středa 24. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

sobota 27. února 2010
UW control All common
Autor: Ufin @ 23:02 :: 5117 Přečtení :: 5 Komentáře :: :: Tvorba balíků
 
Dobrý Den všem, kteří se rozhodli přečíst si můj článek. Dnes se vám pokusím představit balíček který je hlavně dobrý na hraní pro zábavu, ale neměl by se vyloženě ztratit ani při hře s profesionálnějšími balíčky.
 
 
Oním balíčkem je UW all common se kterým již nějakou dobu hraji pro zábavu. Jeho hlavní výhodou je že je to balíček za pár korun a zábavy se s ním užije víc než dost. Jedná se o kontrol postavený na kombech mezi pár kartami. Zbytek karet jsou pak counterspelly (čili karty rušící soupeřem kouzlené kouzlo) a věci co by vám měly pomoct udržet si důležité karty ve hře. Níže přikládám decklist:

 
MAIN DECK
 
 
10 Island
 
 SIDEBOARD
Hindering Light
Dispel
3
Into the Roil
Unsummon
3
Oblivion Ring


Takže zkušenější hráči už asi vidí, na čem balíček stojí a jakzhruba funguje a ti, co to nevidí, těm to teď postupně vysvětlím.
 
Základ je Ninja of the Deep Hours, který má ninjitsu za 1U, což znamená, že nám vrátí nebloklého útočníka zpět na ruku a hned nato se sám ninja pošle do hry tapnutý a útočící. V balíčku je ještě pár dalších karet které fungují víceméně stejně jako ninja, ale o těch až později.
 
Dalšími důležitými prvky v balíčku jsou ty karty, které budeme protáčet pomocí ninji a ostatních kouzel. K tomuto účelu nám asi nejlépe poslouží naše oblíbená ,,rybička“-Mulldrifter který když jde do hry tak nám umožní si líznout dvě karty. Věcí k protáčení je v balíčku samozřejmě víc. No a následně to již funguje velice jednoduše. Protáčíme rybičku a lízáme karty. Ano, máte pravdu - lízání nezabíjí, ale v balíčku jsou i jiné karty a kontrolní styl hry vychází z karetní výhody nad soupeřem. Pojďme se podívat na další důležité karty.
 
 
 
 
 

 
Aven Riftwatcher-za 2W 2/3 letec s vanishing 3(přijde se třemi countery a každé kolo jeden sundáme a když na něm již žádný counter není umírá). V okamžiku jeho příchodu či odchodu ze hry dostaneme 2 životy. Díky této kartě jsem vždy dostal nad soupeřem velkou výhodu. Už možná vidíte ty komba s ninjou nebo kartou Momentary blink…………
 
 
 
Kor Skyfisher-za 1W 2/3 letec s vlastností, když jde do hry tak nám vrátí permanent na ruku  například tedy Aven Riftwatchera nebo Mulldrifter. Pokud bychom neměly žádnou z daných karet na vrácení tak si můžeme vrátit např. Kabira Crossroads.
 
 
 
Mulldrifter-Tomuhle říkám kartička, můžete jí zahrát za 4U jako 2/2 letce který vám při příchodu do hry lízne dvě karty nebo za 2U zahrát Evoke kterým líznete dvě karty. Díky této kartě a Momentary Blink (ačkoliv je to možná trochu manově náročné kouzlo) budete mít vždy v ruce dostatek karet. Ještě by bylo dobré říci, že spoustu soupeřů naštvete jenom tím, že Mulldrifter je 2/2 letec a může dělat problémy ho blokovat.
 
 
 
Ninja of the Deep Hours-za 4U 2/2 Ninjutsu 1U(vrátíte si nebloklého útočníka vaší kontroly do ruky a položíte tady ninju taplého a útočícího). Navíc má ninja schopnost, že když dá damage do hráče tak si lízneme kartu. Ninja se hraje hlavně kvůli ninjitsu kterým si můžeme vrátit už trochu „sešlého“ Aven Riftwatchera na ruku a poté jej můžeme znovu vyložit opět se třemi countery na vanishing.
 
 
Tady máte kouzla které by nám měli pomoct udržet si bytosti při životě:
 
 
 
 
Cancel-Normální counterspell za 1UU.Hraji ho z důvodu, kdyby byl můj soupeř schopný připlatit many na naše Mana Leaky nebo Rune Snagy. Rušit jím můžete libovolné soupeřovo kouzlo.
 
 
 
 
 
Mana Leak-Tradiční counterspell za 1U kterým odrazíme soupeřův spell, ovšem pouze pokud nezaplatí 3 many libovolné many (což by se hlavně v pozdější fázi hry mohlo soupeřovi jednoduše povést).
 
 
Rune Snag-za 1U counter který může být šikovnější než Mana Leak.Soupeř musí zaplatit 2 plus další 2 za každý další Rune Snag ve vašem hrobě. Jeden si zahrajte ze začátku hry, a když další hrajete v pozdější fázi hry, soupeř již musí zaplatit 4 many, což už není zase tak málo.
   
 
 
Angelsong-za 1W preventujete všechny combat damage které jsou vám uděleny v daném kole. Navíc má tahle mrška Cycling 2 což znamená, že jí zahodíte zaplatíte 2 a líznete kartu. Osobně jí preferuji např.před Holy Day, protože ten nemá cycling a u Angelsongu si můžete vybrat, co se Vám v daném okamžiku hodí více. Hodí se proti potvůrkovým balíčkům (označovaným často Aggro), kde nestíháte vše rušit svými counterspelly.
 
 
Konečně se dostáváme ke spellu který je pro tenhle balíček hodně důležitý tedy ke Momentary Blink-za 1W dáme pryč ze hry naší bytost a vrátíme si ji zpět pod konrolu. Mimo jiné má tahle kartička flashback 3U (za danou cenu ji můžete zahrát z hrobu a poté ji dáte pryč ze hry). Takže tímto můžeme protočit např.Aven Riftwatchera (ten nám v tom případě přidá za svůj dvojnásobný příchod 4 životy namísto dvou, a dá na sebe tři time countery). Stejně tak můžeme protočit Mulldriftera (dolízneme dvě karty). Označení Instat představuje možnost vše dělat do reakce na soupeřovu akci, čili můžeme danou bytost zachránit před smrtí.
 
 
Journey to Nowhere-Tímto dáme za 1W pryč ze hry cílenou bytost dokud bude Journey ve hře. Jakmile je vyřazena vrátí se bytost zpět pod kontrolu svého pána. Pokud vašim counterům něco uteče, tímto to můžete vyřešit.
 
 
Teď se podíváme na landy(vlastně jenom na jeden) a sideboard:
 
 
 
Tuto zemi jsem zvolil do balíčku, protože nám při příchodu do hry dá dva životy a s např. Korem Skyfishrem to nemusí být jenom jednou.
 
 
 
A teď v rychlosti sideboard:
 
 
Hindering Light-za UW ,,zkántrujeme“ spell co cílí nás nebo náš permanent. Hodí se, pokud hrajeme např. proti fritce (červený balíček založený především na různých blescích apod) nebo jiným balíčkům, co nás nebo naše bytosti moc často cílují. Bonus líznutí karty taky není úplně k zahození.
 
 
Dispel-Za manu ,,zkántrujeme“instantí kouzlo. Tuto kartu je možné dát do  základu…….např. za angelsong.
 
 
Into the Roil-Z 1U intant, kterým vrátíme cílený nonland pernament na ruku. Kicker 1U lízneme kartu. Další dolízávací spell a navíc by se dal použít i na vrácení např.Aven Riftwatchera.
 
Unsummon-Další vracečka nyní však za 1 land .Jako by jich ještě nebylo málo.
 
 
Oblivion Ring-Za 2W dáme pryč ze hry jakýkoliv nelandový pernament.Dražší verze Journey to Nowhere ale bez omezení pouze na bytost.
 
 
Tak to by bylo vše o jednotlivých kartách. Jak již sem zprvu říkal, stavěl jsem to jako allcommon což mi znemožnilo dát do sidu např. Celestial Purge nebo Flashfreeze. Pokud to někdo budete stavět tak si tam možná zakombinujte Spreadin Seas který by měl soupeře trochu pozdržet a vy si za něj líznete kartu.
 
Tenhle balíček vlastně zabíjí tím, že soupeřovi spelly centrujete, nebo mu na bytosti dáváte Journey to Nowhere. Poté si připravíte pole působnosti pro vaše bytosti a hrajete výše zmíněné komba mezi různými kartami.Všimněte si, že všechny bytosti v balíčku až na ninju lítají čily by nemělo být těžké soupeře prostě ulítat.Osobně doporučuji hrát bytosti až později kdy budete mít víc man i na případné zkántrování soupeřových rušení či vykládání nepříjemných bytostí.Cenově se balíček pohybuje kolem 400kč.
 
 
Děkuji za pozornost a těším se zase příště u dalšího článku.
 
 
Daniel

Komentáře
Autor: jirxu @ čtvrtek 4. března 2010 9:20
balicek jsem nikdy nehral nebo netestoval ale prijde mi ze 20 man v balicku, kteri se nazyva kontrol je podle me dost malo......

Autor: neustadt @ čtvrtek 4. března 2010 15:56
jj já vím že dvacet man vypadá na první pohled jako špatná manová křivka ovšem v tomhle balíčku je výrazně dražší akorát mulldrifter za pět man(má ale evoke za tři takže to taky není úplně kontrolní bijec).O tomhle balíčku píšu že je to control z důvodu že je v něm dost couterspellů a obvykle bytosti dáváte do hry až poté co soupeře trochu ,,vyrušíte".Z vlastní zkušenosti můžu říct že dvacet man je akorát.

Autor: matafous @ pátek 19. března 2010 8:46
Ahoj, mohl bych do základu dát místo dvou angelsongů dva venerable monky???

Autor: neustadt @ sobota 20. března 2010 11:51
jasně ty venerable monci nejsou vůbec špatný v kombinaci s kartami z balíčku.

Autor: Buried alive @ sobota 24. dubna 2010 22:39
Krátce:
Angelsong je nepoužitelný. Žádnou z potvor nevyložíš do třetího kola (vyjma Kor Skyfishera, který tě pak připraví o zemi). To by se dalo u kontrolu pochopit, ovšem do třetího kola jsi schopen z přerušování zahrát pouze Mana Leak a Rune Snag a 8 karet je opravdu málo. Jedinou dobrou kartou v balíku tedy zůstává Journey to Nowhere...
K sideboardu jen tolik, že nezvýší po prvním zápase tvou šanci na výhru. Není mi zcela jasné proti čemu hodláš sideboardovat unsummon, nicméně mnohem lepší je hrát Echoing Truth proti tokenům.

Velmi podobné balíky založené na ETB schopnostech obyčejně hojně využívají karet Trinket Mage a Leonin Squire ve spolupráci s Ancient Den, Seat of the Synod, Sunbeam Spellbomb, Dispeller's Capsule atp.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí