čtvrtek 25. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

čtvrtek 23. srpna 2012
Monoblack discard na Legacy vol.2 aneb Co bylo dál...
Autor: milape @ 22:55 :: 4242 Přečtení :: 3 Komentáře :: :: Eternal, Tvorba balíků
 
 

Zdravím opět všechny čtenáře magic-guru,

dneska nečekejte žádné rozbory duel decků, event či jiných packů, kterých je jak hub na dešti. Zabrousíme spolu ke tvorbě balíčků a opět se spolu podíváme na rozbor jednoho balíčku na formát Legacy. Před časem jsem zkusil napsat pro magic-guru článek o mém začátečnickém balíčku na jeden z tzv „eternal“ formátů – právě na Legacy. Jako poměrně hodně s legačkou začínajících hráčů přede mnou jsem si zvolil víceméně levnou monoblack variantu, o níž článek naleznete zde. Pokud s Legačkou začínáte nebo jí jako formát moc neznáte, nechci si v žádném případě dělat reklamu :-), ale snažil jsem se v předchozím článku o tomto bezesporu velice zajímavém formátu něco říci a začátečníkům jej alespoň v krátkosti představit. Vřele doporučuji těmto hráčům se alespoň na začátek podívat, abyste měli lepší představu, o čem nyní budu psát. Měl jsem docela obavy, co se přijetí prvního článku týká. Zda mi nebude pro jeho konstrukci hozen na hlavu, dále pak, jestli si vůbec najde cílovou skupinu čtenářů – přece jen Legacy není úplně formát pro začátečníky či mírně v Magicu pokročilé. Musím ale říci, že pozitivní ohlasy mě velice mile překvapily – tímto za ně ještě jednou díky – a jak jsem slíbil, dnes je tu volné pokračování, které jsem nazval aneb Co bylo dál.

Proč zrovna tenhle název? Už v prvním článku jsem zmínil, že monobarva je řešení levné, hratelné, ale mívá s některými soupeři, respektive jejich kartami, poměrně značné problémy. Jsou prostě situace, na které nemáte dost odpovědí, kolikrát ani barva odpověd prostě neexistuje, nebo je strašně komplikovaná. S černou není téměř možné smysluplně odstranit artefakty, už vůbec kolikrát nepříjemné enchantmenty, je zde faktická nemožnost reagovat, respektive zablokovat různá komba jinak než tím, že se soupeři vyhází vše z ruky, což...si přiznejme, se ne vždy povede. Takže po několika odehraných turnajích a pár měsících nastalo hledání a zvažování řešení, co dál. Znáte to, po čase se prostě dostanete do situace, kdy si řeknete...tak jak dál, tohle mě už ani moc nebaví a chci postavit něco jiného a hlavně „lepšího“. Nechtěl jsem žádnou revoluci a vše stavět odznovu, rozhodně nemám nabité desky kartami ze všemožných edic, abych jen hrábl a sestavil něco jiného. Černou barvu mám navíc rád a opouštět se mi ji nechtělo. Evoluce, nikoli, jak jsem zmínil, revoluce, to je oč tu běží, pokud si mohu vypůjčit slova všem jistě dobře známého divadelního klasika. Takže šlo o to, využít maximum použitelných karet, které obsahovala původní monoblack verze a zařadit karty nové. Určitě bych měl poděkovat spoluhráčům z Temného Střelce, kde hlavně Pavouk mi vhodnými kartami hodně pomohl s nasměrováním.

Jaké jsou měl možnosti úpravy? Hodně lidí by asi napadla klasika...UB s přidáním modrých kontrolních karet, takže co nejvíce counterspellů a jiných podobných libůstek. Nic proti, každý rád hraje jinou barvu, já modrou vůbec rád nemám, counterspelly považuji za zlo, které se Wizardům hodně vymklo z ruky a proto ať si tyhle věci hraje někdo jiný. Proč to nezkusit s opozitní barvou? Bílá je barva ochranná, obsahuje plno protekcí, zajímavá zabíjecí a odstraňovací kouzla, takže dostáváte do ruky možnost té potřebné protihry. Navíc se s kombinací bílé a černé dá výhledově balíček přebudovat ještě jiným směrem, o tom se zmíním krátce na konci článku a pokud by zase byl zájem, zkusil bych opět časem přidat ještě poslední pokračování, právě s touto variantou. A zapomněl bych ještě na jednu možnost úpravy, zůstat v černé a více jí rozvinout. Ale to bych opět nechal na někdy jindy...


 

Opět, balíček po úpravě začínal v nějaké kombinaci, postupně přibyly hlavně ty drahé karty, bez kterých bohužel úspěšně na turnajích legačka přece jen hrát úplně nejde. Rozhodně nejde o jediný možný build a i tak můžu s klidným svědomím říci, že nejde o naprosto TOP verzi, která by se dala postavit. Na Legačce máte neskutečnou spoustu možností na výběr. Už jste to určitě ze článku pochopili, ano, dneska to nebude o vyloženě budget balíčku pro začátečníky, ale na konec samozřejmě dodám i levnější verzi, která sice bude o něco horší, ale finančně zase ne tak strašlivá – je mi jasné, že dávat cca 1600 korun za jednu kartu se každému určitě chtít nebude :-) Bohužel i o těhle drahých kartách je Legacy. Na druhou stranu počítejte s jednou věcí. Ty nejdražší karty (Revised duallandy) jsou na tzv. Reserved listu, a Wizardi prohlásili, že takovéto karty již znovu nevyjdou. Tím pádem se dají použít i jako „finanční“ investice do budoucna, protože jde o karty, které se hrají a hrát budou a jejich cena neustále stoupá. To je obrovský rozdíl oproti Standardu, kde s jeho rotací následuje obrovský pád odrotovávaných karet – kolikrát nějaký dvojková karta stála třeba 5 stokorun, načež po jejím odchodu ze Standardu stála najednou pětinu.... Legacy karty si svou cenu drží většinou na minimálně té samé úrovni.

Pokud jste se nelekli té cifry a já doufám, že nikoli a článku i přesto dáte šanci, konec řečí, pojďme na to. Nyní je čas pro decklist, ať už přestanu jen teoreticky tlachat.

BW Legacy Discard Milape
Main Deck Sideboard
4 Scrubland
4 Marsh Flats
3 Urborg, Tomb of Yawgmoth
3 Mishra´s Factory
3 Swamp
2 Plains
1 Volrath´s Stronghold
2 Nyxathid
3 Tombstalker
3 Hypnotic Specter
2 Vampire Nighthawk
4 Dark Ritual
4 Inquisition of Kozilek
4 Hymn to Tourach
2 Gerrard´s Verdict
4 Lingering Souls
3 Swords to Plowshares
3 Diabolic Edict
2 Vindicate
1 Umezawa´s Jitte
3 Liliana of the Veil
 
2 Leyline of the Void
2 Leyline of Sanctity
2 Tormod´s Crypt
2 Path to exile
1 Vampire Nighthawk
2 Extirpate
2 Ethersworn Canonist
2 Damnation
 

 

Nyní něco více než málo ke kartám obsaženým v decklistu. Balíček obsahuje opět jako u monoblacku v prvním článku dohromady 20 zemí, počet kouzel narostl na 30 a počet nestvůr se o dvě snížil na 10 nestvůr. Zařadil bych jej opět ke kontrolnějším balíčkům, myšlenka prázdné ruky soupeře zůstala, soupeř v TOP DECK modu je vždy příjemná starost, spolu s ní máte obsaženo docela dost karet removalu na „cokoli“ co se může objevit na stole a byť máte o dvě klasické karty nestvůr méně, dohromady byste jich počtem paradoxně měli mít více. Celkové rozdělení druhů karet a manová křivka, převzaté z programu Magic Workstation, vypadají takto: 


 

Co se popisů vlastností karet týká, některé karty a jejich popisy pro čtenáře prvního článku nebudou neznámé. Nemá smysl psát to samé jen jinými slovy, takže část popisů některých karet bude stejná, maximálně s drobnými doplněními vzhledem k dnešnímu buildu. Pokud Vám to vadí a myslíte si, že jde o recyklát, pak se...omlouvám.


 

Začnu opět zeměmi. Počet a zástupci zemí se oproti minulu dost podstatně rozrostli a navíc, pro někoho legačkou nepolíbeného, je zde jedna perlička. Právě jedna země je vůbec nejdražší kartou celého balíčku.

A tou hned začnu. Scrubland je černobílá země z edice Unlimited, respektive Revised (záměrně jsem vynechal Alfu a Betu, protože ty většinou málokdo uvidí :-) ), která do hry NEJDE taplá ani nemá žádné jiné podmínky pro to, aby se mohla její mana použít ihned. A počítá a chová se navíc jako bažina či pláně. Nejen proto je tak drahá, proto je prostě TAK DOBRÁ. Jistě, existují minimálně 2 levnější řešení – Godless Shrine, která vás ale v případě využití její many v kole, kde jí zahrajete, stojí 2 životy, tak innistradská Isolated Chappel, která pro použití v kole, kde jste jí vyložili, vyžaduje mít na stole bažinu nebo pláň a navíc se jako pláň či bažina ani nepočítá. Ta je z uvedené trojice nejhorší. Řeknete si, maličkost, tak na využití prostě kolo počkám nebo se za 2 life kousnu, no a? Jenže i o tomhle je legačka. Ztráta kola je hodně znát a 2 životy kolikrát jsou rozdlem vyhrané a prohrané hry. Proto se hrají tyhle duallandy. Také jsem si ze začátku říkal, nebudu -píp-, abych takovéhle karty kupoval. Škoda peněz, nejsem -opět píp- abych do nějaké papírové kartičky vrážel takové peníze, když se na turnaj dostanu jednou za měsíc. Ale! Jak jsem již psal v předchozím článku a dneska v úvodu, měla by zde být jistota, že se nedočká reprintu (je na reserved listu), tím pádem by její cena neměla klesnout a finančně by se její pořízení naopak mělo víc a víc vyplácet. Berte jí tedy s klidným svědomím i jako magicovou investici. Plus opět dodám, bez nich balíček není tak dobrý a každý chce vyhrávat ...

Swamp, Plains – jako základní basic land. Víc není nic moc co dodat a v balíčku jich je nejvíc.

Marsh Flats , alias jedna z „feček“ ze Zendikaru. Po svém seknutí (sacrifice) a zaplacení jednoho života si v balíčku můžete najít pláň či bažinu. Takže další důvod proč hrát Scrublandy nebo alespoň Godless Shriny. Ty si totiž můžete v balíčku najít také! Fečka slouží tedy k manové stabilizaci, kdy si vzhledem ke kartám na ruce najdete tu barvu many, kterou právě potřebujete. Plus..je to proliz.

Mishra´s Factory – sama o sobě je to země dávající pouze bezbarvou manu. V balíčku je ale proto, že se umí oživit na 2/2 nestvůru a tak slouží jako kreatura v případě, že těch klasických je k dispozici málo. Pokud jsou na stole dvě (či více), umí jedna podpořit a posílit druhou.

Urborg, Tomb of Yawgmoth – slouží ke stabilizaci manové základny, když v balíčku hraju Mishrovky, Pláně a jiné bezbarvé země. Pořád převažují hlavně černé karty a každá země je pak díky Urborgu také swamp a bezbarvá mana, kterou mishrovky (i jiné základní či bezbarvé země, ideálně třeba drahé Wastelandy) produkují, by se v určitém okamžiku opravdu hodit nemusela. Poslední zemí je pak Volrath´s Stronghold. Pevnost umí za jednu černou, jednu bezbarvou manu a vlastní tap vracet nestvůry z hrobu a vy jich až tak moc nemáte, takže jakákoli „umřelá“ v hrobě přeci jen trochu vadí. Takhle jí máte zase možnost vrátit do hry, ideální čas k použití Strongholdy je na konci soupeřova kola...líznete, máte svoje kolo a nestvůru rovnou vykládáte..

Pokud byste měli rozpočet ne-li rovnou neomezený, tak řekněme, pokud na cenu tak moc nekoukáte, rozhodně bych být vámi zařadil i již o něco výše zmíněný Wasteland. Ten umožní likvidovat soupeři nonbasic landy, což bývá kolikrát při hře rozhodující věc. A dává sice jen bezbarvou manu, kombinace s Urborgem pro černou manu je pak naprosto jasná.



 

Stejně jako v prvním článku o monoblacku, nebudu s dalšími kartami psát o nestvůrách, ale o kouzlech. A začneme opět (zase) discardem.

Inquisition of Kozilek – jednomanový discard, berete jím jakoukoli mimozemní (nonland) kartu, která má sesílací manacost maximálně 3. Takže vynechte prakticky všechny Planeswalkery (až na Lilianu of the Veil) a nedosáhnete na Force of Will, což je dle zkušených hráčů nejlepší modrý counterspell. Ale jinak by inkvizice mohla brát skoro cokoliv, především s ní budete cílit nepříjemné nestvůry, na které Duress jinak nedosáhne. Minule jsem místo ní zařadil právě Duress. Proč změna? Moje metagame v herně a de fakto i metagame celkově. Hlavním důvodem alespoň pro mě je v tuto chvíli existence balíčku zvaného Maverick, kde Inkvizice má mnohem víc cílů, než Duress. Mít finanční fondy méně omezené, respektive balíček ještě více „vytuněný“, existuje ještě jeden univerzální jednomanový diskard, kterým za ztrátu svých 2 životů berete soupeři z ruky jakoukoli mimolandovou (nonland) kartu – Thoughtseize. Jenže na ten si připravte skoro 700 korun... Duress je věc za 10 kaček, Inkvizice za 70 a službu odvede.

Hymn to Tourach – je podle mě nejlepší diskard vůbec, za 2 černé many si soupeř randomem (náhodně) vyhazuje z ruky 2 karty. Takže, docílíte jasné karetní výhody a kolikrát je prakticky jedno, co si soupeř zahodí. Ty dvě karty mu prostě budou chybět vždycky. A jen pro zajímavost, tahle karta měla v edici Fallen Empires dokonce 4 alternativní obrázky, takže jestli je chcete hrát, sežeňte si všechny 4 a máte krásný playset.

Posledním diskardem je nově zařazený černobílý dvoumanový Gerrard´s Verdict z Apocalypsy – ten také soupeři přikáže zahodit dvě karty, i když si je soupeř na rozdíl od hymny sám vybere. V takovém případě soupeř často chce vyhodit nějakou přebytečnou zemi. To v případě Gerradova verdiktu ale znamená, že vy si naopak za každou soupeřem takto zahozenou zemi přidáte 3 životy. Jestli je Verdict lepší než v mém původním buildu zařazená Wrench Mind zatím nemám zcela jasno. U verdiktu soupeř zahodí ty dvě karty vždy, s Wrench Mind mu stačí zahodit artefakt a nic dalšího už nemusí. Jenže Wrench Mind můžete zahrát v kombinaci s Dark Ritualem a hlavně stojí 2 černé many, kdežto Verdict stojí jednu bílou a jednu černou. A zatím co jsem hrál, tak ta bílá mana byla vždy cílem ničení soupeře a stávalo se mi, že jsem na stole svůj bílý zdroj třeba ani neudržel.

Proto, abyste značnou část svých karet mohli zahrát už v 1. kole, a/nebo ve zahrát své černé karty rychleji, máte v balíčku Dark Ritual. Za jednu svou černou manu vám tohle sorcery dá do poolu další 3 černé many na hraní kouzel. Takže jedním z ideálních začátků je kombinace Ritual + inkvizice + Hymna. Užijete jej ale i o něco později, kdy třeba díky němu zahrajete 2 dražší kouzla najednou. Na druhou stranu, stejně jako u Diskardů si jej moc nechcete líznout v pozdější fázi hry, protože v tuhle chvíli již máte na ruce prakticky nevyužitelnou kartu.

Co se zabíjení protivníkových nestvůr týká, jako první jsem zařadil Swords to Plowshares. Za jednu bílou manu zlikvidujete jednu soupeřovu nestvůru, ta navíc neodchází do hrobu, odkud by jí třeba balíky jako je Dredge, respektive Reanimator dokázaly zase vrátit na stůl, ale rovnou do exilu.Variantou swordů je v mém případě sideboardový Path to Exile. Také jednomanový removal, také nestůru odesílá do exilu, onen levný manacost je ale tentokrát vyvážen tím, že si soupeř může v balíčku najít jednu základní zemi a vyložit jí na stůl. Jsou ale balíčky, které ty základní země vůbec nehrají :-). Opět platí to, co jsem psal u Gerrard´s Verdictu – v tuhle chvíli nemám osobně jasný názor, CO je lepší, respektive pro mě výhodnější. Hodně záleží na tom, proti jakému balíčku hrajete.

Jako druhé zabíjení mám zařazený Diabolic Edict. Za 2 many přikáže soupeři obětovat si jednu nestvůru a zase díky vyhazování by jich soupeř na stole v ideálním případě o moc víc mít neměl. Plus navíc umí dosáhnout na různá těžká prasata s abilitami jako je necílitenost, protekce a podobné, jako jsou různí Emrakulové, Progenitové a spol (existuje třeba balíček zvaný Show and Tell, který si je cíleně hledá a zahrává je díky abilitám jiných karet) a když opět na stole není nic jiného, soupeř musí obětovat i tohle své tele, které by vás jinak zadupalo do země. Nevýhodou je, pokud soupeř má na stole nestvůr vícero, nejhorší možná varianta je, pokud se mu povedlo vyložit nějaké tokeny. Protože nestvůru k oběti si vybírá soupeř a ten si logicky zvolí tu nestvůru nejhorší/nejslabší.

Vindicate – Vindikačka je univerzální likvidace čehokoli. Stojí jednu bílou, jednu černou a jednu bezbarvou zemi, ale zničí jakýkoli cílový permanent. Víc není potřeba dodávat, prostě ten svůj cíl si najde vždycky. Jen se nechce ukvapit a zničit opravdu to, co vám nejvíc vadí.

Lingering Souls – zajímavé účko z posledního Innistrad Bloku, konkrétně edice Dark Ascencion. Sorcery, které umí dát skvělou karetní výhodu, protože díky němu můžete dát na stůl dohromady 4 1/1 létající spirit tokeny. První dvojici tokenů dostanete na stůl zahráním Soulsů z ruky, druhou dvojici pak díky flashbacku téhle karty z hrobu. Ke svým nestvůrám tedy dostanete další, tentokrát létající maso do bojového mlínku a právě to létání může být rozhodující. Případně, máte k dispozici velice levné chumpblockery.

Umezawa´s Jitte – jitta je legendární artefakt – equipment, kterým je nutné vybavit jednu v balíčku zařazených nestvůr, ideálně třeba o odstavec výše zmíněný spirit token, který má díky svému létání ideální možnost soupeře zasáhnout. A teprve, pokud jittou vybavená nestvůra zraní soupeře, nastane ta pravá chvíle, protože na Jittu se v ten okamžik nastaví 2 countery. Za odstranění jednoho dostane vaše nestvůra +2/+2 do konce kola, nebo udělíte cílové nestvůře -1/-1 do konce kola a tím pádem se z jitty stává i removal. Poslední možností pro využití counteru na Jittě je pak doplnění vašich životů o 2.

V balíčku mám i jednoho Planeswalkera. Tedy vlastně, jednu Planeswalkerku, abych byl přesný. Tou je Liliana of the Veil, vyšlá v edici Innistrad. Ta je prakticky schopná téměř sama o sobě vyhrát hru, respektive výhře maximálně napomůže. Její vlastnosti kopírují jiné, v balíčku použité karty. První abilita je diskard jedné karty soupeře i vaší – a proč nevyhodit kolikrát ve střední fázi zbytečný discard nebo v pozdější Dark Ritual, výhodné může být též zahození Lingering Souls, pokud nemáte bílý manazdroj, navíc jejich zahrání z hrobu je pak levnější. Druhá abilita funguje jako Diabolic Edikt, kdy soupeř obětovává nestvůru a třetí, byť jsem jí zatím nikdy nevyužil, znamená rozdělení všech soupeřových permanentů na 2 hromádky a soupeř si pak dle své volby všechny permanenty v jím zvolené hromádce odstraní z bojiště.



 

Jak jsou na tom nestvůry? Na Legačce je opět výběr téměř neomezený. Ale až na jednu výjimku jsem zařadil nestvůry, které je možné seslat klidně už v prvním kole, respektive na jednom manazdroji ve spolupráci s Dark Ritualem.

První z nich je Hypnotic Specter, za 3 many létající 2/2, která v případě, že kousne soupeře, dotyčný diskarduje náhodou kartu z ruky. Létání, diskard a manacost 3 znamenající v kombinaci s výše zmíněným Rituálem možnost hrát jí již 1. kolo, z ní dělají fajnovou věc, poměrně značnou nevýhodou je ale její celková slabost – pouze 2 body touchness znamenají konec v případě prakticky jakéhokoli červeného útočného kouzla. Takže pak místo karetní výhody jste vy zahodili 2 karty (Ritual + Hypnotička), zatímco soupeř jí pak vesele odpálí jedním Lightning Boltem za 1 červenou manu...proto je třeba jí užívat s rozmyslem.

Další trojmanovkou je Vampire Nighthawk. Uncommonka ze Zendikaru je ideální pro své ability. Má deathtouch, takže zničí nestvůru, které udělí zranění, takže je využitelná jako ničitel silných nestvůr, má lifelink, takže vám doplňuje životy – což se hodí vzhledem k přítomnosti feček či jiných karet ubírajících životy v balíčku a proti vysoce agresivním balíčkům, které též rychle snižují životy. A k tomu všemu také umí létat, což velká část potvor hraných na legačce nemá, takže do soupeře projde.

Pro změnu opět trojmanovou nestvůrou je i Nyxathid z edice Conflux. Jeho síla roste, pokud má protivník v ruce málo karet a naopak klesá, pokud jich má v ruce hodně. Takže opět je vhodný pro náš diskard a další důvod k tomu, dostat soupeře do topdeck modu. Pak je z něj minimálně chodící 6/6, respektive i 7/7, kterému k dokonalosti chybí jen ta schopnost trample..

Poslední nestvůrou je pak Tombstalker, vydaný v edici Planar Chaos s takovým specifickým designem obrázku a celé karty. To je takový regulérní finisher celého decku, aby také ne. 5/5 tělo, které létá, to už dokáže soupeři hodně zavařit. Při pohledu na jeho manacost si ale řeknete, co tady proboha dělá? Dohromady 8 man, to se v životě na rychlém formátu nedá seslat a proč co tahle karta v balíčku vůbec je? Tombstalker má ale speciální abilitu zvanou „delve“, díky které se za každou z vašeho hrobu odstraněnou kartu snižuje jeho sesílací cena o jednu bezbarvou manu. A v době jeho seslání byste už hrob měli mít plný seslaných diskardů a pomocných kouzel ala Dark Ritual či karet ničících soupeřovy nestvůry, takže máte ideální příležitost si seslání Tombstalkera zlevnit, klidně až na ony 2 nutné černé many...



 

Co sideboard?

V něm má místo zaručena Leyline of the Void – černý enchantment, který je ideální proti čemukoli,co pracuje s hrobem – ať již Reanimátor či Dredge nebo cokoli jiného, protože černá Leyline jakokoli soupeřovu do hrobu danou kartu rovnou exiluje, takže hrobové balíčky, pokud se jí neumí zbavit, mají solidní utrum. Podobnou funkci jako Leyline pak plní Tormod´s Crypt, znovu reprintnutá v edici M13, ta si na rozdíl od Leyliny počká na plný hrob a ten pak celý odpálí.

Leyline of Sanctity – je leyline pro změnu barvy bílé a opět enchantment, co tentokrát zabrání tomu, aby Vás soupeř cíloval svými kouzly a kontrolovanými abilitami. Takže je idelní zbraní hlavně proti tzv. „fritce“ - balíčku s červenými útočnými kouzly, jinému diskardu a všem ostatním kouzlům, které cílují Vás (třeba abilita Malakirského Gatekeepera, karty říkající cílový hráč obětuje nestvůru a podobně). A málem bych zapomněl, obě Leyline mají jednu sympatickou vlastnost. Pokud je máte na úvodní ruce, nehrajete jí za její manacost, ale rovnou je můžete při začátku vaší hry vyložit „bezplatně“ na bojiště.

Extirpate došla „falešného reprintu“ v  New Phyrexii v podobě Surgical Extraction. Ale i tak je dle mého názoru výhodnější vzor, protože má obří výhodu. Díky abilitě Split second není možné potom, co je zahraná, hrát v reakci jakoukoli jinou kartu ani aktivovat schopnosti takže nejde zcounterovat, což by u Extrakce šlo. Extrakce se na druhou stranu dá hrát i bez many za životy. Jinak efekt mají obě stejný, vyberete cílovou kartu v hrobě, nesmí jít o basic zem /takže pozor, dá se použít i na odstranění nepříjemných Wastelandů!/, prohledáte soupeři knihovnu, hrob a ruku a všechny karty se stejným názvem z něj odstraníte. Takový tip, zahrávejte jí v soupeřově kole NA KONCI jeho DRAW stepu. Je to možná jen maličkost, ale klidně se může stát, že si soupeř líznul právě tu kartu, kterou se chystáte v hrobu cílovat a tím pádem je zde možnost, že soupeři de fakto zrušíte jednu jeho draw fázi. Nejvýznamnější cíl je podle mě Wasteland, určitě se hodí na různé counterspelly či nepříjemné nestvůry. Extrakce umí to samé co Extirpace, můžete jí ale hrát bez volné černé many, stačí zaplatit 2 životy. Jenže soupeř na ní ještě může reagovat – nejspíše counterspellem, takže sice vyměníte kartu za kartu, ale nedosáhnete efektu, který umía pro který jí chcete hrát.

Damnation jsou černá wrata – alias globální reset nestvůr na stole. Přeloženo do češtiny, ničení všech nestvůr na stole, podobně jako to umí bílé Day of Judgment nebo právě Wrath of God. A navíc se ty nestvůry ani nemohou regenerovat. Než jsem si je sehnal, hrál jsem proti zelené barvě, tedy proti elfům a dalším balíčkům, kde se vyskytuje, Perish – ten podobně zničí všechny zelené nestvůry. Damnace je prostě jen komplexnější, byť o manu dražší. Což na druhou stranu může vadit, když soupeř hraje ničení zemí, proto se sesláním v tomhle případě opět pomůže Dark Ritual.

Ethersworn Canonist – je obranou právě proti kombům, které potřebují pro své spuštění zahrát několik karet v jednom kole. Kanonista je 2/2 kreatura, jejíž vlastností je, že zakazuje každému hráči zahrání dalšího neartefaktového kouzla v daném kole.




Co by se dalo hrát jiného? Jak jsem již zmínil, karet do balíčků je na legačce strašně moc.

Z kouzel bych určitě zvažoval něco z následujících kousků:

Pro rychlejší lízání karet existuje Phyrexian Arena, která se mě do BW buildu už nevešla, ale hrál jsem jí v monoblacku. Jsem u ní dost na vážkách, zda ji minimálně nesideovat. Díky si každé kolo líznete o jednu kartu navíc za ztrátu jednoho svého života. Proti pomalým balíčkům ideální věc, která umí dát převahu, proti agresivním nebo Fritce je to naopak karta lehce nevhodná, protože jim jejich tlak a ubírání vašich životů usnadňuje. Proč jí nemám nyní zařazenu je fakt, že...je právě lehce suicide karta, v balíčku hraji fečky, které také životy ubírají a doplňovače životů v mainu mám už jen 2 + případně životy doplněné přes Jittu. Plus je to další trojdrop a na její místo mám karty lepší. Je ale pravda, že karetní výhodu umí dát značnou, zejména pokud jí přes rituál sešlete už v 1. kole...

Co by se do side dalo ještě třeba doplnit jiného či místo něčeho jiného v závislosti na místním fieldu? Zabíjení sice v balíčku máte, ale případné volné místo v side může doplnit i něco z trojice Doom Blade, Go for the Throat, Dismember. Případně Smother.

Možná třeba i jiný discard na výměnu - Inkvizice - Duress, respektive protipotvorový Despise. Použít můžete i Cabal Therapy. Planar Collapse je takovou levnou variantou mass removalu. Bílý enchantment, který je obětován v případě, kdy se na bojišti ve vašem upkeepu nachází na bojišti 4 a víc nestvůr – a všechny nestvůry vezme s sebou.

Pak je tu bílá klasika, co se odstraňování artefaktů a enchantmentů týká – Disenchant. S ní za dvě many, jednu bílou, druhou bezbarvou, instantně zničíte cílový artefakt či enchantment.

Pithing Needle – neboli „jehla“ zakáže jedné kartě aktivovat její ability, takže jí můžete využít proti planeswalkerům, Reliquiáři, Viale a dalším kartám, kterým pak de fakto zabráníte v jejich využití..

Silence je vyloženě kontrolní karta, která za jednu manu soupeři zakáže v daném kole sesílat další kouzla. Instant k tomu, takže si můžete vybrat...zda díky ní zabráníte soupeři sesílat counterspelly a ve svém kole dostanete na stůl to, co potřebujete nebo naopak soupeři znemožníte v jeho kole klidně jakékoli kouzlení...

Bitterblossom – tenhle enchantment umožní permanentní sesílání černých 1/1 létajících vílích tokenů na začátku vašeho upkeepu. Stojí to „jen“ 1 život v každém kole, ale máte tím zajištěn přísun létajících prcků. Je ale pravda, že Bitterblossom se do trochu jiné kombinace BW balíčku na legačku hodí více.

Nestvůr na hraní je ale na výběr dost a dost, takže..cokoli vás rozumného napadne. Já zkoušel do balíčku třeba i Bloodghasty, kteří se sice s landfallem vrací, kombí se parádně s Lilianou, ale..jsou slabí a neumí bránit. Do levné verze jako dvojdrop..proč ne! Možnou levnou variantou pro discard strategii by pak mohl být Augur of Skulls, což je taková Hymna na nožičkách. Podobně pak i Tidehollow Sculler, je o něco silnější než Augur a při jehož příchodu soupeři exiluje jednu kartu z ruky. Pokud bojiště opustí, soupeř si jí zase vezme zpět.

Jötun Grunt je zajímavá nestvůra. Bílý obr za 2 many se 4/4 tělem. To je parádní útočník, co tlačí hned od začátku. To musí mít háček..a také má. A tím je tzv. Cummulative upkeep – na začátku vašeho upkeepu totiž musíte na něj položit „věkový“ permanent a za každý takový counter musíte zaplatit manou. Pokud tak neučiníte, grunt je obětován..

Gatekeeper of Malakir je takový chodící Diabolic Edict, soupeř při jeho příchodu, pokud zaplatíte doplatek jeho základní ceny, musí obětovat jednu svou nestvůru. Mohl by tedy Edicty nahradit, jenže jako nestvůra není instant, tedy nedovoluje reakce na některé karty (Show and Tell

Geralf´s Messenger je spíše jen taková úvaha, protože by se hodil hlavně do monoblacku. Ve verzi, kde jsou bezbarvé země nebo země jiné barvy by se nejspíš neuplatnil a spoléhat jen na rituál by byl dost velký risk. Na druhou stranu, na svůj manacost nemá až tak špatné tělo, dává zranění už při příchodu a navíc jeho undying při představě zahrání v prvním kole přes ritual..musím říci, že jsem o něm jednu dobu docela uvažoval.

Nezumi Shortfang – toho jsem zkoušel už v monoblacku, slabá 1/1, která ale za zaplacení many a tap umožní soupeři také diskardovat kartu.Pokud už soupeř v ruce žádnou nemá, flipne se a funguje jako The Rack (uděluje zranění soupeři v případě, že má méně než 3 karty v ruce za každou takovou chybějící kartu) a mohl by tedy fungovat jako alternativní win condition. Nicméně mě se nějak neosvědčil, nic nevydrží a je moc pomalý...ale pokud by někdo chtěl hrát vyloženě diskard..proč ne.

Dark Confidant – alias „Boba“ z Ravnicy jsem si nechal záměrně až na závěr. Protože to je karta pro max. verzi. Tělo sice jen 2/1, ale to hlavní je jeho abilita, díky které si v upkeepu lížete kartu, ovšem zaplatíte tolika životy, kolik je manacost té karty. S čím si Confidant moc nerozumí, je Tombstalker, protože pokud budete mít smůlu, můžete se také připravit o 8 životů, když si přes Boba Tombstalkera líznete. Tohle nebezpečí se dá obejít přes Sensei´s Divining Top, kde si před líznutím kartu připravíte. Už mám dva Boby sehnané, ale turnaj jsem s nimi ještě nestihl, v buildu plánovaně nahradí Gerrard´s Verdicty, něco provedu s Tombstalkery a i poměrně velké množství 3 dropů bude možná ještě znamenat nějakou další úpravu.


 
 

Jak hrát a jak by mohl vypadat ideální začátek? Zahájení je dost podobné jako u monoblack verze. Ideal je Dark Ritual na úvodní ruce následovaný kartami, co dohromady budou mít manacost max. 3. Takže na úvod soupeře nepotěší díky rituálu zahraná kombinace Inquisition of Kozilek + další 2manový drop. Inkvizicí zahájíte proto, abyste co nejdříve odstranili nějaké nepříjemné kouzlo (ideálně counterspell) nebo nepříjemnou nestvůru (třeba u Mavericku je to prakticky cokoli jako například Thalia, Mother of Runes či Knight of the Reliquary, jinde třeba Tarmogoyf) nebo třeba artefakt ala Aether Vial, který urychluje manově levné potvorové balíky nebo třeba Sensei´s Divinig Top (alias „káča“), kterou si jiné balíčky připravují vhodné karty na draw. Prostě cokoli, co soupeři naruší jeho koncepci. Inkvizice je následovaná Hymnou, tam chce mít jen štestí a trefit se soupeři do dalších karet, které potřebuje. Další možností s ritualem je samozřejmě seslání Hypnotičky, která soupeře další kolo začne kousat a vyhazovat mu karty – jen jí nesmí soupeř ihned zastřelit, pak se z výhody stane nevýhoda, protože přijdete o 2 karty, zatímco soupře jen o jednu. Podobně by se mohl hrát i Nighthawk, byt obě předchozí varianty jsou výrazně lepší. Nighthawk by soupeře začal „jen“ kousat, ale doplní vám životy. Poslední možností (a kolikrát skoro nejlepší) je také rovnou zahrát Lilianu, ta umí jak vyhazovat soupeři karty, tak se umí sama bránit – soupeři prostě říkáte obětuj nestvůru, cos zahrál. Způsob hry se také oproti monoblacku nemění – chcete soupeři vyházet jeho ruku, pokud jej zbavíte landů přes Hymnu, Hypnotičku či s pomocí Liliany, soupeř nic nezahraje, když mu odstraníte nestvůry či kouzla, tak vás soupeř neohrozí. Protihráče usilujete dostat do TOP deck modu a co mu přijde na stůl zlikvidujete, čímž připravíte cestu vašim finisherům. Za ně ale práci mohou zvládnout i slabší těla.


 

Co ideální úvodní ruka? Ta zůstává hodně podobná tomu, co jsem psal u monoblacku. Takže ideálně 2 země s tím, aby do tří kol došla ještě třetí – zde aby byla možnost hrát i jednu bílou/bíločernou zemi, jednomanová inkvizice/zabíjení, hymna, nějaká nestvůra – bud Spectra nebo Nighthawk/Lingering Souls, ritual, a Liliana. Co bych nechal jako maximum jsou 2 trojdropy – víc je už riziko, které se může obtížně hrát.

Možná vás u počtu zemí napadne, že 20 kousků je prostě málo na to, jakou manovou křivku balíček obsahuje. Tak trošku procent, co se počtu zemí na úvodní ruce týká a představeného buildu.


 

Informace pro případný mulligan s % vyjádřením počtu zemí pro úvodní ruku:

0 Land(s): 2 times (2%)

1 Land(s): 20 times (20%)

2 Land(s): 31 times (31%)

3 Land(s): 24 times (24%)

4 Land(s): 18 times (18%)

5 Land(s): 5 times (5%)

6 Land(s): 0 times (0%)

7 Land(s): 0 times (0%)

% počet úvodní ruky bez 1-st dropu: 14 (14%)

% počet úvodní ruky bez 1-st and 2-nd dropu: 0 (0%)

Sami vidíte, že s jednou zemí začínáte ve 20% případů, se 2-3 zeměmi statisticky začínáte v 55% případů, což může vypadat jako ne zcela velká šance, se čtyřmi zeměmi už to pak není úplně ono, ale také se s nimi myslím docela dá v závislosti na ostatních třech zbylých kouzlech. 5 zemí je už prostě moc a já bych každopádně mulliganoval. Je třeba si také ještě uvědomit, že i s jednou zemí na úvod se dá hrát. Podmínkou je ale Rituál a takové karty, abyste jej mohli co nejlépe využít..a mít trochu štěstí a v prvních dvou draw si další zemi prostě líznout... Naprosto nehratelných je dle % pravděpodobnosti jen 7 úvodních rukou ze sta...


 

Co balíčku vadí? Podstatně méně věcí, než s monoblackem, protože nyní už máte možnost odpovědí díky bílé barvě. Asi nejhorší situace, do které jsem byl vmanévrován je, pokud soupeř dostane dost Wastelandů a zvládne je/jej díky Reliquiáři (Knight of the Reliquary) protáčet. Původně jsem build hrál prakticky bez basic landů a to byla chyba a pokud si vzpomínám, minimálně 2x jsem na to „dojel“. Pokud soupeř reálně hrozí Wastelandy (a hrají je z lepších balíčků skoro všechny), pokud možno zahrávejte nebo hledejte přes fečky basic landy – uvědomte si, že dost kouzel máte přes 3 many, takže je pak nemusíte zahrát! Druhá věc, se kterou má balíček minimálně před side problém jsou komba. Buď soupeře rychle dostanete do TOP deck mode nebo si kombo najde, roztočí a konečná. Po side by to již mohlo být lepší. Hrobařským balíčkům (Dredge, Reanimator) paradoxně diskardem pomáháte, ale po side by už to mělo v pohodě klapnout, protože jste schopni tomuto soupeři jeho hrob zavčas zlikvidovat nebo karty do hrobu vůbec nepustit. S fritkou chce hrát opatrně, ale tu byste dát měli, diskard jí navíc také vadí, protože pak do vás nemá čím střílet. Aggra (merfolci, goblini, elfové) byste též mohli a měli zastavit, po side tím spíše, když doplníte mass removal a removal obyčejný. Maverick je oříšek, ale nejen pro vás, s ním jsem zatím vyhrál jen jednou tuším asi z 5-ti zápasů, ale ostatní hry bývaly dost vyrovnané a končily 2:1, budto díky mé chybě nebo ne zcela ideálnímu draw. Soupeřům to kolikrát také ideálně přišlo – ale to není výmluva, Maverick je prostě TOP balík. Affinita (artefaktový balíček) by také neměl být nepřekonatelný soupeř, se Show and Tell (viz výše) mám přesně vyrovnanou bilanci. RUG Delver tam mám bilance mírně nepříznivou, opět jsem byl párktát vytrikován přes wastelandy, někdy bylo vše zcounterováno..ale není to nehratelný matchup. Tady se mi nejvíc asi osvědčila Extirpace, kterou soupeři z hrobu vyhodím otravné counterspelly, případně klidně i brainstorm, kterým si soupeř shovává karty před diskardem. Zde je prostě potřeba soupeři maximum věcí vyházet hned z ruky. Jako u všeho, s dobrým draw a troškou štěstí se dá porazit skoro všechno :-)


 

Kolik by vlastně balíček v navržené verzi stál? Bohužel zde počítejte, že část použitých karet je drahá. Prostě proto, že ty karty jsou vážně dobré. Pokud vám je nepůjčí jiný kamarád nebo je nevyměníte za jiné karty, poohlédněte se klidně mimo české e-shopy a herny a nakupte je v zahraničí. Ty nejdražší karty (Scrublandy a v buildu ještě nezařazené Confidanty) jsem sehnal za cenu solidně pod výkupem onoho hlavního prodejce karet u nás a to včetně doporučeného poštovného! Stačilo jen trochu trpělivosti a pravidelného sledování nabídek jiných hráčů. A mít na účtu na jednom nejmenovaném serveru dostatek eur z prodeje jiných karet :-) Ale tedka už oficiální počty. Čtveřice Scrublandů – prosím, nepadněte do mdlob – 6.400,- Kč, ale říkám, dají se sehnat už kolem 1.100 Kč v Near Mint kvalitě. Marsh Flats jsou za 1.000,- , Urborgy za 1380,-, Mishrovky jsou za 400,- , Strongholda za 440,- Kč. Takže jen manabáze přijde na 8.300. Ale to je ta nejdražší část. Na řadě jsou nestvůry – Nyxathidové 120, Tombstalkeři 720,- , Spectry za 120 a Nighthawkové za 50. Dohromady něco lehce přes tisícovku – 1010 korun. Tedka kouzla - Rituály 160,-, Inkvizice 360,-, Hymny 300,-, Gerrard´s Verdicty 60,-, Swordy 300,-, Diabolic Edicty 150,Soulsy 200,- a zbývají tři drahé karty – Vindikačky za 1230,- , Jitta za 350,- a Liliany za 1.500,-. Kouzla by tedy přišly na 4.410,- korun. Zbývá ještě sideboard – Černé Leyline 160, bílé za 200,-, Crypty za 50,-, Pathy 200,- , Extirpace 400,- , Canonisti za 380,- a Damnace za 800,- tedy sideboard za 2.200,-. Dohromady sečteno a podtrženo něco lehce přes 16.000 – tedy přesně 16.110,- korun českých. Ale valná část se dá rozhodně nahradit levnějšími variantami, pokud máte omezené fondy, je tu


 

Budget verze. Je mi jasné, že některá použitá kouzla a nestvůry jsou hodně hodně drahé. A ne každý bude chtít do formátu, kde neví, zda ho bude bavit, investovat na začátek takové peníze. Jenže na Legačce není zas takový problém provést menší, respektive zde o něco větší selekci, drahé karty vyškrtnout a nahradit něčím levnějším. Viz karty zmíněné o několik odstavců výše. Jen ten balíček nebude mít takovou synergii, může se stát, že vám bude chybět jedna mana, protože máte bezbarvou Mishrovku nebo manu jiné barvy, útoky neprojdou, protože Váš finální zabiják nelétá, a vyřazené drahé karty jsou nahrazeny levnějšími s o něco horšími vlastnostmi. Nicméně, nemyslím si, že by Budget byl špatný, jen máte prostě méně odpovědí na soupeře a balíček nemá takovou synergii a vzájemnou spolupráci. Nehrál jsem jej, nezkoušel, nemůžu tedy posloužit praxí, ale teoreticky by měl fungovat a na nějaký menší turnaj proč ne. Takže, co by šlo nahradit? Extradrahé Scrublandy nahradí Godless Shrine a/ nebo Isolated Chapel, fečky se také dají vyškrtnout, Urborgy se též dají směle vynechat, místo nich se dá dát obyčejná bažina. Tím si opravdu hodně zlevníte manabase. Liliana také stojí docela hodně, a byť je opravdu výborná, pryč s ní z budgetu, stojí moc. Tombstalker je opravdu fajn, ale zase…za skoro 250 korun se dá najít něco obyčejnějšího. Třeba místo pro posledního Nyxathida. Místo drahé Damnace se dá použít podstatně levnější, již zmíněný Planar Collapse. I třeba relativně levný Diabolic Edict může mít svého levnějšího brášku, na kterém se dá ušetřit. Geth´s Verdict. A celková cena main decku spadne už na myslím velice přijatelných cca 4.900,- Kč, k tomu sideboard za nějakých 780,- Kč, dohromady by tedy můj budget přišel na 5.680,-. Je ale jasné, a musím to ještě jednou zopakovat, že ten výsledný komplet prostě nebude tak dobrý, na druhou stranu, hrát se pořád bude dát a jako startovací, respektive upravený balíček z monoblacku...proč ne. Je to jen a jen na vás...

Budget BW Legacy Discard milape
Main Deck Sideboard
4 Mishra´s Factory
4 Godless Shrine
4 Isolated Chapel
5 Swamp
3 Plains
4 Nyxathid
4 Hypnotic Specter
3 Vampire Nighthawk
3 Jötun Grunt
4 Dark Ritual
4 Inquisition of Kozilek
4 Hymn to Tourach
2 Gerrard´s Verdict
4 Lingering Souls
2 Phyrexian Arena
3 Geth´s Verdict
3 Path to Exile
 
2 Leyline of the Void
2 Tormod´s Crypt
2 Planar Collapse
3 Leyline of Sanctity
2 Pithing Needle
2 Go for the Throat
2 Disenchant
 


 

Co se maximální verze týká (ano, ta první verze opravdu ještě není maximlní), doplnil bych ještě pár dražších karet, něco odstranil a lehce jeho smysl pozměnil. Rozhodně by se do balíčku dostal playset Wastelandů (o tom bez debat), to je prostě karta, která soupeři hodně vadí (ostatně, proč jí hraje téměř každý z TOP balíčků, že). Druhou nejvýraznější změnou pak je vyřazení Tombstalkerů a jeho nahrazení Dark Confidanty. Už jsem psal výše, dohromady si moc nerozumí, dá se sice s pomocí „káči“ - Sensei´s Divining Top kolem Tombstalkera skákat a prostě si ho na líznutí přes Confidanta pohlídat, ale..to už mi přijde jako moc velké měnění karet a herního stylu. Určitě doplnit nejuniverzálnější jednomanový diskard – Thoughtseize, i když tu bych zařadil jen ve dvou kopiích, kvůli přítomnosti BoBů a feček, přece jen, ubývání životů je tam už dost a dost.. . Celková cena balíčku se tak ještě zvedne na úroveň, kam se mi to již ani nechce počítat :) zvláště, když Wastelandy stojí 1.100 Kč,- a balíček by podle mě pak mohl vypadat takto:

BW Discard Legacy TOP verze Milape
Main Deck Sideboard
4 Scrubland
4 Marsh Flats
3 Urborg, Tomb of Yawgmoth
3 Mishra´s Factory
4 Wasteland
1 Swamp
1 Plains
3 Nyxathid
3 Dark Confidant
3 Hypnotic Specter
3 Vampire Nighthawk
4 Dark Ritual
2 Thoughtseize
2 Inquisition of Kozilek
4 Hymn to Tourach
4 Lingering Souls
3 Swords to Plowshares
3 Diabolic Edict
2 Vindicate
1 Umezawa´s Jitte
3 Liliana of the Veil
 
2 Leyline of the Void
2 Leyline of Sanctity
2 Tormod´s Crypt
2 Path to Exile
2 Extirpate
3 Ethersworn Canonist
2 Damnation
 

 

Na závěr bych již jen napsal, co by se mohlo objevit v případném třetím pokračování. Tedy jiné varianty rozšíření původní myšlenky monoblacku. Chcete zůstat pouze v černé? Existuje balíček zvaný POX, který využívá karty s různými obětovacími vlastnostmi a snaží se soupeři hru totálně znemožnit, aby se mu na stole neudrželo prakticky nic. Pokud byste zvolili jinou variantu bíločerné kombinace, je možné se vydat třeba cestou Stoneblade balíčku, kde zapojíte Stoneforge Mystiky, kteří pak v balíčku najdou různé meče či jiné vybavení pro své spolubojovníky.


 

To bude ode mě pro dnešek už vše, doufám, že se Vám článek zase líbil a pokud by byl zájem, čas a vůle, sepsal bych výhledově ještě jedno pokračování, právě s variantami zmíněnými v předchozím odstavci. Ale nic neslibuju.

Zas nashledanou u recenze na nový Duel Deck se těší


 

Milan Pech

(milape)

Komentáře
Autor: Nargoron @ pátek 24. srpna 2012 10:03
proč se všichni rozplývají nad předraženým Wastelandem a nikdo nehraje Strip Mine?

Autor: milape @ pátek 24. srpna 2012 10:23
Lidé se nad ním rozplývají hlavně proto, že bohužel je dobrý /a proto tak drahý/ a hlavně proto, že Strip mine je na banned listu pro Legacy.

http://www.wizards.com/Magic/TCG/Resources.aspx?x=judge/resources/sfrlegacy

Autor: Diatrion @ sobota 25. srpna 2012 7:25
Vždyť si z toho udělal pomalu Deadguy Ale. :D Jinak článek dobrej, palec nahoru.

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí