čtvrtek 25. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

čtvrtek 6. října 2011
Recenze Innistrad Intro Pack: Carnival of Blood
Autor: AdamF @ 14:37 :: 6072 Přečtení :: 6 Komentáře :: :: Standard, Novinky, Tvorba balíků, Recenze
 

Ke každé edici vychází mnoho produktů a Intro Packy jsou ty, které jsou určené pro začínající hráče, nebo pro hráče, kteří chtějí rozšířit svou sbírku nebo si zkusit zahrát novou strategii. I k Innistrad vyšla pětice Intro Packů – minule jsme si představili modrobílé Přízračné legie, dnes si představíme černočervený Krvavý karneval.

 

Intro Packy ve své nezměněné podobě nejsou určeny na profesionální turnajové hraní, ale většinou se dají upravit do hratelnější podoby.

Zlí jazykové trvdí, že jsou to jen balíčky, ve kterém jsou odpadní karty – ale poslední bloky Zendikar a Scars of Mirrodin ukázaly, že to není pravda – cena karet v některých Intro Pacích převyšovala sumu 400 korun.
Decklist Intro Packu si můžete prohlédnout zde:


Carnival of Blood Wizards of the Coast
Main Deck Sideboard
3 Bloodcrazed Neonate
2 Blood Seeker
1 Child of Night
2 Vampire Interloper
2 Rakish Heir
2 Markov Patrician
2 Crossway Vampire
2 Falkenrath Noble
1 Night Revelers
2 Stromkirk Patrol
1 Falkenrath Marauders
1 Sengir Vampire
1 Traveler’s Amulet
1 Gruesome Deformity
1 Cobbled Wings
2 Mask of Avacyn
1 Curse of Stalked Prey
2 Vampiric Fury
1 Night Terrors
2 Tribute to Hunger
1 Traitorous Blood
1 Tectonic Rift
1 Diabolic Tutor
1 Fireball
12 Mountain
12 Swamp
 

 

Rozbor začneme černým upírem jménem Blood Seeker, který je 1/1 bytost za 1B. To bylo samo o sobě velmi málo, ale Blood Seeker má velice zajímavou schopnost, která potrestá soupeře za každou jeho bytost: „Kdykoliv bytost vstupuje na bojiště pod protihráčovu kontrolu, můžeš nechat onoho protihráče ztratit 1 život.“ Možná si říkate, že to není efekt, pro který byste chtěli Blood Seekera hrát, ale pokud máte na stole Blood Seekery dva nebo tři, začne oponent platit tolik životů, že si pořádně rozmyslí, než si něco zahraje. A teď si představte, že hrajete proti proti tokenovacím strategiím hrajícím Elspeth Tirel, Garruka nebo třeba novou Army of the Damned. Blood Seeker je v tomto Intro Packu obsažen dvakrát.

 

Blood Seeker byl z edice Magic 2012, pojďme si představit skutečně innistradského upíra – Bloodcrazed Neonate je ve světě Magicu skutečnou novinkou – edice Innistrad uvádí čistě červené upíry. V případě Bloodcrazed Neonate dostanete za cenu 1R 2/1 bytost, která musí útočit každé kolo – ale pokud udělí bojové zranění protihráči, posílí se o +1/+1 žeton. Tuto bytost chcete na stůl dostat co nejdříve a proto ji Wizards do Intro Packu zařadili ve třech kopiích.

 

Child of Night je upírská klasika – 2/1 bytost za 1B se schopností lifelink, což znamená, že kdykoliv udělí zranění, tak si její kontrolor přidá životů podle toho, kolik zranění udělila. Nejedná se o žádnou super bytost, v balíčku ji najdete v jediné kopii.

Čistě červený upír Crossway Vampire, který je obsažen v balíčku dvakrát, je upírský způsob, jak protlačit zranění do soupeře – když tento upír přijde na bojiště, cílová bytost nemůže toto kolo blokovat. Jeden z možných scénářů je následující – v druhém kole vyložíte Bloodcrazed Neonate, další kolo vyložíte Crossway Vampire, zabráníte blokovat nějaké soupeřově příšeře a Bloodcrazed Neonate udělí zranění soupeři a vy máte na stole dvě 3/2 bytosti.

 

Dostáváme se k vzácné foilové kartě Intro Packu - Falkenrath Marauders je také Vampire, tentokrát s cenou 3RR, za kterou dostanete 2/2 letce s haste (haste znamená, že tato bytost netrpí vyvolávací únavou a může útočit nebo se tapovat pro aktivační schopnost již v kole, kdy přišla pod vaší kontrolu). To ale není vše – pokud se tento upír zakousne do soupeře, posílí se o dva +1/+1 žetony, takže pokud nebude mít soupeř na stole nějakého letce nebo instantní odpověď, bude tento válečník stále sílit a sílit.

 

Nyní si představíme Falkenrath Noble, 2/2 létající upír za 3B, který trochu připomíná Blood Seekera. Tentokrát ale trestá soupeře za každou bytost (tedy ne jen pod jeho kontrolou), která zemře – a to přesně tím, že soupeř ztratí jeden život a vy jeden život získáte. Falkenrath Noble najdete v Intro Packu dvakrát.

 

Další upír je variací na Child of Night – Markov Patrician je sice o manu dražší, ale jedná se o 3/1 bytost s lifelink. Jméno této karty vám možná připomíná jednoho sférochodce – ano, Sorin Markov má s touto kartou něco společného. Markov je jedním ze čtyř vampírských rodů, které existují na Innistrad. A co je ještě důležitější, Sorin Markov dostane zcela novou sférochodeckou kartu v následující edici Dark Ascension.

 

Upír následující je červený - Night Revelers je 4/4 bytost za 4R, která získá haste, pokud oponent kontroluje bytost s typem Human. Dle mého názoru mají Humans šanci na vlastní balíček (mnoho si jich představíme příští týden při rozebírání zelenobílého Intro Packu Repel the Dark). A pokud se objeví Humans, pak se bude Night Revelers skutečně hodit!

Další krvesaj je takovým menším upírským lordem. Rakish Heir je 2/2 bytost za 2R a má schopnost, která říká: „Kdykoliv bytost s typem Vampire pod tvou kontrolou udělí bojové zranění tvému soupeři, polož na tuto bytost +1/+1 žeton.“

Jde tedy o kartu, která zvládne opakovaně posilovat všechny vaše bytosti, a tak není divu, že jej Wizards zařadili do tohoto Intro Packu dvakrát.

 

Další karta je známá snad všem hráčům Magicu, protože se objevila již v edici Alpha, což je nejstarší edice Magicu. Sengir Vampire je černý létající 4/4 upír za 3BB, který sílí pokaždé, když zemře bytost, které udělil zranění. Většinou je to tak, že černí upíři sílí, když udělí smrtelné zranění bytosti a červení, když udělí zranění protihráči. Hned si ale ukážeme vyjímku, kterou je Stromkirk Patrol, upír s parametry 4/3, který se posílí o +1/+1 žeton, když udělí bojové zranění protihráči.

 

Posledním upírem (který je zde ve dvou kopiích) balíčku je Vampire Interlooper - 2/1 letec za 1B, který nemůže blokovat. Jde o pěknou agresivní bytost, který stejně jako Bloodcrazed Neonate bude chtít útočit co nejdříve.

 

A tak Vampire Interlooper zakončil bytostní část Intro Packu, kterých je zde 21. Stejně jako u Přízračných legií, kde byly všechny bytosti typu Spirit (nebo s nimi měli co do činění), zde jsou všechny bytosti typu Vampire.

Pojďme se společně podívat na nebytostní část balíčku.

 

Jako první je na řadě zcela nový equipment Cobled Wings, který stojí 2 many na vyvolání a 1 manu na vybavení bytosti, která tak získá flying. Flying je určitě pěkný bonus, ale máme zde mnohem lepší equipmenty z předchozího bloku Scars of Mirrodin, a tak bych Cobled Wings nahradil něčím jiným.

 

Druhou vzácnou kartou balíčku je Curse of Stalked Prey, což je jeden z nových enchantmentů s podtypem Curse (Prokletí). Tato aura může očarovat pouze hráče, takže ji můžete zacílit i na sebe, kdyby jste chtěli. Tato Curse je velmi povedená: s cenou 1R nejde o žádnou závratnou částku za efekt karty, který říká: “Kdykoliv bytost pod tvou kontrolou udělí bojové zranění hráči, polož na tuto bytost +1/+1 žeton.”

 

 

Nyní se podíváme na dvě sorcery karty z edice Magic 2012. První z nich je Diabolic Tutor, které vám za 2BB umožní prohledat celou knihovnu pro jednu kartu a dát si jí do ruky (a ani ji nemusíte ukázat protihráčům). Jedná se tak o velmi použitelnou kartu, protože si tak na každou situaci, která nastane na stole, najdete odpověď. Druhým, tentokrát červeným sorcery je Fireball, který vyšel už v edici Alpha. Jeho síla od té doby dost klesla a proto jsem jej v překonstruování balíčku nahradil jiným červeným sorcery.

 

 

Následující karta se mi ale vůbec nelíbí, je jí jednomanové černé očarování Gruesome Deformity, která očarované bytosti poskytne intimidate (to znamená, že jí mohou blokovat jen ty bytosti, které s ní sdílejí barvu nebo jsou artefaktové). Ačkoliv se to může zdát jako výhoda, opak je většinou pravdou: nejčastějším scénářem bude, že si naběhnete do výměny 2 za 1 (soupeř vám zničí očarovanou bytost a vy tak ztratíte dvě karty najednou), nebo bude mít soupeř bytosti stejné barvy nebo artefaktové (což je díky minulému bloku Scars of Mirrodin velmi pravděpodobné) nebo také možná nebude chtít blokovat vůbec.

 

Druhý equipment balíčku, který zde najdete ve dvou kusech, je Mask of Avacyn – vyvolávací cena 2 a equip cena 3 je rozumná za poskytnutí +1/+2 bonusu a schopnosti hexproof (bytost nemůže být cílem kouzel nebo schopností pod kontrolou vašeho oponenta). Podle mě jde o jeden z nejlepších equipmentů edice.

 

Karta následující je další variací na černé zahazování karet – ale dle mého názoru ne moc povedenou. Všichni černí mágové vědí, že nejlepší zahozování je to jednomanové, protože si ho zahrajete v prvním kole (a pokud začínáte hru, tak soupeř ani nebude moci reagovat). Zahozením karty ho pěkně rozrušíte a navíc si prohlédnete jeho ruku a možná i odhalíte jeho strategii. Night Terrors je ale zahazování třímanové, ale dá vám možnost zahodit jakoukoliv nezemní kartu z oponentovy ruky, ale hlavně ji nezahodí tak docela, protože ona zahozená karta se vypoví ze hry. Z toho je jasné, že ji budete chtít použít na karty s flashbackem nebo něco, co chcete, aby si už soupeř určitě nezahrál.

 

Sorcery Tectonic Rift vám za cenu 3R umožní zničit jednu cílovou zemi a navíc zabrání bytostem bez flying blokovat do konce kola. Jenže zničení země soupeře zpomalí velmi málo, pokud zrovna nehraje tříbarevný balík a taky je možné, že oponent bude mít bytosti s flying, a proto bych Tectonic Rift něčím nahradil.

 

Nyní si představíme Act of Treason po upírsku – Traitorious Blood, která soupeři za 1RR ukradne bytost, odtapne ji a dá jí haste a trample do konce kola. Určitě velmi pěkná karta, kterou chcete hrát.

 

Wizardi uvádí i novou kartu pro manovou stabilizaci – Traveler´s Amulet stojí 1 manu na vyložení a pak za vám za 1 manu a obětování prohledá knihovnu pro kartu základní země. Tuto kartu ukážete svým soupeřům a dáte si ji do ruky.

 

Skvělou kartou je Tribute to Hunger, černý instant za 2B, který cílového hráče donutí obětovat bytost. Jako by to nestačilo, vy si ještě přidáte tolik životů, kolik byla obrana obětované bytosti. Rád bych ještě podotknul, že bytost před obětováním nezachrání ani regenerace, nezničitelnost či protekce. Proto je dobře, že Wizards zařadili Tribute to Hunger do tohoto Intro Packu ve dvou kusech.

 

Poslední kartou, kterou zde najdete ve dvou kopiích, je Vampiric Fury. Díky tomuto instantu za 1R získají všichni vaši upíři bonus +2/+0 a first strike do konce kola. Není to špatné kouzlo, ale najdou se lepší.


A to je téměř vše, manová základna balíčku obsahuje 12 Moutanin a 12 Swampů. Tento Intro Pack je čistě upíří a dal by se upravovat na nesčetné množství způsobů, kdyby byl blok Zendikar na Standardu. Jenže Zendikar nyní odrotoval a tak budu při konstrukci vybírat nové upíry z edice Innistad.

Pojďme se podívat na nové karty, které jsem do balíčku přidal.
 

Když jsme tuto kartu poprvé spatřili kartu Olivia Voldaren, vyvola velké nadšení. Tohle je podle mě nejlepší legenda od Sharuum the Hegemon. Sama létající 3/3 je v černočervené vítaný kousek, ale Olivia má ještě možnost udělovat průtokové zranění do ostatních bytostí za pouhé 1R. Navíc se tato bytost Oliviiným kousnutím přemění na upíra a sama Olivia se navíc příjemně posilní o +1/+1 žeton.

Druhá schopnost je ještě zajímavější: černý Mind Control na upíry, takže nejlépší bude kousnout soupeřovu bytost a poté ji převést na vaši stranu stolu.

A ještě něco flavorového: vzpomínáte si, jak jsem u karty Markov Patrician zmiňoval čtyři upírské rody na Innistradu? Olivia Voldaren je zástupkyní rodu Voldaren :-)

Tahle legenda se určitě prosadí na formátu Commander, ale věřím, že své místo si najde i na jiných formátech.


A co takhle ještě nějaké double-faced karty? Bloodline Keeper přijde do hry jako 3/3 letec za 2BB, k tomu má aktivační schopnost: za tapnutí si do hry položíte 2/2 letce tokena s typem Vampire. Pokud kontrolujete pět nebo více upírů (počítá se i Bloodline Keeper samotný), můžete jej za pouhé B transformovat do jeho noční podoby. V tu chvíli se z něj stane 5/5 letec a všechny vaše upíry posílí o +2/+2, takže z vyrobených tokenů se stanou 4/4 letci. Navíc jeho aktivační schopnost mu zůstává, takže můžete každé kolo rozšířit svou armádu.

 

Černá dostala dvě double-faced karty a obě dvě jsem umístil do svého balíčku. Screeching Bat vstoupí na bojiště jako 2/2 letec za 2B, a během každého svého upkeepu můžete doplatit 2BB, abyste jej transformovali. V tom případě se z něj stane 5/5 upír, kterému zůstává doplatková schopnost, tedy že můžete doplatit 2BB během svého upkeepu pro zpětnou transformaci. Tento upír tedy dává na výběr – buď dostanete 2/2 létajícího netopýra nebo 5/5 pozemního upíra.

Instantní dvojmanové černé ničení se tentokrát zajímá o úplně něco jiného, než jsme zvyklí (většinou to je barva, manacost nebo zda je bytost artefaktem). Victim of Night zničí bytost, která není upírem, vlkodlkem či zombií – pokud by jste tedy hráli proti nějakým takovýmto balíčkům, okamžitě nahraďte toto ničení nečím ze sideboardu.

Jelikož každý váš upír dříve či později získá +1/+1 žeton, není nic lepšího než zranit soupeře nebo soupeřovu bytost za 3 a ještě všechny vaše bytosti posílit, protože Volt Charge nabízí ještě možnost proliferace (Zvol si libovolný počet permanentů a/nebo hráčů, na kterých leží nějaký žeton. Na každý z takto zvolených permanentů a/nebo hráčů polož po jednom žetonu takového typu, který se už na permanentu nachází.)

 

Poslední novou kartou je Red Sun's Zenith, červené vzácné sorcery, které za cenu XR udělí X zranění cílové bytosti nebo hráči. Pokud by bytost, které Red Sun's Zenith udělil toto kolo zranění, měla být položena do hřbitova, vypovíte ji místo toho ze hry. To by samo o sobě bylo super, ale Red Sun's Zenith se navíc ještě zpátky zamíchá do vaší knihovny.

A ještě bych rád přidal jeden tip na sideboard: Stromkirk Noble je červený upír, jak má být! 1/1 za pouhé R, který se posílí o +1/+1 žeton při každém kousnutí do soupeře. Navíc nemůže být blokován bytostmi s typem Human. Zatím jde tedy spíše o sideboardovou možnost, ale i Humans mají šanci uchytit se na Standardu a v tom případě by Stormkirk Noble mohl zaujmout místo v základu balíčku.

 

Můj finální decklist si můžete prohlédnout zde:


Karneval krvesajů Zafi
Main Deck Sideboard
1 Bloodline Keeper
1 Olivia Voldaren
4 Bloodcrazed Neonate
4 Tribute to Hunger
3 Red Sun’s Zenith
3 Curse of Stalked Prey
2 Falkenrath Marauders
4 Rakish Heir
4 Volt Charge
2 Screeching Bat
4 Vampire Interloper
3 Victim of Night
12 Swamp
12 Mountain
4 Stromkirk Noble
4 Blood Seeker
4 Night Revelers
1 Red Sun’s Zenith
2 Victim of Night
1 Screeching Bat


A to by bylo k rase, která začala v Zendikaru získávat své hráče a dala si pauzu přes Scars of Mirrodin a vrátila se až v Innistrad, všechno. Věřím, že Magicoví krvesajové se na současném Standardu neztratí. Nutno ještě dodat, že upíři budou dostávat posily v nadcházejících dvou edicích a tak se Vampire decky budou moct stále obměňovat.  Pokud vás tento Intro Pack zaujal, můžete si jej za 249 korun koupit u partnerského e-shopu Veselý drak. Příští týden se podíváme na bílozelený Intro Pack Zažeň temnotu zaměřený na další rasu, Humans.

 

Zafi (AdamF)

Komentáře
Autor: Caranthir @ čtvrtek 6. října 2011 17:39
Adame, Olivia a nejlepší legenda od dob Sharuum? Nejlepší v čem? Ano, je to jedna z "nejflavorovějších" legend v historii, ale co se týká hratelnosti, o mnoho lepší je třeba právě Geist of Saint Traft. Na commanderu se Olivia hrát asi bude, ale tolik jako Sharuum asi ne - přece jen Sharuum sedí do více typůl balíčků. Jinak moc pěkné, za nápad přidat Volt Charge máš u mne plus :-))

Autor: AdamF @ čtvrtek 6. října 2011 18:59
Budu se citovat: "Tohle je podle mě nejlepší legenda od Sharuum the Hegemon." Tady mi nešlo o hratelnost, ale prostě o takový celkový dojem... navíc tu větu nepodávám nijak absolutně, prostě říkám, co si myslím... aby ten článek měl nějakou přidanou hodnotu. K Volt Charge: snažím se, aby ty balíčky nebyly jen stupidní slátatiny rare a mythic rare bomb :-)

Autor: LukeVik @ čtvrtek 6. října 2011 22:09
Pěkná recenze už se těším až budeš psát o balíku Death Domination jinak celkem dobre zhodnoceny harty jen myslim ze tam mas cerveny vampiri sou na něco a pak znova misto cerny tak mas cerveny

Autor: dave @ pátek 7. října 2011 16:55
skvělej článek zafi a díky že jsi dal carnival of blood recenzi jako druhou :) jinak hodnocení 100% :)

Autor: milape @ sobota 8. října 2011 11:26
Pěkný, čtivý článek, karty rozebraný a vysvětlený, super, že jsou doplněné odkazy. Co se hodnocení decku týká, rozhodně mi tihle upíři přijdou v zakoupené verzi hratelnější než IP předchozí.
Bohužel mi dojem z článku trochu kazí jsou některé pravopisné chyby (pár překlepů vem čert).. bloky ukázali, strašlivý patvar by jste (sry, ale tohle mě fakt praštilo do očí) a pak nelogičnost ve větě: Většinou je to tak, že červení upíři sílí, když udělí zranění bytosti a červení, když udělí zranění protihráči..
Hlavně to poslední bych ještě opravil:-)

Autor: AdamF @ sobota 8. října 2011 16:03
Článek jsem si ještě jednou důkladně pročetl, snad už tam nejsou žádné chyby nebo nelogičnosti.
Chyby se snažím držet na minimu, ale občas se spletu, navíc černá a červená se snadno spletou.
Díky za komentáře :-)

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí