pátek 29. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 30. března 2010
Report ze začátečnického turnaje 22. března 2010 z Dungeonu - Naya
Autor: Ufin @ 11:47 :: 4311 Přečtení :: 23 Komentáře :: :: Standard, Reporty
 
Zdravím všechny kartičkářky a kartičkáře,
v pondělí 22. března jsem se zúčastnil v pražském Dungeonu svého druhého začátečnického turnaje. Tento report bych chtěl pojmout trochu jinak, než pouze vypsat všechny hry, kterých jsem se zúčastnil, ač ani této části vás neušetřím.
V první části reportu bych se chtěl věnovat balíčku, který jsem si na tento turnaj postavil, obeznámit vás s jeho vývojem a myšlenkovými pochody, které mě vedly k jeho finální verzi,a třeba tím i rozpoutat diskuzi nad stavbou podobného typu balíčku.
Na turnaj se nás tentokrát sešlo osm a každý hrál balíček úplně jiného typu. Některé balíčky znám z testování, proti některým jsem hrál posledně a proti některým dnes; každý jsem měl ale možnost alespoň chvíli sledovat – druhou část reportu bych chtěl věnovat jakémusi minirozboru začátečnického fieldu v Dungeonu.
Ve třetí části se pokusím ze svých děravých poznámek a ještě děravější paměti vydolovat co nejvíce informací o svých hrách.
Naya aggro (NaJJa)
Proč zrovna Naya?
Když jsem se po velmi dlouhé době rozhodl vrátit k MtG i v reálu (na onlinu hraju od releasu Zendikaru), tak jsem byl postaven před problém, jaký balík si pořídit. Rozhodujících hledisek bylo více.
·         balík musí být zábavný (UW kontrol je určitě super silný deck, ale hrát ho, zííív, nechci)
·         balík musí být rozložitelný na případné další balíčky – nechci vrazit všechny peníze do balíku, který mě třeba omrzí a karty z něj nebudou použitelné nikde jinde (tady má smůlu například odemílač nebo vampýři)
·         balík nesmí být přehnaně drahý (jistěže pro každého slovo „přehnaně“ znamená něco jiného)
·         alespoň část balíku musím vlastnit na onlinu, kde mám větší šanci ho dobře otestovat (než jsem začal chodit do Dungeonu, tak jsem neznal ve svém okolí žádného dalšího magikáře)
Po dlouhém uvažování a sepisování si částí nápadů mě při procházení karet z Worldwaku zaujal Loam Lion. Potvůrka jako dělaná do agresivního WG, která umí v druhém kole kousat za dva nebo stát v obraně s trojkou dozadu. Začínal jsem přemýšlet, co by se kolem ní dalo postavit.
Moc dobře vím, jaká je otrava, když čekáte na dobrý topdeck v pokročilé fázi hry, který má rozhodnout zaseknutou partii a místo kýžených pašíků a removalů vám chodí samí Llanowarové, manaptáci a zemovači . Právě proto jsem chtěl pilotovat balíček, který žádný špatný topdeck nemá. V prvním kole je Loam Lion požehnáním, v druhém pořád siná příšera, ve třetím výborný materiál do dvojdropu a konečně – 2/3 příšerka je vždycky lepší, než drátem do oka i v kole dvacátém.
Když už tedy hrát Loam Liona, tak by byla velká škoda nechat ho bez jeho agresivního zeleného bratříčka – Wild Nacatla. Tato „kočička“ těží ze stejných barev jako lvíček, umí být nebezpečnější dopředu, ale ke svému dofouknutí potřebuje ještě podporu hory. Navíc obě tyto potvůrky jdou do ruky přitáhnout pomocí Ranger of Eos (jehož playset vlastním na onlinu), což by tomuto balíku mělo dát onu rychlost a možnost přečíslení.
Dostal jsem se tedy ke kombinaci barev RGW - neboli Naya.
Balík měl být založen na vykládání velkého množství příšer za jednu manu, které díky manovému základu porostou do nebezpečných čísel a zároveň mi díky nízkému manacostu nechají dostatek možností, jak jim uklidit cestu či je případně udržet na stole.
Hrát rychlé aggro je pro mě zábavné, první část požadavků splněna. Karty, které musím do balíčku sehnat, jsou vesměs univerzální a použitelné téměř kdekoliv (za bílou Path to Exile, Oblivion Ring; za červenou Lightning Bolt; zelenou budou reprezentovat Vinice, manaptáci), balíček nebude přehnaně drahý (i když investice do manaptáků, Pathů a nakonec fetchek se pozná) a co pro mě bylo velmi důležité – téměř všechny karty do balíčku jsem už vlastnil na onlinu.


Základní myšlenka tedy byla předestřena následovně:
4x Wild Nacatl
4x Loam Lion
4x Ranger of Eos
4x Path to Exile
4x Lightning Bolt
4x Vines of Vestwood
Lategame by mi měla řešit čtveřice Scute Mobů, manově vyrovnávat by měly Terramorphic Expanse, manaptáci , Naya Panoramata (chci hrát co nejvíce basic landů nebo fetchek na ně kvůli Loam Lionům a Nacatlům) a damage race by v můj prospěch měl obracet Basilisk Collar vytáhnutý přes Stoneforge Mystica. Nakonec jsem pro chuť přidal jednoho Dragonmaster Outcast a vyrazil na svůj první začátečnický turnaj (v reportu všechno vypadá jednoduše, ale shánění karet mi zabralo tři týdny).
Z prvního turnaje jsem odešel zklamaný výkonem svým i výkonem svého balíčku; jedna výhra a dvě prohry byl horší výsledek, než na který jsem si věřil, a uvědomil jsem si, že balíček má velké problémy s manovou základnou a pokud nepřijde Ranger of Eos, tak se mu samotnému špatně vyhrává. Hned druhý den jsem v Dungeonu navštívil DCI Standard (16 hráčů), kde jsem se skóre 1-3 (po bye) načerpal poslední inspiraci a balíček dotvořil do (v tuto chvíli) finální podoby.
 
Naya aggro Jakub Jandák
Main Deck Sideboard
4 Wild Nacatl
2 Scute Mob
1 Dragonmaster Outcast
2 Birds of Paradise
2 Stoneforge Mystic
3 Borderland Ranger
4 Woolly Thoctar
4 Ranger of Eos
4 Lightning Bolt
4 Vines of Vestwood
3 Path to Exile
2 Naya Charm
1 Basilisk Collar
1 Behemoth Sledge
2 Jungle Shrine
4 Arid Mesa
2 Terramorphic Expanse
3 Mountain
3 Plains
9 Forest
 
3 Qasali Pridemage
2 Oblivion Ring
2 Relic of Progenitus
2 Goblin Ruinblaster
3 Celestial Purge
2 Pyroclasm
1 Whispersilk Cloak
 
Největší ironií je, že balíček, na jehož sestavení mě inspiroval Loam Lion, nakonec lvíčka vůbec nehraje.
Základ balíku zůstal stejný – točí se kolem silných potvor, které by na soupeře měly vyvíjet tlak od prvních kol. Pokud si na ně vystřílí své removaly, nastupuje Ranger of Eos a pomocí dalších 1/1 (ve skutečnosti Wild Nacatl 3/3 nebo Scute Mob, který dostane v dalším kole 4 +1/+1 countery) soupeře přejíždí.
Do balíku jsem původně počítal ještě s Sarkhan Volem, namísto Naya Charmů, ale nakonec se Charmy docela osvědčují (umí vrátit do ruky Eosáka z hrobu nebo potapovat soupeřovy potvory, přinejhorším slouží jako blesk).
Deck se poměrně dobře zvládá (opět za pomoci Eosáka) vyrovnat se zametením stolu nejakým mass removalem, klíčové potvory mají alespoň trojku dozadu, takže je nesmete Pyroclasm; oproti tomu se před sidem neumí zbavit artefaktu nebo enchantmentu.
Problémy s manovou stabilizací z části vyřešil Jungle Shrine namísto původních dvou forestů, Arid Mesy hodně pomáhají dotáhnout chybějící basicy k Nacatlovi a Borderland Ranger ve třetím (nebo ve druhém přes manaptáka) se taky hodně osvědčil. Naya Panoramata se pro tento balík ukázaly být po testingu nevhodné, spíše zpomalovaly, a to většinou vadilo víc, než možnost přes ně barevně stabilizovat.
Side jsem přizpůsoboval tomu, co jsem věděl o fieldu. Obliviony mají pořešit planeswalkery a enchantmenty, Qasali Pridemage je tam převážně na Honor of the Pure, protože bílí koně na začátečnickém turnaji vyskakují poměrně často, Relic of Progenitus měl být mou tajnou zbraní proti fritce a jejím unearthům, Ruinblaster měl držet na uzdě případný Valakut (od kterého jsem dostal nakopáno na klasickém standardu), Celestial Purge jsem sidoval namísto Pathu proti černým balíkům a fritce, Pyroclasm by měl řešit zase malou bílou havěť a Whispersilk Cloak je třešnička, která má ochránit mou potvůrku v nerovném boji proti removovacímu balíku.
Tento balíček jsem začal vymýšlet těsně předtím, než Luis Scott-Vargas přišel se svou verzí (teď nejhranější) nayi – s Boss Nayou. Balíky mají některé podobné principy (Wild Nacatl, Stoneforge Mystic + equipy), ale síla obou verzí tkví někde jinde – hlavním techem Boss Nayi je Bloodbraid Elf a Knight of the Reliquary, využívá mnohem více urychlení (2x manapták, 4x Noble Hierarch) a na příšerové balíky siduje kombo Cunning Sparkmage + Basilisk Collar.
Já se snažím soupeře ubít pomocí menších příšer a Woolly Thoctarů. Jako další vylepšení svého balíčku bych rád zkusil zařadit playset Bloodbraid Elfů, aby se zvýšila agresivita a samozřejmě možnost vykaskádovat trakaře (Woolly Thoctar). Stále si také pohrávám s myšelnkou zařazení Sarkhan Vol a (vyložit Ranger of Eos, 2x Wild Nacatl a hned jim přidal +1/+1 do konce kola a haste je lákavá představa). Problém je, že na čtyřmanovém slotu už je poměrně tlačenice.
Minirozbor fieldu
Na turnaj se nás sešlo celkem osm začátečníků. Každý balíček byl úplně jiný, field je tedy hodně rozmanitý. Hrály se
·         monoW koně (David)
·          NaJJa (já)
·          Boros landfall (Tomáš)
·          UB odemílač (Marek)
·          monoG elfí aggro (Daniela)
·          monoR fritka (Petr)
·          monoB (Honza)
·          Cobra Jund (Vladimír)
monoW koně
David hraje svoje bílé koně už delší dobu a dosahuje s nimi poměrně slušných výsledků – umístil se dokonce třetí na standardním nezačátečnickém turnaji, ze začátečnických si zatím vždycky odnesl nějaký ten booster.
Jako každý správný monoW těží i tento balík převážně z výhody, kterou mu přináší Honor of the Pure. Nutno uznat, že balík je poté velice agresivní a dokáže ukousat během pár kol.
David hrával verzi, která už v základu obsahovala 4 White Knighty a 4 Kor Firewalkery, a byla tak vlastně Jund-hate už před sidem, ale před turnajem balíček upravil (klasický Jund se na začátečnících v Dungeonu moc nehraje) a namísto rytířů a ohňošlapky zařadil Hada Freeblade, který nechává narůst Kazandu Blademastera. Balíček se tedy snaží soupeře zabít agresivním nástupem, vyložením malých potvor (Kazandu, Hada, Elite Vanguard, White Knight, Kor Firewalker), jejich posílením Honor of the Pure a Veteran Armorsmithem a následným útokem, kterému cestu čistí Path to Exile a všudypřítomný Brave the Elements. V pátém kole přichází do hry Conquerors Pledge a nadopovaní tokeni, kterým hlídá záda Ajani Goldmane, končí hru.
Boros landfall
Tomáš hraje silně agresivní Boros. Základ balíčku tvoří Steppe Lynx, Plated Geopede, Kor Skyfisher, Ruinous Minotaur, superagresivní zendikarovský equip Adventuring Gear a hromada fetchek (Terramorphic Expanse). Zbytek karet čistí protivníkův stůl (Searing Blaze), jako chuťovka je přítomen Basilisk Collar a Cunning Sparkmage.
Ideální hra tohoto borosu je tedy T1 Steppe Lynx, T2 Geopeda a následný útok v T3 s equipnutým gearem. Než se spousta balíčků dokáže pořádně rozjet, tak může být jejich majitel ve třetím kole na pěti životech (T2: 2 z kočičky + landfall, T3: 2x2 z kočičky, 1+2x2 z geopedy + 4 z Adventuring Gearu přes double landfall z fetchky).
Balík je finančně velice levný a má svou krásnou vnitřní synergii (Skyfisher vracející zem pro opakovaný landfall, Ruin Ghost, Geopeda s Basilisk Collarem atp.)
UB odemílač
Marek hraje modro-černý kombobalíček, který se snaží soupeři odemlít knihovnu dřív, než sám zemře.
Základ balíku tvoří samozřejmě Hedron Crab, kterému v jeho snaze pomáhají playsety Enigma Sphinx, Mind Funeral, Archive Trap a nezapomenutelná „chuťovka“ v podobě Hounting Echoes. Celé kombo to jistí „starý“ Jace. Na obranu má balík černou barvu a její Urge to Feed, Smothery a Vampire Nighthawka.
Pokud přijde dobrá úvodní ruka a soupeř nemá příliš agresivní start, tak je odemílač ten typ oponenta, proti kterému se téměř nedá vyhrát a velice špatně se na něj siduje.
monoG elfí aggro
Danielina zelená mašina je balíček, který mám prozkoumaný úplně nejméně – v souboji jsme se ještě nepotkali a jedinou hru, kterou jsem měl možnost sledovat, hrála Daniela proti UB odemílači, což rozhodně není matchup, ze kterého bych si mohl udělat nějaký objektivní obrázek.
Zkazky před turnajem ale říkaly, že Daniela svůj balíček hodně vytunila a že běžně ve druhém kole vykládá 4/5 Balotha, takže jsme se měli na co těšit.
Elfí aggro je superagresivní balíček, který se snaží soupeře převálcovat hrubou silou. Balík hraje Elvish Archdruidy, Joraga Warcallery a další kupu elfů, Joragové a vesměs všechny potvory, které přijdou na stůl, dostávají +1/+1 counter z Oran-Rief, the Vastwood a všichni elfové na stole tak téměř exponenciálně posilují. Celé to jistí zelení planeswalkeři (Garruk vyhazující každé kolo 3/3 bestii a Nissa, která vytahuje svou elfí stráž), Archdruidi dodávají velké množství many, aby bylo možné seslat rychle vlastně cokoliv.
Balíčky tohoto typu mají většinou problémy ovlivňovat hru soupeře, a proto ho musí ujezdit dříve, než rozjede svou hru.
monoR fritka
Co říct o Petrově fritce? Petr je vítěz snad všech dosavadních začátečnických turnajů, kterých se zúčastnil, a jeho balíček je rychlý, nepříjemný a smrtící. Goblin Guide, Hellspark Elemental, Hell's Thunder a spousta přímého zabíjení (Searing Blaze, Lightning Bolt), podpora pro útočící potvory (Teetering Peeks), Unstable Footings v sidu. Nepříjemná kombinace, která dokáže vyhrát 2:0 pět minut poté, co byly vyhlášeny pairings.
Jak ale sám Petr říká – musí vyhrát rychle, jinak nevyhraje, pokud se soupeři podaří protlačit do hry velkou potvoru, na kterou blesky nedosáhne, tak má velký problém; stejně jako s lifegainem (Baneslayer Angel, Basilisk Collar).
monoB
Honzův celočerný balíček byl ten, proti kterému jsem měl z víkendu nejvíce natestováno. Honza ale provedl několik změn, které balík nakonec udělaly více flexibilním a univerzálním.
Víkendová verze hrála snad všechno černé zabíjení ze standardu – Doom Blade, Smother, Deathmark (v základu!), neodmyslitelné Gatekeeper of Malakir a samozřejmě Vampire Nighthawky. Duresy vyhazovaly soupeři nebezpečné triky a Mind Sludge dokonával dílo zkázy. Jako finišera Honza hrál 3x Nightmare. Mě se s mým potvorovým aggrem hrálo přes clonu zabíjení proti Honzovi velice obtížně.
Nová verze ubrala zabíjení (Deathmark) a Mind Sludge, přidala Nyxathidy, Lilianu Vess a Mind Rot.
Cobra Jund
Vladimírovu (jak on sám říká „funny“) verzi Jundu jsem na tomto turnaji neviděl, ale utkal jsem se s ním na minulém. Nevím, jestli tedy přináším úplně pravdivé informace, nebo jestli Vladimír balík od minula nějak upravoval.
Základ decku tvoří bezpochyby Lotus Cobry, které spolu s (tuším) osmi fetchkami urychlují balík do Vampire Nighthawka, Great Stable Staga a hlavně Bloodbraid Elfa. Tyto potvory soupeře zdržují a nahlodávají, než se ukáže jeden z hlavních trumfů balíčku – Ob Nixilis, the Fallen, který spolu s odpálením fetchek uštědří soupeři silnou ťafku a sám se nafoukne do nechutných rozměrů. Za many, které navíc vypadnou z Lotus Cober, Vladimír s oblibou sesílá Violent Ultimatum.
Jaký je tedy field?
Field je hlavně rozmanitý. Nedominuje jen jeden typ balíčku, i když je pravdou, že monoW a monoR na posledních turnajích dosahovaly nejlepších výsledků (pokud se nemýlím, tak minule se na druhém místě umístil monoB a předminule monoG). Nevím čím to je, snad proto, že jednobarevné balíčky jsou stabilnější.
Možná, že se po tomto reportu field trošku změní a lidé budou více připraveni na situace, které jim začátečnický turnaj může připravit.
Turnaji poměrně dominují rychlé a agresivní balíčky, kontroly a mid-range se příliš neumisťují.
Herní report
Preludio
Do Dungeonu jsem dorazil asi 15 minut před oficiálním začátkem turnaje (17:00), stihl se pozdravit s obsluhou a promíchat si balíček. Nás „zkušených“ začátečníků v herně bylo už sedm, čekalo se na Danielu, která podle všeho prchala před policií v marné snaze někde v okolí zaparkovat (hrálo se hokejové play-off a Dungeon sídlí asi sto metrů od O2 arény).
Stihli jsme ještě probrat nejnovější drby (tunning Danielina balíčku, nový tech v podobě půjčených Nyxathidů u Honzy), já si vybalil své čerstvě vymyšlené a vytisknuté tabulky, do kterých budu po celý turnaj zapisovat dění na stole hezky kolo po kole, abych měl na konci co nejpřesnější report, a turnaj začal.
Oznámeny byly tři kola, čtyři boostery v rozdělení 2-1-1 a 40 minut časový limit na jedno kolo.
1. kolo – Honza s monoB
Ironie osudu nás v prvním kole postavila s Honzou proti sobě v „bratrovražedném souboji“ – předchozí dva dny jsme spolu testovali.
Tabulky, do kterých jsem zapisoval průběh kol, mi prozrazují, že jsem si on play nechal pomalejší ruku a v prvním kole vytáhnul přes Terramorphic Expanse Forest, v druhém jsem přidal Nacatla a Mountain, zatímco Honza vykládal jen bažiny. Nacatl ale na konci mého kola dostal Disfigure (ha, nová karta v Honzově balíku, se kterou jsem se při testingu nesetkával). Tady mé poznámky do tabulek končí (ano, vydržel jsem si je dělat přesně 5 kol) a následuje změť papírků, které vypadají, jako by prošly trávícím traktem přežvýkavce a číselných řad, o kterých nevím jistě, jestli zachycují burzovní vývoj nebo stavy životů.
Jistě ale vím, že mi v dalším kole přišel Behemoth Sledge a jeho postupným equipem na příšery, které vydržely alespoň kolo na stole jsem se dostal na 26 životů, v šestém kole jsem vyložil Dragonmaster Outcast, na který Honza ihned nenašel odpověď, takže mi přivolal jednoho draka. Poté dostal zabíjením, ale drak s kladivem v klidu přelítával Honzového Nyxathida a s pomocí Path to Exile na černou záchranu v podobě Vampire Nighthawka po křivce životů 20-19-26-33 vs. 20-18-15-8-1 ukončuje spolu s mým bleskem do hlavy první hru.
Siduju dovnitř Whispersilk Cloak, dva Oblivion Ringy (na Lilianu) a měním Path to Exile za Celestial Purge.
Druhá hra je o poznání delší a zajímavější, ale usměje se na mě štěstí a na úvodní ruku dostávám nasidovaný Whispersilk Cloak. Vykládám od začátku příšery a snažím se rychle přejít do tlaku, ale mé potvory se na stole neudrží déle než kolo (Honzovi chodí velice hezky removaly), a když už se mi přeci jen podaří na stole něco udržet, a dokonce to přikrýt pláštěm, tak Honza vykládá Gatekeeper of Malakir, který mou potvůrku posílá na věčný odpočinek. Nutno dodat, že se na stůl podívala (snad jedinkrát za turnaj) i Liliana Vess, která mi diskardovala forest a za odměnu dostala Oblivion Ringem. Poznámky ukazují můj pokles životů 20-18-14-12-8 (to jak mě sjížděl nejprve jeden, poté i druhý Malakir). Mě se nakonec daří udržet na stole Scute Moba, který dostane plášť a Honzu sjíždí za 5 a poté za 9 životů. Honza na 4 životech velmi zkušeně lízne třetího Malakira a můj Scute Mob se poroučí, já zkušeně odpovídám topdeckem Ranger of Eos a vykládám v jednom kole trojici Ranger + Wild Nacatl + Scute Mob (na equip Cloaku mi nezbývá mana, vlastně mi nezbývá žádná mana). Na druhé straně stolu stojí 3 Malakirové, Honza 3 karty na ruce, já dvě (země a blesk). Honza vítězoslavně zabíjí Scute Moba jedním removalem, Wild Nacatla druhým removalem a diskarduje mi ruku s pomocí Mind Rodu… na který mu ale schází jedna mana, takže se zavytím Honza vrací Mind Rot do ruky. Gatekeepeři mě jedou za 6 (na 2 životy) a můj Ranger s Cloakem a blesk z ruky ukončují hru ve skóre 2:0 v můj prospěch.
Hra byla velice vyrovnaná a nutno říct, že jsem vyhrál o jedno kolo nebo jednu manu, jinak bych byl Honzou zadupán a taky musím podotknout, že Honza udělal ve hře asi dvě chyby (nechal si jednou do obrany Gatekeepera, aby mohl blokovat mojí příšeru, aniž by si uvědomil, že jí Whispersilk dává neblokovatelnost, a pak se snažil stejnou potvůrku se shroudem smést ze stolu Smotherem).
Intermezzo 1
Hru jsme skončili poměrně rychle, tak jsme se vydali na výzvědy k ostatním stolům. Daniela byla těsně odemleta (2:1) UB kraby, další dva zápasy skončili nerozhodně 1:1 kvůli časovému limitu. Bylo mi tedy jasné, že se v druhém kole utkám s Markem a jeho odemílačkou, za což jsem byl docela rád, protože jsem si na elfí aggro vůbec nevěřil (raději budu odstřelovat a pathovat kraby, než aby proti mně stála armáda naštvaných greenpeace).
2. kolo – Marek s UB odemílačem
Mé poznámky z tohoto zápasu jsou velmi nepřesné, Marek mě na začátku upozorňoval, že si své životy ani zapisovat nemusím, že pokud mě neumele, tak neumřu.
V první hře na stůl soupeři nepřišli žádní krabi a já měl ideální ruku – ukázaly se všechny tři basic landy, 2x Wild Nacatl a Woolly Thoctar. V záloze byl ještě Ranger of Eos, který ale nebyl potřeba, protože útok ve čtvrtém kole za 11 životů (T1 Nacatl, T2 Nacatl, T3 Thoctar, životy šly tempem 20-17-6) rychle končí hru a s pochvalou od Marka, že ten balík je ještě rychlejší, než to zelené aggro, jdeme sidovat.
Zběsile (a chybně) přisiduju Celestial Purge na Sphingu a Nighthawka, o kterých vím, že se v Markově balíku nacházejí, přidávám Whispersilk Cloak a jdeme na druhou.
Hra se od začátku vyvíjí jasně v můj neprospěch. V prvním kole se na stole usídlí krab, v druhém přijde druhý a já jsem bez removalu na ruce, který by snad mohl trošku pomoci, rychle odemílán za pomoci fetchek. Vidím, jak mi removaly pomalu plní hřbitov, dostanu Mind Funeralem a na stůl se podívá třetí krab. V mé knihovně zůstane pár posledních karet, které Marek ještě škodolibě pročísne pomocí Hounting Echoes. To z mé knihovny kouzel udělá knihovnu geologie (čítá pouze 6 basic landů) a já vzdávám, abychom stihli třetí hru.
Znovu zuřivě siduju, do balíku se dostanou zpět Path to Exile (Celestial Purge na kraby nedostřelí), dostane se i na Pyroclasm (taky umí spláchnout kraba), dokonce i Goblin Ruinblasteři se podívají do hry. Snažím se nasidovat vše, co může zabít kraba a vše, co má nohy a tlamu, aby to mohlo běhat a kousat, naopak pryč jdou všechny artefakty (Collar, Sledge i Cloak) a Stoneforge Mystici.
Hru začínám, ruka je trochu slabší, ale na stůl se po Nacatlovi (zabit Urge to Feed) podívá Goblin Ruinblaster (spapá jednu dvoubarevnou landu). Dostávám pouze Mind Funeralem, Markovy řady drží Nighthawk, ale nakonec ani ten nepomůže, Sphinga je exilována předtím, než si stačí zaútočit a mé hordy (vytažené přes Eosáka) Marka přejedou. Před smrtí stačí ještě zahrát Hounting Echoes, ale pouze pro efekt. Vyhrávám tedy 2:1, Marek měl slabší ruku a já jsem rád za možnost vyhrát si v dalším zápase první místo.
Intermezzo 2
Rychlým poptáním jsem zjistil, že mám zatím jako jediný 2:0 a svůj osud na tomto turnaji mám ve svých rukou. David se svými koníky vyhrál v druhém zápase 2:0 (po 1:1 remíze) a vypadal ve formě. Byl napárován proti Markovi a jeho odemílačce, můj další soupeř byl Tomáš s Borosem, se kterým jsem hrál (a prohrál) už minulý týden.
3. kolo
O Tomášově Borosu jsem věděl, že je hodně agresivní. Taky mi před hrou prozradil, že ještě od minulého týdne vylepšoval, takže jsem se měl určitě na co těšit.
První hra ukázala, jak naše balíky pracují. Zatímco Tomáš vyložil Lynxe (blesk ho!) a Geopédu, já poslal do boje Nacatla a Behemoth Sledge. Nacatl byl nakonec sestřelen a agresivní Geopeda s landfallem a Skyfisherem poslali mé životy dolů tempem 20-14-11, v pátém kole mi ale vyrostl Scute Mob, dostal na hřbet kladivo a rázem jsem měl zase 18 životů, kdežto Tomáš šel na 5. Po draw dalšího kola vzdává (removal nepřišel a Scute Mob by příští kolo jel 11/11 trample, lifelink).
Do druhého kola siduju Pyroclasmy, které jsou schopny poklidit celý soupeřův stůl.
Jedna Pyroclasma přichází hned na úvodní ruku, k ní dva Nacatlové a dva Foresty. Přesto si ruku, vědom si barevného rizika, nechávám. Jeden Nacatl umírá na soupeřův blesk, na druhé straně stolu se formuje armáda Lynx a Geopede, k nim se přidává equip Adventuring Gear. Mně ve třetím kole přijde bílá mana, ale červená (která by udělala mého Nacatla 3/3 a dovolila by mi poklidit všechny soupeřovy potvory Pyroclasmou) nikde. Můj Nacatl 2x Tomáše kousne (18-16), mé životy jdou ale prudce dolů s drtivou podporou fetchovaného ladfallu (20/15/12/7/0).
Trošku naštván na chybějící horu siduju, jedním uchem vnímám informaci, že u vedlejšího stolu právě David s koníky porazil Marka s kraby 2:0 (a tím pádem potřebuju na vítězství na turnaji vyhrát, protože David má 1:1, 2:0, 2:0).
Třetí hra byla napínavá, hráli jsme až do vyčerpání a nakonec se kolem našeho stolu utvořil hezký dav lidí, co měli odehráno.
Zpočátku jsem se profetchoval ke správnému barevnému složení své manabase, Tomáš tlačil Skyfisherem (ostatní jsem zabíjel). Vyměnili jsme si nějaké potvory, když se na stole objevil Tomášův Basilisk Collar, který začal rychle zvětšovat počet jeho životů. Hra se hodně natáhla, mě se podařilo 2x spláchnout stůl Pyroclasmou (takhle má chodit side!), vyložit na stůl Behemoth Sledge (a pobavit celé osazenstvo herny sesláním Stoneforge Mystica pro Basilisk Collar a následným zjištěním že jsem Collar omylem odsidoval před hrou – spletl jsem si ho, nevím proč, s Path to Exile) a na sedmi životech zastavit Tomášův nápor. Mé životy šly po křivce 20-19-18-16-14-11-14-12-9-7-13-17-10-15 (takže poměrně divoce), soupeřova lifecurve byla 20-22-24-26-23-25-27-22-24-19. Tady vypršel časový limit a měli jsme 5 nastavených kol na to něco se zápasem udělat. Tady jsem si znovu začínal věřit na vítězství, protože mé řady posílil Eosák a přitáhl s sebou do hry Scute Moba a Dragonmaster Outcast, ale odpočítávání bylo neúprosné, a tak se hra zasekla na remíze.
Epilogo
První skončil na (na lepší pomocné statistiky) David a vyhrál 2 WWK boostery, já se umístil druhý a na třetím místě skončil Tomáš s borosem.
V boosterech si kluci rozbalili Selective Memory, Terastodona a Harabaz Druida; na mě se usmálo štěstí a vytáhnul jsem si Raging Ravine (o jejíž případné koupi jsem stejně uvažoval).
Chtěl bych poděkovat obsluze herny Dungeon za organizaci skvělého turnaje a za starost o nás nováčky a zároveň každého, kdo ještě váhá, zda chodit či nechodit, pozvat na další turnaje, třebas náš pondělní začátečnický. Jde o výbornou akci s partou fajn lidí – a o co jiného přece při hraní MtG jde?
 
Děkuji všem, kteří dočetli až sem, rád uvidím váš názor v PM nebo diskuzi pod článkem a někdy příště se těším na počtenou
Jakub „Elden“ Jandák
 
Slovníček
bye – volný průchod jedním kole turnaje (při účasti lichého počtu hráčů)
damage race – situace, kdy hráči útočí a nehledí na obranu ve snaze zabít druhého dříve, než sami zemřou
dvojdorp – situace, kdy hráč vyloží dvě příšery v jednom kole
fetchka – země, která do hry přinese jinou zemi
field – množina balíčků charakteristických pro dané prostředí
kontrol – balíček, který se snaží kontrolovat soupeřovu hru
lategame – pozdní hra
lifegain – získání životů, například pomocí lifelinku (Baneslayer Angel, Basilisk Collar) nebo kouzel typu Rest for the Weary
magikář - ty
manapták – karta Birds of Paradise
mass removal – hromadné ničení, například Day of Judgement
mid-range – balíček, jehož největší síla je ve střední fázi hry
odemílač – typ balíku, který vyhrává na odemletí soupeřovy knihovny do hrobu a jeho dolízání
on play – začínající hráč (opakem je on draw)
online – online forma MtG, v tomto případě přímo Magic Online
pašík – veliká příšera
playset – 4 stejné karty
release - vydání
removal – zabíjení či jiný způsob zbavení se příšery (exilování)
topdeck – karta na vrchu knihovny, která bude v nejbližší draw fázi líznuta
zemovač – příšera, která s sebou do hry stáhne zemi, například Borderland Ranger, Pilgrim‘s Eye atp.
Komentáře
Autor: brutusacek @ úterý 30. března 2010 14:01
parádní...a nutno dodat že to chodilo Jakubovi velmi slušně...

Autor: Aggrokumano @ úterý 30. března 2010 16:20
Selective Memory jsem měl ve dvou WWK boosterch ze tří :)

Autor: Wowee_Zowee @ úterý 30. března 2010 20:32
A víte vy co..? :D Těch reportů tu bylo tolik, že se na vás podívám a něco si zahraji...! :D A ano, field bude JEŠTĚ rozmanitější, páč nehraji nic ze zmíněného... Pokud vše půjde v pondělí podle plánů, budu se na vás všechny těšit a na, jak se zdá, parádní hry, také! ;)

Autor: Ufin @ úterý 30. března 2010 20:45
V pondeli jsou velikonoce tak neocekavam prilisnou ucast, ale dalsi tyden dorazim :)

Autor: Flamberg @ úterý 30. března 2010 21:11
Eldene, takhle se má psát report! Opravdu kvalitní počtení. Díky!

Autor: Elden43 @ úterý 30. března 2010 22:37
Diky Flambergu za pochvalu! Nez jsem to sam zkusil, tak bych nerekl, jaka je napsani reportu fuska, ale na druhou stranu taky zabava.

Autor: Gartrit @ středa 31. března 2010 0:02
Ani jsem do nedočetl, ale už z popisu balíků je jasné, že se dungeon brutálně vzdálil od začátečnických turnajů. Bez balíku za 2 tisíce si tam prostě neškrtnete...

Autor: brutusáček @ středa 31. března 2010 0:37
tak to si nemyslim....ta moje černá...tam nejdražší byli snad nighthawkové (nehraju wampy) ..David co má WW tak řikal do 1000 taky..jasně frita je asi jíná záležitost..a danieliny eflové se taky vyšplhaj....já hlavně oceňuju celkovou velmi příjemnou atmosféru, žádné pošklebování atd atd...

Autor: brutusáček @ středa 31. března 2010 0:48
v pondělí jsem měl s Kubou super hru asi tak 8 kol co jsme si udělovali zranění se nám životy pohybovaly 20-25-18-22-20-24-21 :))))
když se sejdou lifegainy :))

Autor: brutusáček @ středa 31. března 2010 0:48
oboum dvoum :)

Autor: Mad Chick @ středa 31. března 2010 19:33
Naprosto perfektní report, kam se ten můj na tento hrabe :D

Autor: C3PO @ čtvrtek 1. dubna 2010 16:59
dobře napsaný report, máš talent ;-)

btw dvojdrop je 2 manová bytost

Autor: cahir @ čtvrtek 1. dubna 2010 19:39
Vynikající report, jen tak dál!

to Gartrit: to co píšeš není tak docela pravda. Nerad to zrovna tady přiznávám, ale třeba tu moji "vymazlenou" fritku celkem snadno porazí dobrý hráč i s obyčejným PCD - prostě proto, že je lepší nebo zkušenější. A k tomu dostat se na tenhle skill level slouží právě začátečnický turnaj. Navíc jsme se sešli myslím celkem prima parta, já osobně z vysoka kašlu na boostery pro vítěze jako ceny, proto tam nechodím. Prostě vim že si užiju příjemný pondělní večer. S tou cenou za balík to možná souvisí s tím, že se tam schází začátečníci věkově starší, tedy pracující a mohou si dovolit do decku investovat. Ale aby ses nedivil při pohledu na balík nějakýho klučiny - 4x benslayer, 4x jace, 3 elspeth - no problem. Holt milující rodiče:-)

Autor: Ufin @ čtvrtek 1. dubna 2010 22:33
cahir> no ja tovidim take podobne jak gart, ze pokud to je zacatecnicky turnaj, tak mohla byt nejaka rozumna hranice ceny karet. Prece jen presne jak rikas, jsme povetsinou pracujici, tak muzeme cast investovat z vyplatydo vylepsovani. Ale vim z toho co mi tu na cmus mail chodi za totazy, tak nekteri hraci se proste boji codit na turnaje s tim, ze to ani nema cenu. Proste ze s deckem za 500 nic neuhrajou. Otazkou je zda se opravdu povazujeme za zacatecniky, ci uz mirne pokrocile a v dalsi rade otazka samotne herny na jakou komunitu chce tyto akce smerovat. Prece jen take musisi nejak na sebe vydelat - take svou praci nedelame zadarmo. Jen za sebe vim, ze prave ono sluvko "zacatecnicky" - kde jsem tim padem neocekaval top decky z formatu, me na zacatku dodalo dostatek sebevedomi a odhodlani se do magicu pustit a navstevovat i turnajky. Z tohoto duvodu bych prave nerad z pozice spravce serveru pro novacky, aby se to minulo ucinkem a zvrhlo v uzavrenou skupinku lidi, kteri "okupuji" turnaje urcene pro zacatecniky. Ale berte muj post s rezervou, jak jsem jiz uvedl, herna musi sama za sebe nejlepe vedet a mit svoji strategii pro novacky, jakozto budouci potencionalni navstevniky. Verim ze vi co delaji a funguje to...

Autor: cahir @ pátek 2. dubna 2010 13:45
to Ufin:

To bys musel navrhnout Dungeonu, Rytíři, Outpostu nebo komu něco jako allcommon standard/extended začátečnický turnaj - to by celkem řešilo tu finanční stránku naší polemiky a mělo by to jasné pravidlo. Maximální cena decku je nesmysl, už proto, že ceny karet se dost mění. Jak pak bude vypadat příprava před turnajem - spočítáme si navzájem cenu decků a kdo bude nad 500,- diskvalifikace?! S tvojí argumentací nesouhlasim naprosto v ničem, ale respektuju jí. Můj kvalitní balík mě stál 3400,- kvalitní boty stojí taky tak nějak. Ta investice mi přijde akceptovatelná a asi nejen mě, když daleko dražší balíky nosí na turnaje děti, takže si rozhodně nepřipadám jako snob a ani jím nejsem. Pokud naší diskuzi sledují i ostatní, rád bych znal jejich názor a současně navrhuji vytvoření dalšího začátečnického turnaje cíleného opravdu snad už na každého ve formátu allcommon standard/extended/legacy/highlander/cokoli... Byl by zájem? Cena těhle balíků by snad 1000,- překročit neměla...

Autor: Ufin @ pátek 2. dubna 2010 14:20
cahir: ne to me asi spatne chapes. Ja nerikam, ze to je spatne, nejsem odbornik na rozvoj a marketing v magicu, abych rikal ze to jak to nyni funguje je spatne. Hodnota mych vampyru, kdyz jsem do dungeonu chodil na zacatecniku byla take s fetchkami pres 4000,- a jak rikas priklad s oblecenim tak to chapu. Jedine co za sebe vim, ze jak se zacali objevovat reporty ze zacatecnickeho dungeonu, zacali mi do me "pracovni" cmus posty chodit dotazy. Zda ma vubec cenu s takovym a takovym balikem chodit na zacatecnicky turnaj (vesmes intropacky apod). Za sebe si v techto pripadech myslim, ze to stoprocentne cenu ma, predevsim pokud te Magic bavi a chces si zahrat a vyzkouset si to mimo MWS. Ale ani na "zacatecnickym" turnajku s nim nejak moc sanci nemas. Opomijim skutecnost, ze minimalne v dungeonu jsem videl moznost si pujcit balik (kdyz nekomu nevyhovovat formatem na standard), ktery byl silnejsi, nez puvodne doneseny balík. S jednou veci co pises tak rozhodne nesouhlasim, nelze generalizovat, ze kazdy ma bohate rodice, kteri mu koupi top decky za tisice/desetitisice. Porad si myslim, ze techto hracu je mensina. Jiz na prvnim zacatecnickym turnajku jsem potkal kluciky, co si koupili kusove karty dohromady asi za 60Kc a jakou meli radost a pritom uz tak meli trochu strach z rodicu. To jen k memu predchozimu postu.

Rikas, ze v nicem nesouhlasis, ja si vsak stale myslim, ze nektere decky, ktere se na zacatecnickem turnaji objevuji maji zcela realnou sanci na bezne turnaje. Me jako hraci to takto vice nez vyhovuje, mit temer jistotu, ze kdyz v pondeli zajdu do herny, zahraju si (mozna) vyrovnane souboje s (temer jiste) vekove podobnou generací. Jako spravci Magic Guru me vsak musi jit prave o hrace v uplnych pocatcich, tedy i ty, kteri maji rozpocty limitovane a je motivovat chodit na turnaje, udrzet u magicu a cist tento server ;)

Autor: cahir @ pátek 2. dubna 2010 14:53
Dobře. Koneckonců, co člověk, to názor. Já tedy bohužel ještě děti co mají radost z balíčku za 60,- neviděl, ale budu ti věřit, že existují... Právě pro ně ale může být ten typ turnaje co jsem navrhoval, něco jako allcommon beginner budget tournament:-) Pokud by byl zájem o něco takového, myslim že s Dungeonem by se šlo nějak domluvit. Co ty si o tom myslíš?

Autor: Ufin @ pátek 2. dubna 2010 15:03
no balicek za 60 jsem take nevidel, jednalo se o dokoupeni par "normal" kusovek, rozhodne ne Ajaniho apod. ale treba oblivionu, ktery ne nijak vyraznemu balicku dal alespon trochu zoubky (pouze priklad, konkretne si karty nepamatuju) :)
Jinak souhlas, treba ja za sebe bych si to urco zkusil, ale nemohu tvrzdit, ze by me to bavilo dlouhodobe hrat ;) Driv jsem daval penize do World of Warcraftu, tak ted "investuju" do MTG :)

Autor: brutusáček @ pátek 2. dubna 2010 23:06
tak já třeba se nebráním nějakého allcomon, né draftu, turnájku..co se týče cen tak určitě strop nezavádět...můžu hrát proti zelené mašině s nissou nebo garrukem a zničit jí s černým zabíjenim, nebo mě může rozmašírovat.....jde o to že at už hraju s čimkoliv pořád na tom začátečnickem se ptám..můžu tohle a takhle a tohle, s tim že oponent to chápe že se ptam, začínáme...být začátečníkem enni o penezích, děcka většinou maj lepší decky, ale učit se hrát, nedělat chyby atd atd

Autor: brutusacek @ sobota 3. dubna 2010 12:26
v pondeli je volno budu v herne asi driv...tak kdyz tak nekdo prijde a otestujem baliky .-)

Autor: Elden43 @ neděle 4. dubna 2010 12:18
cahir & ufin:
taky napisu svuj nazor na zacatecnicky turnaj a cenu baliku.
ja jsem osobne mtg nikdy turnajove nehral, vzdycky jsem se nejvice bal prijit na turnaj a utkat se tam s hraci, kteri jsou zkusenejsi nez ja; bal jsem se, ze budu svou rychlosti, neznalosti nekterych pravidel a hlavne neznalosti pravidel turnaje - sledovanim pairings, michanim, neznalosti toho, jak se chovat k souperum atp., k smichu.

Nikdy jsem se nebal posmechu pro slaby balik. Hraju s tim, na co mam, s tim, co me bavi a mam dostatek moznosti, abych si vybral turnaj v takovem formatu, ktery vyhovuje me penezence. Intropacky nejsou urcite urceny k turnajovemu hrani, ale i vzdyt na magic-guru v recenzich intropacku vychazi rady, jak intropack za par stovek vylpesit natolik, aby byl konkurenceschopny. Nejakou mensi investici holt do zacatku mtg (jako kazda jina zabava) vyzaduje.

Prirovnal bych to k fotbalku, na ktery jsem z kolegama z prace zacal nedavno chodit: fotbal jsem hral naposledy nekdy na stredni skole, bavilo me to a chtel jsem chodit znovu - kdyz kolegove zacali chodit, tak jsem se chtel pridat, ale bylo mi to hloupe, protoze jsem nevedel, na jake jsou urovni a jestli nebudu pro smich.
Nakonec jsem to zkusil a i kdyz jsem po fotbalove strance spise prumerny, tak me to velice bavi a kolegove na tom srandafotbalku to nijak nehroti - je to jako nas zacatecnicky turnaj v Dungu. Je jasne, ze se svou zanedbanou fyzickou nikdy nebudu nejlepsim hracem (jako kdyz si vezmu slaby balicek na turnaj), ale to preci vubec nevadi, jsem tam kvuli zabave... A pokud chci, kondicku zlepsim.

Kdyz nemam 10k na balicek, tak preci nebudu hrat nejaky UW tapout, kam potrebuju 4x noveho Jace a 4x Baneslayery. Samotnemu mi vadi potkat na turnaji clovicka, ktery po mych trech kolech pohrdave odfrkne neco ve smyslu "No, taky bych tam potreboval Arid Mesu, ale 300,- za ni davat nebudu" (coz se mi nastesti stalo jen jedenkrat). At si kazdy hraje co chce - trebas Boros Landfall ci podobny typ balicku, se kterym na zacatecnicich hraje trebas Tomas - a velice uspesne (nebo Equip Kor, ktery se ted kvalifikoval na MCR) je vlastne balicek za par korun a fetchky s k nemu daji dokupovat postupne.

V zadnem pripade bych neomezoval balicky cenove - omezeni zacatecnickeho turnaje tkvi v tom, ze na nem hraji zacatecnici. Opravdu by mi samotnemu vadilo, kdyby mi nekdo zakazal hrat na turnaji proto, ze jsem den predtim otevrel v boosteru noveho Jace a tim cena baliku vzrostla o 1000,- (coz se mi minuly tyden opravdu stalo).

Autor: not @ neděle 4. dubna 2010 12:47
ahoj, s tíím že je boros velice levný nesouhlasím dražší verze hraje 12 fetchek, guida, rangera, a pathy

Autor: Raptor @ neděle 4. dubna 2010 12:57
V první řadě chci poděkovat Jakubovi za pěkný report a rozbor, oceňuji že si s ním dal takovou práci.

Protože zde zároveň vznikla diskuze ohledně začátečnických turnajů, rád bych přispěl svým názorem a vysvětlením ze strany Dungeonu.

Na začátku byla samozřejmě myšlenka jak "vybalancovat" začátečnické turnaje. Kdo je vlastně začátečník a jak jej poznám? Jak to udělat, aby se na turnaj "nevetřel" zkušenější hráč a zbytečně tak ostatním nekazil chuť do hry. Zatímco v ostatních hernách se toto nijak zvlášť neřeší, my jsme tomu chtěli dát trochu řád. Vznikla tak Karta Začátečníka, která tak může v omezené míře tento problém vyřešit. Dostane ji každý, kdo je úplným nováčkem v MTG, případně neodehrál více jak dva turnaje.

Úspěšného hráče dělají dvě věci - dobrý balík a jeho herní zkušenosti a um. Karta Začátečníka víceméně zaručuje, že proti sobě budou hrát hráči, kteří jsou zhruba stejně zkušení. Balíček je ovšem druhá věc a těžko lze někomu vytknout, že investuje nemalé prostředky na to, aby měl dobrý balíček, zatímco jiný hráč se spokojí se základním PCD. Tuto část nelze ničím ovlivnit, nemůžeme lidi nutit, aby hráli jen s intopacky, aby měli všichni nachlup stejné podmínky. Turnajově ambicióznější hráči dokáží ty prostředky vynaložit, ostatním stačí když si přijdou zahrát gateway a nějaká ta prohra je neodradí.

Pokud si chcete vyzkoušet turnaj kde nebudete potřebovat tisíce na dobrý balíček, mohu jen doporučit navštívit některý z allcommon turnajů. Pořádají se o víkendech, střídají se formáty a oproti standardu je tam daleko více možností jak postavit zajímavý a úspěšný balíček. Pokud se najde dost zájemců, nebyl by samozřejmě problém takové turnaje dělat i ve všední dny.

Dungeon je rozhodně ochoten vyjít hráčům vstříc a udělat i nějaké změny, pokud budou mít hlavu a patu a hlavně dost zájemců.


za Dungeon
Raptor

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí