středa 24. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

čtvrtek 19. dubna 2012
Kessig Wolf for the win!
Autor: Aggrokumano @ 13:09 :: 5547 Přečtení :: 12 Komentáře :: :: Standard, Limited, Eternal, Reporty, Tvorba balíků
 
17. března se u nás v herně uskutečnil Trial na GP do Manchesteru1 a i když tak daleko cestovat nehodlám, tak si takový „prestižní“ turnaj, navíc v mém oblíbeném formátu, nemůžu nechat ujít.
Vše začíná ráno pěkným probuzením, venku svítí sluníčko… Kamarád píše, že byl venku se psem a že je to skoro na kraťasy. Tak v klidu posnídám a v deset si dáváme sraz a vyrážíme. Já hraju klasickou verzi RG Rampy, i když s několika drobnými změnami oproti tomu, jak jsme rampu mohli vidět na Pro Touru.
Po Pro Touru jsem si sice říkal, že na Huntmastery asi jen tak nenašetřím, ale ani ne 14 poté se mi naskytla výhodná koupě prvních dvou a než jsem se rozkoukal, tak jsem měl doma playset . No a zbytek je klasika, tady je můj decklist:
 
Kessig Wolf Run Ramp Jakub Havelka
Main Deck Sideboard
8 Forest
8 Mountain
4 Inkmoth Nexus
2 Kessig Wolf Run
2 Copperline Gorge
1 Rootbound Crag

4 Huntmaster of the Fells / Ravager of the Fells
4 Primeval Titan
3 Solemn Simulacrum
2 Inferno Titan
1 Acidic Slime
1 Thrun, the Last Troll
1 Dawntreader Elk
1 Birds of Paradise
1 Kessig Wolf

4 Galvanic Blast
4 Slagstorm
1 Devil’s Play
4 Sphere of the Suns
3 Rampant Growth
2 Green Sun’s Zenith
 
2 Ancient Grudge
2 Naturalize
2 Garruk, Primal Hunter
2 Strangleroot Geist
2 Nihil Spellbomb
2 Beast Within
1 Hellrider
1 Viridian Corrupter
1 Whipflare
 

Pokud se podíváte na decklist, tak málo duálů hraju proto, že jich prostě víc nemám. Taky hraju místo čtvrtého rampáče Jelena, protože se dá najít Zenithem a navíc v lategamu je bytost vždycky lepší, než rampáč (což se na turnaji bohatě potvrdilo). Pak hraju jeden Devil‘s Play, ten se moc často nehraje a vlastně nedokážu moc vysvětlit, proč ho hraju. Ale můžu to ukázat na jednom příkladu z Pro Touru - proti sobě hraje UW Delver a UW Humani, Delver jasně další kolo zvítězí, Humani mají po útoku nula karet na ruce, ve hře Crusadera a topdecknou jediný Angelic Destiny v decku a vítězí…
 
Poslední kartou, které si určitě každý všimne, je Kessig Wolf. Tahle karta, ačkoli se jednalo o kompetitive turnaj, měla v decku hlavně zábavnou funkci, byl to takový žolík, štístko. Všechno to začalo zhruba tak, že jsme se bavili o Kessig Wolf Runu a říkali jsme, jaká je ten původní Kessig Wolf výborná karta (takhle přesně jsme to tedy neříkali ). No o pár dní později vznikla hláška: „Můžeš ho zabít, ale on si ten first strike stejně dá.“ Pak je kamarád začal sbírat, a když jsem narazil na foilového, nebyl pochyb o tom, že ho do decku dám…
 
Sideboard jsem tak nějak uzpůsobil metagamu2, Grudge proti mečům a Steelu, Naturalize proti Rignům, různým anténám3, Steelu, Curse of Death’s Hold, apod… Garruk jako další win kondice proti kontrolům, Geisti a Hellrider jako překvápko pro kontroly po sidu. Whipflare jako další vrata4 proti tokenům a Delverovi, Beast Within hlavně proti deckům, u kterých po sidu tuším Hero of Bladehold, Corrupter proti Birthing Podu a Steelu, jakožto ničení, které umí najít Zenith. A poslední úprava sidu bylo nahrazení Tree of Redemption a Corrosive Gale za Nihil Spellbomby, poté co mě na FNMku dvakrát rozcupovali Gracravleři a Geralf’s Messengeři.
 
Na turnaj nakonec přišlo pouhých 11 lidí, ale jelikož je tak nějak standardem GPTček, že se hraje top8, tak se hrála i teď, po úvodních 4 kolech.
 
První kolo – Tomáš Zýskal (UW Delver)

 
S Tomášem proti sobě hrajeme skoro vždycky v prvním kole a máme proti sobě nahráno asi tak milion her. V první hře začínám a Tomáš muliganuje do pěti a přijde mu jen jeden Delver, který dostane Devil’s Playem a spousta zemí, takže nebylo co řešit.
 
Side in: 2× Ancient Grudge, 1× Hellrider, 1× Whipflare
Side out: 2× Inferno Titan, 1× Kessig Wolf, 1× něco random
 
Ve druhé hře to přišlo pěkně pro změnu Tomášovi, má Stalkera, Geista a meč. Meč zničím Grudgí, protlačím Titána, ale toho mi tapnou Geisti a já mám asi tak dvě kola a líznutí hromadného ničení, které ale nepřišlo a tak jdeme na třetí.
 
Začínám s úplně pohodovou rukou T15 Ptáček, T2 Jelen, T3 Huntmaster, pak po pár kántrech do hry protlačím Titána a když se Tomáš zatapuje, tak ho překvapím Hellriderem a je hotovo, vše navíc jistil Slagstorm.
 
2:1, 1:0
 
Druhé kolo – Adam Klein (BW kontrol)

 
Adamův deck je plný zabíjení, takže si zase tak moc nevěřím. Adam ale říká, že pokaždé prohraje na ten ****** Nexus.
V první ho zezačátku tlačím Huntmasterem a Solemnem, pak dám od po jednom každého titána, načež si vysloužím nejprve pár Oblivion Ringů a pak i Vrata a na prázdném stole zůstanou dva Nexusy a Kessig, takže měl Adam pravdu… (v základu hraje z ničení Go for the Throat). Možná se ve hře odehrálo něco i jako soupeřův Grave Titan – můj Slagstorm a před útokem Inferno Titan za tři do Grave Titána, už si přesně nevzpomínám.
 
Side in: 2× Naturalize, 2× Garruk, 2× Geist, 1× Hellrider
Side out: 1× Primeval Titan, 4× Galvanic Blast 1× Kessig Wolf, 1× Birds of Paradise
 
Po počátečních rozpacích zahajuje hru Adamův Mimic Vat ve třetím a v reakci moje Naturalíza. Pak dá Adam Phyrexian Ragera a nechává si volnou manu, takže čekám Tragic Slip a dávám Inferno Titánem raději za tři do soupeře. Adam si ve svém dá útok, tak nechám za dva do sebe, načež následuje Diabolic Tutor. Pak útočím Inferňákem a dávám za tři do Adama, ten jen pochválí svůj krásný play (útok Ragerem) a „Íčko“ mu nařeže za 13, ve svém kole pak chvíli přemýšlí a vzdává.
 
2:0, 2:0
 
Třetí kolo – René Dus (UW Humani)


Kessig Wolf ve třetím je dost nepříjemnej, jak se ho nezbavíte, tak je to konec a věděl to i René...
 
Jelikož máme oba 2:0 a jsme na pomocné na prvním a druhém místě, tak dáváme remízku. Dáme si několik cvičných her, které pro mě nedopadly moc dobře, ale bylo to před sidem a nechal jsem ruce, které bych normálně mulliganoval…
 
2:0:1
 
Čtvrté kolo – Petr Semerád (Tempered Steel)
 
Ani ne tak tenhle matchup, jako spíš přímo Petr Semerád je moje noční můra, hráli jsme spolu už asi desetkrát a vždycky jsem prohrál, protože mu to chodilo naprosto ideálně, takže jsem moc rád za remízku .
 
2:0:2
 
Top8 – Jiří Rejman (UB kontrol)

 
Tady už jde do tuhého, navíc jsem dostal kontrol s modrou, což je pro Wolf Run velmi špatný, až tragický matchup. Ale soupeř to bohužel pro něj nehrál moc přesně a bylo na něm vidět, že je dost nervózní. Je dost možné, že tohle čte, a tak bych si dovolil popsat i některého jeho chyby.
 
V první hře nejprve odpaluje Ratchet Bombu, protože se mylně domnívá, že tím zničí Nexus, který samozřejmě nezničí, ale hrajeme kompetitive hry, takže ho to nenechám vrátit zpátky (na nějakém FNM bych to neřešil, ale tady prostě jo). Mezitím proběhlo ještě něco jako milion kántrů na všechny titány a Huntmastery a edikt na Thruna. Ve chvíli, kdy má ve hře dva Snapcastery a já mám 12 životů se zatapuje do Grave Titána, ale já mám svůj šťastný den a vše zničím dvěma Slagstormy.
Mezitím už má sedm poisonů a já mám pořád ještě jeden Nexus, ale ukázalo se, že hraje maindeck6 Cursu a na tu mám jen jednu odpověď, ve formě Slimáka, kterého ale nemám. No a pak do hry přijde druhý Grave Titán a je to jasné.
 
Side in: 2× Naturalize, 2× Garruk, 2× Geist, 1× Hellrider
Side out: 2× Galvanic Blast, 4× Slagstorm, 1× něco random
 
Začátek hry si moc nepamatuju, jen vím, že Kessig Wolf ze soupeře vylákal Go for the Throat, wow! Rozhodující moment přišel, když se soupeř zatapoval do Cursy, já dal na konci Naturalizu a z vršku jsem si na pohodu líznul Primeval Titána , to jsem dokonce ještě zopakoval i v dalším kole a i když oba titáni hned dostali po čumáku, tak mi zbyly Nexusy a soupeře upoisonovaly.
Ovšem způsob, jakým Jirka poté odevzdal hru, byl velmi špatný. Já vím, že hraje Snapcastery a hromadu ničení a on to po draw hned balí a vzdává. To je ale ovšem chyba, kterou by zkušenější hráč nikdy neudělal. Já v mém kole mám samozřejmě relativně velký prostor pro chybu, můžu třeba zahrát něco, co jsem právě dolízl, namísto útoku… Prostě když soupeř tuší, že můžete mít v ruce ničení, tak je vždycky lepší blafovat, než to rovnou vzdát ;)
 
Ve třetí hře to Jirka hraje, no řekl bych, velmi ukvapeně. Že kántruje Solemna nebo Geista, při čemž si vyplýtvá Snapcastera, ještě není tak špatné, ale Zenith na samotného 2/2 tokena už byl určitě ukvapený, bylo by lepší snažit se ještě něco vylákat. Nakonec jsme se dostali do bodu, kdy já mám ve hře Jelena, Wolf Run a hromadu many a na ruce Blast (metalcraft aktivován).
Jirka evidentně nemá zabíjení a Jelen ho pořádně sjede (asi za 10, prostě bylo určitě správné hrát ho místo čtvrtého rampáče). Nakonec musí dát naprázdno Snapcastera, aby mohl chumpnout, jenže pak se na konci kola tapne pro Think Twice a mně stačí už jen dát Blast. Kdyby se netapnul a zahrál by to až ve svém, měl by další dvě karty na vyřešení situace (čekal jsem, že má kántr).
 
2:1, 3:0:2
 
Semifinále – Petr Štefan (BW tokeni)

 
Petr mi prozradí, že by do Manchesteru rád jel, načež mu řeknu, že já tam asi tak na 99% nepojedu, takže je hned rád, což ještě umocní fakt, že dostal nejhorší matchup ze všech decků, které byly v semifinále.
 
O první hře není moc co psát, Petr si dal „mulex“ do pěti a já měl rychlého Inferno Titána, který mu uklidil celý stůl.
 
Side in: 1× Whipflare, 2× Beast Within, 2× Naturalize, 1× Hellrider (nevím, co mě to napadlo)
Side out: 2× Primeval Titan, 1× Thrun, 1× Kessig Wolf a tuším že 1× Solemn a 1× Rampáč
 
Druhá hra je klasicky ve stylu „to dojde“, ale moc to nedošlo a mám příliš pomalý start (jen T3 Huntmaster), Slagstorm by vyloženě bodnul, ale nepřichází. Mám aspoň Inferno Titána, ale Petr má Go for the Throat, na což jsem úplně zapomněl, že by mohl nasidovat, no a pak už nic nemám, takže rozhodne třetí hra.
 
Před hrou pochopitelně dávám zpět Thruna místo Hellridera
 
Nechávám úplnou pohodu – T1 Ptáček, T2 Jelen (ani ho neseknu) a první Honor of the Pure dostane Naturalizou. Pak dávám Huntmastera, ale na konci Midnight Haunting a v soupeřově kole Virtue to trochu kazí. Nicméně i já rychle racuju a pak dávám Zenith za šest a dlouze přemýšlím, jestli spíš nezničit Slimákem jediný Petrův Swamp, což nakonec taky udělám. Do hry jde ještě Hero of Bladehold a Petr se tváři spokojeně, ale já si ještě na konci kola aktivuju metalcraft a Blastem ho zabiju.
Ve svém dávám Inferno Titána a ničím jeden token a Doomed Travelera . V ruce mám Beast Within jakožto poslední kartu a ve hře ještě ptáčky, 2/2 vlka a Solemna. Mám 10 životů a Petr si žádá o topdeck anténky, ten taky přijde a tak ji hned ukvapeně zahraje, rád by to vrátil zpátky, ale hrajeme kompetitive J. Tokeni mě sjedou na 4 životy (jeden chumpnou ptáčci) a já ve svém přemýšlím, zda dát Titánem do každého z tokenů za jedna, nebo jeden zničit úplně. Nakonec zničím jeden, titán projde. Petr ve svém ještě útočí zbylými dvěma tokeny, já dávám Beast Within a Petr vzdává.
 
A jen tak mimochodem, kdyby místo té druhé anténky dal Ring na titána, dostal by Beast Withinem na Ring a dopadlo by to pro něj možná ještě o něco hůř .
 
2:1, 4:0:2
 
Finále – Petr Semerád (Tempered Steel)

 
Nejprve se mluví o možném splitu, ale času je dost, bye nikdo z nás moc nehoní a tak jdeme hrát. Prohraju hod kostkou, což je v tomhle matchupu půl prohry samo o sobě… Jenže soupeř dá jen zem a nechá mě hrát, neuvěřitelné!
Já začínám až T3 Thrunem a soupeř má mezitím už dva Etched Championy, kteří mě koušou za čtyři každé kolo (Dispatch na Solemna nepotěšil), v jeden moment se zatapuju do Primeval Titána a jsem připraven zemřít na topdeck Steelu či Dispatche (mám na třech životech jen jeden Nexus do bloku), ale nestane se tak, zbyl mi jeden život. Ve svém si dám ještě pro jistotku Zenith pro Huntmastera a soupeř po útoku Titánem už nemá moc šancí a po draw vzdává…
 
Side in: 2× Ancient Grudge, 2× Naturalize, 1× Viridian Corrupter
Side out: 1× Primeval Titan, 1× Kessig Wolf Run, 1× Rampant Growth, 2× něco random
 
Druhá hra je taky divná, soupeř začíná jen Memnitem a má samé colorless země (resp. země, které produkují jen bezbarvou manu). Pamatuju si, že jsem mu něco zničil Naturalizou, ale nevím přesně co (možná Glint Hawk Idol). Dávám Huntmastera, ale soupeř vykládá velmi nepříjemného Hero of Bladehold. Mám jen Slagstorm a tak musím Zenithem hledat Acidic Slima (zabije v bloku Hera), který ničí soupeřův Nexus. V útoku něco málo vyměníme, ve hře zůstane jen jeden token (soupeřův soldier), načež do hry přichází další Hero, Signal Pest a aby toho nebylo málo, tak má Petr i manu na aktivaci Gavony Township.
Já v svém dávám Primeval Titána a Zenithem hledám blokera – Jelen (akorát to manově vychází). Petr pošle všechno do útoku, použije Gavonku a já mám po bloku poslední život, na ruce Inferno Titána a Slagstrom (mám tři červené zdroje many). To už asi nezvládnu…
Chvíle napětí – a přišel Galvanic Blast, takže vyčistím celý stůl, až na titána. Ten si bohužel díky Dispatchi nezaútočí, ale Petr už nic nemá a vzdává.
 
2:0, 5:0:2
 
Takže jsem slavně zvítězil, vyhrál jsem tričko, krabičku a sedm boosterů, z nichž jsem čtyři hned využil na draftík a ve třech jsem rozbalil velké… nic.


Momentka ze hry - Vladimír Melzer vs. Petr Borůvka
 
Jak už jsem tak trochu avizoval, tak po konci GPT jsme se domluvili na draftu (DKA/ISD/ISD). Tuhle kombinaci jsem v reálu ještě nikdy nedraftoval a tak jsem se docela těšil.
V prvním boosteru jsem chytnul vynikajícího Falkenrath Aristocrata, takže se to víceméně draftovalo samo, kord když jako další picky byly dva Tragic Slipy a Wrack With Madness.
Po prvním boosteru jsem měl relativně málo bytostí, tedy lépe řečeno málo kvalitních bytostí, takže jsem spoléhal, že při dnešním štěstí ještě něco otevřu (Démon, Olivie, apod ).
No a samozřejmě se poštěstilo, čekal na mě Kruin Outlaw. Sice tak všichni viděli, co draftuju, ale spíš mi vadilo, že jsem dál poslal Mindshriekera a Fiend Huntera. Potom asi na pátý pick došla Morkrut Banshee, ale hlavně jsem nabral jednoho Kessig Wolfa, takže paráda!
Taky jsem čelil docela těžkému rozhodování -  Heretic‘s Punishmet vs. Rolling Temblor vs. Abattoir Ghoul, nakonec jsem vzal bohužel nejhorší kartu ze všech tří – Rolling Temblor . Zpětně bych vzal Ghoula, Punishment mi přijde hrozně pomalý a byl by stejně asi jen v sidu.
Ve třetím boosteru jsem jako réro chytnul UR duál, chvíli jsem uvažoval o klasické svačince, ale nakonec jsem vzal Victim of Night, aspoň jsem udělal radost vedle sedícímu Adamovi Kleinovi. Na druhý pick jsem dostal další slušné réro do barvy – Instigator Gang (bohužel jsem musel poslat dál Brimstone Volley). Pak ještě následovalo Into the Maw of Hell a Unburial Rites, což mě „přinutilo“ přidat na splash bílou. Ale měl jsem opravdu lucky den, takže do konce boosteru došel Amulet i Grotto
 
Při stavbě jsem zjistil, že mám tolik zabíjení, že snad ani nejde nacpat tam všechno a tak jsem v sidu nechal Harvest Pyre a druhý Rolling Temblor. Z bytostí se mi velmi líbil Skirsdag Cultist, který byl parádní s Pitchburn Devils a Black Cat. A jelikož jsem měl dobré rérové bytosti, tak jsem do decku zařadil i Gravepurge, o kterém jsem jinak moc netušil, jestli bude dobrý.

 
První kolo – René Dus (UBR směska )
 
U Reného vidím na kupičce nepoužitých karet Goliáše, což je mi hned podezřelé. Vyhraju kostku a začínám T1 Reckless Waifou, jak jinak… Jenže ta se neflipne, protože dostane Dead Weightem. Pak dám kočku a o pár kol později Cultistu, se kterým se untapnu a pak už jasně ovládnu partii.
 
Ve druhé nechám ruku s jednou zemí a Waifou, ale věřím, že to Waifa zvládne. No samozřejmě hned dostane Dead Weight a soupeř si dá ještě i Delvera. Mně ale poctivě dojdou země, a když se mi flipne Kruin Outlaw, tak soupeř už neklade odpor.
 
2:0, 1:0
 
Druhé kolo – Jan Brožek (BGw – účel splashe jsem nezjistil)
 

 
V první hře začínám, ale nechávám pomalejší ruku, naštěstí to samé udělal i Honza. Oba máme celkem hodně removalu… Nakonec na stole zůstanou jen Honzovi Villagers of Estwald. Já si nechávám Amulet, aby se neflipli, ale pak už nic nemám, tak ho na konci odpálím pro pláň, co kdyby…
No a z vršku přišly obv.7 Unburial Rites, které jsem zahrál i s flasbackem. Vesničany tedy vyřeším, ale Honza má 4/4 wurma s tramplem a posléze i Falkenrath Nobla  (já toho času dva životy). Dívám se na Nobla a vedle sedící Petr Brožek řekne, nene, je to jen za ostatní, tak seknu do Cultisty Black Catu a cílím Nobla, který umírá. Petr se významně podívá a říká, já se spletl, dává i za sebe .
 
Side: Harvest Pyre místo Rolling Tembloru
 
Ve druhé hře po pomalejším začátku dávám T4 Aristocrata a začínám tlačit, došlo mi opravdu hodně removalu, takže se asi třikrát projedu, než se ho Honza zbaví. Pak bych zmínil můj krásný play, útok Kočkou, po útoku Instigator Gang… Od té doby už jsem si na to dával pozor. I toho se ale Honza zbaví. Nakonec dávám Cultistu, když má Honza pět životů a jako poslední kartu na ruce mám Devily. A tenhle plán nakonec vyšel.
 
Třetí hra už mi nějak splývá dohromady, ale vyhrál jsem jí. Dobře jsem také využil nasidovaný Harvest Pyre (místo Tembloru), který zabil 8/8 wurma s tramplem.
 
2:1, 2:0
 
Po dvou kolech jsme tři se 2:0 a dle pairingů je dost pravděpodobné, že ti dva šestibodoví si to mezi sebou rozdají o celkovou výhru. Naštěstí jsem jedním z nich.
 
Třetí kolo – Jan Borůvka (RG aggro)
 
První hra je dost jednoznačná, Honza se po mulliganu zasekne na dvou zemích.
 
Ve druhé hře rychle flipuju Instigatora a pak odklidím blokery za pomocí Tragic Slipu a Morkrut Banshee a hladce vítězím (vše jištěno Undying Evilem).
 Honza říká, že mu to vůbec nepřišlo a tak dáváme ještě další dvě hry. Ty už jsou vyrovnanější, v jedné mě dokonce může na třech životech zabít Heretic‘s Punishment, ale ten den jsem byl prostě neporazitelný – otočil tři země. V jedné z her jsem taky konečně použil Gravepurge a byl dost dobrý.
 
2:0, 3:0
 

 
Takže nakonec tři pohodové výhry a v redraftu se na mě usmívá Jace, který hned putoval do EDHčka a v hospodě hned umlel jednoho nejmenovaného plantážníka .
 
Bonus – komboelfové na legacy
 
Na přání jsem se nakonec rozhodl udělat rozbor mého oblíbeného legacy decku. Musím se přiznat, že legacy mě dlouhá léta vůbec nelákala, ale poslední dobou patřily nedělní večery vždy dívání se na vysílání legačky na SCGopen a tak se mi legacy docela zalíbila (no řekněte, kde jinde může vyhrát deck, který hraje v základu Spectral Flight). A jelikož jsem měl skoro všechny karty do komboelfů, tak zase nebyl takový problém je postavit. Tedy vlastně trochu problém to byl, klíčový kus – Glimpse of Nature se prakticky nedá sehnat. Ale kamarád sehnal na GP v Lille dva velmi jeté (neboli mindové :D) kousky a za dobrou cenu mi je prodal, takže se tím vše vyřešilo. No a na začátek se asi hodí můj aktuální decklist:
 
Combo Elves Jakub Havelka
Main Deck Sideboard
10 Forest
2 Verdant Catacombs
1 Wirewood Lodge

4 Llanowar Elves
4 Arbor Elf
4 Heritage Druid
4 Nettle Sentinel
4 Elvish Archdruid
4 Elvish Visionary
2 Birchlore Rangers
1 Priest of Titania
1 Quirion Ranger
1 Fyndhorn Elves
1 Ezuri, Renegade Leader
1 Sylvan Messenger
1 Viridian Shaman
1 Regal Force
1 Emrakul, the Aeons Torn
2 Wirewood Symbiote

4 Green Sun’s Zenith
3 Glimpse of Nature
2 Lead the Stampede
1 Cloudstone Curio
1 Concordant Crossroads
3 Leyline of Vitality
1 Obstinate Baloth
1 Kitchen Finks
1 Krosan Grip
1 Beast Within
1 Wellwisher
1 Elvish Champion
1 Ezuri, Renegade Leader
2 Nihil Spellbomb
2 Choke
1 Creeping Corrosion
 

 
Balík ještě není úplně 100% doladěný, řekl bych, že tuto chvíli je to tak na 95%. Místo Wirewood Lodge by v ideálním případě měla být Gaea’s Cradle, ale ta je trošku mimo mé finanční možnosti.
A pak ještě místo Fyndhornů a jedněch Birchlore Rangerů by měli být další dva Priesti, ale k tomu jsem se ještě nějak nedostal.
 

 
Teď už ale k tomu hlavnímu. Základ balíku jsou playsety Llanowarů a Arbor Elfů – manového elfa do prvního kola potřebujeme vždy. Dále jsou nezbytně nutní nějací manoví lordi – Archdruid a Priesti. Poté samozřejmě ještě Nettle Sentinelové, kteří v kombinaci s Heritage Druidy rozjíždí kombo.
Já doporučuju i playset Visionářů, kteří vyplňují dvoumanový slot a hlavně, pokud soupeře nezabijeme kombem, tak v lategamu vyhrávají hru díky karetní výhodě přes Clodestone Curio či Wirewood Symbioty.
 
Nejdiskutabilnějšími kartami v decku jsou určitě Quirion Ranger a Wirewood Symbioti. Původně jsem si myslel, že obě karty jsou kvůli kombu potřeba hrát v playsetech, ale nakonec jsem zjistil, že to vůbec tak není. Quirion Ranger má sice užitečnou abilitu, ale při rozjetí komba už většinou není potřeba. Symbioty jsem nejprve zkoušel v playsetu, ale bohužel mají jednu velkou nevýhodu – nejsou to elfové – a tak se občas stane, že se jen smutně koukáme na Heritage Druida, ke kterému nemáme třetího elfa. Ale na druhou stranu, se Symbiotem na stole nám soupeř nemůže zabít žádného lorda (v reakci ho vrátíme na ruku) a hlavně umožňuje protáčet Messengera a Visionáře, což nám častokrát vyhraje hru. Řekl bych, že playset je prostě moc, 2-3 je ten správný počet.
 
Ostatní karty jsou většinou cíle pro Zenith. Ezuri je alternativní win kondice, pokud se nám nepodaří rozjet kombo. Messenger díky karetní výhodě vyhrává late game a o jeho synergii s Curiem a Symbioty už jsem psal. Regal Force by díky masivní karetní výhodě měla znamenat výhru pokaždé, když ji zahrajeme. A poslední kousek je Viridian Shaman, který Vám tu může přijít trochu zbytečný, ale proti Stonebladu (kontroly s Mysticem) rozhoduje hru fakt, zda se dokážeme zbavit Jitty, tak je nutné se s ní umět vypořádat už před sidem.
 
  
 
Zbytek decku jsou tutory a kombo. Playset Zenithů je základ, dále se hraje dle libosti například Chord of Calling či Summoner's Pact, ale já jsem dal přednost Lead the Stampede. A opět z jednoduchého důvodu - ve chvíli kdy hrajeme Pact nebo Chord, tak už pravděpodobně stejně vyhrajeme, takže jsou to spíše „win more“ karty, kdyžto Lead the Stampede dokáže v late gamu díky karetní výhodě zvrátit celou partii.
 
A na konec tu máme kombo – Glimpse of Nature spolu s Heritage Druidem a Nettle Sentinelem nám umožní zahrát celý deck v jednom kole, takže se pak postupně prolízneme až k Emrakulovi, kterého vždy zakastíme, ale to umí kdekdo, ale my mu ještě dáme rovnou i haste díky Concordant Crossroads.
 
Sideboard je samozřejmě potřeba sestavit podle toho, s čím se setkáváte nejvíce. Já jsem například ještě nehrál proti dredgi nebo reanimátoru. Pokud bych je očekával, tak v takovém případě bych dal do sidu playset Faerie Macabre, protože její abilita dokáže soupeře velmi nepříjemně překvapit a navíc proti ní prakticky není žádný hate.
 
Jinak já mám v tuhle chvíli takový univerzální sideboard. Proti aggrům a fritce vždy siduju Leyliny, Balotha, Kitchen Finkse a Wellwishera. Leyliny jsou velmi dobré i proti stonebladu, bonus „dozadu“ je velmi užitečný proti Jittě a hlavně i proti velmi nepříjemné Zealous Perzekuci, která nám ve druhém kole dokáže vyčistit celý stůl. Bohužel, stále nevím co dělat s Perishem. Možná řešení mohou být Caller of the Claw, nebo třeba Eldrazi Monument a dokonce už jsem uvažoval i o Lifeforce, ale ten doma nemám, takže ho asi jen tak nevyzkouším…
 
Zbytek vezmu kartu po kartě:
 
Krosan Grip – hlavně proti stonebladu a obecně proti deckům s mysticem
 
Beast Within – tak ten je tak nějak proti všemu, siduju ho tak podle chuti, proti zoočku (potřebujeme zabít Lavamancera), proti junku… ale je pravda, že jsem ho nikdy pořádně nepoužil, asi bude v brzké době nahrazen něčím jiným
 
Elvish Champion – proti deckům se zelenou, kde dokáže dost podstatně zvrátit dmg race, například zoo, junk, či maverick
 
Ezuri, Renegade Leader – další win kondice proti deckům se spoustou zabíjení, siduju ho zhruba ve stejných případech jako Championa
 
Choke – tak tady je to celkem jasné, všechno s modrou 
 
Creeping Corrosion – affinita, MUD
 
 
A teď ještě něco jak se s deckem hraje. Na prvním turnaji, kam jsem si elfy vzal, jsem hned skončil druhý, když jsem porazil 5C Slivery, Tresku a prohrál s Junkem. Ale v jedné z her s junkem předvedl deck na plno svou sílu:
Muliganuji do pěti a ještě k tomu začínám, v prvním kole dávám Llanowara a zem, druhé kolo mám zem a Archdruida. Ten ale na konci dostane Swordem a ve svém mi dá soupeř Hymnu a mně zůstane na ruce jen forest. Poté se dostáváme do situace, kdy mám ve hře čtyři foresty, Llanowara, nic na ruce a soupeř má ve hře Goyfa, Relikviáře a Konfidanta. Já líznu z vršku Zenith a jdu pro Messengera, ten otočí čtyři elfy, mezi nimiž je Visionář a Archdruid. Další kolo vše vyložím a o kolo později útokem soupeře přesně na život zabiju.
 
Zatím jsem s balíkem odehrál zhruba pět turnajů a jediný opravdu špatný matchup je Esper Stoneblade se kterým mám zatím bilanci 0:3 . Jinak balík nemá problém porážet běžné decky jako Fritka, Merfolci, Zoo, Maverick, Pox, Affinita...
Ale celkem velký problém jsou také decky jako Show and Tell nebo Reanimátor, tady se to prostě musí „ulakošit“. Na rozdíl od kontrolů, na které se dá alespoň dobře nasidovat tu nic moc nezmůžeme. Iona v prvním nás prostě pošle pokaždé na párek…
 
To je pro dnešek vše – příště si vezmu na paškál dva decky na standard z vlastní dílny .
 
Kumano
 

 
1 – Grand Prix Trial (GPT) je turnaj, jehož vítěz získá tři bye do prvních tří kol na daném Grand Prix
 
2 – druhy balíků, které se v dané lokalitě hrají, například u nás se takřka nehrají kontroly, takže není potřeba dávat do sidu Autumn’s Veil
 
3 – enchantmenty posilující bytosti (na dvojce konkrétně Honor of the Pure a Intangible Virtue ) se slangově označují jako antény podle staré Glorious Anthem
 
4 – kartám, které hromadně ničí bytosti se říká vrata podle původního Wrath of God
 
5 – T1 = v prvním kole (turn one)
 
6 – základní podoba decku před sidováním
 
7 – z anglického obvious, přeloženo jako takové sarkastické „jak jinak, samozřejmě“
Komentáře
Autor: JakubMG @ čtvrtek 19. dubna 2012 14:52
wow pecka clanek!

Autor: rejmank @ čtvrtek 19. dubna 2012 17:07
Ve hře se mnou (U/B) chci dodat jen to že ten random side out byl kesig wolf.A goučko na wolfa bylo ve hře první kde jsem si to mohl dovolit :) ale jinak ode mě velice špatná hra a článek tradičně výbornej

Autor: Han @ pátek 20. dubna 2012 7:18
zda se mi to, nebo ta fotka Honzy Brozka je z lonskeho mistrovstvi republiky? :) Nebo dokonce na tom draftu byl i mistr Komanicky? :)

Autor: Aggrokumano @ pátek 20. dubna 2012 9:36
Ty fotky jsou většinou jen ilustrační ;)

Autor: Han @ pátek 20. dubna 2012 9:43
jasny, ja se chtel jen ujistit:-)

Autor: Elden43 @ pátek 20. dubna 2012 10:28
Hoj, hezky clanek, libi se mi, ze hrajes svou konstrukci se svymi favority a ne jen ze otrocky kopirujes cizi baliky.

Kdybys z tohoto clanku udelal tri (nebo aspon 2), tak by se ale cetl lip, nebyl by zbytecne dlouhy a o elfech by tam mohlo byt pro zacatecniky vic informaci.

A samozrejme gratulace k vysledku, jednou o tom muzes vypravet vnoucatum;-)

Autor: Aggrokumano @ pátek 20. dubna 2012 10:32
ty elfy chtěl ufin :D

Autor: Maissi @ pátek 20. dubna 2012 22:17
Aggrokumano: Měl bych pár věcí k těm Elfům (pochopitelně), konkrétně k sideboardu.
Beast Within jsem zkoušel opakovaně a prostě to nefunguje. Je moc malá šance, že ho budeš mít na ruce, abys ho mohl použít. A pokud zahraješ Glimpse a prolížeš se k němu, tak jsi už stejně vlastně vyhrál....
Od Lifeforce jsem taky ustoupil. Nutno dodat, že u mne měl být ochranou před Engineered Plague, kde moc dobře nefungoval, pokud protihráč začínal. V opačném případě bych dal ve 2. kole Lifeforce a protihráč ve svém 3. kole mor, aniž bych měl na counterspell. Proti Perishu fungoval skvěle, pokud ho protihráč nevydiskartoval....

Autor: Ufin @ neděle 22. dubna 2012 20:55
very nice clanek,

btw. uz vyzkouseni na MWS a good sranda :)

Autor: Nargoron @ čtvrtek 16. srpna 2012 16:52
Sorry, že nakousávám starý topic, ale přečetl jsem si ho až teď. osobně hraju taky legacy elfíky. A co si myslíš o nahrazení Green Sun´s Zenith za living wish? otvírá se mnoho nových možností... i když je fakt že vyvolaní příšery je pak pomalejší, dražší...

Autor: Aggrokumano @ čtvrtek 16. srpna 2012 19:49
Kdepak, Zenith je zdaleka nejlepší zelený tutor, Wish je moc pomalý... Jinak teď už to hraju trošku jinak, Gaddock Teeg maindeck :) Tady je i reportík s nima - http://tolarie.cz/clanky/report-z-legacy-turnaje-kumano/

Autor: Nargoron @ čtvrtek 16. srpna 2012 23:43
tak reportik hezkej, gratuluju :)
Eternal Witness sem si řikal že nikde nemáš.. tak už :D
Jinak tej Gaey je vazne skoda, uzasna karta a koukam ze na rytiroj je za trojnasobek nez kdyz sem koukal naposledy O.o , to samy glimpsy
ale zpet k Green Sun’s Zenith - Chci nejak vzkrisit svoje elfiky, ale tahle sranda je opravdu mimo muj finanční rajon, ono už i za blbýho symbionta chtěj stovku... tak bych to chtel nahradit tim living wishem
Chtel sem se taky zeptat jak je rozjeti komba prave nachylny na prekazeni-discard, force of will na glimpse, wratha atd...
pak jeste detail, jestli te napada nejaka prijemna nahrada za emrakula?

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí