sobota 20. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 12. ledna 2010
Rozbor obou Naya balíčku v TOP8 na MS v Říme
Autor: Kry5 @ 21:15 :: 2969 Přečtení :: 3 Komentáře :: :: Standard
 

 Rozbor dvou TOP8 Naya balíčků na MS v Římě

 

 Zdravím vás u rozboru obou Naya balíčků, které se umístily v top osmičce na Mistrovství světa v Římě. První z nich nazvaná Lotus Naya od Terryho Soha se umístila na krásném třetím místě a nechybělo tedy mnoho a byla by ve finále. A druhá z nich Naya Lightsaber od Andreho Coimbry dokonce celé letošní MS vyhrála. V tomhle článku bych vám oba tyto decky chtěl představit a ukázat mezi nimi všechny shody i rozdíly.

 

První bych se rád věnoval Lotus Naye. Tenhle deck vsází hodně na rychlost. Proto v něm asi taky najdeme ty nejlepší urychlovače v barvách Nayi (RGW), které jsou na současném standartu k dispozici. Balíček obsahuje jak 4 kopie Lotus Cobry, tak 4 kopie Noble Hierarchy. Tudíž teoreticky dokáže zahrát velice rychlou smrt. Jednu z jeho ideálních možností, která mi přišla na ruku rozeberu níže.

 

Celý decklist vypadá takto:

Lotus Naya Terry Soh
Main Deck Sideboard
Bloodbraid Elf
Goblin Guide
Great Sable Stag
Lotus Cobra
Noble Hierarch
Ranger of Eos
Woolly Thoctar
Colossal Might
Lightning Bolt
Path to Exile
Ancient Ziggurat
Arid Mesa
Forest
Jungle Shrine
Misty Rainforest
Mountain
Plains
Rootbound Crag
Ajani Vengeant
Baneslayer Angel
Goblin Ruinblaster
Uril, the Miststalker
Wall of Reverence
Celestial Purge
Oblivion Ring
Ajani Vengeant

 

 

Teď si rychle rozebereme karty, které jsou v decku zařazeny, a jejich přednosti:

 

První kartou, kterou vidíme na decklistu, je určitě Bloodbraid Elf. Tenhle elfík z Alary Rebornu má veliký potenciál. Když přišla na svět schopnost cascade, způsobilo to poměrně veliký rozruch a postavilo se kolem ní několik balíčků (Cascade Swans,…). V dnešní době Zendikaru je to pořád hojně využívaná schopnost, ale žádná z karet, které ji umožňují, se neuchytila tak jako právě Bloodbraid Elf. S trochou štěstí v našem balíčku můžete za 2RG dostat 3/2 Haste a 5/4 a to už jsou pořádní bijci.

 

Druhou kartou je již zmíněný Woolly Thoctar. Je to asi největší bijec v balíčku. 5/4 za 3 many, je opravdu hodně silná karta, nevýhoda barevnosti těchto man nám ovšem někdy zabraňuje si ho zahrát, ale vzhledem k 4 kusům Ancient Zigguratů, Lotus Cobrám a dalším krásným kartičkám se této situace nemusíme až tolik bát.

 

Další karta je Goblin Guide. Tahle potvůrka ze Zendikaru rozhodně není špatná. Umožňuje nám si v prvním kole zaútočit za 2, a to už je tedy něco (2/2 Haste za R). Její nevýhoda v podobě otáčení karet je snesitelná, takže si můžeme dovolit zahrát si ho 4krát. 

Great Sable Stag, zastupuje základní edici M10. Tenhle jelen by na normálním barevně vyrovnaném formátu patřil asi jen do siteboardu, ale na nynější dvojce, kde půlka balíčku jsou Jundy a z toho zbytku zase hodně velké procento balíčků, hrají černou (nebo modrou), rozhodně nebude v maindecku překážet. Nezničitelná 3/3 dokáže nadělat hodně problémů. Navíc stojí jen 3 many, takže tento rychlý balíček nebude zdržovat.

 

Lotus Cobry jsou první ze dvou urychlovačů v balíčku, zároveň je to také jediná karta, využitá zde, s vlastností landfall. Vzhledem k tomu, že mezi landovou základnou najdeme 5 fetch landů, tak ji parádně využijeme. Umožní nám spousty vraždících kombinací (jednu z nich vám předvedu níže).

 

Noble Hierarch je druhou urychlovací kartou v balíčku. Kromě svého jednomanového manacostu a přidávání 3 různě (u nás použitelné jen 2) barevných man navíc dostala schopnost exalted, která se nám hodí.

 

Ranger of Eos je 3/2, která při příchodu do hry najde dvě 1 manové příšery a dá nám je do ruky. Tuhle kartu hrajeme sice jen 2x, ale bohatě to stačí. Jiné karty na 4manovém slotu jsou důležitější než tahle (Bloodbraid Elf). Ale to nic nemění na tom, že je Ranger of Eos skvělá karta.

 

Colossal Might – touhla kartou je Lotus Naya rozhodně výjimečná. Já sám na ni vsázím ve své vlastní Naye (kterou teď mimochodem přibližuji této alespoň přidáním Noble Hierarch a Lotus Cober) a také hraji 3 kousky. Za GR dostane cílová příšera +4/+2 a trample… Oproti klasické myšce je v ní sice zakomponovaná ta červená mana, takže občas nemusí být lehké ji zahrát, ale za bonus 4 dopředu a hlavně trample to rozhodně stojí.

 

Lightning Bolt – tak tenhle blesk je skoro povinností v každém červeném balíčku na dvojce. Čtyři kusy jsou ideální počet, protože je nejvyšší. Bolt nám poslouží jako ničení, vrah planeswalkera i vrah soupeře, takže není o čem mluvit.

 

Path to Exile – ze začátku velice podceňované ničení, ale v dnešní době snad druhé nejpoužívanější na standartu. Hlavní výhodou je jeho jednomanový manacost, který nemá obdoby. Sice si soupeř najde land, ale to se dá překousnot a rozhodně lepší taplej basic land než útočící Baneslayer Angel…

 

Alani Vengeant – jediný planeswalker, který se do této rychlé Nayi opravdu hodí. V barevnosti by ještě připadal v úvahu Garruk, ale ten většinou není tak rychlý a působí jen na naši stranu stolu. A jak se říká, Alani je momentálně druhý nejlepší blesk na dvojce,a to kvůli své druhé vlastnosti, jejíž okamžité použití po vyložení přežije (zbude mu 1 counter loajality). Ale přece jen hrajeme jen jednoho. Avšak komu by se zamlouval, rozhodně dva kusy balíček nijak nepoškodí.

 

Tak jsme si rychle probrali karty, které balíček obsahuje, a nyní bych se na něj podíval jako na celek.

 

Jak už jsem říkal, balíček je hodně agresivní a dokáže přímo divy. Jeden takový, který se mi povedl při testování na Magic Workstation, vedl k tomu, že se soupeř bez komentáře po 3. kole odpojil:

 

Ruka:

Místy Rainforest

Arid Mesa

Noble Hierarch

Forest

Lotus Cobra

2x Bloodbraid Elf

 

Soupeř začínal, takže hned do prvního kola jsem si líznul.

 

1.     kolo

Draw: Lotus Cobra

 

Začínám jednoduše Forest -> Noble Hierarch

 

2.     kolo

Ani už nevím co jsem si líznul, ale nebylo to nic podstatného.

 

Začínám vyložením Lotus Cobry a hned za ní fetchky s odpálením na horu. Tj. mám v manapoolu další dvě many, které hned využiji na další Lotus Cobru…

 

     3.     kolo:

 

Zase není podstatný draw.

 

Začínám fetchkou na forest, tím pádem mi Lotus Cobry vynesou 4 many na jednoho Bloodbraid Elfa a 3 landy + Noble Hierarcha dají dohromady druhého. Už si ani nepamatuji, co jsem vycascádoval, ale kdybych měl trochu štěstí, mohl bych po 3. kole skončit s:

Noble Hierarch

Lotus Cobra

Lotus Cobra

Bloodbraid Elf

Bloodbraid Elf

Woolly Thoctar

Woolly Thoctar

 
Z čehož soupeř s největší pravděpodobností padne.

 Ještě by se to dalo vylepšit, že bychom měli na ruce 2 blesky (draw 2. a 3. kolo) a místo Místy Rainforest v úvodní ruce druhý Arid Mesa, tudíž bychom po třetím kole ještě mohli mít odtapnutý červený land a blesky na ruce :-).

 
Sami jste nyní tedy viděli obrovskou sílu Lotus Cober, které se na tomto malém zázraku podíleli nejvíc. Manová Akcelerace je tedy, jak sami vidíte, dostačující. Osm kousků je tak akorát a víc už by bylo moc a míň málo (pro tento deck samozřejmě). Jen je škoda, že nám Noble Hierarcha nenaděluje many v barvách Nayi, ale v barvách Bantu. Ale co naděláme, každá barevná kombinace má něco.

 
Nyní se podíváme na druhý balíček Naya Lightsaber.

 

Naya Lightsaber Andre Coimbra
Main Deck Sideboard
Baneslayer Angel
Bloodbraid Elf
Noble Hierarch
Ranger of Eos
Scute Mob
Wild Nacatl
Woolly Thoctar
Lightning Bolt
Path to Exile
3 Ajani Vengeant
Arid Mesa
Forest
Mountain
Oran-Rief, the Vastwood
Plains
Rootbound Crag
Sunpetal Grove
Goblin Ruinblaster
Great Sable Stag
Burst Lightning
Celestial Purge
Ajani Vengeant

 

 Woolly Thoctar je i v tomto balíčku obsažen čtyřmi kusy. Je to opravdu typický Nayový bijec, čemuž odpovídají i jeho 5/4 čísla.

 

Ranger of Eos je zde obsažen ve čtyřech kopiích a také je tu co hledat. Na rozdíl od Lotus Nayi, kde jsme si s ním mohli najít Goblin Guida nebo Noble Hierarchu (8 kusů), zde si můžeme najít také Noble Hierarchu nebo Wild Nacatl či jednoho Scute Moba (9 kusů). Je zde vidět, že tyto jednomanové bytosti jsou daleko více zaměřené na hledání Rangerem než ty v Lotus Naye. Hlavní důvod je, že většinou není nejlepší možnost najít si Goblin Guida, který v pozdější hře ztráci svůj hlavní potenciál. Naopak Scute Mob může v pokročilé hře zahrát obrovskou roli jako největší bijec balíčku.

 

Noble Hierarchu jsme zde již rozebírali a její význam je myslím jasný, protože ani tento balíček nechce zůstat u Baneslayera v 5. kole, ale ve čtvrtém či třetím se nám určitě bude líbit více…

 

Bloodbraid Elfovi jsem se před chvíli rozepsal, takže se nebudu opakovat. Na dnešním standartu platí skoro pravidlo, že balíček hrající červenou i zelenou automaticky hraje i Bloodbraid Elfa. Nechci přehánět, ale je to opravdu nepřehlédnutelná bytost.

 

Baneslayer Angel přichází jeden z velkých rozdílů mezi Lotus Nayou a Nayou Lightsaber. Většinou platí, že pokud vyložíte Baneslayera a soupeř nemá ničení může vzdát. Právě proto je to také střed celého tohoto balíčku. Na rozdíl od Lotus Nayi, která zabíjí spoustou malých či větších potvůrek a hlavně RYCHLE, tak tento balíček si většinou počká na Baneslayera a pak dořeší partii. Sami si můžete zkusit, že každou druhou partii vyřeší právě tato supersilná bytost.

 

Scute Mob na první pohled vypadá jako malý červík, který nic neumí, maximálně může posloužit jako maličký bloker. Ale pokud tahle potvůrka dostane pod nos dost zemí, ze kterých by se mohl nažrat, stane se z něj doslova obr. S každým kolem vyroste o 4 +1/+1 countery. Nevýhoda ale je, že musíme mít na stole alespoň 5 landů. Takže hrát ho čtyřikrát by byl asi nesmysl, protože si představte ruku s třemi bytostmi, které se projeví, jen když máte 5 nebo více landů. Takhle ho máme sice jen jednou, ale pokud máme zrovna dostatek landů, tak si ho můžeme najít pomocí Rangera of Eos. Takže ho vlastně máme pětkrát.)

 

Wild Nacatl  je společně s Woolly Thoctarem bytost, která symbolizuje Nayu na dvojku. To jsou prostě dvě bytosti, které jsou pro Nayu vytvořeny a nikdy by ji neměli opustit. Pokud hrajeme dostatečný počet basic landů, tak toto je i v pozdější hře perfektní kartička třeba i pro nalezení Rangerem of Eos, protože 3/3 čísla jsou poměrně dobré na tento formát. Za prvé si totiž poradí s přemnoženými 2/2 a 2/3 (Goblin Guide, Black Knight, White Knight, Kor Skyfisher, nebo třeba Steppe Lynx posílený jedním landem). Basic landy hrajeme v poměru 4-4-3 + fetchky, které nám je najdou, takže si myslím, že dostatek, vždycky alespoň na 2/2…

 

Lightning Bolt je samozřejmostí i v tomto balíčku. Trochu víc jsem se o něm rozepisoval nahoře, takže tady ho nebudu moc rozvádět…

 

Path to Exile má na nynější dvojce titul 1-2. nejpoužívanějšího ničení (když nepočítám červené střely). Protože kromě Vampýrské čarodějky se nehraje ani jedna karta s protekcí na bílou, tak se Path rozhodně vyplatí hrát ve 4 kusech.

 

Alani Vengeanta hrajeme v Naye Lighsaber dokonce 3x. Mě osobně se to zdá moc, a určitě by dvakrát stačil, ale André Coimbra se rozhodlo pro tři kousky, tak tu máme tři. Jak už jsem psal, nejčastěji u tohoto planeswalkera budeme používat první dvě schopnosti, ale když se nám povede zahrát třetí, tak už většinou nemá soupeř moc šancí…

 

 Sami nyní vidíte, jaký rozdíl panuje mezi těmito dvěma balíčky. Zatímco Lotus Naya se soustředí na rychlost a dokáže zabíjet spolehlivě ve čtvrtém kole, tak Naya Lighsaber si radši počká na větší příšery a pak soupeře udolá. Při testování jsem si více oblíbil Lotus Nayu. Ani nedokážu říci proč, ale nejspíše kvůli tomu, že mám rád obecně rychlá aggra.

 

Když se podíváme na manové základny obou decků, tak na první pohled uvidíme, že André Coimbra hraje poměrně netradične 8 kusů „emdesítkových“ duálů, což je pro Nayu maximální počet. Naopak v Lotus Naye uvidíme jenom 2 Rootbound Cragy a Sunpetal Grove bychom zde hledali marně. Co se fetchek týče, tak ty v Lightsaberu najdeme 4 – vždy Arid Mesa, protože tento balíček hraje fetch landy jen z důvodu manové stabilizace a nikoli dvojitého landfallu. V Lotus Naye najdeme sice jen 3 Arid Mesa, ale zato ještě dvakrát Místy Rainforest, který sice využijeme jen na zelenou, ale umožní nám přidat si přes Lotus Cobru 2 many v jednom kole…

 

Další věc, kterou bych chtěl porovnat je sideboard. Aneb kdo a jak se připravili na nynější dvojkový field. Když se podíváme na sideboard Andrého Coimbry, tak uvidíme, že zde nic moc zvláštního nevymýšlel. Ruinblaster, Stag, Burst Lightning a Celestial Purge je taková základní ohraná kombinace pro Nayový sideboard. Pak je zde ještě 4. Alani Vengeant, čemuž se opravdu divím, protože když hrajete 4 planeswalkery jednoho druhu, tak je poměrně velká pravděpodobnost, že vám přijdou na ruku nejméně 2 možná i 3, a pokud se soupeři nepodaří toho prvního zničit, tak nám bude zbytek viset na ruce, ale to už není moje věc a určitě měl Andre odzkoušeno, že na nynějším fieldu se planeswalkeři ničí často. Zato když se podíváme na sideboard Lotus Nayi, uvidíme daleko nezvyklejší karty. Třikrát Baneslayer je celkem logický, když hrajeme proti nějakému kontrolnějšímu balíčku, který zabíjíme až v pozdější hře. Ruinblaster, Celestial Pruge, Oblivion Ring i druhý Alani Vengeant jsou nepopíratelně dobré karty do sideboardu, ale potom nás tu čekají ještě další dvě karty, nad nimiž by se dalo spekulovat. První z nich je Wall of Reverence… K čemu zeď do tak rychlého aggra? Není to špatná karta, ale do tohoto balíčku? Já bych tedy volil agresivnější karty, ale není to můj balíček a rozhodně můj názor nemusí být správný. No a Uril, the Miststalker je zajímavá karty díky své necílovatelnosti, ale zároveň možnosti hrát na ní enchantmenty, které ji navíc posilují. Evidentně je zde ale jen kvůli své poloviční necílovatelnosti, protože žádná aura v tomto balíčku není. Byl bych rád, kdyby jste se k těmto dvěma kartám vyjádřili v komentářích.

 

Doufám, že se vám můj dnešní neintropackový článek líbil. Ještě bych chtěl na závěr dodat to, co stejně asi všichni víte:

Celé mistrovství světa jednotlivců 2009 vyhrál André Coimbra se svou Nayou Lightsaber (na kterou mimochodem nyní najdete spousty variací) a Terry Soh s Lotus Nayou skončil na nádherném třetím místě.

 

Tak se s vámi loučím a doufám, že vám zde nic nechybělo. Budu se těšit na vaše dotazy a připomínky v komentářích.

 

Hezký nový rok a dobré boostery na prelease Worldwaku

 

Kryštof "Darkry" Selucký 

Komentáře
Autor: Elden43 @ čtvrtek 14. ledna 2010 1:40
Nazdar,
sideovani jsem v akci nevidel, tak se muzu jen domyslet, ale myslim, ze jak zed i uril se sideinuji spolecne pro svou synergii - Uril je potvora, ktere se souper nezbavi jinak nez hromadnim nicenim, kdezto ja sam ji cilovat muzu (takze za nej muzu dostavat zivoty ze zdi).
Pridani zivotu a necilovatelna potvora na stole muze byt prijemne proti fritce, valakutu, ale i treba proti WW Tokenum, ktere ti jinak chumpblokuji tve pasiky (treba rostouciho Scute Moba) a zaroven te ohlodavaji pomalu k nule, takze zivoty navic se pri cekani na Collosal Might docela hodi.

Autor: mikuláš klíč @ čtvrtek 14. ledna 2010 21:23
chyby ajany v soupisce

Autor: mayday67 @ pátek 15. ledna 2010 19:57
opravdu se mi líbí tvoje popisy balíků, koukal jsem i na tvoje popisy intropacků a myslím že je to napsáno pěkně jednoduše a pochpitelně

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí