pátek 29. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

středa 16. května 2012
Recenze Avacyn Restored Intro Pack: Slaughterhouse
Autor: AdamF @ 14:00 :: 4090 Přečtení :: 3 Komentáře :: :: Standard, Tvorba balíků, Recenze
 

Vítejte u třetí recenze Avacyn Restored Intro Packů.

Intro Pack je předkonstruovaný produkt určený pro začínající hráče. Obsahuje předpřipravený šedesátikaretní balíček, mezi nimi i dvě rare karty, z nichž je jedna foilová, a jeden patnáctikaretní doplňkový balíček – boosterpack.
Tyto produkty nejsou určeny na profesionálnější turnajové hraní, ale po úpravě se z nich dají vytvořit balíčky schopné konkurovat balíčkům na menších turnajích.
K Avacyn Restored vychází pět Intro Packů. Dnes se podrobněji podíváme na černočervený Intro Pack jménem Slaughterhouse (Jatka).

 

Slaughterhouse staví na smrti bytostí. Obsahuje velké množství ničení a spoustu způsobů, jak ze smrti bytostí profitovat. Některé bytosti se po smrti budou moci vrátit a jiné se zase rozpadnou na tokeny. Některé vaše bytosti budou zabíjet jiné vaše bytosti, jiné je vám budou z hřbitova vracet.
V Intro Packu hraje roli i temná monster mechanika, undying, která se vyskytuje pouze na bytostech. Text této mechaniky zní: Když tato bytost zemře, neměla-li na sobě +1/+1 žeton, vrať ji na bojiště s +1/+1 žetonem pod kontrolu jejího vlastníka.

Slaughterhouse WoTC
Main Deck Sideboard
12 Mountain
13 Swamp
1 Blood Artist
1 Bloodflow Connoisseur
3 Butcher Ghoul
2 Demonic Taskmaster
1 Demonlord of Ashmouth
1 Driver of the Dead
2 Evernight Shade
1 Gang of Devils
2 Goblin Arsonist
1 Harvester of Souls
1 Havengul Vampire
1 Hunted Ghoul
1 Maalfeld Twins
2 Raging Poltergeist
2 Reassembling Skeleton
3 Soulcage Fiend
2 Barter in Blood
2 Bone Splinters
2 Fling
2 Grave Exchange
1 Scroll of Griselbrand
1 Unhallowed Pact
 

Foilovou rare kartou balíčku je Harvester of Souls. V Avacyn Restored vyšel i jeho zrcadlový obraz, Soul of Harvest. Pokud obě karty srovnáte, Harvester of Souls vyjde jako vítěz.

Za 4BB získáte 5/5 Demona s deathtouchem, který vám dovolí líznout si kartu kdykoliv zemře jiná netokenová bytost. Tuto bytost můžete kontrolovat vy, ale i váš oponent. Karetní výhoda je důležitá, navíc jako bytost s deathtouch si poradí skoro se všemi bytostmi. Na profesionálnějším hraní ho zatím asi moc neuvidíme, protože se tam pořád najdou bytosti jako Grave Titan, Wurmcoil Engine a Massacre Wurm, ale po podzimní rotaci by se mohl prosadit.

V tomto Intro Packu tedy plní důležitou roli, následuje přehlídka se smrtí spolupracujích bytostí.

Ze smrti bytostí a i ze smrti své vlastní bude těžit Blood Artist. Pokud si pamatujete Falkenrath Noble z edice Innistrad, máte výhodu, protože s ním má mnoho společného. Falkenrath Noble je 2/2 letec za 3B, který vám přidá a soupeři jeden život ubere, kdykoliv zemře on nebo jiná bytost. Blood Artist má úplně stejnou schopnost, ale jedná se o 0/1 za 1B.
Ač se to nezdá, schopnost Blood Artisty je velmi silná a jelikož hrajete velké množství obětovacích efektů a jiných zabíjení, nebál bych se jej zařadit ve více kopiích.

 

Bloodflow Connoisseur je 1/1 za 2B, takže by se obvykle jednalo o naprosto odpadní kartou. Má však další schopnost: kdykoliv můžete obětovat bytost a Bloodflow Connoisseur tak získá +1/+1 žeton. Nejlepší chvílí pro takovéto obětování bytosti je ta, ve které soupeř cílí určitou bytost pod vaší kontrolou např. Lightning Boltem. V reakci na to cílenou bytost obětuje, Bloodflow Connoisseur se posílí o +1/+1 žeton a Lightning Bolt se vyhodnotí bez efektu.

 

S obětováním má mnoho společného i Demonic Taskmaster, lovec samotář, který nemá rád další bytosti na bojišti pod vaší kontrolou. Za 2B dostanete 4/3 letce a bytosti s takovýmito parametry nevídáme často. Taskmaster však má prokletí: každý váš upkeep musíte obětovat jinou bytost než Taskmastera samotného. Pokud kontrolujete pouze Taskmastera, žádné nebezpečí vám nehrozí.
Jedná se o velmi silnou kartu a může vám vyhrát celou hru. Pokud by vám Demonic Taskmaster začal překážet, protože byste chtěli zahrát jiné, lepší bytosti nebo vám na něj soupeř dá Pacifism, máte k dispozici spoustu způsobů, jak se ho zbavit.

 

Nyní jsou na řadě konečně bytosti s undying. Nejslabší z nich je Butcher Ghoul, obyčejná 1/1 Zombie za 1B. Její hlavní výhoda je v tom, že může zemřít dvakrát a přinést vám tak určité výhody. Po návratu z hrobu se jedná o vanilkovou 2/2.

 

Zajímavější bytostí je Evernight Shade. Jedná se o 1/1 letce za 3B s undying, která má navíc schopnost: „B: Evernight Shade získává +1/+1 do konce kola.“ Okamžitě po vyložení půjde o zranitelnou 1/1. Pokud ho ale soupeř zabije, hned se vrátí jako 2/2. A kolo po vyložení bude moct útočit jako létající 5/5.


A nejlepší bytostí s undying je Demonlord of Ashmouth. Za 2BB dostáváte 5/4 letce s undying, což jsou opět čísla, která nejsou nějak častá. Také má Demonlord nevýhodu: když vstupuje na bojiště, musíte ho vypovědět ze hry, pokud neobětujete jinou bytost. Můžete tak tedy opět pomoci Blood Artistovi, Harvesterovi of Souls a mnohým dalším.

Ze smrti jiných bytostí získává výhodu i Havengul Vampire. Za 3R získáte 2/2 upíra, který se posílí o +1/+1 žeton, kdykoliv zemře jiná bytost. To ale není vše, Havengul Vampire získá +1/+1 žeton i tehdy, udělí-li bojové zranění hráči. Pokud ho soupeř nebude blokovat, Havengul Vampire se posílí, pokud ho zablokuje slabší bytostí, Havengul Vampire se také posílí.
Doporučuji nejprve Havengul Vampira posílit z vlastních zdrojů (obětovací efekty, smrt jiných bytostí) a až poté s ním útočit, protože v pátém kole, kdy bude Havengul Vampire schopný útočit, už bude mít soupeř většinou vyložené nějaké silnější blokery.

 

Některé bytosti mají velice užitečný efekt poté, co odejdou do hřbitova. Názorným příkladem je Gang of Devils, 3/3 za 5R, která po smrti udělí 3 zranění, které můžete rozdělit mezi jednu, dvě nebo tři bytosti a/nebo hráče. Pokud se vám to bude hodit, můžete Gang of Devils přes nějaké kouzlo obětovat, pomoci tak svým bytostem a ještě tak poškodit soupeře nebo jeho armádu.

 

Maalfeld Twins je 4/4 Zombie za 5B, která se po smrti rozpadne na dvě 2/2 Zombie. Opět tedy se hodí do obětovacích efektů. Svou schopností vzdáleně připomíná Wurmcoil Engine a je fakt, že bych si Wurmcoil Engine, který je mnohem silnější, bezbarvý a rozpadá se na silnější tokeny, zahrál mnohem radši než Maalfeld Twins.

Soulcage Fiend, 3/2 Demon za 1BB donutí po své smrti všechny hráče ztratit tři životy. I mezi common kartami máte na výběr mezi mnohem zajímavějšími kartami, soupeři většinou tři životy vadit nemusí a navíc Soulcage Fiend ublíží i vám.

Driver of the Dead je 3/2 upír za 3B, který vám po smrti z hřbitova vrátí kartu bytosti s převedenou manovou cenou 2 a méně přímo na bojiště. Takových bytostí je v celém Intro Packu pouze 9, takže by Driver vždy nemusel najít využití a tak bych jej radši vyřadil.

Poslední bytostí s efektem při odchodu do hřbitova je Goblin Arsonist, 1/1 za R, která po smrti udělí 1 zranění do jakéhokoliv cíle. Ano, je tedy výhodné s ním chumpblokovat nebo jej obětovat, ale přesto bych radši zvážil nového Forge Devila, který 1 zranění udělí hned při sestupu na bojiště a zbaví vás tedy problémové bytosti hned.

Reassembling Skeleton je výkonným palivem tohoto balíčku. Za 1B získáte 1/1 Skeletona, který má schopnost “1B: Vrať Reassembling Skeleton ze svého hřbitova na bojiště tapnutého.” Pozor, nejedná se o regeneraci. Můžete tedy posilovat Bloodflow Connoisseur, Havengul Vampire, pomáhat Blood Artistovi a lízat mnoho karet přes Harvester of Souls.
Pokud dokážete Reassembling Skeletona opakovaně obětovávat (například přes Bloodflow Connoisseur), zatímco na bojišti budete mít další z jmenovaných, opravdu oceníte schopnost této uncommon karty. Doporučuji zařadit Reassembling Skeletona v playsetu.

 

Poslední dvě bytosti jsou už bytosti víceméně nezajímavé. První z nich je Hunted Ghoul. Jedná se o 1/2 Zombie za B. Bohužel má nevýhodu: nemůže blokovat Humany. A Humanů se teď mezi decky pohybuje velmi hodně a tak by Hunted Ghoulovi jeho neschopnost mohla celkem vadit a tak bych neváhal jej nahradit.

Poslední bytost je obyčejná vanilková 6/1 za 4R. S obranou 1 ji zabije úplně jakákoliv bytost nebo třeba i Geistlflame. Rozhodně doporučuji Raging Poltergeista nahradit.

To by bylo vše k bytostní části. Nebytostní část nabídne celkem 6 zajímavých spellů.
 

Bone Splinters, sorcery za B, vyžaduje jako dodatečnou cenu k seslání obětování jedné bytosti. Jeho efektem je pak zničení libovolné bytosti. Opět jde vidět krásnou synergii – zemře vaše bytost, zemře soupeřova bytost a Blood Artist, Harvester, Havengul Vampire a další budou profitovat.

 

Fling v tomto Intro Packu také najde uplatnění. Jedná seo o instant za 1R, který jako dodatečnou cenu k seslání požaduje obětování bytosti (opět tedy nastanou různé efekty vašich bytostí) a poté Fling udělí cílovému hráči nebo bytosti tolik zranění, kolik byla síla obětované bytosti.

Skvělou chvíli pro seslání Flingu je moment, ve kterém soupeř cílí vaši bytost ničením. Bytost v reakci obětujete do Flingu a soupeřovo ničení se vyhodnotí bez efektu a navíc ho ještě zraníte.

Barter in Blood je sorcery za 2BB, který donutí všechny hráče obětovat dvě bytosti. Velkou výhodou je, že se tak můžete zbavit i bytostí s hexproof, shroud či bytostí nezničitelných. Soupeři ztráta jeho bytostí uškodí, ale vy na ni můžete mnoho získat, pokud například kontrolujete Blood Artistu nebo Harvester of Souls. Obětované bytosti s undying se vám hned vrátí s +1/+1 žetonem. Barter in Blood je tedy důležitou součástí balíčku, doporučuji zařadit vícekrát.

 

Grave Exchange je možná jediná karta edice Avacyn Restored nebo celého bloku, která má obrázek, jakoby pocházela z Unhinged. Jedná se o manově náročné sorcery (4BB), která vám z hřbitova vytáhne bytost na ruku a cílového hráče donutí bytost obětovat. Efekt je silný, ale obávám se, že je moc pomalý a tak bych dal přednost jiným kartám.

 

Artefakt Scroll of Griselbrand, který stojí 1 bezbarvou manu je asi nejméně zajímavou kartou. Jeho efektem je, že za 1 manu a obětování sebe sama necháte cílového hráče zahodit kartu a pokud kontrolujete Démona, ten hráč navíc ztratí 3 životy. Radši bych dal přednost nějakému tradičnímu zahozování, ať už to bude Distress, Despise, Appetite for Brains nebo i obyčejný Mind Rot.

 

A poslední kartou Intro Packu je Unhallowed Pact, enchantment-aura za 2B, která může očarovat pouze bytost. Tato bytost se po své smrti vrátí na bojiště pod vaši kontrolu. Pokud soupeři očarujete takto jeho bytost, možná s ní přestane útočit, pokud budete mít bytost, která ji v souboji porazí. Stále však ale můžete využít svých ničení a bytost tak získat. Pokud chcete, můžete očarovat I svou bytost, například Harvester of Souls nebo Demonic Taskmaster, které soupeř určitě znovu rád neuvidí.

 

Manová základna sestává ze třinácti Swampů a dvanácti Mountain.

Strategie a možná vylepšení

Klíčem k vítězství je zabíjení bytostí. Chcete zabíjet nejen soupeřovy bytosti, ale i své vlastní. Jejich smrt vám přinese výhody a pokud má daná bytost undying, vrátí se zpět ještě silnější. Spousta bytostí vám dá výhody (Gang of Devils, Maalfeld Twins, Driver of the Dead), když zemřou. Jiné (Blood Artist, Havengul Vampire, Harvester of Souls) vám přinesou výhodu kdykoliv zemře jiná bytost.

Balíček obsahuje i dostatek cíleného ničení.
Kromě zařazení dobrých karet v playsetech můžete přemýšlet o dalších kartách. Při navrhování vylepšeného decklistu se budu snažit vybírat levnější karty. Dobrou volbou by určitě byl Grave Titan, Inferno Titan, Hound of Griselbrand, Liliana of the Veil, Bloodgift Demon, Skirsdag High Priest, Vexing Devil, Killing Wave, Stromkirk Noble a Olivia Voldaren.

Ve finální verzi vylepšeného decklistu jsem zařadil Skirsdag High Priesta, který vám přinese 5/5 Démona s každou zemřelou bytostí. Další novinkou je Killing Wave, která donutí soupeře vybrat si mezi svými životy a bytostmi. K Goblin Arsonistovi jsem přidal Forge Devila. Poslední nově zařazenou kartou je Hound of Griselbrand, 2/2 double strike bytost s udying.

Jatka AdamF
Main Deck Sideboard
4 Blood Artist
4 Havengul Vampire
2 Killing Wave
3 Skirsdag High Priest
1 Harvester of Souls
2 Demonlord of Ashmouth
3 Demonic Taskmaster
3 Barter in Blood
2 Goblin Arsonist
1 Evernight Shade
3 Fling
11 Mountain
14 Swamp
2 Hound of Griselbrand
2 Forge Devil
3 Reassembling Skeleton
 

Doufám, že se vám recenze Intro Packu Slaughterhouse líbila. Pokud vás zaujal, můžete si jej zakoupit u našeho partnerského e-shopu Veselý drak za 229 korun. V nabídce je též kompletní set všech pěti Intro Packů za zvýhodněnou cenu 1099 korun. Příští středu se podíváme na červenobílý Intro Pack Fiery Dawn.

AdamF

Komentáře
Autor: Jamasaky @ středa 16. května 2012 15:26
Recenzia ako má byť. Dobrá práca (zase). Už sa teším na ďalšiu.

Autor: Nakinas @ středa 16. května 2012 18:47
Zdravím, tento balíček si určitě zaslouží aspoň vyzkoušet ale ještě sem nikdy před tím nehrál black decky tak bych se chtěl zeptat: když mám vyložených třeba Bloodflow Connoisseur a Bloodthrone Vampire a obětuju creaturu zaktivují se obě schopnosti? Předem děkuji

Autor: Miraculeux @ středa 16. května 2012 20:42
Zdarec, fajn článek. Sice bych asi návrh na vylepšení udělal BG a trochu více zneužil undying, ale vím, že hlavní bylo držet se co nejvíce předlohy.
Ne, tyto dvě schopnosti se nespustí. Jsou to dvě aktivační schopnosti, u kterých je třeba zaplatit jejich cenu vždy, kdy je chceš použít. Ty tedy obětuješ potvoru a rozhodneš, jakou z nich chceš spustit.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí