úterý 23. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 26. července 2011
Ally mě zkrátka baví! – 1. Část – úvod, možnosti, varianty
Autor: dpazout @ 19:17 :: 4515 Přečtení :: 5 Komentáře :: :: Standard, Tvorba balíků
 
  O co jde? Zábavný balík složený z bytostí Ally, tedy v překladu ze „spojenců“. Pojďme se na ně podívat ještě než nám odrotují ze standardu.

  Všichni Ally vyšli v rozšiřujících edicích Zednikar a Worldwake.  Tam je také vy, co je neznáte, můžete najít. A co je na nich tak zábavného? Není přeci nic krásnějšího, než když vám vaše bytosti rostou před očima. Tito spojenci totiž dovedně využívají síly kolektivu, a to napříč barvami magicu. Odbornější terminologií řečeno, využívají (až na vyjímky) ETB tj. "entry to battlefied" triggerů ke svému posílení pomocí navyšování counterů na bytostech, nebo ke spuštění jiných efektů. Proto se jedná skoro výhradně o potvorový balík, protože chceme, vlastně skoro musíme spustit ETB triggery všech Ally, tedy položit novou Ally bytost, nejlépe v každém našem kole.

 

 


  Jak jsem již zmínil, Ally vyšly ve všech barvách. Základní barvou, na které Ally deck stavět je bezesporu bílá. Obsahuje jedinného jednomanového Ally Hada Freeblade, nejlepšího útočníka i obránce v jednom Kazandu Blademaster, naprosto nezbytného Ally Kabira Evangel, který vytváří „eveasion“ a velice dobrého Talus Paladina dodávajícího životy.  Bez bílé to zkrátka nepůjde.  Někomu by se mohlo zdát, že by bylo možné postavit spojence jako mono white. Ano, to jistě možné je. Takový balík by mohl využít i jedinné ally kouzlo Joint he Ranks, které je shodou okolností také bílé. Deck by mohl vypadat např. takto:

Mono White Ally Pažitka
Main Deck Sideboard
18 Plains
2 Emeria, the Sky Ruin
2 Sejiri Steppe
4 Hada Freeblade
4 Kazandu Blademaster
4 Kabira Evangel
4 Talus Paladin
2 Ondu Cleric
3 Kor Skyfisher
2 Sun Titan
2 Armored Ascension
2 Join the Ranks
3 Oblivion Ring
4 Brave the Elements
4 Honor of the Pure
3 Devout Lightcaster
4 Celestial Purge
4 Kor Firewalker
4 Kor Sanctifiers


  Zadíváte-li se na konstrukci, vidíte sami, že chybí jakákoliv manová akcelerace. Dobrých bytostí za 2 many není dostatek, proto se snažíme tuto skutečnost dohnat Kor Skyfisherem, který zde ovšem exceluje, neboť má dostatek vhodných cílů k vracení. Nejlepší je Kabira Evangel, ale jeho ETB spouští samozřejmě také Ondu Cleric. Nepochybně využijeme i zem Sejiri Steppe. Jeho letectví se nám také bude hodit. Balík není ve všech případech dost rychlý, a proto musíme myslet na late game, do které by nás mělo určitě dostat přidávání životů pokud soupeřem bude aggro. Pokud soupeřem bude kontrol, s velkým množstvím removalu, pak potřebnou karetní výhodu dodá Sun Titan a Emeria, the Sky Ruin. Snažíme se též využít výhodu bílé, použitím karet jako je Honor of the Pure a Armored Ascension.

   

  Nicméně přidáním další barvy se naše možnosti rozšíří. Poohlédneme-li se hned v sousedních barvách, nemůžeme vynechat zelenou. Ta nabízí druhého nejlepšího útočníka Oran-Rief Survivalist … a manu libovolné barvy dávajícího kouzelníka Harabaz Druida. S ním si můžeme dovolit zahrát dražší bytosti dříve, nehledě na efekt manové stabilizace. Naše aggro strategie tak bude rychlejší.
Takový WG Ally deck by mohl vypadat např. takto:

WG Ally Pažitka
Main Deck Sideboard
8 Forest
8 Plains
4 Stirring Wildwood
4 Sunpetal Grove
4 Hada Freeblade
4 Harabaz Druid
4 Kabira Evangel
4 Kazandu Blademaster
4 Oran-Rief Survivalist
3 Talus Paladin
3 Turntimber Ranger
4 Join the Ranks
2 Journey to Nowhere
4 Overwhelming Stampede
4 Celestial Purge
4 Kor Firewalker
4 Naturalize
3 Obstinate Baloth

   Zelená, kromě již zmíněných dvou spojenců přidala svoje typické výhody. Generování tokenů v podobě Turntimber Ranger, a přetlačovací „evasion“ v podobě Overrun, zde tedy Overwhelming Stampede.


   

  V každé barvě najdeme nějakého velice zajímavého Ally. A tak můžeme poskládat i UW Ally, kde využijete zejména Jwari Shapeshiftera, nejčastěji ke kopírování Kazandu Blademastera, jedinného létajícího Ally Umara Raptor, který dokáže být neskutečně nepříjemný. Modrá umí přidat karetní výhodu v podobě dolízávání, Sea Gate Loremaster, Divination nebo lépe Tezzeret’s Gambit s proliferací. Dokáže takto ochránit celé vojsko spojenců před zbraněmi hromadného ničení Negate, Unified Will. Takoví UW Ally by mohli vypadat např. takto:

UW Ally Pažitka
Main Deck Sideboard
11 Plains
2 Island
4 Glacial Fortress
4 Seachrome Coast
4 Celestial Colonnade
4 Hada Freeblade
4 Kazandu Blademaster
3 Jwari Shapeshifter
2 Ondu Cleric
4 Kabira Evangel
4 Umara Raptor
4 Talus Paladin
2 Venser, the Sojourner
4 Tezzeret’s Gambit
4 Condemn
3 Negate
2 Celestial Purge
3 Devout Lightcaster
4 Kor Firewalker
3 Unsummon


  Oproti čisté barvě tu máme zlepšení ve vzduchu, Umara Raptor dokáže dosáhnout obřích rozměrů. Celestial Colonnade září v late game. Karetní výhoda a posílení v podobě Tezzeret's Gambitu s proliferací je velmi  zábavná, nehledě na to, že dokáže posílit i planeswalkera Venser, the Sojourner. Ten nahrazuje Sun Titana i Kor Skyfishera více než dobře. "Bliknutím" Allyho spustí ETB triggery, dokáže dodat nekokovatelnost našim spojencům, a pokud dosáhne na emblém, je výhra téměř jistá. Exilováním a vrácení Jwariho, můžeme dosáhnout jeho změny na jiného, zrovna vhodnějšího Allyho, který dříve nebyl ke kopírování.
 
   

  V dobách své největší slávy na standardu, kdy se na ještě hrála Alara, a manová stabilizace nebyl problém, se Ally hrály v trojbarvě ještě s červenou barvou, a to zejména kvůli Bloodbraid Elf, dávajícímu velkou karetní výhodu. Akoum Batllesinger je rychlým červeným spojencem, který náš útok dokáže pěkně posílit. Příkladem je např. deck Naya Alies, který se umístil na druhém místě turnaje Wizards Cupboard 500 v roce 2010.

Naya Allies Shawn Ahern
Main Deck Sideboard
4 Akoum Battlesinger
4 Bloodbraid Elf
4 Hada Freeblade
2 Harabaz Druid
4 Kabira Evangel
4 Kazandu Blademaster
4 Oran-Rief Survivalist
2 Ranger of Eos
3 Talus Paladin
2 Naya Charm
4 Violent Outburst
4 Ancient Ziggurat
4 Arid Mesa
1 Forest
4 Jungle Shrine
1 Mountain
4 Plains
1 Raging Ravine
4 Sunpetal Grove
3 Dauntless Escort
2 Great Sable Stag
4 Kor Firewalker
4 Ondu Cleric
2 Tuktuk Scrapper

  Vidíte sami, že balík je velice rychlý, hraje na karetní výhodu, na přesilu, malých, rostoucích bytostí. Žádná dlouhá hra nepřichází v úvahu. Bloodbraid Elf a Violent Outburst kaskádují, Ranger of Eos hledá Hada Freeblade. Každé kolo Ally na stůl, a brzy je hotovo.

  Po rotaci Alara bloku Ally ztratili na rychlosti a pomalu upadli v zapomnění.  Mohlo by se zdát, že nové edice spojencům nic nového nepřinesly, ale i když se žádný nový ally už neobjevil, a top balík na jejich základě zřejmě neposkládáme, přesto se pár zajímavých karet objevilo, čehož jste si mohli všimnout ve výše uvedených příkladech. Za zmínku stojí určitě duální země ze Scars of Mirrodin, mechanika proliferace je pěkně zneužitelná, stejně tak jako Mimic Vat, který je ale do aggro přiliž pomalý. Sun Titana si v akci již dovedete představit. Přezdívám mu „druhý dech“ .
  Zajímavá je taktéž nenápadná karta Liquimetal Coating, která dokáže vytvořit zničující kombo se červeným spojencem Tuktuk Scrapper.
  Nemohu též nezmínit modrého Halimar Excavatora, který je velice zajímavým odemílačem, ale bohužel zůstal ve své strategii osamocen. K vítězství touto cestou potřebujeme na stole mnoho spojenců, a když už je máme, není snadnější soupeře připravit o jeho životy? Nicméně, můžete se pokusit poskládat UB Ally kontrol, založený na discardu a odemílání, je možné, že s ním ve své herně překvapíte.
 
  Jak jste mohli vidět, spojenci skýtají nepřeberné množství variant a barevných kombinací. Je možné si s nimi hrát skoro do nekonečna. A to všechno za poměrně malé peníze. Pokud vás tento článek inspiroval, jsem rád a přeji příjemnou zábavu s vaším Ally deckem.

… pokračování v příštím Ally článku: report z FNM

zdravím z Liberce, Dan (Pažitka)
Komentáře
Autor: Aggrokumano @ úterý 26. července 2011 20:00
Moc pěkný článek, teším se na report :)

BTW: Minulý týden Naya allies 4:0 na MTGO daily standardu - http://mtgbook.com:80/app?show_deck=52865&presenter=PublicDeckMain

Autor: Shadowalker @ středa 27. července 2011 16:27
Ally hraju už delší dobu a jsou opravdu zábavní.
K U-W decku, bych měl několik změn - neříkám, že je to takhle špatně, ale hraju to trošku jinak.
Nemám 4 paladiny - většinou se mi nedostanou do hry, takže 2 stačí, namísto toho hraju Ondu cleriky ve 4 kusech. Tezzeret’s Gambit je výborný a musím ho pořídit. Zajímavou volbou může být i mimic vat. Místo Condemn hraju Jurney to nowhere. Kvůli ceně hraji méně dual zemí, ale bude třeba to změnit. V základu mám téz unsummon, který chráni Evangela. Nicméně ve výsledku je konstrukce velice podobná.
Musím pochválit hezký stručný článek. Krása :)

Autor: Olaf @ středa 27. července 2011 22:07
Fajn. Balík mě pěkně drtil : )

Autor: Elwin @ čtvrtek 28. července 2011 9:42
Tak zrovna UW alies jsem hraju už docela dlouho a to v UW, ale trochu jinak Talus paladina a Raptora hraju jenom 2x misto nich je tam 4x Halimar Excavator, místo Vensera hraju radši Jacka a taky 1-2 mimic vaty. Balík je lehce pomalejší, ale mám tak ještě 2x Sea Gate Loremaster, takže když se hra protáhne, tak nalížu víc karet než soupeř a následně ho umelu (když se zadaří)

Autor: Planeswalker @ čtvrtek 28. července 2011 17:30
Já jsem si allýky poskládal moc pozdě (teť už rotují pryč) a zatím sem s nimy byl jen 1 na nějákem turnaji hraju je RWG (zatím na standart) byl to konkrétně extended ale měl jsem 3:1 výhry:porážkám. Vyhrál jsem nad fritou, elfama, merfolkama a porazil mě nějaký mono white deck.
Koupil jsem je kompletní za 350Kč a za tu cenu 3:1 vynikající.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí