čtvrtek 28. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 7. července 2010
Třetí turnaj - report 101 Highlander
Autor: Ufin @ 13:09 :: 2855 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Reporty
 
Jednou z nejlepších vlastností Magicu je jeho rozmanitost. Nebaví vás už standard? Přejděte na extended! Ve dvou je to nuda? Zahrajte si 2HG! (Two head Giant - čtyřhru). K dispozici je bezpočet formátů, a můžete si vymyslet další a další varianty. Třeba si ušít nějaký na míru. Snad jedním z nejzábavnějších je 101 highlander.
 
S přáteli jsme se dohodli, že bychom si rádi zahráli další turnaj. Padla otázka, jaký zvolit formát. Nápadů a návrhů bylo více, ale v hlasování nakonec zvítězil „jednokarťák“. Tedy balíček, složený z minimálně 101 karet, každá maximálně v jednom exempláři, navíc s omezením standard, to aby nás nepřekvapila nějaká zrůdná karta! Další pravidla? Stejná, snad jen … není žádný sideboard, a první muligan je „zdarma“, tedy lížete znovu sedm karet.
V sobotu se nás u stolu sešel překvapivě velký počet, a protože osmička je sudé číslo, dohodli jsme se, že odehrajeme turnaj „každý s každým“.  Začínáme v 16:00 seznamováním, protože tři hráči jsou mezi námi vůbec poprvé. Vám je představím z pohledu Magicu. Začnu známýmy jmény:

1. Petr, zkušený hráč, cca 30let, dnes bude hrát BANT, agresivní zeleno-modro-bílá, mnoho karet z edice Alara Reborn
2. Olda ml., též zkušený hráč, cca 20 let, též vícebarevný balík, BUW, plný strašlivých vícebarevných karet
3. Olda st., zkušený hráč, cca 50let, Gw balík, převážně zelená, s podporou bílé
4. Marek, GW balík, cca 15 let
5. Pavel, mono Black Vampires, cca 15 let, Markův kamarád ze školy, pro nás nové tváře, ale oba mají nahráno asi nejvíce Magico-hodin z nás všech, inu, dobrá zábava pro přestávky a volné hodiny
6. Vojta, 12 let, mono Black, převážně Vampires
7. Onra, 13 let, Vojtův kamarád, úplný začátečník, vůbec první turnaj, čtyř barevný balík
8. Dan, moje maličkost, 40 let, poučený začátečník (hodně načteno, málo nahráno)
 
Balíček hráče číslo 8, a jedinný rozbor, BU Soldiers & Kors:
1 1
Main Deck Sideboard
16 Plains
9 Island
1 Quicksand
1 Esper Panorama
1 Terramorphic Expanse
1 Rupture Spire
1 Dread Statuary
1 Soaring Seacliff
1 Sejiri Refuge
1 Sejiri Steppe
1 Halimar Depths
1 Evolving Wilds
1 Kabira Crossroads
1 Tectonic Edge
1 Emeria, the Sky Ruin
1 Soul Warden
1 Soul’s Attendant
1 Perimeter Captain
1 Hada Freeblade
1 Kor Duelist
1 Kitesail Apprentice
1 Akrasan Squire
1 Caravan Escort
1 Glory Seeker
1 Kor Skyfisher
1 Kor Spiritdancer
1 Wall of Omens
1 Cliff Threader
1 Marsh Threader
1 Stalwart Shield-Bearers
1 Kor Aeronaut
1 Kor Firewalker
1 Armament Master
1 Veteran Armorsmith
1 Kazandu Blademaster
1 Kor Outfitter
1 Sejiri Merfolk
1 Enclave Elite
1 Mesa Enchantress
1 Palace Guard
1 Kor Hookmaster
1 Veteran Swordsmith
1 Kor Sanctifiers
1 Rhox Pikemaster
1 Emeria Angel
1 Kabira Vindicator
1 Kor Cartographer
1 Soulbound Guardians
1 Totem-Guide Hartebeest
1 Shepherd of the Lost
1 Lightwielder Paladin
1 Serra Angel
1 Captain of the Watch
1 World Queller
1 Demystify
1 Lifelink
1 Hyena Umbra
1 Quest for the Holy Relic
1 Crab Umbra
1 Unsummon
1 Spell Pierce
1 Narcolepsy
1 Ice Cage
1 Into the Roil
1 Spreading Seas
1 Pacifism
1 Journey to Nowhere
1 Eel Umbra
1 Paralyzing Grasp
1 Regress
1 Solemn Offering
1 Narrow Escape
1 Bone Saw
1 Spidersilk Net
1 Blade of the Bloodchief
1 Explorer’s Scope
1 Trusty Machete
1 Gorgon Flail
1 Trailblazer’s Boots
1 Hammer of Ruin
1 Ogre’s Cleaver
1 Warmonger’s Chariot
1 Marshal’s Anthem
1 Martial Coup
1 Eldrazi Conscription
 
109 karet, 38 zemí, 32 kouzel, 39 bytostí

Rozbor:
Poměrně dlouhý seznam, že? Těžko v něm najít myšlenku, proto vám ji zkusím naznačit. Balíček chce zabít soupeře početní převahou bytostí, které rychle vyloží na stůl. Naprostá většina bytostí jsou Soldier nebo Kor, mnoho z nich dokonce obojí, tedy Kor Soldier. To proto, aby mohlo dojít k posílení armády bud Soldierem typu Veteran Armorsmith, či Veteran Swordsmith, Rhox Pikemaster nebo nejlépe Captain of the Watch, anebo Korem Armament Master, který přidává dalším Korům +2/+2 za každý ekvipment, který je k němu připojen. Proto je v balíčku tolik Equipmentů, které navíc i po zničení bytosti tyto zůstávají na stole, a mohou pomáhat v šarvátkách dalším našim bojovníkům. Quest for the Holy Relic může pomoci nalézt a přiřadit některý z výrazných mečů, např. Ogre's Cleaver. S další pomocí, levným přiřazením ekvipmentu přichází Kor Outfitter.
Za povšimnutí stojí i vlastnosti typu Mountainwalk, Isladwalk, Swampwalk, u některých bytostí: Cliff Threader, Marsh Threader a Enclave Elite. Kor Firewalker nesmí chybět!
Další klíčové bytosti jsou Mesa Enchantress a Kor Spiritdancer. Ve spolupráci s Enchantmenty, které jsou v tomto balíčku většinou též aurami, mají pomoci zajistit karetní výhodu, dolízávání. A že jich není málo! Nejsilnější aurou je zde chuťovka Eldrazi Conscription. Pokud by se tu podařilo dostat do hry, naděje na vítězství hodně vzrostou. Pomoci nalézt tuto auru může Totem-Guide Hartebeest.
Další bytosti už do naznačeného dvoj-konceptu nezapadají, ale mohou též výrazně ovlivnit hru. Emeria Angel , Shepherd of the Lost, Lightwielder Paladin, Serra Angel, World Queller.  
Při tomto počtu bytostí nepochybně nějaké ty životy přidají Soul Warden a Soul's Attendant. Další pomoc v tomto směru nabízí aura Lifelink.
Na této platformě by se mohli uplatnit bytosti s level up, než soupeři přijde na ruku vhodné zabíjení, už může být pozdě. V tomto balíčku pouze Kabira Vindicator. Na standardu asi mrtvá karta, v highlanderu to ale tak nevidím.
Ničení, nebo obranné ničení zde zastupuje několik podobných enchantmentů, modrý Narcolepsy, Paralyzing Grasp a Ice Cage, bílý Pacifism a Journey to Nowhere.
Obranný mechanismus vracení klíčových bytostí na ruku reprezentuje Unsummon, Into the Roil Regress a Narrow Escape, naopak k ničení soupeřových enchantmentů je tu Demystify a Solemn Offering.
Bylo celkem hodně obtížné rozhodnout se, které karty vyřadit, a které ponechat, a přitom se pokusit udržet myšlenku. Nakonec pomohla i manová křivka, kterou jsem se snažil udržet.
 
 
A jak si baliček vedl v turnaji?
1.kolo, Dan vs. Petr, BU Soldiers & Kors vs. BANT, agresivní zeleno-modro-bílá , 1:0
V první dlouho trvající hře se Petr trápil, ve chvíli kdy to vypadalo že by snad mohl strhnout vítězství na svoji stranu zastavil jsem ho Journey to Nowhere. Pak uz se moje bytosti na stole jen množily a posilovaly podle plánu, a nakonec Petr vzdává. Ve druhé hře měl Petr na víc, ale zelenou přerostlou bestii zastavil opět Journey to Nowhere, a do konce časového limitu se mu už nepodařilo vyhrát.
 
2.kolo, Dan vs. Marek, BU Soldiers & Kors vs. WG aggro, 0:2
V první hře se Markovi podařilo dostat na stůl díky zelené 2x po sobě Eldraziho, na druhého z nich jsem už nelíznul odpověď. Ve druhé hře jsem doslova dojel na Ajaniho – Ajani Goldmane. Na Planeswalkery nemám nic, soupeř ho dokázal ubránit, navíc s lifelinkem, a dostal ho az 7tý level, když poté položil na stůl 20/20 token, nemělo smysl dále se trápit.
 
3.kolo, Dan vs. Vojta BU Soldiers & Kors vs. Mono Black (Vampires), 1:1
V první hře soupeř udělal chybu, nevzal muligan, trápil se dlouho na jedné zemi a prohrál. Ve druhé hře jsem nechtěl udělat stejnou chybu, jako soupeř v první, šel jsem na pět karet, ale ani to nebylo slavné, a tlaku soupeře jsem nedokázal vzdorovat. Ve třetí, nejzajímavější hře, dostal soupeř na stůl Blade of the Bloodchief, pomocí kterého udělal z Vampire Nighawka černou 6/7 létající bestii s Lifelinkem, ale v časovém limitu už nestačil zvítězit.
 
4.kolo, Dan vs Ondra, BU Soldiers & Kors vs. nečitelný čtyř barevný balík, 2:0
Ondra si nezkušeně postavil čtyř barevný balík, a vždy než se stačil barevně stabilizovat, rychle prohrál.
 
5.kolo, Dan vs. Pavel, BU Soldiers & Kors vs. Black Vampires, 1:1
Pavel měl poměrně silný balík, což dokazuje že celý turnaj nakonec vyhrál, a tak jsem za remízu rád. V první hře mě celkem snadno lítal Vampire Nighthawkem, protože jsem nedostal žádné zabíjení, ani žádného letce, který by se mu dokázal postavit do cesty. Nakonec akceleroval manu pomocí upírky, Nirkana Revenant , který za jednu taplou manu přidá druhou do mana poolu, a položil na stůl Eldraziho, a bylo rozhodnuto. Celkem klika, mít obě tyto karty na ruce. Druhá hra už byla mnohem zajímavější a také delší. Soupeř položil na stůl Sorina, ale podařilo se mi ho utlouct dříve, než stačil ovládnout moje kolo. Ale stálo mne ho hodně bytostí. Na stole mi zůstala pouze Kor Spiritdancer 0/2 se dvěma aurami Hyena Umbra a Crab Umbra, tedy celkem pěkná 6/8 first strike, ale na vítězství by to nestačilo. Neboť soupeř hýřil Lifelinkem, a nehodlal se jen tak vzdát. Ale na ruce jsem měl v záloze Lightwielder Paladina, ale hlavně Eldrazi Conscription. K jejímu seslání mi však chyběla jedna zem. Čas na zápas se chýlil, rozhodoval každý tah. Lížu, mana nepřišla, ale přisel Kor Cartographer, sesílám tedy jej, získávám vytouženou manu, a v dalším kole mám na stole 16/18 firststrike obludu s anihilatorem a trample. Dva útoky, a skóre je srovnáno.
 
6. kolo, Dan vs. Olda ml., BU Soldiers & Kors vs. BUW deck, 1:1
V první hře mne soupeř celkem snadno ulítal Andělem, nelíznul jsem si ani letce do bloku, ani ničení. Druhá hra už byla vyrovnanější. Tahali bychom se déle, kdyby soupeř v závěru neudělal chybu. Měl jsem na stole Kor Aeronauta, se třemi ekvipy, a situace z prvního kola se obrátila, teď jsem soupeře lítal já. Ještě jsem na něj hodil „nevýraznou“ auru Crab Umbra, zaútočil jsem, ale nechal jsem si manu na odtapnutí Kora, abych mohl blokovat soupeřův útok. To on ovšem přehlédl, zaútočil, a následné odtapnutí Kora do bloku, které by způsobilo smrt jeho do obrany důležité bytosti znamenalo položení zbraní.
 
7.kolo, Dan vs. Olda st., BU Soldiers & Kors vs. Gw agro, 1:1
V první hře jsem celkem pěkně ulítal soupeře 2/2 Kor Aeronautem, na kterého soupeř nenašel odpověď, resp. našel, ale mě se ho povedlo zachránit pomocí Unsummon, a vrátit zpět do hry. Ke slovu přišel Kabira Vindicator , který nejprve dával všem bytostem +1/+1 a později dokonce +2/+2. Ve druhé hře jsem udělal chybu hned na začátku. Neměl jsem na ruce bílou zemi, a vůbec žádná mi nepřišla, takže jsem neměl prakticky co hrát, a tak jsem přišel o lepší umístění v turnaji.
 
Celkové výsledky turnaje:
1. místo Pavel                   19 bodů
2. místo Marek                 15 bodů
3. místo Olda ml.             12 bodů
4. místo Olda st.               11 bodů
5. místo Dan                      10 bodů
6. místo Petr                     7 bodů
7. místo Vojta                   4 body
8. místo Ondra                 0 bodů
 
Hodnocení:
Pavel s Markem postavili dva velmi dobré balíky, kde se to hemžilo Eldrazi, pro které dokázali najít dostatek many. S přehledem prošli turnajem a zaslouženě se umístili na prvních dvou příčkách. Pro Eldrazi dokázali vyprodukovat dostatek many. Na dalších třech místech byla situace vyrovnaná. O lepší výsledek jsem se připravil chybou v poslední hře sám, ale je pravda, že jsem se celý turnaj potýkal buď s nedostatkem many, nebo s absencí many jedné z barev. Buď jsem měl dostatek bílé, a modrá kouzla, nebo modrou a bílá kouzla. Možná jsem to s rozmanitostí zemí přehnal. Možná jich mělo být více. Také to možná chtělo do pozdních fází hry zařadit něco silnějšího, skutečně se mi nedařilo vyhrát rychle.
Mrzí mne, že se nedařilo Vojtovi (synek). Když jsme testovali balíky proti sobě, hráli jsme vyrovnané partie. Když jsem však po očku pozoroval jeho hru, asi pro něj budu muset stavět jiné, kontrolní  balíky. Často se opevňoval množstvím bytostí, neútočil a čekal na větší převahu, které se nedočkal. Jestli se bojí útočit, protože si to neumí spočítat, nebo nechce spočítat, … těžko říct. Ale jak on, tak Ondra, přestože prohráli, byli velmi spokojeni. Zřejmě si tedy dobře zahráli, a o tom to je!
 
Pokud jste dočetli až sem, děkuji za pozornost, a těším se na vaše postřehy a náměty!
Zdravím z Liberce, Dan (Pažitka)

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí