pátek 29. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 21. června 2011
Rozbor New Phyrexia Intro Packu - Ravaging Swarm
Autor: JakubMG @ 20:00 :: 3281 Přečtení :: 1 Komentáře :: :: Standard, Novinky, Tvorba balíků
 

Rozbor New Phyrexia Intro Packu - Ravaging Swarm

Vítám Vás u třetího rozboru intropacku edice New Phyrexia. Dneska rozebereme modrozelený (UG) intropack s názvem Ravaging Swarm. V překladu do češtiny by mohl znít „Pustošící armáda“, takže nic originálního, ačkoliv ke generálovi intropacku tento název docela přilne. Opět připomínám, že New Phyrexia Intro Pack – Ravaging Swarm můžete zakoupit v našem partnerském eshopu Veselý Drak za příznivou cenu 269 kč. K dostání je i balení všech Intro Packů za super cenu!

Toť k úvodu a nyní decklist:

Ravaging Swarm WoTC
Main Deck Sideboard
12 Forest
12 Island
1 Blight Mamba
3 Blighted Agent
2 Chained Throatseeker
1 Core Prowler
2 Cystbearer
3 Glistener Elf
2 Mycosynth Fiend
1 Phyrexian Swarmlord
1 Plaguemaw Beast
1 Rot Wolf
1 Spinebiter
2 Viral Drake
2 Viridian Betrayers
1 Wall of Tanglecord
1 Contagion Clasp
1 Corrupted Conscience
1 Corrupted Resolve
1 Defensive Stance
1 Fuel for the Cause
1 Inexorable Tide
3 Leeching Bite
1 Naturalize
1 Steady Progress
2 Trigon of Infestation
 

Balíček je založený na dvou keywordech, které spolu úzce souvisí a vytvářejí skvělou základnu tohoto balíku. Jsou to infect a proliferace. Každý už nejspíš ví, co tyto ability umí, ale pro ujištění a upřesnění je raději ještě jednou přeložím.

Infect – Tuto schopnost mají pouze bytosti. Říká, že ta bytost dává do jiných bytostí místo klasických zranění (damage) -1/-1 kántry, čímž ji trvale „zmenšuje“. A do hráče dává místo toho jedové kántry (poison counters), kterých nesmí mít soupeř deset, jinak zemře.

Proliferate – mají karty všeho druhu. Říká, že pokud chceme, tak můžeme dát na všechny permanenty nebo hráče, které mají na sobě jakýkoliv kántr, další takový kántr stejného druhu. Můžeme si vybrat na jaké věci s kántry dáme a na jaké ne. Týká se to všech možných kántrů – levelup counter, +1/+1 counter -1/-1 counter, charge counter a hlavně… poison counter! Touto mechanikou můžeme otrávit soupeře (dostat na 10 jed. kántrů) i bez pomocí příšer s abilitou infect.

V balíčku je jak mnoho bytostí s infectem, – 19 + Corrupted consience – tak i hodně karet umožňujících nám proliferovat – 8. Některé karty jako Viral Drake nebo Core Prowler umí dokonce oboje dvoje. Takže naším cílem při pilotování tohoto balíčku bude soupeře co nejrychleji otrávit.

1 Blight Mamba3 – celkem průměrná bytost s infectem. Za 1G je to 1/1 infect plus regenerace za dvě many. Regeneraci určitě využijeme aspoň v pozdější fázi hry. Podobných malinkých potvor s infectem je ale už opravdu hodně, takže bychom si možná přáli něco lepšího, jako je například:

3 Blighted agent – 4 – tenhle agent za 1U je opravdu unikátní. Kombinace schopností infect a nekokovatelnost (unblockable) je smrtelná. Do aggro infectu se určitě hodí.

 2 Chained Throatseeker – 2 – za 5U 5/5, která má infect jen pokud je soupeř už přiotráven – má nějaké poison countery. Bez této nevýhody by to mohl být docela zabiják, ale pokud nám soupeř vyzabíjel všechny dosavadní infect bytosti, tak může tento horor jen stát a smutně koukat.

1 Core Prowler – 3 – Další průměrná infect bytost ačkoliv ale 2/2 za čtyři many, což se může zdát přehnané, ale po jeho odchodu ze hry proliferujeme, takže alespoň k něčemu nám pravděpodobně bude. Bytosti, které po odchodu na hřbitov provedou ještě nějakou akci, mám docela rád.

2 Cytbearer – 3 – Další infectová potvůrka, tentokrát už s trochu slibnějšími čísly 2/3 vzhledem k jeho manacostu.  Nemá sice žádnou jinou schopnost, ale jako infect je to docela bijec.

3 Glistener Elf – 4 – Zde jsem uvažoval, zda-li nepřidat elfovi o půl bodu více, protože je to první infect bytost za jednu jedinou manu, tudíž ho můžeme zahrát už v prvním kole. A to se opravdu vyplatí, což uvidíte hlavně v jednom z decků, které po rozboru představím.

2 Mycosynth Fiend – 1,5 – Pokud má soupeř hodně jedových kántrů, tak se může tento horor zdát jako o manu dražší Tarmogoyf, s rychlými infect bytostmi, jako Elf a agent ho dokážeme ve třetím kole vyložit třeba jako 5/5 za tři many, ale k čemu nám to bude v infect decku? Když jsem intropacky zkoušel, tak jsem s ním jen zřídka útočil a více nechával na blokování. Zajímavá bytost, ale prozatím dost nepoužitelná… Kdyby stál třeba o manu nebo o dvě více a měl schopnost infect, to už by bylo něco jiného….

1 Phyrexian Swarmlord – 4 – náš hlavní generál je tu. Druhý infectový lord je sice o trochu slabší (než Hand of Praetors), protože je zaprvé o dvě many dražší a za druhé nepřidává ostatním infect bytostem žádné bonusy. Ale do našeho více kontrolního infect decku se opravdu hodí. Pokud se totiž dožije dalšího našeho kola, tak soupeř uvidí na naší straně stolu takovou armádu malých infekťáků, kolik má on jedových kántrů. Proto může Swarmlord sloužit, jako potenciální finišer.

1 Plaguemaw Beast – 2,5 – Další bytost bez ability infect, takže se do balíčku na první pohled nehodí. Na druhou stranu dokáže velice důležitou proliferaci, pro níž ho musíme tapnout a obětovat jednu naši bytost. Bez té podmínky tapnutí by byl tenhle beast opravdu brutální do našeho balíčku třeba v kombinaci se zmíněným Swarmlordem, takhle je to 4/3 bloker za 5 man…

1 Rot Wolf – 3 – Malým infect bytostem jsem si už navykl dávat po třech bodech, víc si ani nezaslouží… Doufal jsem, že v intropacku uvidíme třeba infektového hrobníka Corpse Cura, který poskytuje dobrou karetní výhodu, která v tomto decku značně chybí, ikdyž vlk to svou schopností aspoň trochu zachraňuje.

1 Spinebiter – 3,5 – Stává se pravidlem, že pokud má mít infect bytost sílu nad 2, musí stát aspoň 6 man. Spinebiter je ale velice zajímavý se svou schopností. Pokud ho totiž jako útočníka zablokuje bytost, můžeme se rozhodnou, zda-li půjdou dmg (-1/-1) do ní anebo je můžem klidně přesměrovat do hráče. A to je velice silná vlastnost a tělo ¾ není nic drobného…

2 Viral Drake – 3,5 – Tenhle drak má na infect tělo jenom ¼ za 3U, ale aspoň ho nezastřelí obyčejný blesk a hlavně má důležitý Flying, tudíž má velkou šanci dát soupeři aspoň jeden kántr a následně stačí už jen proliferovat a to také za pomocí draka za 3U.

2 Viridian Betrayers – 1 – 3/1 tělo za 1GG není žádný odvaz, když ho sestřelí kdejaký blesk a ještě má tu stejnou nevýhodu jako chained throatseeker. Za tuto cenu bychom si určitě přáli do infectu něco jiného….

1 Wall of Tanglecord – 2,5 – Tady nemůžu říct ani ano ani ne. Za 2 many slušný bloker, který dokáže za zelenou blokovat i flying bytosti, ale nic jiného už prostě neumí. Samozřejmě blokerů není nikdy dost.

Další kouzla:

1 Contagion Clasp – 3,5 - doufal jsem, že se wizardi více odvážou a dovolí si Claspu dát do jediného infect proliferace intropacku aspoň dvakrát. Claspa funguje skvěle jako odstranění nepříjemné malé bytosti nebo zmenšení nějaké větší, které překážejí našim infect příšerám a navíc poskytuje další možnost proliferace. Claspa se hraje i v opravdových T2 proliferačních decích, určitě bych ji tedy nepodceňoval.

1 Corrupted Consience – 3,5 - Nový Mind Control do infectu. Za 3UU si přivlastníme jakoukoliv bytost a ta dostane infect. Když tedy sebereme soupeři nějakou jeho silnou bytost a zařídíme, aby ji nemohl blokovat, může to být jeho konec. Corrupted Consience však bohužel nedává haste, takže musíme doufat, že soupeř nebude mít nebo nedolízne odpověď.

1 Corrupted Resolve – 2,5 – Na první pohled skvělé kántrování kouzel do infectu. Jeho podmínka je ale dost špatná – soupeř už musí být přiotráven, abychom mohli kartu vůbec použít. Jenomže kántrovat kouzla potřebujeme spíše v kontrolních balíčcích na začátku hry. A abychom se zmohli dát soupeří poison kántr už ve druhém kole – dříve se nám to určitě nepovede – tak zase nehrajeme kontrol, ale aggro a tam hrajeme tak maximálně Spell Pierce, protože je za jednu manu. S tímto kántrováním teda nevím, nevím…

1 Defensive Stance – 0 – Všechny modré aury na standardu jsou velice špatné, ale všechny jsou milionkrát lepší než tato…

1 Fuel for the Cause – 2,5 – Druhé a poslední kántrování z balíku. Když už bych hrál kántrování kouzel, tak aspoň v šesti kusech, takhle je to docela k ničemu. Toto kátrování je sice za čtyři many, ale aspoň bez podmínky a ještě můžeme proliferovat, takže docela dobré.

1 Inexorable Tide – 3,5 – tato karta je opravdu slušnou proliferací. Také je to druhé réro z balíku. Za 3UU enchantment a od této chvíle kdykoliv zahrajeme nějaké kouzlo, tak můžeme proliferovat. Jediná nevýhoda je, že v pátém kole, kdy tuto kartu zahrajeme, už máme většinou všechno z počáteční ruky na stole. Je to ale enchantment a ničení těchto druhů karet se hraje už dost málo. Trochu jsem taky doufal, že do infect proliferačního intropacku dají o manu dražší, ale mnohem lepší Contagion Engine, který by pořešil i soupeřovu stranu stolu, ale co se dá dělat.

3 Leeching Bite – 3,5 - zajímavý instant, kterým se můžeme zbavit nebo zmenšit do konce kola soupeřova malého blokera a posílit do konce kola našeho útočníka. Tato karta určitě soupeře nepotěší.

1 Naturalize – 2,5 – Bylo by lepší, kdyby se tyto karty do intropacků raději nedávaly a sideboard by si každý udělal podle svého. Naturalíza je skvělý removal, ale k čemu bude jedenkrát v mainu?

1 Steady Progress – 2,5 – Druhá a poslední karta, která nám dělá trochu karetní výhodu a ještě k tomu můžeme proliferovat. Intropacky ale nejdou s dobou – v New Phyrexii vyšel mnohem lepší Tezzeret’s Gambit, kterým si lízneme dvě karty a zaplatíme za něj pouze o manu nebo o dva životy více.

2 Trigon of Infestation – 2,5 – Trigony ze Scars of Mirrodin nejsou žádná sláva, ale zase aspoň trochu kooperují s proliferací a v pozdější fázi hry si budeme každé kolo tvořit jednoho malého infekťáka navíc.

To vše k rozboru jednotlivých karet. Následuje několik rad jak byste mohli balíček vylepšit. Podmínkou pro mne je opět, aby Vám deck vydržel až do října 2012.

Když jsem si projížděl balíček karet, tak mě trochu rozesmutnil… Neviděl jsem žádné klasické karty určené k proliferaci, jako je skvělý Tumble Magnet nebo Sphere of the Suns. Jediné, co je tady zastupuje je Trigon of infestation. Až podivuhodně často jsem neměl potřebnou barvu na zaplacení proto by se sem Sféra hodila.

Kombinace barev modré a zelené bohužel nemá dostatek karet na ničení příšer jako červená nebo černá, takže na zpomalení soupeře bych určitě nechal Contagion Clasp a zvýšil počet tak na dvě až tři. Další kartu, která určitě zkouší za vyzkoušení je její maminka Contagion Engine, která slouží na vyhlazení soupeřovy armády také dost spolehlivě.

Mezi bytostmi mi zde docela chybí skvělá Necropede a zmíněný Corpse Cur. Tangle Angler je dobrý, když potřebujete některou silnější bytost protlačit do soupeře přes jeho blokera a Putrefax je opravdu silný a taky nečekaný zabiják pro soupeře. Jako menší manaakcelerace, ale zároveň jako infectový bijec slouží Plague Myr.

Obsažený Steady Progress bych určitě nahradil zmíněným Tezzeret’s Gambit, - proliferace plus skvělá karetní výhoda jen za tři many, co více si můžeme přát.

 

Když jsem zkusil jen tak do googlu zadat UG infect, tak mi vyjelo mnoho balíků postavených zkušenými hráči a v každém byla nějaká „vychytávka“. Všechny infect decky v sobě skrývají mnoho vychytávek. Jako stvořená karta pro několik infectových bytostí, která napadla dokonce i mě,  je Mimic Vat, pod který můžete cokoliv schovat. Corpse Cure pod mimic vatem je velká karetní výhoda pro vás v hodně příšerném balíku (pokud v něm hrajete hodně bytostí s infectem aspoň 18). Viridian Corrupter pod mimic vatem – to jsem zmiňoval už u minulého rozboru Artful destruction. A Putrefaxe pod Mimic vatem asi soupeř neustojí.

Skvělá karta pro infect je Livewire Lash – pokud se Vám soupeř pokusí šáhnout na equipnutýho infekťáka dostane to hned za dva jedové kántry do hlavy.

Viděl jsem i možnost, kde hráli hodně artefaktů za jednu nebo nula man (Infiltration Lens pro Tangle Anglera, Sylvok Lifestaff, Darksteel Axe, Flight Spellbomb - flying je pro infect skvělý…) a k tomu Trinket Mage plus Mimic Vat.

 

Všechny dosud zmíněné karty byly do max 20 korun, důležitý Mimic Vat stojí 35,- na českých obchodech. Podíváme se teď na některé dražší karty, chceme-li se však držet hranice jednoho tisíců korun:

Co nám modrá asi může nabídnout na proliferování? Ano je to starý dobrý Jace, ale ten malý Beleren. Ten nám poskytne tu nejlepší karetní výhodu ze všech karet a v kombinaci s některou z Contagion- se nám ani nikdy nevyčerpá. Opravte mě někdo pokud máte jiné informace,ale myslím, že jsem zaslechl, že Jace bude i v M12, takže to nejsou zahozené peníze. Jeho cena za kus je okolo dvou set třiceti korun a tak ve dvou třech kusech nám bude stačit.

Druhá možnost do čeho dát hodně peněz je land Inkmoth Nexus, jehož cena se pohybuje také okolo 230 kč. Nevím, jestli se ale úplně vyplatí za ty peníze v tomto kontrolním infect decku na rozdíl od Jace.

 

Možností na decklist je opravdu mnoho a neměl jsem bohužel čas vyzkoušet všechny na MWS, takže sem nebudu žádný psát. Hodně se mi však líbí ta možnost s Contagion Clasp a Engine, Viral Drake a Tezzeret’s Gambit plus Tumble magnety, sphéry, Jace a nějaké rychlé infectové potvory.

Druhá zajímavá možnost je se 4 Mimic Vaty a Putrefaxy, Corpse Cury, Viridian Corrupter a dalšími rychlými infect potvorami. To je možnost aggra.

 

Když už jsme u aggro infectu, tak se mi vždycky líbila ta konstrukce aggro infectu s červenou, která ale nevyužívá vůbec žádnou proliferaci a jejími základními kameny je mnoho posilovaček. Všechny posilovačky ale bohužel v říjnu tohoto roku odrotují ze standardu a bez nich už nebude deck moc silný. Jen pro zajímavost zde předvedu konstrukci tohoto decku, kterou jsem zkoušel na MWS a docela se mi osvědčila:

UGR Infect Jakub Štingl
Main Deck Sideboard
2 Evolving Wilds
6 Forest
4 Inkmoth Nexus
3 Island
3 Mountain
4 Terramorphic Expanse
4 Glistener Elf
4 Blighted Agent
3 Ichorclaw Myr
2 Putrefax
4 Assault Strobe
2 Distortion Strike
4 Gitaxian Probe
4 Groundswell
4 Mutagenic Growth
4 Spell Pierce
3 Vines of Vastwood
 


Nechci být ukvapený, ale myslím si, že tento balíček je nejrychlejší na dnešním standardu. Nevím, jestli dvakrát Putrefax není zbytečnost – přidal jsem ho do balíčku už jen jako jistotu, ale než-li se dostanu k pěti zemím, tak většinou soupeře zabiju. Možná by se dal nahradit Dismembery nebo Arc traily, abychom pročistili cestu Elfům a Myrům anebo přidat další dva Distortion Strike.

Místo nepravých feček (Evolving wilds a Terramorphic Expanse) samozřejmě můžete doplnit tak čtyřikrát Scalding Tarn a třikrát Místy Rainforest, ale jejich cena je okolo 250 korun za kus, čímž by se cena balíčku více než ztrojnásobila. Jeho cena je asi 1000 korun přičemž asi 950 dělají Inkmoth Nexusy, ostatní karty nestojí víc jak pět korun (kromě putrefaxe – 20kč). Při stavbě tohoto decku jsou ale bohužel nexus nutností.

Tento deck dokáže klidně zabít i ve druhém kole a stačí mu k tomu tři určité karty, ale na ně potřebuje dvě určité barvy many. První kolo vyložíme forest a zahrajeme Glistener Elf. Druhé kolo následuje Mountain (-landfall) a zahrajeme Assault Strobe na elfa. Zaútočíme a při průchodu dmg do hráče zahrajeme Groundswell na elfa, který při lanfallu dává +4/+4 – z elfa je 5/5 Double Strike – za rovných 10 poisonů do soupeře. Každou z potřebných karet hrajeme aspoň čtyřikrát kromě mountain, tu hrajeme pouze ve třech kusech. Tak si můžete spočítat, jakou máte naději, že Vám to takhle přijde na ruku.

Ale balíček není dělaný na to, aby nutně musel zabíjet ve druhém kole. Zkoušel jsem tuto možnost přes Chancellor of the Tangle, a doplnil jsem i Immolating Souleater, který také dokáže s Assault strobe zabít jediným útokem, ale balíček byl úplně nestabilní. Myslím, že tudy cesta nevede. /točící bytost ve druhém kole je stejně možné podstřelit – všechna možná zabíjení stojí dvě many a ty soupeř bude ve druhém kole mít. Pro tyto případy je v balíčku čtyřikrát Spell Pierce a třikrát Vine sof Vastwood. Málokdy nám přijde na ruku vše, co potřebujeme k dodělání soupeře, takže nějaký prolíz – čtyřikrát Gitaxian Probe je zadarmo a ještě se soupeři podíváme na ruku. Proti rychlým balíčkům s bytostmi na stole už od prvního kola (nemáte jistotu, že budete mít Blighted Agenta -  Distorition Strike a do sideboardu třeba Gut Shot nebo pomalejší, ale účinnější Arc Trail. Po sidu bude mít soupeř určitě i hodně zabíjení, takže třeba Noxius Revival nebo něco na ten způsob.

To je asi všechno, co jsem chtěl k tomuto balíčku říct, myslím, že je docela schopný a každopádně jsou s ním rychlé, nenudné hry…

 

Tak to je pro dnešek vše, doufám, že jsem na nic nezapomněl. Děkuji těm, kteří dočetli až sem. Snad se Vám rozbor líbil, a pokud ne tak se těším na Vaše připomínky a opravy v komentářích.

Jakub Štingl


  

Vysvětlivky:

Kántry : counters – level up counter, +1/+1 counter, charge counter….

Kántrovat: Counter target spell – jako Mana Leak, Cancel, Counterspell atd.

Manakcelerace: Manové urychlení, karty, jiné než landy, které nám dodávají manu, takže můžeme rychleji zahrát jiné karty. Např. Joraga Treespeeker, Llanowar Elves, Everchlowing Chalice…

Aggro: Rychlý deck, který hodně útočí a rychle zabije soupeře – např. výše zmíněný infect.

Control, kontrolní deck: Opak aggra, ale není pomalý jen on, ale zpomaluje hru i soupeři, aby ho nemohl zabít do doby, kdy zahraje některou ze svých velkých bytostí.

Fečka: tzv. fatch landy – za tapnutí a obětování nám vyndají z knihovny jiný land a dají nám ho do hry. U „pravých feček“ (Misty Rainforest, Arid Mesa, Vedant Catacombs) přijde nalezená landa odtaplá, u „nepravých feček“ (Terramorphic Expanse, Evolvng Wilds) přijde taplá.

Komentáře
Autor: Infectjitrnica @ sobota 20. srpna 2011 22:13
Defens stance ja nahodou dobrá... situace 1/1 infect tvuj a nepřitel 1/1 nechceš přijít o svuj nadherný flying infect a přitom chceš zabít jediného nepřátelskeho flyinga dáš defense stace na nepřítele a na konci kola zemře tradá takhle se to používá

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí