čtvrtek 28. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 2. února 2010
Rozbor Intropacku z Worldwake - Fangs of the Bloodchief
Autor: Kry5 @ 20:48 :: 4155 Přečtení :: 3 Komentáře :: :: Standard, Recenze
 

 Rozbor Intropacku z Worldwake
Fangs of the Bloodchief


Opět vás zdravím u svých rozborů Intropacků. Před pár dny jsme se seznámili s novou edicí Worldwake, která– hlavně na standart – přinese velké změny. Intropack, který si představíme dneska, se velice nápadně podobá jinému ze Zendikaru – Rise of the Vampires. Ano, Fangs of the Bloodchief je také balíček zaměřený kolem vampířích bytostí, ale je silnější než jeho předchůdce. Zatímco Zendikaroví vampíři byli spíše kontrolnější (Blood Tribute), tak od těchto můžeme čekat pravý opak. Karty jako Pulse Tracker, Child of Night, Ruthless Cullblade nebo Vampire Nighthawk postupně vyřídí soupeře, kdežto karty jako Anowon, the Ruin Sage, Butcher of Malakir, Mire’s Toll či Hideous End se zase postarají, aby proti nám nic nezmohl.

 Nejdříve si rychle projdeme všechny karty, které Intropack obsahuje:

Fangs of the Bloodchief WotC
Main Deck Sideboard
2 Pulse Tracker
2 Child of Night
2 Ruthless Cullblade
1 Bloodhusk Ritualist
1 Vampire Aristocrat
1 Vampire Nighthawk
1 Jagwasp Swarm
1 Zombie Goliath
1 Anowon, the Ruin Sage
1 Butcher of Malakir
2 Mire’s Toll
1 Feast of Blood
1 Urge to Feed
1 Dead Reckoning
1 Hideous End
1 Brink of Disaster
1 Diabolic Tutor
1 Rise from the Grave
1 Consume Spirit
2 Piranha Marsh
16 Swamp
 


 Na jednomanovém manacostu najdeme karty jenom dvě, ale zato každá z nich je v balíčku dvakrát. První z nich je zmiňovaný Pulse Tracker. Sice to není žádný velký bojovník, ale dokáže v druhém kole zaútočit do soupeře za dva. Je to jen 1/1, ale díky jeho vlastnosti, která říká, že kdykoli útočí každý oponent, ztratí jeden život, dokáže napáchat o trochu větší škody. Pokud by nám už v pozdější hře na nic nebyl, můžeme zaútočit a soupeř ho pravděpodobně zabije, ale i tak ztratí ten jeden život, a to někdy může rozhodnout hru. Druhá karta je Mire’s Toll, která se mi po pár hrách s tímto Intropackerm jeví jakoí velice dobrá karta. Sice si ho asi nezahrajeme v prvním kole (to by totiž soupeř zahodil jednu kartu podle jeho volby), ale třeba v takovém třetím kole už je to skvělá karta, kdy nám soupeř ukáže tři karty a my můžeme zahodit cokoli. Duress přece nemůže zahodit ani land ani příšeru Mires Toll, může zahodit cokoli, co nám soupeř ukáže. Ale rozhodně bych ho nehrál nikde jinde než v čistě černém balíčku.

 

Dvoumanový slot nám ukáže karet už více. První z nich je už z Rise of the Vampires známé Child of Night. 2/1 lifelink se více než hodí. Ovšem pořád to není žádná pecka. Další kartou je tu Ruthless Cullblade, která sice přišla o Child of Nightův lifelink, ale zato může pořádně narůst. 4/2 se z ní je pokud má soupeř 10 nebo méně životů. Feast of Blood je poměrně dobré ničení, pokud nehrajeme proti balíčkům, které obsahují opravdu hodně svých ničení, protože podmínkou k zahrání je mít na stole 2 vampíry, ale když se nám tuto podmínku podaří splnit, můžeme zničit jakoukoli příšeru (ne nonblack jak je zvykem) a ještě k tomu dostaneme 4 životy. S kartou Urge to Feed nemám moc zkušeností, ale ať tak či onak stejně to je rozhodně nejlepší karta na tomto dvoumanovém slotu. Za BB můžeme dát cílové příšeře -3/-3,což je vlastně posílená Disfigura /-2/-2 za B). Navíc, ale tahle karta dostala možnost hromadného posilovaní našich Vampírů. Ne, nemá kicker, ale když ji zahrajeme, můžeme tapnout jakýkoli počet našich vampírů a na každého z nich pak dát +1/+1 counter. Což, pokud zrovna nejsme pod extrémním tlakem, využijeme, alespoň pro někoho.

Na třímanovém manacostu se setkáme s pěti kartami a tentokrát velmi silnými, které často balíček podrží nad vodou. První je rozhodně nepopiratelně dobrý Vampire Nighthawk, který dokáže zvrátit celou hru. Už kdyby to byl jen 2/3 flying, lifelink za 3 many, tak by byl skvělý, ale když se k tomu přidá i deathtouch, tak je z něj opravdový zabiják. Další kartou je novinka z Worldwaku, která v sobě skrývá obrovský potenciál. Sice je zařazená do třímanového manacostu, ale většinou si ji zahrajeme za čtyři či ještě lépe za pět man. Má totiž novou vlastnost multikicker za jednu černou manu, která říká, že soupeř zahodí tolik karet, kolikrát je Bloodhusk Ritualist kicknut. Takže se vlastně dostáváme k druhému discardu v balíčku. Tentokrát si sice soupeř může vybrat, jaké karty bude zahazovat, ale když mu rozkážeme zahodit tři, tak mu to určitě velice zkomplikuje život, pokud mu ho rovnou neukončí. Další skvělou kartou je Hideous End, což je nejspíše nejlepší ničení v tomto balíčku. Barevnost man nám v mono blacku nevadí, takže si můžeme jen užívat jeho výhod. Sice ničíme nonblack creature, ale zase její controler ztratí dva životy. Takový Doom Blade je lepší, protože ničení většinou hrajeme instantně (v soupeřově kole), a tak si musíme nechat volné tři landy, kdežto u Doom Bladu jen dva, ale i tak se jedná o dobré ničení. Dead Reckoning je zajímavou kartou. Vrátíme si s ní totiž příšeru ze svého hřbitova na vrch knihovny a dáme do nějaké cílové příšery ještě tolik damagů, kolik má vrácená příšera power. Škoda, že nevrací tato karta na ruku, protože takhle zpomaluje hru. A poslední kartou na třímanovém slotu je Vampire Aristocrat, který je sám o sobě nehratelný. Ale nyní se dají jeho kvality zvýšit díky kartě Kalastria Highborn. Ta říká, že kdykoli jde náš vampír do hrobu, můžeme zaplatit B a soupeř ztratí 2 životy a my 2 dostaneme. V praxi to vypadá tak, že máme na stole Kalastriu, Vampire Aristocrata a třeba Pulse Trackera. Soupeř zaútočí svojí 4/4 a 1/1. My jednoduše Aristocratem blokneme 4/4 a Trackerem 1/1. Nyní sekneme Trackera do Aristocrata a z něj se tak stane 4/4, pak do hrobu odejde Tracker i Aristocrat, ale my si doplatíme BB, takže celá situace skončí tak, že soupeř ztratí 4/4 a 4 životy a my ztratíme Aristocrata, Trackera a 3 životy dostaneme. Kdyby se ještě hrálo podle starých pravidel, mohli bychom dokonce seknout Trackera, až když by byl damage na stacku, a tak by vše dopadlo stejně až na to, že soupeřovi by zemřela i 1/1 a neprošla by do nás za 1, takže bychom dostali hned životy čtyři.


 
Na čtyřmanovém slotu najdeme za prvé Jagwasp Swarm, která zase dokazuje, že černá a lítání si na commonovém slotu nerozumí. Brink of Disarter je pro změnu nejhorší ničení v balíčku. Za tento šílený manacost očarujeme (enchantment – pouze jako sorcery) příšeru nebo land a tento permanent, když se tapne, tak se zničí. Vemte si, že spoustu příšer se ani nepotřebuje tapat aby vykonávalo svojí funkci skvěle (nebude tedy útočit, ale co?). Už třeba takový Vampire Noctorus je toho skvělým příkladem. Diabolic Tutor zde většinou slouží pro nalezení Anowona, the Ruin Sagea, který je opravdovým borcem balíčku. Ale samozřejmě si můžeme najít i karty jako Brutcher of Malakir či Consume Spirit.

 

Na pětimanovém slotu najdeme tři karty: dobrou, středně dobrou a špatnou. Začneme od špatné: Zombie Goliath je 4/3 za 4B! Kdyby to byl alespoň vampír nebo za 4 many, ale takhle je to opravdu špatná karta, se kterou si poradí každý bolt. Středně dobrá karta je Rise from the Grave, který vytáhne příšeru z jakéhokoli hřbitova a dá nám ji do hry pod naši kontrolu. Zde záleží, co kdo má v hřbitově, a podle toho se dokáže proměnit v kartu, která zachrání celou hru, nebo kartu, která je úplně nanic a v nouzi si s ní vytáhneme Child of Night za 5 man. A nyní se konečně dostáváme k nejlepšímu upíru z balíčku. Tím je Anowon, the Ruin Sage, kterého když soupeř nezničí (což být na jeho místě bych udělal, ať už mě to stojí cokoli), tak mu žádná příšera na stole dlouho nevydrží. Na začátku každého našeho kola totiž musí každý hráč obětovat nevampíří příšeru. To je pro nás opravdu skvělé, protože SKORO všechny naše karty jsou vampíři. A tohle je další důvod, proč je zařazení karet Jagwasp Swarm a Zombie Goliath absolutně nesmyslné. Opravdu to už radši budu hrát 4 Child of Night než tyto karty, když je v balíčku Anowon.

 

Šestimanový slot je prázdný, takže se podíváme na ten následující. Za 5BB dostaneme 5/4 Vampírku s flyingem, která funguje trochu podobně jako Anowon. Butcher of Malakir totiž říká, že kdykoli jde jakákoli naše příšera do hrobu, tak každý soupeř musí obětovat jednu svojí potvoru. Její hlavní vlastnost je o něco horší než Anowonova a manacost o dva vyšší taky hraje velikou roli, takže jsem si osobně více oblíbil upířího šamana. Rozdíly, které hrají ku prospěchu Malakirky, jsou vlastně jenom dva: 1) Není legendární (tj. může být víc než jedna na stole). 2) Nezabije ji blesk a má flying. Jo, hrají zde roli její 5/4 čísla, se kterými si už Bolt neporadí, a z červené ji zničení jen přifouknutý Burst Lightning.

 

A kartou s X v manacostu je Consume Spirit, který přesně stojí X1B a dává X damagů do hráče nebo do příšery a my dostaneme X životů. To, že X můžeme platit jen černými manami, nám nevadí, takže se Konsume Spirit stává velice dobrou kartou, která může dokončit nerozhodnou pomalou hru se spoustou landů na stole.

 

Tenhle balíček je opravdu rychlý, ale i v pozdější hře si vede skvěle hlavně díky kartám jako Anowon, the Ruin Sage nebo Butcher of Malakir, které se spolehlivě postarají o to, aby soupeři na stole nic nezbylo (a ani shroud mu nepomůže). Opravdu proti všem možným balíčkům, proti kterým jsem s tímto hrál (čtyři ostatní intropacky z Worldwaku a jeden funny sealed deck z pěti boosterů Worldwaku), si vedl skvěle a většinou vyhrával. A když už jsem se dostal k tomu, jak si balíček proti komu vede, pojďme se opravdu podívat, co za karty z ostatních intropacků může naše vysávače krve překvapit či ohrozit.

 

„Mysterious Realms“ deck:

Tento nezvykle modro-zelený balíček není nijak rychlý, naopak ze začátku se bude snažit ubránit našemu tvrdému náporu a až v pozdější hře (pokud se jí dožije) začne být vysoce nebezpečný. Ze začátku musíme počítat s několika velice nepříjemnými brokery. Nejnebezpečnější – nebo ty, na které bychom si měli dát obzvláště pozor - jsou Gomazoa, ale hlavně Calcite Snapper, kterého se jen tak – kvůli jeho shroudu (ale i to dokáže vyřešit Malakirka) – nezbavíme. Další je Tideforce Elemental, který nám zase bude tapat klidně i více příšer za kolo. V pozdější hře pak můžeme potkat hlavně Goliath Sphinx (na kterou, když nám zbude jeden Hideous End, tak to bude ideální) nebo Baloth Woodcrashera, který si rád povyroste na 8/8 trample. Ale i přes všechny tyto nepřijemnosti by nám balíček neměl dělat žádné velké problémy, protože nebude mít žádné pořádně ničení a ani závratně velkou či silnou armádu. Jde jen o to, co nejrychleji rozmetat obranu a zabít soupeře, než se pořádně rozjede.

 

„Rapid Fire“ deck:

Tak tady najdeme pravý opak Mysterious Realms decku. Rapid Fire je velice rychlé červeno-bílé aggro, které nám – pokud mu dobře přijdou karty – pořádně zamotá hlavu. Máme dvě možnosti jak hrát: 1) Můžeme se pokusit udržet tempo a tvrdě opětovat útoky a zabít soupeře dřív, než se to povede jemu, nebo 2) ze začátku se zabarikádovat doma a čekat, až soupeři dojde dech (buďto mu dojdou karty na ruce a na stole už mu toho moc nezbude a navíc si třeba bude lízat jen landy, anebo – v tom lepším případě – pomocí Anowona). A čeho bychom se měli bát? Z toho zmiňovaného rychlého startu nás může ohrozit hlavně Steppe Lynx (hlavně v kombinaci s Teetering Peaks je vražedný) nebo Kor Skyfisher. V pozdější hře nás pak může ohrozit hlavně Mordant Dragon. No a z ničení zde najdeme jenom Searing Blaze, který – pokud má aktivovaný landfall – je opravdu silný (2 Lightning Bolty v jedné kartě), no a ještě si musíme dát pozor na Prodigal Pyromancera, který může nepříjemně dostřelovat naše příšery…

 

Co nás může potkat u zbylých dvou intropacků vám nyní neprozradím, ať máte při hraní s Worldwakem alespoň nějaké překvapení. Naopak nyní vám radši ukážu, jak balíček vylepšit.

 

Levná verze vampírů již s Worldwakem a zabudovanými kartami z tohoto Intropacku by mohla vypadat nějak takhle (použité edice: Worldwake, Zendikar, Magic2010):

 
Levní Vampíři Kryštof "Darkry"
Main Deck Sideboard
4 Black Knight
1 Anowon, the Ruin Sage
1 Butcher of Malakir
2 Bloodhusk Ritualist
2 Child of Night
4 Vampire Nighthawk
4 Gatekeeper of Malakir
3 Smother
2 Mire’s Toll
2 Mind Sludge
4 Sign in Blood
4 Disfigure
4 Tendrils of Corruption
23 Swamp
 

 Ovšem i tak tato verze nemá moc velkou šanci na úspěch. Pořád je to tzv. funny deck (balíček, který je pro zábavu a není stavěný na nějaké turnaje). Pokud bychom chtěli se Magicu věnovat více a postavit si takový balík, který má šanci uspět, mohli bychom hrát balík, který už někdo postavil před námi a zažil s ním velké úspěchy. Těch vampířích je v dnešní době spousta a většinou se liší jen velice drobnými rozdíly (1 Malakir Bloodwitch za 1 Disfiguru). Takový nejstandardnější vypadá asi takto:

 
Vampires Lid :-)
Main Deck Sideboard
3 Bloodghast
4 Gatekeeper of Malakir
2 Malakir Bloodwitch
4 Vampire Hexmage
4 Vampire Nighthawk
4 Vampire Nocturnus
4 Disfigure
4 Tendrils of Corruption
2 Grim Discovery
2 Mind Sludge
4 Sign in Blood
4 Marsh Flats
4 Verdant Catacombs
15 Swamp
1 Bloodghast
2 Malakir Bloodwitch
4 Deathmark
4 Duress
1 Mind Sludge
3 Marsh Casualties

Bohužel v něm ještě není zahrnut Worldwake a já se neopovažuji postavit nějakou verzi a tvrdit, že zrovna ta uhraje nějaký velký turnaj. Myslím si, že leda tyto karty by mohly nějak změnit vampíří balíček:

 

Anowon, the Ruin Sage tak 1-2., protože ten dokáže nadělat opravdu nepořádek v soupeřových řadách. Ale zase je velice špatný proti mirroru (stejný balíček jako ten váš, tj. proti vampírům).

 

Abyssal Persecutor je nepopiratelně dobrá karty, ale zde ve vampírech bych řekl, že ji moc neuvidíme, a to hlavně z důvodu, že většina našich ničení si s ním neporadí (Smother, Disfigure). Takže bych řekl, že tenhle démon se v tomto balíčku moc hrát nebude.

 

Bloodhusk Ritualist bude asi ve většině případů fungovat podobně jako Mind Sludge, akorát bude dražší. Jeho výhody jsou hlavně ty, že Ritualistu můžete zahrát jak za 4 many s discard 1 card, nebo za 3 bez discardu a druhou výhodou je i 2/2 tělo k tomu. Ale naopak pokud soupeři chceme zahodit celou ruku (proti kontrolům 90% případů), tak Bloodhusk Ritualist klidně může vyjít celkově na 8 man (5 karet discard). Takže opravdu nedokážu zhodnotit, jestli bude nahrazovat Mind Sludge nebo ne. To ukáže až čas a testování :-).

 

Mire’s Toll najdeme i v tomto intropacku dvakrát a řekl bych, že je to jeden z nejlepších jednomanových discardů na T2. Dokáže sice zahodit úplně cokoli (klidně i zemi), ale jen z toho, co nám soupeř ukáže, což se řídí počtem našich swampů. V prvním kole je tedy skoro nepoužitelný, ale ve druhém, třetím už začíná nabývat jeho zahrání na smyslu. Přesto si myslím, že se v „profesionálních“ balících hrát nebude a hráči dají do sideboardu přednost klasickému Duressu.

 

Kalastria Highborn má určitě veliký potenciál (což jsem se trochu pokusil už ukázat na „kombíčku“ s Vampire Aristocratem). Myslím si, že se tak 2-3 hrát bude. V dražších upířích balíčcích si totiž perfektně rozumí s Bloodghastem (například pokud má soupeř zapeklitou obranu a zbývají mu poslední dva životy, můžeme hodit Disfiguru na svého vlastního Bloodghasta, zaplatit manu, přidat si 2 životy, soupeřovi 2 odebrat, a pokud by přežil, tak vyndat land a s ním i Bloodghasta. Takže předpokládám, že Kalastria se opravdu hrát bude.

 

Poslední kartou z Worldwaku, která by mohla dvojkové vampíry ovlivnit, je Smother. Kdysi velice oblíbené ničení nyní reprintnuté a tím pádem povolené i na dvojce. Za 1B zničíme příšeru z manacostem 3 nebo méně. Dovolil bych si Smother srovnat s hojně používanou Disfigurou. Vezměte si, kolik příšer má toughness 1-2 a přitom manacost 4 nebo vyšší? Prakticky žádná. Naopak vezměte si kolik příšer má manacost 3 nebo nižší a toughness 3 nebo vyšší? Těch už je víc, že? Takže tento fakt hraje pro smother, ale manacost zase svědčí, že lepší ničení bude Disfigura, se kterou můžeme zabíjet již v prvním kole… Tedy co je lepší, ukáže opět jen čas.

 
 Tak jsem vás seznámil se vším, s čím jsem chtěl, a ke konci jsme trochu zbrázdili i vody profesionálních, drahých balíčků, což nikdy neuškodí.

 Od 5.2. si také budete moci tento Intropack i s ostatními zakoupit na našem e-shopu vesely-drak.cz

Doufám, že se vám dnešní rozbor líbil, a těším se na vás při dalším rozboru, který přijde již za pár dní.

 

S pozdravem

 

Kryštof „Darkry“ Selucký

 

Ještě pár vysvětlivek:

B – černá mana

T2 – standart (magicový formát s povolenými edicemi Shards of Alara, Conflux, Alara Reborn, Magic2010, Zendikar a Worldwake)

Komentáře
Autor: Gajdosh @ středa 10. února 2010 23:52
V tom příkladu s Kalastriou je chyba... ta 1/1 když už je jednou zablokovaná, tak neprojde, když sekneš Trackera... Takže "dostaneme 4 životy" a ne 3

Autor: Gajdosh @ čtvrtek 11. února 2010 0:01
Jo a vsadim boty, že Butcher of Malakir je male-vampire ;)

Autor: neustadt @ pátek 12. února 2010 20:45
osobně si myslím že upíří deck ze zendikaru byl lepší ale to je asi věc názoru..............

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí