pátek 19. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 4. ledna 2012
Decky na Standard: Grixis Control
Autor: AdamF @ 14:27 :: 4582 Přečtení :: 21 Komentáře :: :: Standard, Tvorba balíků
 

Innistrad přinesl čtveřici legendárních a flavorově dokonalých bytostí. Grimgrin se ukázal být dobrým Commanderem, Geist of Saint Traft si našel místo na turnajové scéně, Mikaeus je skutečnou podporou pro Township Tokeny, které jsme si představili minule... poslední zbývající legenda je upírka Olivia Voldaren.
 

 

Historie Olivie jako karty na turnajích je poměrně zajímavá. Při jejím zveřejnění někteří hráči přemýšleli nad tím, proč nebyla ona zahrnuta do From the Vault: Legends místo Mikaeuse. Obchody Olivii přisoudily hodnotu cca 90 korun. Výtečný Commander, limited bomba, dokonalý top-down design, ale větší hodnotu Olivia nezískala. Pak přišlo Mistrovstí světa a Olivia se za jediný den vyšplhala přes hodnotu 300 korun. Proč? Ukázalo se totiž, že Grixis (černo-modro-červená) Control bude jedním z top decků nového Standardu, kam Olivia zapadla bez problémů.

Wizardi možná tušili, že se z Olivie stane nejlepší legenda z Innistrad – a proto není divu, že se stala tváří na boosterech. Olivia je legendární bytost a pro milovníky flavoru předkládám zajímavé informace o Olivii.

Olivia Voldaren, zakladatelka rodu Voldaren, byla původně podivínka, uzavřená, nespolečenská žena, žijicí vzdálená veškeré civilizaci ve svých sídlech, která si nechala vystavět za svůj ohromný majetek. Upíři z tohoto rodu se, stejně jako jeho zakladatelka, rozhodli žít na odlehlých místech. Voldareni se umí přeměnit ve zvířata jako netopýři, krysy a kočky.

Nyní Olivia žije ve svém rozsáhlém, mlhou zahaleném a vrcholky hor obklopeném sídle v provincii Stensia. Stala se z ní výstřednice a bonvivánka. Olivia cestuje, navštěvuje odlehlá sídla a pevnosti patřící rodu Voldaren, která jsou k nalezení ve všech provinciích Innstrad. Nejurozenější upíři vědí, že Olivia má vkus na večírky a cestují k ní na její každoroční ples.

Olivia je rovněž zakladatelkou podivného třídenního upířího svátku nazývaného Dvůr upířího krále (královny). Podstata tohoto děsivého svátku spočívá ve vybrání člověka, který je unesen na upírské panství a stává se králem či královnou upírů. Tohoto k smrti vyděšeného člověka upíří obsluhují nejlepším jídlem a pitím a splní každé jeho přání – samozřejmě kromě pokusu o abdikaci. Po třech dnech je král zavražděn a zúčastnění upíři společně vypijí jeho krev.

Když se podíváme na kartu jako takovou, 2BR je za letce 3/3 výhodná nabídka – černá i červená trpí nedostatkem letců. První schopnost je zvláštní forma lifelinku – 1R za jedno zranění do jiné bytosti, která se změní v upíra a sama Olivia se posilní o +1/+1 žeton. Druhá schopnost by se dala nazvat „černý Mind Control na upíry“.

Oliviin obrázek vytvořil Eric Deschamps, který ilustroval karty jako Garruk Relentless, Hero of Oxid Ridge, Venser, the Soujourner a Mirran Crusader. Zde je odkaz na video na youtube, které sleduje tvoření obrázku k Olivii krok za krokem.

 

Legendy jsou zajímavý karetní typ. Soupeř hrající Grixis Control má možnost Olivii „vylegendovat“. Většinou se nevyplatí hrát legendy v playsetu a jsou tak dobré, že více kopií dané legendy na stole by vyhrálo hru. Na druhou stranu, legendární bytosti jsou důležité pro příběh a také jsou tím, kolem čeho se točí Commander formát. A musím říci, že Olivia se na Commanderu celkem ujala.

Pokud chcete hrát co nejefektivněji, stačí vám dvě až tři kopie Olivie. Pokud chcete, aby vám Olivia přišla každou hru (a někdy i vícekrát), zařaďte ji v playsetu.

 

Barvy Grixisu nabízí velké množství velkých bytostí, které zde můžete hrát: Wurmcoil Engine, Grave Titan, Consecrated Sphinx, Inferno Titan, Frost Titan, Massacre Wurm... stačí si vybrat. Můj nejoblíbenější z tohoto výčtu je Wurmcoil Engine a Consecrated Sphinx – do balíčku každý po jedné kopii.

Precursor Golem je karta levná a překvapivě dobrá. Získáte tak útočnou sílu 9 za pouhých 5 man, které jsou navíc bezbarvé. Pokud soupeř hraje artefaktová ničení, před druhou hrou Precursor Golema odsideboardujte.

O poslední kartě bytosti řeknu to, co o ní říkám vždy, když o ní píšu – všechny modré balíky na Standard hrají Snapcastera. Nejinak je tomu i zde. A co že vlastně bude Snapcaster flashbackovat?

 

Máme zde šest rušících kouzel – playset Mana Leaku a dvojici Dissipate. Zezačátku hry doporučuji rušit vše, co soupeř zahraje a poté vykládat nejlépe po křivce Oliva-Golem-Wurm. To je však ideální scénář.

Ničení je také obsaženo – trojice Doom Blade a dva Galvanic Blasty. Můžete se divit – jen tři artefakty v decku a metalcraftové kouzlo? Proč? Odpověď zní: zmatete tak soupeře, třeba zbytečně nasideboarduje artefaktové ničení.

Na lízání a hledání vhodných karet zde máme dvě karty, které už flashback mají. První z nich je Desperate Ravings. Tahle karta je prostě úžasná. 1R za dvě karty a jednu náhodně zahodíte – a to vše navíc instantně. Zahození karty, která má flashback, které můžete dát flashback nebo země, vás až tak bolet nebude, když za odměnu získáte dvě další karty. Využijte instantnosti této karty a hrajte ji ze začátku hry na konci soupeřova kola, v late-game kdykoliv. Flashback cost je off-color, 2U, můžete si jej tedy zahrát již o kolo později.

Forbidden Alchemy dobře znáte z článku o Dimir Controlu. Podíváte se na vrchní čtyři karty, jednu si dáte do ruky a zbytek položíte do hřbitova. Za 2U a samozřejmě instantně. Na normální flashback, celých 6B, mnohdy ani nedojde, ale v případě nutnosti neváhejte a použijte Snapcastera, abyste získali flashback 2U.

Já si v Grixis Controlu rád zahraju i Brimstone Volley – občas dokáže nadělat spoustu problémů a rozumí si se Snapcasterem.

 

Slagstorm je karta, kterou Township Tokeni (které jsme si představili minule) přímo nenávidí. 3 zranění do všech bytostí (ano, Slagstorm nabízí i 3 zranění do všech hráčů, ale toho využívat asi nebudete) pozabíjí soupeřovy tokenky a nepoškodí vaše obrovské bytosti (Olivia snad už bude posilněná, Precursor Golem bohužel asi padne). Jediným problémem je mana cost, který obsahuje RR, který jej činí nesnadně hratelným v trojbarvě.

Jedna kopie Devil's Play se také hodí, protože díky ní zraníte soupeře dvě kola za sebou. Můžete si také zahrát kousky jako Sorin's Vengeance.

 

Málem bych zapomněl na sférochodkyni Chandru, the Firebrand. Lehkou matematikou se dá zjistit, že zde najdete 23 spellů, kterým může Chandra pomoci svou druhou schopností. Takový Brimstone Volley za deset zranění soupeře rozhodně nepotěší...

 

Manová základna musí být stabilní a obsahovat dual-landy v co nejvyšším počtu. Doporučuji hrát 26-27 zemí a zkuste přidat Shimmering Grotto.

 

Co do sideboardu?

Sílí tokenové strategie, které jsme si představili minule a proto je dobré zvážit Sever the Bloodline, který si poradí téměř se vším a dokonce si jej můžete zflashbackovat. Ze stejného důvodu je zde Ratchet Bomb, která je v podstatě bezbarvý dvoumanový Day of Judgment na tokeny. Life's Finale se bude hodit proti kontrolnímu soupeři, kterému kromě zničení všech bytostí na stole prohledáte knihovnu pro klíčové bytostní kousky. Na kompletní vyčištění stole se hodí i Blasphemous Act, který vás může stát jednu jedinou červenou manu. Deathmark a Flashfreeze by si také mohli najít v sideboardu své místo. Pokud chcete hru ozvláštnit, přidejte Evil Twin. Tohle réro stojí dvacku a dokáže opravdu hodně. Mental Misstep a Gut Shot sideboardujte proti balíkům, které hrajou 1/1 bytosti za jednu manu – Delver, Stromkirk, Pilgrim... Uvažovat se dá i o Spellskite a Phantasmal Image.

Další vhodné kousky do vašeho sideboardu je těžké odhadovat, je nutné se zařídit dle metagame ve vaší herně.


Finální decklist:

Grixis Control AdamF
Main Deck Sideboard
3 Olivia Voldaren
3 Snapcaster Mage
3 Dissipate
3 Doom Blade
3 Forbidden Alchemy
3 Mana Leak
2 Chandra, the Firebrand
4 Darkslick Shores
2 Dragonskull Summit
3 Drowned Catacomb
4 Sulfur Falls
5 Swamp
1 Mountain
6 Island
2 Precursor Golem
1 Wurmcoil Engine
4 Desperate Ravings
3 Slagstorm
1 Devil’s Play
1 Shimmering Grotto
2 Galvanic Blast
1 Brimstone Volley
1 Ratchet Bomb
1 Blasphemous Act
2 Gut Shot
2 Mental Misstep
3 Evil Twin
2 Sever the Bloodline
1 Life’s Finale
1 Deathmark
1 Phantasmal Image
1 Spellskite

Ideální ruka

U tohoto balíčku je těžké určit nejlepší ruku, protože potřebujete hodně zemí a aby vám v následujících kolech přišly velké bytosti, které vám zajistí vítězství.

Na ruce by měli být tři země: od každého druhu jedna nebo dual-landy, Desperate Ravings, Forbidden Alchemy, Slagstorm a Snapcaster Mage. S takovou rukou by byla skutečně radost začít.

 

Finance

Nebudeme-li počítat cenu sideboardu, nebude vás tento deck stát tolik, jako předchozí decky. Bytostní část přijde na cca 2600 korun, dvojice Chander 450 korun, ostatní spelly jsou většinou v rámci common/uncommon, jen Slagstormy přijdou na 270 korun. Aby byla manová základna stabilní, musí zde být dual-landy. Ty přijdou na něco okolo 1400 korun. Celková cena balíčku se tedy vyšplhala na necelých 5000 korun.

 

Levná verze

Pokud si chcete zahrát Grixis Control s minimálními náklady, sestavil jsem levnější verzi. Pořízení všech karet nepřesáhne 1000 korun.

Grixis Control - levná verza AdamF
Main Deck Sideboard
1 Olivia Voldaren
8 Swamp
8 Island
8 Mountain
3 Shimmering Grotto
2 Grim Lavamancer
3 Precursor Golem
4 Desperate Ravings
3 Think Twice
3 Evil Twin
2 Blasphemous Act
1 Devil’s Play
1 Red Sun’s Zenith
2 Charmbreaker Devils
2 Doom Blade
3 Brimstone Volley
3 Forbidden Alchemy
3 Mana Leak
 


Příští článek
Máte-li přání, stížnosti, blahopřání, dotazy či výhrůžky, vše bez váhání směřujte na emailovou adresu zafiron@seznam.cz. Příští článek bude buďto report z Přerova nebo rozbor posledního decku na Standard před vydáním Dark Ascension.

 

AdamF

Komentáře
Autor: andre515 @ středa 4. ledna 2012 19:29
Deck je docela pěkný. Ale článek jako takový absolutně postrádá smysl - o decku v podstatě nic neříká... Možná by bylo lepší než jen překládat karty napsat i něco o tom, jak s deckem hrát.
A tvé návrhy karet do sideboardu mi také přijdou poněkud scestné - proti čemu proboha Evil Twin? Deathmark? Sever the Bloodline?
Jen tak ze zvědavosti by mě zajímalo kolik toho máš s balíkem nahráno...

Autor: Zafi @ středa 4. ledna 2012 20:22
Deathmark je typická sideboardová karta. Sever the Bloodline - proti tokenům úplný poklad. Evil Twin - není tak špatný, jak si lidé myslí, je to moje oblíbená karta a mně se docela osvědčila - buď oponent Twina okamžitě zničí nebo přijde o bytost.

Autor: Zafi @ středa 4. ledna 2012 20:24
S tímto deckem jsem nahrál okolo čtyřiceti her.

Autor: andre515 @ středa 4. ledna 2012 20:50
Nevím proti kterému decku na současné dvojce má smysl sidovat Deathmark... Doom Blade bude lepší naprosto kdykoliv.
Na tokeny je mnohem lepší odpovědí než Sever the Bloodline třeba Black Sun's Zenith.
S Twinem možná máš pravdu, ale přijde mi to strašně pomalé a neohrabané... Phantasmal Image plní svůj úkol mnohem lépe, stejně se Cloni většinou hrají jen jako odpověď na karty typu Thrun atd.

Autor: milape @ středa 4. ledna 2012 20:53
Souhlasím s Andrem, co se zhodnocení článku týká. Spousta popisů, odkazů na flavory, na legendárky, ale to začátečníkům k decku nic neřekne. Omáčka.
V článku opět chybí vůbec způsob hraní balíčku, to je to podstatné, ne výše zmíněná omáčka kolem, de fakto opsaná z jiných textů (příběhy z Innistradu). Čte se to hezky, o tom žádná, ale přínosné to v rozboru decku moc není.
Decklist pěkný, hodně podobný jednomu buildu, co vyhrál jedno SSG. http://sales.starcitygames.com//deckdatabase/displaydeck.php?DeckID=42602 . Ten nehraje Chandry, ale Liliany, což je zase zvednutí ceny.
Ale, jestli koukám správně, tak ti z decklistu vypadla Sfinga, kterou jsi zmiňoval, že by měla být v jedné kopii. Karty do side je kapitola sama, lehce zopakuju Andreho. Deathmark je...jak to říct slušně..špatný. Sorcero, nikoli instant. Na tokeny je lepší Ratchet bomba. Sever? Pomalá a flashback snad ani nezahraješ. To když už, tak spíš bych volil Dismember. Nebál bych se zařadit do side i discard - třeba Despise. Jestli kontrol, tak další rušení, proti Wolf Rampám Flashfreeze. Proč nemáš Negate? Evil Twin? Proč asi stojí nějakých 15 korun? Nemáš ničení artefaktů, Life´s Finale..na co? Pokud chceš nějaký plošný mass removal, dej tam Černý Zenith.
Poslední věc..playset legendárek? No nevím, já v jiném decku hraju 2 stejné Legendary a skřípu zubama, když si k jedné, co mám buď na ruce či na stole (Thrun) líznu druhou. Při představě, že budu mít jednu na stole, druhou v ruce a třetí si líznu, to mám de fakto v tu chvíli 2 mrtvé karty a to vážně ne. Ty 3 Olivie jsou myslím až až, fakt bych začínajícím hráčům tohle neradil. To je už ale jen můj soukromý názor.

Autor: Troglo @ středa 4. ledna 2012 23:07
"dva Galvanic Blasty. Můžete se divit – jen tři artefakty v decku a metalcraftové kouzlo? Proč? Odpověď zní: zmatete tak soupeře, třeba zbytečně nasideboarduje artefaktové ničení." -> podle mého názoru úplná ....... "hloupost" Hrajou se tam proto, že je to ničení na jedné maně, což je skvělé (proč myslíš, že se dismember hraje tak jak se hraje...) a s tim Precursorem máš možnost dát i občas čtyři dmg, takže proto ne obyčejný shock.
Obsah článku je asi: 25 % překlady karet, 35% užitečné informace (včetně decklistů ;-) ) a 40 % kecy okolo. Ten úvod do Olivie je sice hezký, ale spíš tak pro děti, ne pro lidi, pro které článek na tento server píšeš...
k decklistu už nebudu nic dodávat, jen bych opakoval předchozí komentující...
Možná je to kruté, ale jen Tvoje články porovnávám s rozbory třeba na cmus.cz -> zkus se tam podívat na nějaký rozbor, každý obsahuje matchupy s jinými balíčky, sideboarding, i někdy jak hrát proti tomu decku.
Sice jsme na serveru pro začátečníky, tak to trochu vysvětlš vokecáš a bude to na úrovni cmusových článků a zároveň srozumitelné pro nováčky neznalé magicového jazyka...
To jsou postřehy z mé strany, Troglo

Autor: AdamF @ středa 4. ledna 2012 23:28
Decklist jsem dal špatný, zítra ho opravím. Psal jsem 2-3 Olivie, když má soupeř hodně ničení, tak pak zamrzí, že už ji nemáš a pravděpodobně nelízneš.
Úvod o Olivii je zde, aby článek nabídl něco i těm, kteří článek nečtou kvůli Grixis Controlu. Myslím si, že srovnávat CMUS a MagicGuru není úplně fér.
Ok, někomu se ten článek líbí a někomu ne. Některý článek se povede méně a některý více (např. Township Tokens/Dimir Control). Deathmark/Evil Twin máte pravdu, že to nejsou top karty.
Každopádně díky za komentáře :-)

Autor: Koumak @ čtvrtek 5. ledna 2012 10:15
podle ma autor spatne nastavene noticky - nemel by se snazit o prumerne rozbory top baliku (kdo, chce si je najde jinde a vesmes kvalitnejsi), spise nastinovat nejake (a pokud mozno levne a neotrele) koncepty balicku - a i ty by se spise meli snazit hru spise tvorit, nez ji borit ... a rozhodne najit takovy vhodny balik na netu da vice prace, nez otevrit nejakou topku a zaborit do ni prst ...

Autor: vahuv @ čtvrtek 5. ledna 2012 11:10
clanek tradicne kvalitni a dik za ty zajimavy infromace o olivii. budes psat neco o heartless?

Autor: Scalpelexis @ čtvrtek 5. ledna 2012 16:17
Jelikoz jsem na onlinu dost se svym Grixis kontrolem (podobnym hral, podelim se taky clankem o nem a rozeberu par dalsich detailu:)

Autor: LukeVik @ čtvrtek 5. ledna 2012 21:34
Lidi článek je to moc hezký a ono by se to bez těch věcí četlo celkem špatně, další věcí je to, že úvod o legendárkách je zajímavý jak pro příběhovou část např pro lidi co se o to zajímají tak pro hráče.Psát dlouhosáhlé články jak hrát balíček je nesmysl-nikdo by neměl chuť to číst. A toto je rozbor, tudíž se zne rozebírají karty a né jak hrát tehdy či tehdy. Když prejdu k sideboardu tak je to jednoduché B. zenit je super ale do tricolory je náročný image je zranitelný a např já mám ohromnou radost jakmile mohu těchto 300 korun strčit soupeři do hrobu. Evil je levnější finančně a umí zničit potvoru což když si vezmete tak za 4 many uděláte s imagem taky a stejně vědšinou chcete ničit ten zkopírovaný kousek jasné tvin jí nezničí pokaždé ale jenom přece přežije vám image alespoń kolo?Poslední věcí je galvanic blast no také se vám stalo, že jste měli hru kdy váš soupeř nic nepředvedl už třeba že neměl manu nebo něco tak podle čeho jste saidovali? Např podle metalcraftu, který je celkem jasným vodítkem a tudíž to není naprostý nesmysl a "může" vám to pomoci vyhrát hru. Jak říkám článek moc pěkný a vzhledem že je nějakých 21:35 tak se chci vyspat a nebudu to dál rozepisovat. :)

Autor: Noir @ čtvrtek 5. ledna 2012 22:51
Ve chvíli, kdy je tohleto jeden z nejlepších článků na guru, jen nostalgicky vzpomínám na "staré" časy. Protože pardon, ale autor pořádně neví o čem píše. Přeložené flavorové ukázky osobně jako anglicky mluvící člověk považuju za zbytečné, ale vsadím se že se najde někdo, kdo si je rád přečte. Od té doby už to ale jde jen od deseti k pěti. Už v nadpisu se píše, že se jedná o kontrol, co co to má být ideální křivka Olivia>Precursor>Wurmcoil? Bytostem v controlu se říká finisheři proto, že hru ukončují, netlačí na soupeře od prvních chvil. A hlavně, Olivia Voldaren není 4-drop. Je to, jak se jí přezdívá, maskovaný 6-drop. To proto, že když jí zahraješ, chceš mít open manu na její abilitu, abys "dodgnul" removal, nebo aspoň získal výhodu podstřelním nějaké soupeřovy bytosti do reakce na zabití Olivie. Fakt že máš mít snad neustále open many asi ani nemá cenu zmiňovat, proč by tam jinak bylo tolik instantů... Shimmering Grotto hrál Chapin proto, že měl v sideboardu Ancient Grudge, bez něj téměř postrádá smysl. "Jedna kopie Devil's Play se také hodí, protože díky ní zraníte soupeře dvě kola za sebou." No tohle je kardinální nesmysl. Devil's Play se v Grixisu hraje proto, že v těchto barvách není lepší odpověď na soupeřovy planeswalkery, a původně to byla i maindeck odpověď na Nephalia Drownyard decky. Počítám že Chandra je jenom překlep z Liliany, jelikož jinak si to neumím vysvětlit :) A sideboard je snad nejhorší iterací, kterou jsem měl čest v barvách Grixisu vidět. Snad dvě, tři karty jsou opravdu relevantní, jinak místo potřebných kusů máme jakýsi černý humor. Jestli autor s deckem opravdu sehrál 40 her a nepřišel na to, že je něco špatně, je tu něco podezřelého. Osobně mám s Grixisem sehrány řádově desítky her na MTGO proti kompetitivním soupeřům a tak mám pocit že relativně vím, o čem mluvím.

Omlouvám se místy za až drsná vyjadřování, ale kritika na rozbor takovéhoto stylu se slušněji píše jen těžko.

Autor: LukeVik @ pátek 6. ledna 2012 7:28
V minulých článcích bylo autorovi nejvíce vyčiněno to, že jeho balíčky jsou na fnm moc drahé, ono také kdo by si koupil jen kvůli FNM balíček za 7000Kč a proto se autor pokusil udělat co nejlevnější dobře hratelný balíček na FNM a dokonce udělal i levnější verzi jenže co vy jakožto čtenáři jste mu na to napsali no místo chvály ho čekaly jen výtky vašimi "up"grady by balíček stoupl zhruba na dvojnásobek. A se sideboardem je to tak, že se staví na lokální hráče, ano sice mohu mít super sideboard, ale jakmile bude totálně k ničemu proti hráčům se kterými hrajete např nebudete hrát image proti burnu. Co se týče kontrolu je tu napsáno v ideálním případě já osobně si nemyslím, že 4 kolo je začátek hry a trojice Olivia, golem, Coil je opravdu kombo k finiši a proč si šetřit kántry když váš hráč nic nehraje a nebo vám tlačí na obranu a vy si nemůžete dovolit čekat na další manu. Evil's play se může využít i jako dostřelení soupeře. Řekl bych, že Zafi ví ce je kontol a to, že nemá totálně drahé karty a není přeplněn planeswalkery neznamená, že je špatný. Zamyslete se lidi.

Autor: @ pátek 6. ledna 2012 9:05
Většina zde píše, že toto je server pro začátečníky, tak se jako začátečník také vyjádřím - zatím mi přišlo, že komentáře pod tímto článkem píšou jen hodně zkušení. Mě osobně se článek velice líbil, dozvěděl jsem se hodně informací, pobavily mě informace o flavoru a dostal jsem chut si takový balíček vyzkoušet.
A vy ostatní se tu klidně uhádejte jestli je do side lepší to nebo ono. Většina začátečníků (většina začátečníků co znám) side sice nosí, ale používá stylem náhodný výběr :).




Autor: Aggrokumano @ pátek 6. ledna 2012 13:35
Papek. No a proto by tu měl být nějaký relevantnější sideboard a nějaký "sideboard guide" k tomu ;)

Autor: Aggrokumano @ pátek 6. ledna 2012 13:42
Pro inspiraci, takhle vypadá dobrý rozbor decku podle mě:

http://www.cmus.cz/dnn/Články/Všechnyčlánky/tabid/265/articleType/ArticleView/articleId/3109/Steden-Constructed--Bant-Birthing-Pod.aspx

A tenhle je úplně super :-P :

http://www.cmus.cz/dnn/FórumPošta/tabid/54/aff/1/aft/22855/afv/topic/Default.aspx

Autor: milape @ pátek 6. ledna 2012 13:44
Luke Vik - někteří kritici se na rozdíl od tebe zamysleli a napsali argumenty a konkrétní důvody, proč článek není výborný a neplní původní účel, který si Adam u těchto článků na začátku nastavil - rozebrat TURNAJOVÉ balíky na dvojku. Promiň, ale flavor, omáčka, popis karet a decklist prostě není rozbor! Pokud bych balík rozebíral (a zvláště zde) psal bych o důvodech, proč danou kartu v balíku mám, s čím spolupracuje, jaká je levnější varianta. Alespoň nastínit co sideovat, za co a proti čemu. To bych řekl, že by začátečník měl chtít vědět. Ne si přečíst decklist a že karta má text takový a makový, to si každý přečte. To se tady někteří (včetně mě) už snažili naznačit u komentů v předchozích článcích.
Ohledně ceny - kontroly byly jsou a budou drahé. Deck za 5.500 /ta cena je ještě o něco výš/ vs 7000 prostě není rozdíl. Turnajové balíky nerovná se balíky pro hospodské hraní či partičku s kamarády o přestávce ve škole. Tady musím Adama zas pochválit, že tu levnou verzi dává, ale s ní na turnaji díru neuděláš a opět odkážu na začátek mého postu.
Papek - fajn, názor beru. Zajímalo by mě, co konkrétně jsou pro tebe je z tohoto článku hodně informací, abych - až budu zase něco psát - to do článku zahrnul. Nemůžu ale s tebou souhlasit co se způsobu hraní týká. Začátečník by měl mít chuť se zlepšovat, hrát lépe, nedělat chyby, hrát správné a vhodné karty. Tento typ článku (opět se zopakuju, co představuje TOP turnajový balík) by měl mít jiné ambice, než hráčům přeložit text karet a vypsat je spolu s příběhovou omáčkou. Pokud ale chceš hrát Magic stylem Prší, pak bych chápal, že ti je jedno, proč která karta v konkrétně v side je a proti čemu se dává a proč tady Adamovi píšeme, že dává poměrně zavádějící informace.

Autor: @ pátek 6. ledna 2012 13:56
Jen několik "výkřiků do tmy", protože se nechci zapojit do této diskuze více než je nutné.

to milape: já tyto články nečtu proto, že by mě zajímal deck jako takový, ale právě kvůli té omáčce ... a když mě zaujme, tak se pak blíže podívám i na deck samotný. Konkrétně tento článek jsem začal číst proto, že jsem se chtěl dozvědět proč se ten balík jmenuje Grixis - ano, i takové otázky mohou nováčci mít. Chápu že nejsem asi správná cílová skupina .. ale na druhou stranu si můžu číst co chci a za jakým účelem chci :) A k mému účelu článek sloužil 100% :).

Cituji: "Začátečník by měl mít chuť se zlepšovat, hrát lépe .. ". Já osobně to vidím tak, že začátečníka by to mělo hlavně bavit. A je naprosto jedno, jak to hraje a jakou má motivaci. :)

Autor: milape @ pátek 6. ledna 2012 14:29
Papek: takže těch hodně informací je pro tebe dozvědět se, proč je balík nazvaný tak, jak jej autor pojmenoval? Nic víc tě z článku krom názvu a flavoru nezajímá? Mě třeba ano a proto píšu/eme Adamovi, co se nám na článku nelíbí a co v něm chybí. Chápeme se?
Pokud chceš vědět víc o Innistradu (historie, svět), ke každé edici na cmusu se vždy objeví překlady z anglických článků - tuším přímo ze stránek WOTC - k Innistradu jich na Cmusu vyšlo hned 5 - a je to moc hezké čtení.
Asi si nerozumíme, ale článek, který se tváří jako rozbor TOP decku by také jako rozbor měl vypadat - vhodné příklady napsal Aggro.
Ad začátečník - souhlasím, že by tě hra měla bavit. Proto také magic hrajeme. Protože nás baví. Motivaci k hraní jako takovému - tu každý může mít různou. Někdo se nudí, jinému hru ukáže kamarád a chce hrát s ním, další chce být mistr světa, jiný chce zabít čas, další chce sbírat karty a u toho si s nimi zahrát adt atd - to je na každém. Ale tady zkusím položit pouze řečnickou otázku - Jak dlouho tebe jako začátečníka bude bavit, když budeš neustále za otloukánka, kterého při hře každý porazí, protože ho nezajímá to, jak by tu hru měl vlastně hrát a jak se zlepšovat? A s tím souvisí i tento typ článku (a tak byla Adamem tahle série deklarovaná, jako rozbor a představení TOP turnajových decků, ne balíčků do hospody) - a tedy měl by hráči ukázat, jaké jsou možnosti turnajového hraní a přeneseně říci, jak hrát lépe. Protože to, že si postavíš/seženeš TOP balík ještě neznamená, že s ním umíš hrát a že umíš hrát Magic, ne jen znát pravidla. Magic fakt není hra jako Prší.

Autor: AdamF @ sobota 7. ledna 2012 18:52
Ahoj,
srovnávat Magic Guru a CMUS opravdu nejde.
Je škoda, že spousta pochvalných komentářů mi přišla na email a ne sem do komentářů pod článkem.
Nicméně i tak mě kritika nenechává klidným. Zkusil jsem tentokrát článek napsat jiným způsobem a příští článek, který nebude Hearthless, udělám ve stylu předchozích článků bez odkazů na flavor, ale zahrnu ideální ruku a levnou verzi. Se článkem si dám záležet a budu doufat, že si tím správím reputaci.
Bude se jednat o čtyřbarevný, celkem levný balík bez jediné mythic rare karty a vyjde příští/popříští týden.

Autor: Troglo @ neděle 8. ledna 2012 21:32
Ahoj!
jak si asi někteří všimli, tak vždy komentuji Adamovy články a bohužel ne moc kladně... Není to nic proti němu (aspoň doufám ;-) ) ale spíše je mi líto a sžírá mě skutečnost, že v poslední době nemám vůbec čas na psaní pro Guru, a proto chci aspoň přispět jemu rozvoji jiným způsobem....
Myslím, že si musíme ujasnit ambice začátečníka, protože mi připadá, že diskuze Milape a Papek se zakládá na faktu, že pro milape je začátečník někdo, kdo se vžívá do světa magicu pomalu se otrkává, nejdřív hraje jen tak a čte si právě takové věci jako články na Magicguru.cz, aby se lépe rozhodnul pro formát, balíček apod. a potom vyrazil na turnajové hraní a rozjel svého koníčka ve velkém...
z komentů Papeka počítám, že on jakožto začátečník pouze chce se o magicu dozvědět více jenom proto, že ho baví a chce si užít s kamarády - někdo tomu říká "hospodské hraní", ačkoliv já vím, že je v tom něco víc ;-)... Doufám, že jsem nikoho neurazil :-)

Články z Guru a Cmusu opravdu nemůžeme srovnávat z toho důvodu, že pisatelé pro cmus nemusí své články dělit na informace pro začátečníky a informace pro pokročilejší hráče, ale píše pouze pro tu vyšší kategorii.
Je pravda, že bud křičíme, že je deck, o němž Adam napsal, moc drahý (a taky je těžký na hraní, ačkoliv to asi ještě čtenáři nemohou vědět) a zároveň potom křičíme (když uděláš levnější verzi sideboardu - hodně špatnou), že je to slabý... Nejspíš to vychází z toho, že tyto profesionální balíčky se bud dají hrát v plné verzi za hodně peněz anebo se nedají hrát vůbec, protože pokus o levnější verzi pak vypadá jak vypadá... Z tohoto důvodu jsem chtěl pro guru vytvořit cyklus jakýchsi levnějších konstrukcí decků, které třeba ani žádnou dražší verzi nemají, ale i tak fungují a podaří se jim umístit se na nějakém tom fnmku nebo aspoň na začátečnících v ČR. Bohužel z nedostatku času jsem se k němu nedostal.
Druhá možnost jak uspokojit čtenáře háklivé na cenu je rozbor Event decku/Intropacku a jeho popřípadné vylepšení - které zvedne cenu maximálně o sto procent (ne že do intropacku za 250,- přidám 4x Geista za 400,-....)
Ale zlevňovat decky umisťující se na mistrostvích asi nemá cenu.....
Adam: Poznámka o možné inspiraci k psaní článků na cmusových článcích, kterou posléze skvěle doplnil Aggrokumano, nebyla myšlena abych tvůj článek shodil před těmi cmusovými, ale pouze jak říkám, že se můžeš inspirovat - s těmi matchupy apod.
To je asi tak ode mě vše, doufám, že to nezní moc chaoticky... Troglo

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí