středa 24. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 15. prosince 2009
Magic v zahraničí 3
Autor: kangoor @ 13:29 :: 3473 Přečtení :: 10 Komentáře :: :: Standard
 

Ztracená Alara, aneb Aury vrací úder!

Ve svých minulých článcích jsem se zaměřil především na Extended, neboť postavit dobrý levný balíček na Standard (Typ 2) mi přišlo prakticky nemožné. Článek „Přízračné změny“, kde jsem představil balíček „Ničivý přízrak“, (http://www.magic-guru.cz/dnn/%C4%8Cl%C3%A1nky/V%C5%A1echny%C4%8Dl%C3%A1nky/tabid/303/articleType/ArticleView/articleId/1265/Magic-v-zahrani.aspx) nabídl hráčům zajímavou alternativu k nejpopulárnějším balíčkům, i když je to vlastně klasický Jund s pár vychytávkami. Několik mých čtenářů si toho všimlo a nasměrovali mě na Magicové forum zabývající se výrobou balíčku. Celé jsem si ho pročetl, a to co jsem nalezl mi málem vyrazilo dech

Gigantiform je karta, o které jsem nikdy neuvažoal, že vych ji ve svém 60 kartovém balíčku hrál. Potvorové Aury (Enchantment – Aura) se v balíčcích objevovaly již od počátku Magicu spíše sporadicky, a to především kvůli potenciální karetní východě, kterou jejich zahráním soupeři nabízíte. Když zahrajete Auru, má soupeř šanci na výměnu 2-za-1, neboť vám může vaši potvoru v době zahrání „podstřelit“ jednoduše Path to Exilem, či Lightning Boltem a Aura se odporoučí do hřbitova. Nebo potvoru s Aurou na sobě kdykoliv sundá například pomocí Terminate či Incinerate a stále dostane výhodu 2-za-1.


Samozřejmě bylo mezi Aurami několik výjimek, které úspěšně a často hrály. Napadá mě především Rancor, který se hrál velice často v balíčcích typu „Zelená mašina“, neboť měl v sobě zabudovanou obranu proti nevýhodě 2-za-1, spojenou s Aurama. Stejně tak se hrál třeba Griffin Guide, neboť i když vám soupeř potvoru s Guidem na sobě zabil, dostali jste alespoň jako „útěchu“ 2/2 létajícího Griffin tokena.

Oproti tomu vypadá Gigantiform vážně divně. Nesplňuje žádný požadavek, který by měla aura hratelná v normálních balíčcích mít, ať je to nízká sesílací hodnota, či nějakou schopnost, která by vyvážila potenciální 2-za-1 nevýhodu. Pokud se totiž na dnešním Standardu budete pokoušet zahrát Gigantiformu pěkně z ruky, nejsípše se setkáte s tím, že dostanete Path To Exilem, Lightning boltem, Terminatem, nebo čímkoliv jiným. Našemu puzzle totiž chybí ještě poslední dílek.

  

Sovereigns of Lost Alara je další karta, o které jsem v klasickém balíčku nikdy neuvažoval. Vlastně se mi jich několik válelo doma po krabicích. Sovereigns of Lost Alara činí ale Gigantiformu mnohem zajímavější. Agresivní potvorový Bant balíček (barvy zelená-modrá-bílá) má spoustu potvor, kterých se soupeř musí zbavit, a proto by jste se měli dostat až na šest man a úspěšně „Suverény“ zahrát a ještě si s nimi zaútočit.

Pojďme se nyní podívat, jaké karty v novém balíčku využijeme.

 

Karty

Gigantiform: Tohle je náš cíl, finišová karta.

Sovereigns of Lost Alara: Tohle jsou naše prostředky pro zahrání Gigantiformy.

Sphinx of Lost Truths: Balíček bude nejspíše hrát spoustu manové akcelerace a karetní výhody. Hrát takového finišera učiní balíček v dlouhé hře daleko pružnější.

Knight of the White Orchid: Tuhle kartu prostě miluju. Chci aby se náš balíček chytl, i když hrajeme jako druzí, a dokonce položit do hry nějakou překážku. Neboť „Rytíři bílé orchideji“ zablokují Bloodbraid Elfa a dokonce přežijí, což se na současném Standardu cení.

Steward of Valeron: Tohle je nejspíše nejslabší součást. Stejně si však myslím, že balíček potřebuje více manové akcelerace, a navíc se mi líbí myšlenka 8/8 potvory s Vigilance. Tahle karta mi dovoluje využívat Gigantiformu jak ofenzivně, tak i defensivně.

Deft Duelist: Tato karta je dle mého názoru velmi podhodnocená, přestože je proti mnoha současným balíčkům přímo výborná. Pokud dostanete jediného Duelistu do hry, zastaví všechny Zektar Shrine Expedition, Elemental Appealy, Ball Lightningy, Hellspark Elementaly a Bloodbraid Elfy, které soupeř zahraje. Proto se dle mého názoru definitivně vyplatí hrát. A navíc „Suveréni ztracené Alary“ dávají Gigantiform přímo do hry (na Battlefield) a tudíž tak můžeme zacílovat přes jeho Shroud i Duelistu!

Borderland Ranger: Opět, manová akcelerace je pro mě důležitá, abych mohl brzy zahrát Suverény a „Sfingu ztracených pravd“.

Rhox War Monk: Tohle je prostě solidní řízek. Má čtyřkovou obranu, takže přežije Lightning Bolt. Navíc má Lifelink, což je spolu s Gigantiform pro agresivního soupeře konečná. K tomu všemu co umí, je ještě velice levný na zahrání.

Celestial Mantle: Chtěl jsem hrát jednu kopii této Aury, abych ji mohl najít proti agresivním balíčkům jako je Jund a další červené balíčky.

Path to Exile: Tu budeme hrát prostě proto, že pro mnoho hráčů jsou čtyři kopie Baneslayer Angela stále častou volbou.

Borderposty: Hraní několika „Hraničních pevností“ spolu s Path to Exile nám zajišťuje karetní výhodu, pokud zahrajeme Knight of the White Orchids, přičemž nám navíc pěkně stabilizují manu.

 

Tak tady je konečný balíček na standard:

Ztracená Alara
Ztracená Alara Jacob Van Lunen
Main Deck Sideboard
5 Forest
2 Island
6 Plains
4 Seaside Citadel
4 Borderland Ranger
4 Deft Duelist
4 Knight of the White Orchid
4 Rhox War Monk
4 Sovereigns of Lost Alara
4 Sphinx of Lost Truths
4 Steward of Valeron
1 Celestial Mantle
3 Fieldmist Borderpost
3 Gigantiform
4 Path to Exile
4 Wildfield Borderpost
4 Bant Charm
1 Celestial Mantle
3 Journey to Nowhere
4 Qasali Pridemage
3 White Knight

S balíčkem jsem samozřejmě odehrál několik zkušebních her.

První zápas jsem odehrál proti agresivnímu červenému fritovacímu balíčku (tzv. red burn). Ztracená Alara chodila tak jak měla a obě hry jsem vyhrál pomocí Gigantiformy, přičemž v první hře byla podpořená ještě Celestial Mantle :-).

Druhý zápas proti odemílacímu bílo-modrému kontrolu (tzv. Jacerator). V první hře soupeři pěkně chodili Day of Judgementy i karty s Fogem, a tak mě podpořen několika Howling mine a Jacem Belerenem v pohodě umlel. Příští hru jsem nasidoval dovnitř Bant Charmy na soupeřovi artefakty a i přes jeho odpor ho pomocí Deft Duelistů ujel. Třetí hru však zahrál tak, jak by klasický Jacerator měl, a já se na nic nezmohl, tudíž prohra.

Poslední zápas jsem hrál proti Jundu. První hru jsem soupeře i přes jeho Cascade kouzla a Broodmate Dragona ujezdil obligátně pomocí Gigantiformy, Deft Duelista a Celestial Mantle. Takhle hra byla téměř jako přes kopírák, soupeře ale tentokrát ujezdil nasideboardovaný 11/11 White Knight :-).

 

Takže mé finální skóre bylo nakonec 2-1, což je docela slušné, přestože si myslím že zápas s Jaceratorem by měl jít po sideboardu v pohodě vyhrát. Líbilo se mi jak celkově balíček šlapal proti současnému agresivnímu prostředí na Standardu. Doufám že si ho všichni vyzkoušíte!

 

Tak, doufám, že se vám dnešní balíček od Jacoba líbil. Byl ybch rád, dkybyste mi do komentářů naspali připomínky k překladu, ale i jaké články by jste z www.magicthegathering.com chtěli vidět. Jestli levné balíčky od Jacoba, nebo něco jiného. Těším se na příště!

Za volný překlad + „okecávky“ je odpovědný: Martin „kangoor“

 

 

Převzato z www.magicthegathering.com. Upraveno.

 

Komentáře
Autor: otazníček @ úterý 15. prosince 2009 18:41
Když chci vytáhnou gigantiformu s kickerem tak to jde doplatit?

A jak se udělá z White Knighta 11/11?

Autor: Šinki @ úterý 15. prosince 2009 19:48
Myslím, že enchantováním Giantform a Celestial Mantle... :)

Autor: Me @ úterý 15. prosince 2009 20:25
jak si prisel na to, ze muzes soverignama polozit gigantiformu na duelistu?

kdyz si prectes soverigna, tak jasne rika:

"...search your library for an Aura card THAT CAN ENCHANT THAT CREATURE and put it into play attached to that creature..."

co ovsem muzes, je vytahnout formu pres soverigna, nakopnout ji a vytahnout druhou formu - tu uz muzes na duelistu polozit.

Autor: kangoor @ úterý 15. prosince 2009 20:30
Ahoj s tim White knightem je to tak jak říká Šinki.
Ohledně duelisty: Článek není můj, je to pouze překlad. Autor však skutečně píše že Gigantiform na Duelistu přes Sovereigny položit jde.. (viz "And because Sovereigns of Lost Alara puts the Gigantiform straight onto the battlefield, you can attach it to Deft Duelist, shroud or not.")

Autor: Me @ úterý 15. prosince 2009 20:34
Tak to keca kraviny. Vsechny aury pokladas primo into battlefield, ale vzdy cilujici bytost, na kterou je chces hodit.

Abych to podlozil, nejakym dukazem, tak tumas:

http://magiccards.info/zen/en/162.html

10/1/2009: Although the Gigantiform cast as a spell targets a creature, the Gigantiform put onto the battlefield as a result of the first one's triggered ability does not. It may be attached to a creature with shroud, for example. However, it may not be attached to a creature that couldn't be enchanted by it, such as a creature with protection from green. You don't choose which creature it will be attached to until it enters the battlefield. Once you choose which creature to attach it to, it's too late for players to respond.

Autor: otazník @ úterý 15. prosince 2009 22:12
A chápu to dobře, že mi ta aura udělá z příšery 8/8 a přidá ji trample a ostatní jí zůstane

Autor: veXla @ úterý 15. prosince 2009 22:29
Me:
pouziji tvou citaci:
10/1/2009: Although the Gigantiform cast as a spell targets a creature, the Gigantiform put onto the battlefield as a result of the first one's triggered ability does not. It MAY be attached to a creature with SHROUD, for example. However, it MAY NOT be attached to a creature that COULDN'T BE ENCHANTED by it, such as a creature with PROTECTION from green. You don't choose which creature it will be attached to until it enters the battlefield. Once you choose which creature to attach it to, it's too late for players to respond.

cili ptejme se zakazuje shroud enchantmenty? Odpoved zni ne, narozdil od protekce, ktera je zakazuje - tudiz autor clanku ma pravdu - MUZES hodit Gigantiformu Duelistu

Autor: GoldBin @ úterý 29. prosince 2009 14:57
Zajimalo by me proc tam hraje ty Borderposty nemel by lepsi hrat bant obelisk ?

Autor: Elden43 @ středa 30. prosince 2009 9:11
otazníček: ne, gigantiforma doplatit nejde...

hraní gigantiformy přes suverény na shroud potvoru: jde to - aura attachuje, netargetuje. Bytost se shround nemá problém být očarována, má pouze problém být targetována, což zahrání gigantiformy nevadí.

GoldBin: Borderposty se opravdu velice pěkně kombí s Rytířem Orchideje - vrátíš si zem na ruku, zahraješ rytíře -> vyhledáš si pláň. Rytíř docela hezky stabilizuje situaci, kdy se musíš bránit soupeřovým útokům pomocí Path to Exile, kdy mu věnuješ zem navíc - rytíř ti ji hned dotáhne zpět.

Balíček jsem si postavil, malinko upravil (místo Stewardů jsem použil Noble Hierarch, přidal jsem Negate na ochranu atp., ještě ho dolaďuju) a silný opravdu moc není, zato je s ním legrace (všichni se hrozně diví tomu duelistovi 9/9 trample, first strike, shroud).
Problém balíku je v tom, že si neporadí s kontrolem (countery nebo hromadné zabíjení), dost velký problém má s fritkou a verzemi jundu, ale kupodivu je toto hratelnější matchup.
Další problém je v tom, že často se nedostaví shroud bytost, ale už můžu vynést Suveréna - gigantiforma se pak dostane na Rytíře nebo nějakou jinou bytost a ta promptně schytá terminací nebo Pathem. A problém je na světě - se třemi Gigantiformami se mi dost často stává, že jednu držím na ruce, jedna nějak umře a pokud mi pak přijde i druhá do ruky (nebo schytá odemíláním nebo něco podobného), tak je balík v loji. Attachovat umí při nejlepší možné konstelaci hvězd jen 4x. A to bývá často málo. Přemýšlím o celém playsetu Gigantiform a nebo dodání ještě nějakého dalšího enchantmentu (ale není moc na výběr, bohužel).

Autor: Elden43 @ středa 30. prosince 2009 9:20
Ještě něco zkušeností z hraní tohoto balíčku - zoufale mu chybí proliz, nez suverénu je balík na normálním standardu dost nepoužitelný - já to řeším Couriers capsulema, ale spíš uvažuju o dvou Jace Belerenech.
Zkouším teď verzi s Wall of denial v základu - docela pomáhá a často se díky této zdi dostanu k možnosti zahrát Suverény, ale obecně o Wallu uvažuju spíš do sidu, možná vůbec.
V sidu má původní dec (imho) úplně zcestně Journey to Nowhere. Nahradil bych Oblivion ringem (v mainu je path, journey je redundantní, oblivion spolkne i planeswalkery, artefakty a nepříjemné enchantmenty). White Knight mi taky nepřijde Jako dobrá volba, spíše bych tam nasázel Cancel proti kontrolům, co jedou na Ultimatum.

Původně jsem úplně vypustil Rhoxe (War monk) a v základu hrál Qasali Pridemage, teď už to ale přehodnocuju a vidím to na 2/2 nebo 3/3 (když odpadnou 4x Capsule a přijde onen 2x Jace). Ještě otestuju a dám vědět.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí