pátek 29. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

úterý 13. září 2011
Draft stokrát jinak
Autor: jokerx @ 14:53 :: 7196 Přečtení :: 0 Komentáře :: :: Limited
 

 

            Už vás nebaví stále seriózně draftovat a chcete si na chvíli odpočinout od zajetých archetypů1 a stále stejných edic? Booster draft není jedinou formou draftu, je to pouze základní kámen celé řady různých draftovacích variant. V tomto článku si popíšeme různé formáty draftů, ať už ty klasické jako je zmiňovaný booster draft či výmysly typu rotisserie draft.

           

            Booster Draft

            Jak jsem již psal, booster draft je základním kamenem draftování z něhož se postupem času vyvinuly všechny ostatní typy draftu. Princip je naprosto blbuvzdorný a každý ho pochopí za méně než chvilku.

            Booster draft může hrát 2-8 lidí u jednoho stolu (při větším počtu účastníků se hráči samozřejmě rozdělí na více stolů). Na obrázku je ukázkové rozmístění osmi lidí, označených písmeny A až H. (K obrázku se budu odvolávat i u jiných draftovacích formátů).

 

 

           

 

            Každý hráč má před sebou tři booster packy2, při zahájení draftu každý z hráčů otevře první booster dle pořadí draftování edic, tj. při draftu New Phyrexia-Mirrodin Besieged-Scars of Mirrodin bude první otevřený booster z edice New Phyrexia. Každý z hráčů si prohlédne obsah boosteru, vybere si kartu, která se mu zdá nejsilnější či nejvhodnější do nadraftovaného balíčku a dá jí před sebe přední stranou dolů. Poté všichni hráči předají svůj booster hráči nalevo od nich a zprava dostanou další booster.

            Příklad: Hráč A otevře booster, vezme si kartu a pošle booster hráči B, přitom dostane zprava, od hráče H, booster jiný, tentokrát o jednu kartu tenčí.

            Takto pokračuje draft stále dokola než zůstanou všechny boostery prázdné. U druhého boosteru se karty posílají doprava namísto doleva. U třetího boosteru je postup stejný jako u prvního. Po nadraftování všech karet si každý hráč sestaví minimálně čtyřicetikaretní balíček (basic landy3 poskytne organizátor) a začne se normálně hrát.

 

 

 

            Double Draft

            Tato varianta se od klasického booster draftu liší tím, že se místo tří boosterů draftuje rovnou pět. První booster se opět posílá nalevo, u dalších se směr zasílání střídá (napravo-nalevo-napravo-nalevo (toto pravidlo používají všechny varianty draftu)). Někteří si možná již všimli, že po nadraftování všech boosterů budeme mít neobvykle velké množství karet, celých 75! Proto nepostavíme jeden, ale rovnou dva minimálně čtyřicetikaretní balíky! To že máme dva balíky se samozřejmě projeví i v průběhu her jako takových. Každé kolo turnaje se hraje na tři vítězné a účastní se ho oba balíky. Každý účastník turnaje má dva balíky, balík A a balík B, před zápasy by si hráči měli ujasnit který balík je který. V prvním zápase dvou hráčů se utkají navzájem oba balíky A, v tom druhém to budou balíky B, ve třetím balík A prvního hráče proti balíku B hráče druhého, ve čtvrtém zápase naopak než ve třetím a pokud nebude mít ani jeden z hráčů po čtvrtém zápase na kontě tři vítězné zápasy, rozhodne pátý, kde si každý sám zvolí balík s kterým bude hrát (tuto volbu by neměl znát soupeř, protože by proti vám mohl zvolit balík, majicí nad vámi výhodu).

 

            Rochester Draft

            Další velice jednoduchá draftovací varianta. Každý hráč má k dispozici opět klasické tři boostery. Hráč A rozbalí svůj booster a položí všechny karty na stůl tak, aby je všichni v pohodě viděli viz. obrázek dole.

Hráč A si vezme kartu, hráč B si vezme kartu... Když je poslední karta pryč, otevře hráč B svůj první booster a draft se opakuje. Když všichni otevřou svůj poslední booster, hráč A vybalí booster druhý a draft se opakuje, tentokrát však opačným směrem. Po nadraftování všech karet si opět hráči postaví balíky s minimálně čtyřiceti kartami a můžou začít hrát. Tento druh draftu se od „klasického“ typu liší zejména tím, že všichni vidí, co si berete za karty a mohou tak snadno brát karty, které budou silné proti vašemu decku4. Jak se ale dozvíte později, takovýto druh draftu není vůbec neobvyklý.

 

            Rochester Draft - Varianta pro dva hráče

            Protože ne vždy je k dispozici dost lidí pro normální variantu rochester draft, byla vymyšlena varianta pro pouhé dva hráče. K této formě draftu je potřeba mít šest booster packů, ty jsou pro oba hráče zároveň, takže každý vlastně potřebuje klasické tři boostery. Na začátku se všechny karty vybalí, ale nikdo se na ně nesmí podívat, toto pravidlo je v takovýchto formátech od toho, aby žádný z hráčů neměl výhodu toho, že by znal obsah jednoho či více boosterů a toho by využil při své draftovací strategii. Obsahy boosterů se zamíchají do jednoho velkého „balíčku“ a položí se na stůl lícem dolů. Hráči náhodně určí, kdo začne, osoba, jež bude draftovat jako druhá bude mít možnost zvolit si, kdo zahájí první zápas. První hráč si lízne z paklíku čtyři karty, jednu si vybere a položí ji před sebe přední stranou dolů jako u ostatních druhů draftů. Poté dá zbývajicí tři karty na stůl lícem vzhůru, druhý hráč si z nich vybere dvě a jeho oponent si ponechá zbývajicí kartu. Celý proces, kdy se samozřejmě protihráči střídají v draftování, se opět opakuje až do chvíle, kdy zbydou v balíku méně než čtyři karty, ty si hráči náhodně rozdělí. Poté následuje klasická stavba balíku minimálně se čtyřiceti kartami a následný souboj na dvě vítězné.

 

            Winston Draft

            Winston draft je další formát pro dva hráče. Stvořen byl samotným tvůrcem Magic: the Gathering, Richardem Garfieldem. Tento typ draftování je trochu komplikovanější na pochopení než předchozí, ale žádná atomová fyzika to není. K draftu je potřeba mít šest boosterů, ty se zamíchají do jednoho velkého štosu karet, opět bez dívání. Z vrchu balíku se sejmou tři karty a rozmístí se před hráče (viz. obrázek) na tři „hromádky“. První hráč na řadě se podívá na kartu úplně nalevo. Pokud si jí hráč bude chtít vzít, položí ji, stejně jako u každého jiného draftu, před sebe lícem dolů a nahradí ji jinou kartou z vrchu balíku, pokud ji nechce, dá na ni jednu kartu z vrchu balíku a přesune k druhé hromádce, kde tento postup zopakuje, pokud se dostane ke třetí hromádce a ani tato poslední možná karta se mu nebude líbit, vezme si vrchní kartu balíčku. Takto hráči pokračují až nadraftují všechny karty. Pro úplnost dodejdeme, že název winston draftu vznikl podle prvních karet se kterými se tento draft testoval, propagačních karet cigaret značky Winston :-)

 

            Winchester Draft

            Protože je winston draft časově docela náročný a nedá se stihnout než vám přinesou váš oběd, vymyslel Gabriel Nassif5 další výzvu pro dva hráče, winchester draft. Původně se tato forma draftu nazývala Nassif draft, poté ale vzniklo přece jenom lepší jméno winchester draft, které vzniklo spojením názvů dvou odlišných draftových variant, winstonu a rochesteru. Každý hráč bude k tomuto draftu potřebovat tři booster packy. Oba hráči si zamíchají obsahy svých boosterů a nově vzniknuvší hromádky před sebe položí. Rozhodne se, kdo začne a jdeme na to. Teď si každý hráč před sebe položí dvě karty ze svého paklíku, to utvoří celkem čtyři draftovací volby. Každé kolo si bude hráč, jehož kolo právě probíhá brát jednu z hromádek karet na stole. Po každém kole přidají oba hráči další kartu na každou ze svých hromádek. V situaci na obrázku si první hráč vzal kartu na hromádce 2a a oba soupeři poté své hromádky doplnili o jednu novou kartu. Tímto způsobem se zas nadraftuje celý balíček a může se začít hrát.

 

           

            Solomon Draft

            Další draft pro dva hráče. Na začátku se opět zamíchá obligatních šest booster packů a náhodnou metodou se určí, kdo začne. Osoba, která draftuje jako první si lízne šest karet z vrchu balíku a položí je lícem vzhůru na stůl. Oponent rozdělí karty na dvě hromádky jakýchkoliv velikostí (tj. každá hromádka může mít odlišný počet karet), první hráč si jednu z hromádek zvolí a položí ji před sebe tentokrát přední stranou nahoru,  druhý hráč si ponechá zbylé karty. Celý proces se pak opakuje s tím že se hráči střídají v rozdělování karet. Potom už přichází na řadu samotná hra.

 

           

            Rotisserie Draft

            A máme tu první trošku divnější variantu. Tato verze draftu nejlépe funguje s osmi lidmi u stolu. Tento draft spočívá v tom, že hráči rozmístí na stůl všechny karty (tj. když přijde osm lidí a každý má tři boostery, tak se na stůl rozloží 360 karet), které mají být draftovány a postupně si je rozebírají. U tohoto typu draftu existuje široká škála možností, co draftovat. Můžou to být obyčejné booster packy či  kdesi naleznuté staré tournament packy6 nebo dokonce celá cube7. Populární je zvláště varianta s draftováním celé sady, co to znamená? Předně musí hráči dát dohromady celou sadu, od každé karty jednu kopii. Sada se pak rozloží na stůl a normálně se draftuje, pro draftování celých sad se výrazně dopuručuje draftovat „velkou sadu“ s velkým množstvím karet, tzn. buď první sadu nějakého bloku (Time Spiral, Lorwyn, Scars of Mirrodin...) nebo jakýkoliv Core Set8 (7. edice, 10. edice, Magic 2012...). Při draftování celého setu nebo cube by měl každý účastník draftu dostat papír se seznamem karet, které budou k dispozici, kde si bude zaškrtávat své picky. Připomeňme ještě, že žádná karta nesmí být draftována dvakrát.

 

            Auction Draft

            Angličtináři již tuší o co v tomto draftu půjde. Ano, půjde o takovou aukci karet. Každý hráč bude potřebovat tři boostery. U každého stolu sedí čtyři hráči a bankéř, který dohlíží na průběh aukce a zprostředkovává samotný draft. Samozřejmě může tuto funkci provádět i kdokoli z draftujicích hráčů, jenom si dejte pozor, aby si nepřivlastňoval již použité „peníze“. Před vlastním draftem je každému hráči přidělena určitá částka k aukci, jako reprezentaci této částky můžete použít například peníze z Monopolů, Sázek a Dostihů či pokerové žetony, a je určena také minimální částka, potřebná k navýšení příhozu, obvykle je startovní částka dvousetnásobkem minimálního příhozu. Každé kolo začíná rozbalením boosteru prvního hráče na řadě, karty se na stůl rozloží stejně jako při rochester draftu. První hráč pak může zahájit aukci na jakoukoliv kartu na stole, minimální výše první nábídky by měla být stejná jako výše minimálního příhozu, maximální hodnota první nabídky neexistuje. Potom může dál přihazovat jakékoliv množství hráčů než vzejde vítěz, který kartu nadraftuje. Po draftu si každý hráč zaznamená množství peněz, zbylých v banku. V samotných zápasech pak v prvním kole začíná ten, komu jich zbylo více, pokud jsou množství stejná, použijte náhodnou metodu výběru.

           

            Auction Draft - Tichá varianta

            Od normální varianty se varianta tichá liší tím, že nikdo z hráčů nezná příhozy svých soupeřů. Před draftem by měl každý hráč dostat ke každému boosteru, který se bude otevírat tabulku na které by mělo být patnáct okének, označených čísly 1-15 (pro každou kartu v boosteru jedno okénko). Když se tedy draftuje ve čtyřech lidech, obdrží každý hráč 12 tabulek (otevírá se 12 boosterů). Po otevření každého booster packu napíší všichni hráči ke každé kartě svoji nabídku (celková hodnota nabídek na jednom papíře by neměla převyšovat bank toho kterého hráče), poté bankéř všechny papíry shromáždí a oznámí, kdo vyhrál jakou kartu. V případě, že se sejdou dvě a víc shodných nabídek na jednu kartu rozhoduje množství peněz v banku hráčů před začátkem draftovaní toho boosteru. Pokud jsou i ty stejné, rozhoduje draftovací pořádí hráčů (hráč, který otevřel booster má přednost před hráčem na svojí levici, ten má zase výhodu před hráčem nalevo od něj atd.).

 

Jak můžete vidět, draftů je spousta a jeden je zábavnější než druhý. Doufám, že číst tento článek pro vás nebyla úplná ztráta času a třeba si někdy nějakou z těchto draftovacích variant vyzkoušíte. Snad se už brzy znovu uvidíme u nějakého dalšího článku.

 

Patrik „jokerx“ Pajer

 

Slovníček (v závorce je výslovnost anglických jmen):

1 - Archetypy - Úspěšné balíky a strategie.

2 - Booster pack/booster [bůstr pek] - Doplňkový balíček, existujicí od počátku Magic: the Gathering. Obsahuje 15 náhodných karet a od Tenth Edition (2007) i jednu kartu tipů a triků. Mezi patnácti kartami najdete 10 běžných kartiček, 3 neobvyklé, jednu vzácnou nebo mýtickou, a jeden basic land3, v balení můžete také narazit na foilovou kartu („třpytivou“), která v jednom z osmi boosterů nahrazuje jednu z běžných. Boostery z bloku Innistrad (první edice, Innistrad, vyjde na konci září 2011) budou obsahovat pouze devět běžných karet, jedna bude nahrazena kartou oboustrannou, novinkou tohoto bloku. Oboustranné karty budou k nalezení ve všech druzích vzácností.

3 - Basic land [bejsik lent] - Běžný land, Plains, Island atd.

4 - Deck [dek] - Anglický výraz pro balíček.

5 - Gabriel Nassif - Francouzský MtG profík, může se pchlubit trofejemi za první místo ze dvou Pro Tour10 a jednoho Grand Prix10.

6 - Tournament pack (nebo také starter pack) [turnament pek] - Již neexistujicí druh doplňkového balení. Tournament packy začaly vycházet při vydání edice Revised (1994) a svoji pouť zakončily s edicí Shards of Alara (2008). Moderní verze, vycházejicí od edice Urza's Saga (1998) obsahovala 3 vzácné/mýtické karty, 10 neobvyklých, 32 běžných a k tomu přidala ještě 30 basic landů.

7 - Cube [kjůb] - Soubor karet, sestavených majitelem cube. Tyto karty se pak používají k různým druhům draftů, je to vlastně taková soukromá edice, kterou si může sestavit každý. Celá problematika cube není až tak jednoduchá a tak v budoucnu čekejte nějaké články, zaměřené na bližší představení cube draftingu.

8 - Core Set [kour set] - Nebo také základní edice. Je vhodná jak pro začátečníky, tak pro pokročilé hráče. Nepředstavuje nové mechaniky, obsahuje pouze tzv. evergreeny jako je Flying či Trample. V minulosti byly tyto sady označovány pouhým číslem (Tenth Edition (desátá edice), Fifth Edition (pátá edice)) a neobjevovaly se v nich žádné nové karty. Od roku 2009 se však změnilo jak označení edic, které nyní obsahuje slovíčko Magic a za ním následujicí rok, tj. v roce 2009 vyšla Magic 2010, tak i jednotlivé karty, které již nejsou pouhými znovuvydaními starých karet, ale mixem již známých a zcela nových kartiček.

9 - Pick [pik] - Vaše volba karty ve draftu.

10 - Pro Tour, Grand Prix [pro tůr, grán pri] - Velké prestižní turnaje, pořádané po celém světě. Na grand prix se dostane každý, na pro tour musíte být kvalifikovaní.

Komentáře
Nyní zde nejsou žádné kometáře. Buďte první!
Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí