sobota 20. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pondělí 4. dubna 2011
Rytíři a draci – kdo z nich zvítězí? Aneb recenze Duel Decku Knights vs Dragons
Autor: JakubMG @ 11:05 :: 4962 Přečtení :: 1 Komentáře :: :: Novinky, Recenze
 

Rytíři a draci – kdo z nich zvítězí? Aneb recenze Duel Decku Knights vs Dragons


Vážení čtenáři,

Vítám vás po kratší pauze opět u mého dalšího článku ze světa Magic The Gathering. Jak jste již určitě všimli z anotace, dneska se spolu podíváme na zoubek, respektive na mečík, novému Duel decku Knights vs Dragons.

První zmínky o něm prosákly mezi hráče už někdy na podzim. A dokonce se objevilo i datum 1. dubna, které mnohým hráčům vnuklo myšlenku a zavdalo spekulacím, zda se nejedná jen o wizardí aprílový žertík. Postupně však bylo jasné, že se o žert nejedná a celkově už sedmý Duel deck opravdu ve zmíněném datu vyjde. Načež začaly další spekulace, jak ony balíčky budou vlastně vypadat a jaké budou jejich hlavní karty. Spekulacím je konec, Duel deck je zde a utkají se v něm armáda rytířů vedená Knight of the Reliquary s mocnými draky, jejichž vůdcem je Bogardan Hellkite.

Firma Wizards of the Coast sedmým Duel deckem Knights vs Dragons pokračuje v původně nastoleném trendu prvních tzv „tribal“ (rasových) Duel decků, kde na jedné straně bojuje vždy armáda rasově spřízněných nestvůr podpořených vhodnými kouzly. Prvním takovým Duel deckem byl souboje Goblinů s Elfy (Duel deck Elves vs Goblins), následovaly souboj hordy Démonů s okřídlenými Anděly (Duel deck Divine vs Demonic) respektive souboj Coalition vs Phyrexia. Zbylými Duel decky byly pak už „jen“ souboje různých Planeswalkerů(1), kteří ovládali jim blízká stvoření a kouzla. Namátkou bych zmínil třeba Duel decky Garruk vs Liliana, Elspeth vs Tezzeret a další.

Draci si o svůj balíček a  svou armádu přímo říkali a Rytíři se jako jejich protivníci prakticky nabízejí sami, je tedy dobře, že je Wizardi využili.

Duel deck, jak jsem již zmínil výše, oficiálně vychází 1. dubna 2011 a stojí 399,- Kč. Zakoupit si jej můžete třeba na partnerském e-shopu serverů cmus.cz a magic-guru.cz Veselý drak zde, čímž podpoříte fungování obou těchto serverů.

 

Tak, stručný úvod je za námi, pojďme se na Duel Deck podívat podrobněji. 

Jako první zmiňme obsah balení samotného. Celkem v něm naleznete 122 karet /nebojte se, nezbláznil jsem se, je jich opravdu o 2 víc/, 2 pěkné krabičky na každý deck s tématickým obrázkem draka či rytíře, návod ke hře pro každý balíček zvlášť a návod pro hraní Magicu jako takového. Toť jest kromě krabice vše. Čekali jste navíc nějaké pěkné počítadlo životů, třeba jako měly Event decky nebo Premium decky ala Fire & Lightning? V tom případě Vás musím zklamat, specielní kostičky součástí balení nejsou. Krabičky pro každý deck – ať už rytíře nebo draky, mají vlastní tématický obrázek a po vybalení si je musíte složit. Což o to, vypadají opravdu pěkně, nicméně, mají jednu nevýhodu. A to pro mě osobně docela podstatnou. Pokud si karty dáváte do obalů, abyste je zabezpečili proti poškození při hraní a zachovali tak i sbírkovou kvalitu karet, do těchto přiložených složených krabiček se vám balíček v obalech (i těch obyčejných průhledných) svojí šířkou prostě nevejde.

Každý z obou balíčků má 60 karet, neobsahuje sideboard (a ani ho nepotřebuje), zbylé dvě karty jsou gobliní 1/1 tokeny pro pomocná kouzla dračího balíčku, kdy goblini slouží jako dračí kannonenfutter. Hlavní karta každého z obou decků je navíc foilová a celkem 6 karet včetně hlavní karty má nový alternativní obrázek. Z Rytířů mají alternativní – tedy dosud nepoužitý - obrázek Silver Knight, Loxodon Warhammer a především hlavní karta, foilový Knight of the Reliquary. U Draků je to pak jejich hlavní bijec, foilový Bogardan Hellkite, nový obrázek dostal i Seething Song a Punishing Fire.  Pokud vás zajímají poměry rarit, vždy 6 karet v každém balíčku je rare, zbytek je pak mix common a uncommon,  doplněné v obou balíčcích vždy 24 zeměmi.

Decklisty obou balíčků jsou zde:

Knights Duel Deck
Main Deck Sideboard
6 Forest
2 Grasslands
12 Plains
1 Sejiri Steppe
2 Selesnya Sanctuary
1 Treetop Village
1 Alaborn Cavalier
1 Benalish Lancer
1 Caravan Escort
1 Juniper Order Ranger
1 Kabira Vindicator
1 Kinsbaile Cavalier
1 Knight Exemplar
2 Knight of Cliffhaven
1 Knight of Meadowgrain
1 Knight of the Reliquary
1 Knight of the White Orchid
1 Knotvine Paladin
1 Leonin Skyhunter
2 Lionheart Maverick
1 Paladin of Prahv
1 Plover Knights
1 Silver Knight
1 Skyhunter Patrol
1 Steward of Valeron
1 White Knight
1 Wilt-Leaf Cavaliers
1 Zhalfirin Commander
1 Edge of Autumn
1 Griffin Guide
1 Harm’s Way
1 Heroes’ Reunion
1 Loxodon Warhammer
1 Mighty Leap
1 Oblivion Ring
1 Reciprocate
1 Reprisal
1 Sigil Blessing
1 Spidersilk Armor
1 Test of Faith
 

Dragons Duel Deck
Main Deck Sideboard
24 Mountain
1 Bloodmark Mentor
1 Bogardan Hellkite
1 Bogardan Rager
1 Cinder Wall
2 Dragon Whelp
1 Dragonspeaker Shaman
1 Fire-Belly Changeling
1 Henge Guardian
1 Kilnmouth Dragon
1 Mordant Dragon
2 Mudbutton Torchrunner
1 Shivan Hellkite
1 Skirk Prospector
1 Thunder Dragon
1 Voracious Dragon
2 Armillary Sphere
1 Breath of Darigaaz
1 Captive Flame
1 Claws of Valakut
1 Cone of Flame
2 Dragon Fodder
1 Dragon’s Claw
2 Fiery Fall
1 Ghostfire
1 Jaws of Stone
1 Punishing Fire
1 Seething Song
1 Seismic Strike
1 Shiv’s Embrace
1 Spitting Earth
1 Temporary Insanity
 


Jak jsou na tom balíčky finančně vzhledem k celkové ceně?

Znovu bych připomněl, že se Duel deck prodává za 4 zelené Karly IV. (pro ty, co si nepamatují bankovky naší drahé měny, jde o čtyři stokoruny). Nejdražšími kartami jsou bezesporu Knight of the Reliquary (použitelný stále na formát Legacy), navíc foil, který se běžně prodává v nefoilové verzi za cca 250,- Kč a ve verzi pro Duel Deck je na tom s cenou podobně a Thunder Dragon, se stejným obrázkem jako má jeho foilový předchůdce v edici FTV Dragons, který v této edici stojí taktéž zhruba 250,- Kč. Verze z Duel decku ale bude určitě o něco levnější, cca ke 150,- Kč. Ale ani další do Duel decku zařazené karty nejsou finančně vůbec k zahození! Zhruba 90,- Kč stojí z rytířského balíčku Knight Exemplar (využitelný i na formát Standard) a Kinsbale Cavalier, dražšími kartami jsou pak ještě i Knight of the White Orchid, Loxodon Warhammer, Knight of Meadowgrain a už o něco levnější Silver Knight a Oblivion Ring. Z dračího balíčku pak zhruba 80-ti korunovou hranici atakuje Kilnmouth Dragon, cca 60,- Kč stojí Dragonspeaker Shaman, téměř stokorunu Bogardan Hellkite (navíc opět foil a již zmíněný alternativní obrázek k tomu), dražší jsou pak též Shivan  H
ellkite a Seething Song.

K těmto kartám bych pak ve finále musel přičíst i jednotlivé „obyčejné“ karty se znakem Duel decku, které by celkovou cenu balíčku, v případě, že by byly kupované kusově, také zvedly. Pokud bych tedy sečetl jen hodnoty dražších karet, pak ve srovnání s prodejní cenou rozhodně „není co řešit“, když prakticky dvě nejdražší karty samostatně -kusově- kupované stojí stejně jako celý Duel deck! Cenově se při čistém přepočtu hodnot kusových karet Duel deck bezesporu vyplatí.

Záměrně pak pomíjím sběratelskou hodnotu karet, hlavně těch s alternativním obrázkem. Kdo Magic sbírá, zcela jistě si Duel deck,  nebo alespoň jeho nejzajímavější karty, pořídí do sbírky.

Jak se oba balíčky vlastně hrají?

Rytíři jdou do boje s podporou barev bílé a zelené. I když ta zelená je do balíčku přidaná hlavně jako podpora pro zařazení jedné z nejlepších rytířských karet vůbec – Knight of the Reliquary. S ním se pak svezlo i dalších 6 dvoubarevných kouzel dalších – at již dalších rytířů či pomocných kouzel.V balíčku kromě plání (plains) dávajících bílou manu a lesů (forest) dávajících manu zelenou naleznete i levnější dvoubarevné bílozelené duallandy, které právě s Knight of the Reliquary umí výborně spolupracovat.

Předem musím říct, že snad až na nějaké 3-4 karty, které bych osobně nezařazoval  (raději než Mighty Leap nebo Heroes Reunion bych viděl namátkou třeba Journey to Nowhere, ale chápu, že nejde mít vše), jsou Rytíři sestavení docela dobře. Karty navzájem spolupracují, podporují se svými efekty, málokdy se stane, že byste neměli co hrát i třeba v pozdější fázi hry – pokud se hra protáhne, což až tak moc nechcete. Rytíři mají totiž stále v rukávu  (pardon, v brnění) schovaná různá nepříjemná překvapení a  balíček má (byť trochu početně omezenou) zajímavou protihru a nespoléhá jen na jednu jedinou možnost výhry. Rozjezd balíčku je podstatně rychlejší než je tomu u balíčku dračího a snaží se o rychlou výhru v damage race oproti Drakům, kteří na to jdou pomaleji a jiným stylem. Je jasné, že za 2 stokoruny prodejní ceny v balíčku nebudou zázračné karty, ale balíček se pilotuje opravdu dobře a karty jsou vybrané celkem solidně. V porovnání obou dvou balíčku v Duel decku jsou podle mého názoru Rytíři tím balíčkem lepším.

Protože čekat na jednu kartu, jestli dorazí či nikoli, byť je to vynikající Knight of the Reliquary, by byla cesta do pekel, najdeme v balíčku hodně dalších pasovaných zástupců. Co Rytíři ztrácejí na celkové, zdánlivě relativně malé, síle jednotlivých svých zástupců, to nahrazují především teamovou spoluprácí a jejich cílem je svého protivníka rychle přetlačit, než se stihne jakkoli rozvinout. Většina Rytířů stojí 2 nebo 3 many, na stůl se tak podívají poměrně záhy a prakticky každý má nějakou využitelnou schopnost. Část z nich umí posílit buď sama sebe – Lionheart Maverick, levelovací rytíři (2) , Knotwine Paladin, Juniper Order Ranger, Benalish Lancer či Zhalfin Commander, další pak umí posílit rovnou svoje ostatní spolubojovníky v poli, jako vynikající Knight Exemplar, Kinsbale Cavalier a levelovací Kabira Vindicator. Ostatní rytíři mají také nějakou zajímavou schopnost, jako například Knight of Meadowgrain vybavený lifelinkem (3) či manu nebo země přidávající Steward of Valeron, respektive Knight of the White Orchid. Nebo se prostě jen díky svým pomocníkům umí vznést do vzduchu a drakům umí ukázat, že i vzduch je rytířské moře – létající rytíře zastupují Knight of Cliffhaven, Skyhunter Patrol, Leonin Skyhunter či Plover Knights.

Přestože mají rytíři omezený removal, i s tím, který jim byl Wizardy přidělen, často dokáží hru zvrátit ve svůj prospěch. Oblivion Ring či Reprisal seslaný na čerstvého, právě přišedšího, draka soupeře opravdu nepotěší. Stejně jako karty umožňující zničení protivníkova útočníka zastoupené díky Reciprocate. Pokud už je dračí soupeř schopen nějaké zranění udělit, proč mu v tom nezabránit díky kartán jakou jsou Harm´s Way či Test of Faith. A úmyslně až na závěr jsem si ponechal výborné kombo, Silver Knight sám o sobě může být pro prakticky celočervený balíček smrtící tím spíše, pokud bude ve své obrněné ruce třímat i Loxodonské válečné kladivo. 

  

Pojďme se podívat na druhou stranu barikády, na draky, jejich pomocníky a červená kouzla.

Rozjezd dračího balíčku je i vzhledem k velkým a manově náročným dračím tělům rozhodně pomalejší, než je tomu u Rytířů. Co potřebujete, je vydržet se životy do té doby, než vám přijde na stůl na pomoc nějaký ten silnější drak – a tím nemám na mysli mládě Dragon Whelp, který se třikrát proletí a protivníkovi svými čelistmi obrazně řečeno ukousne hlavu. S dostatkem životů vám určitě pomůže Dračí Spár (Dragon´s Claw), jelikož vy nějaké to červené kouzlo určitě zahrajete. Na zadržení úvodního náporu Rytířů si Draci povolali své gobliní poddané - ať je to Mudburton Torchrunner, Bloodmark Mentor, manový Skirk Prospector a nebo goblini seslaní díky kartě Dragon Fodder. Podobnou úlohu jako goblini zastávají v balíčku i Cinder Wall a Fire-Belly Changeling. Prostě vám dají onen potřebný čas na vyložení dostatku zemí a seslání velkého draka. Navíc tyhle prcky můžete vybavit několikerým Enchantementem jako je Captive Flame, Claws of Valakut nebo Shiv´s Embrace, takže se z malého a slabého goblina rázem stane Velký Silný Goblin(tm). Aby se váš mocný plaz podíval na stůl rychleji, je zde manový rituál Seething Song, Dragonspeaker Shaman, který zlevňuje dračí karty nebo Armillary Sphere, která vám umí v knihovně nalézt další země.

Velkých draků je v balíčku celkem šest. Kromě hlavního Bogardan Hellkita, který umí po svém příchodu udělit 5 zranění rozdělených mezi rytířské nezbedy nebo jejich generála, je to Voracious Dragon krmící se přítomnými gobliny a Kilnmouth Dragon rostoucí o to více, čím víc máte na ruce dračích karet. Thunder Dragon při svém příchodu zraní všechny pozemní kreatury, zranit protivníka nebo jeho rytířskou verbež umí za nějakou volnou manu Shivan Hellkite, zatímco Mordant Dragon se tu samou volnou manu umí parádně posílit.

Co by to byl červený balíček bez červeného střílení? To manově levnější zastupuje Punishing Fire, který se umí vrátit z hrobu do ruky a Spitting Earth, respektive Seismic strike, které zraní cíl podle toho, kolik hor (mountain) máte na stole. Na seslání náročnějsí jsou pak dva Fiery Fally, Cone of Flame rozdělující zranění do 3 cílů a Jaws of Stone s efektem v kombinaci Fireballu a  právě výše zmíněné Spitting Earth.

Jelikož rytíři mají ve svých početných řadách Silver Knighta s ochranou (protekcí) vůči červené, takže mu vaši draci a ohnivá kouzla nic neudělají, máte i vy v balíčku dvě odpovědi. Tou první je bezbarvé kouzlo Ghostfire, které onen zmíněný stříbroplát většinou nepřežije. Druhou možností jak toho stříbrného dotěru odeslat na onen svět je Henge Guardian, artefaktový drak středního vzrůstu.

Přiznám se, dračí balíček pro mě, jako pro jejich „fandu“, byl lehkým zklamáním. A podle ohlasů z různých diskusních for věnovaných Magicu od nich i někteří jiní hráči čekali...prostě mnohem víc. Byť to sem nepatří, sám jsem si na domácí hraní sestavil jejich balíček založený na kartě Dragonstorm, protože..Draci jsou prostě Draci a basta fidli. Ano, v Duel decku mají pěkné karty, nehrají se špatně,jejich pilotování je zábavné, ale...jak to říct..čekal jsem něco...prostě něco jiného. Je pravda, že Wizardi draky v posledních vydaných edicích příliš nepodporují a nově vydaní draci v edicích od M10 jsou..snad kromě využitelnosti pro formát limited takoví nemastní neslaní. Formát constructed je příliš nevyužívá a je to myslím škoda. Zpět ale k Duel decku.

Byl jsem si do zveřejnění decklistů téměř jist, že dračí balíček bude obsahovat jiné karty, než ty, co se v něm nakonec objevily. Že v něm bude poletovat zajímavý Hunted Dragon (který by se navíc hodil i k Rytířům), domníval jsem se, že by Wizardi mohli oprášit starší abilitu Storm (4), a že draky budeme zahrávat díky výše zmíněné Dračí Bouři (Dragonstorm). Nebo, že v balíčku bude mnohem více urychlujících a manu přidávajících kouzel (proč ne třeba Mana Flare, Red Mana Battery, více než jeden Seething Song či jiný manový rituál - Pyretic Ritual – například). Čekal jsem, že bude přítomný jiný removal – výborné Rift Bolty, Incinerace, Shocky, Detonace, Fireball a nezmiňuji ani snad nejlepší červené střílení -  Lightning Bolt. Mass removal je také jen jeden, respektive dva díky jednomu drakovi, další třeba v podobě Pyroclasmy byste marně hledali. Je pravda, že by pak dračí balíček byl asi už moc silný, ale... Když už se Wizardi rozhodli do balíčku zařadit (podle mého názoru místo dalšího removalu, kterého mělo být více) gobliní karty jako dračí pomocníky a kanonenfutter (celkem 6 karet), proč je využije z draků jen jeden – Voracious Dragon a není přítomen třeba Predator Dragon? Nemohu si pomoci, ale až na čestné výjimky potvrzující pravidlo jde podle mého názoru spíše o červenou „druhou ligu“. Abyste mi rozumněli, tyhle dva odstavce berte pouze jen jako můj povzdech nad ne zcela využitou šancí, kterou dračí balíček nabízel...

 

Psát recenzi na něco, aniž by člověk recenzovanou věc vyzkoušel, by byla chyba. S oběma balíčky jsem ve spolupráci s kamarády sehrál naživo i přes program Magic Workstation nějakých 12 her. Nebudu sem ale psát průběh jednotlivých her, to není myslím až tak podstatné. Jak jsem již uvedl výše, potvrdilo se, že rytířský balíček je oproti dračímu o několik fousů lepší. Celkové skore bylo 8:4 ve prospěch Rytířů. V okamžiku, kdy Rytíři zvládli prvního seslaného draka zlikvidovat nebo byli již dostatečně početně rozvinutí, bylo pro Draky většinou prostě pozdě. S tím souvisel hlavně pomalý rozjezd dračího balíčku, zvláště, pokud vám nepřišel žádný urychlovač /Seething song, Sphera, Shaman/ a vy jste čekali třeba se čtyřmi zeměmi na pátou a pak šestou. Je pravda, že s Draky chce prostě hrát kontrolněji a počítat jak s rytířským removalem, tak prevencemi. Nicméně hra za oba balíčky byla zábavná a i z tohoto hlediska Duel deck svůj účel splnil.

Na závěr recenze  bych pak stejně jako v případě minulých článků uvedl závěrečné shrnutí s odpověďmi na několik otázek.

1/ Je  Duel deck hratelný a zábavný? Nebál bych se napsat, že Ano, nějakou tu hru si nimi rozhodně zahrajete, byť zde byly i lepší Duel Decky, ke kterým by se spíše hráč vrátil častěji.

2/ Jsou balíčky v Duel decku dobře sestavené? U Rytířů Ano, u Draků je třeba hodně přimhouřit oči. Tam je to pro mě opravdu 50:50 a nemohu s čistým svědomím napsat ani ano, ani ne. Prostě bych ho sestavil jinak. Hratelní ale draci bezesporu jsou. Mohlo se z nich ale vytěžit podstatně více.

3/ Je Duel deck pro začátečníka? Ano.

4/ Je deck určen pro zkušeného hráče Magicu? Jako relaxace a změna oproti turnajovému hraní ano, ale jinak je určen „jen“ na domácí hraní. Jinak spíše ne, takovému hráči sám o sobě moc co nabídnout nemá.

5/ Vyplatí se cenově? Porovnáním cen karet v obchodech vychází kusové karty cenově o dost dráže, než je cena Decku decku. Dvě nedražší karty stojí tolik, jako Duel Deck samotný. Takže rozhodně Ano. A pokud přemýšlíte o dárku pro jiného Magicáře a nechcete do něj vrážet majlant, za ony 4 stokoruny nešlápnete s koupí vedle.

6/ Má Duel deck sbírkovou kvalitu? Obsahuje i drahé karty, karty s alternativními obrázky, kdo Magic sbírá, určitě si ho koupí. Takže Ano.

 

Toť vše z mé strany k Duel decku, pokud jste článek dočetli až sem, díky za trpělivost, doufám, že se Vám článek líbil a někdy příště se u jiného článku ze světa Magicu budu zase těšit „napočtenou“.

 

Milan Pech (milape)

 

Vysvětlivky:

1/ planeswalker - speciální typ karty, je to vlastně bojovník-sférochodec, který pomáhá svými schopnostmi hráči, který jej vyvolal

2/ levelování – abilita použitá v edici Rise of Eldrazi, díky které je možné si své bojovníky a nestvůry za volnou manu posilovat a zlepšovat jejich vlastnosti

3/ abilita L ifelink – pokud jí vybavené nestvůra  udělí zranění cílové nestvůře nebo hráči, přidá hráči, který nestvůru s lifelinkem kontroluje, počet životů rovný takovou nestvůrou učiněnému zranění.

4/ abilita Storm – říká, „když zahráváš kouzlo, zkopíruj je za každé kouzlo zahrané před ním v tomto tahu“

Komentáře
Autor: Jakub @ sobota 9. dubna 2011 15:11
Dobrý článek.Já už mám draky a rytíře doma a musím říct že ty rytíři fakt jedou a když to přijde drakům, ta ničivá síla ohně, je rytířům pěkně těsně v jejich kovoým brněních. :D
Hráli jsme s bráchou první kolo jsem ho s rytířema rozmetal, v druhým mi všechno odpálil a poštval na mně draky.Nakonec je to 1:1 ještě jsme se neodvážili to rozhodnout.Když to tak uvážím, draci se ještě vůbec neukázali v plné síle ale rytíři už jeli na stopro.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí