sobota 20. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pondělí 4. července 2011
New Phyrexie na Highlanderu
Autor: Scalpelexis @ 15:00 :: 3629 Přečtení :: 1 Komentáře :: :: Tvorba balíků
 

Zdravím!

            Chtěl bych se nejdříve omluvit za drobnou prodlevu; uznávám, že poslední článek jsem vydal nějaký pátek zpět. Byl jsem nucený obětovat více času učení a příprava na kvalifikaci na mistrovství taky něco zabrala. Nicméně kvalifikace dopadla úspěšně, zkoušky také, takže se našla nějaká ta hodinka, dvě, na rozbor New Phyrexie na highlander

            Co nás čeká? Spousta velkých Praetorů, pár špinavých triků a prý nějaký planeswalker. Není proč otálet!


Bílá

Blade SplicerBlade Splicera chci použít jako hlavního reprezentanta Splicerů, protože jako jediný je z jejich zástupcu na slotu vzácné rarity, resp. protože je jednoduše z nich nejlepší. Nic to neznamená, protože si nemyslím, že ho moc často uvidím. Za cenu 3 man dostáváme celkově milý výkon 4/4, ale to nestačí. Co doopravdy získáváme, je víceméně 3/3 first strike, protože mi něco říká, že s 1/1 si moc nezaútočíte; ten bloker na ní určitě bude. Za tu cenu se nám to moc už nevyplatí i přes nenáročnou barevnou sesílací cenou. To samé platí pro ostatní splicery, kteří mají jen a jen horší poměr cena/výkon jak tento chlapík.

Elesh Norn, Grand Cenobite – První praetor..teda praetorka, omlouvám se..už předem naznačuje, do jakého druhu balíčku bude pasovat. Pokud bytost stojí 7 a více man, tak může být hraná leda tak v rampě, kombu anebo reanimaci. Asi už tušíte, že Elesh Norn se nebude vykládat za její normální sesílací cenu, ale bude „poctivě“ vykopávána z hrobů svých pánů. K čemu bude hlavně sloužit, je co nejlépe zanihilovat jakékoliv snahy o rychlý tlak různých monowhite agger, UW skyes lítačů, RGéček, monoredů a podobně. Zatímco bílá má Sword (Swords to Plowshares + Path to Exile + Condemn) cyklus na její odstranění, tak právě taková RG kombinace nemá až tolik způsobů, jak se monstra se 7čkou v obraně může zbavit. Počkat. Anebo že by měla? Předbíhám, předbíhám

Porcelain Leggionaire – Kupodivu to bude tento pouhopouhý common, kterému dávám z bílých karet největší naději. Kdo hraje limited či constructed, tak už si všiml, že velmi často je brán mezi prvními třemi picky a na blocku/standardu se pohodlně zabydlel do Tempered Steel balíčků. Stejně pohodlně si dojde pro místo v opět zmíněných weenie1, borosů a naya decků; ba, co to melu, on klidně může být v nějakém monoblack ci monoblue aggru, pokud bude existovat! Velmi obtížně se v prvních kolech blokuje, on sám blokuje velmi kvalitně. Za 2 many 3 dopředu je sen všech agger a to, jak je manově nenáročný? Třešnička na dortu. 1čka dozadu výjimečně nebude moc překážet, protože 1 damage spelly se na highlanderu opravdu nehrají. Jo, já vlastně nezmíníl, že musíme zaplatit 2 životy za jeho vyložení. Není to vlastně jedno?


Modrá

Jin Gitaxias, Core Augur – Předem bohužel upozorňuji, že phyrexiánská modrá se težce nezdařila pro highlander formát a tak tu najdeme pouze jednoho zajímavého zástupce této barvy. Modrý praetor nebude vybočovat od její předchůdkyně a stejně jak ona, tak i on má namířeno do stáje balíčků „hrobolezců“. Jelikož jsem z této karty byl velice nadšený, tak jsme ho s kamarádem (má reanimačku) začali co nejrychleji testovat a Jin překonal všechna naše očekávání. Pokud na to došlo a byl úspěšně seslán z hrobu již ve druhém kole, dost často to znamenalo konec, pokud jsem příští kolo neměl zabíjení. Ono hrát bez ruky a sledovat, jak si reanimátor na konci kola líže 7 karet a pak zahazuje karty (další vašíky) do hrobu, aby měl na ruce 7 karet a příští kolo vytahoval nové prasátka do hry, je tragikomické. Jinde asi tohoto modrého proroka neuvidíte, ale pokud ano, tak co nejdříve zamiřte a zbavte se ho! Je to zlo!


Černá

Dismember – Tak dobrý to nebude, jako na constructedu, ale možná si to někdo zahraje. Dismember je velmi nápadný Snuff Outu, ale dle mě je to pořád horší karta. Ano, Snuff Out se nezbaví černé bytosti, ovšem, když už, tak se pak zbaví jakékoliv jiné, zatímco u této karty si nejsme tak jistí. Výhoda je, že si ji můžeme zahrát v nečerném balíčku, ale pochybuju o tom.

Entomber Exarch – Spousta lidí by řeklo „hloupý gravedigger“. Kdepak. Proti všem očekávání odhaduji, že castěji bude používána první abilita než druhá a to už něco znamená, ne? Kontroly nebudou z této karty nadšené, protože si neradi nechávají zkouknout svojí ruku a nechat zahodit si kouzlo je ještě otravnější. Přímo se nabízí kombinace s Recurring Nightmare a i vytahovat si ho z hrobu třeba pomocí Profane Commandu je neskutečně hodnotné. 4 many není malo, ale stát míň, třeba 3 many a zahodit soupeři důležitý land, by asi bylo už příliš brutální Výborná karta.

Geth’s Verdict – O černou náročnější Diabolic Edict, posílený o ztrátu života majitele obětované bytosti. Pokud hrajete čistě černou, tak je to pro váš balíček milý vylepšení. Ve vícebarevných balíčcích bych ho nehrál; riskovat, že si ho nezahraji ve druhém kole za nevýznamný život může přijít draho.

Phyrexian Obliterator – Jaká nostalgie. Zatímco kdysi mnoho stavitelů koketovalo s Phyrexian Negatorem a nakonec spíš šli jistější cestou nehrát ho, tak zde dostáváme striktní upgrade. Z Negatora se stala požírací mašina, ze které jde na hony strach a ve všech monoblack balíčcích to bude doslova vybroušený diamant. Velmi nepříjemně se blokuje, naopak ještě líp blokuje; karetní výhoda z něho jen křičí. Červené balíčky budou mít hodně velké potíže se ho zbavit, aniž by ztratili 5 permanentů a ostatní musí vydolovat nějaký destroy či exile efekt, aby je to moc nebolelo. Krom artu (Vetřelec?) je Obliterator prostě sexy.

Praetor’s Grasp – „Ale fuuj“ anebo zkřivený úsměv, to je to, co si představuji jako reakci soupeřů, když tento špinavý tríček zahrajete. Na druhou stranu varuju, abyste Grasp nepřeceňovali. Ano, často vám to najde dobrou odpověď, přilepší vaší situaci na stole anebo kombu ukradnete důležitý článek, bez něhož by vás nemusel zabít, jenže pokud soupeř hraje jiné barvy, co vy, tak jste omezení na kradení leda tak artefaktů anebo landů. To už takový vzrůšo nebude. Ale jo, ok, Divining Top z toho by minimálně mohl vypadnout (jen bacha, že pokud jste tak udělali, tak nesmíte si ho dát navrch, protože půjde navrch soupeřova balíčku!)

Sheoldred, Whispering One – Pokládal jsem si příběhovou otázku, jestli se nám nevrátila Reya Dawnbringer v trochu..no..temnější a ošklivější podobě. Ne, asi ne, protože jak by mohla mít o 2 vetší sílu, být o 2 many levnější a mít ještě lepší ability? Je zajímavé pozorovat, jak se karty vyvýjejí a jakým směrem. Zpět k černé praetorce. Myslím si, že nemusím již potřetí zmiňovat, jakým způsobem bude nejčastěji hrána. Na stole je to synonymum pro slovo „nefér“ a musí být škodolibá radost pohledět, jak soupeři ubývají bytosti, zatímco hlasy vašich mrtvých jsou vyslýchány. Sheoldred je holt taková holka pro všechno.


Červená

Moltensteel Dragon – Není v Magicu mnoho draků, kteří by se dali sesílat takhle levně a zároveň se dokázali dupat (posilovat) dopředu (vyjma Fledgling Dragon, který na to potřeboval Threshold). Nevýhoda je, že se ho dá poměrně pohodlně zbavit, jak je to i artefakt, ale pokud se tak nestane, hrozí rychlou a bolestivou smrtí. Pro červené balíčky je to vítaná posila.


Urabrask the Hidden
– U červeného šéfa budu skeptický. Není špatný, ale stačit to nikam nebude. Pro jakýkoliv aggro je 5 man hranice únosnosti a pro reanimaci anebo rampu nemá dostačující parametry. Pramálo řeší situaci na stole a kontrol se ho dokáže určitě zbavit. Sám za sebe to moc dobře s ním nevidím.


Zelená

Beast Within – Zelení mágové se přeci jen dočkali: Zelená vindikace! Dobře, není to úplně vindikace, ale věřím, že přes drobnou nevýhodu v podobě 3/3 beast tokena se zelená lehce přenese. Beast Within je neuvěřitelně univerzální, spláchne karty, které se zatím zelená horko těžko zbavovala: Planeswalkeři a bytosti. K čemu, věřím, se bude velmi často používat (jako ostatně frekventovaně Vindicate) bude i ničení manabáze. Nebudu váhat, pokud soupeř bude jen na 2 zemí. Zatím jsem ani nezmínil, že v případě přebytku našich zemí si instantně můžeme z jedné z nich udělat bránící bytost, což není vůbec k zahození! Kdo zná a hrál Vindicate, ví, jak je to dobrá karta, tudíž nemusím dále Beast Within vychvalovat a skromně dodám, že je to pro mě karta sady

Birthing Pod – Vskutku, určitě jste si této zajímavé karty již všimli a museli se zaobírat, jaký „retězy“ budeme moci na highlanderu splácat. Bytostí přece vyšlo již tolik! Nechci, aby docházelo k omylu: Tohle žádný nový Survival of the Fittest ani zdaleka není a kdo tvrdí, že ano, tak je na omylu. Nebyl jsem z Birthing Podu nijak vytržený jako pár lidí v mém okolí (zdravím Honzu Opičku a Aggrokumana), ale uznávám, že v kartě je skrytý potenciál. Pokud uděláte balíček, či ho jen velmi prizpůsobíte, aby toolbox pro Birthing Pod byl všestranný a dokázal v jakékoliv situaci řešit jakýkoliv problém, máte vyhráno. Tím myslím mít na každé slotu například artefakt removal (Viridian Shaman na 3 manách, na 4 Oxidda Scrapmelter, na 5 Acidic Slime atd), creature removal a podobné. Pokud nemáte, tak se ani neobtežujte něco s Podem vymýšlet, ovšem věřím, že kreativním stavitelům by mohl přinést velmi sladké ovoce.

Brutalizer Exarch – Brácha Primal Commandu, druhý nejlepší exarch pro tento formát. Obě schopnosti jsou velmi dobré, bohužel, za velmi neadekvátní cenu. Jsem si jistý, že drtivá většina hráčů by uvítala snížení bojových čísel, aby se snížila vykládací cena. Velmi pěkný je hledání ho přes Fierce Empatha, tím ovšem končíme.

Glistener Elf, Phyrexian Swarmlord – Musím říct, že jsem to nečekal: Infekťák za pouhou manu. A to dokonce na commonovém slotu! Jsem si naprosto jistý, že všechny infektí balíčky ho přijmou s otevřenou náručí, stejně jako Phyrexian Swarmlorda. Je sice za 6 man, ale stačí ho nechat na stole pouhé kolo a potíže jsou na světě. Swarmlord vás štědře odměnuje přímo úměrné vaší snaze o otrávení soupeře. Čím blíž je soupeř k otravě, tím větší tlak je na něj vyvíjen. Tedy, pokud se vám nepovede oponenta zamořit v prvních kolech přes Glistener Elfa s různými posilováními, tak Swarmlord už se o to postará.

Mutagenic Growth – Není nad dopovačku, která nic nestojí. Zlatý fond phyrexijské infekční „kartografi“ spolu s Invigorate.

Vorinclex, Voice of Hunger – Zklamání sady. Od zeleného praetora bych toho čekal přeci jen o něco víc. Na 8 manách nám sice dává obrovskou výhodu, ale není to asi druh výhody, o kterou třeba reanimace stojí. Jiný balíček už si Vorinclexe nebude chít zahrát; v delší fázi jsou obě ability ne moc relevantní a tak to bude jen 7/6 pašík, který nic jiného neumí. Smůla, někdy příště, kámo.


Artefakty

Batterskull – Všichni ho známe, všichni už o něm víme. Artefakt, který značnou měrou přispěl k zakázání Stoneforge Mystica na standardu. Jenže na highlanderu je Mystic povolený (a nemyslím si, že by ho měli někdy v nejbližší budoucnosti zakazat), a tak se bude Batterskull vyskytovat s ním jako pes na vodítku páníčka. Batterskull už byl překřtěný na "nesmrtelného Baneslayer Angela"díky možnosti si ho vracet a sesílat. Taky se jako Baneslayer i chová: Vigilance a lifelink jsou snad 2 nejdůležitejší schopnosti bystostí, co si kontrol přeje. S absencí Mystica v balíčku to až tak dobře pro Batterskull nevidím, protože nevýhoda jedné many a fakt, že je to artefakt, oproti kartám jako Exalted Angel anebo Loxodon Hierarch je značná.

Hex Parasite – Sice se dá hledat Trinket Mágem, aby nastoupil k vyhlazování hlavně překážejících planeswalkerů, ale to je tak zenit jeho hratelnosti. Kontroly mají lepší a versatilnější způsoby, jak sférochodce odstranit a černá mám mnohem užitečnějšího a účinějšího Vampire Hexmage. Parazitovo využití je poté už velmi omezené, takže celkový verdikt nemůže být nikterak pozitivní.

Karn Liberated – Má nejneoblíbenější karta této edice. Proč? Protože je velmi nepříjemná a může být hrána v jakékoliv barvě. Samotný Karn, jelikož je to sférochodec za předražených 7 man, se dočkal na oplátku težce kvalitních schopností. Ta první sice není tak zlomová, ale hlavně vyšplhání se na 10 loyalty kántrů hned po jejím prvním spuštění znamená „drobný“ oříšek, jak Karna zabít. Druhá schopnost potěší ještě méne, ale tak alespoň je pak Karn na dostřel blesku. Proti čemu jsem obzvlásť a co mi vadí úplně nejvíc, je jeho ultimátní abilita. Nejsem si jistý, co tvůrci zamýšleli, ale o EDH či jednokarťácích moc neuvažovali (že se divím, když tvůrce Magicu Richard Garfield v jednom rozhovoru řekl, že jeho nejoblíbenější karta je Shahrazad). Dost často jsme rádi, když stihneme za 50 minut v turnaji odehrát 2 zápasy, takže další hra je už mimo rámec a jakéhokoliv uvažování. Nejsem si jistý názorem lidí na Shahrazad, ale věřím, že je velmi negativní. Hodně lidí si asi řekne: „Jéé, zahrajeme si další hru, bude legrace!“ Vsadím se, že brzy je to přestane po několika hrách bavit Ultimátka Karna je vskutku silná, jen kvůli její nesympatičnosti v mým balíčku sférochodce Karna neuvidíte.

Lashwrithe – Pamatujete si na Korlash, Heir to Blackblade? Dost možný, že ne. On Korlash moc dobrý nebyl; byl to jen takový nafukovací slon, který byl čím dál větší s pribývajícími bažinami. Jenže co když tuto schopnost může mít jakákoliv vaše bytost? To už je jiná pohádka. Je nad slunce jasné, že Lashwrithe se nebude hrát mimo celočerné highlandery, ale tam bude patřit k tomu nebezpečnějšímu materiálu.

Sword of War and Peace – Zklámání čislo 2. Stále mi nejde moc do hlavy, jak v anketě na přední stránce může být vyzdvihován veřejností jako nejlepší karta sady, ale budiž Za chvílí uvidíte, že po něm neštěkne ani pes. Proč? Protože jako jediný z mečů neposkytuje jedinou karetní výhodu. Dát nějaké to zranění navíc se pro každé aggro hodí, o tom žádná, ale nejsem si jistý, jestli za investici 5 man. O životech se bavit nehodlám, protože to je zcela postradatelná abilita; nevím proč nevymysleli něco kreativnějšího. Je to docela trapné, ale i poměrně nepoužitelný (zvlášť) Sword of Body and Mind je lepší. Srovánavat War and Peace původními meči z Mirrodin bloku postrádá jakýkoliv smysl.






A jsme u konce! Je to zvláštní, ale z Phyrexie nejsem tak nadšený jako třeba z předchozího Mirrodin Besiegedu, ale i tak se zde našly zajímavé kousky. TOP 5 tentokrát tvoří tyto karty:


5. Sheoldred, Whispering One

4. Jin-Gitaxias, Core Augur

3. Karn Liberated

2. Phyrexian Obliterator

1. Beast Within


          Vítězství bylo jasné, i když pro Obliterátora mám velké zalíbení. Spousta z těchto karet je dobrá jen v konkrétním archetypu, ale to se musí brát v potaz.

 

          To je protentokrát ode mě vše. Začínají prázdniny a kvapem se blíží mistrovství ČR v MTG, takže je třeba se taky začít připravovat a testovat, když už nám zakázali Mystica s Jacem a do vlaku naskočí M12, která se zatím velmi zajímavě tvaruje. U příštího článku na shledanou, Magicu zdar!

 

Josef „Scalpelexis“ Maršíček

 



Vysvětlivky:

1. Weenie, Boros, Naya – Aggro balíčky, jejichž název je definovaný barevnou kombinací. Weenie bývá čistě bílý balíček plný levných bytostí, Boros je kombinace bílé a červené, Naya trojkombinace bílé, červené a zelené.

Komentáře
Autor: Aggrokumano @ pondělí 4. července 2011 19:56
Nevím jak Honza Opička, ale já jsem s Podem spokojený, chybí mi už jen skalp Splinter Twinu :)

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí