pátek 29. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pátek 25. května 2012
Magic the Gathering: Recenze Event Decků „Humanity´s Vengeance“ a „Death´s Encroach“
Autor: JakubMG @ 16:23 :: 6130 Přečtení :: 2 Komentáře :: :: Standard, Novinky, Tvorba balíků
 

Magic the Gathering:  Recenze Event Decků „Humanity´s Vengeance“ a „Death´s Encroach“

 

Po krátké pauze opět zdravím všechny čtenáře serveru magic-guru.cz,

nová edice, nový Event Deck. To je pravidlo platné již více než rok, protože s každou nově vydanou edicí vydávají Wizardi všemožné doprovodné produkty. Ať již obaly, podložky s tematickými obrázky, krabičky a další „bižuterii“, tak i různé Intropacky sloužící zejména začínajícím hráčům k seznámení s Magicem a novou edicí. Před více než rokem k nim pak přibyly i tzv. Event Decky, podle záměrů Wizardů turnajově konkurenceschopné balíčky pro hraní zejména na FNM (Friday Night Magic) turnajích. A o dvojici Event Decků k edici Avacyn Restored která dnes, tedy 25.května, vychází, bude tento článek.

Již potřetí zavítáme do světa Innistradu. Lidé jsou pod velkým tlakem a hrozí, že lidská rasa na Innistradu zanikne. Církev Avacyny je těžce zasažena, magické ochrany jsou oslabeny, lidé zahnáni do svých měst, upíři, vlkodlaci a démoni plundrují a zabíjí vše živé. Jen díky štěstí, vytrvalosti a chytrosti statečných obránců byly hordy nemrtvých a skaabů odraženy od bran Thrabenu. Při útoku byl však zavražděn nejvyšší představitel církve, Lunarcha Mikaeus, což je další tajemství, které se snaží církev před lidmi skrýt. Archandělka Avacyn a její Andělské letky jsou stále pryč, o jejím osudu ví jen úzká skupinka církevních hodnostářů. Ochranná kouzla jsou zesláblá a nikdo neví, co přijde dál.  Do hry ale nyní vstupují i jiné síly. Planeswalkerka Liliana pátrá na Innistradu po démonu Griselbrandovi, který je jedním z těch, jimž slíbila duši. A ten slib se jí nyní vůbec plnit nechce. Aby se zbavila nepříjemného slibu, musí všechny démony, jimž dala duši zničit. Přitom jí ještě navíc pronásleduje planeswalker Garruk, nakažený kletbou. Utkávají se spolu, a i když má Divoký Lovec ze začátku převahu, Liliana opět vítězí a zanechává jej oslabeného za sebou. Postupně Liliana zjišťuje, že Griselbrand se nyní nachází ukryt v Hellvaultu, tajemném kameni z měsíčního stříbra skrytém za Thrabenskou katedrálou. Svatý předmět, který měl ochránit lidskou rasu na Innistradu. Právě do něj byl uvržen Griselbrand během souboje s andělkou Avacynou.  Liliana chvátá na místo, kde se Hellvault nachází. Přemůže stráže a díky vydírání docílí na strážkyni Hellvaultu Thalii jeho otevření. Doposud nikdo neměl odvahu Hellvault otevřít, církev si nebyla jista, co se po rozlomení pečetí stane. Až nyní, tváří v tvář Lilianě a vedena volbou mezi malým a velkým zlem jeho ochránkyně, katarka Thalia neváhá. Hellvault se otvírá, uvěznění andělé v čele s Avacynou vylétají a vrací se zpět na svět, zatímco démon Griselbrand prchá do svého doupěte. Liliana mu je ale v patách, dostihne jej a v dalším souboji zničí. Andělské letky společně s „živou vodou“ pokropenou církví a jejími katary povstávají a vyrážejí bok po boku po celém Innistradu, aby společně zahnali temné síly zpět do doupat, temných hvozdů a krypt a nastolili rovnováhu. Lidská rasa na Innistradu je zachráněna.

Zatím se Wizardi při tvorbě, respektive složení, Event Decků příliš příběhem edice, ke které vycházely, moc neřídili. Tentokrát je tomu ale jinak a jak složení karet, použité rasy, tak barvy many skvěle celý příběh Avacyn Restored doplňují.

Jeden z Event Decků je pojmenovaný Death´s Encroach, využívá pouze černou manu a obsahuje karty zombií, druhým deckem je pak bílomodrý „Humanity´s Vengeance“, ve kterém dostanou prostor, už podle názvu samotného, zase lidé – humani. Jak vidíte, oba Event Decky tentokrát parádně zapadají do příběhu Avacyn Restored dvěma „tribal“ nebo jestli chcete „rasovými“ decky, kdy lidé vyráží znovuobnovit rovnováhu ve světě Innistradu, zatímco hordy nemrtvých zombií se jim v tom budou snažit zabránit. Jak dopadne souboj (respektive spíše porovnání) obou těchto dávných nepřátel? To už zůstane na hráčích samotných a my se oběma balíčkům podíváme na zoubek, respektive na spár v dnešní recenzi.

Takový je stručný úvod k rozboru dnešní dvojice Event Decků. Mnou již několikrát zmíněné slovní spojení Event Deck většině čtenářů už neznámé nebude a nejde pro vás o novinku v magicovém světě. Pokud jste již četli předchozí recenze, sledujete dění nebo jste si některý z nich rovnou již pořídili, můžete směle několik následujících odstavců přeskočit. A nebo…nebo vlastně nemusíte, můžete si připomenout jejich Magicovou historii a znovuoživit vzpomínky.


Pro ty z Vás, kteří, jak věřím, patří mezi magicovou menšinu, se pokusím nejprve vysvětlit onen pojem Event Decku.  Jedná se o Wizardy připravený předkonstruovaný balíček, který by měl být bez dalších úprav hratelný a „konkurenceschopný“ na místním lokálním turnaji nebo FNM ve formátu Standard. Tím nechci řici, že by na jiný formát turnaje Event Deck použít nešel, ostatně, jeden z nich byl prakticky rovnou určen pro formát Extended, respektive Modern, není ale pro ně zamýšlen a navržen. A stejně tak svým záměrem a obsaženými kartami Event Deck prostě není použitelný na skutečně velké turnaje v Magicu, jiné, než místní úrovně, kde je třeba mít balíčky ve vyšší „kvalitě“. Přece jen, Event Decky stojí pár stokorun, bylo by opravdu naivní si myslet, že s ním uspějete v tvrdé konkurenci velkého turnaje.

Wizardi přišli s myšlenkou Event Decku u příležitosti vydání druhé edice Scars of Mirrodin bloku, jíž byla edice Mirrodin Besieged. Myšlenkou a záměrem Wizardů bylo, aby hráč bez turnajového balíčku koupil jeden hotový, rozbalil jej a rovnou mohl na turnaji s „relativně solidní možností“ i něco uhrát. Já bych to řekl jinak - coubertinovsky nikoli vyhrát, ale zúčastnit se. V Event Decku totiž nenajdete nejlepší, tzv. Mythic Rare karty, ale obsahuje vždy minimálně 2-3 velmi dobré (jak herně, tak finančně zajímavé) rare karty doplněné o něco horšími „rare“ kartami jinými, které pak v kombinaci se zbytkem uncommon a common karet (často také velmi zajímavými jak z herního tak i finančního hlediska) dávají dohromady poměrně hratelný a zábavný mix.

Proč si Event Deck vlastně pořizovat? Možnosti a důvody jsou de fakto tři. Event Deck by především měl turnajovému začátečníkovi usnadnit začátky s turnajovým hraním. Dát mu základ co se hratelnosti a tvorby decku týká a pokud hráče zaujme, být možností pro vytvoření turnajově konkurenceschopného a zábavného decku, se kterým by takový hráč mohl mít šanci neskončit mezi posledními. Oproti Intro Packům, které slouží hlavně k naučení hry, seznámení s Magicem a novou edicí a které jsou designovány pro „domácí“ funny hraní, Event Deck je již kvalitativně, finančně i „skillově“ o řád výše.

Druhým cílovým uživatelem je hráč zkušenější, co třeba vlastní jiný turnajový balíček, co by ale chtěl vyzkoušet něco jiného. Takový hráč dostává do ruky vhodný základ pro postavení plnocenného turnajového balíčku, takže nemusí začínat od nuly, pokud na něj nemá karty a musel by je shánět kusově.

Posledním důvodem ke koupi mohou být obsažené karty. Minulé Event Decky, respektive alespoň jeden z dvojice, vždy obsahoval několik finančně zajímavých karet. Zmíním opakovaně vydané Inkmoth Nexusy, Green Sun´s Zenith, dnes jsou opět obsažení Mirran Crusadeři, k dispozici byli Stoneforge Mystikové, zendikarská Verdant Catacombs, Goblin Guide, to jsou jen namátkou zmíněné finančně zajímavé karty. Navíc, celková cena obsažených karet v Event Decku vždy přesahovala, častokrát docela značně, cenu pořizovací.

 

Od teorie k historii. První dvojice se objevila několik týdnů po vydání druhé edice Scars of Mirrodin bloku Mirrodin Besieged, aniž by měla nějaké velké promo ze strany Wizardů. Tyto Event decky byly pojmenované „Into the Breach“ a „Infect and Defile“ - recenzi na ně můžete nalézt zde. Zejména „Into the Breach“ vůbec nebyl špatný, vycházek z konkurenceschopného balíčku zvaného Kuldotha Red. Druhý z dvojice byl…takovým ne úplně povedeným pokusem o UB control. S vydáním poslední edice Scars of Mirrodin bloku - New Phyrexie - přišla druhá dvojice Event decků - War of Attrition“ a „Rot from Within“, jejichž recenzi pro změnu můžete nalézt zde.  Zejména „Rot from Within“ naplnil očekávání po hratelném balíčku, druhý také nebyl špatný a z Event Decků se stal faktický doplněk nové edice. V edici M12 vyšly „Vampire Onslaught“, který byl opravdu tehdejší finanční bombou a velmi pěkně sestavený iluzorní „Ilussionary Might“.  Jejich recenzi si pak můžete přečíst pro změnu tady. Innistradskými Event Decky byly „Hold the Line“, což byl bílý human deck (takže se historie lehce opakuje) a zeleno modro černý „Deathfed“. Recenze k Innistradské dvojici najdete zde. Poslední zatím vydanou dvojicí (krom té dnes recenzované) byly Event Decky k edici Dark Ascension, celočervený „Gleeful Flames“ a trojbarevný „Spiraling Doom“. Recenzi na ně, pokud by Vás zajímala, naleznete pro změnu tady.

V dosud vydaných dvojicích Event Decků byl jeden z dvojice vždy ten relativně hratelnější, potřeboval méně vylepšení nebo obsahoval cenově hodnotnější karty, takže se jeho koupě vyplatila i po cenové stránce. Druhý z dvojice balíčků byl tedy logicky většinou ten slabší a levnější, buď hůře fungoval, potřeboval více karet na doplnění, aby se stal více konkurenceschopným nebo prostě neobsahoval takové finanční bomby jako balíček druhý. Jak si v tomhle ohledu stojí nová dvojice, na to se pokusím odpovědět v následujících řádcích tohoto článku.

Pokud moje recenze nečtete poprvé, jistě si vzpomenete, že Event Decky (a nejen je) hodnotím již poněkolikáté podle zaběhlých kriterií. Jako již v minulých článcích, opět si spolu položíme několik otázek, které by po zodpovězení měly napovědět, zda a komu je nová várka Event Decků určena, jak se hrají, zda má jejich koupě finanční smysl a zda je možné kvalitativní rozšíření zakoupeného Event Decku. Finální rozhodnutí koupit/nekoupit je samozřejmě na čtenáři, já se pouze pokusím rozhodování ulehčit a k tomu slouží těchto 7 otázek:

1/ Je Event  deck hratelný?
2/ Je Event deck určen pro začátečníka?  
3/ Je Event  deck určen i pro pokročilého či zkušeného hráče Magicu?
4/ Je Event deck turnajově konkurenceschopný, jak uvádějí Wizardi?
5/ Lze Event deck dále kvalitativně vylepšit a použít jej jako základ decku více konkurenceschopného na turnaji?
6/ Vyplatí se jeho koupě cenově?
7/ Jak dlouho Event deck ve stávající podobě vydrží?

Otázka 1/ se týká stavby balíku jako takového a jeho samotného hraní. Otázka 2/ a 3/ pak říká, komu je balíček určen. Oproti tomu otázka 4/ a 5/ by měla dát odpověď na marketingové tvrzení Wizardů říkajících „rozbal Event Deck a vem ho na turnaj“. Nad otázkou č. 6/ zauvažuje každý – prostě jaká je finanční hodnota obsažených karet. Poslední otázka č.7/ odpoví na otázku, jak dlouho můžete Event Deck ve stávající podobě hrát na turnaji formátu Standard.

Oba nové Event decky si samozřejmě můžete zakoupit na partnerském e-shopu serveru magic-guru.cz Veselý drak tím máte možnost finančně podpořit fungování serveru. Death´s Encroach stojí 499,- Kč. Humanity´s Vengeance“ též pořídíte za stejných solidních 499,- Kč. Zvýhodněné balení obou dvou dnes recenzovaných Event decků pořídíte též na Veselém drakovi za 899,- Kč.

Obsah balení má opět svou svou již tradiční podobu. Každý z obou Event Decků obsahuje 60 samostatně zabalených karet hlavního balíčku, které doplňuje 15 karet sideboardu. V balení pak naleznete dvacetistěnný „spin-down counter“ jako počitadlo životů s motivem církve Avacyny, který je znakem edice Avacyn Restored. Pro „Death´s Encroach“ je kostka modrá s bílým žíháním, pro „Human´s Vengeance“ v lahvově zelené barvě s modrým žíháním.

Balení dále obsahuje ještě tradiční krabičku na karty z tvrdého kartonu. Pro „Death´s Encroach“ je v šedočerné barvě, kde na přebalu cení zuby Crypt Creeper, pro „Human´s Vengeance“ má krabička bílou barvu s šedým mramorováním, kde na kartonovém obalu je natištěn obrázek z karty Divine Deflection Pro začátečníky jsou navíc přibalena i složená základní pravidla Magicu, která jsou stručný úvodem pro hraní hry samotné. A pro všechny ostatní v balení ještě zůstává krátký návod ke hře pro daný konkrétní Event Deck, který je současně jeho představením s herním doporučením, taktikou a návrhy na možné vylepšení.


Tak, to by na úvod mohlo stačit. Historii Event Decků, stručné představení dnešní dvojice a vysvětlení jejich vývoje máme za sebou, předtím, než se spolu vrhneme na jednotlivé Event Decky, seznámím Vás krátce s jejich vzájemným hraním. Dnešní dvojice tvoří takovou výjimku z doposud vydaných dvojic. Zatím byl jeden balíček většinou kontrolnější, těžiště jeho hry byla mid a late game, zatímco druhý byl většinou „hurá“ agresivní deck.  Tentokrát jsou oba vydané Event Decky hodně útočně laděné a late game jim příliš nevoní. Černý by měl být rychlejší a bílý o něco pomalejší, ale rozhodně to není jako v minulosti – jeden rychlé aggro, druhý pomalý kontrol. Jelikož nemám možnost se nyní dostat na standartový turnaj, proto jsem pro otestování hratelnosti zvolil metodu Duel Decků a sehrál spolu s kamarádem Honzou (Johny, díky) několik her proti sobě s oběma Event Decky z dnešní dvojice. Byť na souboj proti sobě nejsou designované. Lepší ale něco, než nic. K testování jsme využili všem jistě známého program Magic Workstation (MWS). Ten má občas dost zajímavé míchání, takový Mental Misstep jsem měl na úvodní ruce 5x z prvních pěti her…na to, že jsou tam jen dva...no nic :o)

Ale zpátky ke vzájemnému hraní. Celkové skóre dopadlo 6:4 pro Humany, byť po prvních hrách bylo 5:1. Na manaflood to bylo 1:1, takže zbytek je i tak průkazný. Ani jeden z balíčku není nějak nevyrovnaný ať již v pozitivním, či negativním smyslu. Oba šlapou, jak mají, obsahují solidní množství odpovědí na situaci na stole, černý zombie deck je více přímý, u bílomodrých humanů je třeba už trošku více přemýšlet a zvážit nejlepší herní řešení. Zda exilovat tu či onu nestvůru, které dvě nestvůry spárovat, kterou dříve vyložit. Je prostě fakt, že Mirranský Crusader zatne zombiím tipec, protože jeho protekce na černou, zvláště když se jej černý balík nemá jak zbavit, je prostě konečná. Hry probíhaly tak, že se zombie snažily tlačit od počátku, bílomodří se snažili zastavit tlak, protivníka zdržet, spojit díky soulbondu své bojovníky a zkusit zvítězit. Bylo znát, pokud jedné nebo druhé straně dorazila dobrá ruka a následná draw, pokud přišel balíček ideálně, soupeř ať zombie nebo lidé tahali za kratší konec. Hraní proti sobě sice nebylo tak zábavné, jako u Duel Decků, ale při tomhle rychlém zhruba dvouhodinovém testu mi nevyšla najevo ani u jednoho či druhého balíčku nějaká zásadní chyba. Pár karet by se samozřejmě dalo nahradit vhodnějšími, zemí mohlo být tradičně o něco méně, ale balíčky nemají žádnou výraznou vadu, co by bránila jejich hraní.

Možná si po prohlédnutí decklistů a přečtení řádků výše řeknete…co to ten chlap píše za bláboly? Že ty decky nemají výrazné konstrukční chyby? Že jsou dobře sestavené? Že se nehrají špatně? A…z hlediska vyloženě turnajového, respektive turnajového na „nějaké“ úrovni byste měli pravdu. Jistě, šly by sestavit líp, asi i z nějakých obyčejnějších karet, našly by se jistě i vhodnější, na druhou stranu, podívejte se na jejich cenu a prostě je to jasné. Těžko si lze myslet, že balíčky prodávané za pět stokorun budou nabušené drahými kartami a smetou turnajově prověřené TOP balíky nebo s nimi budou hrát rovnocennou hru. Nebudou, prostě ani nemohou. To je jako chtít od Oktávky, aby předhonila Lambo. Ale stojím si za tím, že v rámci nějakého záměru, cílové skupiny hráčů a finančního rámce vůbec nejsou sestavené špatně, mají myšlenku, mají synergii a hra s nimi není nuda. Byly určitě v předchozích dvojicích Event Decků balíčky lepší. A na druhou stranu i podstatně horší, tyhle dva mi v rámci všech zatím vydaných vyjdou jako naprosto solidní průměr, bílomodrý „Humanity´s Vengeance“ možná i lehce nadprůměr – třeba když jej srovnám s podobným „Hold the Line“ -  bavil mě osobně rozhodně víc.

Podrobnější informace o obou recenzovaných Event Decků naleznete dále ve článku, kde má každý Event Deck svou samostatnou část a detailní rozbor. A teď již konečně přistupme k prvnímu z nich, kterým je…

 

Event deck „Humanity´s Vengeance“

 

„Lidská pomsta“ nebo chcete-li „Lidská odplata“ je sestavena z karet bílé a modré barvy. Pokud byste ale čekali UW kontrol, jakožto klasického zástupce téhle barevné kombinace, musím Vás hnedka na úvod lehce vyvést z omylu. Dnes se o kontrolu, jak jej znáte, rozhodně nebudeme bavit, ba naopak. Jde o aggro deck, kde karet nestvůr je víc, než kouzel a nestvůry nemají nějaká velká čísla, postavený opět na rase Humanů. Připomíná vám to něco v souvislosti s Event Decky? Pokud si vzpomenete na dvojici Event Decků z Innistradu, jeden z nich se jmenoval „Hold the Line“ a …šlo překvapivě také o Human aggro deck. Jen byl celý v bílé barvě a stejně jako „Humanity´s Vengeance“ využíval poměrně dost stejných karet. Dnešní lidský Event Deck má ale v sobě navíc onu modrou barvu a využívá karty s jednou novou vlastností, kterou přinesla edice Avacyn Restored – Soulbond.  Ale…o ní až na dalších řádcích. Stylem hry se jedná o takovou kombinaci agresivního a kontrolního decku, byť to není ani vyloženě klasický tlačák hned od úvodu a ani nejde o kontrol, jak si jej představíte, byť obsahuje i nějaké ty kontroluji zaměřené karty. I tak budete používat hlavně hrubou sílu a soupeře budete chtít pokud možno co nejrychleji převálcovat. Dlouhá hra proti silným tělům určitě není to, co byste preferovali. Máte sice i tak odpovědi, ale malý človíček se s těžkou vahou moc měřit nemůže. K rychlejšímu vítězství pak využijete i novou mechaniku z edice Avacyn Restored – již zmíněný Soulbond, která umožňuje k sobě párovat dvě nestvůry tak, aby obě získaly dohromady navíc nějaké pěkné vlastnosti. Bude jen na vás, jak se rozmyslíte a kterou nestvůru spojíte dohromady s jinou. Nejen spojením duší živ je člověk, proto máte k dispozici i nějaký ten removal, odchody do exilu a tapování soupeře. Takže, jaké lidské bojovníky a karty kouzel Wizardi vybrali tentokrát?

Nejdříve začnu trošku jinak než obvykle, zeměmi. Díky dvoubarvě v balíčku nejsou pouze basic landy, ale i jedna dvoubarevná – tou jsou dvě raritní Glacial Fortress a jedna aktivovací – také rare Moorland Haunt. Díky ní si můžete (po zaplacení many bílé a modré barvy, jejím tapnutí a vyexilování nestvůry z hrobu) vytvářet 1/1 bílé létající Spirit tokeny. A teď už na nestvůry. Jednomanový slot má rovnou 3 zástupce. Gideon´s Lawkeeper umí za manu a své tapnutí tapnout cílovou soupeřovu bytost, Nephalia´s Smuggler umí za 4 many a své tapnutí exilovat vaší cílovou nestvůru a následně jí opět vrací na bojiště. Možná si říkáte, proč vlastně, ale dá se takhle zablokovat soupeřova nestvůra a ochránit vlastní. Nebo se dá spustit trigger, který exilovaná nestvůra nabízí při svém příchodu na bojiště. V „Humanity´s Vengeance“ jí můžete využít třeba na spárování vašich bojovníků s abilitou soulbond. Nelíbí se vám spárovaná dvojice, není problém, soulbondem vybavenou nestvůru si „bliknete“ a můžete vesele spojit s jinou volnou. Wingcrafter právě soulbond, zmíněný v předchozí větě, už nabízí a pokud je spárovaný s jinou nestvůrou, obě získají létání. Dvoumanový slot u nestvůr je zastoupen pouze jedním kouskem – je jím Nearheath Pilgrim. Na rozdíl od jednomanových humanů, kteří měli staty 1/1, má poutník staty 2/1 a navíc opět abilitu soulbond. Díky ní pak on a s ním spárovaná nestvůra získají pro změnu abilitu lifelinku, takže si díky nim můžete doplňovat své ztracené životy.  Trojmanovek bude nejvíc. Začnu hned takovým „falešným“ trojdropem, je jím již minimálně jednou v Event Decích využitý Porcelain Legionaire z edice New Phyrexia. Využívá totiž phyrexianskou manu a díky ní se dá seslat i za dvě many bezbarvé, kdy jednu nutnou bílou můžete nahradit dvěma životy. Jinak je to 3/1 tělo, co má first strike. Regulérní trojmanovkou je pak raritní Blade Splicer. Tělo nic moc, ale při svém příchodu vám dá navíc ještě 3/3 golema, kterému ještě přidá first strike. Takže…může být ideálním cílem pro Nephalia Smugglera, ten ho blikne a máte na stole dalšího golema.  Tandem Lookout je zas „jen“ 2/1, ale opět má soulbond, díky kterému on a s ním spárovaná nestvůra umožní líznout kartu, pokud se kterékoli z nich povede udělit damage protivníkovi. Fiend Hunter je takový removal na nožičkách. Při svém příchodu označí cílovou nestvůru, která jde do exilu do té doby, dokud je Lovec démonů na bojišti. Mirranského Crusadera určitě znáte, není v Event Decku poprvé, je to 2/2 tělo s protekcí na černou a zelenou a navíc doublestrikem.

Kouzel je pouze pět. Jednomanový Mental Misstep, který lze hrát jak za modrou manu, tak za ztrátu 2 životů, counteruje kouzlo s manacostem 1. Righteous Blow dá za jednu bílou 2 zranění cílové útočící nebo blokující nestvůře. Oblivion Ring je enchantment, díky kterému můžete exilovat cílový permanent, jediné omezení je, aby nešlo o zemi. Dismember je další kouzlo z Nové Phyrexie, které využívá phyrexianské many. A vás bude stát při seslání v tomhle balíčku vždy minimálně 4 životy, pro jeho seslání jsou třeba dvě černé many, které v balíčku nemáte. Trošku podivné…. Nicméně zpět k vlastnostem Dismemberu, jím zacílená nestvůra dostává postih -5/-5 do konce kola, což je pro většinu z nich konec. Posledním kouzlem je raritní Divine Deflection, jeho seslání stojí 1 bílou manu a pak volitelný počet. Efekt je pak ten, že předejde X zranění, které by bylo způsobeno vám nebo vaší nestvůře a pokud tomuto zranění opravdu předejdete, Divine Deflection naopak udělí X zranění cílové nestvůře či hráči.

Tolik stručný popis jednotlivých karet, pojďme se podívat na kompletní decklist.

Humanity’s Vengeance WoTC
Main Deck Sideboard
2 Glacial Fortress
9 Island
1 Moorland Haunt
12 Plains
1 Blade Splicer
4 Fiend Hunter
4 Gideon’s Lawkeeper
1 Mirran Crusader
3 Nearheath Pilgrim
2 Nephalia Smuggler
1 Phyrexian Metamorph
4 Porcelain Legionnaire
3 Tandem Lookout
2 Wingcrafter
2 Dismember
1 Divine Deflection
2 Mental Misstep
3 Oblivion Ring
3 Righteous Blow
3 Cathedral Sanctifier
2 Cloudshift
2 Inquisitor Exarch
4 Mana Leak
3 Negate
1 Pacifism


Celkem se tedy v main decku balíčku nachází 22 zemí, 20 nestvůr a dalších 18 kouzel. 7 karet je pak raritních, zbytek jsou karty typu common a uncommon. Manová křivka Event decku „Humanity´s Vengeance“ (kterou jsem převzal z programu Magic Workstation) pak vypadá takto. 


Finance: Vyplatí se, nevyplatí se. Mám koupit, nemám koupit. Co si budeme povídat, obsažené karty, co se finanční stránky týká, budou zajímat každého. Tak pojďme na to. Soustředit se musíme logicky na rare karty s tím, že je doplní i nějaké lepší uncommony. Finanční superbomba, jako byly třeba Nexusy, Verdant Catacombs nebo Goblin Guide obsažena není, rare jsou ale docela solidně finančně vyrovnané. Nejdražší kartou je Phyrexian Metamorph za 130,- jen těsně následovaná Mirranským křižákem za bratru 120,-. Následující dvojice Glacial Fortress je dohromady za 180,-, Blade Splicer za 100,- Kč, Moorland Haunt za 30,- a Divine Deflection za 20,-. V rare kartách jsme na 580,- Kč, což je o skoro 100 korun více, než je pořizovací cena balíčku. K tomu přidejte 2 Dismembery po 40Kč/kus, 3 Oblivion Ringy po dvacce za jeden, 4 Mana Leaky po 12 korunách a Misstepka za 20,- Kč. To je dalších cca 210,- Kč navíc a pak zbývají různé 3-7 korunové karty, které by cenu logicky také ještě navýšily, pokud byste je kupovali samostatně. Ty ale nemá cenu sčítat kus po kusu.  Řekneme, že celkem by všechny karty měly dohromady určitě přes 9 stovek, takže…finančně rozhodně plus. Počítejte ale samozřejmě s faktem, že ceny karet v magicu jsou kolikrát jako JO-JO a po rotaci určitě podstatně klesnou. A abyste si nemysleli, že jsem si hodnoty vycucal z prstu, počítáno bylo podle cen k 20.5. v Černém Rytíři.


Trvanlivost: S trvanlivostí to u „Human´s Vengeance“ bude trochu horší. Byť do rotace zbývají stále více než 4 měsíce, velká část obsažených karet a bohužel hlavně ty „nejlepší“ jsou buďto ze Scars of Mirrodin bloku nebo z edice M12 – ať již Mirranský křižák, Metamorfoza, Blade Splicer, Dismember, respektive Glacial Fortress či Oblivion Ring. U karet z M12ky - Glacial Fortress, Mana Leaku a možná i Oblivion Ringu je celkem slušná šance, že by se v dalším core setu (M13) mohly objevit, ale…spolehněte se na to. Pokud byste tedy chtěli balíček vylepšit, je třeba počítat i s trvanlivostí a vzít v úvahu, že základní karty Event Decku zanedlouho prostě zmizí. 

Co možné vylepšení? Prostor pro vylepšení a změny tu určitě je. Pokud bych se snažil zachovat maximum karet z Event Decku a cílem by zůstalo zachovat myšlenku duševně svázaných nestvůr (prostě zachovat soulbond jako nosné téma) a balíček více zrychlit, postupoval bych při změnách takto. Landů je možná až moc. Myslím, že 23 by byl dostatečný počet. Jelikož hrajeme dvoubarvu, je třeba stabilizovat manovou základnu – tedy doplnit Glacial Fortressy na plný počet čtyř kousků. Pokud máte relativně volný kredit na nákup karet, můžete přidat ještě i Seachrome Coasty z edice Scars of Mirrodin, ty jsou také v bílé a modré barvě many. Jen ta jejich cena…Poslední úpravou zemí by bylo přidání dalšího Moorland Hauntu. Z nestvůr bych odstranil Gideon´s Lawkeeery, místo nich by do balíku šel Doomed Traveller. To je sice jen 1/1 lidský voják, po smrti se však vrací v podobě 1/1 létajícího bílého Spirita. Mirranský křižák by mohl dostat jednoho bratříčka, místo Porcelain Legionaira by přišel o jednu manu levnější Accorder Paladin z Mirrodin Besieged. Ten je též 3/1, ale nemá first strike, disponuje abilitou battle cry, která v případě, že zaútočí, přidává všem ostatním útočníkům +1/0 do konce kola. Poslední hlavní posilou je další soulbondem vybavený paladin – Silverblade Paladin. A docela mě překvapilo, že není v Event Decku místo Mirranského křižáka. Je také 2/2, ale v případě, že je spárován s nějakou jinou bytostí, obě dvě dostanou doublestrike. Tak se jen podívejte na vlastnosti ostatních soulbondových nestvůr a je vám jasné, že tenhle paladin se bude s ostatními rád družit. Je libo liftink s doublestrikem? Létání s doublestrikem? Dvojité braní karet díky doublestrike? Vyberte si. Takže toho rovnou ve čtyřech kouscích. Poslední novou nestvůrou je Champion of the Parish, alias „Pařížan“. Na začátku jen 1/1, ale roste o +1/+1 pokaždé, když vám na stůl přijde další Human. Dismembery a Mental Misstepy, které se přesunou do sideboardu, pak nahradí Gather the Townsfolk. Tohle kouzlo – sorcery vám přidá 2 1/1 Humany a v případě, že máte 5 a méně životů, vykládáte na stůl tokenů rovnou 5. Co se sideboardu týká – Mana Leaky mohou zůstat, doplní je místo Negate Flashfreeze proti červené a zelené, Misstepy, Divine Deflection a další Fiend Hunteři se přesunuli do side z maindecku. Nově bych doplnil Timely Reinforcements, pokud by nějaký balíček byl ještě agresivnější, rychleji ubíral životy nebo měl převahu nestvůr. A na neutralizaci artefaktů a enchantmentů by tu byl Leonin Relic-Warden.


Upgraded Humanity´s Vengeance Milape
Main Deck Sideboard
4 Glacial Fortress
7 Island
2 Moorland Haunt
10 Plains
1 Blade Splicer
3 Fiend Hunter
3 Doomed Traveller
2 Mirran Crusader
2 Nearheath Pilgrim
2 Nephalia Smuggler
3 Accorder Paladin
2 Tandem Lookout
2 Wingcrafter
4 Silverblade Paladin
3 Champion of the Parish
4 Gather the Townsfolk
4 Oblivion Ring
2 Righteous Blow
3 Mana Leak
3 Flashfreeze
2 Mental Misstep
2 Timely Reinforcements
1 Fiend Hunter
3 Leonin Relic-Warden
1 Divine Deflection

Finanční náročnost úpravy by nemusela být nějak extra přehnaná. 2x Glacial Fortress 200,- Kč, Moorland Haunt za 30,-, druhý Crusader 120,- korun, čtveřice Silverblade Paladinů za 500,-, 3 šampioni 400,-, zbylé karty tak kolem stokoruny. Dohromady byste v případě mnou navržené úpravy museli k ceně Event decku připočíst ještě cca 1350,- korun, takže do dvou tisíc byste se vešli. A to mi přijde docela solidní, pokud byste chtěli ještě doplnit Seachrome Coasty, počítejte 300,- korun za jeden kus.     

Pokud bych si ale stavěl nějaké vyloženě „plnohodnotné“ UW Humany, nejspíše bych zařadil karty ještě jiné a přeci jen rozboural balíček počítající s větším množstvím nestvůr s abilitou soulbond. UW humani patří nyní k jednomu z T1 decků na Standardu, navíc jim nyní přibilo pár solidních karet. Ale je pravda, že výsledný decklist by byl…zase úplně finančně jinde. O dost jinde, řekněme si to na rovinu. Co se zemí týká, přibyla by ještě Cavern of Souls, která zabrání counterování „tribal“ nestvůr. Takže pro Váš balíček celkem jasná věc. A rozhodně by byla obsažena v plném počtu i Seachrome Coast, kterou jsem pro upgrade Event Decku z důvodu ceny nezařadil. Z creature – byť hovořit takto o lidech je lehce podivné – navíc, krom nestvůr zmíněných již při upgrade Event Decku, přibude Thalia, legendární 2/1 s first strikem, která zdražuje noncreature kouzla. Bílomodrý Geist of Saint Traft je pro změnu další legendární nestvůra, pro změnu s hexproofem, takže je necílitelný kouzly a abilitami. Když navíc zaútočí, přidá vám létacího Anděla do konce kola, takže máte šanci získat solidní vzrušnou, byť dočasnou převahu. Jelikož máte vaše bojovníky v bílé, můžete směle doplnit enchantment Honor of the Pure, který vaše bílé nestvůry posiluje o +1/+1. Sword of War and Peace je pak equipment, který do ruky rád vezme kterýkoli váš bojovník.

UW Humans Milape
Main Deck Sideboard
8 Plains
3 Moorland Haunt
4 Cavern of Souls
4 Seachrome Coast
4 Glacial Fortress
4 Doomed Traveler
4 Accorder Paladin
4 Champion of the Parish
2 Thalia, Guardian of Thraben
2 Fiend Hunter
3 Geist of Saint Traft
4 Silverblade Paladin
3 Mirran Crusader
3 Honor of the Pure
4 Gather the Townsfolk
1 Sword of War and Peace
3 Oblivion Ring
 

 

K rozboru „Humanity´s Vengeance“ už nemám kromě závěrečného zhodnocení co víc dodat, pojďme si tedy spolu shrnout odpovědi na otázky položené v úvodu článku.

1/ Je Event  deck hratelný? Pokud jen trošku přijde, což je problém každého balíčku, hraje se docela solidně, neměl bych problém jej na hraní doporučit.

2/ Je Event deck určen pro začátečníka? Pro úplného začátečníka asi nebude, mírně pokročilý hráč by jej zvládnout měl, víceméně si chce pohlídat, co kdy hrát a co jaké karty je v danou chvíli nejvhodnější spárovat.

3/ Je Event  deck určen i pro pokročilého či zkušeného hráče Magicu? Pokud máte rádi UWčka a nechcete hrát zase ten samý starý (a dle mě nudný) kontrol, UW humani nemusí být špatná volba.

4/ Je Event deck turnajově konkurenceschopný, jak uvádějí Wizardi? Ono tohle je vždy ošidné. Event Decky nejsou špatně sestavené, ale přece jen na turnaj to většinou není. Ono ruku na srdce, budu se opakovat, ale pokud by turnaje měly vyhrávat balíčky za +/- 600 korun, byť karty v nich jsou většinou dražší než pořizovací cena, asi by něco nebylo v pořádku. Tenhle by ale 2:2 na FNMku mohl uhrát, strategii a synergii nemá vůbec špatnou a když nedostanete manaflood a aspoň „trošku“ přijde, umí hru rozjet velmi solidně.

5/Lze Event deck dále kvalitativně vylepšit a použít jej jako základ decku více konkurenceschopného na turnaji? Určitě ano, jen je třeba počítat s tím, že UW kombinace patří k těm finančně náročnějším. Humani se ale na Standardu hrají a celkem úspěšně.

6/ Vyplatí se jeho koupě cenově? Vyplatí, byt drahé karty za čas cenově klesnou.

7/ Jak dlouho Event deck ve stávající podobě na Standardu vydrží? V základní podobě pouze do rotace, pak ty nejlepší karty ze Standardu zmizí. Filosofie zůstane zachována, ale bez nejdražších karet. Takže zde hodnocení nebude nic moc…bohužel. A stačil by přitom místo křižáka jeden paladin.

Pokud vás po mém zhodnocení „Humanity´s Vengeance“ zaujal, podívejte se na stránky Veselého draka, kde si jej za 499,- můžete zakoupit. Lidskou pomstu máme úspěšně za sebou, pojďme na jeho bratříčka. Tím je

 

Event deck „Death´s Encroach“

 

Druhým balíčkem z dnešní dvojice je celočerný deck, nazvaný „Death´s Encroach“. Název by se do češtiny dal přeložit jako Zásah Smrti a pojmenování je naprosto výstižné a balíčku naprosto odpovídá. Budeme hrát s nemrtvými kreaturami, tentokrát to nebudou vampýři, ale zombie. Tenhle tribal / rasa dostala v Innistradském bloku hodně dobrých karet a víceméně už od Dark Ascencion bylo jisté, že zombie balík bude hráči minimálně zkoušen. Je sice pravda, že na současném poměrně hodně turbulentním Standardovém fieldu neslaví zombie nějaké převratné úspěchy a nejde o T1 deck, ale hratelní dále budou a na nějakém menším turnaji myslím svoji službu jako tribal deck určitě odvedou.

Už ze své podstaty nebudou zombíci balíčkem pomalým. Naopak, budete chtít tlačit a soupeře zaplavit záplavou menších kousavců, aby jim vyčerpaný podlehl dříve, než si sám vyloží dost silných nestvůr na obranu. Sice se mezi nimi najde i vyloženě kontrolní karta, ta má ale doplněk modré a obsažena tedy není. Balíček je založený na agresivním tlaku na soupeře, kdy na něj ideálně každé kolo sesíláte nějakou hrozbu a co nejdříve se snažíte snížit životy soupeři na 0. Aby útoky prošly, máte k dispozici poměrně dost removalu, pokud nestvůry umřou, buďto se samy mohou vrátit znovu na stůl nebo máte karty, jak je z jejich krypt do hry vrátit. Jaký nemrtvý guláš tedy Wizardi do balíčku zamíchali?

Začněme nestvůrami, na jedné maně máme Diregraf Ghoula, což je 2/2 tělo, které ale přijde taplé do hry. Gravecrawler má o 1 bod dozadu méně, ale má skvělou zombií vlastnost – pokud je v hrobě a na stole se nachází jiná zombie, jde jej zahrát i z hrobu. Takže se ideálně hodí nejen do tlaku, kdy na soupeře skáče neustále zpátky, ale také na různé kouzlení, které říká „obětuj bytost, aby se něco stalo“. Jeho nevýhodou je, že nemůže blokovat.Dvoumanový slot je zastoupený o něco více jak jednomanový. Crypt Creeper je opět „jen“ 2/1, ale pokud jej obětujete, můžete z hrobu exilovat jednu kartu. Což je dnes vlastnost poměrně dost aktuální. Gloom Surgeon je vlastně jedinou nestvůrovou výjimkou v celém balíčku, nejde totiž o zombii, ale spirita. Opět 2/1 tělo, které v případě, že by mu bylo uděleno zranění v boji, tomuto zranění předejde tím, že místo toho vyexilujete příslušný počet karet z vrchu knihovny. Highborn Ghoul je podobný Diregraf Ghoulovi, také jde o 2/2 tělo, ale navíc má abilitu intimidate, takže jej mohou blokovat pouze artefaktové nestvůry a nestvůry stejné barvy. A jsme na třech manách – začněme Cemetery Reaperem. Je to lord, který o +1/+1 posílí všechny vaše zombáky, a za 3 many a tapnutí můžete díky němu na stůl položit zombie token, pokud ještě navíc z hrobu vyexilujete jednu kartu nestvůry. Ghoulraiser je takový zombií Gravedigger, pokud přijde na stůl, náhodně si vracíte jednu zombie kartu do ruky. Jinak je to opět…ano, hádáte správně 2/2 tělo. Geralf´s Messenger je asi vaší nejsilnější kartou. Když přijde poprvé na bojiště, podobně jako Diregraf ghoul přijde taplý, ale soupeře ztrácí 2 životy a posel má 3/2 sílu. Navíc ale disponuje vlastností „undying“, která se objevila v edici Dark Ascension, tedy v případě jeho smrti, pokud na sobě nemá žádný counter, vrací se ihned zpátky na bojiště a jeden +1/+1 dostane…takže je z něj hnedka 4/3 tělo. A jelikož přijde znovu do hry, opět soupeř ztratí 2 životy. Jedinou čtyřmanovou nestvůrou je Skinrender. 3/3 tělo, který při svém příchodu na další cestu vybaví cílovou nestvůru třemi -1/-1 countery.

Co kouzla? Zabíjení je obsazeno hned trojicí adeptů. Doom Blade ničí cílovou nečernou bytost, Go for the Throat pro změnu zničí jakoukoli nestvůru, pokud zrovna není artefaktem. A Dismember, který se v Event decku objevuje již poněkolikáté, nadělí cílové nestvůře -5/-5 bodů do konce kola. K dispozici máte i discard, jmenovitě jednomanový Despise, který umožní zahodit soupeři z ruky planeswalkera nebo nestvůru. Lízání karet umožní instantní Altar´s Reap, který se dobře kombí právě s výše zmíněnými Gravecrawlerem a Geralf´s Messengerem. Můžete jej ale klidně zahrát v situaci, kdy váš slabý bloker by stejně soupeři nestvůru nezničil, damage díky němu nedostanete, tak místo aby jen tak zmizel v hrobě, ještě za sebe něco přinese. Poslední kartou balíčku je pak Laswrithe, což je oživlá zbraň původem z Nové Phyrexie. Nestvůra, která jí má k sobě přiřazenu, dostane navíc tolik +1/+1, kolik máte v danou chvíli na stole bažin.

Co sideboard? Appetite for Brains v něm doplňuje Despise, jde též o jednomanový diskard, kde soupeř ale zahazuje do exilu kartu s manacostem 4 a vyšším. Dalším pro změnu discardem je Distress, ten je za many dvě a soupeři po jeho zahrání z ruky zahodíte jakoukoli kartu, mimo zemi. Deathmark je bohužel sorcery, nikoli instant, a zničíte s ním zelenou nebo bílou soupeřovu nestvůru. Triumph of Cruelty je enchantment, který říká, že soupeř zahodí kartu ve vašem upkeepu v případě, že ovládáte nestvůru s větší silou než on. Poslední kartou sideboardu, která ještě není v přehledu zmíněna, je pak Surgical Extraction.

Tolik zhruba stručný popis jednotlivých karet Event Decku, jak vypadá jeho kompletní decklist?

Death’s Encroach WoTC
Main Deck Sideboard
24 Swamp
1 Cemetery Reaper
2 Crypt Creeper
4 Diregraf Ghoul
1 Geralf’s Messenger
3 Ghoulraiser
1 Gloom Surgeon
1 Gravecrawler
4 Highborn Ghoul
4 Skinrender
3 Altar’s Reap
3 Despise
2 Dismember
2 Doom Blade
3 Go for the Throat
2 Lashwrithe
2 Appetite for Brains
2 Crypt Creeper
3 Deathmark
1 Despise
2 Distress
1 Ghoulraiser
1 Surgical Extraction
3 Triumph of Cruelty


Složení Event Decku, respektive jeho mainboardu, je v případě „Death´s Encroach“ následující: 24 zemí, 21 nestvůr a následně 8 kouzel. Opět klasických 7 rare, zbytek commony a uncommony. Manová křivka, znovu převzatá z programu Magic Workstation, má následující průběh:


Finance: Opět stejný případ jako u prvního recenzovaného Event Decku, nemá smysl se opakovat, pojďme rovnou na ceny. I když, je zde jeden rozdíl. Přece jen se v balíčku, byť paradoxně v sideboardu, nachází jedna z dražších karet. V současné chvíli má Surgical Extraction z New Phyrexie cenu 200,- Kč a je v obchodech vyprodaná (tedy alespoň v době, kdy píšu recenzi). Takže Extrakce může být sama o sobě dobrý důvod, proč si tento Event Deck pořídit. Ostatně, boosterů NPH se už asi moc otvírat nebude  a pokud nemáte jiný zdroj... Je ale též fakt, že karty vydané v Event Decku mají po release lehký cenový propad. Ale, co je tu dále v rare kartách? Geralf´s Messenger je za 110,-, Gravecrawler za 100,-, Cemetery Reaper je za 65,- Kč, dvojice Lashwrithe dohromady také za 60,- a poslední Gloom Surgeon má 15 korun. Rarity sečteny na 550,- Kč. Což je o 50 korun více, než je cena celého Event decku. Tedy, zatím nic extra, snad to doženou lepší účka a céčka. Opět dvojice Dismemberů za 80,- Kč oba, čtveřice Diregraf Ghoulů dá 50,- Kč, 3 Go for the Throat pořídíte za 120,- Kč, čtveřice Despise dá 40,- Kč a dvojice Doom Blade je za dvacku. Navýšení s lepšími C a U kartami by dělalo zhruba 300 korun. Zbytek jsou pak už jen obyčejné 3-5 korunovky. Takže dohromady bychom se i s tím „karetním zbytkem“ jistě přehoupli opět přes 900,- korun. Ceny opět brané dle Černého Rytíře k 20. květnu.


Trvanlivost: co se týká hlediska trvanlivosti Event Deckoví zombíci jsou na tom lépe, než jejich lidští protivníci. Až na Cemetery Reapera a Skinrendera nestvůry zůstanou, takže cenu neztratí, bohužel, odejde celé téměř zabíjení (i když Doom Blade si myslím bude reprintován v edici M12). Na druhou stranu, černý removal bude v nějaké podobě vždy na Standardu přítomen, takže se de fakto jen vymění karty za jiné. Do rotace ještě navíc pár měsíců zbývá, takže si balíčku lze poměrně dlouho užít.

Vylepšení: Při vylepšení se jako již tradičně pokusím zachovat maximum karet z původního Event Decku s tím, že takové ty „zbytečné“ karty prostě nahradíme jinými. Kartou, která pro mě zde osobně zcela postrádá smysl je Gloom Surgeon. Kdyby místo něj byl třeba druhý Gravecrawler nebo alespoň druhý Cemetery Reaper, udělali by Wizardi určitě lépe. Zemí je také na můj vkus trochu moc, přece jen při hře mi občas země na úkor nestvůr přebývaly. Kouzla se také dají lehce zredukovat, naopak, nestvůry snesou početní doplnění. Takže...jak na to? Zásadní bude doplnění Grawecrawlerů a Geralf´s Messengerů na plný počet 4 kousků od obou zombíků. To jsou nejlepší karty v balíčku, takže bez jakýchkoli debat. Jeden Cemetery Reaper nic nezachrání, aby se nebál, šup tam ještě jednoho. Do balíku jsem přidal Mortarpod, který se výborně doplňuje s vracejícími se zombíky a se kterým můžete ostřelovat soupeřovy nestvůry nebo protivníka samotného. Geth´s Verdict slouží zejména ke zbavení se nestvůr s hexproofem (Thrun, Geist of Saint Traft), prostě s ním přikážete soupeři, aby nějakou svou nestvůru obětoval. A když má právě jen tu jednu…co se dá dělat :o). Třešničkou na dortu je pak planeswalkerka Liliana of the Veil, která je schopná soupeři svými vlastnostmi (obětování, zahazování karet) neskutečně zatopit a do monoblack balíčku je naprosto jasnou volbou. Do sideboardu bych pak přidal Ratchet Bomby proti tokenům a různým vybavením, na které jinak nedosáhnete, Human Frailty je instatní zabíjení soupeřových humanů – kterých je nyní docela hodně na fieldu, Killing Wave pak představuje mass removal. Upravený decklist by mohl vypadat třeba takto:

Upgraded Death´s Encroach Milape
Main Deck Sideboard
22 Swamp
2 Cemetery Reaper
3 Crypt Creeper
4 Diregraf Ghoul
4 Geralf’s Messenger
4 Gravecrawler
4 Highborn Ghoul
3 Skinrender
2 Mortarpod
2 Geth´s Verdict
2 Dismember
2 Doom Blade
2 Go for the Throat
2 Lashwrithe
1 Liliana of the Veil
2 Crypt Creeper
2 Despise
2 Ratchet Bomb
2 Surgical Extraction
3 Human Frailty
2 Killing Wave
2 Geth´s Verdict


Finanční náročnost rozšíření nebude nijak extra přehnaná ve srovnání s jinými balíčky. Hlavní zátěž bude představovat doplnění o 3 Gravecrawlery za 300 Kč dohromady a 3 Geralf´s Messengery za 330,- Kč dohromady. Nejvíc stojí Liliana, mně se tahle karta prostě líbí, a pokud nemáte omezený rozpočet, klidně přidejte i více než jednu. Bohužel, stojí nyní na krámu cca 600,- Kreditů českých. Reapera seženete za 65,- Kč, Ratchet bombu máte za 190 Kč/kus, k tomu druhá Extrakce, Vlny (Killing Wave) máte obě za 60 Kč. Zbytek pak už jsou relativní drobnosti do deseti korun. Celkem by navýšení přišlo na zhruba 2000,- Kč navíc k původní ceně Event Decku. Což mi rozhodně nepřijde jako nějak přehnané. Plus samozřejmě bez některých dražších karet v sideboardu (bomby, druhá Extrakce) se také lze obejít, můžete ponechat, respektive zkombinovat sideboard z  věcí, co v něm již máte a jste o 600,- korun níže.

Zůstat u monoblacku je samozřejmě možné. Nicméně, tahle varianta má také docela podstatné nevýhody, protože v černé prostě nejsou odpovědi na některé hrozby. Tudíž, nabízí se varianta postavit dvoubarvu. Na mysl by mohla přijít modrá, jejíž přidání by umožnilo zapojit kontrolní kouzla jako třeba counterspelly (Mana Leaky a spol.), vracení do ruky (ala Vapor Snag) a hlavně dá mnohm víc možností s nestvůrami. Co se zombie týká, v úvahu by určitě přicházelo přidání dalšího lorda, Diregraf Captaina, který si myslím je vhodnější než Cemetery Reaper. Při kontrolnějším balíku by mohl přijít na mysl třeba i Grimgrin, Corpse-born. Především by se ale daly zahrnout věci jako Phantasmal Image a Phyrexian Metamorph (ta, jak jste viděli, sice jde přidat i do monoblacku, ale její zahrání bude vždy stát životy), které si díky svým kopírovacím vlastnostem umí poradit s různým soupeřovým neřádstvem (ala legendární nestvůry jako Thrun, Elesh Norn, Olivia Voldaren, soupeře zkopírovaná Wurmcoila také nepotěší). A samozřejmě, mohou se změnit třeba i ve vašeho lorda nebo nepříjemného zombíka. Cena ale ještě vzroste díky nutnosti přidat dual landy, kde hlavně Darkslick Shores pořád stojí pár korun. A co se zemí týká, rozhodně bych přidal opět Cavern of Souls, protože prostě díky ní ty svoje zombie přes soupeřovy counterspelly protlačíte, respektive pro soupeře tím podstatně ztrácejí využití. U nich je ale problémem cena, takže… záleží podle vašich finančních možností. Co by přibylo navíc je již zmíněný Diregraf Captain - zombie uncommon lord, který všem vašim zubákům přidá +1/+1 , sám má 2/2 tělo a navíc deathtouch. A to není vše, poku vám nějaká zombie zemře, soupeř ztrácí 1 život. Phyrexiansou Metamorfozu pak nahradila Phantasmal Image. Ta má vlastnosti prakticky stejné, ale je o 2 many levnější. Poslední změnou je použití Vapor Snagu, což je vlastně unsummon na cílovou nestvůru a její majitel si navíc odečte jeden život.

Ostatní karty jsou použité už u upravené monoblack verze, takže je znovu vysvětlovat nebudu, snad s výjimkou Phyrexian Obliteratora – s ním za 4 černé many dostanete 5/5 tělo s trample, ALE když mu nějaký zdroj udělí zranění, tak kontroller tohoto zdroje musí podle zranění obětovat své permanenty. Ošklivá záležitost…

Decklist by pak mohl vypadat třeba takto:

UB zombies Milape
Main Deck Sideboard
4 Darkslick Shores
4 Drowned Catacomb
3 Cavern of Souls
11 Swamp
4 Diregraf Captain
4 Diregraf Ghoul
4 Geralf’s Messenger
4 Gravecrawler
2 Crypt Creeper
4 Phantasmal Image
2 Phyrexian Obliterator
1 Mortarpod
2 Dismember
4 Geth’s Verdict
3 Tragic Slip
2 Vapor Snag
2 Liliana of the Veil
 

Je tu ale ještě jedna možnost, která se mně líbí mnohem víc a kterou mi v praxi ukázal spoluhráč z Temného Střelce Karel Schneider, který mi k balíčku dal ještě pár zajímavých tipů. Karle, díky! A to postavit RB verzi zombie aggra s doplněním několika velice pro soupeře nepěknými nestvůrami a kouzly. Deck by se stal mnohem víc útočným a pokud by měl soupeř pomalejší rozjezd, už by hru nemusel rozdýchat. Opět se musí přidat dual landy (Dragonskull Summit a Blackcleave Cliffs), opět bych nezapomněl na Cavern of Souls.  A co se nestvůr týká, už by to sice nebyl vyloženě zombie deck, ale v nějakých těch zlých stvořeních bychom zůstali a zombáci by stále převládali. Balíček by doplnil jeden vampýr - Falkenrath Aristocrat, létající 4/1 tělo, s haste, sice jak sami vidíte, slabý dozadu, ale díky své abilitě nezničitelný v daném kole, pokud obětujete nestvůru. A těch máte pro případ nouze, respektive tuto situaci dost. Aristokrat se parádně zakombí s Gravecrawlerem a/nebo Geralf´s Messengerem, prvního si zahrajete v klidu zpátky z horbu, druhý se hned vrátí a soupeře rovnou kousne. Horror Fume Spitter dá po svém obětování -1/-1 counter cílové nestvůře, takže i když jí nezabije, trvale ji oslabí. Funkce Phyrexian Metamorph jsem již zmínil výše. A posledním doplněním vaší řady nestvůr by se stal jeden ďábel – Vexing Devil. Jedna z nejlepších karet v edici Avacyn Restored. To je těžká volba pro soupeře…hlavně na začátku hry. Buďto je to „jen“ blesk za 4 seslaný za 1 manu, nebo je v prvním kole na stole naštvaná 4/3 potvora…vyberte si. V pozdější fázi hry už to nemusí být rozhodující útočník, ale jeho čísla (4/3) prostě mluví za sebe. Co podobného dostanete za 1 manu? Kouzla pak budou doplněna červeným střílením. Vyzkoušel bych Thunderous Wrath, který sice nechcete na úvodní ruce, ale zahrát si za jeho Miracle cost 1 červené many 5 zranění do cíle, to už je jiná káva. Pillar of Flames je takový Shock, bohužel sorcery. To ale dohání tím, že pokud se díky němu povede soupeři nestvůru zabít, místo odchodu do hřbitova si to dotyčná kreatura razí rovnou do exilu. Zbytek karet už jsem pak zmínil výše u jiného předchozího rozšíření, tak nemá smysl všechny karty znovu vypisovat a opakovat se.

BR Undead aggro Karel Schneider
Main Deck Sideboard
4 Dragonskull Summit
4 Blackcleave Cliffs
3 Cavern of Souls
10 Swamp
1 Mountain
2 Fume Spitter
2 Vexing Devil
4 Diregraf Ghoul
4 Geralf’s Messenger
4 Gravecrawler
2 Crypt Creeper
3 Falkenrath Aristocrat
2 Phyrexian Metamorph
2 Mortarpod
2 Thunderous Wrath
4 Geth´s Verdict
2 Tragic Slip
3 Pillar of Flames
2 Go for the Throat
 

 

Pokud se Vám „Death´s Encroach“ po mém zhodnocení líbil, není nic jednoduššího než se podívat na stránky Veselého draka, kde si jej můžete za solidních 499,- Kč pořídit.

 

A jak by zněly mé odpovědi na otázky položené v úvodu článku?

1/ Je Event deck hratelný? Mě hraní bavilo, černá barva je mojí oblíbenou, balíček je sestavený až na pár drobností velice pěkně, šlape solidně, nebojím se říci, že ano.

2/ Je Event deck určen pro začátečníka?  S klidným svědomím ho můžu doporučit i začátečníkovi v Magicu.

3/ Je Event  deck určen i pro pokročilého či zkušeného hráče Magicu? Toť otázka. Pokud máte rádi rychlejší decky, proč ne, ale…tenhle balíček vážně moc překvapení při hře neskrývá, prostě vysypat nestvůry na soupeře, kouzly mu odklízet jeho část stolu a tlačit. Pokud by tohle zkušenému hráči stačilo, tak prosím.

4/ Je Event deck turnajově konkurenceschopný, jak uvádějí Wizardi? Obávám se, že bez podstatného vylepšení s ním díru do turnajového světa neuděláte. Těch lepších karet v něm je prostě málo a prostě je nutné doplnění…

5/ Lze Event deck dále kvalitativně vylepšit a použít jej jako základ decku více konkurenceschopného na turnaji? Zde se dá odpovědět jednoznačně. Ano. Můžete zůstat u monoblack verze nebo přidat červenou či modrou a balíček se tak kvalitativně posune úplně jinam.

6/ Vyplatí se jeho koupě cenově? Vyplatí, poměr ceny Event Decku vs. obsažené karty celkem jasně říká, že koupě smysl má.

7/ Jak dlouho Event deck ve stávající podobě na Standardu vydrží? Oproti prvnímu Event Decku vydrží déle, sice mu zase za pár měsíců odrotuje valná část zabíjení, ale to se dá nahradit a zásah nebude takové povahy, jako u prvního dnes recenzovaného Event Decku.

 

To bude už ode mě vše, dnešní recenze Event Decků pro Avacyn Restored je už u konce, snad se vám článek jako takový líbil a budu se těšit zase někdy příště nad nějakým dalším ze světa Magic the Gathering. Vaše tipy, postřehy k oběma balíčkům či souhlasné, ale i nesouhlasné reakce pak můžete samozřejmě napsat do komentářů pod článkem!

 

Milan Pech (milape)

Komentáře
Autor: Kubba @ pátek 25. května 2012 21:34
Supr článek, event decky jsou zajímavý a celkem i vyrovnaný.

Autor: Mike @ pátek 25. května 2012 23:18
Mno dodal bych do posledniho vylepseneho decku Birthing Pod a Bloo Artistu a je z neho novej Pod kterej je vcelku hratelny co jsem cetl :)

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí