nakonec i Captain of the Watch s jeho třemi tokenovými průvodci, podpořenými Honor of the Purge. Soupeři se však tentokrát podařilo dostat Garruka do hry a jeho závěrečný overrunový efekt, kterým podpořil mimo jiné dva své Stormfront Pegasy, jsem neublokoval.
0 : 2
 
3. kolo – Filip Habarta
Filip patří mezi třeboňské hráče a do turnaje nastupoval s bílo-zeleno-černým balíčkem. V první hře mi nepřišla dobrá ruka a musel jsem mulliganovat až na pět karet, ale ani tak žádná sláva. Filipovi se povedl rozjezd, dostal do hry Ant Queen a řádně s ní zaútočil. Její útoky jsem zablokoval Pacifismem, ale nezastavil jsem nakonec proud hmyzích tokenů.
Druhá hra byla ještě tristnější. Man mi tentokrát přišlo více, bohužel žádná zelená, kterou jsem nutně potřeboval. Filip mě tedy během prvních kol dostal pomocí sestavy Awakener Druid + lesní Treefolk + Borderland Ranger.
0 : 3
 
4. kolo – Jan Kurš
Další hráč z třeboňského gymnaziálního kroužku šel do hry s modro-bílo-zeleno-červenou kombinací a s balíčkem početně vysoce přesahujícím dolní limit 40 karet. V první hře se mu ale moc nevedlo, zatímco mě šly karty přímo ideálně – Elite Vanguard, Veteran Armorsmith, Llanowar Elves, Awakener Druid. Honza nenašel odpověď, takže se mi podařilo zvítězit.
Druhá hra začala lépe Honzovi, začal mě jezdit Raging Goblinem a Zephyr Spritem. Pak se mu podařilo dostat do hry Pyromancera, Awakener Druida a Stampending Rhina. Honza si vybudoval vcelku silnou obranu, která se opírala o Wall of Faith a Deadly Recluse, ale protože se obával, že mám na ruce nějaké nepříjemné překvapení, začal ji používat, až když bylo pozdě.
1 : 3
 
5. kolo – Radim Gecelovský
Radim hrál zelo-bílou kombinaci, avšak v první hře mu prakticky nepřišly bytosti, takže Awakener Druid s Treefolkem, Rhox Pikemaster a Pyromancer měli snadnou práci. Teprve v předposledním kole se mu podařilo vyložit Silvercoat Liona, ale toho jsem pro jistotu „uklidil“ Pacifismem.
Druhá hra měla zrcadlový průběh v můj neprospěch. Radim vynášel jednu bytost za druhou, já je s potížemi odrážel, ale nakonec jsem podlehl.
Třetí hra byla nejvyrovnanější. Začátek vyšel lépe mně, opět se rozpoutala ohnivá show Prodigal Pyromancera, ale pak začaly chodit bytosti lépe Radimovi, navíc je podporoval pomocí Gorgon Fail. Po dlouhém boji jsem nakonec musel kapitulovat.
1 : 4
 
6. kolo – Tomáš Hanousek
Tomáš hrál černo-červenou kombinaci. V první hře jsem mulliganoval na šest karet, soupeř na pět. Začal Terramorphic Expansí, poté si vyložil Jackal Familiara, ale prakticky po celou hru nedokázal zapojit jinou bytost, takže s ním nemohl útočit ani blokovat. Po vynesení Awakener Druida jsem získal převahu. Když se Tomášovi konečně podařilo vyložit Gravediggera, poslal jsem mu ho nejdříve Excommunicatem na vršek knihovny a nakonec Pacifikoval.
Ve druhé hře jsem měl podobný nástup, ale soupeř byl v lepší formě, použil proti mně několikrát efektně Hypnotic Spectru, a když jsem dostal do hry Bog Wraitha a chystal se využít naplno jeho swampwalku, nejprve mi na něho zahrál Soul Bleed a posléze Act of Treason, čímž mě připravil o poslední životy.
Rozhodnout měla třetí hra. Opět na soupeřově straně Terramorphic Expanse, já začal pláněmi a Elite Vanguardem, ve druhém kole mám les a Llanowar Elves, na ruce mám dostatek many, Honor of the Purge  a Captain of the Watch. Soupeř stále nic nehrál, takže se mi podařilo dostat do hry Captaina i s doprovodem. Soupeř kontroval Act of Treason na Captaina, zaútočil s ním a následně mi ho odstřelil Lightning Boltem. Ani tak však nezabránil závěrečnému útoku Elite Vanguarda, Llanowar Elves a tři 2/2 tokenových Soldierů, kteří mu sebrali přesně oněch potřebných deset životů.
2 : 4
 
Po šesti kolech pro mě opět turnaj skončil a mohl jsem se se svým boosterem odebrat k domovu a pozvolna rekapitulovat průběh sobotního dne, takže opět pár postřehů na závěr:
·        Se svým balíčkem jsem byl spokojenější než na prerelease Alara Reborn a myslím, že jsem udělal i méně chyb než posledně.
·        Potěšily mě získané karty, především Captain of the Watch a Elite Vanguard.
·        Měl jsem možnost uvidět v praxi zlomový efekt jediné karty na celou hru v prvním zápasu své manželky. Ona i její soupeř měli vyloženo každý kolem dvanácti zemí a deseti bytostí, načež jí zbyla na ruce jediná karta. Soupeř se rozhodl pro frontální útok a poslal do něj všechny své bytosti podpořené dvěma Overruny. Manželka však odpověděla zahráním Safe Passage a následně se svými bytostmi hru v klidu zakončila.
·        K negativům patřilo hodinové zpoždění začátku a pak také mluva některých účastníků, která se hemžila vulgárními výrazy označujícími pohlavní orgány, exkrementy či nejstarší řemeslo. Občas zamrzelo, že se tak vyjadřovali i velmi dobří hráči. To z mého pohledu jinak velmi příjemnou herní atmosféru nelibě narušovalo.
 
Každopádně se i tento turnaj vydařil a doufám, že se budu moci zúčastnit i dalšího prerelease a snad se mi podaří uhrát i lepší výsledek.

Komentáře
Autor: Majay @ středa 29. července 2009 17:03
Ahoj, četl jsem článek a měl bych k Tobě pár otázek k deckbuildingu :-).. Jak jsi psal, tak doufáš, že příště uhraješ lepší výsledek... Chtěl bych se zeptat, jak jsi byl spokojen s manovou stabilizací decku, protože už jen když jsem se na něj podívat, automaticky bych červenou vyhodil.. Hrál jsem stejnou barevnou kombinaci a taky jsem měl lightning boltu a pyromancery dokonce dva, nicméně si myslím, že kdybys zde vypsal všechny karty co jsi otevřel, bylo by lepší se v tom orientovat.. Ona totiž i tříbarva s jediným bordermanem je docela o hubu, když ti to špatně přijde.. Tvoje situace mi příjde značně random, když ve čtyřbarvě hraješ jen jednoho.. Buď ti to nějak příjde a zalamíme, anebo nepříjde a autoloss.. V článku se docela dost často vyskytovalo .. ale bohužel nepřišla černá, zelená, nebo nějaká mana :).. Pro příště bych se to snažil více zestabilizovat, ale těžko soudit, pokud jsi zde nevypsal vše co jsi měl ;) Doufám že jsem alespoň trochu přispěl k vylepšení..

Autor: KoZZy @ pátek 31. července 2009 0:52
Ja mel tu cest a dostal sem na 2 overruny prevent:(.Btw myslim ze to tvoje manzelka mela postaveny lepe nez ty..GW aggro,slusna manova krivka..GW dual,soul warden myslim ze i nejakej blinding mage se tam ukazal a nevymejslela nejakou ne nesmyslnou ,ale bez stabilizace nehratelnou ctyrbarvu...myslim ze v M10 jsou dve barvy+splash 3.barvy absolutni max..

Autor: vprazak @ středa 5. srpna 2009 8:30
Ad Majay: Díky za podněty, na druhou stranu ty karty z černé a červené mi leckdy dost pomohly, někdy dokonce táhly hru:-). Veškeré karty už asi dohromady nedám, ale i po více jak měsíci jsem přesvědčen, že jsem stavěl, co to dalo, což si o svém balíčku na Alara Reborn nemyslím.

Ad koZZy. Souhlasím s tebou, karty jí přišly lépe a přímo si říkaly o GW kombinaci. Kdybych měl podobné, také bych stavěl podle jejího vzoru.

Autor: lynf @ čtvrtek 6. srpna 2009 11:55
Report pěkněj jen bych chtěl reagovat na to že si psal že zpoždění bylo hodinové.
Klíčník Pepa dorazil 15-20 minut po začatku registrace a jak i v reportu píšeš produkt se začal rozdávat před desátou to znamená ještě před tím než se vůbec rozdávat měl.
To je asi vše
straca3

Autor: vprazak @ čtvrtek 6. srpna 2009 18:59
Ad lynf/straca3: Plánovaný začátek byl uveden v 9.00, takže bych předpokládal, že v tu dobu se začnou rozdávat boostery. Vzhledem k tomu, že se s tím začalo až kolem desáté, hovořit o hodinovém zpoždění je imho na místě. Jestliže ale za začátek turnaje považuješ vstup do herních prostor, budiž, já ale nikoli.

Autor: lynf @ čtvrtek 6. srpna 2009 23:35
Na Cmusu byl napsán začátek registrace v 9 hodin-tam je 15 minutově zpoždění to ano,ale samozřejmě to není hodina ale těch 15 minut jinak průběh turnaje to nijak neovlivnilo jen jsme museli stát před vchodem o nějakých 20-25 minut déle.
Rozdáváni boosterů ale začlo těsně před desátou-jak píšeš v reportu- což bylo dokonce ještě chvíli před koncem registrace takže se nezačlo pozdě ale naopak o něco dřív.Toť vše.
straca3

Autor: vprazak @ čtvrtek 6. srpna 2009 23:43
Ad lynf: Souhlas, na CMUS je to tak, jak říkáš, i když je možné, že původně bylo jen začátek v 9.00 a posléze se to aktualizovalo, i když ruku bych za to do ohně nedal:-). Každopádně pod pojmem "začátek hry" jsem si představoval první kolo a nikoli rozbalování boosterů. Ale díky za připomínky, příště to povedu v patrnosti.

Autor: vprazak @ čtvrtek 6. srpna 2009 23:47
A ještě k doplnění: u Prerelease Alara Reborn v ČB je na CMUS výslovně uvedeno, že začátek hry a rozbalování boosterů jsou dvě rozdílně věci, takže jsem to vztáhl i na tento turnaj. Ale jak jsem psal, každopádně i přesto stál zato:-)

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí