úterý 16. dubna 2024
Všechny články Minimalizovat

Aktuální články | Kategorie | Hledat | Syndikace

pondělí 8. října 2012
Recenze Return to Ravnica Intro Pack: Azorius Advance
Autor: AdamF @ 14:14 :: 3668 Přečtení :: 1 Komentáře :: :: Recenze
 

Vážení čtenáří Magic-Guru,

vítejte u rozborů Return to Ravnica Intro Packů!
Jak jste se mohli dočíst v úvodním článku k Return to Ravnica, v této velkolepé edici se vracíme na svět Ravnica, sféru, jež je celá pokryta rozlehlým městem. Tato říše je domovem deseti dvoubarevných guild. V Return to Ravnica se setkáváme s pěti z těchto guild: Azorius, Izzet, Rakdos, Golgari a Selesnya. A každá guilda dostala svůj vlastní Intro Pack!
A co že to vlastně ten Intro Pack je? Jedná se o předpřipravený 60karetní balíček, který je určen pro začínající hráče. Spolu s tímto balíčkem v Intro Packu najdete také dva 15karetní boostery Return to Ravnica, v nichž můžete nalézt karty, kterými svůj Intro Pack můžete vylepšit.
Každý Intro Pack obsahuje dvě vzácné karty, z nichž je jedna pofoilovované. Foilové karty Intro Packů jsou shodné s Return to Ravnica prerelease promo kartami.

V dnešní recenzi se podíváme na Intro Pack guildy Azorius jménem Azorius Advance. Azorius je bílomodrá guilda řádu, zákonu a spravedlnosti. Guildovní mechanikou Azoriusu je detain, česky uvěznení. Tato mechanika cíluje permanent a říká, že uvězněný permanent nemůže až do začátku vašeho dalšího kolo útočit, blokovat a aktivovat své aktivační schopnosti. To zní velmi dobře, protože tak narušíte soupeřovu obranu, znemožníte mu útok a můžete uvěznit i jeho sférochodce.

Takto vypadá celkový decklist Intro Packu:

Azorius Advance Wizards of the Coast
Main Deck Sideboard
1 Azorius Guildgate
12 Island
12 Plains
1 Archon of the Triumvirate
2 Azorius Arrester
1 Azorius Justiciar
2 Battleflight Eagle
2 Bazaar Krovod
2 Concordia Pegasus
1 Lyev Skyknight
1 New Prahv Guildmage
3 Silvercoat Lion
1 Skyline Predator
1 Soulsworn Spirit
2 Stealer of Secrets
2 Trained Caracal
2 Vassal Soul
1 Angel’s Mercy
2 Arrest
2 Azorius Keyrune
1 Dramatic Rescue
1 Inaction Injunction
1 Righteous Authority
2 Show of Valor
1 Swift Justice
1 Tablet of the Guilds
 

Rozbor začneme oběma vzácnými kartami.
Archon of the Triumvirate je onou foilovou kartou a zároveň prerelease promem pro Azorius. On sám je 4/5 letec za sedm man, což na vzácnou raritu není až tak skvělé, ale při útoku dokáže uvěznit až dva oponentovy nezemní permanenty (takže i sférochodce). Na jeho efekt si tedy budete muset jedno kolo počkat, ale pak budete moct až do konce hry držet problémové permanenty pod zámkem a navíc útočit za čtyři zranění. Druhou vzácnou kartou je aura Righteous Authority, která stojí pět man a očarovanou bytost posílí o +1/+1 za každou kartu ve vaší ruce. Navíc vám v každém draw stepu přinese kartu navíc. Karetní výhoda je super a posílení se neztratí, ale aury jsou velmi nebezpečné na hraní, protože s nimi můžete ztratit dvě karty za jednu kartu soupeřovu, pokud vám očarovanou bytost zničí nebo vrátí na ruku.

 

Azorius má v tomto Intro Packu svého guildovního mága jménem New Prahv Guildmage. New Prahv je nové sídlo guildy Azorius. Azorijský guildmág stojí dvě many a je to 2/2 bytost. První, levnější schopností umí cílové bytosti přidat do konce kola létání a poskytnout ji tak průchod přes soupeřovu obranu. Druhou schopností je pětimanový detain, který můžete použít na jakýkoliv nezemní permanent. Jelikož je tato schopnost aktivovatelné průtokově, můžete takto uvěznit až dva permanenty, pokud byste měli k dispozici deset man.

 

Každá guilda dostala svůj Keyrune. Jedná se o třímanový artefakt, který za tapnutí umí přidat jednu z barev dané guildy. Za dvě many jej můžete proměnit na bytost, Azorius Keyrune se umí přeměnit na 2/2 bílomodrého ptáka s létáním do konce kola. Keyrune tedy na začátku hry působí jako manový stabilizátor, v pozdější části hry je to útočník a obránce, který se navíc umí skvěle vyhnout plošnému ničení.
 


 

Teď se podíváme na další karty s mechanikou detain. Na commonovém slotu najdeme dvoumanového Azorius Arrestera, což je 2/1, která při příchodu na bojiště uvězní bytost pod kontrolou soupeře. Další kartou je Inaction Injuction, sorcery které uvězní cílovou bytost a navíc vám lízne kartu.

Mezi uncommony nalezneme detainovacího Azorius Justicara, čtyřmanovou 2/2, která příchodem na bojiště uvězní až dvě soupeřovy bytosti. Modrý Soulsworn Spirit stojí 3U, je to neblokovatelná 2/1, která příchodem na bojiště uvězní oponentovu bytost. Nejlepším detainovacím uncommonem je dvoubarevný třímanový Lyev Skyknight, 3/1 letec, který příchodem na bojiště uvězní oponentův nezemní permanent (takže i jiné permanenty než bytosti, na rozdíl od ostatních zmíněných karet). Navíc má také skvělá útočná čísla.
 


 

Pak tady máme spoustu dalších bytostí. Skyline Predator je 3/4 letec s flash za šest man, což bohužel vůbec není málo. Dalšími letci je Concordia Pegasus, 1/3 letec za pouhé dvě many. Pětimanový 2/2 letec Battleflight Eagle po vstupu na bojiště přidá cílové bytosti bonus +2/+2 a flying do konce kola. Dle mého názoru je nejlepším letcem balíčku Vassal Soul, 2/2 letec za tři many, z nichž dvě jsou hybridní.

 

Pozemní bytosti nejsou až tak zajímavé. Silverocoat Lion je 2/2 vanilková bytost za dvě many. Stealer of Secrets je třímanová 2/2, která vám lízne kartu, kdykoliv s ní udělíte bojové zranění protihráči. Z balíčku rozhodně vyřaďte Trained Caracal, 1/1 bytost s lifelinkem za W, a nahraďte ji lepší bytostí. Bazaar Krovod je podivná bytost – za pět man dostanete 2/5, která při útoku jiné bytosti poskytne bonus +0/+2 do konce kola a odtapne ji.
 


 

A nakonec tady máme kouzla! Tím nejhorším je Angel's Mercy, které vám za čtyři many jednorázově přidá sedm životů. Tuto kartu rozhodně nehrajte. Moc dobré není ani Show of Valor, které poskytne bonus +2/+4 do konce kola. Swift Justice by sice mohl rozhodnout souboj dvou bytostí, ale jedná se o špatnou kartu, kterou je třeba nahradit. Dramatic Rescue působí jako Unsummon zdražený o bílou manu a vracející 2 životy, ale jedná se o docela dobrou kartu. Můžete s ní odstranit oponentovu bytost nebo zachránit svou bytost před zničením. Arrest není špatná aura, protože bytost v podstatě znefunkční, ale já bych si radši zahrál Oblivion Ring. Nakonec je tady dvoumanový artefakt Tablet of the Guilds, který vás při vstupu na bojiště požádá o jmenování dvou barev. Obvykle jmenujete bílou a modrou. Kdykoliv zahrajete kouzlo, které je bílé nebo modré, získáte jeden život.

 

Manovou základnu tvoří Islandy, Plains a jedna brána Azorius Guildgate, která umí přidat modrou i bílou manu.

Jak Intro Pack vylepšit

Pokud se při vylepšování Intro Packu nebojíte investovat, zvažte úžasné karty jako legendárního ducha Geist of Saint Traft. V rámci levnějších karet můžete přidat z vůdkyni Azoriusu sfingu Isperiu nebo enchantment Martial Law, který uvězní oponentovu bytost každý váš upkeep. Azorius dostal také karty Detention Sphere, Supreme Verdict a shockland Hallowed Fountain. Dobré karty z Intro Packu zařaďte v playsetu. Vylepšený Intro Pack poté může vypadat třeba takto:

Azorius Advance update AdamF
Main Deck Sideboard
4 Azorius Guildgate
2 Azorius Keyrune
4 Lyev Skyknight
4 Azorius Arrester
2 Isperia, Supreme Judge
2 Martial Law
1 Righteous Authority
4 Vassal Soul
4 Azorius Justiciar
2 Archon of the Triumvirate
10 Plains
11 Island
2 Oblivion Ring
2 Inaction Injunction
2 New Prahv Guildmage
4 Soulsworn Spirit
 

Pokud vás Intro Pack Azorius Advance zaujal, můžete si jej zakoupit na našem partnerském serveru Veselý drak. V Intro Packu také naleznete dva 15karetní boostery, kterými můžete svůj Intro Pack vylepšit. Doufám, že se vám dnešní recenze líbila a těším se na viděnou u rozboru dalšího Intro Packu.

AdamF

Komentáře
Autor: Flamberg @ středa 10. října 2012 16:43
Zdar!

Dobré.

Pár hnidopišských hnid ode mne: :-)

- "Azorius Keyrune... který se navíc umí skvěle vyhnout plošnému ničení." - možná spíše zmínit, že se umí vyhnout soupeřovým Sorcery kouzlům obecně.

- "Manovou základnu tvoří Islandy, Swampy..." - pláně

- Je třeba nezapomínat na to, že jsme na serveru spíše pro začátečníky. Takže by se hodilo vysvětlit pojmy jako "vanilková" či "shockland".

- občas nějaka ta pravopisná chybička

Musíte být přihlášen pro posílání komentářů. Přihlásit se můžete zde
Vytiskout  
Reklama Minimalizovat
Vytiskout  
© 2017 Magic-Guru.cz Informacni server pro zacinajici hrace karetni hry Magic the Gathering (Magic, MTG) Podmínky používáníProhlášení o soukromí