úterý 23. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 5. května 2010
White Weenie - Magic the Gathering
Autor: Ufin @ 14:57 :: 3363 Přečtení :: 1 Komentáře :: :: Standard
 

Zdravím všechny hráče, kteří se rozhodli přečíst si můj další článek o balíčku na standart. Minule jsem rozebíral drtivou sílu fritky, dnes se vám pokusím představit jiný a doufám, že neméně dobrý balíček a to White weenie.
 
 
Pokud s magickem na turnajové úrovni teprve začínáte, anebo jste již zkušení hráči, co si zrovna lámou hlavu jakým balíčkem by to natřeli protihráčům na dvojce, pak se vám pokusím ukázat jedno z možných řešení.Pro zkušenější hráče je to jistě již známý balíček a právě pro začínající hráče se pokusíme tento balíček přiblížit. Jmenuje se White weenie a jak již název napovídá, jedná se o mono white deck který oplývá spoustou levných bytostí, které mají povětšinou protekci nebo jinou schopnost, která má napomoci k rychlému zabití soupeře.Zde předkládám decklist, který je ovšem pouze orientační, protože tento balík je při stavění velmi variabilní.
 
White Weenie Dan
Main Deck Sideboard
1 Elspeth, Knight-Errant
2 Akrasan Squire
4 Elite Vanguard
4 Knight of the White Orchid
2 Kor Firewalker
4 Kor Skyfisher
4 Steppe Lynx
4 White Knight
4 Brave the Elements
1 Eldrazi Monument
4 Honor of the Pure
4 Path to Exile
4 Arid Mesa
4 Marsh Flats
14 Plains
3 Celestial Purge
2 Day of Judgment
4 Devout Lightcaster
2 Kor Firewalker
4 Oblivion Ring
 
 
 
 
Tenhle balíček lze postavit opravdu na stovky různých způsobů a v mé verzi ještě chybí spousty hratelných karet, nebojte se, ale, že bych vám jejich jména zatajil, zmíním se o nich níže.Na první pohled to vypadá, že největší síla mé verze spočívá na bedrech kočičky (Steppe Lynx) a jejího následovného nakopnutí fetchkami.Na pohled druhý, ale zjistíte, že něco můžou uhrát i naši rytíři (White knight, Knight of the White Orchid) nebo i korský ohnivý chodec (Kor Firewalker) ale máme zde spousty dalších silných triků které se vám teď pokusím představit.
 
 
 
 
Balíček white weenie obsahuje převážně bytosti za jedna až dvě many.Tyto bytosti by tedy měli být brzy na stole aby mohli soupeře během pár kol ukousat.Do prvního kola máme spoustu bytostí, z nichž za úplně nejlepší bytost pro rychlý nástup vaší armády považuji Steppe Lynxe. Možná si řeknete, že je to za W pouze 0/1, ale právě landfall je klíčový. Za každou příchozí zemi je +2/+2 opravdu síla (což je s ohledem na to, že v balíčku v ideálním případě hrajeme 8x fetchku opravdu slušný bonus).Další z ideálních karet na podpoření Steppe Lynxe je Knight of the White za WW 2/2 first strike, když přijde do hry a máme méně zemí než soupeř tak do hry položíme taplou pláň.Tenhle rytíř nám umožňuje s pomocí fetchky jet soupeře Steppe Lynxem za 6. Pokud máme již všechny kočičky zabité (což se může stát) tak nám Knight of the White Orchid poslouží alespoň jako přísun další many nebo jako 2/2 s first strikem. Své místo v balíčku má, ale i takový Elite Vanquard kterého hrajeme hlavně protože je to za W 2/1 což z něj činí rychlého a dobrého bijce. Pro podpoření např. výše zmíněného Elite Vanquarda hrajeme Akrasan Squira za W 1/1 exalted (když bytost ve vaší kontrole útočí sama tak si přidá +1/+1).V prvním kole tedy můžeme vyložit Steppe Lynxe, Elite Vanguarda nebo Akrasan Squira z čehož mi připadá jako úplně nejlepší vyložit Lynxe a ve druhém kole odpálit fetchku a pak jej ještě buď podpořit Honor of the Pure nebo Akrasan Squirem.
 
Proti soupeřům na které nebude stačit naše pozemní armáda zde máme Kor Skyfishera za 1W 2/3 letec když přijde do hry tak si na ruku vrátíme pernament naší kontroly.Pokud na soupeře nebude stačit ani lítání, na řadu může přijít protekce proti červené a životem za každé červené kouzlo a to v podobě Kor Firewalkera za WW 2/2. Další protekcí v balíčku je White Knight tedy za WW 2/2 protekce na černou, first strike.
Do balíčku bych zařadil i Ranger of Eos za 3W 3/2 s klíčovou vlastností, když jde do hry z balíčku si vytáhneme dvě bytosti za jednu manu a vememe je do ruky.Ranger nám pomůže hlavně když budeme mít všechny naše bytosti mrtvé a nebude již soupeře čím ukousat a zajistí tak přísun potvor.
Dalším z možných řešení je například takový Student of Warfare W 1/1 level up W level 2-6=3/3 first strike,level 7+ =4/4 s double strikem.Tenhle rytíř se asi hrát bude, já s ním ale nemám zkušenosti. Ale myslím si, že jak je silný, tak je i nebezpečný pro nás. Docela zamrzí narvaná mana do levelupu a následné sejmutí bleskem, co si budeme nalhávat, může nás to dost zbrzdit.
Dál je hratelný např. takový Kor Hookmaster za 2W 2/2, když přijde do hry tak tapneme soupeřovu bytost, která se mu v příštím kole neodtapne.Pěkné, ale dle mého názoru moc manově náročné kouzlo (navíc o soupeřovi bytosti by se měli postarat Path to Exily z naší strany).
Když už jsem u těch bytostí, které na mém decklistu chybí asi bych se měl zmínit i dvou alíků, které jsem viděl ve white weenie hrát a to Hada Freeblade a Kazandu Blademaster. Tyto spojence jsem zkoušel hrát, ale moc se mi neosvědčily a nic na tom nezměnilo ani později přidané Join the Ranks. V tomto typu balíku proto dávám přednost jiným, ale nic to nemění na faktu, že i tito alíci se často hrávají a jsou silní.
 

 
Další dilema, co hrát či nehrát nám poskytují sférochodci. Dle mého názoru do balíčku patří Elespeth, Knight-Errant ale hrají se i Ajani. Jelikož sem do balíčku zařadil Elespeth, tak něco málo o ní, do hry příjde za 2WW se 4 countery. Klíčová schopnost +1 counter a položit 1/1 bílý soldier token do hry (tuhle schopnost oceníme především pokud máme ve hře Honor of the Pure, která tokeny pěkně nakopne).K zahození však ani není druhá schopnost +1 counter a cílená bytost dostane +3/+3 a lítání (na podpoření bytosti hlavně pokud soupeř nemá jak lítače blokovat). Třešničkou je ultimátní schopnost za -8 countrů, ,která učiní naše permanenty nezničitelné do konce hry (většinou se nám tuhle schopnost nepodaří zahrát, ale co kdyby náhodou…).
 
 
 
Ke kouzlům toho není zas tolik co říct, snad jen to, že v balíčku především slouží na ochranu a podporu našich bytostí.
Hlavním ochranářem v balíčku je Brave the Elements, který dá za W protekci proti určité barvě všem našim bílým bytostem.To se hodí jednak pokud má soupeř dost brokerů a potřebujeme zaútočit, nebo jako reakce na určité zabijení (blesky apod.) našich potvor. Na zabití soupeřových nepříjemných monster je v balíčku neodmyslitelná Path to Exile, pro neznalé za W dáme pryč ze hry cílenou bytost a její vlastník si do hry položí taplou zemi. K této kartě snad stačí říct, že je dobrá kromě klasického čištění i pokud bychom měli přijít např. bleskem o příšeru, tak si ji odpálíme a vezmeme kartu. Stejně tak na sejmutí soupeřovy potvůrky na kterou zrovna zahrál Polymorf a plánuje vytáhnout Ionu, což by pro Vás byla zřejmě s mono W balíkem konečná. Nyní se dostáváme ke kartě, na které je balíček taky trochu postaven a je jí již zmiňovaný Honor of the Pure (1W +1/+1 všem bílím bytostím ve vaší kontrole). Pokud máme na stole např. takového Elite Vanguarda 2/1 je z něj rázem 3/2 a to už za něco stojí =). A dostáváme se k poslednímu trochu atypickému „kouzlu“ oproti jiným, a tím je Eldrazi Monument. Za 5 bezbarvých man přijde do hry artefakt, který dá našim bytostem v kontrole +1/+1 jsou nezničitelné a umějí létat. Na začátku kola musíme seknout bytost nebo nám Eldrazi Monument umře. Tenhle artifact se mi osvědčil jako velmi kvalitní finální nakopnutí našich bytostí. Jediným problémem téhle karty je to, že musíme mít stále bytost na seknutí, ale to mi s tímhle balíčkem starost nedělalo. Důvodem jsou tokeny od Elspetha, či vytažení nejaké levné příšerky přes Ranger of Eose. Další typ kouzel které sem do našeho decku nezařadil jsou kouzla na vyrábění tokenů. Mezi tento typ kouzel patří např. takový Martial Coup, což je sorcery za WW nám udělá tolik tokenů kolik připlatíme nad zmíněné dvě bílé navíc a pokud je těch tokenů víc jak 5, tak navíc zabijeme všechny bytosti na bojišti. Opravdu silné kouzlo které je hratelné např. proti Boss Naye, já si ale myslím že po sidu nám přijdou dvě Day of Judgment a s těmi bychom si měli vystačit. Manově méně náročným kouzlem je Conqueror’s Pledge který nám dá za 2WWW šest tokenů,  navíc ji můžeme kicknout za 6 a v tom případě nám tokenů nadělí 12 – to se však v 99% her nepodaří, avšak i bez kickeru je to silná karta, hlavně v kombinaci s honor of the pure.
 

Landy nám balíček trochu zdraží a to protože hrajeme fetchky na Steppe Lynxe. Jaké fetchky do balíčku zařadit je zcela jasné takže: Arid Mesa-tapneme, ztratíme život, sekneme a v balíčku si najdeme buď Plains nebo Mountain. Marsh Flats-opět tapneme, ztratíme život, sekneme a v balíčku si najdeme Plains nebo Swamp. Fetchky nám navíc balíček pročistí od landů, takže je větší šance, že si lízneme potvoru či kouzlo, kterým umocníme náš tlak, namísto nepotřebné zemky.
V balíčku je 14 plání, takže celkově i s fetchkami je v balíčku 22 landů.
 
 
 
Sideboard je postavený celkem obvykle a to tedy Celestial Purge za 1W exilnete cílenou černou nebo červenou bytost. V sidu je určitě platná možná by se vešla i čtyřikrát.
Day of Judgment za 2WW zničíme všechny bytosti ve hře.Tohle se bude hodit na balíčky které mají víc potvůrek než my.
Devout Lightcaster za WWW 2/2 protekce na černou když přijde do hry exilneme cílený černý pernament.Tahle korka úplně vymaže černou.
Kor Firewalker za WW 2/2 protkece na červenou když se kástí červený spell tak si přidáme život.V mainu ho máme již dvakrát další dva ze sidu saidujeme na fritku (nebo vlastně na vše kde se hraje červená-Jund, Naya atd.).
Oblivion Ring za 2W enchantment-exilneme cílený pernament.Prsten hrajeme nejčastěji na planeswalkeri.

 
 
 
 
 

 
To je pro dnešek vše přeji vám příjemnou zábavu při hraní ať už s White Weenie nebo jiným balíčkem.
 
 
Váš Daniel Neustadt.
 
Komentáře
Autor: Mad Chick @ středa 5. května 2010 15:30
Pěkný článek.

Jen bych rád doplnil, že výše zmíněná kombinace Hada + Kazandu by se určitě měla hrát s Ranger of Eos, jinak je to docela o náhodě, každopádně Kazandu Sám o sobě je jeden z nejlepších kousků v bílé na 2 manách, join the Ranks se vyplatí pouze v čistě ALLY balícíh v každé jiné formě WW zbytečně zabírá místo.

Ještě bych určitě zmínil Harm's Way, které může být ve spoustě situací naprosto geniální a může nám zaručit karetní výhodu.

A nakonec sám mohu WW v jakékoliv podobě doporučit, sice se nejedná vysloveně o TIER1 balíky, ale umí toho zdolat opravdu hodně a rychle :)

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí