čtvrtek 28. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

neděle 30. května 2010
Rozbor intropacku edice Rise of the Eldrazi - "Leveler's Scorn"
Autor: Gartrit @ 11:26 :: 3040 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Standard, Recenze
 
Posledním intropackem edice Rise of the Eldrazi je modro-černý „Leveler’s Scorn“, přičemž dominantní je zde jednoznačně modrá barva s vzácnými kartami Echo Mage a foilovou Sphinx of Magosi. Černá je zastoupena pouze pěti kartami, většinou z nich ovšem hráč nepohrdne, Doomblade zničí, s čím si modrá neporadí, a Wall of Bone se skvěle hodí na obranu. Svou sílu projeví balíček spíše v pozdních fázích hry, kdy se povede bytostmi povýšenými na vyšší level soupeře přeletět nebo udolat neblokovatelností, zabít ho hned na začátku se vám pravděpodobně nepovede. Na neblokovatelnost jsem se opět zaměřil při vylepšování balíčku na konci článku.
 
Ale nyní už ke složení balíčku:
Leveler’s Scorn WotC
Main Deck Sideboard
1 Coral Merfolk
1 Echo Mage
1 Enatu Golem
1 Hada Spy Patrol
1 Phantasmal Abomination
1 Phantom Warrior
1 Sea Gate Oracle
2 Skywatcher Adept
1 Snapping Drake
1 Sphinx of Magosi
1 Venerated Teacher
1 Wall of Bone
1 Zombie Goliath

1 Domestication
1 Doom Blade
1 Fleeting Distraction
2 Last Kiss
1 Negate
1 See Beyond
1 Telepathy
1 Unsummon

11 Island
7 Swamp
 
 
 
Skywatcher Adept bude ve většině her první bytostí, kterou vyložíme. Po investování dalších tří man ve třetím kole získá létání a posílí na 2/2, na třetím levelu dokonce až na 4/2 letce, jeden z lepších levelerů. Dalšími jednomanovými kousky jsou solidní Unsummon, který si poradí dočasně s kdejakou bytostí a Fleeting Disctruction, který může zachránit před smrtí jednu naši bytost, případně „jen“ vypreventovat jedno zranění a líznout si k tomu kartu. Není to vyloženě špatné kouzlo, ale ve většině decků bych uvolnil místo pro jiné kouzlo. Poslední kartou na tomto slotu je Telepathy odkrývající soupeřovy karty. Získá se tím zajímavá výhoda, ale na soutěžích se vůbec nehraje, jelikož nám hru nevyhraje, zabírá místo a manu, a proto by bylo lepší použít jiné kouzlo
 
O stupeň výše na manové křivce nalezneme dvě bytosti. Coral Merfolk je tou horší z nich, za 1U jen 2/1 bez dalších schopností, při modro-bílém decku by byl daleko lepší například Sejiri Merfolk s prvním úderem a lifelinkem. Druhou kartou je Hada Spy Patrol, po seslání nijak zajímavý, na prvním levelu ovšem posílí na neblokovatelnou 2/2 potvoru a na třetím levelu dokonce na 3/3 se schopností shroud! Triky zastupují kvalitní Doomblade (za 1B zničí nečernou bytost), rušící karta Negate, která za 1U zcountruje noncreature spell, a sorcery See Beyond, velmi dobrý a levný prolíz. Na začátku může zařídit země a později zas nalezení rozhodující karty, velmi užitečné.
 
Na třech manách pak vrcholí mana křivka přinášející další nášup bytostí a jedno ničení. Černá zeď Wall of Bone má schopnost regenerace, získáváme tak téměř nesmrtelného blokera, který bohužel postrádá schopnost létání. I tak si poradí s většinou pařezů, pokud tedy nemají trample. Druhým obráncem (defender) je Phantasmal Abomination, za 1UU zeď s čísly 5/5 vypadá úžasně (pro kontrol), ovšem jakmile je zacílen schopností nebo kouzlem, tak jde z kola ven. Levelery, kteří jsou přítomni všehovšudy ve čtyřech kusech, vylepšuje zdarma o dvě úrovně Venerated Teacher. S šesti a více by to byla ještě lepší karta, takhle záleží na tom, kolik vám jich soupeř nechá na stole.


Phantom Warrior
je druhou neblokovatelnou bytostí s charakteristikami 2/2 a být tak v intropacku nějaký equip posilující útok, bál by se ho soupeř daleko více. Od sesílání triků se pokouší soupeře odradit Echo Mage, další leveler, který od druhé úrovně za UU a tapnutí zkopíruje instant či sorcery, od čtvrté úrovně jej za stejnou cenu zkopíruje dokonce dvakrát. Zní to skvěle, bohužel jsem tuto schopnost při testování ani jednou nepoužil, jelikož v době, kdy by se jeho schopnost dala použít, je téměř většina triků z intropacků již využita Poslední třímanovou bytostí je Sea Gate Oracle, který by se dal hrát, i kdyby se lízla jedna karta, líznutí dvou je ještě lepší. Jediným instantem na tomto slotu je užitečné ničení Last Kiss, které si poradí s bytostmi s odolností maximálně dvě, ale dá se samozřejmě využít i na dodělání bytosti zraněné v boji.
 
Snapping Drake představuje 3/2 letce za 3U, nízká čísla i na modrou manu. Domestication je o manu levnějším Mind Controlem s tím omezením, že bytosti se silou 4 a více si podržíme pouze v daném kole. Naštěstí v edici, kde se to hemží většími čísly dopředu, může k vítězství i to jedno kolo stačit, stačí ukrást Pathrazer of Ulamog.
 
Zbývají tři dražší bytosti, první velmi špatnou kartou je Zombie Goliath, za 4B dostaneme slaboučkou 4/3 potvoru. Artefaktový Enatu Golem také nemá zrovna skvělé hodnoty, slabá 3/5 bytost za šest man, takové karty by měly hru vyhrávat a nikoli manu vyhodit za téměř nic nepřinášející kartu (4 životy v této situaci je opravdu téměř nic). Foilovou vzácnou kartou a tváří intropacku je Sphinx of Magosi, 6/6 letec, kterého je možné za 2U posílit a hlavně si líznout kartu. K dokonalosti sfinze chybí shroud, sestřelí jej jakékoli ničení s vlastností destroy, tudíž bych dal přednost Sphinx of Jwar Isle, která tuto důležitou schopnost má. V intropacku ovšem Magosi postačuje a dodává tolik potřebnou karetní výhodu v late game.
 



Jak již bylo řečeno, balíček je spíše pomalejší, ale pokud se podaří dostat na stůl Sfingu, je z více než poloviny vyhráno, jelikož pokud v šestém kole není stále rozhodnuto, pak hru vyřeší tato karta. Pokud se Vám intropack „Leveler’s Scorn“ zalíbil, můžete si jej objednat přes e-shop Veselého draka, podpoříte tím zároveň servery Magic-guru a CMUS!
 
 
Pro levné vylepšení balíčku jsem si vybral pouze tři karty (Phantom Warrior, Negate, Hada Spy Patrol) a inspiroval se navrhnutým vylepšením intropacku „Mysterious Realm“ z Worldwaku od Kryštofa Seluckého, které jsem dále rozvedl. Nejdražší kartou je zde Sphinx of Jwar Isle (á 30 Kč), takže se opravdu jedná o velmi levný deck
 
Unblockable bastards Gartrit
Main Deck Sideboard
4 Kraken Hatchling
4 Jhessian Infiltrator
3 Hada Spy Patrol
4 Phantom Warrior
4 Nulltread Gargantuan
3 Sphinx of Jwar Isle

3 Trusty Machete

4 Vines of Vastwood
3 Essence Scatter
3 Negate
2 Divination

4 Seaside Citadel
5 Forest
14 Island
 
 
 
Za jednu manu získáme 0/4 Kraken Hatchlinga, který ale není defender, takže pokud by na stole nezbylo nic jiného, lze jej posílit nakopnutými Vines of Vastwood, které bez kickeru dávají za G potřebný shroud. Kromě toho v prvním kole můžeme vyložit i Trusty Machete a později ji equipnout na některého neblokovatelného útočníka. Těch je tu celkem 11 (Jhessian Infiltrator, Hada Spy Patrol a Phantom Warrior), takže několik se jich do hry zcela určitě dostane a potrápí soupeře.
 
Silnější bytosti zastupuje Nulltread Gargantuan, 5/6 za tři many. Vrácení bytosti do ruky zamrzí, ale v tu chvíli už na stole nepotřebujeme Kraken Hatchlinga, a s klidným srdcem si ho vrátíme na ruku. Manová křivka vrcholí Sphinx of Jwar Isle, 5/5 letec se schopností shroud. Pokud si věříte, že Magosi uchráníte Vinicemi, můžete sfingy vyměnit, ale já přesto dávám přednost této sfinze.
 
Posledními kartami jsou dvě rušící kouzla, Essence Scatter na bytosti a Negate na noncreature kouzla, obojí za 1U, které je třeba si nechat volné do soupeřova kola.
 
Manovou základnu doplňuje Seaside Citadel dávající U, W a G. Trochu sice zpomalí, ale stále je o něco lepší než Terramorphic Expanse, kdy si barvu vybereme jen jednou a pak už ji nelze změnit.
 







Tím končí rozbor posledního intropacku edice Rise of the Eldrazi, doufám, že se Vám jednotlivé rozbory líbily a že jste v nich našli alespoň trochu inspirace pro jejich vylepšení.
 
Někdy v budoucnu na shledanou se těší
 
Zdeněk „Gartrit“ Jíra

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí