středa 24. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

čtvrtek 31. prosince 2009
Goblins
Autor: Kuci @ 23:55 :: 4664 Přečtení :: 2 Komentáře :: :: Eternal
 
Goblins
 
 
Ahoj, jmenuji se Martin Pecha a hraji mono R Gobliny na Legacy. A tak mě napadlo, že bych vás mohl seznámit s tímto národem. Zakladatelé magic byli velcí fanoušci fantasy, a proto se není čemu divit, že se goblini vyskytují už od zárodků této populární hry, neboť jsou ve světě fantasy dosti používaná rasa. Mezi první gobliny (a to již v Alfě) patří známý Goblin King a už méně známe karty jako Goblin Balloon Brigade a Mons´s Goblin Raiders(později vylepšený do Raging goblin). Jelikož pořád bylo málo karet a dříve nebyly orientované na rasy, goblini si museli ještě chvíli počkat, aby se mohli pustit na scénu jako velký národ. Tuto možnost dostali až v bloku Onslaught, kde započal národ goblinů. Na scénu se začali objevovat bytosti využívající početnosti goblinů ve hře. Asi zásadní dvě bytosti, které ovlivnili a posunuli chod goblinů jsou Goblin Piledriver(využívající velkého počtu goblinů) a Goblin Lackey (mocný malý goblin, který se snaží dostat co nejvíce goblinů do hry). Pak už netrvalo dlouho a přicházeli další goblini, kteří je zlevňovali, zrychlovali(Goblin Warchief) a když už jich bylo hodně tak se obětovávali do mocného Siege-gang commandéra. Později se začali objevovat i v jiných barvách než v červené a to převážně v černé.(Mad Auntie)
            Goblini jsou velmi oblíbená rasa a užívají se dodnes. Operují na všech formátech, ale nejvíce na Legacy, kde patří mezi nejhranější balíky..
 
Rozbor:
            Nejdříve bych začal, v čem vlastně goblini vynikají. Goblini jsou velmi rychlí a je jich opravdu hodně. Cílem hry je naházet co nejrychleji a co nejvíce goblinů na stůl a pak soupeře jednoduše zavalit hromadou damage. Navíc operují s abilitou sacrifice, takže když nepomůže hromadný útok, tak se jednoduše obětují do Siege-gang Commandera a zkusíte to vzduchem. Dalšími výhodami je manová nenáročnost a dobrá stabilizace balíku. Manová nenáročnost, tím je myšleno, že goblini moc man nestojí(až na Siege, který se ale tahá přes Lackeye) a navíc existuje pár rituálů a goblinů, kteří vám manu vyrobí. Takže když vám na ruku přijde pouze jedna mana, tak bych vůbec nezoufal. A stabilizace balíku? V goblinech se hrají dva goblini(Goblin Ringlearider, Goblin Matron), kteří vám zajistí karetní výhodu a navíc vám dají možnost vykládat gobliny navíc. Takže je tu určitě rozmanitá možnost, jak gobliny zaměřit. Nevýhodami goblinů jsou, že jich je sice hodně, ale mají menší power, takže jdou velmi lehce spláchnout Pyroclasmou či Infestem. Ale mám zkušenosti, že i po Pyroclasmě není problém vyskládat gobliny zpátky do hry. Goblini se dají kombinovat i s jinou barvou a to s bílou(Swordy, pathy atd.) nebo s černou(goblini ala Lorwyn atd.).
            Výhodou přidání bílé je levná možnost ničení enchantů(do sideboardu) a Swordy nejsou k zahození, ale nevýhodou je, že goblini budou pomalejší a bude jich méně. Jinak pokud se rozhodnete pro přidání černé, tak rozhodně bych nevynechal gobliny jako Earwig Squad a Mad Auntie. Jinak co mám zkušenosti s černou v goblinech, tak jsou sice pomalejší, ale zato silnější.
Asi můj nejoblíbenější deck s goblinama jsou Vial goblini. Jejich taktika je stejná, ale přichází do hry karta jménem Aether Vial, která vám umožní vyložit v jednom kole o goblina navíc, a to i v oponentově hře. Skvěle popsaní Vial gobliny jsou na http://www.mtgthesource.com/forums/showthread.php?t=5557
a já se pustim do rozebíráni samotných karet:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deck:
Creatures:
4xGoblin Lackey
4x Gempalm Incinerator
4xGoblin Piledriver
4xGoblin Warchief
4x Goblin Matron
4xGoblin Ringlearider
1xStingscourger
2xWarren Insignator
1xGoblin Chieftain
2xSiege-gang Commander
1xGoblin Tinkerer
1xGoblin Sharpshooter
Instants:
4xBrighstone ritual
Artifacts:
4xAether Vial
Lands:
3xWastenland
1xRishadan port
2xTaiga
10xMountain
3x Wooded Foothills
 
Sideboard:
3xKrosan Grip
4xRed elemental Blast
4xAnarchy
3xMogg Sentry
1xGoblin King
 
Goblin Lackey: Tento goblin vypadá mile, ale nenechte se zmást. Je to tzv. hlavní ,,Rozehrávač hry“. Když přijde do hry, opponent se ho musí rychle zbavit nebo často prohraje hru, protože Lackeyho schopnost vykládat goblina bez placení dokáže opravdu zrychlit hru, kterou už soupeř nestíhá kontrolovat.
 
Gempalm incinerator: Byl by to obyčejný goblin, kdyby neměl svoji abilitu cycling, která skvěle
vyčistí soupeřovo pole a navíc ještě líznete kartu. Do goblinů nic lepšího není. Dá se najít přes Goblin Matron a ještě ho popřípadě vyložit jako bytost.
 
Goblin Piledriver: Eso v decku. Je to přesný opak Lackeyho. Lackey je ,,Rozehrávač“ zatím co Piledriver je ten, kdo nejčastěji ukončí hru. Jeho schopnost +2/+0 za každého útočícího goblina bývá smrtící a jelikož budete mít ve hře spoustu goblinů, tak nebude problém projet soupeře třeba za dvacet. Navíc má protekci proti modré, což znepříjemňuje modrým mágům situaci.
 
Goblin Matron: Matka všech goblinů. Tato silná dáma vám zamíchá deckem. Mám zkušenosti, že tahle bytost vám stabilizuje hru. Hledáte si ničení, bytosti, prostě to co zrovna potřebujete.
 
Goblin Ringlearider: Skvělí rychlý goblin, který když přijde do hry, tak líznete gobliny ze čtyř vrchních karet. A zbytek dáte dospod. U goblinů vám rychle dojdou karty na ruce a tohle je skvělé nalízání. Navíc čistí vrchní karty od man, které jsou v pokročilích fázích přítěží.
 
Stingscourger: Když se člověk potřebuje na kolo něčeho zbavit nebo potřebuje vyčistit pole Lackeymu, tak přichází Stingscourger. Tento goblin stojí dvě many, takže ho zahrajte již v druhém kole. Sice vám vydrží pouze jedno kolo díky echu, ale i tak je to skvělá bytost. Můžete ji třeba použít do bloku
 
Warren Insignator: Říká se mu ,,Nový Lackey“. Dvou manová bytost s double strikem. Tudíž vykládáte dva gobliny. A navíc se dá použít i jako slušný útočník, neboť se dá posilnit a doublestrike již udělá své.
 
Goblin Chieftain: Další nová bytost do goblinů, která na trůnu vystřídala Goblin Kinga. Posiluje gobliny a rozdává haste. Haste u goblinů bývá hlavní zbraní. Budou tak rychlí, že opponentovi doslova utečete. Proto si tento goblin vybral právě tuto schopnost a tak nyní nemusíte čekat jenom na Warchiefa.
 
Goblin Warchief: Tento goblin zlevňuje všechny gobliny o 1 bezbarvou manu, což bývá velice výhodné. Sposta goblinů stojí jednu bezbarvou, a touto abilitou dokážete vykládat více goblinů na jednou. Navíc ještě všichni dostanou haste, takže se z toho může stát nečekaný útok.
 Siege-gang Commander: Největší manová bytost. Očekává se, že když má velký manacost bude asi silná. A taky že je. Tenhle velký bijec by neměl chybět ani v jednom gobliním balíku. Sílou sice nepřekypuje ale jeho velká schopnost 2dmg kamkoliv z něho dělá velkou bytost. Navíc přitáhne tři tokeny, takže máte co obětovávat.
 
Goblin Tinkerer: Tento goblin se u mě v základu vyskytl od té doby, co jsem začal narážet na Umezzavi a další nepěkné artifacty. Proto ho hraji jednou v základu a nedělá to problémy.
 
Goblin Sharpshooter: Neuvěřitelný goblin, který má správný název. Sestřílí takřka vše, co má 1 dozadu. Navíc, když jde bytost na hřbitov, tak se odtapne. Pro malé bytosti je to velká noční můra. 
 
Brighstone ritual: Tento gobliní rituál je asi největší urychlovač. Díky tomuto kouzlu vyložíte ve druhém kole celou ruku a ve třetím zabijete. Je to neuvěřitelná pomoc, neboť když nemáte moc man a alespoň dva gobliny, tak vyčarujete třeba bytost za tři many apod. Hodí se taky do comba se Siegem, pokud jsou goblini na obětování a není mana.
 
Aether Vial: Klasická věc hraná v goblinech. Vypadá to jako něco co zdržuje, ale naopak. Schopnost vykládat o jednu bytost hodně zrychluje a navíc ji můžete vytáhnout v soupeřově kole, takže bude třeba zatapovaný a nebude moci reagovat. Hraje se do comba s Lackeym.
 
Wastenland: Opravdu silný land, který Vás zbaví sice samotného samého, ale i nepěkných non-basiců, které by mohli ovlivnit hru. Radši oba začneme o kolo později, než aby vyložil něco nehezkého.
 
Rishadan port: Pokud Vám dojdou bytosti, tak ho alespoň držíte zatapovaného. Hodí se i když máte málo man a potřebujete hru trochu uvolnit.
 
Taiga: není co dodat, snad jen, že se v goblinech hraje kvůli Krosan Grip.
 
 
 
Krosan Grip: Tento destroy je bohužel nutný. Červená nemá ničení na enchantmenty, a proto tento zelený spell. Má split second, takže je jistota, že ho dostanete do hry.
 
Red elemental blast: Ochrana proti balíkům co zabijí přes modrou (TEPS, atd.) a proti modré se hodí.
 
Anarchy: Skvělá věc proti bílému mágovi. Tato věc vždycky zvrátí průběh hry. Opravdu se hodí.
 
Mogg Sentry: Hraju je, protože se u nás začalo vyskytovat hodně lidí, co hraje Demigody. Na Demigody sice nedosáhnu, ale jsou tam i bytosti, které chodí po zemi a ty si pak s chutí podám.
Goblin King: Klasika. Možná odešel z trůnu, ale pořád dokáže dělat problémy. Hlavně jeho schoponost mountainwalk promění hru proti červenému mágovi ve váš prospěh.
 
            V sideboardu se dají hrát ještě další věci a to Pyrostatic Pillar, Chalice of the Void, Blood Moon, všechno záleží na situacích a proti komu hrajete.
            V goblinech se dají hrát i jiné bytosti. Doporučoval bych karty jako Goblin Prospector, Mogg Fanatic, Kiki-Jiki, Mirror Breaker a další. Goblini jsou opravdu rozmanitý.
 
 
Děkuji za pozornost a doufám, že jsem vám navodil inspiraci pro balík.

Komentáře
Autor: Dann @ pátek 1. ledna 2010 15:54
Gj.

Autor: Roglord @ neděle 10. ledna 2010 13:35
Pěkný článek, škoda jen že chybí odkazy.
Jen tak dál, dobré počtení.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí