čtvrtek 25. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

čtvrtek 16. září 2010
Zářivá kometa - "Liliana's Megrim" discard
Autor: dpazout @ 23:01 :: 3687 Přečtení :: 10 Komentáře :: :: Standard, Tvorba balíků
 
  Zbývá nám krátké období před rotací edic, kdy na standardu ještě můžeme hrát M10, a už můžeme hrát M11. A právě v M11 dostal Megrim mladší a rychlejší sestřičku Liliana's Caress, s jejíž pomocí dokáže soupeřům pěkně zatopit. A vy s takovým deckem soupeře pěkně zaskočit. Určitě znáte ten bezmocný pocit, kdy sedíte proti soupeři s prázdnýma rukama …

 

  Že to skutečně funguje dokázal Hannu Vallin na turnaji Nationals 2010 ve Finsku, kde skončil na osmém místě.  Hrál s tímto balíčkem:

B/R Megrim Burn Hannu Vallin
Main Deck Sideboard
4 Blightning
4 Burning Inquiry
2 Burst Lightning
2 Diabolic Tutor
3 Inquisition of Kozilek
4 Lightning Bolt
4 Liliana’s Caress
4 Megrim
1 Mind Rot
4 Sign in Blood
4 Staggershock
4 Dragonskull Summit
2 Lavaclaw Reaches
7 Mountain
11 Swamp
2 Anathemancer
1 Black Knight
3 Blood Tithe
4 Dragon’s Claw
2 Earthquake
3 Goblin Outlander

Sami vidíte: žádné bytosti, 36 kouzel, 24 zemí

  Balíček zabíjí discardem přes echnantmenty Liliana's Caress a Megrim, kdy soupeř při každém discardování karty přichází o 2 životy. Ideální průběh hry … v druhém kole jde na stůl Liliana's Caress ve třetím Megrim, a pak už jen jedeme discard, a obíráme soupeře jak o karty, a tak i životy.
  Jenže mezitím soupeř také něco hraje. Bytosti, kterými by nám chtěl uškodit, proto prostě odstraňujeme pomocí červených blesků. Inquisition of Kozilek v prvním kole ho také nepotěší. Pokud se nám daří hrát co chceme, za chvíli jsou na stole jen je naše enchantmenty, a zoufalý soupeř má prázdné ruce. V tu chvíli přichází na řadu „obyčejná“ komonka Burning Inquiry. To je ten hlavní důvod, proč je tu červená barva, jinak bychom si snad vystačili s černou. Lízni tři karty, discarduj tři karty (sice pro oba, ale to nám právě nevadí), to je se dvěma Megrimy na stole za minus dvanáct pro soupeře, což ho psychicky odrovná, zvláště když předtím viděl Blightning. Teď se třese o svých posledních pět životů. Můžeme soupeře chvíli trápit, ale proč bychom to dělali, ukončíme jeho trápení dvěma blesky. Nebo stačí jeden Lightning Bolt, a necháme ho na závěr hry líznout dvě karty? Sign in Blood totiž nemusí nutně sloužit pro líznutí právě nám. A co když blesky chybí? Sign in Blood pro soupeře a Mind Rot vzápětí nám také vyhraje hru. Pokud nemůžeme jít touto cestou, aktivujeme „Václava“ (Lavaclaw Reaches).

   
 
  Jak vidíte, možností které můžete využít je bezpočet. Balíček je dost rychlý a velmi zábavný. A to nemluvím o hrách, kdy se mi ležely na stole dvě Liliana's Caress a jeden Megrim.  Po zahrání Bligtningu byl soupeř zralý na ručník. A to jsem neměl na ruce Burning Inquiry.
  Ne každou hru však jde karta ideálně. Proto je tu přítomen Diabolic Tutor, kterým vyhledáme chybějící Liliana's Caress, nebo právě Burning Inquiry. Lze zahrát také obráceně. Soupeře vystrašíme několika blesky, dostaneme ho na 15, či 12 životů, a následný discard ukončí hru.
  Nepříjemným soupeřem je modrý mág se svým rušením, a samozřejmě bílá barva se svým ničením enchantmentů a Leyline of Sanctity. Také rychlé balíčky s velkým množstvím malých bytostí jsou nepříjemné. Takovým soupeřům musíme přizpůsobit hru a také připravit sideboard. Nejen na standardu je to o rychlosti, o jednom kole. Rychlejší vyhrává.
  V duelu s čistě modrým mágem soupeř jen kroutil hlavou „nikdy bych nečekal, že mi s tímto balíkem někdy dojdou karty na ruce“. Zatímco na černé rychlé upíry si často nevystačíme ani s hromadným ničením. Tady je souboj hlavně o rychlosti.

Zajímavá je také celkově nízká cena balíčku. Nejdražší položkou jsou země.

Další karty, se kterými si můžeme úspěšně pohrát jsou Hypnotic Specter, Liliana's Specter, Bloodchief Ascension, Mind Shatter, Nyxathid, Liliana Vess, Sorin Markov, Terminate, Dark Tutelage, Doom Blade, Thought Hemorrhage či Duress. Zajímavé byly také experimenty s Bloodhusk Ritualist a Guul Draz Specter. Zejména se Spectrem na stole pak soupeř neví, zda má líznutou kartu ponechat na ruce, nebo raději zahodit (rozuměj zbytečně zahrát).
  Do sideboardu (nebo i do základu) bych se nebál zařadit Consuming Vapors, Consume the Meek, Mind Sludge, Leyline of the Void,  Deathmark, Suffer the Past nebo i Rotting Rats. Záleží samozřejmě na prostředí, ve kterém hrajete.

 

  Pokud bychom hodně hleděli na cenu, a neměli doma rychlé dvoubarevné země, nebál bych se pro hru mezi kamarady použít Akoum Refuge či Terramorphic Expanse. Za pokus by stály i země Dread Statuary.
  Jak vidíte, zajímavých možností je mnoho, a při hraní tohoto balíčku se určitě budete dobře bavit!

  Všem, kteří dočetli až sem, děkuji za pozornost, a těším se na vaše reakce a připomínky.
Zdravím z Liberce, Dan (Pažitka)

Komentáře
Autor: Aggrokumano @ čtvrtek 16. září 2010 23:31
To je ten balík, proti kterému stačí zahrát jednoho Thrinaxe k výhře :)

Autor: dpazout @ pátek 17. září 2010 8:33
Odehral jsem s nim neco pres 20 her. Vysledek je pozitivnne ladeny tak 60:40, a to bych pricetl nejake minusove body svoji nezkusenosti jak obecne v tehto hre, tak porozumeneni tomuto baliku. Ono neni obecne jednoduche rozhodnout se, zda muligenovat, ci nikoliv, a prizpusobit se prvni ruce.
Taky je neco jineho hrat v MWS proti virtualnim spickovym turnajovym balikum, a neco jineho proti skutecnym hracum, skutecnym balikum na regionalnim FNM.

Autor: Necropotent @ sobota 18. září 2010 9:45
pls sem tu novy neporadi mi nekdo jak se da vytvorit clanek?

Autor: Myth @ sobota 18. září 2010 11:51
Tak článek sám vytvořit nemůžeš, k tomu bys musel mít práva autora. Ty ti může udělit Ufin, a to až poté, co se prokážeš jako schopný autor.

Autor: roman @ pondělí 20. září 2010 10:29
jáká karta neby karty jsou proti tomuhle balíčku???

Autor: Aggrokumano @ pondělí 20. září 2010 10:31
Back to Nature nebo obstinate Baloth.

Autor: dpazout @ pondělí 20. září 2010 10:39
to roman: tenhle balik bude mit nejvetsi potize s bilou a modrou barvou. A vubec s kazdym balikem, ktery umi znicit klicove enchantmenty. Leyline, Kor Sanctifiers jak pisu, Oblivinon Ring se take vyskytuje v sideboardech, zelena Back to Nature je skutecne devastujici. O vikendu jsem s timhle deckem opet sehral nekolik partii, uz si vic rozumime, sideboard vyladen, a i s Leyline na stole se da po sidebardovani souperi pekne zatopit.

Autor: roman @ pondělí 20. září 2010 11:00
ok

Autor: otosek @ pondělí 20. září 2010 18:36
Leyline of Sanctity tenhle deck taky moc nepotěší.

Autor: dpazout @ úterý 21. září 2010 8:58
Leyline of Sanctity je skutecne neprijemna. Rika, ze nemuzes byt cilovan kouzly a schopnostmi tveho soupere. Cili z tohoto baliku pak nemuzes hrat Inkvizici, nemuzes hrat Blightning ani Mind Rot. Nemuzes posilat blesky primo do soupere. To se zda byt jako hrozivy vycet. Ale neni to tak strasne jak se zda. Za prve, nemusi byt Leyline vzdy na uvodni ruce. Cili mas tak 4 kola cas, nasypat nejake ty Bolty primo do soupere ci zahrat Blightning. Pak muzes poustet blesky alespon do jeho bytosti, coz taky nemusi byt spatne, pokud treba blokujes utok Black Nightem. Ovsem klicova karta, tj. Burning Inquiry neciluje, cili ji muzes uspesne zahrat. Sideboard te ma podrzet. Ja nehraju Anathemancer ani Earthquake, ale 4x Liliana's Specter, ktera take neciluje. Prijde do hry, vsichni souperi discarduji kartu. To musi byt zaroven za minus dva zivoty. A jako letec dokaze v dalsim kole obvykle dalsi dva zivoty ubrat. A ted uz to nevypada tak zle ne? :-)
A ted ruku na srdce, kolik hracu z 20ti, ktere potkas na FNM hraje WU control nebo Mono White Control, nebo proste onu Leyline? Dva? Pokud by ale jich bylo vice, zrejme bych zaradil do zakladu misto Inkvizice a Mind Rotu 4x Duress, to pro pripad, ze by Leyline neprisla na uvodni ruku. Neprijemny muze ovsem byt i Mono Black Control, ktery se svym Mind Sludge celkem s prehledem prekazi plany a pokud po side hraje jeste Duress, dokaze ti vyhazet klicove karty z ruky, a to je pak problem. Pokud by se vyskytovaly ve vetsi mire i tyhle baliky, opet bych hral v zakladu radeji Duress, proti Duressu :-)
Je dobre se na to divat pozitivne. Uvedom si, ze souperi maji proti tobe take nejake plonkove karty. Takovy Day of Judgment, Consume the Meek, Path to Exile, Condemn, Domm Blade, ci jina niceni potvor jsou tu uplne zbytecny :-)
Ale samozrejme nejde postavit balik, ktery by vyhral vzdycky vsechno. Je potreba i notna davka stesti, a to jak v kartach, tak i v losu na turnaji.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí