čtvrtek 25. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 11. května 2010
Rozbor Intropacku RotE - "Eldrazi Arisen"
Autor: Gartrit @ 14:49 :: 3958 Přečtení :: 10 Komentáře :: :: Standard, Recenze
 
Třetím intropackem edice Rise of the Eldrazi je zeleno-červený „Eldrazi Arisen“. Červená barva obsahuje trochu ničení a dražší bytosti, jednou z nich je tvář tohoto balíčku Conquering Manticore. Bohužel, ať jsem přemýšlel jakkoli, nenašel jsem spojení mezi Vzestupem Eldrazi a zařazením této bytostí, o jejím využití se ale přít nehodlám. Účelem zelené barvy je mana akcelerace, která umožní vyložit Eldrazi dříve než bude (náš) konec. Vykládání Eldrazi za jejich vyvolávací cenu ovšem není způsob, který by vám proti normálnímu balíčku vyhrál hru, spíše je dostanete na bojiště pomocí nějaké jiné karty, jedním ze způsobů je deck list na konci tohoto článku.
 
Nyní již ke složení intropacku:
Eldrazi Arisen WotC
Main Deck Sideboard
1 Akoum Boulderfoot
1 Conquering Manticore
1 Daggerback Basilisk
1 Goblin Piker
1 Hand of Emrakul
1 Kozilek’s Predator
1 Nest Invader
1 Ondu Giant
1 Pathrazer of Ulamog
1 Rapacious One
1 Runed Servitor
2 Sporecap Spider
1 Ulamog’s Crusher

1 Act of Treason
1 Awakening Zone
1 Bountiful Harvest
1 Dreamstone Hedron
2 Flame Slash
1 Growth Spasm
1 Might of the Masses
1 Windstorm

10 Forest
8 Mountain
 

Jak je téměř tradičně zvykem u intropacků, na jednomanovém slotu není ani jedna příšera. Jsou tu ale dvě užitečná kouzla, Flame Slash, které zraní cílovou bytost za 4, a Might of the Masses, které přidá jedné naší bytosti +1/+1 za každou naši bytost, výtečné zvláště pokud je na stole větší počet Eldrazi spawnů, a jelikož jde o instant, lze jej použít jak pro zvýšení útoku, tak i pro překvapení do obrany. Přesto bych dal ale přednost kouzlu Vines of Vastwood, které má využití daleko více. 
 
Za dvě many jsou pro změnu výlučně jen bytosti. Nest Invader je tou lepší z nich, za 1G 2/2 bytost a jeden Eldrazi spawn, který nabízí spoustu dobrých využití (slovy kosaaka z CMUS:) „obvykle počínajících tím, že příslušný token zahyne a zbyde po něm jedna mana“ Další kartou je Runed Servitor, artefaktová bytost s průměrným poměrem cena/výkon s dodatkem, že pokud jde do hrobu, oba hráči si líznou kartu. Třetí bytostí je Goblin Piker z M10, podprůměrná karta, kdy za 1G máme 2/1 bytost. Poslední dvě karty bych s chutí vyměnil za další dva Nest Invadery
 
Nejširší zastoupení mají tří-manové karty. Daggerback Basilisk a Sporecap Spider jsou bytosti, které nám pomohou přežít do doby, než vyložíme Eldraziho. Baziliškův deathtouch a pavoučkův reach s obranou pět si poradí i s pašíky a letci a dokážou odradit soupeře od častého útočení. Enchantment Awakening Zone každé kolo vyrobí spawna, který má využití v obraně i mana akceleraci. Sorcery Growth Spasm dodá základní zemi a jednoho spawna, dvojitá akcelerace za 2G, skvělá karta. Stejně jako u Mantikory mi není jasné zařazení karty Act of Treason (ukradení bytosti na jedno kolo), o které jsem již psal v předcházejícím článku, využití pro ni ale určitě najdete.
 
Windstorm je spíše kartou do sideboardu, za XG udělí bouře X zranění letcům, co ale s ní, když soupeř letce nemá?
 
 


Čtyř-manové karty jsou zastoupeny nezvykle málo a opět jen bytostmi. Kozilek’s Predator je jedním z nejlepších commonů vyrábějícím spawny, za 3G dostaneme dva spawny a 3/3 bytost, další urychlení pro vyložení silných Eldrazi. Za stejnou cenu je možné získat i Ondu Gianta, 2/4 bytost nalézající základní zemi, silný obránce a mana akcelerátor.
 
Za 4G je zde sorcery Bountiful Harvest, kdy za každou zemi získáme jeden život. Zařazení této karty je další záhadou, asi se tvůrci obávali našeho přežití do vyložení Eldrazi... Za pět man se dá nalézt spousta daleko lepších karet.
 
Druhým nejvytíženějším slotem je netypicky šesti-manový, vzhledem k akceleraci si toto rozložení tvůrci intropacku mohli dovolit. Conquering Manticore skloubí dohromady Act of Treason a 5/5 letce, skvělá karta zejména na limited s RotE. Rapacious One byl již v minulém intropacku, za 5G získáme 5/4 bytost s trample a přivoláváním spawnu za zranění udělené protihráči, ucházející karta, která občas pomůže s další akcelerací. Naopak Akoum Boulderfoot je za 4GG jen 4/5 bytost, která při vstupu na bojiště udělí kamkoli jedno zranění, naprosto zbytečná uncommon karta. Dreamstone Hedron je artefakt, který za tapnutí dává tři many a také je možné jej obětovat a získat tři karty v situaci, kdy již není využití pro manové zrychlení. Skvělá karta do Eldrazi balíčku a limited formátu.
 
Na závěr jsou zde tři Eldrazi. Nejhorším je Hand of Emrakul se slaboučkým anihilátorem jedna. Ulamog’s Crusher je naopak skvělou kartou s poměrem cena/výkon, za osm man 8/8 potvora s anihilátorem dva. Sice musí každé kolo útočit, ale kdo chce bránit, ať si pořídí zeď a ne Eldraziho:) Pathrazer of Ulamog je dalším skvělým Eldrazim, je o něco dražší (11 man), ale má o jedničku lepší anihilátor než Crusher a zároveň ho soupeř může blokovat, jen pokud má minimálně tři bytosti.  
 
Celkově je intropack „Eldrazi Arisen“ poměrně slušně složený, nalezl jsem jen několik nesmyslných karet. V souboji s ostatními intropacky byl o chlup lepší než např. Totem Power, o kterém bude řeč příští týden.
 



V případě zájmu o tento Intropack je možné objednat jej přes e-shop Veselého Draka, podpoříte tím zároveň provoz serverů Magic-guru a CMUS!
 

Závěrem slíbený levný decklist na vykládání Eldrazi lepším způsobem, než platit jejich obrovskou vyvolávací cenu. Balíček stojí do 500 Kč, nejdražšími kartami jsou Summoning Trap (á 50 Kč, Zendikar) a Elvish Piper (á 30 Kč, M10), okolo kterých je deck postavený:
 
Summoning of Eldrazi Gartrit
Main Deck Sideboard
4 Overgrown Battlement
4 Elvish Piper
4 Kozilek’s Predator
4 Artisan of Kozilek
4 Ulamog’s Crusher
4 Pathrazer of Ulamog

4 Vines of Vastwood
4 Growth Spasm
4 Summoning Trap
2 Dreamstone Hedron

22 Forest
 
 
Overgrown Battlement je 0/4 zeď, díky které přežijeme úvodní fázi hry, a zároveň ji lze použít pro akceleraci. Elvish Piper umožňuje za G vyložit z ruky jakoukoli bytost, tedy i Eldraziho. Kozilek’s Predator popsaný výše je skvělý obránce i akcelerátor. Zařazení 12x Eldrazi dává více než slušnou šanci vyložit jednoho z nich pastí nebo Piperem.
 
Vines of Vastwood ochrání Eldrazi před „ošklivými“ kouzly soupeře, případně nás zbaví otravného útočníka překvapivě posílenou obranou. Místo Growth Spasm je možné zařadit například Rampant Growth, první z nich se mi ale líbí o chlup víc. Summoning Trap za 4GG dává možnost vybrat si ze sedmi karet tu nejlepší bytost a vyložit ji zdarma na bojiště. Nejlepším způsobem je seslat ji na konci soupeřova kola, kdy útoku v našem kole už zabrání máloco, zvlášť pokud si soupeř nenechal žádnou manu.
 
Pokud selže Elvish Piper i Summoning Trap a hra se protáhne, pomocí Dreamstone Hedronu vyvoláme Eldrazi přímo a zkusíme soupeře zadupat do země hrubou silou, třeba to tentokrát už vyjde
 
Další možností, jak upravit výše zmíněný deck list, je „splashovat“ modrou manu a zpomalovat soupeře, například pomocí Spreading Seas. Záleží na vás, čemu dáváte přednost. Při větším budgetu je samozřejmě možné nahradit Eldrazi služeb níky jejich pány, zejména Emrakulem a Kozilkem.
 







Nashledanou příští týden u rozboru „Totem Power“ se těší
 
Zdeněk „Gartrit“ Jíra

Komentáře
Autor: Flamberg @ úterý 11. května 2010 21:05
Jediné, co je škoda, že se Tvé alternativní způsoby dostání Eldrazi do hry neberou jako seslání ("cast"). To dost oslabuje efektivitu Artisana a případných mýtických Eldrazi.

Autor: Ufin @ středa 12. května 2010 11:55
pekne... Thumbs up

Autor: Set @ středa 12. května 2010 12:13
Elvish Piper v 5 kole 15/15 a anhilátor 6 v pátem kole se ti zdá málo je fakt že to kolo na víc je paráda kolo sem kolo tam stejne v 6 kole s Emrakulem prd udělá

Autor: -Dharkazz- @ středa 12. května 2010 12:46
Day of Judgment to jistí.:-) Mnohem nebezpečnější je, když zahraje summoning trapu ještě ve tvém kole, to si v tom svém rovnou zaútočí a na to je i DoJ krátký:-(

Autor: Flamberg @ středa 12. května 2010 12:54
Set: klíííd, neříkám, že je to málo. Říkám jen, že by to bylo ještě lepší, kdyby to bylo "cast" místo "put" :-)

Autor: Set @ středa 12. května 2010 17:40
Day of Judgment jo ale ten je na Emrakula krátkej navíc každej Day of Judgment nemá :))

Autor: Ufin @ středa 12. května 2010 21:54
reuploadnul jsem decklist - dnes byla na server nahozena DB RotE tak aby zacatecnici mohli pohodlneji koukat na karty v baliku ;)

Autor: Flamberg @ čtvrtek 13. května 2010 12:42
Set: v jakém smyslu je Day of Judgment krátký na Emrakula?

Autor: Aggrokumano @ čtvrtek 13. května 2010 14:56
Emrakula jedině přes Maelstrom Angela :-)

Autor: Set @ čtvrtek 13. května 2010 16:22
nebo prez peepera

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí