úterý 23. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

neděle 8. listopadu 2009
Rozbor Intropacku ze Zendikaru - Unstable Terrain
Autor: Kry5 @ 22:11 :: 3886 Přečtení :: 3 Komentáře :: :: Standard, Novinky, Recenze
 
 Unstable Terrain


 

Vítám vás u čtvrtého rozboru Intropacku ze Zendikaru. Tentokrát se podíváme na balíček nazvaný Unstable Terrain. V překladu to znamená Nestabilní terén, které bude mít soupeř pod nohama, když se odváží tomuto decku postavit. Nezvyklá modro-zelená kombinace přináší mnoho možností. S modrou můžeme kontrolovat hru, zatím co naši velcí zelení „pašíci“ mohou zadupat soupeře do země. Z obou barev přece jenom převažuje modrá (má v balíčku 16 kouzel – nepočítám landy, kdežto zelená pouhých 6).

 Každá z těchto dvou barev má svůj skrytý potenciál a když je obě spojíme vznikne něco jedinečného. Ať se podíváte na dnešním standardu na jakýkoli balíček, nic modro-zeleného nenajdete. Což je ovšem škoda, protože tato kombinace má opravdu něco do sebe. Myslím, že po pár (větších) úpravách by tento balíček na standardu mít šanci mohl, a to i na některých menších turnajích. Ale ovšem k vylepšování balíčku se dostaneme až později, nyní se podívejme co nám balíček přináší konkrétně:

 

Unstable Terrain WotC
Main Deck Sideboard
1 Coral Merfolk
2 Sage Owl
1 Frontier Guide
1 Gomazoa
1 Merfolk Wayfinder
1 Grazing Gladehart
1 Turbtumber Basilisk
2 Windrider Eel
1 Living Tsunami
1 Territorial Baloth
1 Sphinx of Jwar Isle
1 Baloth Woodcrasher
1 Roil Elemental
1 Unsummon
1 Giant Growth
2 Ior Ruin Expedition
2 Paralyzing Grasp
1 Harrow
1 Mind Control
10 Island
7 Forest
1 Terramorphic Expanse
 

 

 Sage Owl – tahle sovička z M10 dokáže potěšit. Za 1U je to 1/1 flying, a navíc se podíváme na vrchní 4 karty z našeho balíčku a můžeme si je libovolně přeskládat (tj. vrátit v jakémkoli pořadí). Takže dokážeme ovlivnit co nám bude následující 4 kola chodit za karty aniž by se to soupeř dozvěděl. Jak jsem říkal Sage Owl dokáže potěšit.

 

Frontier Guide – za 1G můžeme vyložit kreaturu, která dokáže manově stabilizovat, ale nijak dokonale. Sice hledá landy a dává je do hry taplé, ale na nalezení jednoho (nehledě na to, že za kolo můžeme hledat jen jednou, pokud neumíme odtapávat příšery vícekrát za kolo) potřebujeme 3G. A většinou když už máme 4 many nejméně s jednou zelenou, tak se mezi nimi na 90% nachází také alespoň 1 modrá. Takže tenhle panáček může jenom urychlit vyložení třeba takového Roil Elementala, ale abych pravdu řekl, moc balíčku nepomáhá.

 

Gomazoa – je skvělá zeď, která opravdu znepříjemní soupeřovi chuť si zaútočit s čímkoli, co má rád. Sice je to 0/3 za 2U defender, flying což je nic moc, ale její vlastnost (T: Put Gomazoa and each creature it’s blocking on top of their owners libraries, then those players shuffle their libraries). Česky to znamená, že za tapnutí se Gomazoa a každá příšera, která ji blokuje, zamíchá do vlastníkovy knihovny. V praxi to pak vypadá tak, že soupeř si zaútočí 11/11 indestructible, trample, my ho blokneme, dostaneme 8 damage a hned po tom tapneme Gomazou a oba si svoje bojovníky zamícháme do knihoven. Takže my přijdeme o 0/3 defender a soupeř o 11/11 trample, indestructible.

 

Grazing Gladeheart – za 2G dostaneme další parádní kartu s vlastností landfall. Tentokrát nám tato 2/2 antilopa s příchodem landu do hry přidává 2 životy. No a s počtem našich landů je to opravdu hezké. Navíc pokud zahrajeme takovou Terramorphic Expansi (do hry přijdou landy 2), dostaneme životy hned 4.

 

Turntimber Basilisk – je zajímavá karta. Funguje jako zelené ničení. Za 1GG dostáváme 2/1 deathtouch příšeru. Ovšem její vlastnost deathtouch říká, že kdykoli přijde land do hry pod naší kontrolou, můžeme nějaké příšeře rozkázat, aby tohoto našeho vraha toto kolo blokovala. Tím pádem díky skvělé vlastnosti deathtouch zemře.

 

Windrider Eel – za 3U dostávám 2/2 flying opět s vlastností landfall. Tentokrát jde o klasické posilování. Nebeský jezdec dostává totiž +2/+2 za každý příchozí land. Tudíž pokud vyložíme Terramorphic Expanse a hned po té se nám podaří zahrát Harrow, pak je z něj 10/10 flying (přijdou do hry 4 landy). A to - pokud soupeř nemá létající příšeru na blok - opravdu zabolí.

 

Territorial Baloth a Baloth Woodcrasher – Territorial B. je zelenou kopií výše rozebraného Windrider Eel. Za 4G dostaneme 4/4, který se s svým +2/+2 landfallem nepřináší nic nového. Naopak Baloth Woodcrasher je už na tom o něco lépe. Za 4GG dostáváme také 4/4, která ovšem při příchodu landu pod naší kontrolu nedostává +2/+2, ale +4/+4 do konce kola! Navíc dostane geniální trample, který takové 12/12 hodně pomůže pokud ji blokuje 0/1 mraveneček. Takže rozhodně to za to manu víc stojí (manacost o jedno vyšší než u Territorial Balotha).

 

Sphinx of Jwar Isle – je perfektní karta. Za 4UU dostaneme 5/5 flying, ale co je nejdůležitější - Shroud! Tím pádem v dnešní době, kde na každém druhém kroku šlehne Doom Blade, Lightning Bolt nebo jiné ničení, se určitě uplatní (a že už se uplatnila). Navíc se můžeme kdykoli podívat na vrchní kartu našeho balíčku, aniž bychom ji museli ukázat soupeři! Opravdu skvělá kartička.

 

Roil Elemental – za 3UUU nás čeká 3/2 flying, který opět obdržel vlastnost landfall. Tentokrát ovšem kdykoli přijde land do hry, můžeme soupeřovi sebrat nějakou příšeru, dát si ji na naši stranu stolu a tam si ji nechat dokud bude Roil Elemental ve hře…a to je ten problém. Se svojí 2 vzadu si s ním poradí i obyčejný Burst Lightning natož Lightning Bolt. A snad neexistuje balíček na standardu, který by nehrál nějaké ničení. Takže můžeme jen doufat, že soupeřovi žádné nepřijde nebo že si ho už vypotřeboval - a užívat si jeho armády.

 

Zbylé tři modré karty rozeberu jenom ve stručnosti. Coral Merfolk je obyčejná 2/1 za 1U, která ničím neoslní. Merfolk Wayfinder je 1/2 za 2U, která, když přijde do hry, odkryje vrchní 3 karty naší knihovny a dá nám všechny takto ukázané islandy do hry. Ve dvou- barevném balíčku, kde je island každá 4. karta, se mi to zdá zbytečné. Ještě má vlastnost flying. Poslední z této trojice je Libiny Tsunami, což je za 2UU 4/4 flying, která nás na začátku každého našeho kola donutí si vrátit land do ruky - jinak zemře (musíme ji obětovat).

 

To je za příšery všechno a nyní se podívejme na zbylých 8 kouzel:

 

Unsummon – za U můžeme instantně soupeři vrátit příšeru na ruku. První karta, která ho dokáže pěkně zdržet. Představte si, že útočíte 11/11 indestructible trample, soupeř nemá příšeru, má 10 životů, už se radujete z výhry - a v tom vám tu vaší příšerku za pouhou manu vrátí na ruku. Opravdu hezká kartička, škoda jen, že vrací jen příšery, a ne třeba noncreature permanent.

 

Giant Growth – to je další jednomanový instant. Tentokrát za zelenou manu dostane cílová příšera +3/+3. A přesně tahle kartička udělá z naší 1/1 nebezpečnou 4/4, a to za pouhou G.

 

Ior Ruin Expedition – Za dvě many si dáme do hry tzv. načasované lízání. Za 1U si vyložíme enchantment, na který – kdykoli přijde land pod naši kontrolu do hry – můžeme dát counter. Za odstranění tří těchto counterů můžeme enchantment obětovat a líznout si dvě karty. Rozhodně je to zajímavá karta. Kdyby to fungovala už po odstranění 2 nebo dokonce jednoho counteru, bylo by to mnohem zajímavější, ale i takto je využitelná.

 

Paralyzing Grasp – za 2U můžeme očarovat cílovou příšeru. Ta pak nejde odtapnout při upkeepu. Tahle karta je předražená. Dokáže sice někdy „zničit“ soupeřovu příšeru, ale ona pořád může hrát své ability a soupeř si ji může odtapnout i jinak, než jen pomocí upkeepu. Navíc enchantmenty se dají jednoduše zničit, a tak Paralyzing Grasp rozhodně neřadím mezi dobré karty.

 

Harrow – je zajímavé hledání landů. Stojí nás 3 many, ale ve výsledku vlastně jenom dvě. Musíme totiž obětovat jeden land (to samozřejmě obětujeme land taplý) a místo něj si najdeme dva basic landy a dáme si je do hry. Harrow je hezká urychlovačka a řekl bych, že i v tomto balíčku se využije. Jinak se Harrow používá v kontrolách a balíčcích, které hrají karty s průměrným manacostem 4,5 a vyšším.

 

 

 

Mind Control – za 3UU očarujeme cílovou příšeru, a tím nad ní získáme kontrolu. Je to hezká karta, kterou si přivlastníme jakoukoli soupeřovu příšeru. Samozřejmě by daleko víc vyhovoval třeba manacost 4 nebo 3. Ovšem opět se jedná o naprosto nechráněný enchantment, který se dá snadno zničit, a poté se příšera zase vrátí k soupeři. Proto bohužel není Mind Control moc dobrá karta, přesto je ale hezky využitelná proti barvám, které nedokáží ničit enchantmenty.  

 

Z manové základny pak v balíčku najdeme 10 Ostrovů (Island), 7 Forestů a jednu Terramorphic Expanse (land – za tapnutí a obětování najdeme basic land v knihovně a dáme do hry taplý).

 

Nyní se podíváme jak tento balíček hrát. Hodně jste si o tuto část článku psali v komentářích, tak vám ji sem dávám.

 

Vezmeme si naprosto náhodnou ruku. Touto rukou (opravdu náhodně nalízanou) je:

 

3x Island

1x Ior Run Expedition

1x Paralyzing Grasp

1x Libiny Tsunami

1x Unsummon

 

tuhle ruku bych si rozhodně nechal. Sice nemáme žádný zelený land, ale nemáme ani žádnou kartu, která by vyžadovala zelenou. Příšeru máme jen jednu, ale také nevadí, protože můžeme hru ukontrolovat (Unsummon, Paralying Grasp), dokud nám nepřijde land nebo příšera (navíc máme prolíz – Ior Ruin Expedici).

 

1.    kolo:

 Dejmě tomu, že soupeř začínal a tudíž si lížeme:

Windrider Eel

Zase stojí bohužel 4 many, které nemáme, ale nevadí. Dále vyložíme modrý land. A jsme připraveni v soupeřově kole zahrát unsummon (nezapomínejte, že pokud soupeř útočí, pak Unsummon zahrajeme až po vyložení případných myček z jeho strany aby přišel o více karet). Dejme tedy tomu, že hrajeme proti rychlému aggru a unsummon jsme už zahráli.

 

2.    kolo:

 Draw: Roil Elemental

 Opravdu si nemůžeme líznout nic levnějšího. Nebo tedy ten land.

 Samozřejmě vyhodíme modrý Island a následně Ior Ruin Expedici. Zde není o čem diskutovat, protože stejně bychom nemohli zahrát nic jiného. Pokud budou chodit landy, tak v pátém kole bychom si mohli líznout o 2 karty víc.

 Předáváme kolo a budeme doufat, že zas tak rychlé to soupeř nemá :-).

 

3.    kolo:

 Draw – Sage Owl

 No konečně něco rozumného. Sovička nám pomůže ovlivnit, co si budeme lízat. Samozřejmě vyložíme poslední land a dáme tak counter na Expedici. Teď bychom teoreticky mohli zahrát Paralizing Grasp, ale já bych upřednostňoval Sage Owl. Paralízu jedině v případě, že má soupeř opravdu nepříjemnou taplou příšeru. Ovšem dejme tomu, že jsme zahráli sovičku a tudíž se koukáme na vrchní 4 karty naší knihovny. A co neobjevíme? Další Ior Ruin Expedici, Island, Forest a Terramorphic Expansi. Upřednostníme vyložení nějaké bytosti za 4 many takže navrch přijde určitě Island. 2. kartou v pořadí bude pravděpodobně Expanse. A to z jediného důvodu. V příštím kole totiž zahrajme Windrider Eel s landfallem a přes expansi přijdou do hry dva landy. Takže za dvě kola budeme mít 6/6 flying. Na třetím místě bude Ior Ruin Expedice a poslední Forest.

 

4.    kolo:

 Draw – překvapivě Island

 Vyložíme zemi a jak jsem již řekl, dáme do hry Windrider Eel. Nic moc dalšího není v tomto kole co řešit. Samozřejmě v případě nouze opět můžeme hrát Paralyzing Grasp. Ještě upozorním, že Libiny Tsunami je také dobrá karta na landfall, protože na začátku každého kola vrací land na ruku nebo zemře. Takže s tímto vracením vyložíme každé kolo jeden land. Bohužel jejich počet nezvětšíme, ale po chvíli vracení ji můžeme nechat zemřít.

 

5.    kolo:

 draw – Expanse nečekaně

 Toto kolo už bude zase obsahově zábavnější. Na začátku vyložíme expansi. Obětujeme Ior Ruin Expedici (která už má 3 countery), abychom si lízli další a forest k tomu. Nyní se musíme rozhodnout, co toto kolo budeme hrát. Buďto zahrajeme druhou Expedici, na kterou hned díky expansi půjde jeden counter nebo můžeme zahrát Paralyzing Grasp; třetí možností je Living Tsunami, která by nám vracela landy, a tudíž zabránila vyložit ten forest. Jedině bychom ho mohli vyměnit za jeden Island. Dejme tomu, že se rozhodneme zahrát Paralysing Grasp. Obětujeme Expansi a najdeme si forest, který přijde do hry taplý. Nyní je Windrider Eel 6/6 a už jenom podle soupeře rozhodneme co dál.

 

6.    kolo bychom si lízli Island, který by nám moc nepomohl, jen bychom mohli vyložit Roil Elementala.

 

 

 

 

 

Poslední část článku bych věnoval tomu, jak balíček vylepšit. Nebudu zde psát decklist vylepšeného balíčku, ale rozeberu zde karty, které byste mohli použít.

 

První částí jsou zajisté modré countery. Na standardu je jich použitelných pět. První z nich je určitě Cancel. Za 1UU zcounterujeme jakékoli kouzlo. Cancel, je ovšem manacostově drahý a tak bych ho možná ani nehrál. Maximálně 2krát. Ovšem výhoda je, že si zase poradí prakticky s čímkoli. Další dva z nich jsou Negate a zendikarový Spell Pierce. Oba zcounterují nepříšerové kouzlo. Rozdíl mezi nimi je: 1) Negate má manacost 1U, kdyžto Spell Pierce má manacost jen U. 2) Negate se soupeř nezbaví (pokud ho tedy nezcounteruje svým vlastním kouzlem), kdežto Spell Pierce se zbaví pokud doplatí 2 many. Obě karty jsou hratelné a pro jednu se budete rozhodovat jen velmi těžko.  Ale hlavní fakt asi bude, jestli máte vždy v soupeřově kole alespoň ty 2 many. Poslední counterování je Essence Scatter, který za 1U zcounteruje příšerové kouzlo.

 

Mezi další hratelné kousky v těchto dvou barvách ze Zendikaru patří (beru v potaz jen karty <40Kč):

 

Nissas Chosen – za GG dostaneme 2/3, která když má jít do hřbitova, zamíchá se místo toho do knihovny. Je to zajímavá karta. Ovšem neřekl bych, že ji máte hrát 100% v plném počtu.

 

Vines of Vastwood – za G dostane cílová příšera necílovatelnost, a pokud navíc tento instant za G kickneme, tak dostane i +4/+4. Je to skvělá karta proti ničení, kdy soupeř vyloží ničení, zacíluje a my v reakci na to zahrajeme Vines, a tím je mu ničení nanic.

 

Clone – za 3U vyložíme příšeru, která je přesnou kopií jiné příšery na battlefieldu. Je to zajímavá karta, ale spíše bych ji zařadil do siteboardu. A sitedoval bych ji jen v případě, že má soupeř opravdu silné příšery.

 

Mind Control – za 3UU dáme očarovanou příšeru na svoji stranu stolu. Tahle karta bych řekl je lepší než Clone, protože nejen že nějakou příšeru dostane k nám, ale navíc ji vezme i soupeřovi, a to se rozhodně počítá.

 

Phantom Warrior – za 1UU dostaneme 2/2 neblokovatelnou příšerku. Zajímavá kartička, která leckdy dokáže ujezdit soupeře úplně sama.

 

To je pár vybraných zajímavých karet ze Zendikaru a M10, kterými by se dal tento Intropack vylepšit.

 

 

 Tento Intropack můžete také zakoupit na našem internetovém obchodě.

Doufám, že se vám dnešní článek líbil více než ten předchozí.

 

Díky

 

Kryštof



Vysvětlivky:
U - modrá mana
G - zelená mana

Komentáře
Autor: Neopcamn @ pondělí 9. listopadu 2009 10:00
"Gomazoa – T: Put Gomazoa and each creature it’s blocking on top of their owners’ libraries, then those players shuffle their libraries). Česky to znamená, že za tapnutí se Gomazoa a každá příšera, která ji blokuje, zamíchá do vlastníkovy knihovny. V praxi to pak vypadá tak, že soupeř si zaútočí 11/11 indestructible, trample, my ho blokneme, dostaneme 8 damage a hned po tom tapneme Gomazou a oba si svoje bojovníky zamícháme do knihoven. Takže my přijdeme o 0/3 defender a soupeř o 11/11 trample, indestructible."



Tady te musim opravit kdybys to udelal takhle tak tu schopnost pouzit nestihnes schytas to za 8 umre ti potvora e souperove se nic nestane.
Nicmene kdyz uz ji hrat tak po dekladovani blockeru pred krokem zraneni ji tapnout pro abilitu.Pak se zamichaji souper prijde o tu svou 1111 my o 0/3 ale nedostaneme ANI JEDEN damage.

Autor: Flamberg @ pondělí 9. listopadu 2009 14:56
Jo, lidi, zvykněte si konečně na tu změnu v pravidlech! Kdo Vás má pořád opravovat :-)

Autor: Kry5 @ pondělí 16. listopadu 2009 15:27
Jo sory, to byl nějakej výpadek :-D

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí