pátek 19. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pondělí 15. listopadu 2010
Rozbor Intro Packu edice Scars of Mirrodin –“Deadspread“
Autor: 2012 @ 7:00 :: 4159 Přečtení :: 10 Komentáře :: :: Standard, Tvorba balíků
 

 

 

Rozbor Intro Packu edice Scars of Mirrodin –“Deadspread“

 

Třetí Intro Pack je v barvách černé a modré a hojně využívá artefakty. Ne, dnes není řeč o Metalcraftu, nýbrž o Proliferate. Tento balíček je zameřen na rozdávání -1/-1 žetonů soupeřovým potvorám. Je tedy řeč o kontrolu. To znamená, že nejdříve budeme vykládat menší potvory a kouzla ke zbrždění soupeře a postupně získáme přavahu většími bytostmi. Schopnost Proliferate znamená, že si vybereme jakýkoliv počet permanentů nebo hráčů, kteří na sobě již mají nějaký counter neboli žeton a dáme jim jim další stejný counter. Ano, i hráčům, to je důvod proč se tato mechanika dá využít i v Infect balíčcích. Jde o to, že my nejdříve zraníme soupeřovy bytosti jedním -1/-1 žetonem a pak je doděláme následnou proliferací. Pravidla totiž říkají, pokud má nějaká potvora dozadu 0 nebo méně, tak umírá. Nepomůže jí tedy ani nezničitelnost. V balíčku najdeme celkem deset karet, které umí rozdávat -1/-1 countery a osm karet se schopností Proliferate. Dále v balíčku najdeme karty, které profitují z velkého množství žetonů přijmutých proliferací, či jiným způsobem. Jedná se o charge countery - tedy náboje. Karta vždy udělá něco za odstranění charge counteru (náboje) a případně někdy i zaplacení many. A zbytek balíčku tvoří potvory (mnohdy podporující naší strategii), zabíjení a několik karet doplňujících naše "šíření smrti". a samozřejmě basic landy.

 

Nebudu vás dlouho napínat, tady je seznam karet co dostanete:

Deadspread Ondra Matyš
Main Deck Sideboard
13 Island
13 Swamp
1 Carnifex Demon
1 Darkslick Drake
2 Fume Spitter
1 Harbor Serpent
2 Leaden Myr
2 Maritime Guard
2 Moriok Reaver
2 Silver Myr
1 Skinrender
2 Sky-Eel School
2 Thrummingbird
2 Contagion Clasp
1 Contagion Engine
1 Culling Dais
1 Doom Blade
2 Instill Infection
2 Necrogen Censer
1 Sorcerer’s Strongbox
2 Steady Progress
1 Throne of Geth
1 Trigon of Corruption
1 Trigon of Thought
1 Twisted Image
 

 



                          

 

Silně vyčerpávající decklist máme za sebou a nyní vás určitě bude zajímat podrobnější rozbor každé kartičky.

 

Bytosti:

 

Carnifex Demon - tak tenhle démon je opravdu mocný. Pokud na něj soupeř nenajde urychleně odověď a to nebude zrovna jednoduché, tak jste nejspíš vyhráli hru. Kromě létání, což z něj dělá pro mnoho potvor oravdu velký problém má jednu ultimátní schopnost. Přijde do hry sice se dvěma -1/-1 žetonama, ale za jednu manu a odhození toho žetonu položíte -1/-1 žeton na všechny ostatní potvory. Můžete to udělat hned dvakrát, to znamená že umře všechno co má dvě nebo méně dozadu a z démona se stane 6/6. Ano, týká se to sice všech potvor, tedy i vašich ,ale démon soupeře ulítá do několika kol. Navíc balíček je stavěný tak, že zde máme hned několik potvor, které mají více než dva dozadu. Některým sice nezbyde nic dopředu a budou z nich jen nějaké 0/1 nebo 0/2, ale lepší než prázdný stůl a alespoň zbyde něco na blokování soupeřových mini-bytostí.

 

Darkslick Drakedalší létající bytost s poměrně slušným tělěm. Má více dozadu, což opět utvrzuje v dojmu, že je tohle kontrolní balíček. Čtyřka do bloku s možností bloknout i letce z něj dělá slušného blokera. Navíc když přece jen umře, tak nám za sebe přinese náhradu v podobě další karty. To je věc, kterou moc karet neumí. Fighting Drake se má co učit :D

 

Fume Spitter – obyčejná 1/1 za jednu manu by se nám zřejmě moc nelíbila, ale tahle má jednu hezkou schopnost. Za obětování položíme -1/-1 žeton na cílovou potvoru. To umožňuje jeho výměnu s bytostí s nějakou nepříjemnou schopností, nebo např. s bytostí na kterou nedosáhne – s flyingem, neblokovatelností, ... Navíc pokud se chceme zbavit nějakého soupeřova macka a nemáme nic čim bychom mu udělili první žeton a následně ho dodělali proliferací, tak se tento malý horror nabízí jako ideální oběť.

Harbor Serpent – další z velkých potvor, která dodělá soupeře. Má poměrně velké tělo 5/5 za cenu šesti man. To by samo o sobě chtělo pro hratelnost ještě nějakou dobrou schopnost, kterou tento macek bezesporu má. Má vlastně dvě, jedna z nich je dobrá, druhá je ale nevýhodou. Má Islandwalk, což znamená pokud hráč na kterého útočíte má na stole nějaký Island, tak Serpenta nemůže blokovat. To je určitě velká výhoda, zvlášť teď, kdy se hraje dost balíčků s modrou barvou. Zároveň si ale nezaútočíte pokud na stole není alespoň 5 Islandů celkem. Já si ale myslím, že vzhledem k tomu, že v balíčku hrajeme poměrně dost Islandů a soupeř často bude mí taky nějaké, tak tenhle Serpent moc často na lavičce sedět nebude. Případně pokud budete čekat než vám Island dojde, tak může alespoň bránit.

 

 

Leaden Myr - klasický černý manový myr, kterého známe už od původního mirrodinu. Nám se hodí hlavně pro manovou stabilizaci, což znamená že ho zahrajeme když třeba máme jen modrou manu a pak nám bude poskytovat černou. Neméně se hodí k tomu, že nám umožńuje rychleji zahrát nějakou z našich velkých bytostí.

 

Maritime Guard – tohle je náš takový menší strážce. Se svými čísly toho asi moc nevybojuje (1/3), ale poslouží nám alespoň jako hezký bloker a udrží spustu bytostí s 2 dopředu jako je například hojně hraný Goblin Guide. Navíc umí přežít i démona. Zůstane z něj sice nepatrná 0/1 i přesto nám umožní bloknout nějakého bijce. Místo něj bych sice raději viděl i Plated Seastrider, ale má proti němu výhodu, že na něj nepotřebujeme dvě modré many.

 

Moriok Reaver - je to lidský bojovník a to je to jediné, čím se líší od svého upířího kolegy – Barony Vampire. Mírně vybočuje z balíčku a to tím, že má menší odolnost než svojí sílu. Ta dvojka dozadu způsobí, že brzy umře. Snad se alespoň vymění s něčím silnějším, co by nás mohlo více ohrozit.

 

Silver Myr – opět klasika v podobě modrého manového myra. Kromě toho, že nám dává modrou manu se nijak neliší od svého bráchy má úplně stejné přednosti xD

 

Skinrender – za 4 many 3/3 asi nic moc, jenže tenhle má moc fajn vlastnost. Když přijde na stůl, tak položíte 3 -1/-1 žetony na cílovou potvoru. Zbavíte se tak opravdu velkého množství potvor, můžete zabít nějakého bosse, nebo jen něco, co vám opravdu vadí. Tři žetony už je celkem dost s následnou Proliferací zemřou i takový borci, jako je třeba Masticora nebo Indomitable Archangel. Tato potvora je ale k ničemu, když je prázdný stůl, nebo na něm máte jen své potvory. Celkem dost by mu navíc slušela schopnost rozdělení žetonů libovolně mezi jakýkoliv počet bytostí. Někdy má soupeř třebas dvě nebo tři menší potvory a takhle byste mu je zabili všechny. Ale nevadí, to už si moc vymýšlím.

 

Sky-Eel School – opravdu zajímavé, že tyhle RYBY umějí létat. To je pro nás ovšem výhodná schopnost. Pří svém příchodu do hry nám darují jednu kartu a jednu musíme hned zahodit. Může to vypadat, že nic nezískáme, když musíme i odhodit. Není to ale pravda. Je to takový proliz, díky kterému se můžeme dostat dál ke kartě, kterou zrovna nejvíce potřebujeme a zahodit tu nepotřebnou. Opravdu k ničemu je ale když na ruce nemáte žádnou kartu a nebo něco opravdu dobrého a líznete další fajn kartu. To pak zamrzí.

 

Thrummingbird – další pták. Tenhle má ale opravdu dobrou schopnost. Kdykoliv s ním uděláte zranění do hráče, tak si dáte Proliferate zcela zdarma. A že by to nemělo být tak těžké. Flying mu navíc dává tu výhodu, že pro velkou část balíku se stane úplně neblokovatelný

                 

 

 

 

Tak to by bylo k potvorám snad vše. Jak jste si jistě všimli je zde hodně potvor s létáním což je opravdu velká výhoda. A další specifická vlastnost pro tenhle balíček je, že zde najdeme hodně bytosí s většími čísly dozadu než dopředu. Vzhledem k tomu, že je to kontrolní balíček je to určitě dobře. V tomto balíčku spolu potvory navíc opravdu dobře spolupracují, až na několik menších případů. Obzvlášť jsem si oblíbil Skinrendera a Thrummingbirda.

 

Teď bysme se mohli podívat na ostaní karty. Mezi nimi se nachází spoustu artefaktů. A také několik triků – instantů. Velká část z ních má proliferaci a zbytek je buď zabíjení, karty využívající náboje (Charge countery) a nebo karta (jen jedna) jinak pomáhající v boji. Také zde najdeme poměrně hodně karetní výhody, což je rozhodně nespornou předností tohoto Intro Packu.

 

Tak jdeme na to:

 

Contagion Clasp – artefakt za dvě many a hned při příchodu střelí -1/-1 žeton. Tím povraždí cokoliv s odolností jedna a že těch bytostí je !! Například manový myr je idální cíl. A nebo jen prostě zmenší něco velkého co dodělá zabudovaná proliferace, kterou tahle „spona“ umí vyvolat zaplacením čtyř man a tapnutím sebe sama.

 

Contagion Engine – druhá vzácná karta v balíčku a rozhodně dost dobrá. Já jí říkám trojitý Clasp. To kvůli tomu že stojí třikrát více many a je podle mě asi tak 3x silnější. Možná ještě víckrát. Vím že šest man je sice dost, ale hrozba zahrát v pátém kole a položit -1/-1 žeton na úplně všechny supeřovy bytosti je opravdu lákavá. Navíc hned jak budete mít čtyři many (pravdepodobně další kolo) si dáte dvojitý Proliferate. Ano za stejnou cenu jako u Claspu a opět tapnutí sám sebe vyvolá tenhle „motor“ (:D:D) dvě proliferace za sebou. Po tomhle mocném tahu se podívejte soupeři na stůl co mu tam zbylo. Já bych se nejspíš docela smál kdybych viděl 2/2 Baneslayer Angela.

 

Culling Dais – za tapnutí a obětování potvory položíte jeden náboj (charge counter) na tenhle artefakt a za zaplacení jedné bezbravé many a jeho obětování si líznete kartu za každý náboj. Zní to sice celkem k ničemu, když musíte pouštět svoje bytosti, ale stačí až bude nějaká vaše bytost umírat (například vlivem blesku), v reakci jí obětovat a následně při proliferaci položit náboj i sem. Tak hlavně nezapomeňte až budete soupeřovi bytosti podělovat trvalým zraněním dobít si i tohohle šikovného pomocníka. Za tři many celkem tedy získáte slušnou karetní výhodu. Záleží vždy ale na okolnostech.

 

Doom Blade – Za dvě many zabije nečernou potvoru. Jedno z nejlepších zabíjeních momentálně dostupných na standard. Prostě zaije potvoru, žádná nevýhoda pro vás a to že nezabije černou snad ani nevadí z toho důvodu, že černá nepatří mezi nejhranější v oblasti potvorových balíků.

 

Instill Infection – další pokládání -1/-1 žetonu. Nyní v instantní formě s výhodou v podobě další karty navíc. Za tuto výhodu si ale draze připlatíte a to nepříjemnou cenou čtyř man. Je to opravdu hodně, ale zase další možnost jak „načít“ soupeřovu potvoru a přeci jen karetní výhoda je opravdu dobrá věc. To všechno dělá z infekce takovou průměrnou kartu.

 

Necrogen Censer – artefakt, který přijde do hy s dvouma nábojeme a za tapnutí a odebrání jednoho náboje ubere soupeři dva životy. Mnohem lepší by bylo, kdyby neubíral životy, ale dával dvě zranění a to buď do hráče, nebo do potvor, ale což. Na první pohled špatná karta, avšak ve skutečnosti si jej budeme dobíjet (správně - přes Proliferate) a v našem balíčku ubere každé kolo soupeři tři životy. Myslím, že k zahození přeci jen není. Všude jinde by to byl propadák, ale zde se hodí. Navíc až dojdou náboje dá se použít jako obět k některé z dalších karet (viz. Níže)

 

Sorcerer´s Strongbox – tuhle kouzelnou krabičku z M11ky za čtyři vyložíme a pak si každé kolo můžeme hodit mincí. Pokud vyhrajeme hod, tak obětujeme krabičku a lízneme tři. Škoda že to není za dvě obětuj rovnou, protože takhle můžete pořád házet opačně. Ale s trochou štěstí byste měli brzy líznout.

 

Steady Progress – instantní Proliferate. Tak bych nazval tuto kartu. Můžete soupeře nepříjemně překvapit až bude chtít blokovat nebo až zaútočí, tak mu zmenšíte potvory a vyblokujete :-) Navíc si líznete další kartu.

 

Throne of Geth – za jeho tapnutí a obětování artefaktu si dáte další Proliferate. Sice se tahle věc nezdá být moc dobrá, když pořád takhle žere artefakty, ale můžete žrát co zrovna nepotřebujete a navíc když vám u něčeho dojdou náboje (charge countery) a už vám tedy bude k ničemu tak máte hned další vhodný cíl k proliferaci.

 

Trigon of Corruption – černý zástupce ze série trigonů. Přijde do hry hned se třemi náboji. Kdyby vám náhodou došli, tak za tapnutí a dvě černé many si vyčarujete další. A k čemu vlastně ty nábje zde jsou ?? Za dvě jakékoliv many, tapnutí a jeden náboj položíte -1/-1 žeton na cílovou potvoru. Každé kolo budete tedy zase a zase oslabovat soupeřovy bytosti. Samozřejmě nezapomínejte na nabíjení až budete „množit“ (český překlad proliferovat) žetony.

 

Trigon of Thought - modrý trigon, který se od černého liší nabíjením za modré a samozřejmě jinou schopností. Za stejnou cenu lížete kartu. Další z karetní výhody. Ovšem je otázka, jestli vám ta jedna kara navíc každé kolo za tolik man (sesílací cena 5 man !!) stojí. Já si myslím, že v pozdní fázi hry, když třeba budete mít oba s protihráčem prázdný stůl a budete čekat na nějakou bombu, tak vám možnost navíc přijde vhod.

 

Twisted Image – za pohou jednu manu líznete kartu a nějaké potvoře prohodíte sílu a odolnost do konce kola. To všechno instantně. Muže to vypadat špatně, ale nezapomeňte, že v balíku máte spoustu potvor s vyšší odolností a navíc můžete nepříjemně překvapit soupeře v jeho kole a nebo třeba pokud má potvoru 0/4 například nějakou zeď tak jí to zabije.


                   

 

 

Nyní už víte, co jednotlivé karty umí a jak s nimi hrát. Pokud jste plně nezaregistrovali taktiku, jak jsem jí popisoval nahoře, tak si to ještě jednou zopakujem.

 

  • balíček stojí na zraňováním bytostí -1/-1 žetony a následnou proliferací

  • dávejte si pozor a při proliferaci podělte opravdu všechny soupeřovy bytosti, které můžete

  • některé naše karty bohatě využívají nábojů – charge counterů, které jim nesmíme zapomenout dávat při proliferaci

  • nad soupeřem máme většinou výhodu v podobě hodně karet navíc a létání u spousty bytostí

  • karty typu instant nehrajte zbytečne ve vašem kole, pokud nemusíte, lepší je s nimi soupeře nepříjemně překvapit v jeho kole

 

Jestli chceta váš balíček vylepšit a jako, že budete asi brzy chtít, tak jsem pro vás připravil návrh na vylepšení. Opět jsem obměnil nejhorší karty a ty lepší jsem nechal, jen ve větším množství. Pod seznamem karet najdete ve stručnosti návod jak hrát a v závorce je vždy cena za kus na internetovém obchodu.

 

 

11 Swamp

11 Island

4 Jwar Isle Refufe (5 Kč)

 

3 Carnifex Demon (10 Kč)

4 Fume Spitter (3 Kč)

4 Thrummingbird (5 Kč)

4 Skinrender (10 Kč)

2 Silver Myr

2 Leaden Myr

 

4 Contagion Clasp (7 Kč)

4 Contagion Engine (25 Kč)

3 Doom Blade (7 Kč)

2 Steady Progress (3 Kč)

2 Tumble Magnet (3 Kč)

S balíčkem jsem bohužel moc nenahrál, ale myslím si, že je celkem dobrý a hlavně levný. Přesné počty karet si můžete vyladit podle sebe. Možná by to ještě chtělo přidat nějakého velkého borce. Možná se ptáte, proč jsem zanechal 26 landů, jestli to není moc, ale ne není. Jelikož za proliferaci se platí, tak je to akorát. Balíček mi nepřišel moc stabilní, tak jsem se rozhodl přidat alespoň tyhle dual landy. Může se zdát tolik zdrojů many a k tomu myrové že je to moc, ale ty zde ty zde slouží pořád hlavně pro akceleraci. Je zde více možností, jak balíček levně upravit. Pokud vás zajímá další, napište mi soukromou zprávu zde na MagicGuru na účet: 2012

Nabízí se třeba variace s kartou Inexorable Tide.

 

 

Pokud byste chtěli balík ještě víc vylepšit, přidal bych kartu Jace Beleren, dual land ze Scars of Mirrodin místo toho stávajícího a třeba kartu Ratchet Bomb či Lux Cannon.

 

 

Pokud vás Intro Pack zaujal, můžete si ho objednat zde



Děkuji za přečtení a o své názory či dotazy se podělte v komenářích. Brzy se uvidíme u dalšího rozboru.
S pozdravem Ondřej Matyš




PS: Doufám, že vás z těch všech proliferací nebolí hlava xD

 

Komentáře
Autor: dpazout @ pondělí 15. listopadu 2010 8:47
Urcite me zajima, jak balicek jeste vice vylepsit, bez ohledu na "budget". Chapu, proc se autor pri recenzich snazi brat ohled na cenu, ale na druhou stranu, jiste by byl zajimavy i pohled na "dokonaly" balicek. Verim ze by to zajimalo i dalsi ctenare, a proto prosim o doplneni druheho decku, abychom jej vsichni nemuseli ziskavat soukromou zpravou. Snad to neni tajne ;-)

Autor: @ pondělí 15. listopadu 2010 12:39
Souhlas ... také by mě zajímalo, jak by to vypadlo bez finančního omezení :)

Autor: 2012 @ pondělí 15. listopadu 2010 14:03
Já tam napsal, že je možností více jak to upravit levně, ale pokud neomezeně, tak přidat: 4 Jace, the Mind Sculptor, nějaký ratchet bomby a případně třeba Lux Cannony.

Ono právě když už nezáleží na penězích tak nebudeš hrát tenhle balíček.




Autor: Aggrokumano @ úterý 16. listopadu 2010 1:10
2012: No on to nemusí být vůbec špatný deck, u nás v Liberci s tím na Game Day někdo uhrál 4:1. Ale hrál to trochu jinak, měl tam mj. Everfloving Chalice + Exsanguinate :)

Autor: 2012 @ úterý 16. listopadu 2010 7:28
No určutě to muže byt dobrý deck. Ten jak si psal ty je zas založenej na jinom zpusobu zabiti. Nabiješ chalici a pak daš Exs za moc. Viděl jsem i verzi s kalichem a nějakým Eldrazi .. myslím že to byl Kozilek.

Autor: SSDA @ úterý 16. listopadu 2010 19:36
HUSTY

Autor: Ufin @ středa 17. listopadu 2010 10:46
Asi to vypada docela hratelne :]
jinak malej estetickej tip, obrazky bych osobne daval budto na stred nebo kdyz uz na kraje tak obtekat textem. Vypada to zvlastne kdyz mas tabulku na stredu a hned pod tim obrazek na prave strane ;)

Autor: 2012 @ středa 17. listopadu 2010 11:02
Tak už jsem to dal na střed :-)

Autor: troglodit @ středa 17. listopadu 2010 12:31
No přehled je moc pěkný a po doplnění těch uvedených karet věřím, že se deck může i dostat někam výše v žebříčku. Škoda, že karty v intro packu nemají bohužel zdaleka tu cenu, za níž balíček koupíme... :-( Mám ještě takový problém - v tomto článku se mi nedaří zobrazit karty po kliknutí na ně v decklistu... Nevím, jestli je to můj problém nebo spíš mého počítače, mohl by mi pls někdo poradit?? Dík, Troglo

Autor: 2012 @ středa 17. listopadu 2010 13:23
Ahoj, už jsem to upravil a karty by se měli zobrazovat ... akorat tři karty z edice m11 ne, protože nejsou v databázi.

Jinak ten Intro Pack koupíš za necelé tři stovky, ale dostaneš s ním i booster.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí