pátek 19. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pátek 8. července 2011
Ze školních lavic na MČR za 365 dní I. - Úvod
Autor: Myth @ 22:36 :: 2722 Přečtení :: 8 Komentáře :: :: Reporty
 
Po poměrně dlouhé době Vás zase jednou vítám u svého článku. Pamětníci možná ví, že zhruba před rokem jsem tady spáchal pár pokusů ohledně cenově dostupnějších constructed decků, a podle ohlasů to tehdy dokonce i někomu pomohlo. Tentokrát jsem si ovšem na bedra naložil něco úplně jiného. V průběhu následujících týdnů bych chtěl postupně odhalit sérii článků, která se protentokrát nezaměřuje na jeden jediný formát, ale namísto toho si z každého bere něco. Výsledkem by tedy měl být jakýsi „rychlokurz Magicu“, řešící drtivou většinu problémů, se kterými se začínající hráč setká a formou nejrůznějších rad, tipů a doporučení také zároveň manuál, jak posunout svou hru na vyšší úroveň. Motivací pro vznik tohoto díla mi byl fakt, že jakožto samojmenovaný vedoucí Gateway ligy a turnajový organizátor v Táboře, takovém tom malém městě kdesi na jihu, ale stále severněji než leží České Budějovice, se setkávám s hráči nejrůznějších úrovní. A právě pro ty, kterým bych rád pomohl se dostat na vyšší úroveň, měla být původně určena tato minisérie. Ovšem nakonec to dopadlo trochu jinak a já se o svá moudra rozhodl podělit s širší veřejností.

Jelikož mi u článků často chybí nějaké ty informace o autorovi a tak si jen těžko dělám obrázek o tom, do čího mozku to vlastně nahlížím, rozhodl jsem se Vás seznámit se svou maličkostí hned na úvod. Jmenuji se, nebo mi to aspoň namluvili, když jsem se poprvé zeptal, Mirek Pikhart a s Magicem jsem se seznámil před nějakými deseti lety ještě na základní škole. Od té doby jsem s hraním mnohokrát začal, ale také mnohokrát skončil a nikdy jsem u toho nevydržel déle jak pár týdnů. Ovšem čas šel dál a v Lednu 2010 jsem se už jako plnoletý rozhodl dát Magicu ještě jednu šanci. A tentokrát jsem u toho vydržel až dodnes.

Možná už přemýšlíte, proč Vám tohle říkám. Přece bych tady jen tak nepsal autobiografii, že? Věc se má tak, že od mého prvního turnaje s datem 31.01.2010 uplynulo něco přes rok. A když se na to podívám zpětně, za ten rok jsem se z herního hlediska dokázal posunout o pěkný kus. Dnes mám DCI rating něco přes 1800, za sebou pár vyhraných turnajů a účast na dvou Grand Prix a hned na první dostupné kvalifikaci jsem si pojistil „slot“ pro Nationals 2011, což byl jeden z mých cílů pro letošní rok. A abych se také trochu pochválil, tak si myslím, že v Táboře, kde hraje všehovšudy dvacet lidí, je hraní o něco těžší než v městech jako Praha. To všechno jen dokazuje, že stát se lepším hráčem není nic tak těžkého a hlavním smyslem tohoto článku je právě pomoci Vám, lidem ochotným to číst, dosáhnout toho samého.

Postupně s Vámi tedy ve stručnosti znovu projdu cestu od prvního turnaje až k dnešku, doplněnou o postřehy, které jsem během té doby o hře získal. V nejbližší době tedy můžete čekat články zaměřené na tato témata:


1. První turnaj aneb jak ze sebe neudělat hlupáka hned napoprvé.
2. Sealed deck, jak ho postavit, jak poznat špatné karty, a jak uhrát slušné skóre
3. Constructed formáty a jejich problematika
4. Rychlokurz draftování aneb co je třeba, aby jste se vyhnuli výsledku 0-3
5. Závěrečná sbírka tipů, nepadajících do žádné kategorie


Články nebudou uploadovány v předem určeném pořadí, jediné co zatím vím, je že jako první nás čeká problematika sealed decku. Vzhledem k tomu, že příští týden se koná prerelease nové edice, budu mít k dispozici ideální příklad, na kterém můžu všechny tipy a triky, o kterých budu psát, demonstrovat v praxi.

Jak už jsem předeslal, za cíl si dávám zejména vysvětlení základních principů formátu, objasnění rozdílu mezi špatnými kartami či decky a jejich dobrými protějšky a na závěr také nastínění toho, jak se sealed deck vlastně má hrát a v čem jsou zásadní rozdíly od Constructed formátů. To vše vezmu tak ve stručnosti, koho by problematika zaujala víc, určitě můžu doporučit rozjíždějící se sérii článků místního autora Jamese Lebky.

A aby tento článek nebyl tak krátký, ještě Vám jako odměnu za dočtení až sem nabídnu takový „tahák“ na zítřejší prerelease. Ten v rychlosti rozebírá jednotlivé karty a snaží se vysvětlit posuzování a používání těch, které na první pohled nejsou tak jednoduché. Samotnou stavbu decku ani vzdáleně neřeší, pokud si nejste jistí s tou, opět Vás odkážu na Jamesův aktuální článek. ( A ano, vím že je jednodušší využít práci někoho jiného, ale doufám, že mi tento odkaz nikdo nebude mít za zlé :-)


Vzhledem k tomu, že Magic-Guru nechce přijmout moje formátování, přidávám nakonec tahák pouze ve formě odkazu, ovšem budiž považován za součást článku.


Upozornění: Veškeré komentáře pocházejí z mé vlastní hlavy, za veškeré překlepy, chyby a nepovedené vtípky se omlouvám, ale vzhledem k tomu, že to bylo vytvářeno během „volného“ času v zaměstnání a původně určeno pro užší veřejnost, kvalita nebude z nejvyšších.

docs.google.com/document/d/1e6Z98VU75BKfwCXzwXzHLjhrG1b62uzpgLFLK2iW5xQ/edit


Pokud máte k sérii článků cokoliv co říct, určitě tak učiňte, budu jedině rád.

M. (Ne, nebudu tady prznit češtinu slovy jako „napočtenou“ či jejich nejrůznějšími variacemi :-)

Komentáře
Autor: Bornnover @ pátek 8. července 2011 23:31
Tohle píšu ještě předtím, než jsem se dal ke čtení, protože patkové Courier New od čtení neskutečně odrazuje.. proč ne klasické Times New Roman?

Autor: Myth @ pátek 8. července 2011 23:41
Za to zatím děkuji editoru, který se mnou válčí jak jen to jde. Snad se náprava podaří co nejdříve, při nahození Times se mi sesypalo formátování úplně.

Autor: AdamF @ sobota 9. července 2011 0:00
Super tahák, škoda, že to vyšlo ani ne den před preview....

Autor: James Lebka @ sobota 9. července 2011 7:37
Já ti odkaz rozhodně nebudu mít za zlé :-)

Jsem napjatý, co nám tady napíšeš. Hlavně z jaké perspektivy popíšeš limited

Autor: Flamberg @ neděle 10. července 2011 21:47
Toho Sutured Ghoula sis špatně přečetl, ne?

Autor: Myth @ neděle 10. července 2011 22:00
Jojo, u ghůla je doopravdy chyba, díky za upozornění, ale jak jsem někde psal, bylo to dokončované doslova "na koleni", takže jsem nějaké takovéhle faux pas víceméně čekal. A jen tak pro zajímavost, na prevku na mě ghůl dvakrát vyběhl a oba hráči si ho přečetli stejně špatně jako já, za to nejspíš může Golgari Grave-Troll ze starýho extendedovýho dredge :)

Autor: Myth @ pondělí 18. července 2011 11:42
Omlouvám se, ale vzhledem k neočekáváným technickým problémům, jmenovitě stylovému sebevznícení mého monitoru, které teď bohužel vzhledem k nadcházejícímu MR nemám moc kdy řešit, se vydání prvního článku odkládá někdy na konec července.

Autor: Aggrokumano @ pondělí 18. července 2011 18:25
No jo, velký oči... xD

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí