pátek 29. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 30. listopadu 2010
Scars of Mirrodin na Highlanderu
Autor: Scalpelexis @ 19:00 :: 3240 Přečtení :: 4 Komentáře :: :: Tvorba balíků
 
Scars of Mirrodin už tu nějaký týden je a nastavá to krušné období, kdy každý hráč testuje nové karty do svých balíčků se snahou vyčíst, co se bude hrát. Někdo je tímto přímo posedlý, jiní si počkají, až se nápady ustálí a až podle nich se přizpůsobí. S Highlanderem to bude asi o něco jednodušší; výběr karet se nám jen o pár procent zvětšil a žádný otřesy tohoto formátu tedy nemůžeme očekávat. Mrkněme se na to nejzájímavější, co nám tato edice jednokarťákovým fandům přináší.
 
 
Bílá
 
Elspeth Tirel – Ha a hned je to planeswalker! Kdykoliv vyjde nový planeswalker, je potřeba zpozornět, protože se ve všech případech jedná o jistou karetní výhodu. Po rychlém zhodocení jsem došel k jednoznačnému závěru: Pokud chcete hrát aggro, sáhněte po staré dobré Elspeth, Knight-Errant. Elspeth Tirel se hodí mnohem více do kontrolů, uý kvůli její o manu náročnější vykládací ceně, pět man je na aggro prostě moc. Kontrolu dá potřebný čas na vystavění drobné barikádky vojáků, ale hlavně její poslední schopnost je přesně to, co kontrolní hráč chce. Jsou na stole bytosti? Dobře, nejdřív znič mé vojáky. Nejsou na stole bytosti? Tak jo, zničím ti příští kolo všechny planeswalkery, enchantmenty a artefakty. Jo a Elspeth mi samozřejmě přežije. Problém nastává, když hrajete proti balíčku, který se specializuje na produkci tokenů. Ale to by zrovna mohl být balíček pro Elspeth Tirel, ne?
 
Glint Hawk – Za 1 manu 2/2 s létáním, to zní až moc dobře. Vrátit si artefakt už hůře. Moc bychom si rádi zahráli Glint Hawka první kolo, jenže jeho podmínka se bude plnit velmi ztuha. Možnosti pár je: Nejlépe je začít s Ancient Den anebo nějakým artefaktem, který nás nic nestojí (Mox Diamond, Chrome Mox – tam bychom nezahodili do nich nic pro to první kolo). Krkolomné a nepravděpodobné. Když se nám ale toto nepodaří a lízneme sokolíka někdy později, tak je velmi užitečný s „resetováním“ artefaktů. Už jsme vypatlali Tangle Wire? Nebo si vrátíme na ruku vypotřebovaného Triskeliona? Co takhle spustit znovu trigger Sundering Titana? Někdy muže být nevýhoda výhodou a kombinace se jen nabízí. Celkově mě ale Glint Hawk dostatečně nepřesvědčil o svých kvalitách a o takových to tricích se mi leda tak bude zdát.
 
Kemba, Kha Regent – Taková škoda, říkam si pokaždé, když ji vidím. Kdyby jen se jí prohodila čísla obrany s útokem, tak máme na světě doslova lahůdku! Za tři many mít čtyřkový útok, to je kvalitní poměr a k tomu mít zabudovanou velmi příjemnou karetní výhodu? Bohužel realita je jiná a proto nedávám této lvici moc velké nadějě. Bílé potvorové balíčky chtějí útočit a na třímanovém slotu máme k dispozici na to lépe vybavené jedince.
 
Leonin Arbiter – Tomuhle klukovi bych ale šanci už dal. Položení ho ve druhém kole může znamenat dramatické zpomalení soupeře. Za „fečování“ si bude muset soupeř připlatit a že se různých tutorů hraje spousta! Gifts Ungiven na konci čtvrtého kola už taky nepřipadají v úvahu, Cultivate ve třetím už vůbec! Rozplývám se při představě Leonin Arbitera na stole, soupeř na konci třetího kola hraje Sylvan Tutor (a doplácí 2 many) a ja pokládám flashového Aven Mindcensora. Jo, tato dvojka hatí spousty plánů, ale bacha, ať to nejsou i ty vaše.
 
Tempered Steel – Stejně jako u Kemby tu ponteciál je, ale nedávám tomuto enchantu moc velkou šanci na to, že by se někde objevil. Hrát balíček na artefaktových bytostech by mohlo být zajímavé, ale riskovat, že s jedním zametáním artefaktů končíme, to nám za to nestojí. Budu rád přesvědčen o opaku.
 
 
Modrá
 
Grand Architect – Tato bytost se mi moc líbí. Balíček postavený jen na něm je vskutku lákavá představa. Pár manově levných modrých bytostí na stole a kdybychom ho měli na počáteční ruce, tak by nám mohl vykouzlit v třetím kole třeba Mindslavera anebo Wurmcoil Engine. Já vím, asi tu přemítám spíš v constructed formátu. Jistota, že bychom se k němu nějak brzo na Highlanderu dobrali, neexistuje a tudíž neočekávám, že pomocí tohoto chlapíka uvidím jednu z těch zmíněných karet dřív, jak páte kolo.
 
Inexorable Tide – Velmi zajímavá karta, bohužel ale až moc pomalá a situační. Ano, nádherně se kombí s jakýmkoliv planeswalkerem, poisonem, posilování/oslabování potvor s kántry, to jí neberu. To, že sama od sebe nic nezvládne a je to v drtivé většině případů hrozný topdeck, ji zase shazuje na úroveň nehratelnosti.
 
Riddlesmith – Ability, které jsou zdarma a dostaneme se k ní vcelku brzo, vábí k zneužití. Když na to koukám, říkám si: Co takhle artefaktový madness? To těžko. A co třeba artefaktová reanimace? To by možná šlo. Není nutno zakládat na jeho schopnosti, ono stačí jen sem tam filtrovat nebo, odhazovat nepotřebné země nebo super pašíky na pozdější reanimovaní a už je to výhoda jako hrom. Nevím jak vám, ale mě se prostě líbí.
 
 
Černá
 
Geth, Lord of the Vault – Getha víceméně jen zmíním, že existuje, protože může být zvlášť nebezpečný, když máte k dispozici spoustu man. Takový monoblack by si ho v kombinaci s Cabal Coffers určitě i rád zahrál, protože nabízí dvě různé možnosti výhry: Buď soupeře ujedete jeho vlastními bytostmi nebo ho dokonce umelete. To, že jeho abilitu může spouštět průtokově z něho dělá kvalitního finišera, něco na způsob Oona, Queen of the Fae: Já už nemusím nic vykládát, ale ty se musíš zbavit mé bytosti. Nezbavíš? Umřeš. Bohužel pro Getha zde je právě Oona, která je ještě o třídu lepší a v jiných, jak monoblack balících se spoustou many, ho uvidíme težko.
 
Necrotic Ooze – Oproti Gethovi si ale Ooza o nějaké zneužití říká. Naneštěstí či spíš naštěstí Buried Alive je zakázaný (prozatím alespoň) a tak by nás nemusel potkat nějaký divoký začátek na způsob Badlands, Dark Ritual, Buried Alive, zakopu Oozu, Anger a Demonic Hordes, příští kolo reanimuju Ooze, bum, každý kolo land dolů. Balík by se na ní dal udělat dost zábavný, však kolik bytostí s aktivovanými schopnostmi vyšlo! Scion of the Ur-Dragon možná? Avatar of Woe? Velmi vtipná kombinace je i s Experiment Kraj. Na standardu už se vymýšlí balíčky, které zneužívají Gigantomancera a Fauna Shamana. Opravdu krásná Highlander karta je ta Necrotic Ooze.
 
Skinrender – Bez debat je to jedna z nejlepších karet celé sady a to je dokonce pouze uncommon. Jenže konkurence je obrovská a to hlavně v podobě Shriekmaw. Nejenže Shriekmaw si můžeme zahrát podle potřeby jako sorcery Terror a zbaví se jakkoliv velké nečerné a neartefaktové potvory, ale hlavně se neodpálí, když je na stole sama. K tomu má i fear. Výhoda Skinrendera je jen v tom, že se dokáže zbavit menší černé, artefaktové bytosti a ignoruje indestructible. Jelikož jsem vlastníkem černozeleného balíčku, kam se Skinrender tématicky hodí, tak jsem ho zkoušel, bohužel dostatečně nezaujal. Jó, kdyby mohl ty kántry rozdat například na tři různé bytosti, to by byla jiná liga.
 
Skithiryx, the Blight Dragon – Jediný zástupce infect sekty v Scars of Mirrodin, který se vyplatí hrát sám o sobě, aniž bychom měli infect balíček. Tento dráček je vskutku impozantní, protože jak se ho nezbavíte opravdu rychle, tak vás zlikviduje behěm pár kol. Vůbec bych se ho proto nebál hrát v jakémkoliv aggru či aggrokontrolu obsahující černou; na pěti manách je to bytost k pohledání. Wither se rozhodně neztratí, haste s regenerací je takový milý „bonus“. No jéje, to bude otrávených pohledů na nějJ
 
 
Červená
 
Galvanic Blast – Za manu čtvero zranění, to je nádhera, ale kolikrát se nám to povede? Striktně lepší Shock. Počkat. Hraje ho z vás někdo? Nene, Galvanic Blast je spíš pro constructed.
 
Koth of the Hammer – Konečně nám vyšel setsakra důstojný červený planeswalker a pokud budete hrát v balíčku převážně červenou, tak je to jasná volba. Všechny jeho ability jsou užitečné a hlavně ta druhá dokáže dosáhnout až absurdních výšin v Highlanderu, protože narozdíl od constructedu se tu dostaneme na mnohem větší počet man. „Tyčka“ do hlavy za pomocí Kotha bude dost bolet. „Házet“ hory taky není špatné a ultimátní schopnost už je doslova lahůdka, po jejímž spuštění už to bude mít soupeř převelice těžký. Koth je jednoduše výborný. Když už si stavím ten červený jednokarťák..
 
Spikeshot Elder – Další novátor do již obří rodinky goblinů se nemá za co stydět. Za nenáročnou vyvolávací cenu dostáváme průměrná čísla, za to nadprůměrnou schopnost. Není zrovna nejlevnější, co si budeme nalhávát, a díru do světa rozhodně neudělá, ale s každým posílením je zajímavější. Pokud máme na stole další dva gobliní lordy, tak za tří many pálit za tři kamkoliv je kanón, zvlášť, když nás omezuje jen počet man, žádné tapování! Je to tvrdý souboj s Goblin Sharpshooterem, ze kterého přeci jen vyjde lépe právě ostrostřelec. Hůl bych nad Spikeshot Elderem i tak nelámal a rozhodně ho zkusil do gobinního balíčku zařadit.
 
 
Zelená
 
Ezuri, Renegade Leader – Není to zrovna typický elf, který přidává manu, ale své uplatnění dozajista má. Zpočátku jsem nad ním hmouřil obě oči, ale lidé v okolí a hlavně hry proti němu mě dokázali přesvědčit, že Ezuri je jeden zlý a ošklivý elf. Jelikož elfové jsou doslova továrnou na manu, tak bych se vůbec nedivil, kdyby mě rozjížděli elfí nájezdnící v čele s Ezurim již ve čtvrtém kole pekně posílení o +3/+3 a trample. To jsem se ještě nezmínil ani o jeho defenzivní schopnosti, která dokáže za pouhou zelenou manu regenerovat jakéhokoliv jiného elfa. Na Highlanderu není ani v celozeleném elfím balíčku problém si Ezuriho vytutorovat, tudíž je to pro mě automatické nasazení v každém elfím decku.
 
Genesis Wave – Moc rád bych tuto kartu v kombinaci s její kamarádkou Warp World zneužil, jenže stále nemám ponětí jak. Vygenerovat tunu many by nemusel být problém, jenže je třeba hrát hodně permanetů a míň instantů se sorcery. Kamarád hraje jedno UWG kombo, kde vyprodukuje spousty many a pak vás například nechá nalízat celý balíček, jenže tam je právě instantů fůra, které byste přes Genesis Wave zahrát nemohli. Další možnost je jí nacpat do výše zmíněného elfího balíčku, kde by nemusel být problém již v brzkých kolech vyklopit přes „vlnu“ houf těchto zelených mužíků a to se vyplatí.
 
 
Multikolor, artefakty a země
 
Venser, the Sojourner – Poslední planeswalker do party a bohužel asi ten nejslabší. Jen sami mrkněte na jeho schopnosti: Jste snad, vyjma jeho ultimatní schopnosti, nějak ohromeni? Já ne. Planeswalkery hlavně definuje jejich plusová abilita. Fajn, velice dobře se kombí s Enter the Battlefield (ETB) schopnostmi, může Vaší bytosti dávat falešnou vigilance, resetuje permanenty s kántry anebo Vám nechá o jednu untaplou zem více pro potřebu během soupeřova kola. Prosím, to by ještě šlo, ale co jeho mínusová abilita? Ta se hodí spíš do aggro balíčků. Ale aggro balíček s modrou? Upřímně, moc jich neznám a to dělá Vensera bohužel slabým. Nemá cenu rozpravovat nad tím, že vlastně jeho ultimátní schopnost je doslova ultimátní, protože planeswalker nám má být dost užitečný po celé době jeho pobytu na stole. A to Venser moc není. Na pětimanovém slotu bohužel najdeme lepší bílý anebo modrý planeswalkery.
 
Argentum Armor – Pokud někde uvidíme text „Destroy target permanent“, tak bychom si to měli důkladně prohlédnout. Na první pohled mocná zbroj, než zjistíme, že za investici dvanácti man se nám to jednoduše nevyplatí. To si ani nepředstavuji ty dozajista radostné obličeje lidí, kteří dostanou bleskem do bytosti ve snaze jí equipnout právě touto zbrojí.
 
Lux Cannon – Další ničení permanentů, jen oproti Argentum Armor ne tak drahé. Kde bude zádrhel? Jo, aha, než se nám povedene něco zničit, tak možná budeme zničeni my mezitím. Dobrá, nebuďme tak pesimističtí. Lux Cannonu bych dával větší naděje, protože untapování artefaktů anebo přidávání kántrů k dispozici máme. Bude nám to ovšem stačit, pokud bychom to uspíšili na frekvenci dvě kola/ničení permentu? Asi bych si nestěžoval, jenže než se nám to podaří takto zprovoznit, tak už jsme asi dostali nějakým Krosan Gripem:(
 
Mimic Vat – Zajímavá věcička. Nedá se na tom založit balíček, ale může to být taková pomůcka ať už kontrolů či aggro balíčků jak vyvinout ještě vyšší tlak. Anebo vůbec nějaký tlak, pokud nemáme co vykládat nebo s čím útočit; bytosti přece budou umírat ať už bojem nebo zametáním, takže o cíle bych se neobával. Další užitečná vlastnost je, že tímto můžete v klidu exilovat libovolný množství bytostí, což zvlášť reanimacím dokáže značně znepříjemnit život.
 
Molten-Tail Masticore – Stará dobrá Masticore v novém hávu. Lepším? To se nejspíš zjistí až časem, ale dovolil bych si tvrdit, že o kapánek ano. Jasně, že Masticore a hojný počet man znamenalo zkázu soupeřových legií, jenže tato dokonce samotného soupeře! Ano, potřebujete k tomu náboje ve formě bytostí ve vašem hrobě, ale to není moc obtížná překážka, co říkáte? Molten-Tail Masticore je doslova rotačák, ne na nožičkách, ale na kolech! Její versatilita je úžasná, vyvolávací cena nízká, regenerace po ruce, čísla dobrá, co víc si přát. Jestli ji potkáte na druhé straně stolu, jediným doporučením je mít ničení hned po ruce/v rukávu.
 
Platinum Emperion – Nový Platinum Angel? Možná. Hratelnější jak Platinum Angel? Bohužel. Zbavit se ho není moc těžké a za 8 man si chi zahrát něco potentnějšího. Dále!
 
Ratchet Bomb – Když poprvé byla zveřejněna tato karta, vzbudila ohromný ohlas. Nedivím se, Powder Keg byl ve své době velmi hratelným kouskem a Ratchet Bomb je ještě o kousek lepší. Jenže Powder Keg je na tento formát až moc pomalý a Ratchet Bomba jakbysmet. Srovnávat s Engineered Explosives nemá význam, takže hrajte explosíva anebo Pernicious Deed, ty se neptají.
 
Steel Hellkite – Když už byla řeč o Engineered Explosives, tak zde jsou a to zabalené do pěkného dračího balení. Další kousek z tovární série: "Pořeš nebo sbal karty", protože jak projde soupeřovou obranou, tak začne devastovat vše, co mu je milé. Stojí sice nemalou porci man, ale štědře se vám za to odvděčí.
 
Sword of Body and Mind – Jsem rád, že cyklus „nepřátelsky dvoubarevných“ mečů z Mirrodinu byl rožšířen, jen kdyby hned tento třetí zástupce nebyl o tolik slabší jak ty předchozí. Jen si ho srovnejme s věhlasným Sword of Fire and Ice: Dát dvě zranění? Ok! Líznout kartu? Ještě lepší! Co na to Sword of Body and Mind? Netřeba si něco namlouvat, v 101 karetním Highlanderu s ním někoho težko umelete a dělat si 2/2 medvěda není kdovíjaká třída. Proč aspoň nemůžeme dostat jako jednu ze schopností vrácení permanentu? Protekce na modrou a zelenou je navíc asi nejslabší možná kombinace, protože se v těchto barvách vyskytuje nejmenší počet removalů a tak budoucnost tohoto meče na jednokarťákovém poli nevidím zrovna růžově. Tešme se víc na černozelenou a bíločervenou kombinaci.
 
Wurmcoil Engine – A to nejlepší pěkně na konec. Když ne na meči, tak si spravím chuť aspoň zde! Toto je teprve pořádný motor a z Wurmcoil Engine budou mít oprávněnou radost hlavně kontrolní hráči a napak bude způsobovat vrásky aggro nájezdníkům na druhé straně barikády. Zablokuje toho opravdu hodně a ještě vás vyléčí. Jenže Wurmcoil jde dál: Pokud se ho zbavíte, tak ve většině případů zanechá za sebou párek menších následovníků na další útočení anebo blokování. Jelikož je to artefakt, tak se snadno bude vracet přes Academy Ruins + si ho díky jeho nebarevné náročnosti snadno zahraje téměř každý a ja bych mu to ba dokonce i silně doporučoval.
 
Vzácné země – Budu stručný: Nic moc. Nedají se „fečnout“, přijdou spíš taplé než untaplé a to docela stačí jako argument. Mno, jsou lepší jak dvoubarevné země z Invasionu, takže pokud nějaký v balíčku máte, tak tu máte o kousíček lepší náhradu.
 
 
Tak a hotovo! Koukl jsem se na ty, podle mého názoru, nejdůležitější a nejzajímavější karty Scars of Mirrodin pro Highlander formát. Jak by vypadala má pomyslná osobní TOP 5?
 
5. Elspeth Tirel
4. Skithiryx, the Blight Dragon
3. Koth of the Hammer
2. Molten-Tail Masticore
1. Wurmcoil Engine
 
Líbí se mi víc Molten-Tail Masticore, ale Wurmcoil Engine bude určitě víc hraná a univerzálnější karta. Co si o tom myslíte vy? Svěřte se klidně v komentářích! Tímto se s vámi loučím, snad se vám článek líbil a rovnou posílám pozvánku na příští Highlander turnaj v Praze, který se bude konat v herně Dungeon v něděli 12. prosince. U Magicu opět někdy na shledanou!
 
Josef Maršíček

Komentáře
Autor: Aggrokumano @ středa 1. prosince 2010 15:31
Pěknej článek, pracuju na podobným, akorát že bude o standardu. Jinak mám pár postřehů:

Chromáč můžeš klidně protočit s Glinth Hawkem. S Genesis Wave už je kombo, kord jestli máš balík, který umí vyprodukovat libovolné množství many - Ob Nixilis + hodně zemí :)
A dovolil bych si nesouhlasit s Venserem, podle mě je to vynikající planeswalker. V Highlanderu musí být velké množství karet s nějakým zneužitelným etb triggerem, druhá abilita dokáže rozhodnout zaseklou hru a ke třetí netřeba cokoli dodávat.
A ještě bych asi zmínil Chimeric Mass, přijde mi dobrá (hlavně v tom, že ji umí najít Trinkeťák :)) - přežije Vrata a pak zabije soupeře...

Autor: Scalpelexis @ čtvrtek 2. prosince 2010 14:55
Ahoj. Diky:) Ke komentarum..

1. Jo, ja vim, ze muze protacet Chrome, vsak jsem psal, ze nepotrebujeme na nej imprintnout nic. Imprintneme az prijde do hry podruhe:)
2. S tim Nixilisem..hm..jako na constructed je to v poho, plan ti asi vyjde, ale tady spolehat na to, ze Nixilise vytocis..asi to jde, ale muze to trvat dlouho a muze to byt tezky. Chce to, aby tohle byl alternativni plan spis nez hlavni win condition. Porad mi to prijde hodne tezky na to, aby se to povedlo:(
3. Venser spatny docela je. ETB veci nejaky jsou, ale chce to neco levnejsiho, jak on, takze to nebude zrovna nejaka super ETB abilita. Mozna Flametongue Kavu? Ale to je off color. Sem tam existuje kantrip bytost, ale to mi prijde jako porad slaby efekt. Jinak na HL nenajdes moc zapikovany hry: Kontroly maji wrata a podobne a kdyby se potkala nejaka middrange aggra, tak museli mit oba dost spatny draw, ze soupere nejak nezabili. Kazdopadne neznam takova moc aggra ve Venserovych barvach. Opravdu si Vensera zkus a zjistis, ze je fakt docela pomaly. Povazuju i Lilianu Vess za lepsi kartu na Highlander (kvuli tutoru a dost pravdepodobne lepsi ultimate abilite) a je to karta, ktera mi na Vintage highladeneru jde ven, protoze se uz nevejde.
4. Chimeric Mass je tutorovatelna Trinketakem, ano, ale to jsou zase spis constructed vody:) Pokud Trinketujes na Highlanderu, tak urcite pred Massou uprednostnis Sensei's Divining Top, Relic of Progenitus/Tormod's Crypt/Phyrexian Furnace, Artifact Land. Mozna, pokud mas z toho vse na stole, pak by asi prisla, ale porad mi neprijde moc dobra. Za malo man je to maly a nevyplati se, za spoustu man to uz je lepsi, ale to by si chtel neco lepsiho. Jo, je to docela prizpusobivy, to je pravda a odolnost vuci sorcery removalu se taky hodi. Neni spatna, ale asi by se do balicku nevesla nakonec.

Autor: Han @ úterý 7. prosince 2010 11:08
dobry clanek:)

myslim, ze vetsinu karet jsi dobre vystihl, osobne me zejmena laka postavit neco na necrotic ooze, ktery se kombinuje s tolika moznymi kartami, pravdepodobne z toho vyjde UBg kombinace.

Mezi karty, ktere se jeste v hodne HL baliccich objevi bych zaradil Moriok Repliku, Grasp of Darkness, Glimmerpoint Stag a Slice in Twain. Karta, ktera bude videt urcite je Nihil Spellbomb, ktera je v baliccich s cernou v HL formatu dle me lepsi jak Tormod's Crypt. Kolem a kolem nejde o karty balikotvorne, ale myslim, ze je to dobra podpora nekterym archetypum.

PS: Skoda, ze jedu o vikendu na hory, jinak bych vsechny rad potrabil s novym HL balikem na turnaji v Dungeonu;-)

Autor: Scalpelexis @ čtvrtek 9. prosince 2010 14:28
Chces rict, ze mas stesti, ne?:D

Souhlasim s Tebou s Graspem asi, ale Slice je moc pomalej, replika za minimalni telo s pripadnym liznutim taky neni moc dobra (kdyby jeji abilita stala o manu min) a Stag? Takovych to blinkeru je spousty a stag neni zrovna nejlepsi z nich.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí