sobota 20. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

sobota 14. dubna 2012
UB Zombies
Autor: Ufin @ 15:00 :: 3125 Přečtení :: 14 Komentáře :: :: Tvorba balíků
 
 Zdravím čtenáře Magic-guru.Jsem tu, abych napsal článek. Je to můj první článek, ale snad ne poslední. Nejdříve začnu tím, že se představím. Jmenuji se Jakub Daněk, jsem z Brna a je mi 12let. Magicky jsem hrát asi před třemi roky, ale před rokem jsem je začal hrát trochu víc. Dost na úvod teď ke článku.
Článek má být rozbor dnešních Zombíků. Jak je již zřejmé Zombíci se většinou hrají UB.
Tohle je decklist Zombíků jak ho hraje třiadvacetiletý Lu Chao na Grand prix Kuala Lumpur:
UB zombies JD
Main Deck Sideboard
4 Darkslick Shores
4 Drowned Ctacomb
15 Swamp
4 Diregraf Captain
4 Diregraf Ghoul
4 Gravecrawler
4 Geralf’s Messenger
2 Fume Spitter
4 Phantasmal Image
4 Phyrexian Obliterator
3 Geth’s Verdict
3 Mortarpod
3 Tragic Slip
2 Liliana of the Veil
1 Black Sun’s Zenith
2 Deathmark
2 Distress
2 Go for the Throat
1 Phyrexian Metamorph
2 Ratched Bomb
1 Sever the Bloodline
2 Surgical Extraction
1 Sword of Feast and Femine
1 Sword of War and Peace
                              

MonoB je není příliš častá varianta, mnohem silnější je právě v kombinace UB. V rozboru samozřejmě nesmí chybět detail jednotlivých karet a jejich klíčových vlastností a případných synergických efektů s kartami jinými.



Landy:
4x Darkslick Shores – jedny z nejpoužívanějších Duálů dnešního Standartu. Výborný na začátek.
4x Drowned Catacomb – už o něco horší Landy, ale někdy se využijí stejně dobře, jako Darkslick Shores.
15x Swamp – Co jiného na to říct, než že Bez basic landů by to nešlo
Landů je celkem 23. Někomu se to zdá trochu málo, ale Zombíci toho víc nepotřebují.Nejvíce man využije Phyrexian Obliterator a to jenom 4. Opravdu jich moc nepotřebují. Průměr počtu landů v balíčku je 24, takže se to moc neliší. To je vše co mohu k landům říct, takže přejdeme ke creaturám.

Creatury:
4x Diregraf Captain – velmi dobrá karta. Stojí jenom 3 many a to co umí je velmi hezké.Kdykoli umře creatura, opponent, neboli soupeř stratí život. Jeden z nejlepších Lordů v Dka (Dark Ascension). Další schopnosti, jakože všichni Zombíci pod tvojí kontrolou získají 1/1. Poslední schopností je Deathtouch, takže když váš soupeř má nějaké lepší creatury, může se to hodit.
4x Diregraf Ghoul – nejlepší karta na začátek. Sice příjde do hry taplá, ale to vám vůbec nevadí. Zastaví to Delvra, Stromkirka, …
2x Fume Spitter – výborná karta. Hodí se na tyto věci:
-    Spustí Morbid na Tragic Slip
-    Vyruší to Geralfův +1/+1 counter, takže se vám může furt vracet
-    Může to zabít jakoukoli creaturu s obranou 1
4x Geralf’s Messenger – další pěkná karta. Jen za tři many. Přijde do hry, udělí dvě zranění. Vrátí se do hry, kvůli Undyingu, a zase dvě zranění. Soupeř se bojí útočit, když tím akorát stratí 2 životy.
4x Gravecrawler – soupeřova smrt. Téhle karty se soupeř těžko zbavuje. Musí se Exilovat – jediná možnost, jak se ho zbavit.
4x Phantasmal Image – jedna z mála karet, s kterou se zbavíte například karty Thrun the last troll. Dobré je také, že když zkopírujete Geralfa, a umře (Ta Image), tak si pak můžete vybrat nový cíl pro zkopírování.
4x Phrexian Obliterator – Dobrá creatura, výborná do obrany.
A to je vše co se týče creatur. Celkem jich je tu 26. Velký počet, ale je to aggro, takže ten počet docela odpovídá.

Other spell:
3x Geth’s Verdict – něco podobného, jako Vapor snag, ale tohle se hodí víc. Také to spustí Morbid, obětuje creaturu, a nakonec si ještě soupeř ubere život.
3x Mortarpod – dobrá věcička s kombem Diregraf Captain a Gravecrawler. Např.: 
-    Zahrajete Mortarpod
-    obětujete a zabijete cokoli co má vzadu 1, nebo si soupeř ubere život.
-    „Přeequipnete“ Na Gravecrawlera.
-    Obětujete ho – soupeř si ubere život Kapitánem a vy  ještě můžete dát damage do nějakého cíle, dle vašeho výběru.
-    Vrátíte si ho hned do hry.
3x Tragic Slip – to zabije snad všechno. Výborný do všech balíků, kde se hraje černá.
Planeswalkři:
2x Liliana of the Veil – taky se sem hodí. S její první schopností si klidně vyhodíte Gravecrawlera, a je vám to úplně jedno. Nebo když nemáte nic na ruce, což se často stává, vyhodí ji jenom soupeř. Za to druhá schopnost je taky dobrá, tím se můžete zbavit creatury u soupeře, která se vám ani moc nelíbí. Nevýhoda je, že to není cílená, ale záleží to na soupeři. A ultimáta, je prostě nejlepší. Vezmete si co chcete a druhé kolo ho zabijete.
Sideboard:
1x Black Sun’s Zenith – nejlepší saidovat proti nejrůznějším aggrům. I proti zombíkům je to dobré.
2x Deathmark – dobré samozřejmě proti zelenému, bílému či zelenobílému balíku. Za jednu černou zničit například Primeval titána, což soupeře může velmi naštvat. Jediná nevýhoda je, že jeto Srcery, což se může častokrát vymstít.
2x Distress – dobré saidovat proti controlům, i nejrůznějším aggrům.
2x Go for the Throat – proti nongreen, nonwhite a nonartifact creaturám.
1x Phyrexian Metamorph – proti controlům je dobré vysaidovat image a dát za něj Metamorpha. Soupeř vám je zničí jednoduchým Vapor Snagem.
2x Ratchet Bomb – proti tokenům. Vyložíte ji, stačí tapnout a je  po všech tokenech.
1x Sever the Bloodline – dobré proti Lingering Spiritům. 5eknete Spirit a je po všech Spirit tokenech. Má to i flashback, takže se jich zbavíte hned dvakrát.
2x Surgical Extraction – proti Snapcastrovi je to vynikající věc.
1x Sword of Feast and Femine – dobré proti controlům. Discardnete mu nějaký Counter spell a můžete si něco vyložit, co by vám soupeř asi nedovolil.
1x Sword ofWar and Peace – také dobré proti controlů, kteřímají na ruce hodně karet.


To je rozbor všech karet, které najdete v tomto deku.

Ideální ruka:
V ideální ruce by měla být alespoň jedna creatura za jednu landku. Pak dvě až tři landky, a to nelíp alespoň jeden zástupce modré barvy. Pak něco dražšího, nějakej capitán, mrtarpod + něco dalšího.
1.    kolo – Darkslick Shores + Diregraf Ghoul
2.    kolo – Swamp + Mortarpod + útok 
3.    kolo – Swamp + Diregraf Captain + druhý útok
4.    kolo – Geralf +Gravecrawler + třetí útok


Strategie:

Strategie je různá, pro každý balík.
 
1.Kolo UR aggro
Začátek super, hodil jsem 20. Mám pěknou ruku, ale jen jedna země. Stejně to zkusím, řekl jsem si.
A taky zkusil. Soupeř mě od třetího kola otravuje s Invisible stalkrem. Chvíli jsem se držel až nakonec došli ty země, tak jsem vyložil Geralfa, pak Diregrafa captaina a nakonec Obliteratora. Tohle všechno jsem vyložil na osmi životech. Nejlepší bylo, když mě zabil forge devilem Fume spatra a já zabil jeho devila, takže moc mu to nepomohlo. Nakonec dal na stalkera nějaký enchantmenty, které ho posilovaly. Porazil mě kolo před svou smrtí.                                                   
0:1
 
2.Kolo UR aggro
Nakonec jsem se rozhodl pro to, že nic nenasaiduju. Na začátek jsem vyložil Gravecrawlera a druhé kolo zase. Pracně jsem se zbavoval nepřítelova Stormblood Berserka s dvěma countrama, který vážně otravoval. Nějak se zbavil mých Gravecrawlerů, ani nevím jak, a ujíždí mě s Forge Devilem. S osmi životama jsem se nějak snažil vyložit něco a tak jsem nakonec vyložil Geralfa, Kapitána a dva Obliteratory, ale nakonec mně ubral 3 životy neblokovatelným Stalkerem a Flingem obětoval Galvanic Juggernauta.                                                                                                             
0:2    0:1
 
1.Kolo RG aggro
Zase jsem hodil 20. Soupeř mulligenuje na šest. Mně tentokrát přišla ruka dobrá. Standartní začátek Swamp + Diregraf Ghoul. Postupně mně ubírá životy jeho Strangletoon geistama, ale nakonec mám vyloženo tři Geralfy ghoula a ještě kapitána. Soupeř to už neubránil.
1:0

2. Kolo RG aggro
+ 2x Deathmark                                              - 2 Mortarpod
 
Mulligen do šesti, ale nakonec mně nemohlo potěšit víc, než to co jsem viděl v ruce. Darkslick Shores + 2 Swamp + Diregraf Ghoul a dva kapitáni. Na to, že soupeř hraje aggro to nevypadá, že by ho hrál, protože od něj na stole nic nevidím. Ujíždím ho Ghoulem. Ubral jsem mu 14 životů jedním Diregraf Ghoulem. Jako třešničku na dortu jsem ho zabil mortarpodem.
2:0    1:1


1.Kolo  UW Delver
Prohrál jsem hod kostkou. Ruka dobrá. Soupeřův vážně nečekaný start. Island + Delver. Já mám taky velice originální Darkslick Shores + Diregraf Ghoul. Vyvíjelo se to celkem v můj prospěch. Soupeřův Delver se otočil až za pět kol.Soupeř mně zcentroval geralfa i capitána, ale na Obliteratora už  odpověď neměl. Celkově mně ubral asi tři životy. :)
1:0


2.Kolo UW Delver
+ Sword of War and Peace + Surgical Extraction                                              -2x Mortarpod
Soupeř začíná, ale nic nevykládá, jen Pláni. Asi mu to moc dobře nepadlo. To mně padlo na ruku 3 ghoulové a tři many a Liliana. První kolo 1 ghoul, druhý kolo 2 ghoulové. Když je soupeř na 12 životech snažím se vyložit Lilianu, ale soupeřův Mana leak jde na stack. Vyložil Stalkera a meč na něj. Ďábelská kombinace. Další kolo vyloží Dugeon Geista a už mám jen dva Ghouli. Vykládá Piku, což jsem už vážně neudýchal.
1:1


3:Kolo UW Delver
Konečně začínám já. Vykládám Landku a Fume spatra. Soupeř Delvera. Druhý kolo nedělám nic. Soupeřoi se už delver otočil, takže mě ujíždí delver. Měl jsem na stole Geralfa a v ruce Tragic Slip. Obětoval jsem Fume Spittra, dal mínus counter na geralfa, spustil Morbid použil Tragic slip a zba-
vil se soupeřova Delvera. Soupeř neměl Mana leak. Když má soupeř 6 životů, exilne mi Geralfa, takže ho ujíždím jedním blbým ghoulem.

Dostupnost:
Balík není levný, obecně patří k těm nejdražím. Darkslick Shores po 319, Drowned Catacomb po 150 + nějaké ty swampy. Geralf stojí 180 a Gravecrawler taky tak nějak. Image 300, Obliterator 400. Liliana kolem 700. Main deck stojí asi 7000 a Saidboard kolem 1500. Je to Standard balík. Sice je jeden s nejdražších, ale i nejzábavnějších.
 
Levnější (Moje) Verze:
Zombies levnejsi verze JD
Main Deck Sideboard
4 Darkslick Shores
4 Drowned Catacomb
16 Swamp
4 Diregraf Captain
4 Diregraf Ghoul
4 Gravecrawler
4 Highborn Ghoul
4 Cemetery Reaper
4 Geralf’s Messenger
4 Tragic Slip
4 Mortarpod
4 Geth’s Verdict
3 Phyrexian Crusader
2 Distress
2 Despise
1 Ratchet Bomb
2 Black Cat
4 Dismember
1 Nihil Spellbomb
 
Docela si myslím, že ten můj balík je taky hratelný a o dost levnější. Je to zábavné s ním hrát. Uhrál jsem s tím už něco.

 
Doufám, že se vám článek líbí a že se budete těšit na další článek. Cokoliv, co mě budete chtít říct, napište to do komentářů.
 


-- 
s pozdravem Jakub Daněk
Komentáře
Autor: Nuumero @ sobota 14. dubna 2012 21:17
Kubo, kubo, kubo já si říkal, že až napíšeš článek bude to děs a hrůza. Máš to dost krátký a jsou tam nějaký chyby. Chybí mi tam taky nějakej rozbor her, ale dost bylo kritiky a doufám že příště to bude lepší. (Teda pokud bude nějaký příště :D)

Autor: kubiccek9 @ neděle 15. dubna 2012 8:07
Ufin mně napsal, abych to zdelšil, tak to zdelšuju, ale najednou se to tady objeví. Článek mám doma i s rozborem her i co saidovat, atd...

Autor: Bundeswehr @ neděle 15. dubna 2012 9:37
Zdravím rozhodně si nemyslím že balík je jeden z nejdrazších, když vezmu v úvahu že třeba nějaké RG výjde tak cca 12-14. tisíc.
A už vůbec si nemyslím že tenhle balík je někde hratelný když na českém fieldu převládají Humani a ty hraju v mainu play-set Mirran Crusaderu a Oblivion Ringy .. Max bych si ho vzal někam na FNM.. a už tam bych se bál ...
Jinak článek je celkem dobrý .

Autor: Miraculeux @ neděle 15. dubna 2012 10:09
Fajn článek
Všechno, co jsem potřeboval o zombiích vědět jsem se dozvěděl stručně a jasně. Odsuzovat balík jen kvůli jedné kartě na standartu je holý nesmysl, zombie mají skvělý matchup proti tokenům, ti mají jen ty obliviony na obliteratora, jinak je prostě konec, i dvelver by mohl být v pohodě.
Navíc se mi hodně líbí synergie v decku, jak si je tady popsal, na tvůj věk super článek, jen tak dál :D.

Autor: andre515 @ neděle 15. dubna 2012 11:38
Článek nic moc, ale autora alespoň trochu omlouvá, že mu je jen 12 a také je to jeho první článek, věřím, že příště to bude lepší...

O jednotlivých kartách by se toho určitě dalo napsat mnohem víc, navíc nevím proč popisuješ Phyrexian Metamorpha, když v decklistu je Phyrexian Obliterator.

A když už sme na stránkách pro začátečníky, možná by neškodilo sem hodit i návrh jak postavit nějakou levnější verzi tohoto balíku.

Autor: andre515 @ neděle 15. dubna 2012 11:55
Jinak k té nevhodnosti balíku na český field... Humani jsou sice nepříjemný matchup, ale zase to máš celkem dobré proti Delverovi a Rampě, což jsou spolu s Humany asi nejhranější decky u nás. Takže to zas tak špatná volba nebude...

Autor: kubiccek9 @ neděle 15. dubna 2012 11:56
To právě mám napsané v tom článku, ale ufin jsem dal tu předešlou verzi. Já hraju Zombíky bez Obliterátorů, Imigí, Lilian atd... A i přesto je to docela silný.

Autor: Ufin @ neděle 15. dubna 2012 12:46
Kubickovi jsem napsal at to zdelsi ale od te doby uplynulo nekolik casu bez odpovedi, tak jsem clanek vyvesil, pripadne zaslete a dodam dalsi casti :)
nicmene sam jsem si jej uz zahral na MWS a sice bych si ho nekoupil ale je pravda ze me s mirnou upravou fakt bavil

Autor: kubiccek9 @ neděle 15. dubna 2012 12:54
Zitra to poslu :)

Autor: Daevil @ neděle 15. dubna 2012 15:41
Fajn článek, má vše co by měl mít, a to s tím, že na současném fieldu je špatný, to se mi opravdu nezdá když se pravidelně objevuje v topkách velkých turnajů a i ty Humány to dokáže porazit, Delver nemá šanci ani za boha a Rampy nestíhají :)

Autor: Nuumero @ neděle 15. dubna 2012 17:34
No, to že zombíci to mají dobré proti tokenům bych netvrdil. Většina lidí ty obliteratory nehraje a lilča taky nic nezmůže. Jde o to že mu většinu poblokuješ a následně ho přeraisuješ větším počtem creatur a navíc más flying spirity a hledej mi jedinýho létajícího zombíka. Ale proti delverovi jsou ti zombové super.

Autor: Troglo @ neděle 15. dubna 2012 21:02
No, tak se začínám obávat se psát sem nějaký článek... A když už se do toho dám, tak musím v první větě uvést, že je mi 12 let, aby mě v komentářích úplně nevypískali... Mě zombíci nepřijdou vůbec špatní a jsem si jistý, že je lze hrát i bez liliany. V mnohém zombies decku jsem viděl hrát např. highborn ghoula, popř. ghoulcaller's chant, na které zde už nezbylo místo a mohly by lilianu nahradit. Jasně, že to pak už nebude T1 deck, ale pořád bude mít dobré vyhlídky. Také občas potkávám RB zombíky, kteří hrají myslím aristocrata a brimestone volley, což není vůbec zlý nápad, takže bych ho v příští verzi článku určitě zmínil. Každopádně mě článek nijak nepobouřil, pokud se navíc ještě chystá nová, delší verze ;-)...

Autor: Troglo @ neděle 15. dubna 2012 21:07
Když se na to ještě tak koukám, tak tou RB verzí bys tu manabázi zlevnil asi na půlu a myslím, že počet obliterátorů bys také mohl trochu zredukovat, tak na 3. Poradte mi, kvůli čemu tam vlastně ječtyřikrát v mainu?? proti RG tlaku? Tokeni mají v nejhorším případě oblivion ring (popř. nějaké goučko či tragic slip, viz diskuze "mono w" ;-) ), stejně ho ale častěji ulítaj než aby se zabývali nějakým pozemním prasetem... Já bych dal tak tři a do základu zasadil nějaký meč.

Autor: Ufin @ neděle 15. dubna 2012 21:21
pred chvili dosla aktualizovana verze clanku takze doplnen

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí