čtvrtek 28. března 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

sobota 29. září 2012
Spící drak
Autor: JakubMG @ 13:49 :: 3252 Přečtení :: 6 Komentáře :: :: Standard
 

Spící drak


Zdravím a přeju pěkný den všem čtenářům serveru magic-guru.cz. Rozhodl jsem se, že zkusím napsat rozbor standartového decku. Abych se představil, jmenuji se Petr, je mi 22 let a obývám krásy města Kostelce. Magic nehraju na poměry mého okolí tak dlouho, ale věnuji se mu, jak můžu a můžu říct, že se stal velkou náplní mého volného času. Jedná se o první rozbor, který píšu tak doufám, že se Vám bude líbit.

Přemýšlel jsem jaký deck si vlastně vybrat. Na současné scéně je opravdu velké množství zajímavých možností. Za zmínku stojí velmi úspěšný a dle mého až příliš hraný delver. Samozřejmě úspěšný balíček mnoho hráčů donutí k jeho tvorbě, ovšem je smutné, když se na turnaji o dvanácti hráčích sejde osm delverů. Na popředí se probojovává rasa zombií, která v R/B kombinaci je v posledních měsících opravdu úspěšná a jako deck je velmi zábavná. A samozřejmě nesmíme zapomenout na všemožné druhy podu. Naya pod,  4-color pod, nebo zombie pod, všechny se točí kolem karty

Birthing Pod, která dokonale využívá efekty všech možných kreatur. Decků je spousta, ale nakonec jsem se rozhodl, že první rozbor bude o trošku netradičním balíků, který vám asi velký turnaj nevyhraje, ovšem nabízí plno zábavy.

Moudřejší už podle obrázku asi tuší o jakou kartu jde. Slumbering Dragon, který vyšel v edici M13 vyvolal celkem zajímavou diskuzi. Jeden tábor hlásal, že jde o kartu zajímavou, zábavnou a rozhodně určenou pro hraní. Druhá strana sporu volala, že je to karta pomalá a k ničemu. No nutno dodat, že svým způsobem obě měli pravdu. Karta rozhodně není určena pro velké decky, které směřují na obrovské turnaje, ale ani bych jí nezatracoval.

Na internetu je hned několik deck listů, které se snaží tohoto spáče využít. Některé se snaží co nejrychleji na draka nacpat countery, aby se probudil, jiné trošku kontrolní prostě jen vyloží draka a počkají, až jim někdo potřebné zranění udělí. Já osobně se přikláním k té první cestě a draka co nejdříve vyslat vstříc soupeři.


Blembel Sleeping dragon
Main Deck Sideboard
12 Forest
10 Mountain
4 Slumbering Dragon
2 Faithless Looting
4 Bond Beetle
4 Hunger of the Howlpack
4 Timberland Guide
4 Reverberate
4 Deranged Outcast
4 Blessings of Nature
4 Increasing Savagery
4 Ring of Kalonia
 

Jak jsem psal výše hlavní kartou decku je Slumbering Dragon. Za jediný mountain 3/3 ve vzduchu by bylo opravu krásné, takže karta má své omezení.  Drak krom flyingu obsahuje celkem dost textu. Karta říká, že Slumbering Dragon nemůže útočit ani blokovat pokud na sobě nemá pět a více counterů. A na další části stojí, že kdykoliv kreatura útočí na vás nebo vašeho sférochodce položte na draka +1/+1 counter. Pokud bychom měli nechat soupeře útočit, mohli bychom se dostat do pořádných problémů a to by nám za jedinou kartu nestálo a tak tu máme další karty, které draka využijí.

Bond Beetle je vcelku nevýrazná karta, která nemá ve většině balíků své místo, ale zde je to jeden counter za jediný forest. Většinou si přejeme mít brouka s drakem na úvodní ruce, pro rychlý přísun žetonů. Timberland Guide patří mezi další bytosti, které hrají hlavní roli nanášečů. V druhém kole je to velmi příjemná karta a na rozdíl od brouka, který je po vyložení pouze nepříliš dobrý bloker, dokáže scout najít uplatnění a to díky kartě Deranged Outcast. Tato karta dokáže za jednu bezbarvou a jeden forest obětovat bytost typu human a položit dva žetony na cílovou kreaturu. Naprosto skvělé využití vyloženého scouta. Za dvě many další žetony na draka. Při správné ruce, a pokud nepřítel příliš neruší naše kouzla, dokážeme  Slumbering Dragona do boje poslat opravdu brzo a to jsme teprve u kreatur.

Faithless Looting je v červené barvě celkem oblíbená možnost jak se zbavit nepotřebných karet a nalízat si jiné. A jeden mountain je opravdu přijatelná cena. V našem balíčku slouží především k odesílání přebytečných landů, popřípadě ke snaze najít kartu, kterou potřebujeme. Pokud máme dostatek landů ve hře, budeme se snažit najít dalšího draka, popřípadě tvůrce counterů pro naše spáče. Flashback na kartě už je jen takový příjemný doplněk.

Hunger of the Howlpack nabízí další levnou kartu, která dokonale zapadá do decku. Za jeden forest jeden counter není zrovna špatné, ale my se budeme snažit kartu zahrát s pomocí morbidu. Schopnost morbid nám skvěle aktivuje výše zmíněný Deranged Outcast. Samozřejmě lze využít blokujícího Beetla kdyby nešlo jinak.  Karta Reverberate je celkem nečekaně velmi úspěšný instant, tedy co se alespoň našeho decku týče, který dokáže kopírovat vyvolaný instant nebo sorcery spell a vybrat nový cíl. Za dva mountainy můžete na draka dostat jednou tolik žetonů, pokud ovládáte draky dva je to skvělá možnost jak oba dva vyslat do boje s použitím jednoho counterovacího kouzla a nemusíte řešit, kterého draka prvně vybavit.  A to nemluvím o možnosti kopírovat soupeřova kouzla. Ovšem naším hlavním cílem Reverberate budou naše vlastní spelly.

Mezi mé oblíbené kousky, patří Blessings of Nature, karta s Miracle cenou, kterou si ale nechcete líznout na úvodní ruce. Karta za čtyři bezbarvé a jeden forest, která vám umožní rozdělit 4 +1/+1 žetony libovolně jak chcete. Za cenu pěti man je to celkem pomalá možnost a ve chvíli kdy můžete Blessings of Narute zahrát za její normální cenu, už chcete pomalu s hrou končit. Ovšem netřeba zoufat, protože tu máme možnost Miracle. Pokud si tuto kartu líznete jako první můžete jí vyvolat za sníženou cenu a za jeden forest čtyři žetony kdekoliv je opravdu důvod proč plesat radostí a soupeř většinou jen smutně zakroutí hlavou.

Poslední kartou, která pomůže probudit vašeho draka je Increasing Savagery, sorcery, které za dvě bezbarvé a dva foresty pokládá pět +1/+1 žetonů na vaší kreaturu a pokud se hra dostane do stádia kdy budete mít dostatek času je tu ještě možnost zaplacení jejího flashbacku. Vyvolávací cena je sice sedm man, což je v případě rychle smýšlejícího decku celkem dost, ale odměna deseti couterů v pozdní fázi hry může rozhodnout prohranou hru a nebo už nic moc zásadního neovlivní. A aby se neřeklo, dáme do decku ještě jeden artefakt. Tím je Ring of Kalonia. Možná vám teď trošku vrtá hlavou co na červenou příšeru dělá ve hře prsten určený pro zelenou barvu, ale nejde o žádnou chybu. Vlastníme už dost možností jak našeho draka dostat do boje, ale je jedna věc jak jeho převahu na bojišti ještě zlepšit a to je vlastnost trample, kterou právě prsten nabízí. Dvě many vyvolání a jedna mana equip není mnoho za možnost přejít soupeřova blokera. Na internetu je dost debat o tom, jestli není lepší hrát dvakrát Ring of Kalonia a dvakrát
Ring of Valkas. I s kamarády jsme to párkrát řešili, ale já si myslím, že counterů dokážeme vyvolat opravdu dost a raději budu mít větší šanci na vyvolání trample na našeho draka, než kolo čekat na counter.

To by byl rozbor decku. Samozřejmě je mnoho možností jak deck upravit. Kamarád ubral countrovací spelly a doplnil balíček blesky, aby dokázal ukousávat soupeře popřípadě se zbavovat nepříjemných blockerů. Zkoušeli jsme i
Ring of Thune kdy díky Vigilance máte nejen silného útočníka, ale i blokera. Občas se mi stalo, že jsem musel hodně rozmýšlet, jestli nechat draka do bloku nebo tlačit. Ale většinou je nejasnější směr vůči soupeři, takže jsme zůstal u zeleného prstenu. Žádný deck není pevně stanoven a může se najít i lepší cesta jak draka využít, ale já jako nejzábavnější shledávám tuto.

Pokud by měl někdo zájem o stavbu balíků můžu říct, že je to opravdu levná záležitost a pro zábavu, nebo pro začínající hráče je to opravdu levná možnost, jak si postavit nový balíček. 4x Bond Beetle 12kč, 4x Deranged Outcast 60kč, 4x Slumbering Dragon 80kč, 4x Timberland Guide 12kč, 4x Blessings of Nature 28kč, 2x Faithless Looting 24kč, 4x Hunger of the Howlpack 12kč, 4x Increasing Savagery 100kč, 4x Reverberate 80kč, 4x Ring of Kalonia 20kč. Celková cena decku je kouzelných 428 korun českých a to je celkem příjemná cena pro někoho, kdo by rád měl ještě jiný deck za slušné peníze. Cena je braná podle jednoho nejmenovaného obchodu kde kupuji karty. Rozhodně tam nemusí být nejlevnější a pokud by se karty sháněli mezi hráči popřípadě na výměnu, cena bude ještě o dost nižší. Jak jsem již psal toto není deck na vyhrávání velkých akcí, ale pro zábavnou hru někde s přáteli, popřípadě menší akce či FNM. Přeci jen proč nehrát něco, co jen tak někde neuvidíte. Sideboard nemám uveden, protože žádný k tomuto decku nehraju, ale v případě zájmu není problém nějaký dát dohromady.

Doufám, že se vám rozbor líbil a teď se podíváme na pár her, které jsem s ním hrál. Některé byli přes program cockatrice jiné s kamarády.

U/W Delver - Vašek

Vyhrávám hod kostkou a tak začínám. Protože nemám ideální ruku raději mulliganuju na šest. Mám forest a pláň, Slumbering Dragon, Bond Beetle, Timberland Guide a Deranged Outcast. Vykladám horu a draka. Celkem příjemný začátek a podobnou ruku bych doporučoval pokaždé. Lepší mulligan na méně karet, než ztratit rychlí začátek. Vašek vykládá island a Delvera. což je nepříjemné, ale co od podobného balíčku čekat. Lížu tedy kartu. Přijde mi další drak a tak vykládám les, beetla a dalšího draka. Vašek za nevěřícného kroucení hlavou po líznutí karty a neflipnutí delvera, vykládá Glacial Fortress a používá Probe. Nic moc ale nevidí tak líže kartu a jsem na řadě. Přichází Hunger of the Howlpack a tak vykládám scouta, dávám další žeton na prvního draka a útočím drakem. Vašek je na 15 a předávám kolo. Vašek flipuje delvera a vykládá ostrov. Útočí delverem, jsem na 17 a hraju. Lížu Faithless Looting a tak vykládám Deranged Outcast a útočím drakem. Ovšem na draka dopadá Vapor snag a přicházím o útočníka a tak předávám kolo. Vašek vykládá Seachrome Coast a následně hraje Talrand's Invocation. Dva tokeny ve vzduchu vidím nerad, ale co se dá dělat. Dostávám za tři delverem a jdu na hru. Lízám horu a tak jí vykládám a následně odvolaného draka. Za zbylé many obětuji Timberland Guide a pokládám dva ženoty na draka. Útočím, ale drak je blokován tokenem. Hraje Vašek. Vidím další land a do hry jde Mage. Vašek si vrací Vapor snag a útočí token i delver a jsem na 9 životech. Začíná to být špatné. Jak se říká naděje pořád je a tak přichází Bleesings of Nature, za les ho vyvolávám. Oba draci mají 6/6 a hraji Faithless Looting. Lížu les a další Bleesing a tak odhazuji obě karty a útočí oba draci. Jeden dostávám Snagem ale druhý prochází a Vašek je na 9. Vykladá pouze island a předává kolo. Lížu pouze landu, vyvolávám draka používám Hunger of the Howlpack, ovšem vidím mana leak a tak karta jde do hrobu. Útočím a Vašek je na třech. Bohužel stačí pouze útok a umírám. Co se dá dělat ten Delver je prostě balíček jiné ligy. Mohlo to jít zahrát jinak, mohl jsem více bránit, ale byla to spíše for fan hra, takže jsme to tolik ani jeden neřešili. :)

Goblins (cockatrice)

Vyhrávám hod kostkou a tak začínám. Lížu hezkou ruku les, hora, dva draci, beetle, scout a Hunger of the Howlpack. Soupeř vykládá horu a Goblin Arsonist. Lížu forest, vykládám draka a beetla, drak dostává žeton a předávám kolo. Vidím Cavern of Souls a soupeř vykladá Krenkovo komando, dva tokeni ve hře. Neutočí, zřejmě nechce, abych dostal žetony na draky. Proti podobným agrům je balíček s draky opravdu silný, protože je soupeř před těžkou volbou zda útočit nebo ne. Lížu Bleesing od Nature, s úsměvem tapuji les a oba draci mají dva žetony. Ještě vykládám další les a scouta, další žeton na draka a oba jdou do útoku za 6. Soupeř na je 8 životech. Soupeř pokládá další horu a přichází Goblin Wardriver. Soupeř předává kolo, zřejmě nehodlá posilovat draky. Lížu tedy další horu, vykládám jen tak z principu Hunger of the Howlpack, žeton na draka, útok a soupeř končí na -5 životech. S ne zrovna milým rozloučením, které bych popsal jako **** odchází ze hry. Nějak podobně by hra měla proti agresivním balíčkům vypadat. Pokud nechá soupeř draky probudit těžko se zastavují, pokud bude tlačit o to dříve se drak probere. Je to těžká volba.

Green Agro - Milan

Milan vyhrává kostku a tak vykládá les a mana ptáka. Já s muliganem na šesti mám v ruce dvě hory, draka, scouta a Increasing Savagery. Lížu Reverberate. Vykládám horu a draka a předávám. Milan vykládá horu, tapuje Birda a vykládá geista. Následně za les vykládá Rancora na geista a předává kolo. Lížu les, vykládám ho tedy do hry a následně scouta. Dávám žeton na draka a předávám kolo. Milan nic nevykládá, útočí geistem. Nechávám ho projít, jsem na 16 drak dostává čtyři žetony a hraji. Líži Bleesing a tak ho vykládám a drak dostane další čtyři countery. Vykládám horu a jdu drakem 12/12. Milan nechává projít a je na 8. Předávám kolo. Milan líže a komentuje tím, že mu to chodí dost na nic. Vykládá dalšího rancora na geista a útočí za 6. Jsem na deseti, drak je 18/18 a Milan naštvaně předává kolo. Lížu les a tak ho vykládám a hraji Increasing Savagery. Dávám pět conterů na scouta, který je 6/6 a útočím drakem. Milan dost nerad blokuje birdem a tak předávám kolo. Milan líže kartu a následně vzdává. Ukazuje Revenge of the Hunted, kterou chtěl hru ukončit, ale s jednou příšerou se do tlaku nedostane, zvláště s scoutem v obraně. Mít birda vyhraje, naštěstí drak udělal své. Kdyby počkal jedno kolo neutočil a nedostal tak mého draka na 18/18 možná by mu to vyšlo. Následuje ještě další hra s Milanem, který bral jiný deck.

R/G Agro - Opět Milan

Nechávám začínat Milana abych ho trošku potěšil. Vykládá forest a Llanowar Elfa a předává kolo. Já mám na ruce horu a les, opět draka a brouka, pro jednou také ring, Deranged Outcast a Increasing Savagery. Lížu horu a tak jí vykládám a draka k tomu. Milan líže, vykládá Rootbound Crag a tapuje elfa a vykládá Borderland rengera díky, kterému bere zemi do ruky a předává.Lížu dalšího Outcasta a tak vykládám les, brouka, dávám žeton a předávám. Milan dává do hry les, vykládá geista a následně na něj rancor a předává se slovy, že mě sjede jedním útokem - hrdina. Lížu kartu, příjde scout a tak vložím další horu a pošlu scouta do hry. Žeton na draka a předávám kolo, abych měl draka do obrany. Milan vykládá Copperline Gorge, tapuje všechny zdroje co má a castí Green Sun´s Zenith a do hry vkráčí Huntmaster of the Fells. Pokládá token a zvedá životy. Tato karta je celkem nepříjemný, ale jde se dál. Nemám moc štěstí a přijde další scout. Vykládám tedy Deranged Outcasta, abych v případě mohl obětovávat humany a předávám kolo. Milan vykládá horu a do hry přichází jeden z jeho rozmazlovaných mečů. Sword of Feast nad Famine připíná na geista a já jen lomím rukama a vzdávám. Sice mám plný život, ale s kartami na ruce jen stěží dokážu přežít další kolo.

 

Tak to vidíte ze čtyř her je to 2-2. Musím uznat, že při hře s gobliny to bylo celkem snadné, protože balík neměl moc šanci na rychlí začátek. S green agrem to bylo spíše štěstí a zbylé dvě hry. Těžko srovnávat fan deck s takovými jako je delver nebo R/G Agro. Hry byly hlavně pro zábavu, nehrálo se na nějaké dvě vítězné ani sideboard se neřešil. Šlo spíše o to ukázat, jaký deck vlastně je a co od něj můžete čekat. Je braný hlavně pro příležitostné hraní, kde je příjemné hrát v atmosféře spícího draka, který se po probuzení pouští do nepřítele. Deck by se dal upravit, rozhodně toto není jediná podoba a věřím, že Slumbering Dragon není špatná karta. Za těch pár korun rozhodně stojí alespoň za vyzkoušení.

Kdybych měl celkově zhodnotit tento deck musím říct, že je zábavné hrát něco takového. Málokdo deck zná, je neokoukaný a dokáže zatopit když soupeř neví co od něj čekat. Hlavně levnější agra mají celkem problém s dobrou hrou něco udělat. Pokud chcete deck proti profíkům hledal bych jinde. Větší turnaje bych zkoušel jen pokud vám nejde o výhru. Ale hra s přáteli, popřípadě nějaké menší FNM by se s ním uhrát dalo. Kdo nerad kráčí v šlépějích jiných hráčů může něco netradičního uvítat.

Doufám, že se vám dnešní článek líbil. Chtěl jsem ukázat jinou stranu standartu než pouhé top decky, které vyhrávají turnaje, a které můžete vidět na každém reportu z velkých turnajů. Šlo o první můj článek tak věřím, že je co zlepšovat ale vypotil jsem co šlo. Pokud by byl zájem příště bych se pustil do R/B Zombií, o kterých byla řeč v úvodu. Balík je to také velmi zajímavý. Rychlé tempo zombií skvěle doplňuje červená barva. Po netu už kolují zvěsti o zlepšování decku kartami nově příchozí sady Return to Ravnica.

Všem moc děkuji za přečtení až dokonce a doufám, že jste se moc nenudili. Snad se uvidíme příště.

 

Pěkný den vám všem přeje Blembel.

Komentáře
Autor: Grahf @ sobota 29. září 2012 16:04
Možeš mi vysvetliť, ako útočíš s drakmi za 6, keď minimálka na attack/block je 8?

Autor: prema @ sobota 29. září 2012 17:37
Pěknej článek o netradičním decku, díky za tip!

Autor: obo @ sobota 29. září 2012 21:07
Tak vzhledem k tomu, že nevíš že s drakem můžeš útočit až po položení 5 countrů nejméně, tak pochybuji, že ¨tenhle deck bude fungovat i jako funny deck:D

Autor: Berigan @ sobota 29. září 2012 22:21
Hlavně že proti Delverovi máš na ruce Forest a Plains a hraješ první kolo Mountain a draka :). draka

Autor: Nungr @ neděle 30. září 2012 13:51
"útočí geistem. Nechávám ho projít, jsem na 16 drak dostává čtyři žetony. Vykládám horu a jdu drakem 12/12."
Proč dostává 4 žetony?

Dále:
"útočí za 6. Jsem na deseti, drak je 18/18"
Opět - jakto, že je 18/18?

Autor: Megis @ čtvrtek 4. října 2012 17:23
Zaráží mě, že autor na začátku přeložil vlastnosti draka správně, ale následně hrál obě dvě špatně.
Nevím, ale kdysi jsem u nějakého nováčka viděl, že když měl někde položit countery, tak tam přidal i countery jako za P/T, co je již vytištěné na kartě, aby se mu to líp počítalo, takto by byl ten drak fakt třikrát rychlejší, než je.
Třetí schopnost nepřidává tolik counterů, kolik je útok bytosti, ale pouze jeden, ať má útok jakkoliv vysoký. Předpokládám, že dotyčný dal na draka čtyři countery proto, že na něho útočil Strangleroot Geist s Rancorem. Za tohle se drak posílí jenom o counter... Aby se posílil o čtyři countery, muselo by tam být "put that many..."
Doufám, že jsem nenapsal blbosti, ale taky hraju spíš jenom "for fun"... Kdyžtak mě někdo zkušenější opravte ;)

Nejvíc mě ale pobavila ta reakce soupeře na Cockatrice, ten člověk asi tušil, že něco nehraje, i když je pravda, že poradit nebo opravit tam dokáže jenom málokdo...

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí