čtvrtek 25. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 1. září 2010
Turn One Win
Autor: Ufin @ 12:45 :: 3393 Přečtení :: 7 Komentáře :: :: Eternal
 
 Kdysi dávno v Mexiku jsem napsal článek „Jak porazit soupeře a neubrat mu ani život“. Od té doby roztála spousta sněhu a já pomalu zapomněl, jaké to je psát, aby to mělo řekněme alespoň hlavu a patu. Dneska si to připomenu…
…mám rád „jiné“ balíky, nic naplat, že na dvojce hraju klasické UW, ale i o něm dost lidí tvrdí, že je divné. Tohle ovšem nebude o dvojce, o Standartu je tady spousta jiných článků, pojďme se podívat do jiných vod, pojďme se společně podívat na Legacy.
 
Typ, kde vám deck s trochou nadsázky vydrží věčně. Jistě, čas od času přijdou nějaké restrikce, mě osobně nedávno nejvíc zamrzel zákaz Mystical Tutoru, ale i přesto je v porovnání s ostatními typy nejstabilnější (Vintage nepočítaje, nehodí se mi do krámu). Krom pár zakázaných kousků si na něm zahrajete všechny MtG karty, které kdy vyšly a že jich je. Cokoli co vás kdy napadlo, cokoli co jste kdy chtěli zkusit, fantazii se meze nekladou, je to jen na vás… Dost lidí však od tohoto formátu odrazuje jeho rychlost a pak taky cena balíků. Nezřídka se hraje něco s hodnotou přes 1000$, v přepočtu na naše se můžeme dostat i ke Kč 20 000,- ale ruku na srdce, s některými balíky na Standartu to není o moc lepší, ale jejich trvanlivost je v porovnání s Legačkou prchavá. Druhá věc, kterou rovněž dost lidí vidí nerado, je rychlost tohoto formátu, jestli vás na typu2 ten nejrychlejší balík rozjezdí nejdříve ve třetím kole, tak na Legačce potkáte decky, které vás ve třetím kole zabijí nejpozději. Kolikrát umíráte ještě dřív, než se vůbec dostanete k vyložení si své první země. Před hrou, kdy si házíte kostkou o to, kdo začne, tak může probíhat následující dialog:
 
A: Hodíme si, kdo začne?
B: Jasné, házím… Mám 18.
A: Hmmm… Já mám 9. Dobře vyhrál jsi, dáme novou?
 
Pomalu se tak dostáváme do stavu, kdy si místo zahrát Magicy jdeme na turnaj hodit kostkou. Poradím vám proto fígl:
Step one: Domluvte se soupeřem, že si každý hodíte vlastní kostkou. Soupeř bude souhlasit.
Step two: Nechte soupeře hodit, jestli hodí 20, ukažte na něj prstem a hlasitě se zasmějte.
Step three: Hoďte se svou kostkou víc než 20.
Step four: Step three vyžaduje, abyste házeli alespoň třicetistěnnou kostkou.
…ale dost už, tohle má být článek o decklistu a taky se k němu hned dostaneme, napřed jsem ovšem chtěl, abyste věděli, že vás mám rád. Ne ale teď už fakt vážně.:-) Tenhle deck patří na Legacy formátu k těm levnějším (cca 600$) a pokud klasické dual landy nahradíte těmi z Ravnicy, dostanete se ještě níž. Tím tedy padá argument drahých balíků. Argument příliš rychlých balíků vám smetu ze stolu tím, že Belcher je jeden z těch, který je schopný vyhrát v prvním kole a upřímně, když jste to vy, kdo vyhrává v prvním kole, bude vám to vadit?;-) Tady je decklist:
Belcher .
Main Deck Sideboard
4 Elvish Spirit Guide
4 Simian Spirit Guide
4 Street Wraith
4 Tinder Wall
4 Burning Wish
4 Chrome Mox
4 Desperate Ritual
3 Empty the Warrens
4 Goblin Charbelcher
4 Land Grant
4 Lion´s Eye Diamond
4 Lotus Petal
3 Manamorphose
4 Rite of Flame
4 Seething Song
1 Bayou
1 Taiga
1 Deathmark
3 Duress
1 Empty the Warrens
1 Goblin War Strike
1 Hull Breach
1 Infernal Tutor
1 Pyroclasm
1 Reverent Silence
1 Shattering Spree
4 Xantid Swarm

Balík zabijí trochu překvapivě artefaktem Goblin Charbelcher, second win conditon zajišťuje karta Emty the Warrens, ostatní karty v základu jsou mana akcelerátory, proliz a pseudo proliz v podobně přáníčka, přes které si ze sidu vytahujete:
a) Infernal Tutor into cokoli (nejčastěji Goblin Charbelcher),
b) Emty the Warrens,
c) Goblin War Strike into Emty the Warrens,
d) některý z removalů nebo zahazování, pokud potřebujete stabilizovat hru.
 
 Největším nepřítelem je modrá barva se svým rušením, proti ní je v sidu Xantid Swarm. Dost často se hrají i Red Elemental Blasty/Pyroblasty(občas dokonce už v základu) a Guttural Response.  Blasty jsou univerzálnější, zbaví vás třeba i planeswalkerů, nebo takových těch věcí s ploutvemi, ale Guttural Response je použitelnější, díky možnosti vybrat si kterou manu za něj zaplatím, vůbec nevadí, že jen ruší modrý spell, vy toho víc nepotřebujete. Hrajete si na vlastním písečku a až přijde ten správný čas, vystřelíte z děla… Jdu si pro balík, abych vám ukázal, jak to funguje v akci.;-)
Řekněme, že začínám. Vzal jsem si sedm karet. V úvodní ruce mám Emty the Warrens, Burning Wish, 2x Manamorphose, Land Grant, Lotus Petal a Elvish Spirit Guide.
 
a) zahraji Land Grant (1st spell), vytáhnu si Bayou a položím ji do hry,
b) zahraji Lotus Petal (2nd spell),
c) tapnu Bayou pro zelenou a sacnu Lotus Petal pro červenou => hraji Manamorphose(3rd spell), do mana poolu si dávám červenou, zelenou a lížu si Desperate Ritual,
d) za many z poolu hraji druhou Manamorphose(4th spell), do poolu si opět dávám červenou, zelenou a lížu si Simian Spirit Guide,
e) za many z poolu hraji Desperate Ritual(5th spell), removnu E.S.Guide z ruky pro zelenou, v poolu tak mám tři červené a jednu zelenou manu => hraju Emty the Warrens(6th spell) a do hry dávám první kolo! 12x 1/1 gobliních tokenů,
f) soupeř má jedno kolo na reakci,
g) mám druhé kolo a lížu si Desperate Ritual + Bayou ve hře a Simian Spirit Guide v ruce = Burning Wish into Goblin War Strike => dávám do soupeře 12 damage a zbytek dojedou goblini.
 
 Výše popsané karty mi skutečně přišly přesně tak, jak jsem napsal, nebylo to ideální (to by byl Charbelcher s Lion´s Eye Diamondem v úvodní ruce + nějaký mana akcelerátor => t1 win), ale stačilo to na t2 win a krom rušení a Pyroclasmy, nebo jejich ekvivalentů v prvním kole, tady pro soupeře moc šancí nevidím. Jinak s Belcherem se nemusíte bát ani na nějaký větší turnaj, nejednou se umístil na předních příčkách a pokud by vás náhodou někdy přestal bavit, nebo byste prostě jenom chtěli změnu, dá se za pakatel modifikovat na Tendrils deck (o něm možná někdy příště), protože ty nejdražší kousky mají společné a zbytek už nějak učarujete, tak co, chcete ho? :-)
 
Poznámky pod čarou:
__________________________________________________________________________________
 
„Jak porazit soupeře a neubrat mu ani život“ = článek o tzv. Mlýnu, balík který vyhrává tím, že soupeře ulíže,
 
dvojka, typ2 , Standart = formát, na kterém jsou povolené karty jen z posledních dvou bloků edic + core set (aktuálně je to Shards of Alara blok, Zendikar blok a trochu netradičně M10 & M11 core sety, ale v září Shard of Alara s M10 odrotuje a vyjde nova edice, která započne nový blok Scars of Mirrodin),
 
Legacy & Vintage = další z formátů, na prvním zmiňovaném lze hrát všechny karty krom zakázaných, druhý zmiňovaný nezakazuje žádné karty, ale omezuje jejich maximální počet v balíku,
 
UW = modro bílý kontrol,
 
$ = aktuální kurz dolaru je 19.583, což je proti včerejšku pokles o 0, 53%,
 
věc s ploutvemi = narážka na častého zástupce Legacy turnajů, balík Fish plný merfolků,
 
t2 win = vítězství ve druhém kole („t“ jako turn)
 
second win condition = plán B kterak porazit soupeře
 
přáníčko = „Wish“ karty, v našem případě Burning Wish, ale je jich pět, za každou barvu jedna,
 
dual land = třeba tohle, vyšlo to ve všech barevných kombinacích a je to nechutně drahé (ale i nechutně silné),
 
 
 
 
 
Marek  -Dharkazz-  Jarnot

Komentáře
Autor: -Dharkazz- @ středa 1. září 2010 17:23
Dvě technické poznámky... Guttural Response přeruší samozřejmě jenom modrý instant a spell a v poznámkách pod čarou u dual landu měl být obrázek dual landy, ale nevím proč není vložen. Jestli toho někdo najde víc tak prosím.:-)

Autor: 2012 @ středa 1. září 2010 19:57
rejpnu si jo ? kde si přišel ne to, že to stojí tolik ? a za druhý 1 land verze je lepší .. sorry

Autor: -Dharkazz- @ středa 1. září 2010 20:16
Klidně si rejpni, ale potom se pod to neboj podepsat(což jsi neudělal). Cena je orientační, přepočítávat ti to tady kartu po kartě nebudu, ale zas až tolik jsem nezaokrouhloval... A to že je one land alternativa "možná" lepší, je tvůj názor. Hraji se obě a obě jsou úspěšné.

Autor: 2012 @ středa 1. září 2010 20:41
Samozřejmě pokud to nebudeš kupovat na ČR za full cenu .. uvažuju že ho začnu hrát a na ČR to fakt kupovat nebudu.
Ondřej Matyš z Tábora
na CMUS KonecSveta

Autor: Aggrokumano @ neděle 5. září 2010 15:23
Balík je to určitě zábavný, ale přijde mi to opravdu hrozně náchylné na kántrování. Ale třeba i na discard, pokud nezačínáš. Já hraju Pox a v prvním kole jsem schopen při troše štěstí zahrát Toughtseizu a Hymnu.
BTW: Nezkoušel si Vexing Shushera?

Autor: -Dharkazz- @ neděle 5. září 2010 23:29
Jj, znám, v některých verzích se i hraje, ale... Do základu bych ho stejně nedal a kdybych dával něco podobného do sidu, byl by to Guttural Response(nebo Blasty), odvede(ou) stejnou práci, ale o 2 many levněji. První hru proti hard controlu prohraju, ale po sidu mám v decku 4 Vosy a 3 Duressy... A zahazování bych se taky nebál, pokud mám klíčové karty na ruce, zahraji je, pokud ne, jsou to mana akcelerátory, kterých je v decku dostatek, jejich zahozením mě zdržíš, ale pro vítězství je třeba udělat víc.;-) Čili ne že by mi rušení ni zahazování nevadilo, ale zdaleka to neznamená konec.

Autor: David Drábek @ středa 29. února 2012 20:11
musím v tom balíku zabíjet nutně s belcherem?
kromě goblinu to zabije jak?

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí