čtvrtek 25. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 9. května 2012
Postřehy o draftu AVR
Autor: Scalpelexis @ 22:09 :: 4800 Přečtení :: 10 Komentáře :: :: Limited, Tvorba balíků
 
Postřehy na AVR Limited
 
Zdravím čtenáře Magic-Guru! Možná jste čekali, že přijdu s rozborem AVR na Highlander formátu (kterého se také dočkáte, bez obav!), ale jelikož je 2. sada tohoto roku ještě poměrně čerstvě vydaná, tak ne každý měl příležitost si zadraftovat tuto sadu. Účastnil jsem se 2x 2HG sealedu, zkusil několik draftů a dalších byl svědkem, takže Vám přinesu několik obrazů a skutečností, které by Vám mohly dopomoci k lepším výsledkům a vůbec bližšímu seznamení s AVR na limitedu. Pokud někteří neví, co to draft je a neznají terminologii, kterou budu používat, tak si nejdříve přečtěte můj článek o tom, jak na to, který najdete zde: http://www.magic-guru.cz/dnn/%C4%8Cl%C3%A1nky/V%C5%A1echny%C4%8Dl%C3%A1nky/tabid/303/articleType/ArticleView/articleId/2579/Draftovn-poprv-aneb-jak-na-to.aspx
 
 
Pohádka o pomalé sadě
 
            Při prvním prohlížení spoileru nešlo přehlédnout velké množství tučných andělů, drahých zombie bytostí a obvyklou řádku zelených pašíků. Díky prvně zmíněným andělům, kteří k vysoké vykladací ceně nabírali na úctyhodných číslech a vlastností, jsem předpokládal (a možná ne sám), že bíla bude barvou, na kterou se budeme obracet a která bude udávat řád. Nevím jak vy, ale šeredně jsem se zmýlil. V Innistradu byla W/G kombinace silná díky Avacyn's Pilgrim, kvůli kterému jste byli schopni „vykřivit“ na každém slotu o kolo dříve a udělat ze svého balíčku téměř nezastavitelný válec. Jediná manová akcelerace této sady je až na 3 manách v podobě vzácného Somberwald Sage a uncommonového bezbarvého Vessel of Endless Rest, což upřímně řečeno, je velmi pomalé. Nicméně balíčky sázející na drahé těžkotonážní zabijáky se bez těchto karet neobejdou. Jakou máme tedy jistotu, že takovou to kartu najdeme, když zrovna nejsou kvůli svým raritám zrovna časté?
 
            Co také nahrává útočnému formátu je malé množství defenzivních bytostí. Absence bytostí, které umí kvalitně blokovat je díra v jakémkoliv plánu kontrolního balíčku. Nejpodstatněji jsem ale nezmínil nedostatek kvalitního removalu, který dělá z AVR řežbu mezi bytostma, kterou opravdu vybojujete pouze na bojišti. Je velmi výjimečné, že červená disponuje pouze dvěma blesky na commonovém slotu (kvalitní Pillar of Flame a ne úplně spolehlivý Thunderbolt) a tak  žezlo pro nejlepší commonový removal bere černá s někdy až předraženým Death Windem. Aggru jistojistě také nahrává fakt, že hromadného zabíjení není taková fůra (červený mýtický Bonfire of the Damned, bílý Terminus a černý Barter in Blood).
 
 
Archetypy
 
MonoR, R/W Humans
 
            Nebylo těžké přijít na to, že červená s bílou nabízejí širokou škálu malých, za to úderných „lidí“, kteří spolu výborně spolupracují. Je to určitě nejsvižnější balíček na formátu, který je schopen zabíjet opravdu rychle.
 
Nejdůležitější prvek a jasně nejsilnější bytostí v tomto archetypu je Riot Ringleader. Tato bytost je pro Vás defakto 3/2 (3ka je důležité číslo v této sadě, jelikož je málo bytostí, které mají obranu 4 a víc), protože neplánujete s ní blokovat, za to s ní útočíte v 90% případů. Posiluje všechny vaše bytosti a tak jen díky jemu jste schopni nandat o 5 a více zranění, než bez něho. Úkol je jich nasbírat co nejvíce, protože se samožřejmě posilují navzájem a tudíž není výjimečné útočit s 4mi a více bytostmi kolem toho 6. kola.
 
V obou archetypech hleďte na křivku; zvlášť důležitý je dvoumanový slot, který nenabízí takové množství bytostí, které bychom si přáli. V R/W kombinaci berte nejvýš z common Moorland Inquisitora, který je zpočátku defakto neblokovatelný. Druhý v pořadí je kvalitní Kruin Striker a nos bych ani neohrnoval nad Thraben Vigilantem. Minimálně 4 z těchto bytostí by ve vašem balíčku neměly chybět.
 
Co se týče ucommonových bytostí, máme už o něco širší výběr. Jako vůbec jeden z nejlepších uncommonů sady je Nearhearth Pilgrim, díky němuž nás bude soupeř velmi špatně „raceovat“ nazpět. Skvělý je i Lightning Mauler a poté bych sáhnul po čtyřmanovém Goldnight Commanderovi. Emancipation Angela bych bral až poté i přes kvalitní čísla: Zpomaluje nás + není human. Uznávám, že zde je to těsné a někdy bude i prioritnější anděl kvůli opětovnému spuštění ETB triggerů napřiklad Kessig Malcontents.
 
Vysoko berte i removaly, hlavně Pillar of Flame. Balíček uvítá 1-2x Thunderous Wrath na dostřel hráče a 1-2x Thunderbolt, které se hlavně zbavují nepříjemných Seraph of Dawn. Potěší Righteous Blow či Guise of Fire, ale neupřednostňoval bych je před výše zmíněnými.
 
            R/W kombinace nabízí jěště spoustu silných kombinací. Na první pohled trochu neviditelný, zato pořádnou porci zranění přináší Thatcher Revolt. Posiluje Váš nejlepší dvoudrop Kruin Strikera do nelidských čísel, s pomocí Riot Ringleadera dokáže projet soupeře za 6 (s více Ringleadery ani nemluvě), Kessig Malcontents dají o 3 větší zranění, pokud je sešlete ve stejném kole a zvlášť nechutná je kombinace s Goldnight Commanderem. Pokud náhodou jste sebrali i Cathar’s Crusade, tak..ouch. Dá se taky stavět na enchantmentu Vigilante Justice, díky které můžete pozabíjet několik bytostí anebo přímo i soupeře, ale rozhodně bych ho chtěl hrát jednou, maximálně dvakrát: 4 many není pro tento balíček málo. Rozhodně byste se ale toho jednoho kousku mohly dočkat; jiné balíčky než tento si ho nezahrají.
 
            Moje osobní pořadí picků common: Riot Ringleader, Pillar of Flame, Moorland Inquisitor, Kruin Striker, Moonlight Geist, Hanweir Lancer, Fervent Cathar, Thunderbolt, Thatcher Revolt (výška picku je proměnlivá vůči četnosti zmíněných spolupracujících karet v předchozím odstavci), Seraph of Dawn, Farbog Explorer, Thraben Valiant, Guise of Fire/Righteous Blow/Zealous Strike, Mad Prophet, Heirs of Stromkirk, Somberwald Vigilante
 
 
 
MonoG, R/G, G/W, případně U/G
 
            Zelená se, překvapivě, jeví na tomto formátu jako jedna ze silnějších barev. Dopomáhájí tomu silná čísla již na commonových bytostech, které nestojí tolik many. Zelenou vždy poškozoval fakt, že Váš manově težce zainvestovaný wurm lehce skončil v hrobu díky mnohem levnějšímu zabíjení, což tentokrát není na pořadu dne! Zelená tedy funguje skvěle sama o sobě, ale nemá problém spolupracovat s agresivní červenou, lítající bílou a tempo generující modrou.
 
            Základem archetypů točící se kolem zelené je co největší posbírání soulbound bytostí. V těchto barvách totiž najdete jednu z nejlepších commonových bytostí: Trusted Forcemage. Ono se to nezdá, ale možnost mít ve 3. kole 2 3/3 bytosti (ve spolupráci s nějakou dvoumanovkou) je víc než solidní kauf, který zastaví/rozjede cokoliv do té doby zahraného (krom Angelic Wall a Galvanic Alchemist). Forcemage berte určitě vysoko. Na uncommonovým slotu najdeme dost možná nejlepší uncommon sady: Druid’s Familiar. Málokdy tento „medvídek“ není 4/4 a vyložení ho ve 4. kole a propojení třeba s o kolo dříve vyloženým Trusted Forcemagem znamená rozjezd Trusted Forcemage za rovných 5 zranění! Scénářů, ve kterých je Druid‘s Familiar skvělý je mnoho a nedokážu si představit, kdy bych ho nerad hrál. Neposledně bych rád připomenul Wolfir Avengera, který nejenže funguje jako skvělý combat trik (postupem času to bude velmi viditelný, ale jak si do něho nenaběhnout?), tak jako nesmrtelný bijec anebo nekonečný bloker.
 
            Zelená vskutku disponuje surovou silou a kvalitou. Na 2 manách máme poměrně obtížně blokovatelného Wandering Wolfa a Timberland Guide. Na 3 manách vždy solidní Borderland Rangera/Gloomwidow a na 4 manách máme sice suchou, zato taky údernou 4/3 Nettle Swine. V neposlední řadě najdeme kvalitu i na 5ti manách: Yew Spirit, letadla nepropouštěcí Geist Trappers a útočně laděný Wildwood Geist. Z nebytostních karet berte vysoko silný Blessings of Nature a Triumph of Ferocity: Když už tu nejsilnější bytost máte, tak proč toho nevyužít? Všechny tyto karty si v jakémkoliv zeleném balíčku rád zahraju. Kvantita i kvalita zároveň; to Vám jen tak ledajaká barva nenabídne.
           
Jak jsem zmínil, zelená barva je hlavně o spolupráci. Velmi často se jedná o řečené soulbound bytosti. Wandering Wolf a zejméná Howlgeist jsou sami o sobě už silní zabijáci, ale s jakýmkoliv posilujícím soulboundem/equipem/Blessings of Nature se z nich stává nutně řešitelná hrozba. S velkým množstvím soulboundů je rázem z Flowering Lumberknotu  doslova a do písmene pořádně nelítostný pařez; neberte ho ale vysoko, pokud nemáte alespoň kolem osmi soulbound bytostí. V neposlední řádě tu máme i výbornou „myšku“ ve formě Joint Assaultu, která je schopná za pouhou jedinou manu vygenerovat rozdíl až 4 zranění.
 
            S bílou se zelená bude párovat hlavně kvůli dobrým středním bytostem a létajícím finisherům. Vítaný je hlavně defenzivně laděný Seraph of Dawn, který zastaví celkem cokoliv a s jakýmkoliv posilujícím soulboundem je nedostihnutelným letájícím korábem. Rád si zahrajeme Cloudshift, který je se soulbound bytostma vypečený kvůli instatnímu soulboundování. Červená barva bude vítaná kvůli zvýšení agresivity: dostupný removal, Riot Ringleader (v zelené je spousta humanů) a i pár zajímavých kombinací, jako například jinak málo hratelný Falkenrath Exterminator + Timberland Guide/Blessings of Nature. Modrá disponuje vracením v podobě Mist Ravenu, Into the Void, Vanishment anebo zpomalujícím Cripling Chill, díky kterým usnadníme průchod našim bytostem a soupeř bude potřebovat zázrak, aby se dostal zpátky do hry.
 
            Pořadí picků common: Trusted Forcemage, Wandering Wolf, Timberland Guide/Nettle Swine/Borderland Ranger (podle potřeby křivky, na začátku draftu takto), Nightshade Peddler, Joint Assault, Wildwood Geist, Geist Trappers, Flowering Lumberknot (pokud již máme 8 či více soulbound bytostí, tak bych ho bral na úrovni Wandering Wolf)
 
 
 
U/W Flyers/Bounce
 
            Bývá to takový klasický limited archetyp a ani tentokrát nás nemine. Bílá a modrá kombinace jsou zpravidla barvy, kde potkáme nejvíce letadel. Víceméně zde není moc o čem mluvit, protože jednoduše berete levnější bytosti s flyingem + i pár jiných pozemních vojínů.
 
Z modré strany commonů se musí co nejvýš brát Mist Raven, který nám dodá jak létající tělo tak potřebný zisk tempa, abychom byli rychlejší jak náš soupeř. Nepostradatelní jsou i Scrapskin Drake a o něco dražší ale stále fajn Gryff Vanguard. Kupodivu i hodně damage rozdá jednomanový Wingcrafter. U bílé budeme preferovat opět Seraph of Dawn, Moonlight Geisty, Moorland Inquisitory, ale výjimečně se dá zahrát i jeden Voice of Provinces.
 
Abychom byli rychlejší než soupeř, tak tato dvojbarva má několik speciálních triků a bytostí. Oproti jiným bílým a modrým balíčkům není problém nabrat průměrný Defang a Spectral Prison. Kdybychom neměli lítačky, tak by bytost s Defangem mohla blokovat; to zde nehrozí. K dispozici máme i vracení v Into the Void a Vanishmentu, Crippling Chillem a Peel from Reality budeme zpomalovat, zatímco je rozjedeme velmi rychlým Latch Seekerem. S lítačema je vhodný Tandem Lookout, který by nám měl zajistit pravidelnou dávku karet. Podobně je na tom skvělý Amass the Components; na chuť by mi nevadilo hrát ani jeden Geist Snatch jako jediný counterspell. Pokud se otevře uncommonová „anténa“ Favorable Winds, tak máme velikou šanci, že se ji dočkáme, protože do jiných mnoha balíčků nepasuje. Z dalších uncommon bytostí třeba brát vysoko Nearheath Pilgrima, který tu získává obrovský prostor k operování, poté Emancipation Angela, Fettergeista a do balíčku by se mohl vejít i Goldnight Redeemer. Pokud se dožijeme i Archangela, tak by nás vítězství nemělo minout.
 
Někdy se balíček takto sám neposkládá a je třeba jít i defenzivnější cestou. Čas nám dá Angelic Wall, Alchemist’s Apprentice mile rád podskočí pod útočníka a lízne, prima bloker je i Galvanic Alchemist. Modrá a bílá nabízí několik bytostí, které buďto s příchodem něco vrátí anebo provedou jinou neplechu. K zneužítí těchto ETB triggerů tu je Cloudshift anebo opakující se Nephalia Smuggler. Nikoho nepotěší, když každé kolo si například bude muset vracet bytost díky příchodu Mist Ravena anebo když si budete lízat karty přes Gryff Vanguarda.
 
 
 
 
Černá
 
Jaká barva nejvíce utrpěla je jasně černá. V ryze aggro formátu má nejhroší bytosti a není to ani trochu těsné. Nejlepší commonová bytost je nejspíš Undead Executioner, který dokáže zabít 2 bytosti najednou, ale na 4 manách je už poměrně pomalý, anebo Searchlight Geist. Žádná sláva.
 
Černá nemá žádného přirozeného spoluhráče v této sadě. Pokud ale je někde vidět nějaká čáastečná spolupráce, tak je to s červenou. V černé najdeme několik bytostí, kterým nevadí či si přímo přejí umřít, jako zmíněný Undead Executioner, Maalfeld Twins, Evernight Shade, Driver of the Dead anebo Butcher Ghoul, takže rádi se nechají pro dobro obětovat do Blood Connoiseura, Bone Splinterů, Corpse Traderů, Barter in Bloodů a těžit z toho může malý bráška Falkenrath Noblea Blood Artist. V červené rádi umřou Gang of Devils a z toho bude mít prospěch například Havengul Vampire.
 
Právě díky menší sílě černé oproti jiným barvám nebude moc oblíbená na draftování, takže je možný, že černých drafterů na stole může být 2-3 a někdy budou mít k dispozici luxus stavět i monobarvu. Tato barva totiž skýtá hlavně sílu v uncommonech. Například pozdní Barter in Blood a Blood Artist (3.-4. pick) by pro mě bylo obrovské lákadlo + signál, že černá je volná. Kolem těchto karet se dá postavit silný balíček a když nabereme i nějaký removal, mohlo by být vystaráno na solidní deck. Co se týče silných uncommonů, tak rozhodně by neměl kolovat nijak pozdě Homicidal Seclusion, který dokáže hru rozhodnout sám o sobě. Skvělý letec je Demonic Taskmaster a Human Frailty si vždy najde cíl.
 
 
 
 
5C Goodstuff
 
            Je to vzácné, ale i tento deck je možné postavit. Jak? Základ je brát vysoko Borderland Rangery, Abundant Growth a Vessel of Endless Rest. Tímto si ustálíte manabázi a není problém hrát to nejlepší od všech barev. Výhoda těchto decků je, že můžete hrát podle velmi kontrolního plánu, stavět na dražších bytostech a hlavně vyzobáváte ono vzácné zabíjení, kterého najednou můžete mít více než dost. Nehrajte karty, jejichž vykládací cena obsahuje 2 a více barevných symbolů (krom zelené, kterou budete hrát nejvíce). Osobně si nemyslím, že je možné takovýto balíček draftovat každý den, ale pokud se naskytne příležitost, tak bych to nebral jako nereálné. Rozhodně to není nejjednodušší, ale odměna by měla být sladká.
 
 
Shrnutí
 
Top commony – Bíla: Seraph of Dawn
Modrá: Mist Raven
Černá: Death Wind
Červená: Pillar of Flame
 
Berte levné bytosti vysoko nebo budete zašlapáni. Formát je velmi rychlý. Nikdy bych nehrál bytost, která stojí 8 man, 6-7 man je limit a i takové karty by se měly u Vás vyskytovat maximálně jednou. Zabíjení je málo, tak ho šetřete na důležité bytosti a ne na tu první, kterou uvidíte. Na druhou stranu neberte „spacáky“ (aury, které znemožnují očarované bytosti útočit/blokovat/udělovat zranění) nijak prioritně, protože se tu bytosti pomocí Cloudshiftů atd jich snadno zbaví.
 
            To je ode mě vše, příště se můžou Highlander fandové těšit na můj pravidelný rozbor nově vydané sady pro jednokarťáky. Snad Vám tento článek dal do draftovacích začátků této sady nové poznatky. Přeju Vám hodně štěstí a na shledanou
 
Josef „Scalpelexis“ Maršíček
 
 

Komentáře
Autor: Daevil @ čtvrtek 10. května 2012 7:17
Fajn článek, u kterého jsem nemohl dělat nic jiného, než souhlasně kývat hlavou. Mám za s sebou jeden draft na AVR na Fnmku a čtyři na Mtgo a vždy jsem hrál Boros a uhrál třikrát 2:1 a dvakrát 3:0 a zatím nemám v plánu brát jiný archetyp :) Jenom nechápu, proč by jsi bral Heirs of Stromkirk tak nízko, vždyť je to naprostá pecka co mi vyhrála většinu her! A co se týče Cloudshiftů, ty se taky vyplatí brát hodně vysoko. Ale jinak fajn článek.

Autor: Scalpelexis @ čtvrtek 10. května 2012 9:31
Nejdrive diky za reakci:) Co se tyce bodu ohledne Heiru, tak ja jsem z nich zatim nebyl tak moc nadseny. Na prvni pohled vypadaji silne, ale nejsou to humani, nemaji haste (oproti Mad Prophetovi) a stoji 4 many, coz je docela dost. Radeji tu hru ukoncim drive nez pozdeji a tohle je presne ten druh bytosti, ktery trpi na to, kdyz si nekdo zahraje ten Defang a replayovat ho nechci po jakemkoliv bounceu:)

Cloudshift je ok, ale do RW bude slabsi jak do jakykoliv jinych kombinaci s bilou. Neni tam mnoho ETB efektu (Malcontents vyjimka. castecne z toho tezi i Goldnight Commander), spacaku tolik nedostaneme a blinkovat do prekvapivyho bloku taky neni to, co si prejeme.

Autor: Scalpelexis @ čtvrtek 10. května 2012 9:41
A mmch, nechce se mi verit, kolik tech draftu na MTGO mas. Pracujes u Wizardu? Protoze zadny drafty AVR na MTGO jeste neprobehly:)

Autor: Aggrokumano @ čtvrtek 10. května 2012 14:49
No konečně jsi něco dobrýho napsal! Sám bych to tu neutáh :D :D :D

Autor: Scalpelexis @ čtvrtek 10. května 2012 14:52
Doufam, ze jsem to u tebe linkama napravil tak na 3 clanky dopredu:D :D

Autor: Aggrokumano @ čtvrtek 10. května 2012 23:21
Tak zrovna tady se dost hodily, nemusel jsem furt listovat v gathereru ;) Thumbs up :D

Autor: Ufin @ pátek 11. května 2012 9:33
Super clanek :) taky kdyz ted momentalne nehraju me lenocha to usetrilo otvirani dalsi zalozky a hledani karet. super

Autor: Daevil @ sobota 12. května 2012 11:33
jj, sorry, trošku jsem si to prohodil, ty drafty jsou samozřejmě přes ccgdecks a na cockatrice, AVR limited si na onlinu opravdu nezahraješ, sorry, asi bych měl chodit dřív spát xD

Autor: Caranthir @ úterý 15. května 2012 12:38
Nephalia Smugglera bych urcite nezaradil v pickach tak nizko, ta karta dokaze vyhravat hry. Fettergeist, ver mi, zas az takovy ohen neni, prehodil bych jeho poradi s Tandem Lookout (ten je s ohledem na archetyp zase moc nizko - s flyery a neblokovatelnymi patri ihned za Pilgrima). Jinak clanek slusny.

Autor: Scalpelexis @ středa 16. května 2012 10:59
Car. Nemam tak hodne nadraftovano, takze nemuzu delat naprosto presne odhady:) S Lookoutem bych souhlasil, ale se Smugglerem moc ne. Tocil jsem napriklad s Ravenem na urok, ze nebudu temer nic vykladat a nemelo to takovy super efekt. nekde muze byt silny, ale vetsinou bude pomerne pomaly a vicemene zbytecny, pokud k nemu nebudes mit solidni combo piece.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí