čtvrtek 28. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

neděle 25. září 2011
Zafiho deník: prerelease Innistrad
Autor: AdamF @ 18:32 :: 4451 Přečtení :: 10 Komentáře :: :: Limited, Reporty
 

 

Innistrad je zcela nový, temný svět a obsahuje velmi složité mechaniky (morbid, transform, flashback) a na prerelease jsem se těšil velmi dlouhou dobu. Promokartu známe již velmi dlouho a můj názor na ni se postupně měnil. Doteď si nejsem jistý, jak se mi líbí. Když Wizards oznámili mechaniku double-faced, spousta dlouholetých hráčů měla námitky. Po prerelease můžu říct, že krásu double-faced karty nepochopíte, dokud ji nedržíte v ruce.

Doufám, že pro Dark Ascension si Wizardi připraví nějaké super promo – něco ve stylu Ajaniho, Nocturnuse, Hero of Bladehold nebo Wurmcoila.

 

Musím ale vyzdvihnout tagline tohoto prerelease, jímž jsou věty: “Zombie milují hráče Magicu. Jejich mozky jsou extra chutné.”

 

Slovo úvodem

Jen v krátkosti zaopakuju to, co dobře ví všichni hráči Limited formátů: musíte mít manovou základnu, removal, evasion, karetní výhodu, letadla, hovada a (pokud možno) bombu. Pravidlo 23-17 (tedy hrát 23 spellů a 17 zemí) se vám bude dodržovat velmi snadno, jakmile si zajdete na několik Limited turnajů.

Několik dní před prerelease jsme s Caranthirem prodiskutovávali snad všechny karty, takže jsem do herny přišel s cennými znalostmi.

Bombami jsou samozřejmě oba sférochodci a vlastně celá edice je nadupaná senzačními kartami, takže problémem spíš bude vybrat tu nejlepší kombinaci.

 

Rozbalení boosterů

Dostal jsem boostery z čerstvě otevřeného boxu a jakmile dal vedoucí pokyn k rozbalování, boostery začaly odhalovat svůj obsah. Ještě než vám přesně napíšu, jaká rare v boosterech byla, prozradím jednu věc: dostal jsem tři karty, která jsou na obalech boosterů.

První booster měl na obrázku Oliviu Voldaren a skrývala se v ní dvě červená rare – Stromkirk Noble a Kruin Outlaw.

Druhý booster s artem Kruin Outlaw ukrýval dual-land Stensia Bloodhall.

Čtvrtý přišel na řadu boosteru s ilustrací Garruka, ale ukrývalo se v něm černé sorcery Sever the Bloodline.

Čtvrý booster na sobě nesl potisk Bloodgift Demona a ukrýval kartu Undead Alchymist. V té chvíli jsem začal ztrácet naději, že otevřu něco pořádného. Z nějakého důvodu jsem si myslel, že tento booster je oním boosterem, který všechno změní. Zábavné je, že jsem se nemýlil. Tento booster obsahoval double-faced kartu jménem Garruk Relentless!

V pořadí již pátý booster, na kterém pózovala Liliana, v sobě ukrával vzácný dual-land Isolated Chapel.

Poslední booster měl na obrázku opět Oliviu – a ukrýval skvělou bomba kartu Bloodgift Demon.

 

V této chvíli jsem si říkal, že i kdybych projel celý turnaj, že by bylo všechno v pořádku, protože jsem měl velmi drahé karty. Ale většinou, když máte dobré karty, tak turnaj neprojedete. Vstupné se mi vrátilo takže s dobrou náladou jsem se pustil do stavby balíčku.

Po asi padesáti minutách byl můj balíček připraven ke hře a vy se nyní můžete podívat na jeho detailní složení.

 

Avacyn´s Pilgrim – víte, jak se říká “1/1 za jednu manu je vždy špatná”? V tomto případě to není pravda. Manová akcelerace je super a tento lidský “elf” mi mnohokrát pomohl. Dostal jsem je rovnou ve dvou kusech, takže se opravdu poštěstilo.

 

Markov Patrician – trochu agresivnější Child of Night, určitě slušný kousek na pouhou common raritu.

 

Unburial Rites – tahle karta je prostě super. A má flashback cost levnější než mana cost!

 

Manor Skeleton – pěkný kostlivec, haste jsem u něj sice využil jen jednou, ale se svou regenerací mohl blokovat i ty nejsilnější zrůdy a přežít.

 

Moan of the Unhallowed – když jsem se připravoval na Innistrad prerelease, tak jsem si sestavoval balíčky na Magic Simulatoru, což je program na simulaci sealed decků a draftů. Moan of the Unhallowed je karta, kterou jsem chtěl hrát a ve hře se ukázala v tom nejlepším světle.

 

Galvanic Juggernaut – tento železný kolos dává při útoku na výběr: A) Budeš mě chump-blokovat? Dobře, ale hned se odtapnu, B) Nebudeš mě blokovat? Fajn, neodptanu se, ale ty to dostaneš za 5 a riskuješ, že se odtapnu jiným způsobem, C) Zabiješ mě svojí bytostí? OK, ale o ty o svou bytost přijdeš. Ve hře nejčastěji platila varianta A.

 

Trepanation Blade – tento mečík ukázal svoje kvality – jednou jsem soupeře málem odemlel během tří útoků, no a když se bytost ještě pěkně posilní, tak není co řešit.

 

Garruk Relentless – mým snem bylo otevřít si sférochodce na prerelease. Tento sen se stal skutečností a Garruk se stal nezbytnou součástí mého balíčku.

 

Skeletal Gimace – aury jsou na limited nebezpečné, tuto jsem risknul a nelituji.

 

Screeching Bat – v balíčku jsem hrál tři double-faced karty. Tahle přišla jen jednou, zato způsobila pěkný nepořádek na stole.

 

Kindercatch – vanilková 6/6 za 3GGG není zrovna to, co bych chtěl hrát, ale na Limited se každá bytost počítá.

 

Dead Weight – trválá Disfigure se v boosterech našla dvakrát a vlezla se do balíčku. Super karta.

 

Bloodgift Demon – vskutnu luxusní karta – Phyrexian Arena na nožičkách a s křídly je přesně to, co má prezentovat edici na boosterech.

 

Diregraf Ghoul – když přijde v prvním kole, tak je velmi pravděpodobné, že soupeři udělí alespoň 4 zranění. To je slušné na bytost za pouhé B.

 

Abbey Griffin – letců jsem měl málo a tak jsem zařadil také bílého gryfa.

 

Stromkirk Patrol – taky slušná pozemní bytost, projitím do soupeře se pěkně posílí.

 

Midnight Haunting – dvě létající 1/1 bytosti za tři many a navíc instantně?

 

Village Bell-Ringer – celkem pěkný bojový trik, oponent si říká: “Hm, je zatapovaný” a zaútočí si, ale tento zvonař mu zkazí plány.

 

Gastaf Shepherd – co je horší než vlk v rouše beránčím? Kdosi na internetu říkal, že na prerelease bude hrát vlkodlaky a při každá transformaci předvede typické vlkodlačí vytí :-)

 

Grave Bramble – pokud jste někde hráli hru Plants versus Zombies, určitě jste si na ni při prvním pohledu vzpomněli. Pokud tuto hru neznáte, zahrajte si ji. Karta samotná nabízí defendera s parametry 3/4 a protekcí na Zombie.

 

Isolated Chapel – set nepřátelských dual-landů skvěle zapadá do tématiky Innistradu a věřím, že si najde své místo i na Constructed turnajích.

 

Geistcatcher´s Rig – letci se hráli, a ani 4/5 tělo za 6 není k zahození.

K tomu jsem přidal 7 Swampů, 7 Forestů a 2 Plains a balíček byl vytvořen. Decklist zde:

Innistrad prerelease WBG Zafi
Main Deck Sideboard
1 Garruk Relentless
1 Markov Patrician
1 Trepanation Blade
1 Unburial Rites
1 Manor Skeleton
1 Moan of the Unhallowed
1 Galvanic Juggernaut
1 Skeletal Grimaface
1 Screeching Bat
1 Kindercatch
2 Dead Weight
1 Bloodgift Demon
1 Diregraf Ghoul
1 Abbey Griffin
1 Stromkirk Patrol
1 Midnight Haunting
1 Gastaf Shepherd
1 Grave Bramble
1 Isolated Chapel
2 Avacyn’s Pilgrim
1 Geistcatcher’s Rig
7 Swamp
7 Forest
2 Plains
1 Sever the Bloodline


Hra první – Spojenec Garruk

Hra začíná slibně – vykládám Swamp a Diregraf Ghoula. Oponent si vyloží Moutain a zahraje Traveler´s Amulet. Zombie si hned další kolo zaútočila a já si vyložil Gastaf Shepherd. Oponent si vyložil Village Ironsmith. Během následujícíh kol jsem si vyložil Grave Bramble, oponent si vyložil Elder of Laurels, pak jsem si já vyložil Juggernauta a pak následovala hromada bitev. Do hry přišel můj spojenec Garruk a jeho přítomnost na stole učinila konec všem bitvám, protože převrátil hru v můj prospěch a já jsem vyhrál.

Druhou hru zahájil soupeř vyložením Mountain, já si vyložil Swamp a Diregraf Ghoula. Oponent hraje Mountain. Následující kolo jsem si vyložil Forest a zaútočil. Oponent si vyložil již třetí Mountain. Pak přišel Swamp a já zahrál Gastaf Shepherd. Oponent zase zahrál jen Mountain a tím pádem se Shepherd transformoval. Já jsem si zaútočil za 5 a vyložil Garruka – a v té chvíli se soupeř vzdal.

Výhra 2:0 na začátku turnaje je něco, co vždy potěší. Garruk se ukázal ve své plné síle.

 

Hra druhá – Smolná remíza

Začal jsem hru úplně stejně jako hry minulé – Swampem. Oponent vyložil Plains. Já jsem vyložil Forest a oponent vyložil Avacynian Priest. Pak přišel Midnight Haunting, který mi přinesl dvě létající 1/1. Pak přišel do hry Garruk, který umlátil Priesta a transformoval se. Bohužel, soupeřova armáda Garruka rozjela a v podstatě i celou mojí armádu, hlavně kvůli transformovanému Thraben Sentry.

Pak se strhla opravdová bitva – útočilo se snad každé kolo, ale hru rozhodl Murder of Crows a jak správně tušíte, nebyl na mé straně stolu. První hru jsem smolně prohrál.

Hra druhá byla hra rychlá. Vyložil jsem si Swamp a Ghoula, soupeř pouze Plains. Já jsem zaútočil, přišel Shapherd. Oponent si vytáhl Invisible Stalkera. Swamp a Ghoul útočili každé kolo a pak přišel Juggarnout a hru rozhodl v můj prospěch.

Na třetí hru jsme měli velmi málo času a tak skončila v pátém nastaveném kole remízou. To mě opravdu mrzelo, neboť jsem měl nakročeno k výhře.

 

Hra třetí – Armáda zatracených

Hra začala mým Swampem, následoval oponentův Mountain, můj Forst, soupeřův Swamp a jeho Vampire Interlooper. Já jsem si zahrál Forest a Grave Bramble. Oponent si vyložil Feral Wolfa a zaútočil Interlooperem. Já jsem si vyložil Juggernauta, toho však potkal Smite the Monsters. Já jsem si ho ale vrátil pomocí Unburial Rites. Takto jsme bojovali několik kol, ale poté oponent zatapoval 8 man a já tušil pěknou neplechu – a měl jsem pravdu – Army of the Damned. Třináct 2/2 Zombií mi nedalo žádnou šanci.

Následující hru jsem začal Forestem a Pilgrimem, který si v následujích kolech překvapivě dvakrát zaútočil. Pak si oponent zahrál Feral Wolfa, ten však podlehl Dead Weight. Oponent si vyložil Bloodgift Demona, který poskytuje tak nehoráznou a silnou, že ani příchozí Garruk nezabránil mé prohře.

 

Hra čtvrtá – Krvavé dárky

V prvních dvou kolech jsme jen vykládali landy a pak jsem zahrál Screeching Bat a Juggernauta, kterého jsem navíc očaroval Skeletal Grimface. Přetransformovaný Bat a Juggernauta soupeřovy životy snížili na 7 a ani soupeřovův Ambush Viper, Pitchburn Devils nebo Tormented Pariah nezabránili jeho prohře, zvláště poté, co mi přišel Bloodgift Demon.

Druhou hru začal soupeř Village Ironsmithem, já si vyložil Manor Skeleton. Pak přišla Markov Patrician, Trepanation Blade a Bloodgift Demon. Soupeře jsem během několika útoků témeř odemlel a snížil jeho životy na 7, zatímco mé byly na 24.

Harvest Pyre mi zničil Démona, ale Geistcatcher´s Rig už zvládla soupeře zadupovat do země. Takže z toho byla pěkná výhra 2:0.

 

Hra pátá – Rychlé hry

Hra začala mým oblíbeným scénářem Swamp-Ghoul-Forest-Shepherd. Sheprherd se transformoval a tak byl status soupeřových životů na čísle 13. Pak přišla Markov Patrician a tak se soupeřovy životy snížili na pouhých 5. Když přišel do hry Garruk, soupeř se vzdal.

Druhou hru začal soupeř Islandem, já si vyložil Ghoula, ale soupeř mi na něj dal Dead Weight. Přišla mi Isolated Chapel a já si vyložil Screeching Bat, poté přišel Juggernout a soupeřovy životy se přehouply na 9. Příští kolo byly jeho životy na čísle 4 a následující kolo byl soupeř definitivně poražen.

 

Hra šestá – Duchové a vlkodlaci

Soupeřovů balíček byl založen na značném množství karet jménem Orchard Spirit a Travel Preparations, poté několik vlkodlaků. Ani Jaggernaut, Garruk nebo Grave Bramble nezabránili mým dvěma prohrám. Největším problémem byla moje špatně chodící mana a drahé karty na ruce, které jsem nestihl včas vyložit.

Můj soupeř se stal vítězem celého prerelease, jeho balíček byl opravdu silný. Šest her je odehráno, pojďme se podívat na moje umístění.

 

 

Umístění a ceny

Na každém prerelease, kterého se účastním, chci být mezi lepší polovinou. Tentokrát jsem opět dosáhl s počtem 10ti bodů na páté místo, což je úplně stejné umístění jako při prerelease Magic 2012. Ceny se udělovaly do místa čtvrtého, a o to víc mě mrzelo, že jsem nebyl lepší. Nicméně můj odměnový booster skrýval dual-land Hinterland Harbor a double-faced kartu Bloodline Keeper.

Ačkoliv se sešlo jen 13 hráčů, našlo se mnoho zajímavých karet: Grimgrin, Mikaeus, Past in Flames, Tree of Redemption, Essence of the Wild, Balefire Dragon, Skaab Ruinator, Geist of Saint Traft, Snapcaster Mage...
Jen Liliana of the Veil se v žádném boosteru neobjevila. I díky tomuto turnaji konečně stoupla má hodnost v Planeswalker Points, už jsem Adept :-)

 

Slovo závěrem

Prerelease jsem si opět užil, jde vidět, že si Wizards dali s Innistradem práci. Top-down design se velmi povedl. Jak řekl Mark Rosewater (head-designer Innistradu): “Pokud navrhujte karty hlavou, hráčům se budou líbit. Pokud navrhujete karty srdcem, lidem se budou líbit.”

Rád bych ještě poděkoval Caranthirovi, naše diskuze o nových kartách vydala na 6 stran, a Čumilovi, za zapisování jednotlivých her a psychickou podporu.

Prerelease Dark Ascension, malého rozšiřujícího bloku Innistrad, je až za 4 měsíce. Těžko říct, zda sepíšu nějaký další zápis do mého deníku, ale určitě se potkáme nad rozbory jednotlivých Innistrad Intro Packů, které začnou vycházet již příští týden.

 

Zafi (AdamF)

Komentáře
Autor: Dave @ neděle 25. září 2011 19:06
skvělej článek :-))) chtěl bych tam bejt zapoměl jsem na to :-/

Autor: vojtad @ neděle 25. září 2011 19:07
Velmi pěkný článek. Závidím ti Garruka :) a z páteho místa si nic dělat nemusíš, je to bomba.

Autor: Cedric @ pondělí 26. září 2011 8:03
Ahoj :)
Pekny report, slohove ctive.
Jsem Tvuj souper z posledniho kola. Mam par poznamek, jestli se neurazis:
Trepanation Blade je opravdu spatna karta. Nehral bych ho na zadnem formatu a v Innistradu, kdy jim souperi casto spis pomuzes (flashbacky, potvory co chteji exile creature card ze hrbitova...) je vylozene zly. Opravdu.
Splashovat treti barvu je v poradku, zvlast kdyz mas dual a Pilgrima, ale splashovat ji na 2/2 Grifa a dva 1/1 Spirity podle me neni dobry napad. I s fixingem ti to proste udela diru do konzistence a za tyhle karty se to nevyplati. Splashuj removal nebo bomby, ne 6th-8th pick karty. Chapu ze si citil ze mas nedostatek letcu, ale pri absurdni sile tvych rare musis mit jistotu ze prezijes tak dlouho nez si je liznes a pak je budes moct vylozit, konzistence je na prvnim miste. Tomu takovahle splash nepomuze.

Mezi hrami sem Te (oprav me pokud se mylim) nevidel podivat se do sideboardu. Je to velka chyba a dela ji hodne zacinajicich hracu - nevim co si samozrejme mezi ostatnimi kartami mel, ale urcite tam muselo byt proti me (GW) neco lepsiho nez zed s protekci na Zombie.
Taky si nemichej karty lícem nahoru, ze hrajes Geistcatcher's Rig sem se dozvedel jen diky tomu a (ne ze by to v nasi hre mělo vliv) rozhodne to mohlo ovlivnit moje sideboardovani a zpusob hry, preci jen nechat si jim chytit letce boli.

Jeste jednou dobra prace, rad Te potkam na dalsim turnaji :)

(pozn. pod carou: Travel Preparation sem mel jen jednou, ale chodilo poctive :) )

Autor: Aggrokumano @ pondělí 26. září 2011 11:31
Chtěl bych se zeptat, co jsi měl ve zbytku červené? Ty dvě réra nevypadají vůbec špatně, hlavně ten transformer je docela pecka. Asi bych se pokoušel je hrát. Navíc tam máš ten střílecí land do late gamu... Ale zase jen pravda, že tam máš Garruka a to reanimování... A i já osobně nerad hraju na prevku trojbarvu, pokud to není nutné.

Autor: Caranthir @ pondělí 26. září 2011 12:25
Cedric: Trepanation Blade neni OPRAVDU spatna karta. O jeji vyuzitelnosti se sice daji vest polemiky, ale pokud bys ji ty osobne nehral na zadnem formatu, je to jen tvuj nazor. Kdyz se na to podivame matematicky, skaabu zase tolik v Innistradu dohromady neni (zejmena na nizsich raritach), a odemletim flashback kouzla souperi vlastne upres jedno jeho pouziti. Pravda, ze zrejme nejlepsi je na Invisible Stalkerovi, ale to viz pripadna polemika. Takze promin, ale OPRAVDU NE.

Polemika napriklad zde: http://forums.mtgsalvation.com/showthread.php?t=359301

Jinak s temi ostatnimi poznamkami souhlasim - ale predpokladam, ze se Zafi bude v hrani lepsit stejne jako se zlepsil v psani.

Autor: Cedric @ pondělí 26. září 2011 12:39
@Caranthir: Samozrejme prezentuju jen svuj nazor, Trepanation Blade mi prijde vazne velmi spatny. Je relativne drahy, dava bonus pouze do utoku (tj. v obrane je uplne k nicemu) a ten bonus je pouze "mozna", pricemz je sance (a neni zas tak mala), ze souperi pomuzes (krom vyse zminenych Skaabu a flashabacku mu muzes jeste nastartovat Harvest Pyre, Corpse Lunge, ruzne Gravediggery a to nemluvim o ruznych rare typu Dearly Departed). Takze za svym nazorem si stojim a ostatni si urcite udelaji taky vlastni, treba i z cetby toho fora.
Jnak doufam ze muj komentar nevyznel nejak moc utocne :) Adam byl evidentne velice dobre teoreticky pripraveny, spoiler umel nazpamet a samotna hra mela uroven, tesim se na dalsi duely s nim :)

Autor: Caranthir @ pondělí 26. září 2011 15:43
Cedric - jj, takto uz to beru, malicko mi vadilo, zes to podal tak kategoricky, coz se mi z principu nelibi nikdy a u nikoho.

Tak jsem rad, ze Adamovi nase konzultace k necemu byly :-)

Autor: Zafi @ pondělí 26. září 2011 15:55
Ahoj,

@Cedric: K Magicu jsem se vrátil před rokem a půl, který spočíval v tom, že jsem si koupil 8 intropacků a šel na draft, takže jasně, mám co zlepšovat, ale mám na to hodně dlouhou dobu. Jsem rád, že si report konečně taky jednou přečetl i nějaký soupeř :-)
Sideboardoval jsem - třeba proti Zombíkům (Army of the Damned) jsem přidal Sever the Bloodline.
A máš pravdu, chodilo ti to krásně, kdežto já jsem měl plnou ruku nevyložitelných karet.

@Aggrokumano: Další červená už bohužel za moc nestála - a já nerad hraju aggro.

@Caranthir: Na konzultaci zase přijdu před Dark Ascension, zatím to vždy mělo efekt :-)

Autor: Cedric @ pondělí 26. září 2011 16:12
@Zafi: Ja si to tu prisel prcist jen diky tomu, ze si mi o tom rekl :) Jinak zkusim taky sepsat report, docela si me tim svym inspiroval :)
A jinak takovou pecku jako Sever the Bloodline si mel jen v sideboardu? To je excelentni zabijeni! 100% maindeck material

Autor: Zafi @ pondělí 26. září 2011 16:39
OK, poznamenáno :-)
Už tady mám dva reporty, ale na tento prerelease jsem si sehnal "sluhu", aby mi zapisoval skóre, životy, hry a aby mi byl psychickou podporou :-)
Tak doufám, že se tam zase příště potkáme :-) A těším se na tvůj report.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí