čtvrtek 28. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

čtvrtek 13. října 2011
Recenze Innistrad Intro Pack: Repel the Dark
Autor: AdamF @ 19:09 :: 3735 Přečtení :: 2 Komentáře :: :: Standard, Novinky, Tvorba balíků, Recenze
 

Na úvod vysvětlím, co to Intro Pack vlastně je. Jedná se o předkonstruovaný šedesátikaretní balíček obsahující dvě rare karty, z nichž je jedna foilová (lesklá). Balíček je po vybalení, případném obalení a zamíchání připraven ke hře. K tomu je zde ještě jeden booster pack – doplňkový patnáctikaretní balíček obsahující náhodně namíchané karty. Minulý týden jsem vám představil červenočerný Karneval krve a předminulý týden bílomodré Přízračné legie.

Intro Packy ale ve své předkonstruované podobě nejsou určené na profesionální hraní a pokud s nimi plánujete vyhrávat například FNM turnaje, musíte balíček upravit a vylepšit. Můj návrh na úpravu nyní představovaného zelenobílého Intro Packu Zažeň temnotu najdete v druhé části článku.

Zde si můžete prohlédnout decklist Intro Packu:


Repel the Dark Wizards of the Coast
Main Deck Sideboard
2 Avacyn’s Pilgrim
1 Elite Vanguard
2 Selfless Cathar
2 Hamlet Captain
2 Jade Mage
2 Avacynian Priest
3 Unruly Mob
1 Elder of Laurels
1 Benalish Veteran
2 Elder Cathar
1 Mentor of the Meek
1 Fiend Hunter
1 Slayer of the Wicked
2 Thraben Purebloods
1 Blazing Torch
1 Silver-Inlaid Dagger
1 Sharpened Pitchfork
2 Titanic Growth
2 Bonds of Faith
1 Spare from Evil
1 Butcher’s Cleaver
2 Smite the Monstrous
1 Bramblecrush
1 Overrun
10 Forest
14 Plains
 

Rozbor začnu innistradskou novinkou Avacynian Priest, tedy bytostí se sílou 1 a obranou 2 za 1W, která má aktivační schopnost, že za zaplacení jedné bezbarvé many a tapnutí sebe sama tapne cílovou bytost, která nemá typ Human. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že tapování je na limited velmi silné, ovšem na constructed by ona podmínka, že cílovaná bytost nesmí být Human, mohla být důvodem, proč raději obsadit Gideon's Lawkeepera, který je o manu levnější a tapuje bytosti bez ohledu na typ. Avacynian Priest je v balíčku obsažen ve dvou kopiích, a určitě jde o dobrou kartu, ale pokud budete hrát proti balíku, který hraje Humans, tak okamžitě ztratí na síle.


Další bytost jménem Avacyn's Pilgrim je 1/1 za jedinou zelenou manu, který za tapnutí sebe sama přidá bílou manu do vašeho mana poolu. Jedná se tedy o variaci na klasického manového elfa. Zajímavostí je, že se o elfa nejedná, protože elfové se na Innistradu neex
istují a proto této kartě dali Wizards typ Human Monk. Tuto kartu určitě chcete hrát, protože se jedná o skvělé urychlení a tak můžete hrát své karty rychleji než soupeř. V balíčku tohoto „elfa“ najdete ve dvou kopiích.

 

Mimořádně strašně nehratelnou kartou je Benalish Veteran, 2/2 za 2W, která získá bonus +1/+1 kdykoliv zaútočí. Na třech manách si ale tento balíček může dovolit mnohem lepší věci a tak Benalish Veterana určitě nehrajte. Naštěstí je zde jen v jedné kopii.


Nyní se podíváme na foilovou rare kartu – je jí Elder of Laurels, 2/3 bytost za 2G bez keywordových schopností, ale za to má velmi zajímavou průtokovou schopnost: 3G: Cílová bytost získává +X/+X, kde je X rovno počtu bytostí pod tvou kontrolou. Důležitost této schopnosti bude tedy vždy závislá na aktuálním počtu bytostí, které kontrolujete, a bude zajímavá od tří bytostí výše. Elder of Laurels je dobrá rare karta, ale úplně mi nesedí do strategie Intro Packu, byl by mnohem lepší v nějakém tokenovacím balíčku, kde by mohl nějakou bytost posílit až o +10/+10.

 

Jednou z nejrychlejších agresivních bytostí je Elite Vanguard, 2/1 bytost za jedinou bílou manu, takže nejlépe by bylo jej vyložit hned v prvním kole. Škoda, že se nachází v balíčku v jediné kopii, byl by se zde hodil vícekrát.

 

 

Vzpomínáte si na kartu Journey to Nowhere z edice Zendikar? Tento enchantment za 1W vypověděl při svém vstupu do hry cílovou bytost a vrátil ji zpátky na bojiště až po svém vlastním odchodu z bojiště. Tuto schopnost Wizards vzali a implantovali ji do karty jménem Fiend Hunter, která stojí jen o W více a má parametry 1/3. Co je ale zůstává pravdou, bytosti se ničí mnohem snadněji než enchantmenty, a zmíněný Journey to Nowhere většinou vypovězenou bytost nevrátil do konce hry. Na druhou stranu, toho, že je Fiend Hunter bytost, se dá i využít – s trojkou dozadu může dobře blokovat a navíc je to Human, takže může získávat různé bonusy od vybavení, které si zanedlouho představíme. V Intro Packu najdete Fiend Huntera v jediné kopii.

 

Ale rovnou dvakrát je obsažen Hamlet Captain, což je skvělý lord pro všechny Humany. Za 1G dostane 2/2 bytost, která posílí ostatní bytosti s typem Human pod vaší kontrolou o +1/+1, kdykoliv zaútočí nebo blokuje – jedná se tedy o variaci na mirranský battle cry. Tuto kartu určitě chcete hrát!

A i kartu Jade Mage zde najdeme dvakrát – jedná se o zeleného šamana z cyklu Magů z edice Magic 2012. Za 1G dostane 2/1 bytost, která bude do hry průtokově za 2G pokládat 1/1 Saproling tokeny, které by mohli podpořit účinnost bytosti Elder of Laurels.

Připravte se na
nejlepší bytost Intro Packu – jeMentor of the Meek. Lepšího lorda si snad Humani nemohli přát! Jedná se o 2/2 bytost za 2W, která říká, že kdykoliv pod vaši kontrolu přijde jiná bytost se silou 2 a méně, můžete doplatit jednu bezbarvou manu. Pokud tak učiníte, líznete si jednu kartu. Jelikož můžete tuto schopnost aktivovat i při příchodu tokenů, jedná se o parádní karetní výhodu. Jen si představte, že taková Elspeth Tirel vám kromě tří 1/1 Soldier tokenů dá tři karty! I Garruk je sférochodec známý produkcí tokenů. Nebo v balíčku obsažený Jade Mage. A mám pro vás ještě jednu dobrou zprávu: v Intro Packu jsou obsaženy pouze tři bytosti, které mají sílu 3.

Selfless Cathar
je 1/1 za jedinou bílou
manu, která za zaplacení 1W a obětování sebe sama posílí všechny vaše bytosti o +1/+1 do konce kola. Někdy by se mohlo jednat o pěkný efekt, ale radši bych vsadil na jinou bytost. V Intro Packu je Selfless Cathar obsažen dvakrát.

Kdo je postrach
em všech upírů, vlkodlaků a zombií? Kdo je schopný zničit innistradská monstra pouhým příchodem do hry? Odpovědí je Slayer of the Wicked, 3/2 bytost za 3W, která pří příchodu do hry může zničit cílovou bytost s typem Vampire, Werewolf nebo Zombií. Všechny tyto rasy mají šanci uchytit se na Standardu, ale já Slayer of the Wicked viděl spíše jako sideboardou možnost. V Intro Packu se nachází v jediné kopii.

 

 


Na vanilkovou 3/5 za 4W, která navíc není Human si asi nechám zajít chuť – mluvím o kartě Thraben Purebloods, kteří skutečně nemají takové herní kvality, abyste je opravdu chtěli hrát. Nejzajímavější na této kartě je asi to, že ji ilustrovala slovenská malířka. Škoda, že se Thraben Purebloods v Intro Packu nachází ve dvou kopiích, protože bude vhodné je nahradit.

 

A rovnou ve třech kopiích je zde Unruly Mob, 1/1 bytost za 1W s typem Humen, která na sebe položí +1/+1 žeton, kdykoliv zemře bytost pod vaší kontrolou.

 

A to bylo vše k bytostem, kterých je v tomto Intro Packu 23. Pojďme si představit zbývajích 13 nezemních karet, které v tomto Intro Packu najdete.

 

Jako první vám představím slavný zendirský reprint Blazing Torch, equipment, který za 1 manu vyložíte a za 1 manu jím vybavíte bytost. Blazing Torch vybavené bytosti zajistí, že nebude blokována bytostmi s typem Zombie nebo Vampire. Druhá schopnost říká, že za tapnutí bytosti a obětování tohoto equipmentu Blazing Torch udělí 2 zranění do cílové bytosti nebo hráče. V balíčku se nachází v jediné kopii a já bych ji viděl spíše jako sideboardový materiál.

 

Všichni asi známe kartu Pacifism. Tuto kartu vzali innistradští lidé do svých rukou a vytvořili Bonds of Faith, auru za 1W, která říká: „Pokud je očarovaná bytost Human, získává +2/+2. Pokud očarované bytost není Human, nemůže útočit ani blokovat.“ Bonds of Faith se zde nachází ve dvou kopiích. Jediná karta tedy kombinuje posílení pro vaše Humany i neutralizaci na soupeřovy potvory. Tato karta ale výrazně ztratí na síle, kdy bude oponent taky hrát bytosti typu Human a tak bude fungovat jen jako posilovač.

 

Na podobném člověk ne-člověk principu je založená karta Spare from Evil, instant, který za 1W poskytne všem vaším bytostem protekci před ne-Human bytostmi do konce kola. Proti monstrům jako vlkodlaci, zombie a upíři, kterými se Innistad jen hemží, je to pěkný bojový trik, jenže jakmile narazíte na balík hrající Humans, stane se z této karty smetí, které vám celou hru zůstane na ruce a právě proto bych Spare from Evil umístil spíše do sideboardu. Tento Intro Pack obsahuje Spare from Evil v jedné kopii.

 

Pokud znáte edici New Phyrexia, znáte kartu Beast Within. Měla mana cost 2G, byla instant, ničila všechny permanenty a kontrolor zničeného permanentu získal 3/3 token Bestie. V Innistrad vychází Bramblecrush, sorcery za 2GG, které zničí cílový nebytostní permanent. A teď se nabízí otázka: které z těchto ničení je lepší? Ačkoliv i Bramblecrush není k zahození, Beast Within se mi stále dá lepší – instantnost, nenáročný manacost, zničí vše a v případě nouze jej můžete použít i na sebe a získat tak 3/3 bytost. Bramblecrush se zde nachází v jediné kopii.

Dostáváme se k mému oblíbenému setu vybavení, které je slušné samo o sobě, ale pokud jim vybavíte bytost s typem Human, získáte dodatečný efekt. Nejdříve řeznický sekáček Butcher's Cleaver, který za 3 vyložíte na stůl a za další 3 jím vybavíte bytost, která tak získá +3/+0. Přesně takový efekt má vybavení z edice Magic 2012 – Greatsword. Pokud ale tímto sekáčkem vybavíte člověka, získá ještě navíc lifelink. Dále zde máme další kousek podobně designovaného vybavení – sedláckou vidli Sharpened Pitchfork (2 na zahrání, 1 za vybavení), která vybavené bytosti poskytne first strike, a pokud je vybavená bytost člověk, získá navíc ještě +1/+1. Trojici kompletuje dýka Silver-Inlaid Dagger (za 1 vyložíte, za 2 vybavíte bytost), která poskytne bonus +2/+0 a pokud je vybavená bytost Human, získá dodatečný bonus +1/+0. Jak je vidět, v těžkých časech se jakýkoliv kus kovu dá použít jako zbraň :-
)


Sorcery, o kterém teď budu psát, vyhrávalo a vyhrává hry – je jí Overrun, který za 2GGG poskytne všem vaším bytostem bonus +3/+3 a trample do konce kola. Snad ani není potřeba psát, jak je tato karta silná – představte si, že vám Elspeth Tirel vytvořila šest 1/1 Soldierů a vy je posílíte Overrunem. Tito vojáčci budou schopní udělit 24 zranění! Podle této karty byla navíc navržena ultimátní schopnost Garruka Wildspeakera. Overrun je v Intro Packu obsažen v jediné kopii.

I bílá
má své ničení, které je zde zastoupeno rovnou ve dvou kopiích – mluvím o innistradské novince Smite the Monstrous, instantu za 3W, kterým zničíte cílovou bytost se silou 4 nebo vyšší. To samo by bylo hezké, ale jelikož víme, že existují karty jako Reprisal, Radiant's Judgment a Intrepid Hero, necháme si asi zajít chuť. Škoda přeškoda, že je tato karta tak předražená :-(

 

 

A poslední kartou, kterou zde najdete, je Titanic Growth, variace na klasickou zelenou myšku Giant Growth. Za cenu 1G získá cílová bytost instantě bonus +4/+4, což může být hodně znát.

 

A to je 13 nebytostních kouzel. Manová základna obsahuje 10 Forestů a 14 Plains. )

 

Nyní si můžete přečíst mé navrhované vylepšení balíčku, protože ať je tento Intro Pack velmi silný, ve stávající podobě by na větším turnaji úspěch neměl. Samozřejmě se nabízí přidat nějaké Mirran Crusadery, Grand Abolishery, Adaptive Automatona, Blade Splicera, Elspeth Tirel, Gideona Juru, nového Garruka, Angelic Overseer nebo Mikaeus, the Lunarch, ale já jsem se snažil udržet cenu na co nejnižší možné hranici, ale všechny právě zmíněné karty se do Intro Packu perfektně hodí.

 

Pokud víte, co oponent hraje a jaká jeho karta je váš největší problém, se kterým by se váš balíček vypořádal velmi těžko, Nevermore je univerzální odpovědí na vše. Danou kartu prostě zakážete zahrát a zbavíte se jí tak ještě dřív, než vůbec stihne něco udělat. A co je důležitější, pokud oponent hraje danou kartu ve čtyřech kopiích, má v balíčku 4 „mrtvé“ karty, které mu už nijak k výhře nepomůžou. Pokud by jste chtěli něco levnějšího, je zde například Oblivion Ring.

 

Na začátku článku zmíněný Gideon's Lawkeeper je dle mého názoru lepší než Avacynian Priest, protože tapuje všechny bytosti a navíc stojí jedinou manu.

 

Následující karta může být trochu nečekaná, protože s většinou nechcete, aby měla s Humany něco společného – je jí Mayor of Avabruck. Než si začnete ťukat na čelo, uvědomte si, že bude velmi dlouho posilovat všechny vaše bytosti (protože nehrajete nic jiného než Humany) o +1/+1 a z vlastní zkušenosti mohu říct, že bude trvat ještě minimálně tři kola, než se Mayor of Avabruck transformuje do své temné podoby. Poté ale bude každé vaše kolo pokládat do hry 2/2 token bytosti s typem Wolf, kterého posílí na 3/3. Mayor of Avabruck je taky trochu dražší kartou, ale můžete jej nahradit něčím jiným. Ale pokud jste byli na prerelease Innistrad, určitě máte doma jeho promo foilovou verzi...

 

Každá spřátelená dvojbarva dostala svou tématickou zemi – pro Humany jí je Gavony Township, země, která přidává bezbarvou manu, ale za zaplacení 2WG a tapnutí položíte +1/+1 žeton na všechny své bytosti – a pokud tento rituál provedete několikrát za sebou, všechny vaše bytosti výrazně posílí.

 

A rozhodl jsem se, že vám ještě napíšu dva tipy pro sideboard, protože v tom by se měli nacházet karty, které budou proti některým balíkům velmi slabé, ale proti některým velmi silné. Mnoho nováčků dělá tu chybu, že si sideboard nesestavují nebo ani během her nesideboardují. Proti agresivnímu infektu doporučuji kartu Melira, Sylvok Outcast, která zcela rozruší strategii infekčního soupeře. A zeleným sorcery Creeping Corrosion zase uděláte čáru přes rozpočet všem artefaktovým balíčkům, které díky předchozímu bloku Scars of Mirrodin na turnaji určitě potkáte.

 

Zde si můžete prohlédnout můj decklist:

 
WG Humans Zafi
Main Deck Sideboard
4 Avacyn’s Pilgrim
4 Gideon’s Lawkeeper
4 Elite Vanguard
4 Bonds of Faith
4 Fiend Hunter
2 Mentor of the Meek
11 Forest
11 Plains
1 Elder of Laurels
4 Hamlet Captain
2 Gavony Township
2 Mayor of Avabruck
2 Overrun
1 Butcher’s Cleaver
1 Sharpened Pitchfork
1 Silver-Inlaid Dagger
2 Nevermore
4 Slayer of the Wicked
4 Melira, Sylvok Outcast
4 Spare from Evil
3 Creeping Corrosion

A to je vše, co k tomuto Intro Packu můžu říct. Pokud se vám zalíbil, můžete si jej za 249 korun pořídit u partnerského e-shopu Veselý drak. Příští týden vám představím modročervený Intro Pack pojmenovaný Útok nadpřirozena.

 

AdamF (Zafi)

Komentáře
Autor: milape @ pátek 14. října 2011 22:20
Hezký, čtivý článek, dobře rozebrané jednotlivé karty...ale postrádám informaci, JAK ten intro pack vlastně hrát..jakým stylem a v navržené úpravě mi chybí tebou zmíněné dobré karty Oblivion Ring /to je jasný mainboard/ či Beast Within.
A s čím nemůžu souhlasit, je navržený sideboard, zvláště když tvrdíš, že by měl být po úpravě balíček navržený na turnajové hraní. Jasně, chceš dát příklad, ale side bych stavěl s výhledem na standardovou metagame a hlavně s vhodnými kartami, ne podle pocitů. Snad jedině Spare from evil je celkem dobrý /i když odrotované Brave the Elements to není/, ale zbytek?
4x Melira? Infect se už tak moc nehraje, těm agresivním deckům zabíjejícím ve 2. kole zmizelo kompletně posilování, navíc infect vždy bude mít 100%ně karty /Dismember, Go for the Throat atd atd/ na odstranění nějaké obyčejné 2/2. Leda bys jí dal nějaký hexproof, to se ti ale musí obě sejít najednou. Zkoušel jsem Meliru proti infectu ve svém balíčku hrát taky, přesně se vždy opakovala výše zmíněná situace. Melira na stůl, během max. 2 kol bum, Melira do hrobu a infect jede vesele dál.
4x Slayer of the Wicked? Hrají se vampíři? Možná tak intro pack, ale jinak se hraje leda tak Stromkirk Noble, z Innistradu a M12ky se turnajový vampýrový deck postavit prostě nedá. Dtto werewolfové - na limited jo, na standard zatím nemají dost karet na konkurenceschopný deck. Dtto zombie, konkurenceschopné je prostě nyní nepostavíš. Výsledek..karta k ničemu. To když už chceš něco proti černé a červené, dej tam Celestial Purge, to je klasická side karta využitelná proti jakékoli potvoře z těchle dvou barev.
Creeping Corrosion - na předrotační Tempered paráda, stále se dá hrát. Jenže to je karta vyloženě proti jednomu decku, dávat jí tam hnedka 4x? Není instatní, je poměrně dost drahá na seslání a nejsem si jist, že se ti sejde dost jiných cílů v ne-steelových decích-tam to bude kolikrát maximálně nějaký meč. V SB sem jí nikdy nějak moc neviděl, ale když už, tak max 2x. Rozhodně lepší/univerzálnější je dle mého obyčejná Naturalize, která za méně many umí zničit navíc i enchantment a za méně peněz odvede minimálně stejně, ne-li více práce, hlavně univerzální. A zničíš jí třeba i takový Inkmoth Nexus /který se hraje/, což s korozí prostě neuděláš. Pokud bys chtěl to samé v bílé, tak sice sorcery, ale se stejnými vlastnostmi Revoke Existence..
Chceš mass removal? Tak tam dej 2x Day of Judgment na vícepotvorové/tokenové decky.
Do side bych zvážil třeba i Purify the Grave /protože balíky na kartách z hrobu či flashbackem už jsou vidět / a popřemýšlel bych nad Timely Reinforcements pak i třeba Marrow Shards a jako potvoru flashového Ambush Vipera, to je prakticky výměna manově levné karty za drahého nepříjemného útočníka..a to nejsou finančně drahé karty..

Autor: AdamF @ sobota 15. října 2011 23:00
To s tím 4x jsem asi přehnal, uznávám.
Bůhvíproč jsem si myslel, že Day of Judgment odrotoval ze Standardu...
Co se týče Slayera, myslím, že monster rasy Innistradu se ještě rozjedou (už teď se hrají RG Vlkodlaci).
Díky za postřehy :-)

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí