pátek 29. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pondělí 30. dubna 2012
Monoblack discard na Legacy
Autor: milape @ 22:56 :: 5712 Přečtení :: 18 Komentáře :: :: Eternal, Tvorba balíků
 
 

Zdravím opět všechny čtenáře magic-guru,

dnes se spolu nebudeme probírat nástrahami Standardu ani nezabrousíme do různých Duel či Event decků. Jako téma dnešního článku jsem si vybral rozbor svého začátečnického balíčku na jeden z tzv. „eternal“ formátů, kterým je Legacy.

Možná si řeknete, proč vlastně ten člověk píše o formátu, který se na Magic-guru až tak moc často nezmiňuje, článků o ní je zde pomálu a většina čtenářů Magic-guru jej asi nehraje? Na jednu stranu je to trochu pravda, legačka je formát na hraní podstatně náročnější, než je tomu u Standardu nebo Modernu a jako takový začátečníkům v Magicu opravdu určen není. Aby si na něm hráč solidně zahrál, je třeba, aby již znal slušně pravidla, mechaniky a „měl něco nahráno“.
Tím vás ale vůbec nechci odradit, a pokud s Magicem začínáte, můžete článek vzít třeba jen jako výhled do budoucna. Na druhou stranu, jde o formát velice zajímavý, můžete na něm hrát podstatně větší množství různých karet, než na „dvojce“ (standardu), hraje se mnohem víc různých balíčků a formát je to mnohem méně turbulentní, než Standard. Na něm, pokud chcete hrát turnajově a tam uspět, musíte bezesporu sledovat to množství změn, množství různých balíků, které se vždy vynoří s vyjitím nové edice, která celý formát kolikrát může převrátit naruby. Samozřejmě, i Legacy se mění a vyvíjí, ale ty změny nejsou zdaleka tak turbulentní a množství karet, použitelných na legačce je v každé nové edici přeci jen menší. Jednou z posledních takových karet, která se na Legacy poměrně hodně zásadně projevila, byla docela překvapivě obyčejná commonka – Delver of Secrets.
Dalším podstatným hlediskem je, že na Legačku jednou „něco“ postavíte a můžete hrát postavený balíček jak chcete dlouho, pokud Wizardi nějakou kartu v něm obsaženou nezabanují. Dvojka je v tomhle značně turbulentní, kolikrát nějaký balík pár měsíců vévodí, aby za další jeden dva přestal být turnajově konkurenceschopným, plus musím zmínit fakt, že karty na něm mají omezenou dobu hraní. Výhodou Standardu je většinou naopak cena balíčků. Ty TOP na Legacy jsou úplně o jiných penězích, než Standardové, na druhou stranu, do začátku si můžete pořídit solidně hratelný balíček za mnohem menší peníze, než jsou TOP balíčky na Standard a i takový balík umí vyhrát trunaj. Navíc balíček, pokud se vám líbí, také není problém postupně vylepšovat. Ona cena má pak také ještě jeden aspekt..a tím je..jak to nazvat...finanční trvanlivost legačkových karet. Na Standardu mají turnajově hrané karty solidní jo-jo efekt. Karta vyjde, jsou u ní častokrát velká očekávání a/nebo se začne hrát, její cena vyletí nahoru jak raketa a postupně padá, aby se třeba zase za čas zvedla, když někdo vymyslí novou konstrukci. Nakonec však její cena spadne po rotaci na hodnoty o dost menší, než kolikrát měla při vyjití. Ano, jsou i výjimky, ale ty potvrzují pravidlo. Oproti tomu cena hratelných Legačkových karet spíše stále drobně stoupá, jedinou výjimkou je reprint v novější edici, kdy ta cena zas klesne. Pokud si sháníte a hrajete karty z tzv „reserved listu“, nemusíte mít z pádu ceny obavy. Klasickým příkladem jsou tzv. Duallandy z edice Revised. Ty se v době vyjití pohybovaly cenově kolem stokoruny a dnes se pohybují v rozmezí 1300-2000 korun a cena stále lehce roste...takže mají docela solidní magicově investiční potenicál.
Turnaje na Legacy se taktéž hrají poměrně často, včetně těch velkých, takže ani zde nejsou hráči ochuzeni. Byť Standard a nový Modern jsou přeci jen populárnější a častější. I hráčů je hraje víc. Posledním rozdílem, co mě nyní napadá, je rychlost. Legacy je formát podstatně rychlejší, najdou se zde i balíčky, které umí vyhrát v prvním kole.


 

Pokud bych tedy shrnul plusy a mínusy Legacy:

+ rozmanitost a variabilita

+ trvanlivost balíčků

+ relativně trvalá finanční hodnota karet

+ počáteční investice do balíku nemusí být překvapivě nijak závratná

- formát není vhodný pro (úplné) začátečníky

- je třeba znát poměrně velké množství karet a mechanik

- TOP balíčky jsou opravdu hodně drahé ve srovnání se Standardem

- turnajů se přeci jen pořádá méně


 

Jak jsem již zmínil, balíček na Legačku do začátku nemusí být nijak extra drahý. Má to však jen jeden háček. Nejspíše budete muset zůstat u jednobarvy, což má na druhou stranu i pár nevýhod. Anebo hrát levné kombo. Pokud by vás lákalo ono kombo – tedy balíček, kde buď zabíjíte, nebo zahráváte potenciální „win condition“, je tu třeba tenhle článek, na levná komba. Nicméně, pokud byste chtěli hrát dvoj či vícebarvu, musíte si ve většině případů sehnat právě ty drahé karty. Jde hrát i bez nich, ale většinou to není ono. Možností je v monobarvě ale i tak pořád docela dost. Chcete červenou? Není problém, je tu třeba tzv. „fritka“, tedy vysoce agresivní útočný balíček, který hraje červená střílecí kouzla – ať už ohňová či blesky. Pokud to přeženu, stačí si sehnat 4x Premium Deck Fire and Lightning a máte solidní balíček. Jen to má jednu nevýhodu, balíček je jen tupé střílení soupeři do hlavy. Případně můžete hrát gobliny, ale ti už mohou být dražší. V modré buďto nějaké kombo, jako třeba budget verze balíčku zvaného „High tide“ - ten vyhrává díky tomu, že si vytvoří ohromnou spoustu many a následně přikáže protivníkovi dolízat si knihovnu. Nebo pokud chcete hrát nestvůry, je tu možnost hrát levnější verzi Merfolků. Pokud by vám stačila potvora jen jedna klasická, existuje balíček zvaný „Polymorf“, kde na stůl dáváte přes kombo Eldrazzi nestvůru Emrakula. V zelené barvě pak jsou jasnou volbou stromové ušaté veverky, ano..Elfové. Pokud bílá, pak klasické WW – „white weenies“, tedy balíček s různými rytíř, humany a podobnou bílou havětí. No a dostáváme se k černé. Tady by se mohl hrát třeba nějaký levný „Reanimator“, tedy balíček, kdy se snažíte dostat sami nějakou silnou nestvůru z knihovny či ruky do hrobu, abyste si jí levným oživovacím kouzlem vrátili na stůl, případně „Dredge“, který také využívá abilitu „dredge“, díky které dáváte karty do hrobu a následně si je lížete zpátky nebo je dáváte na stůl, co nejvíc karet z knihovny chcete nacpat do hrobu, a díky spolupráci karet často dává na stůl armádu menších potvor.

Tohle všechno jsou balíčky, které se, byť třeba v trošku levnější verzi dají pořídit od nějakých 2.500 Kč do zhruba 5.000,- Kč. Takže, žádná extra cena a když si vezmete, kolik stojí dražší balíčky na Standard, pořád jste s funkčním balíčkem na Legacy níže. Je sice pravda, že na tyhle balíčky mají soupeři dost odpovědí, když už ne v základu, tak po side zcela určitě, nebo se s některými hrozbami prostě nevypořádáte, ale na začátek a třeba na turnaj jsou jako dělané. A pokud to srovnáte s balíčky, jako je třeba Team America nebo nyní populární Maverick, kde dostat se s jistotou na desetinásobek ceny nějakého z výše zmíněných Legacy starter decků je bez větších problémů prakticky jisté… to už přesahuje náplň dnešního článku. Takže, zpět k tomu, co jsem chtěl psát od začátku a ten úvod se nějak moc rozrostl.


Pro svůj začátek na Legačce jsem si vybral černou barvu a postavil si balíček, který se soustředil na velké znepříjemnění života soupeři. Důvodem bylo, že jako funny deck jsem měl postavený červenočerný diskard a tak se velká část karet dala docela dobře použít. Balíček rozhodně není agresivním aggrem, ale nenazval bych jej ani kontrolem v tom pravém smyslu, balíček funguje přece jen trochu jinak..ostatně, jak říká již sám název. Prostředkem k výhře je soupeři z ruky vyházet jeho karty, ideální stav je, kdy soupeř hraje tzv. „topdeck mode“, tedy hraje vždy jen s jednou kartou ve své fázi – tou, co si práve lízne. Vy sice také nemáte karet přebytek, ale na rozdíl od soupeře s tímto stavem počítáte, topdeck mode by se vás týkat neměl a balíček je situaci přizpůsobený. Navíc až na jednu výjimku nehrajete dražší kouzla, než za 3 many a i ta výjimka si s drahým manacostem umí poradit.

Balíček se samozřejmě vyvíjel a nyní prezentovaná podoba není tou první hranou a rozhodně to není ta levnější verze, o které píšu na úvod. A už vůbec neříkám, že by se nenašlo dost jiných karet, co by se také daly solidně hrát. Na Legačce máte obrovskou spoustu možností na výběr. Balíček logicky prodělal po zkušenostech nějaký vývoj a nebojte se, dále v článku pak dám dohromady i tu verzi levnější. Ale teď už konečně představím decklist, ať už přestanu jen teoreticky tlachat.

Monoblack Discard na Legacy Milape
Main Deck Sideboard
2 Urborg, Tomb of Yawgmoth
4 Mishra´s Factory
14 Swamp
3 Nyxathid
2 Tombstalker
4 Hypnotic Specter
3 Vampire Nighthawk
4 Dark Ritual
4 Duress
4 Hymn to Tourach
2 Wrench Mind
4 The Rack
2 Phyrexian Arena
4 Diabolic Edict
2 Smother
2 Liliana of the Veil
 
3 Leyline of the Void
2 Grafdigger´s Cage
2 Damnation
1 Vampire Nighthawk
2 Extirpate
2 Sadistic Sacrament
2 Pithing Needle
1 Gate to Phyrexia
 


 

Nyní něco více než málo ke kartám obsaženým v decklistu. Balíček obsahuje dohromady 20 zemí, 28 kouzel a 12 nestvůr. Celkové rozdělení druhů karet v grafu a manová křivka jsou převzatá z programu Magic Workstation a vypadají takto: 


 

Co se popisů vlastností karet týká, začnu zeměmi. Možná byste u monobarvy čekali jen základní země, ale bude to přeci jen trošku jinak.

Swamp – jako základní basic land. Víc není nic moc co dodat a v balíčku jich je nejvíc.

Mishra´s Factory – je jako země pouze dávající bezbarvou manu. V balíčku je ale proto, že se umí oživit na 2/2 nestvůru a tak slouží jako nestvůra v případě, že těch klasických je k dispozici málo. Pokud jsou dvě, umí jedna podpořit a posílit druhou.

Urborg, Tomb of Yawgmoth – slouží ke stabilizaci manové základny, když v balíčku hraju Mishrovky. Každá země je pak díky nim také swamp a bezbarvá mana, kterou mishrovky (a pokud by se hrály i jiné bezbarvé země, ideálně třeba drahé Wastelandy) produkují, by se v určitém okamžiku opravdu hodit nemusela.

Pokud byste měli relativně volné finanční fondy, zapřemýšlel bych též i nad Volrath´s Stronghold. Tahle země totiž umí vracet nestvůry z hrobu a vy jich až tak moc nemáte…


  
 

Teď bych normálně psal o nestvůrách, ale, byť ty ve většině případů budou soupeře zabíjet, přece jen ta kouzla jsou zde o něco důležitější. A začneme hned discardem.

Duress – je jednomanové kouzlo, které je ideální na začátek. Většinou nechcete soupeři vyhazovat nestvůry, ale nepříjemná kouzla, hlavně různé counterspelly, zabíjení (protože nestvůr není moc) či nepříjemné střílení, kouzla pro kombo nebo artefakty a enchantmenty, na které jinak nemáte obranu, proto stačí Duress. Z tohohle důvodu a i proto, že Legacy není tak nestvůrový formát, jej hraji raději namísto Inquisition of Kozilek. Ta ale nemusí být také špatnou volbou, karet, co mají manacost 3 bude mít soupeř téměř jistě velkou část a můžete brát i nestvůry, na které s Duressem prostě nedosáhnete. Možná je ještě i Despise, ale obě předešlé karty jsou prostě lepší. Existuje ale jeden univerzální jednomanový diskard, kterým za ztrátu svých 2 životů berete soupeři z ruky jakoukoli mimolandovou kartu – Thoughtseize. Jenže na ten si připravte skoro 700 korun... Duress je věc za 10 kaček a službu odvede.

Hymn to Tourach – je podle mě nejlepší diskard vůbec, za 2 černé many si soupeř randomem (náhodně) vyhazuje z ruky 2 karty. Takže, docílíte jasné karetní výhody a kolikrát je prakticky jedno, co si soupeř zahodí. Ty dvě karty mu prostě budou chybět vždycky. A jen pro zajímavost, tahle karta měla v edici Fallen Empires dokonce 4 alternativní obrázky, takže jestli je chcete hrát, sežeňte si všechny 4.

Wrench Mind z Mirrodinu – je taková slabší Hymna. Také za 2 černé many, soupeř zahazuje dvě karty, ale teď už si je vybírá, a pokud má v ruce artefakt, jeho zahození znamená, že další kartu už zahazovat nemusí. Hymna je bezesporu lepší, ale nejde mít jen je. Lepší o něco horší diskard zahraný dříve, než diskard sušený na ruce, který už ve střední či pozdější fázi hry nemusíte ani zahrát, protože soupeř je na ruce bez karet a vy se kolikrát můžete dostat do situace výměna 1 karty za 1 kartu nebo máte v ruce nepoužitelnou mrtvou kartu.

Proto, abyste mohli kombinaci tří výše zmíněných karet zahrát už v 1. kole, respektive zahrát své černé karty rychleji, máte v balíčku Dark Ritual. Za jednu svou černou manu vám tohle sorcery dá do poolu další 3 černé many na hraní kouzel. Takže jedním z ideálních začátků je kombinace Ritual + Duress – který vyhodí něco hodně otravného + Hymna/Wrench Mind. Užijete jej ale i o něco později, kdy třeba díky němu zahrajete 2 dražší kouzla najednou. Na druhou stranu, stejně jako u Diskardů si jej moc nechcete líznout v pozdější fázi hry, protože v tuhle chvíli již máte na ruce prakticky nevyužitelnou kartu.

Když diskard, tak proč nezařadit pomocníka, který zatopí soupeři s prázdnou rukou? Tím je karta pojmenovaná The Rack, jinak zvaná také „skřipec“. Skřipec zraňuje soupeře v jeho upkeepu podle počtu karet v ruce..čím méně, respektive o co méně než 3, tím větší zranění. A pokud máte na stole dva a soupeř je bez karet, což je stav, do kterého soupeře chcete dostat, dostává co kolo 6 zranění. A to se nedá ustát moc dlouho.

Nelze ale mít v kouzlech pouze diskardy. Removal zastupuje instatní Smother, který ničí cílovou nestvůru s manacostem maximálně 3. A ta se navíc nesmí regenerovat. Na fieldu, kde se hraje poměrně málo nestvůr s vyššími manovými nároky na seslání je to hodně solidní zabíjení. Takoví Tarmogoyfové, Reliquiáři (Knight of the Reliquary) jsou hodně obtížná cháska, co navíc roste a s nimi si Smother dovede poradit.

Jako druhé zabíjení mám zařazený Diabolic Edict. Za 2 many přikáže soupeři obětovat si jednu nestvůru a zase díky vyhazování by jich soupeř na stole v ideálním případě o moc víc mít neměl. Plus navíc umí dosáhnout na různá těžká prasata s abilitami jako je necílitenost, protekce a podobné, jako jsou různí Emrakulové, Progenitové a spol (existuje třeba balíček zvaný Show and Tell, který si je cíleně hledá a zahrává je díky abilitám jiných karet) a když opět na stole není nic jiného, soupeř musí obětovat i tohle své tele, které by vás jinak zadupalo do země. Ideální je také proti samostatně vyložené Mother of Runes, což je otravná bílá potvůrka za jednu manu, kterou bílé balíčky často začínají, a která dává protekci jedné nestvůře proti zvolené barvě. Na příkaz sacrifice a creature ale je krátká..musí být jen na stole sama.

Pro rychlejší lízání karet je v balíčku ještě Phyrexian Arena. Díky si každé kolo líznete o jednu kartu navíc za ztrátu jednoho svého života. Proti pomalým balíčkům ideální věc, která umí dát převahu, proti agresivním nebo Fritce je to naopak karta trochu nevhodná, protože jim jejich tlak a ubírání vašich životů usnadňuje.

V balíčku mám i jednoho Planeswalkera. Tedy vlastně, jednu Planeswalkerku, abych byl přesný. Tou je Liliana of the Veil, vyšlá v edici Innistrad. Její vlastnosti prakticky kopírují jiné, v balíčku výše zmíněné, použité karty. První abilita je diskard jedné karty soupeře i vaší – a proč nevyhodit kolikrát ve střední fázi zbytečný Duress nebo v pozdější Dark Ritual, druhá abilita funguje jako Edikt, kdy soupeř obětovává nestvůru a třetí, byť jsem jí zatím nikdy nevyužil, znamená rozdělení všech soupeřových permanentů na 2 hromádky a soupeř si pak dle své volby všechny permanenty v jím zvolené hromádce odstraní z bojiště.


    
 

Kromě Skřipce a oživovacích mishrovek by zařazená kouzla soupeře přece jen nezlikvidovala. Bez několika nestvůr se tedy neobejdeme. Nestvůry jsou opět vybrané vzhledem ke svým schopnostem tak, aby doplňovaly nebo využívaly schopností celého balíčku.

První z nich je Hypnotic Specter, za 3 many létající 2/2, která v případě, že kousne soupeře, dotyčný diskarduje náhodou kartu z ruky. Létání, diskard a manacost 3 znamenající v kombinaci s Rituálem možnost hrát jí již 1. kolo, z ní dělají fajnovou věc, poměrně značnou nevýhodou je její celková slabost – pouze 2 body touchness znamenají konec v případě prakticky jakéhokoli červeného útočného kouzla. Takže pak místo karetní výhody jste vy zahodili 2 karty (Ritual + Hypnotička), zatímco soupeř jí pak vesele odpálí jedním Lightning Boltem za 1 červenou manu...proto je třeba jí užívat s rozmyslem.

Další trojmanovkou je Vampire Nighthawk. Uncommonka ze Zendikaru je ideální pro své ability. Má deathtouch, takže zničí nestvůru, které udělí zranění, takže je využitelná i jako ničení, má lifelink, takže vám doplňuje životy – což se hodí vzhledem k přítomnosti Phyrexian Areny v balíčku a proti vysoce agresivním balíčkům, které rychle snižují životy. A k tomu všemu také umí létat, což velká část potvor hraných na legačce nemá, takže do soupeře projde.

Pro změnu opět trojmanovou nestvůrou je i Nyxathid z edice Conflux. Jeho síla roste, pokud má protivník v ruce málo karet a naopak klesá, pokud jich má v ruce hodně. Takže opět je vhodný pro náš diskard a další důvod k tomu, dostat soupeře do topdeck modu. Pak je z něj minimálně chodící 6/6, respektive i 7/7, kterému k dokonalosti chybí jen ta schopnost trample..

Poslední nestvůrou je pak Tombstalker, vydaný v edici Planar Chaos s takovým specifckým designem obrázku a celé karty. To je takový regulérní finisher celého decku, aby také ne. 5/5 tělo, které létá, to už dokáže soupeři hodně zavařit. Při pohledu na jeho manacost si ale řeknete, co tady proboha dělá? Dohromady 8 man, to se v životě na rychlém formátu nedá seslat a proč co tahle karta v balíčku vůbec dělá? Tombstalker má ale speciální abilitu zvanou „delve“, díky které se za každou z vašeho hrobu odstraněnou kartu snižuje jeho sesílací cena o jednu bezbarvou manu. A v době jeho seslání byste už hrob měli mít plný seslaných diskardů a pomocných kouzel ala Dark Ritual či karet ničících soupeřovy nestvůry, takže máte ideální příležitost si seslání Tombstalkera zlevnit, klidně až na ony 2 nutné černé many. Už jsem takhle jednou zahrával vyloženě naprázdno i Duress, kdy soupeř neměl nic v ruce a já potřeboval dostat do hrobu 6. kartu, jelikož jsem měl pouze 2 černé manazdroje. Soupeř se divil a usmíval, div si neklepal na čelo, proč to hraji takhle, ovšem, když na něj Tombstalker zadupal v dalším kole, už se nesmál...

Černých nestvůr na hraní je ale na výběr dost a dost, takže..cokoli vás rozumného napadne. Já zkoušel do balíčku třeba i Bloodghasty, kteří se sice s landfallem vrací, kombí se parádně s Lilianou, ale..jsou slabí a neumí bránit. Možnou levnou variantou pro discard strategii by pak mohl být Augur of Skulls, což je taková Hymna na nožičkách.


    
 

Co sideboard?

V něm má místo zaručena Leyline of the Void – ta je ideální proti čemukoli,co pracuje s hrobem – ať již Reanimátor či Dredge nebo cokoli jiného, protože Leyline jakokoli soupeřovu do hrobu danou kartu rovnou exiluje, takže hrobové balíčky, pokud se jí neumí zbavit, mají solidní utrum. Podobnou funkci jako Leyline pak může plnit Tormod´s Crypt, ta si na rozdíl od Leyliny počká na plný hrob a ten pak celý odpálí.

Další kartou sideboardu je Grafdigger´s Cage. Ta je taková univerzální – zakáže soupeři hledání nestvůr v knihovně a hraní nestvůr z ní, takže neutralizuje populární Green Sun´s Zenith, a také potlačuje různé flashbacky, unearthy a podobné věci hrané opět z hrobu.

Extirpate došla „reprintu“ v podobě Surgical Extraction. Ale i tak je výhodnější vzor, protože má obří výhodu. Díky abilitě Split sekond není možné potom, co je zahraná hrát v reakci jakoukoli jinou kartu ani aktivovat schopnosti takže nejde zcounterovat, což by u Extrakce šlo. Extrakce se na druhou stranu dá hrát i bez many za životy. Jinak efekt mají obě stejný, vyberete cílovou kartu v hrobě, nesmí jít o basic zem /takže pozor, dá se použít i na odstranění nepříjemných Wastelandů!/, prohledáte soupeři knihovnu, hrob a ruku a všechny karty se stejným názvem z něj odstraníte.

Damnation jsou černá wrata – alias globální reset nestvůr na stole. Přeloženo do češtiny, ničení všech nestvůr na stole, podobně jako to umí bílé Day of Judgment nebo právě Wrath of God. A navíc se ty nestvůry ani nemohou regenerovat. Než jsem si je sehnal, hrál jsem proti zelené barvě, tedy proti elfům a dalším balíčkům, kde se vyskytuje, Perish – ten podobně zničí všechny zelené nestvůry. Damnace je prostě jen komplexnější, byť o manu dražší. Což na druhou stranu může vadit, když soupeř hraje ničení zemí.

Pithing Needle – alias „jehla“ – tu když zahrajete, jmenujete kartu. Aktivované ability (tap, placení, aktivace atd) dané karty není možné pak použít s výjimkou, že by šlo o manové ability. To je obrana proti jakýmkoli kartám, které umí „něco“ aktivovat.

Sadistic Sacrament je levnou obranou proti kombu. Sice nic moc a je odvislý od spolupráce s Ritualem, ale proti kombům jinak nemáte nic. Nicméně, jste schopni ho zahrát v 1. kole, kdy soupeř s výjimkou Force of Will není schopen ještě counterovat a vy mu z knihovny můžete odstranit 3 karty, které pro vás představují největší hrozbu. Možné použít také Mindbreak Trap. Ta je sice modrá, ale vy si s ní počkáte na to, až soupeř roztočí kombo a ve vhodné chvíli jí zadarmo zahrajete. Následně pak exilujete jakýkoli počet cílových kouzel..

Poslední kartou je pak Gate to Phyrexia. To je takový suicidal vašich nestvůr, ale pro vás jediná šance kromě diskardu, jak se zbavit různých mečů, Umezawa´s Jitte a dalších artefaktů – především equipovacích hnusů, se kterými jsem měl neskutečné problémy a které když nemáte štěstí a nevyhodíte je soupeři diskardem z ruky, tak vás prostě zabijí. Díky Bráně se jich i s černou barvou, která jinak ničení artefaktů nemá, můžete zbavit.

Co by se do side dalo ještě třeba doplnit jiného či místo něčeho jiného v závislosti na místním fieldu? Zabíjení sice v balíčku máte, ale případné volné místo v side může doplnit i něco z trojice Doom Blade, Go for the Throat, Dismember. Případně další Smother. Možná třeba i jiný discard na výměnu Duressu – Inkvizice nebo protipotvorový Despise.

Pokud máte problém s bílou barvou, zkoušel jsem jednu zajímavou nestvůru, která umí za malé zranění counterovat bílá kouzla – Stromgald Cabal. Za tapnutí a jeden život zcounterujete soupeři bílé kouzlo, což v souboji s balíčky hrajícími různé bílé či multicolor karty s bílou může být parádní bonus, protože třeba Mirran Crusader nebo Knight of the Reliquary, či Stoneforge Mystic hledající meč s vámi, pokud se na stůl dostanou, dovedou nadělat za chvíli sekanou.


    
 

Balíček není nejak náročný na pilotování a proto je vhodným pro začátečníky na Legačku (samozřejmě ale předpokládá určitou míru skillu a znalostí, bez nich Eternal formáty nemají smysl moc hrát). Cílem je soupeři vyházet karty z ruky, aniž by něco reálně zvládl zahrát, ideálně jej dostat na TOP deck mode díky diskardovacím kartám, co mu projde na stůl za nestvůry zničíte removalem a vaše nestvůry soupeře ve spolupráci s Rackem postupně ukoušou. Dá se říct, že tedy vyznáváte kontrolní strategii...soupeř bude proti diskardu rozhodně moc rád hrát :), protože to je balíček, co vážne otravuje život. Když soupeři vyhodíte země, nic nesešle. Když kouzla, nebud otravovat s counterspelly, zabíjením vašich nestvůr či střílením do hlavy. Pokud mu vyházíte nestvůry, nebude do vás mít čím kousat.

Jak by mohl vypadat ideální začátek jsem už zmínil. Dark Ritual je parádní urychlení a karet, co dohromady budou mít manacost max. 3 hrajete dost. Takže na úvod soupeře nepotěší díky rituálu zahraná kombinace Duress, co odstraní nějaké nepříjemné kouzlo (ideálně counterspell ala Force of Will) následovaný Hymnou či Wrench Mind. Soupeř pak bude chtít něco také hrát, takže minimálně jedna jeho země ven +“něco“ na stůl a už může úřadovat The Rack, který zahrajete následně. Další možností je samozřejmě seslání Hypnotičky, která soupeře další kolo začne kousat a vyhazovat mu karty – jen jí nesmí soupeř ihned zastřelit, pak se z výhody stane nevýhoda, protože přijdete o 2 karty, zatímco soupře jen o jednu. Podobně by se mohl hrát i Nighthawk, byt obě předchozí varianty jsou výrazně lepší. Nighthawk by soupeře začal „jen“ kousat, ale doplní vám životy. Vhodnou možností je proti ne tak agresivním deckům hrát i Phyrexian Arenu, protože okamžitě si lížete o kartu navíc a máte za ztrátu jednoho života v kole skvělou karetní výhodu pro celou hru. Pokud ale byste hráli proti Fritce či jinému agresivnímu balíku, není Arena na stole vůbec vhodná varianta a chce rozhodně odsidovat – soupeř by vás zabil o to rychleji. Poslední možností je také rovnou zahrát Lilianu, ta umí jak vyhazovat soupeři karty, tak se umí sama bránit – soupeři prostě říkáte obětuj nestvůru, cos zahrál..

V ideální ruce by tedy měla být jedna z těchto v odstavci výše zmíněných variant, tak 2 země, nějaké zabíjení a potvora/rack/ještě jeden discard. Prostě ..sice vy nebudete mít moc karet, ale počítáte s tím, zatímco soupeř kolikrát nikoli a má větší starosti s hraním, jak vy. Na druhou stranu, pokud byste měli na ruce samý diskard, tak je to otázka pro mulligan. Nemusíte mít pak možnost jej v midgame, natož lategame hrát, soupeř prostě nebude mít nic v ruce, co si lízne zahraje/zahodí a v ruce pak máte mrtvé karty. Stejně tak pokud máte víc jak jeden Ritual a nic k němu na vhodné zahrání, zas jde o kartu lehce zbytečnou.Pokud máte moc zemí (ideál je max. 3) a nejsou tam třeba 3 oživovací mishrovky, opět se dá mulliganovat.

Co balíčku vadí, jsem už zmínil. Pokud na stůl dostane soupeř nějaké to vybavení /ať již meč nebo Jittu nebo nějaký hodně nepříjemný enchantment/, tak pokud neskončíte hru opravdu rychle, prohrajete jí. Takovýhle hrozeb se nemáte jak zbavit. Plus je velký problém věc s protekcí na černou (třeba Mirran Crusader), pokud na stole není sama, pak na ní není šance dosáhnout Edikty.

Balíček z monoblacku není také problém rozšířit, respektive upravit do vyváženější podoby, případně jej přestavět na turnajově konkurenceschopnější balík. Chcete zůstat v monoblacku? Existuje balíček zvaný POX, v němž bez problémů využijete velkou část zmíněných karet. Přidat barvu? Pak se asi nejlepším řešením jeví bílá, protože díky ní máte větší možnost protihry, možnost ničení artefaktů, enchantmentů, protekce. Pokud byste zůstali u Discardu, jako já, přidají se univerzální ničení čehokoli v podobě Vindicate, removaly typu Swords to Plowshares, Path to Exile, karetní výhoda v podobě Lingering Souls, do side Disenchanty, proti kombu výborný Ethersworn Canonist. Nebo je možné se vydat třeba cestou Stoneblade balíčku, kde zapojíte Stoneforge Mystiky s různým ostrým náčiním.


 

Kolik by vlastně balíček v navržené verzi stál? No, přece jen už asi přesáhne onu původní myšlenku levného balíčku na úvod hraní. Ale nebojte se, níže pak najdete budget verzi vhodnou do začátku, co ty nejdražší karty nahradí. Ale zpět k verzi představené, pojďme počítat. Cena je vždy za všechny karty v deblistu toho jména, vycházím z cen jednoho nejmenovaného českého e-shopu. Pokud máte kamarády, chodíte na aukce, kupujete na cmusu nebo někde v zahraničí, seženete je bez problémů levněji. Urborgy 680, Mishrovky 240, Nyxathidové 180, Tombstalkeři 400, Hypnotičky 180, Nighthawkové 160, Rituály také 160, Hymny 260, Duressy 40, Wrench Mindy 15, Racky 270, Areny 240, Edicty 200, Smothery 10 a největší pálka na konec, Liliana 1450. To máme za maindeck cca 4.500 Kč. K tomu sideboard – Leyline 210, Klece 260, Damnace 800, Extirpace 380, jehly 160, Sacramenty 40 a Gate 130. Sideboard pak dělá 1980 Kč navíc, takže celkem jsme na cca 6.500 korunách včetně basic landů v krámových cenách. A to není nijak přehnané ve srovnání se Standardovými TOP decky, které ale mají mnohem menší dobu trvanlivosti a jsou kolikrát ještě o dost dražší. A ještě jedno srovnání, výsledná cena jsou zhruba 4 Duallandy z edice Revised, které se hrají ve velké většině vícebarevných balíčků na Legacy.


 

Budget verze. Je mi jasné, že některá použitá kouzla a nestvůry jsou hodně hodně drahé. A ne každý bude chtít do formátu, kde neví, zda ho bude bavit, investovat na začátek takové peníze., Takže není zas takový problém provést menší selekci, drahé karty vyškrtnout a nahradit něčím levnějším. Jen ten balíček nebude mít takovou synergii, může se stát, že vám bude chybět jedna mana, protože máte bezbarvou Mishrovku, útoky neprojdou, protože Váš finální zabiják nelétá, a vyřazené drahé karty jsou nahrazeny levnějšími s horšími vlastnostmi. Nicméně, nemyslím si, že by Budget byl špatný, jen máte prostě méně odpovědí na soupeře. Takže, co by šlo nahradit? Urborgy se dají směle vynechat, místo nich se dá dát obyčejná bažina. Liliana také stojí docela hodně, a byť je opravdu výborná, pryč s ní, stojí moc. Tombstalker je opravdu fajn, ale zase…za 2 stokoruny se dá najít něco obyčejnějšího. Třeba místo pro posledního Nyxathida. Místo drahé Damnace se dá použít levnější, již zmíněný Perish. I třeba relativně levný Diabolic Edict může mít svého levnějšího brášku, na kterém se dá ušetřit. Geth´s Verdict. A celková cena spadne už na myslím velice přijatelných cca 3.200,- Kč. Takže, pokud chcete ubrat de fakto 3.300 korun = polovinu ceny, tak to není zas takový problém. Je ale jasné, že ten výsledný komplet prostě nebude tak dobrý, na druhou stranu, hrát se pořád bude dát a jako startovací balíček..proč ne.

Monoblack discard - budget ver milape
Main Deck Sideboard
4 Mishra´s Factory
16 Swamp
4 Nyxathid
4 Hypnotic Specter
4 Vampire Nighthawk
2 Augur of Skulls
4 Dark Ritual
4 Duress
4 Hymn to Tourach
2 Wrench Mind
4 The Rack
2 Phyrexian Arena
4 Geth´s Verdict
2 Smother
 
2 Leyline of the Void
2 Grafdigger´s Cage
3 Perish
2 Sadistic Sacrament
2 Pithing Needle
2 Go for the Throat
2 Stromgald Cabal
 

 

Co se turnajové úspěšnosti týká... V podobě lehce odlišné (taková kombinace budgetu a na začátku uvedené verze) jsem si coby legačkou nepolíbený hráč vzal balíček na menší turnaj k Remimu do Temného Střelce. A cíl byl, nenechat se vyklepat, neskončit 0:6...a víte, jak to nakonec dopadlo? Po pátém kole jsem měl skore 3:2, 9. místo a reálně hrál o TOP8. Nakonec jsem sice skončil na 3:3 a 10. místě z cca 25 lidí, ale jako začátek pro mě solidní a hlavně nečekaný výsledek. A musím říct, že před přestavbou na WB kombinaci jsem s ním ještě několik turnajů odehrál, neskončil hůře než právě 3:3 a jednou jsem s ním skončil na čtvrtém místě z 20-ti hráčů, přičemž jsem v posledním kole hrál o celkové vítězství, neboť po 5. kole bylo skore 4:1. Takže jak sami vidíte, i s obyčejným balíčkem se na menším turnaji dá skončit na cenách a s poměrně solidním výsledkem, o to víc zahřejí protažené obličeje soupeřů s balíčkem 10x dražším, které se (pokud vám to přijde jak má) prostě do hry nedostanou. On totiž diskard je pro většinu soupeřů opravdu hodně nepříjemný a navíc se tak často také nehraje, takže s ním soupeři nepočítají, nemusí mít proti němu tolik nahráno a na sideboard kolikrát nemají proti vám až tak moc karet.


V tuhle chvíli by bylo na místě se rozepsat o různých matchupech proti rozličným balíčkům, případně dát k dobru i nějaký report z turnaje. Jenže…to druhé si již nepamatuji, čistě monoblack již přeci jen nějakou dobu nehraji a s těmi matchupy se to má tak. Na Legačce je těch balíčků neskutečně mnoho, kolikrát i v různých variacích a psát o několik z nich, to je celkem nesmyslné. Nemusíte na ně narazit a budete hrát proti úplně jiným. Takže jsem se většinu postřehů a poznámek, hlavně co se sideování a použití karet týká, snažil napsat přímo k jednotlivým kartám.

Prostě..chce to zkoušet, zkoušet, nenechte se odradit případným prvním neúspěchem, Legačka za to stojí!


 

To bude ode mě pro dnešek už vše, doufám, že se Vám článek líbil a pokud nebudete výrazně proti a já budu mít čas, zkusil bych zase po čase napsat volné pokračování s tím, jak se můj balíček dále vyvíjel do bíločerné kombinace.

Zas někdy nashledanou se těší


 

Milan Pech

(milape)

Komentáře
Autor: Miraculeux @ úterý 1. května 2012 9:20
Páni, legačka na Magic-Guru, to tu už dlouho nebylo :D. Super článek, doteď jsem nad tímhle formátem ohrnoval nos, ale možnost postavit levnou a silnou monobarvu je velmi lákavá, jen tak dál!!

Autor: Nuumero @ úterý 1. května 2012 9:35
Super článek, pěkné dlouhé počtení ve kterém se o legačce dozvíme celkem hodně. Já legačku nehraju, takže ten článek je i přínos pro mě a určitě mě navnadil, někdy legačku vyzkoušet a pořád nehrát jen Standard popř. Modern.

Autor: Maissi @ úterý 1. května 2012 13:00
Jedním slovem - skvělé. Už se těším na to WB....

Autor: milape @ úterý 1. května 2012 13:29
No..takhle příznivou odezvu jsem přiznám se nečekal. Za příznivé komenty díky, tohle potěší. Plus jsem zde chtěl nadhodit, pokud by mi článek nebyl hozen na hlavu, zda budete mít zájem o pokračování, respektive možné směry rozvoje tohohle balíčku.
A další dotaz..byl by zájem o rozbor jiného monobarevného decku na Legačku do začátku? Neříkám hned, neříkám kdy..spíše výhledově a zda vůbec. Byť nic jiného z nedostatku času nehraju, rozbor třeba na fritku nebo gobliny bych mohl dát dohromady...

Autor: Miraculeux @ úterý 1. května 2012 14:27
No jo, pořádná práce si přece zaslouží pochvalu :D
Co se týče discardu, imho už byla rozebrána dostatečně, ale pokud je to tvá parketa, tak klidně do toho, třeba bys mohl uvést tu WB verzi.
Já osobně bych spíše uvítal nějaké levnější kombo či merfolky :D
Ps.: Ten odkaz je super!

Autor: Megis @ úterý 1. května 2012 15:44
Parádní článek, hned jsem si vzpomněl na jeden deck v Magareně, který byl taky postavený na tom, že soupeř nic moc nezahraje, resp. mu to na stole dlouho nevydrží (i když proti AI to taková švanda nikdy být nemůže).

Jedna taková menší technická - ten první odstavec je zatraceně dlouhý, párkrát jsem se tam ztratil, asi bych ho rozdělil do víc odstavců, ať se líp čte :)

Další články podobného ražení klidně dál, takové články čtu fakt rád :)

Autor: Berigan @ úterý 1. května 2012 20:05
Opravdu super článek o super decku,jinak zkoušel jsi přidat víc Lilian a nebo Confidanta ?

Autor: Maissi @ úterý 1. května 2012 20:20
Souhlasím s Megisem ohledně toho prvního odstavce i s Beriganem ohledně těch Confidantů, nicméně ti jsou zatraceně drazí....

Autor: milape @ úterý 1. května 2012 20:55
První odstavec jsem rozkouskoval na cca 3 menší, snad to teď bude přehlednější.
Co se týká Boba /alias Confidanta/, jednak ano..je dost drahý a hlavně mi nějak nesedí v kombinaci s Tombstalkerem. Při představě, že si líznu kartu s manacostem 8 přes jeho abilitu na mě jdou lehce mrákoty:-) Tedka si nevzpomínám na konstrukci, ale dá se to nějak obejít, jen tedka z hlavy prostě nevím.
Lilky jsem zatím vždy hrál jen dvě /víc jich ještě nebylo/, tedk mám sice 3, ale stejně se mi ta třetí do upraveného balíku nevešla. Docela paradoxně je navíc velmi často odsidovávám. Je ale fakt, že umí skoro sama vyhrát hru. Nebezpečné karty soupeři vyhodí /protože ten je nestihne zahrát a má je na ruce/, co sešle za nestvůry mu zabije..

Výhledově tedy udělám BW verzi, plus do toho zpracuju i POX, na který se dá ten diskard taky solidně přestavět, případně bych ještě něco zkusil jako volbu pro přestavbu najít. A ve vzdálenějším budoucnu zkusím zas vzít nějaký jiný monocolor /asi spíše červenou, než čolky, elfy vůbec neznám a na cmusu jsou o nich skvělé rozbory a reporty od Maissiho / a sepsat ho v podobné formě pro úvod na Legačku - s Fritkou či gobliny se také často začíná a jsou to balíčky, co umí menší turnaj vyhrát. Kombo, jak zde padlo, ode mě nečekejte, nesnáším je :-) Soupeř si hraje pasiáns a pak jen buch buch..jseš mrtvej. Hmm..díky, nechci.

Autor: Thrull @ úterý 1. května 2012 21:43
Článek je určitě pro nováčky na legacy zajímavý a zaslouží si pochvalu.Bob s Tombstalkerem se dá obejít káčou.
P.S.: 3x za sebou slovo turbulentní by se dalo určitě nahradit jinými výrazy

Autor: Corwin @ úterý 1. května 2012 23:14
Mono Black na Legačce jsem hrál, ale výsledky nic moc :-) Balíček vypadá rozhodně zajímavý na papíře, ale výsledky si nejsem moc jistý.

Afinita, Elfové, Fritka a víceméně jakýkoli ultrarychlý aggro deck to naprosto rozjede. Damnation je prostě moc pomalé, chce to kombinaci Infestu a Perishe v sidu.

K základu - rozhodně Wasteland místo Mishrovek. Win-conditionů už je tam vcelku dost - mrch tak akorát + Racek. Asi mi trochu chybí Cabal Therapie s Bitterblossomem, Bitterblossom s Innocent Bloodem a Jittou. 4 Duresy jsou pitomost, většina decků hraje spíš 4 Inquizice nebo mix 2+2, jako já. (Jacka, Forsáže a Elspety trefuje právě Cabal Therapie, která je prostě sama o sobě strašně dobrá + zabíjí Boba, když už jde do tuhého). A Tombstalker je rychlejší s Fetchkama.

Diabolik Edikt jsem už dlouho v žádném decklistu neviděl, snad proto, že se spíš hraje buď Gatekeeper nebo Innocent Blood, která je imuní vůči Leyline. A upřímně, co tenhle deck dělá s Leylinou? Kdepak je Dystopie? Chválím ale Smother, to je naprosto LUXUSNÍ zabíjení, které na legačce oddělá skoro cokoli.

Jde hlavně o to, že diskardy jsou v pokročilé fázi vcelku k ničemu, což trochu fixne například Smallpox. (A ten chce zase např. Bloodghasta). Tohle mi připadne trochu jako mix divné verze Poxu a toho, co hraji / hrál jsem já (The Gate).

Článek nekritizuji, ten je napsaný pěkně. Ale jako fanouškovi mono-blacku na jakémkoli formátu se mi prostě nelíbí deck.

Autor: milape @ úterý 1. května 2012 23:37
Možná jsem měl zvýraznit ještě jednu věc..je to balíček na začátek a menší turnaje..nikoli na nic velkého. Prostě za málo peněz relativně slušná muzika.

Decků na Legačku vymyslíš hromady, možností a karet na výběr je spousta a netvrdím, že ten můj deck je jediný možný a správný. Mě docela šlapal a hlavně není nijak přehnaně drahý. Záměrem nebylo vzít na začátek nejdražší karty a z nich to sestavit. To jsme pak s penězma úplně někde jinde a nemluvme o začátcích na Legacy. Přihodit 4 wastelandy, každou za litr, můžu pak současně přidat Sinkholy, Thoughtseize atd atd..což je skoro to samé s prachama v bledě modrém a nemám balík za 6 táců, ale za 15 a to tady nikdo na úvod stavět nebude.

Duress mi pitomost nepřijde, opět ideál je Thoughtseiza, ale na tu zas každý nemá, že.. vs Inkvizice je rozebrané v článku. Řekl bych, že záleží na fieldu, Duress hlavně bere Forsáž, walkery beru také, na ně Inkvizice nedošáhne a neplýtvám na ně další kartu /Therapy/. Proti Mavericku je ale Duress naprd, to nemám problém přiznat, takže tedka ty invizice na můj současný decklist rozhodně doplním. Maverick ale tedka válcuje téměř všechno, tak ono je to celkem jedno.

Výsledky na malých turnajích, kam jdu s cílem si zahrát ne honit ego, byly celkem solidní a odpovídající ceně balíku vs deckům, proti kterým se hrálo. Na velkej turnaj bych si monoblack v téhle podobě nevzal, neměl by moc šancí. S fritou jsem neprohrál jediný duel, affinita byla špatná, Damnace na aggra stačila, s Ritualem je na stole dost rychle.
Blossom + Jitta je už prostě jiný směr a jiná volba.
Ale díky za připomínky!
ad Bílá Leyline..jestli máš nápad pro monoblack a discard, jak se jí zbavit, sem s ní.

Autor: Corwin @ středa 2. května 2012 0:16
Nemyslel jsem to ve zlém :-) Také hraji mono black proto, že mám rád herní styl této barvy a ne proto, že je to Tier 1 deck :-)

Budget restrikce také samožřejmě chápu. Ale např. Wasteland je dobrá investice, a to je vlastně jediná karta, která by tam být opravdu měla. Konfoši nejsou nutní, Thoughtseize se dá snadno nahradit, Sinkhole také potřeba není.

Spíš mě tak trklo do očí, že ten balíček si úplně říká o to, aby byl postavený okolo Smallpoxu, který tam není.

Odpověď na Leylinu jsem už zmiňoval: Dystopia. Také Innocent Blood v základu místo ediktu. Dobrá věc jak zabíjet Goblin Guidy, Lakoše, Matky a podobně otravné věci, které soupeř vyhodí v prvním kole.

Autor: Aggrokumano @ středa 2. května 2012 1:12
Zkoušel už někde v poxu Garafl's Mesengera? Podle mě by tam mohl být dost dobrej :)

Autor: Megis @ středa 2. května 2012 8:02
No já bych balíček s tunou drahých karet hledal spíš na CMUSu, tady naopak oceňuju, když někdo přijde s levnější verzí a ukáže, jak lze poměrně úspěšně nahradit drahé karty levnějšíma... Být v decklistu 4x Wasteland, tak to ani nečtu, jakožto víceméně nováček nemám v úmyslu dávat 4000 Kč jenom za playset landů... Samozřejmě zmíňka o tom, že takové věci by se tam hodily, neuškodí, a to v článku minimálně u Wastelandu a Thoughtseize nechybí :)

Autor: Ufin @ středa 2. května 2012 11:17
jj clanek se sem cenou i vykonem a stylem popisu resne hodi:) opet skvela prace Milane

Autor: milape @ středa 9. května 2012 7:57
Všem díky za commenty, po dalších Event Decích zkusím sepsat volné pokračování - jak se mi balíček vyvinul, plus doplním nějakou jinou možnost rozvoje. I když..už to nebude úplně budget verze :-)

Autor: Diatrion @ středa 9. května 2012 15:17
Skvělý článek. Já právě začal s formátem Legacy a proto tyhle rozbory decků (zvláště těch monobarevných) cením. Takže určitě až zase budeš mít čas, tak sem něco hoď ;)
P.S.: Ta W/B verze Discartu by mě taky dost zajímala.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí